Jump to content

Noaptea Cercetătorilor, sărbătorită şi la Galaţi


Recommended Posts

Posted

Noaptea Cercetătorilor, sărbătorită şi la Galaţi pe 27 septembrie

Peste 300 de oraşe europene, inclusiv româneşti, vor sărbători Noaptea Cercetătorilor pe 27 septembrie, la eveniment urmând să participe sute de oameni de ştiinţă, informează un comunicat remis MEDIAFAX. Pe 27 septembrie, în Bucureşti, Suceava, Piatra Neamţ, Tulcea, Sinaia, Braşov, Oradea şi Galaţi, cercetătorii fac o demonstraţie în direct a activităţii lor de laborator, la care toată lumea este invitată.

Diferite institute de cercetare vor fi prezenţi la eveniment, cu demonstraţii practice, experimente şi concursuri pentru copii între 9 şi 99 de ani. Vizitatorii vor avea ocazia să afle cum funcţionează roboţii, cum pot conduce o maşină doar cu puterea minţii, ce înseamnă să fii cercetător şi vor putea să participe la concursurile şi provocările ştiinţifice din timpul evenimentului.

Primul eveniment european de acest tip a fost organizat în 2005 şi a atras până în prezent 1,5 milioane de vizitatori. Proiectul se desfăşoară în România din anul 2006. Ediţia din 2012 a atras peste 25.000 de vizitatori în România, în cele şapte oraşe organizatoare.

Mai multe informaţii despre concurs, despre oraşele organizatoare şi programul evenimentului pot fi găsite pe www.noapteacercetatorilor.eu şi www.facebook.com/ResearchersNightRomania.

  • 2 weeks later...
Posted

La Galaţi, evenimentul se va desfăşura în cadrul Universităţii „Danubius”, începând cu ora 18.00. Target Active Training, partener la „Noaptea Cercetătorilor”, îi aşteaptă pe vizitatori pentru a le arăta cum funcţionează roboţii, cum pot conduce o maşină doar cu puterea minţii şi ce înseamnă să fii cercetător.


Nu vor lipsi nici concursurile adresate participanţilor. „Laboratorul anului 2099”, este concursul care se adresează celor pasionaţi de ştiinţă. Tinerii sunt invitaţi să îşi prezinte viziunea lor despre laboratorul anului 2099. Conceptele pot fi prezentate sub orice formă, artistică sau tehnică. Înscrierile se fac până pe data de 30 septembrie, iar jurizarea va avea loc pe 3 octombrie.


presagalati.ro


Posted

Noaptea cercetatