Jump to content

17 sate gălăţene inundate de ploile torenţiale

Recommended Posts

Posted

Bilanţul inundaţiilor

La nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au fost centralizate efectele fenomenelor hidrometeorologice periculoase care au afectat judeţul Galaţi în perioada 11-13 septembrie 2013. Datele cumulate până la această dată sunt următoarele:

Au fost afectate de inundaţii 39 de unităţi administrativ-teritoriale: Bălăbăneşti, Băleni, Băneasa, Bursucani, Cerţeşti, Corni, Corod, Costache Negri, Cuca, Cudalbi, Cuza Vodă, Drăguşeni, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Griviţa, Jorăşti, Măstăcani, Matca, Munteni, Nicoresti, Oancea, Pechea, Piscu, Poiana, Rediu, Scânteiesti, Schela, Slobozia Conachi, Smulţi, Suceveni, Suhurlui, Târgu Bujor, Tecuci, Tudor Vladimirescu, Umbrăreşti, Valea Mărului, Vârlezi, Vlădeşti.

Au fost evacuate 8.265 de persoane, cele mai multe la Pechea (3.060), Cudalbi (2.720), Slobozia Conachi (740), Corni (685), Valea Mărului (400), Cuza Voda (270). Au fost salvate 227 de persoane: Costache Negri (48), Cuca (42), Cudalbi (14), Cuza Vodă (26), Măstăcani (2), Slobozia Conachi (45), Smulţi (50).

Au fost inundate 3.443 de locuinţe, astfel: Băneasa - 56, Corni - 334, Corod - 500, Costache Negri - 212, Cuca - 66, Cudalbi - 1.100, Cuza Vodă - 60, Fârtăneşti - 307, Folteşti - 89, Frumuşiţa - 2, Jorăşti - 12, Măstăcani - 6, Matca - 5, Tecuci - 31, Oancea - 3, Tg Bujor - 47,  Pechea - 254, Rediu - 59, Scânteieşti - 6, Slobozia Conachi - 242, Smulţi - 27,  Suhurlui - 12, Suceveni - 5, Vlădeşti - 8.

71 de locuinţe sunt deja distruse, s-au identificat 7.700 de animale moarte, alte 752 fiind salvate. Au fost avariate 747 de poduri şi podeţe, au fost inundate 828 de curţi şi grădini, 3.947 ha de suprafeţe agricole, 770 ha păşune, 150 ha pădure. În ceea ce priveşte căile de comunicaţie, au fost afectate, pe diferite segmente, DN 25 şi DN 26, 11 drumuri judeţene, şase drumuri comunale, 25 de drumuri săteşti,  un segment de cale ferată.  

Din total de 5.873 de fântâni existente în localităţile afectate de inundaţii, 871 au fost colmatate. La această dată, sunt în funcţiune trei instalaţii de potabilizare a apei – la Pechea, Cuza Vodă şi Slobozia Conachi; evacuarea apei rămase în diverse incinte se face cu 20 de motopompe, iar o motopompă de mare capacitate a fost adusă de la I.S.U. Bucureşti pentru pomparea apei deversate de pârâul Chineja.

Breşa în digul incintei Vameş s-a finalizat în cursul nopţii, iar apa curge controlat către pârâul Geru, fără a pune în pericol zonele locuite.

Până acum au fost amplasate 64 de locuinţe modulare pentru sinistraţi: 24 la Cudalbi, 24 la Costache Negri, 12 la Pechea şi patru la Cuca. Majoritatea persoanelor evacuate sunt cazate la rude şi cunoştinţe în localităţile de domiciliu sau cele limitrofe, în spaţiile asigurate de consiliile locale fiind cazate 59 de persoane.

În perioada imediat următoare vor fi amplasate trei bucătării mobile, la Costache Negri, Cudalbi şi Slobozia Conachi, unde se va prepara o masă caldă pe zi pentru sinistraţi. Materia primă necesară va fi asigurată de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. 

Se acţionează în continuare cu toate forţele şi mijloacele pentru restabilirea stării de normalitate. Se intervine la evacuarea apei din locuinţe, curţi şi grădini, şi înlăturarea  aluviunilor cu un efectiv de 1.261 de persoane, din care 391 lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne şi 124 din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Prefectura Galaţi

Posted

Zeci de ingineri în construcţii din ţară, detaşaţi în judeţul Galaţi pentru a evalua pagubele

Aproximativ 60 de ingineri ai inspectoratelor de stat în construcţii din mai multe judeţe ale ţării se află în Galaţi, de trei zile, pentru a evalua, alături de reprezentanţi ai Ministerului Devoltării şi ai autorităţilor administraţiei publice locale, pagubele produse de inundaţii în cele 39 de localităţi.
„Am convocat şi colegi din alte judeţe deoarece este un volum foarte mare de muncă. Lucrăm de la ora 06.00 şi până la 23.00-24.00. Câţiva se află la sediul instituţiei pentru a prelucra datele, iar restul, în teren”, ne-a declarat ing. Mihail Negru, şef serviciu în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Galaţi.
viata-libera.ro

Posted

Viitura le-a răpit prima zi de şcoală. Sute de elevi gălăţeni n-au început cursurile

* La Costache Negri, aproape 300 de elevi aşteaptă ca şcoala să le fie curăţată şi igienizată pentru a putea începe anul şcolar * La Pechea, elevii a două şcoli generale învaţă săptămâna aceasta sub acelaşi acoperiş * La Cuca, şcoala a scăpat de urgie, iar problemele imediate ale elevilor cărora apele le-au luat tot sunt în curs de rezolvare, ne-a spus directoarea şcolii

Apa şi noroiul au înecat, nu se ştie încă pentru câtă vreme, şansa a sute de elevi din judeţ de a merge la şcoală. Probleme mai mici sau mai mari, la început de an şcolar, s-au înregistrat în cele mai multe dintre localităţile afectate de inundaţiile de săptămâna trecută. Avem, în acest moment, comune în care şcolile au nevoie de renovare pentru a-şi putea primi elevii în condiţiile minime de igienă, dar şi localităţi în care, deşi clădirile şcolilor sunt în bună stare, zeci de elevi au rămas acasă după ce apa care le-a măturat casele le-a luat uniformele, rechizitele şi le-a scufundat părinţilor orice speranţă de a le mai putea cumpăra altele.
Spre exemplu, în comuna Costache Negri şcoala n-a mai început deloc, iar la Pechea elevii Şcolilor Nr. 1 şi Nr. 2 vor învăţa, cel puţin în prima săptămână a anului şcolar, în aceeaşi clădire. Relativ uşor a scăpat de urgie clădirea şcolii din Cuca. Din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune despre familiile multora dintre elevii care trebuiau să înceapă ieri anul şcolar.

Începutul anului, amânat pe termen nedefinit

Până la mijlocul săptămânii trecute, şcoala gimnazială din Costache Negri arăta ca una de oraş: mare, solidă şi proaspăt renovată. După două zile de inundaţii, parterul celor două corpuri componente ale şcolii trebuie reabilitate cu totul. Iar acest lucru nu se va putea face într-o zi sau două, oricât de mult s-ar strădui cadrele didactice şi funcţionarii Primăriei. Mai multe despre situaţia dramatică a şcolii din Costache Negri ne-a spus directoarea şcolii, Viorica Golomoz.
„Nici acum nu-mi vine să cred, când mă uit în jur. Cel puţin în prima zi, joi, am zis că am un coşmar. Apa a intrat peste tot. La parter, a rupt uşile şi a umplut totul cu noroi. Biblioteca şcolii avea 5.000 de volume, din care n-a mai rămas nimic. Aici, în clădirea de jos, s-a ridicat apa şi la un metru de la podea. În clădirea de sus a şcolii, tot avea câteva zeci de centimetri, în clasele de la parter. Avem, în acest an, 274 de elevi, dintre care 135 de ciclu primar şi 139 de ciclu gimnazial. Cu toţii aşteaptă să înceapă şcoală. Acestora li se mai adaugă şi 77 de preşcolari, dintre care unii mai au nevoie de timp şi de ajutor ca să îşi poată procura haine pentru grădiniţă sau şcoală. Nu cred că există prea multe familii din comună care să nu fi avut măcar mici probleme cu apele. Sperăm că vom reuşi să ne descurcăm cât mai repede. Jandarmii au scos noroiul din săli, iar acum, împreună cu cadrele didactice, cele mai multe navetiste, încercăm să facem curăţenie”, ne-a declarat Viorica Golomoz.
Ştiind că urmează să înceapă clasa a IV-a, Georgiana era nerăbdătoare, încă de săptămâna trecuta. „Acum mă plictisesc. Ştiam deja că s-a terminat vacanţa şi abia aşteptam să-mi văd colegii. Plus că mai învăţam şi eu ceva nou şi interesant. Cred că cel mai mult şi mai mult îmi place să pictez, dar, de fapt, toate sunt interesante la şcoală”, ne-a spus Georgiana. În loc să se bucure de zarva primei zile de şcoală, se plimbă acum uimită printre băncile pline de noroi şi printre cadrele didactice care, în loc să le ureze copiilor bun venit la şcoală, spală noroiul gros de câţiva centimetri.
Din biblioteca şcolii, din care şi-ar fi putut alege cărţi de poveşti, n-a mai rămas acum decât un volum, ale cărui pagini au noroi întărit pe la colţuri.
Potrivit aprecierilor medicilor, ar fi nevoie ce cel puţin trei sau patru săptămâni pentru ca parterul şcolii - zonă pe care copiii măcar o vor tranzita, dacă nu o vor folosi intens - va fi sigură, din punct de vedere sanitar pentru a le permite activităţi şcolare.

La Pechea, două şcoli într-una

Şcoala Nr. 2 din Pechea se află chiar în centrul porţiunii de comună prin care apele au clocotit, joia trecută. Cei 130 de elevi vor învăţa, cel puţin în această săptămână, la Şcoala Nr. 1. „Întreaga activitate se va organiza în trei schimburi. Vor începe de la ora 7.00 şi se vor termina, cel mai probabil, la ora 20.00, pentru a avea loc atât elevii din ciclul primar, cât şi cei de la gimnaziu. În total, vom lucra cu 520 de elevi, ceea ce înseamnă că nu ne depăşim capacitatea. N-am întocmit, până la acest moment, o situaţie a elevilor care nu vor putea veni la şcoală. Astăzi vom vedea exact cine n-a putut ajunge şi de ce”, a precizat directorul Şcolii Nr. 1 din Pechea, Olga Păun.
Robert are 10 ani şi a venit la Şcoala Nr.1 de la cealaltă instituţie de învăţământ. „E mai bine dincolo, că avem mai mult loc de joacă, şi de fugă, şi de bătaie. Aici nu prea avem. Şi mie cel mai mult îmi place educaţia fizică. Şi matematica”, ne spune băiatul.
Dacă igienizarea merge bine şi nu mai plouă, Robert s-ar putea întoarce în sala de clasă cu care s-a obişnuit, cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare.

„Suprinzător, nu ne-a luat apa!”

La Cuca - localitatea cea mai încercată de viituri - şcoala n-a avut aproape deloc de suferit. Nu acelaşi lucru se poate spune despre familiile elevilor. Directoarea şcolii, Ramona Popa, ne-a informat că, din cei 225 de elevi, 28 au probleme grave. „Deja s-a implicat Inspectoratul Şcolar, alături de Primărie şi de Biserică. Din fericire, la şcoală doar fosele septice sunt murdare şi le curăţăm, a doua oară, chiar acum. În cazul elevilor, Inspectoratul îi ajută cu rechizite, Primăria cu apă şi dulciuri, dar avem şi fundaţii din Iaşi, din Vâlcea şi din alte judeţe care ne-au contactat şi vor să ajute. De astăzi se vine la şcoală în mod normal”, ne-a declarat Ramona Popa.

viata-libera.ro

Posted

Peste 800 de fântâni au fost afectate de inundaţii. DSP a interzis consumul de apă din puţuri

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a interzis consumul de apă din peste 800 de fântâni aflate în comunele calamitate. Potrivit dr. Valentin Boldea, directorul instituţiei, puţurile urmează a fi curăţate şi dezinfectate. „Ele urmează a fi curăţate, apoi dezinfectate cu substanţele pe care le-am lăsat la nivelul localităţilor, ulterior vom preleva probe pentru a stabili calitatea apei din acele fântâni şi vom transmite dacă se poate bea sau nu apă din respectivele fântâni”, a afirmat dr. Boldea.

Până când DSP va stabili că alimentarea populaţiei cu apă din fântâni nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor, sinistraţii vor consuma apă îmbuteliată, primită sub forma unor ajutoare din partea statului sau persoanelor fizice şi juridice care le-au sărit în ajutor. De asemenea, potrivit ISU, în judeţ există şi şase instalaţii de potabilizare a apei.

viata-libera.ro

Posted

Codul galben de ploi şi vijelii vizează şi judeţe din est, din noaptea de marţi spre miercuri

Codul galben de ploi şi vijelii, care a fost prelungit de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), va viza, din noaptea de marţi spre miercuri, şi judeţe din jumătatea de est a ţării. Astfel, conform atenţionării valabile miercuri, în intervalul 3.00 - 15.00, vor fi vizate de codul galben judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Nădăud, Mureş, Harghita, Braşov, Covasna şi, parţial, Prahova, Dâmboviţa, Buzău şi Argeş, pentru care se anunţă ploi însemnate cantitativ, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, fiind şi condiţii de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi pe arii extinse 20-25 de litri pe metru pătrat şi, izolat, 50 de litri pe metru pătrat, iar în centrul şi sudul Moldovei se vor încadra, în general, între 10 şi 15 litri pe metru pătrat.

În intervalul marţi, ora 15.00 - miercuri, ora 3.00, se află sub cod galben de ploi şi vijelii judeţele Satu Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Covasna, Mureş, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Sibiu, Braşov şi, parţial, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău.

Posted

90 de module de locuit, instalate până marţi în localităţile sinistrate

Aproape 90 de locuinţe modulare au fost instalate până marţi în localităţile inundate din judeţul Galaţi, unde continuă acţiunile de vaccinare a populaţiei şi de curăţare a zonelor afectate da ape, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţului Galaţi, Cornel Hamza, până marţi au fost amplasate 36 de locuinţe modulare la Cudalbi, 32 la Costache Negri, 12 la Pechea, nouă la Cuca, iar alte zece urmează să fie instalate la Corod. Modulele au fost aduse de la Tecuci, unde au fost folosite de sinistraţi în urma inundaţiilor din 2007.

Conform sursei citate, pe de altă parte autorităţile sanitare acţionează pentru preîntâmpinarea apariţiei unor boli, iar până acum în judeţ au fost vaccinaţi antitetanos 700 de gălăţeni, numărul dozelor de vaccin distribuite fiind suplimentat până la 2.000.

De asemenea, autorităţile locale au solicitat încă 1.000 de paturi şi tot atâtea saltele, cizme de cauciuc, dar şi cinci tone de detergent şi alte produse de igienă personală pentru sinistraţi.

Bucătăriile de campanie care să asigure o masă caldă pe zi persoanelor sinistrate nu sunt deocamdată instalate complet, dar autorităţile speră ca până la sfârşitul acestei zile să devină funcţionale. Pentru prepararea hranei se vor folosi alimente de la rezervele de stat.

Posted
Victimele inundaţiilor din judeţul Galaţi au venit la spital să-şi trateze rănile abia după ce şi-au îngropat morţii
Abia după ce şi-au îngropat morţii şi au mai reuşit să îşi facă câte ceva prin casele pline de nămol au început rând pe rând să îşi caute şi de sănătate. În ultimele zile la camerele de gardă ale Spitalului de Urgenţă Galaţi au ajuns mai multe persoane din zonele grav afectate de inundaţi, care fie aveau traumatisme căpătate în timp ce luptau cu viitura, fie au suferit atacuri de panică.
La camera de gardă a Spitalului de Urgenţă Galaţi a ajuns azi dimineaţă şi familia Pâslaru, părinţii fetiţei omorâte de viitură în localitatea Cudalbi. ”Am o durere la coaste. Nu ştiu dacă e rupt ceva, dar mă doare de atunci de când m-am ţinut de un copac, când mă luptam cu apa. Am avut înmormântare şi altele pe cap, aşa că nu de mine mi-a păsat”, spunea încă marcat de suferinţe Grigore Pâslaru. Soţia lui, Ecaterina, are şi ea echimoze pe picioare şi face infecţii. ”Tot atunci când mă luptam cu apa am păţit şi eu asta. Mi s-a şi umflat piciorul, dar de abia acum am ajuns la spital. Nu de mine mi-a păsat. Nu vrem să ne interneze, că noi trebuie să ajungem la cimitir, la fată, în fiecare zi”, a declarat şi Ecaterina Pâslaru.
De la Costache Negri la Spitalul de Urgenţă Galaţi a ajuns şi Elena Radu cu băiatul ei. Tânărul are o problemă de sănătate şi a căzut rău în nămolul de după viitură. ”Am încercat eu să îl ţin, dar apa era mare la fel şi nămolul şi a căzut. Acum medicii mi-au zis să îl internez, că îl vor opera. Vai de capul nostru că noi nu mai avem nici casă, nimic. Numai asta ne trebuia”, se plângea Elena Radu.
Medicii gălăţeni spun că în ultima perioadă la camerele de gardă ale spitalului vin în continuu persoane din zonele sinistrate. ”Au suferinţe dintre cele mai diverse. Au atacuri de panică, probleme cu tensuiunea, deoarece nu şi-au mai luat medicamentele, dar au şi afecţiuni traumatice după ce u fost loviţi de diverse obiecte în ziua viiturii. La fel mai sunt şi persoane care au suferit fracturi ale oaselor mânii sau picioarelor alunecând în noroiul adus de apă”, a precizat dr. Lucica Grigorică, Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Posted

O sinistrată din Galaţi va da statul în judecată

O femeie din comuna sinistrată Costache Negri, unde viitura a făcut trei victime, va da statul în judecată. Femeia este nemulţumită că avertizările de la centru către comunele afectate au venit după inundaţii şi cere daune morale şi demisiile miniştrilor care poartă răspunderea.

Femeia a fost prima care a dat alarma pe uliţă cu mult înainte ca  vreo avertizare de la centru să ajungă la ei sau să sune sirenele.
Emilia Niculescu a lucrat zeci de ani în administratia publică. Acum spune că statul nu au făcut nimic ca oamenii să nu moară.
Vecinii recunosc că dacă femeia nu-i avertiza, erau înecati până să ajungă la ei avertizările oficiale şi să sune sirenele.
Emilia Niculescu va cere daune statului român.

antena3.ro

Supărată că autorităţile nu alertat din timp populaţia că vine viitura, Emilia Niculescu, fosta primăriţă a comunei Costache Negri, se gândeşte serios să dea statul în judecată. Ea consideră că avertizarea meteo trebuia să fie cel puţin de cod roşu, caz în care poate că nu s-ar mai fi pierdut nouă vieţi în inundaţiile de săptămâna trecută.
Femeia a povestit cum noaptea, când a văzut că vine apa, singură a sunat la primărie pentru a da alarma în comună.  "Am ieşit imediat la poartă şi am văzut că apa pe stradă era deja până la genunchi. Am sunat primarul, am sunat şeful de la Situaţii de Urgenţă, nu răspundeau, nu aveau semnal. Am insistat, i-am spus să sune, să pună sirena să sune, să alarmeze lumea. Am sunat vecini, am sunat la 112. Îmi spuneau să fug, unde să fug? Era apa mai mare ca gardurile, nu am putut să mai ies din casă. Eu, ca cetăţean, sunt foarte hotărâtă să dau statul în judecată. Nu se poate aşa ceva. Deci nu poţi suporta, degeaba... Acum a trecut ministrul apărării pe stradă, cu ce m-a apărat pe mine?" spune  Emilia Niculescu.
Pe de altă parte, primarul comunei, Luca Ştefan spune că în cursul zilei a primit avertizarea meteo de precipitaţii de 40 de litri pe metru pătrat, însă noaptea cantitatea de ploaie a fost de trei ori mai mare. În plus, edilul spune că în timpul nopţii a primit de la ISU o alertă că vine viitura, dar cu doar 15 minute înainte ca apa să măture totul în cale, un timp prea scurt pentru a evacua populaţia.

romania-actualitati.ro

Posted

Pericol de epidemii mortale în satele gălăţene inundate. Mii de haznale s-au revărsat, iar vidanjarea lor încă nu a început

Miile de haznale peste care a trecut tăvălugul de ape dau pe-afară, iar autorităţile nu au găsit încă soluţii pentru vidanjare * Mai sunt în satele gălăţene mii de tone de gunoaie şi sute de cadavre neridicate de animale şi păsări

După ce apele s-au retras şi eventualitatea producerii unor noi viituri a devenit destul de scăzută, oamenii din localităţile gălăţene afectate de inundaţii se confruntă cu iminenţa unor epidemii dintre cele mai grave. Situaţia îngrijorătoare este cauzată de faptul că majoritatea haznalelor amplasate în curţile gospodăriilor au fost inundate, iar în numeroase cazuri, conţinutului gropilor săpate în pământ pe post de WC-uri a fost scos la suprafaţă şi împrăştiat de ape prin curţi. Acestea au devenit adevărate focare de infecţie, punând în pericol atât sănătatea localnicilor, cât şi a jandarmilor, pompierilor şi militarilor trimişi pentru remedierea situaţiei.

Cudălbenii, mai mult spectatori

Una dintre cele mai alarmante situaţii se înregistrează în Cudalbi, localitatea cel mai grav afectată de inundaţii. Potrivit lui Ştefan Drugan, primarul comunei, vidanjele nu pot intra în majoritatea gospodăriilor, din cauza spaţiului îngust sau a felului în care a fost construită curtea. "Am găsit două maşini aparţinând unei firme private, care a fost de acord să cureţe haznalele din curţi. În multe locuri, accesul nu este însă posibil, deoarece WC-ul e tocmai în fundul curţii. Plus că terenul este încă moale şi ar rămâne împotmolite", spune Ştefan Drugan.
Probleme apar chiar şi acolo unde vidanjarea s-a putut face. Din cauza faptului că pânza freatică se află încă foarte sus, toaletele abia golite se umplu iar cu apă venită din subteran. Toată operaţiunea trebuie astfel reluată.
La neajunsurile şi dramele inerente cauzate de astfel de catastrofe naturale se adaugă uneori şi reaua-credinţă, nepăsarea sau lipsa de spirit civic a oamenilor. "Au fost situaţii în care unii au venit şi ne-au spus că li s-au cerut bani pentru vidanjare, deşi ştiu sigur că acest lucru nu s-a întâmplat. Nu înţeleg astfel de comportamente. Plus că sunt în jur de 200 de oameni din alte comune care au venit pentru a da o mână de ajutor. În tot acest timp, unii locuitori se mulţumesc să fie simpli spectatori", a mai spus primarul.
În Cudalbi au fost aduse zilele trecute zece toalete ecologice pentru elevii şi angajaţii uneia dintre cele două şcoli din comună.

În Pechea, mai e nevoie de cel puţin o vidanjă

Chiar dacă aseară locuitorii din Pechea au putut folosi cele cinci toalete ecologice amplasate în apropierea pieţei, situaţia WC-urilor inundate din gospodării dă şi aici dureri de cap autorităţilor. "Există o vidanjă care goleşte unele dintre toaletele inundate. Gospodăriile aflate în această situaţie sunt însă destul de multe, astfel încât am mai avea nevoie de încă un utilaj. Pânza freatică foarte crescută ne cauzează însă cele mai mari probleme, pentru că inundă toaletele care abia au fost golite. În unele gospodării accesul până la WC nici nu este posibil", ne-a declarat ieri la prânz primarul Mihăiţă Măncilă.

Cinci maşini cerute, doar una primită

Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, primarul din Slobozia Conachi, Ion Neculau, ne-a spus că şi locuitorii de aici se confruntă cu aceleaşi probleme. "În urma analizării situaţiei de după retragerea apelor, am solicitat luni de la Apă Canal cinci vidanje. Deşi ne-au răspuns cu promptitudine, ne-au explicat că nu ne pot trimite decât o maşină. Oricum, în majoritatea cazurilor nu se poate interveni, din cauza modului în care sunt amplasate toaletele şi a faptului că terenul este îmbibat cu apă", a explicat Ion Neculau.
Deoarece se află la cea mai joasă altitudine dintre toate comunele şi satele afectate de inundaţii, apele au adus în Slobozia Conachi toate cadavrele de animale şi restul deşeurilor preluate de şuvoaie din celelalte localităţi.

Sfaturi pentru a evita îmbolnăvirile

Potrivit directorului DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea, dintre cele peste 1.000 de kilograme de substanţe dezinfectante trimise de către DSP Galaţi primăriilor din localităţile inundate, o parte ar trebui folosite şi pentru dezinfectarea toaletelor aflate în curţi. Acest lucru este posibil însă abia după ce va fi scos noroiul şi deşeurile aflate încă în multe curţi.
Iată ce sfaturi trebuie să urmaţi pentru a evita apariţia unor facere de epidemii:
- spălaţi-vă pe mâini cu săpun înainte de fiecare masă. Microbii care trăiesc în latrine pot fi transmişi pe cale orală;
- spălaţi foarte bine fructele şi legumele;
- gătiţi mâncarea mai mult decât de obicei;
- nu umblaţi desculţi prin noroi;
- pentru îndepărtarea noroiului, a mizeriei sau a cadavrelor de animale folosiţi mănuşi şi măşti de protecţie;
- verificaţi termenul de valabilitate al conservelor. Cutiile de conserve nu trebuie să fie degradate, umflate sau să aibă scurgeri.

viata-libera.ro

Posted

Ce bine era dacă Evidenţa Populaţiei Galaţi îşi respecta promisiunea şi le făcea buletine sinistraţilor

Lipsa actelor de identitate ar fi putut să fie deja rezolvată având în vedere că încă de săptămâna trecută, Primăria Galaţi a promis că va elibera acte provizorii de identitate, prin echipele mobile ale Serviciului de Evidenţă a Populaţiei (SEP) care se vor deplasa în comunele inundate.

Până astăzi, însă, SEP Galaţi nu a eliberat nici un astfel de act, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, precizând că „niciun primar nu ne-a cerut să vină echipa mobilă în comună”. Un lucru de înţeles pentru primarii pe capul cărora, în ultima săptămână, numai grija buletinelor nu a stat, însă, de neînţeles pentru instituţia din Galaţi care şi-a oferit, se vede acum, doar declarativ ajutorul…

presagalati.ro

Posted

Guvernul acoperă pagube generate de inundaţii în Galaţi,dar nu vrea să încurajeze lipsa asigurărilor

Guvernul va acoperi pagubele rezultate în urma recentelor inundaţii din Galaţi, estimate într-o primă fază la circa 25 milioane lei, dar acest gest nu reprezintă un semnal de încurajare a proprietarilor pentru a nu-şi încheia asigurarea obligatorie a imobilelor, a declarat premierul Victor Ponta. El a precizat că ajutoarele vor fi alocate inclusiv din Fondul de Intervenţii de Urgenţă şi, în forma în care au nevoie autorităţile locale - materiale de construcţii sau alte bunuri - vor ajunge cât mai repede la sinistraţi.

Premierul a arătat însă în acelaşi timp că asigurarea obligatorie a imobilelor este o prevedere legală foarte bună, pe care proprietarii trebuie să o respecte. "N-aş vrea ca mesajul să fie «Nu vă faceţi asigurare că intervine Guvernul totdeauna». Intervine Guvernul când poate şi când sunt situaţii cu totul şi cu totul speciale", a spus Ponta.

Prim-ministrul a adăugat că în comunele afectate de inundaţii şi vizitate de el nu au mai fost efectuate amenajări hidrologice şi nici nu a mai fost decolmatat vreum pârâu încă "de pe vremea lui Ceauşescu".

Posted

Ajutor financiar pentru gălăţenii afectaţi de inundaţii, familiile celor 9 decedaţi primesc 5.000 lei

Persoanele afectate de inundaţiile produse recent în judeţul Galaţi vor primi ajutoare financiare în sumă totală de 27 milioane lei, familiile celor nouă persoane decedate urmând să primească un ajutor de câte 5.000 lei, conform unor hotărâri adoptate, miercuri, de Guvern. Sumele au fost alocate din Fondul de Intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului şi vor fi transmise Consiliului Judeţean Galaţi, a anunţat ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, la finalul şedinţei. Banii vor fi distribuiţi sinistraţilor în maximum două săptâmâni de la publicarea deciziei Guvernului în Monitorul Oficial.

Ministerul Dezvoltării Regionale va asigura, prin Compania Naţională de Investiţii, refacerea drumurilor judeţene, podurilor şi podeţelor distruse, fiind alocate în acest scop 7 milioane lei.

De asemenea, vor fi reparate în maximum două luni două şcoli afectate de inundaţii, pentru 1.500 de elevi din comunele şi satele respective fiind asigurate rechizitele.

Într-un comunicat transmis ulterior de Guvern se arată că din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului va fi alocată o sumă de 7,1 milioane lei pentru bugetele locale ale unor unități administrativ-teritoriale din județul Galați, pentru limitarea efectelor negative produse din cauza calamităților naturale, la care se adaugă alte 19,8 milioane lei, tot din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, pentru reconstrucția/reabilitarea unui număr de 227 case.

A fost aprobată şi scoaterea din rezervele de stat, ca ajutor umanitar din urgență cu titlu gratuit, în limita sumei de 2,1 milioane lei, a unor cutii de conserve, alimente de bază, pături și saltele, precum și combustibil pentru ajutorarea persoanelor sinistrate ca urmare a ploilor abundente din perioada 11-13 septembrie 2013 din județul Galați.

Posted

Situaţia caselor şi infrastructurii distruse

Potrivit evaluărilor specialiştilor Inspectoratului de Stat în Construcţii, au fost identificate 227 de locuinţe distruse de inundaţii, din care 15 deja prăbuşite, restul cu risc imediat de prăbuşire, după cum urmează: Cudalbi – 86, Costache Negri – 84, Slobozia Conachi – 13, Pechea – 12, Corod – 9, Cuza Vodă – 6, Corni – 5, Băneasa – 4, Frumuşiţa – 2, câte una la Cuca, Folteşti, Măstăcani, Oancea, Smulţi, Valea Mărului.

Fişele de evaluare au fost completate de specialişti, în prezenţa proprietarilor, apoi au fost avizate de primari. 

Concomitent, distrugerile înregistrate la drumurile judeţene, săteşti şi la podeţe au fost evaluate la peste şapte milioane de lei, din care 2,4 milioane reprezintă numai costurile refacerii drumurilor judeţene.

Ţinând cont de aceste evaluări, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de urgenţă a împuternicit aseară prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, şi preşedintele Consiliului judeţului Galaţi, Nicolae Dobrovici Bacalbaşa, să fundamenteze proiectele de hotărâri care urmează a fi adoptate în şedinţa de Guvern de astăzi, privind alocarea unor sume din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2013, pentru lucrările de refacere a caselor prăbuşite sau cu risc imediat de prăbuşire, precum şi pentru refacerea infrastructurii din zonele afectate. 

Întrucât bună parte din locuinţele afectate de inundaţii sunt din chirpici, există probablitatea ca, în timp, numărul caselor ce se vor prăbuşi să crească. În ceea ce priveşte restul locuinţelor inundate, dar care nu prezintă risc de prăbuşire, acestea vor fi evaluate în perioada următoare, în vederea acordării sprijinului cu materiale de construcţii.

De asemenea, de astăzi au început şi anchetele sociale în localităţile care au fost inundate, pentru a identifica exact numărul persoanelor afectate, şi care urmează a primi ajutoare financiare de urgenţă (1.000 de lei/familie).

Prefectura GalaţI

Posted

Sinistratii ii acuza pe primari ca isi impart preferential ajutoarele din tara

Bilantul inundatiilor este unul dureros: aproape sapte mii de oameni au fost evacuati, zeci de sate sunt una cu pamantul, iar in curand vin ploile reci de toamna. Peste toate aceste rele, localnicii sunt necajiti ca nu primesc ajutoare pe care primarii le impart preferential, spun ei.

"Becali a adus 20 de TIR-uri a luat primarul, la oameni pe-aici n-a dat nimic, saltele, saci de cartofi, alimente, apa, nimic n-a dat primarul! Le-a descarcat la camin, acolo, acolo le-a lasat pe toate! A dat unde avea relatii si atat!", spune un satean.

"S-au impartit la oameni tot de-aia bogatii, nu s-au dat la astia saracii! Ia uitati-va cei aici, oameni nenorociti, au muncit o viata intreaga sa faca ceva, sa munceasca si ei sa aiba, nu?", a declarat un alt satean.

Primarul localitatii Slobozia Conachi, acolo unde s-au revoltat oamenii neaga acuzatiile dar nici nu da detalii despre felul in care a distribuit ajutoarele.

"Eu i-am promis verisorului sau ce era, al lui Becali ca o sa fie un model la nivel de tara. Un model, asa, vreau sa spun infinitezimal, avem niste criterii foarte clare", a declarat Ion Neculau, primar Slobozia Conachi.

stirileprotv.ro

Posted

Un sat inundat a fost uitat de autorităţi

Satul Lupele, aflat în componenţa comunei Pechea, a fost lovit crunt de viiturile de miercurea trecută. Cele câteva case din sat, toate locuite de bătrâni, au fost distruse de ape şi de nămolul adus de viitură. Mai mult, în noaptea dezastrului, oamenii au stat în apă o noapte întreagă, fără să aibă cui să ceară o mână de ajutor.

În ciuda faptului că şi-au văzut munca de-o viaţă distrusă, sătenii nu au avut curajul să ceară nimic. Nici măcar o sticlă de apă potabilă. Le găsesc scuze autorităţilor şi spun că la ei se ajunge greu şi că, probabil, alţii au avut nevoi mai mari.
Şi primarul din Pechea, Mihăiţă Măncilă, recunoaşte că nu s-a ajuns în satul Lupele decât la aproape o săptămână de la viitură, din cauza „drumului impracticabil. A fost acolo un tab imediat după inundaţii, dar oamenii au refuzat să-şi părăsească locuinţele. Abia ieri au ajuns 38 de jandarmi acolo”, ne-a declarat primarul.
Cei care au intervenit la Lupele nu au fost însă jandarmi, ci pompieri, iar drumul la care face referire edilul este în grija Primăriei Pechea.

Ieri, angajaţii ISU dădeau la lopată nămolul, astfel încât să se poată crea o alee de acces între case şi drumul principal. Tot pompierii lucrau de zor la scoaterea nămolului din case. Primarul Mihăiţă Măncilă a promis în faţa ziariştilor că astăzi va trimite şi utilaje pentru a-i ajuta pe cei câţiva bătrâni aflaţi la capătul lumii.
Oamenii din Lupele nu mai cred însă în promisiuni. Ei vor ca cineva să-i ajute la curăţarea fântânilor, pline de nămol, şi să le aducă, contra cost, butelii. „Sunt bolnavă şi am nevoie de hrană caldă. Vreau să îmi gătesc o ciorbă cu proviziile care au mai scăpat din apă”, ne-a spus o localnică.

Disperarea se vede la tot pasul. În colţul satului, o casă stă să se dărâme. Pompierii încearcă să mai salveze ce se poate. Nu mai au însă mare lucru de făcut. Tot gunoiul venit de la Cuca s-a oprit în casa omului. „Aici e nevoie de un utilaj”, ne-a şoptit unul dintre pompieri.

Chiar dacă nu au avut unde dormi, oamenii au preferat să rămână în locuinţele lor, de frica hoţilor. Marţi au primit paturi de campanie, iar faptul că pot pune capul pe o saltea uscată li se pare o minune. Au mare nevoie de ajutor, dar nu îndrăznesc să ceară.

Din fericire, un echipaj al Crucii Roşii a ajuns ieri în localitate cu ajutoare suplimentare. Bătrânilor însă le-a fost jenă să stea la rând să primească câteva kilograme de făină, de zahăr, ulei şi câteva conserve. Consideră că alimentele pe care le-au adus marţi pompierii sunt mai mult decât suficiente. S-au obişnuit cu puţin, în satul lor aflat parcă la capătul lumii. Până şi ideea că au fost uitaţi de autorităţi li se pare că face parte din normalitate.

viata-libera.ro

Posted

Lucian Bute sare în ajutorul sinistraţilor din Pechea

În ajutorul sinistraţilor din Pechea a venit astăzi şi fostul campion mondial IBF, Lucian Bute. Pugilistul nu a rămas indiferent la drama din comunitatea sa şi le-a adus sinistraţilor apă, alimente, pături, substanţe dezinfectante şi obiecte de primă necesitate.

Un tir şi mai multe autoutilitare au adus în aceasă seară ajutoare sinistraţilor din Costache Negri şi Pechea. Convoiul s-a oprit prima dată la primăria din comuna Costache Negri, unde s-a născut şi actualul primar al oraşului Buşteni, Emanoil Savin. Acesta a aflat de la televizor de cele petrecute şi a decis împreună cu finul său să ia atitudine. I-au ajutat oamenii de afaceri din cele două judeţe dar şi Consiliul Local Buşteni şi Consiliul Judeţului Prahova.

„În situaţii de genul acesta nici nu ai cuvinte ce să spui. Ferească Dumnezeu! A fost îngrozitor pentru cei care au trăit fenomenul ăsta. Când vezi la televizor şi îţi imaginezi… Sunt prieteni, colegi de-ai mei de când am început boxul. Pur şi simplu li s-a dărâmat casa. Am mai făcut o acţiune cu ceva oameni de afaceri din Galaţi, am dus tiruri cu materiale de construcţii. Facem şi noi ceea ce putem. Nu eram în Pechea când s-a întâplat. Mi se ridica părul pe mâini când am văzut ce e acolo. Chiar una din surori era acolo, pe vale”, spune boxerul gălăţean.

La Pechea vor ajunge mâine alte serii de ajutoare. De această data, din partea pugilistului Cristian Ciocan şi a sportivilor Clubului Dinamo.

adevarul.ro

Posted

DN 25 ar putea fi redeschis vineri

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în judeţul Galaţi DN25 Galaţi - Tecuci este în continuare închis între localităţile Tudor Vladimirescu şi Vameş.

Şoferii care conduc autovehicule cu greutate mai mare de 3,5 tone pot folosi ruta ocolitoare DN2B Şendreni - Brăila, DN23 Brăila - Focşani, DN2 Focşani - Tişiţa, DN24 Tişiţa - Tecuci. Pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mică de 3,5 tone există şi varianta DJ255 Independenţa - Izvoarele - Slobozia Conachi, DJ251 Slobozia Conachi - Pechea - Costache Negri - Cudalbi - Valea Mărului - Matca - Tecuci. Reamintim că drumul este blocat încă de pe 13 septembrie din cauza apei care s-a acumulat în acea zonă. Autorităţile au făcut o breşa în digul incintei Vameş, iar apa curge controlat către pârâul Geru, fără a pune în pericol zonele locuite. Suprafaţa carosabilă va fi degajată abia vineri.

adevarul.ro

Posted

PDL acuză: Ajutoare acordate pe criterii politice sinistraţilor din judeţ

Democrat-liberalii acuză autorităţile că distribuie ajutoarele destinate sinistraţilor în funcţie de culoarea politică a primarilor din localităţi. „S-a făcut un mare show, mai ales la nivel politic, şi nu ne surprinde faptul că până şi ajutoarele oamenilor se dau în mod politic. Ca să nu mai zic că autorităţile, care trebuiau să se ocupe de acest eveniment, de oamenii năpăstuiţi, nu şi-au făcut treaba. Bilanţul este foarte tragic, pentru că vorbim despre nouă persoane care au decedat, printre care şi un copil. Bilanţul este tragic cu atât mai mult cu cât aflu de la primari că ei au fost informaţi când deja apele erau în comună, prin SMS, de ISU. Nu au fost decât ghizi ai unor miniştri în teritoriu, care, fiecare după culoarea sa politică, s-au dus acolo unde erau primarii lor”, a declarat Doru Resmeriţă, preşedintele PDL Galaţi.
Democrat-liberalul şi-a exprimat nemulţumirea şi vizavi de faptul că CJ nu a trimis, nici până la această dată, bani comunelor afectate, în condiţiile în care, în urmă cu o săptămână, instituţia a alocat 586.000 de lei pentru localităţile calamitate. „Într-o comună foarte afectată, Corni (sat Măcişeni), nicio autoritate nu a discutat cu primarul, nu a vizitat comuna. Acolo sunt sute de case inundate şi aproape 1.000 de oameni afectaţi. În Corni, un ajutor consistent a fost primit sub coordonarea Primăriei Galaţi, din partea Asociaţiei Revoluţionarilor şi a unui ONG al elevilor”, a afirmat Resmeriţă.
În replică, Cornel Hamza, vicepreşedintele CJ, a recunoscut că sumele de bani destinate comunelor calamitate nu au fost distribuite, însă a precizat că banii se vor primi până la sfârşitul lunii. „Cine a avut timp de distribuit bani? Banii sunt acolo. Utilajele lucrează în comune. Firmele ştiu că plata se face la sfârşitul lunii. La Corni am dat două tone de motorină, avem 10 utilaje care lucrează acolo”, a spus Hamza.
Consilierul judeţean Adrian Silviu Butunoi a afirmat că sinistraţilor din comuna Corni li s-au distribuit doar 400 de saci de dormit, 400 de kg de făină şi 400 de conserve, care provin din ajutoarele trimise de stat în Galaţi. În consecinţă, potrivit acestuia, locuitorii mai au nevoie de hrană, dar şi de cazarmament.

viata-libera.ro

Costel Fotea, county-managerul Consiliului Judeţului Galaţi: Acuzele PDL sunt nefondate şi lipsite de orice urmă de bun simţ

Costel Fotea, county-managerul Consiliului Judeţului, a respins acuzaţiile lansate de către conducerea PDL, potrivit căreia, ajutoarele destinate sinistraţilor din judeţ au fost distribuite în funcţie de culoarea politică a primarilor. „Nu mi se pare normal să vii cu asemenea minciuni. Primarul din comuna Corni poate confirma că a primit ajutoare. Pe lângă cele care proveneau de la rezervele de stat, care i-au fost distribuite, primăria din comună a mai primit, cu proces verbal, aseară, 540 de litri de lapte, sute de conserve cu sardine, mălai, roşii, compot, orez, paste şi nu numai. Există un proces verbal de predare-primire, semnat de către primar. Eu, personal, am vorbit cu primarul”, ne-a declarat Fotea.

viata-libera.ro

Posted

Arhiepiscopia Dunării de Jos donează 100.000 de lei sinistraţilor din judeţul Galaţi

Având în vedere situaţia deosebit de gravă creată în urma inundaţiilor din judeţul Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a transmis tuturor preoţilor şi credincioşilor îndemnul de a fi solidari cu persoanele sinistrate şi să participe, pe cât cu putinţă, la colecta ce a demarat în eparhie începând cu data de 14 septembrie.

Totodată, la nivelul Centrului eparhial s-a instituit o Comisie de coordonare a activităţilor umanitare organizate pe linie bisericească, menită să coordoneze, cu sprijinul protoieriilor din zonele afectate, acţiunile ce se desfăşoară în teritoriu. La ajutorul substanţial în valoare 97.000 lei oferit de către Patriarhia Română, Arhiepiscopia Dunării de Jos a alocat din contul special pentru situaţii de urgenţă al Centrului Eparhial suma de 100.000 lei, care se vor oferi sinistraţilor sub formă de ajutoare, în funcţie de gravitatea situaţiei în care se află familiile/casele afectate.
Continuând activităţile filantropice de la sfârşitul săptămânii trecute, când mai multe transporturi de alimente de primă necesitate şi articole de îmbrăcăminte, în valoare de 54.000 lei au fost trimise către parohiile afectate din Protopopiatele Covurlui şi Tg Bujor, în zilele de 16-17 septembrie a.c. a fost organizată o a doua etapă etapă din programul filantropic iniţiat de Centrul Eparhial pentru familiile sinistrate, după cum urmează:
- în ziua de 16 septembrie a.c., parohiile Hanu Conachi, Piscu, Matca II şi Cudalbi III (din fonduri proprii) au oferit ajutoare materiale parohiilor Costache Negri, Pechea III, Cuca, Slobozia Ventura, valoarea produselor fiind de 8260 lei.
- în ziua de 17 septembrie a.c., parohiile Matca IV şi V din protoieria Tecuci au organizat un transport cu ajutoare (pături, plapume, alimente de primă necesitate, apă, pâine) în localitatea Cudalbi, valoarea produselor fiind de 6500 lei, iar parohia Şerbăneşti II din protoieria Nicoreşti, în aceeaşi localitate a oferit ajutoare (120 sticle cu apă, 250 pâini, alimente de primă necesitate, 1 tonă haine) valoarea produselor fiind de 3500 lei.
Valoarea totală a ajutoarelor materiale oferite în zilele de 16 şi 17 septembrie este de 18.260 lei. Menţionăm totodată, mobilizarea unui grup de 20 de voluntari din parohia Gohor, care, împreună cu alte 30 de persoane convocate de către primăria din localitate, ajută familiile din Cudalbi să decolmateze locuinţele afectate.
Arhiepiscopia Dunării de Jos adresează şi pe această cale mulţumiri tuturor celor care s-au implicat şi se vor implica în acţiuni de solidaritate cu persoanele sinistrate din judeţul Galaţi. În acest sens, cei interesaţi pot depune sume de bani în contul RO33RNCB0141032864090007, special deschis la BCR Galaţi.

viata-libera.ro

Continuând activităţile filantropice de la sfârşitul săptămânii trecute, când mai multe transporturi de alimente de primă necesitate şi articole de îmbrăcăminte, în valoare de 54.000 lei, au fost trimise către parohiile afectate din protopopiatele Covurlui şi Târgu Bujor, în zilele de 16-17 septembrie a fost organizată o a doua etapă din programul filantropic iniţiat de Centrul eparhial pentru familiile sinistrate. Astfel, în ziua de 16 septembrie, parohiile Hanu Conachi, Piscu, Matca II şi Cudalbi III (din fonduri proprii) au oferit ajutoare materiale parohiilor Costache Negri, Pechea III, Cuca, Slobozia Ventura, valoarea produselor fiind de 8.260 lei. În ziua de 17 septembrie, parohiile Matca IV şi V din Protoieria Tecuci au organizat un transport cu ajutoare (pături, plăpumi, alimente de primă necesitate, apă, pâine) în localitatea Cudalbi, valoarea produselor fiind de 6.500 lei, iar Parohia Şerbăneşti II din Protoieria Nicoreşti, în aceeaşi localitate a oferit ajutoare (120 sticle cu apă, 250 de pâini, alimente de primă necesitate, o tonă de haine), valoarea produselor fiind de 3.500 lei. Valoarea totală a ajutoarelor materiale oferite în zilele de 16 şi 17 septembrie a.c. este de 18.260 lei.
În perioada 17-18 septembrie au ajuns ajutoare în localităţile afectate de inundaţii de la următoarele parohii. Astfel, Parohia Cotoreni, Protoieria Focşani II, din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, a organizat un transport cu ajutoare ce a constat în: 20 pături, 360 l apă, 12 saci cu haine, 300 kg orez, 40 kg zahăr, 50 kg ulei, 88 kg făină, 100 conserve, 40 kg ceapă, 100 kg fasole, în localitatea Cudalbi, valoarea produselor fiind de 2.900 lei; Parohia Negrileşti din Galaţi a oferit hrană caldă pentru 100 de persoane din Parohia Cudalbi IV, valoarea produselor fiind de 1.000 lei; Parohia gălăţeană „Sfântul Atanasie Patelarie” a organizat un transport cu ajutoare (53 l ulei, 26 pachete biscuiţi, 80 l apă, 17 buc. paste, 24 kg orez, 36 kg zahăr, 41 kg făină, 21 kg mălai, 13 kg fasole, 45 conserve, 60 pachete rechizite, 210 pături) în localitatea Costache Negri, valoarea produselor fiind de 2.900 lei; Parohia „Sfânta Treime” Fileşti, Galaţi, a organizat un transport cu ajutoare (200 pâini, 30 l ulei, 25 kg zahăr, 12 pături,  lenjerii, 100 conserve, 10 kg biscuiţi, 15 saci cu haine, 2 perechi cizme) în localitatea Costache Negri, valoarea produselor fiind de 1.800 lei; Parohia Nărteşti din Galaţi a venit cu 50 de voluntari, însoţiţi de pr. paroh Ciprian Arghire, pentru a ajuta sinistraţii la curăţenie. Totalul ajutoarelor acordate în ziua de 17-18.09.2013: 24.562 lei.
În ziua de 18 septembrie, fiecare familie cu persoane decedate din cauza inundaţiilor a primit suma de 6.000 lei (3.000 lei de la Patriarhia Română şi 3.000 lei de la Arhiepiscopia Dunării de Jos).

basilica.ro

Posted

Fundaţia Vodafone România reabilitează două unităţi de învăţământ din comunele grav afectate de inundaţiile din Galaţi

Fundatia Vodafone Romania este alaturi de victimele inundatiilor din judetul Galati prin finantarea lucrarilor de reabilitare a unitatilor de invatamant din localitatile cele mai grav afectate.

Intrucat 920 de prescolari si scolari sunt acum in imposibilitatea de a incepe cursurile, Fundatia Vodafone Romania a alocat 50.000 de Euro pentru repararea si reamenajarea scolii din comuna Costache Negri si a gradinitei din comuna Cudalbi. In plus, scoala din Costache Negri va fi dotata cu 3 calculatoare si un proiector, iar cateva sute de copii vor primi pachete cu imbracaminte.

Lucrarile de reparatii sunt coordonate cu sprijinul si implicarea Asociatiei React – unul dintre partenerii traditionali ai Fundatiei Vodafone – si vor dura o saptamana – in cazul gradinitei, si doua saptamani, pentru scoala din Costache Negri.

agora.ro

Posted
Cine este vinovat pentru inundaţiile din Galaţi?
* Dezastrul de acum a fost identic cu viitura care în 2007 a devastat Tecuciul

Criza inundaţiilor din comunele gălăţene lasă în urmă foarte multe întrebări fără răspuns. S-a vorbit despre necesitatea unor schimbări în sistemul de avertizare, pentru că avertizarea „cod galben”, cu debite de la 25 la 40 l/mp, nu impunea evacuarea populaţiei. În realitate, s-au produs viituri care presupuneau avertizare „cod roşu”.

Primarul comunei Costache Negri, Ştefan Luca, ne-a relatat ce s-a întâmplat în acea noapte. „Noi am primit o înştiinţare pentru cod portocaliu, dar pentru o situaţie cu care ne mai confruntasem. Dacă îmi amintesc bine, era vorba de un debit sub 40 l/mp. Nu era o situaţie alarmantă, dar am constituit comitetul pentru situaţii de urgenţă, pentru că mi s-a părut normal. Din momentul în care, în jurul orei 22.00, am fost anunţaţi despre ce urma să se întâmple, am sunat alarma, dar viitura a venit cu o rapiditate atât de mare, încât efectiv nu s-a mai putut face nimic. Maniera în care s-au desfăşurat lucrurile e de neimaginat. Din acel moment, prima prioritate a fost salvarea vieţilor omeneşti”, ne-a declarat Ştefan Luca.

La Cudalbi, s-au intersectat trei viituri

Comuna Cudalbi a fost inundată de o viitură puternică ce a urmat unei ploi de 147 l/mp în două ore. În jumătate de oră, nivelul apei a ajuns la 1,1 metri. Pârâul „Geru” ce străbate comuna, un firicel de apă, avea acum cota de 2,7 metri. Primarul Ştefan Drugan a încercat să afle cauza: „La codul portocaliu, transmis în jurul orei 22.00, la ploi între 25 şi 40 l/mp nu trebuia să fie vreo problemă. Eu sunt fermier şi ştiu că nici la 60 l/mp nu ar fi fost probleme. Am vorbit cu Virgil Doca, primarul de la Valea Mărului. Acolo, ei nu au avut nicio problemă, s-a umflat un pic apa, au fost inundate casele, dar nu a fost cu viitură. Apa a crescut de la ieşirea din Valea Mărului, s-a întâlnit cu un afluent, <<Găunoasa>>, cum îi spunem noi, care nici nu este cartografiat de cei de la Apele Române, pentru că nu e considerat un curs de apă. Faptul că s-a format această viitură a produs dezastrul. La noi în sat nu mai ploua, nu mai vedeai picături de ploaie. Faptul că a fost rupere de nori şi apa a venit foarte mare şi pe acest afluent, <<Găunoasa>>, şi acest debit a fost preluat de pârâul „Geru”, a dublat debitul pârâului. Mai este un alt afluent, din zona dinspre Corni, pe care au venit, de asemenea, ape foarte mari. S-au intersectat trei mari viituri şi din această cauză  am avut acea creştere exponenţială a nivelului apei şi s-a ajuns la 1,1m în jumătate de oră”, spune primarul Ştefan Drugan.

Eterna cauză: lipsa regularizărilor

În ambele comune, viiturile s-au produs pe albiile pâraielor ce străbat comunele. Niciuna dintre cele două albii nu este regularizată. Din acest punct de vedere, dezastrul produs la Costache Negri şi Cudalbi sunt identice cu viitura care în septembrie 2007 lovea cu 20 km mai la nord, la Tecuci. Atunci, apele „Tecucelului” un pârâu cu foarte puţină apă, au devastat oraşul şi au luat cinci vieţi. Concluzia analizei efectuate atunci a fost că dacă ar fi fost regularizată albia, Tecuciul nu ar fi fost inundat. Acum, Guvernul a alocat 29 de milioane pentru reconstrucţia celor 227 case prăbuşite sau în curs de prăbuşire şi pentru repararea drumurilor distruse. Fermierii gălăţeni au suportat pagube de 50 de milioane de euro. Sunt pierderi imense, care ar fi putut fi evitate dacă ar fi fost alocate fonduri pentru regularizările de albii.

Se cer capete

În arena politică au apărut primele dispute. Preşedintele PDL Galaţi, Doru Resmeriţă a cerut ca Guvernul să îl demită pe prefectul de Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu şi ca preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, să îşi prezinte demisia. Demiterea prefectului de Galaţi ar fi putea decisă sau nu, dar ar fi ca un soi de „tragere la răspundere”, găsirea unui „vinovat”. De fapt, vina este a tuturor guvernelor şi parlamentarilor care s-au tot perindat la putere şi care nu pot fi scutiţi de răspunderi pentru că se toacă bani publici pe eliminarea efectelor şi nu a cauzelor. Pe despăgubiri, nu pe regularizări de cursuri de apă.

romanialibera.ro

Posted

Sinistraţii vor primi ajutoare de la Guvern fără niciun plafon şi fără să aducă vreo vreo factură pe banii cheltuiţi

27 de milioane de lei vor ajunge la sinistraţii din judeţul Galaţi. Consiliile locale vor împărţi aceşti bani în funcţie de necesităţile fiecărei familii.

Fiecare consiliu local va desemna comisii care vor merge din casă în casă pentru a evalua pagubele pe care le-au suferit oamenii. Toate aceste sume necesare vor fi comunicate Consiliului Judeţului care va transfera fiecărei localităţi suma necesară despăgubirii. „Oamenii pot să-şi repare casele cu aceşti, pot să-şi cumpere electrocasnice, dacă inundaţiile le-au stricat, pot să-şi cumpere animale, dacă vor considera că au nevoie. Totul va fi în funcţie de cum au nevoie”, a declarat ministrul Dan Nica într-o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Ministrul Dan Nica a precizat că nu există plafoane minime sau maxime impuse de lege. Mai mult, oamenii nu vor fi obligaţi să dovedească în niciun fel cum au cheltuit banii sau pe ce.

adevarul.ro

Nica: Banii pentru sinistraţii din Galaţi vor ajunge direct la ei. Nu trebuie să justifice cum îi cheltuiesc

Banii alocaţi de Guvern pentru persoanele sinistrate din judeţul Galaţi vor ajunge direct la familiile afectate, în baza unor anchete făcute de evaluatori specialişti, iar beneficiarii nu trebuie să justifice cum cheltuiesc banii, a declarat ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica.

"Banii sunt pentru ajutorare. Fiecare poate să-şi reconstruiască casele, poate să-şi cumpere frigiderul distrus de ape, să-şi ia un animal, să-şi cumpere haine, dacă au rămas fără ele. Fiecare îşi ia ce are nevoie în funcţie de prioritatea pe care o are fiecare familie. Pentru că şi situaţiile diferă de la un caz la altul. Unii au pierdut casele de tot, alţii parţial, unii au pierdut mobila, covoarele sau electrocasnicele, alţii toate animalele din curte", a declarat, joi seară, la Galaţi, ministrul, care a condus şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, desfăşurată la sediul Prefecturii Galaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul pentru Societatea Informaţională a explicat că această variantă a fost adoptată ca fiind cea mai eficientă.

"Au fost mai multe variante, cum ar fi să se aloce în materiale de construcţie, dar această procedură este complicată. Mult mai simplu se descurcă omul să-şi refacă ce a pierdut dacă are bani, pentru că îşi cumpără ceea ce îi este necesar la preţul cel mai bun, după cum îi este alegerea. Nu există un minim sau un maxim al sumei alocate individual. Evaluatorii trebuie să-şi facă treaba, iar oamenii trebuie să-şi primească banii. Beneficiarii nu trebuie să justifice cum cheltuiesc banii, sunt şi aşa destul de necăjiţi, chitanţe şi facturi le mai trebuie", a mai declarat ministrul Nica.

Acesta a explicat şi care va fi procedura în baza căreia vor fi distribuite sumele către sinistraţi, lucru neclarificat după şedinţa de Guvern în care banii au fost alocaţi de la buget.

"Cele 27 de milioane de lei reprezintă ajutoare de urgenţă pentru sprijinul populaţiei sinistrate din judeţul Galaţi. Fiecare consiliu local dispune ca nişte comisii, pe care primarul le constituie la nivelul fiecărei localităţi în care cooptează şi specialişti să realizeze o evaluare care să constate cât de afectată a fost fiecare familie şi cam care este valoarea la care ar trebui să fie despăgubită. Toate aceste sume, pe care fiecare consiliu local le centralizează, sunt strânse, la rândul lor, la Consiliul Judeţean Galaţi, care prin hotărâre le transferă fiecărei unităţi adminitrativ-teritoriale afectate. Consilile locale primesc suma respectivă şi o virează numerar fiecărei familii afectate", a mai precizat ministrul.

Posted

Primarii din judeţul Galaţi ştiau că pot fi inundaţii grave! Actele oficiale conduc spre această concluzie şocantă

Rapoartele întocmite înainte de inundaţii de către Apele Române şi Garda de Mediu arată că în judeţ erau grave probleme cu albiile cursurilor de apă şi cu sistemul de protecţia împotriva viiturilor

Depozitările necontrolate de deşeuri, lipsa unor lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, poduri şi podeţe improvizate, făcute de mântuială, precum şi inexistenţa lucrărilor de colectare, dirijare şi evacuare a apelor pluviale reprezintă doar câteva dintre motivele pentru care câteva mii de gălăţeni au ajuns, peste noapte, sinistraţi. Devine tot mai clar că oamenii nu sunt doar victimele forţei naturii, ci şi ale incompetenţei sau ale indiferenţei edililor.

Pagubele puteau fi mai mici

Un raport întocmit în acest an de către Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi demonstrează că primarii din Cudalbi, Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Corni, Corod şi Costache Negri (grav afectate de inundaţii) ştiau că localităţile în fruntea cărora se află sunt predispuse inundaţiilor în caz de precipitaţii abundente.
Specialiştii de la Apele Române au „etichetat” aceste comune drept „zone critice”, semnalând numeroase deficienţe grave cu privire la măsurile de apărare împotriva inundaţiilor. Raportul amintit - care a fost înaintat Prefecturii şi Consiliului Judeţului - semnalează faptul că există zone ale cursurilor de apă neamenajate cu lucrări de apărare, care, la viituri, crează probleme, în special din cauza reducerii secţiunii de scurgere, prin colmatarea excesivă a albiei, dar şi că există secţiuni de râu în care scurgerea liberă este stânjenită prin reducerea secţiunii de scurgere la ape mari din cauza podeţelor subdimensionate şi a punţilor improvizate.
Mai mult, în Cudalbi, Cuza Vodă, Corod sau Slobozia Conachi, specialiştii au identificat „zone depresionare expuse riscurilor naturale de inundare, cauzată de scurgerile de pe versanţi din cauza inexistenţei lucrărilor de colectare, dirijare şi evacuare a apelor pluviale, precum şi a lucrărilor antierozionale”. Mai grav este că - spun specialiştii - acolo unde există un sistem de colectare şi evacuare a apelor pluviale, acesta este neîntreţinut, degradat şi colmatat, în aceste condiţii neputând să facă faţă unor cantităţi mai mari de apă.
Localitatea Cudalbi, de exemplu, acolo unde au fost inundate nu mai puţin de 1.100 de case (cele mai multe), a fost menţionată cu toate cele patru probleme grave semnalate de Apele Române.
Ionel Ardean, directorul SGA Galaţi, spune însă că, în ciuda deficienţelor constate în teren, vina pentru inundaţii nu este decât în parte a edililor: „Să aruncăm vina pe primari, în exclusivitate, ar fi o mare greşeală. Evenimentele au fost de o aşa intensitate, încât, chiar şi cu cele mai bune măsuri luate, pagubele ar fi fost foarte puţin diminuate. Să nu căutăm acari Păuni”, ne-a declarat directorul SGA Galaţi.

Deşeuri aruncate în albia râurilor

Garda de Mediu Galaţi confirmă, într-un raport întocmit în urma unui control efectuat în perioada 15 aprilie - 31 mai 2013, că aproximativ jumătate dintre şefii de comune nu dau doi bani pe mediul înconjurător. Comisarii de mediu au descoperit deşeuri aruncate în diverse zone ale localităţilor, în şanţurile pentru colectarea apelor pluviale, pe malul sau în albia cursurilor de apă, dar şi în vecinătatea căilor de comunicaţii. Ba mai mult, aceştia au descoperit că nicio primărie din judeţ nu are stabilit un amplasament pentru eliminarea finală a deşeurilor provenite din construcţii şi demolări!
„Starea de salubritate a localităţilor din judeţ este necorespunzătoare în minimum 50 la sută din cazuri. Cele mai mari cantităţi de deşeuri abandonate sunt cele din construcţii-demolări şi biodeşeurile”, precizează conducerea Gărzii de Mediu. Aceleaşi concluzii au existat şi în anul 2012, pe baza unui alt control al comisarilor de mediu: "Judeţul se confruntă cu un fenomen alarmant privind depozitările necontrolate de cantităţi importante din construcţii şi demolări". Tot cu acea ocazie, autorităţile de mediu au descoperit, ca şi în 2013, depozitări de deşeuri pe malurile apelor, în zona digurilor de apărare, dar şi rigole de apă pluvială colmatate în proporţie de 60-70 la sută.

viata-libera.ro

Posted

Încep lucrările de refacere a infrastructurii

Mai mulţi reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) erau aşteptaţi să ajungă aseară la Galaţi pentru a pune la punct, până la finele acestei săptămâni, actele premergătoare demarării lucrărilor de refacere a infrastructurii în localităţile calamitate din judeţul Galaţi. „Aici este nevoie de un suport din partea tuturor instituţiilor din Galaţi, să acorde sprijin pentru ca reprezentanţii CNI să se poată organiza şi să gestioneze operaţiunile care se vor desfăşura simultan în toate localităţile. Nu avem la dispoziţie foarte mult timp. Iarna va veni nu peste mult timp, iar această perioadă trebuie utilizată pentru a putea fi realizate aceste operaţiuni destul de complicate, precum reconstrucţia podurilor şi lucrările la drumuri. Rămân toată această săptămână pentru a pune la punct operaţiunea de logistică. Consiliul Judeţului şi Prefectura trebuie să le acorde sprijinul necesar pentru a această operaţiune”, a declarat, ieri, ministrul Dan Nica. Acesta a precizat că, de săptămâna viitoare, CNI va demara lucrările de refacere a infrastructurii, „conform normelor proprii şi modului lor de acţiune”.

viata-libera.ro

Posted

Aleşii locali, mai generoşi decât cei judeţeni. 1,1 milioane de lei pentru comunele inundate

* Cele mai afectate 11 localităţi vor primi câte 100.000 de lei din fondul de rezervă al Consiliului Local Galaţi

Întruniţi ieri în şedinţă ordinară, consilierii locali au făcut un adevărat maraton contracronometru pentru a vota toate cele 55 de proiecte aflate pe ordinea de zi înainte să înceapă şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Printre cele mai importante decizii luate se numără vânzarea a opt  terenuri către agenţii economici sau persoanele care le deţineau cu contract de concesiune, acordarea de premii pentru elevii olimpici naţionali şi internaţionali, şi pentru profesorii lor, reparaţia capitală a străzii Basarabiei, dar şi construirea celor două cartiere de locuinţe sociale după modelul lui Radu Mazăre.
Cel mai important proiect votat vizează, însă, localităţile sinistrate. Comunele cele mai lovite furia apelor - Costache Negri, Cudalbi, Cuca, Pechea, Rediu, Slobozia Conachi, Fârţăneşti, Folteşti, Corni, Corod şi Cuza Vodă - vor primi de la bugetul local al Galaţiului câte 100.000 de lei. În raportul de specialitate se arată că, printr-o adresă oficială din 13 septembrie, Consiliul Judeţului a socilitiat sprijin financiar pentru redarea stării de normalitate şi siguranţa cetăţenilor din judeţul Galaţi. Dat fiind că bugetul Galaţiului are un fond de rezervă de 5.665.000 de lei, a fost posibilă alocarea celor 1.100.000 de lei.
Consilierii locali se dovedesc, astfel, de două ori mai generoşi decât cei judeţeni, dacă avem în vedere că legislativul judeţului, întrunit în şedinţă de îndată, a alocat 586.000 de lei pentru localităţile calamitate.
Mulţumiri pentru solidaritate
Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, le-a mulţumit gălăţenilor pentru solidaritatea dovedită faţă de semenii lor sinistraţi, dar a avut mulţumiri speciale pentru controversatul Gigi Becali, despre care a spus că a dat dovadă de mai multă operativitate decât Guvernul. Edilul le-a mulţumit şi salariaţilor Cantinei de Ajutor Social, despre care a spus că au fost grozavi, asigurând sute de porţii de mâncare caldă şi proaspătă, în caserole, cu tacâmuri de unică folosinţă, pentru pompierii, jandarmii şi militarii care au muncit pe rupte în aceste zile în judeţ.

viata-libera.ro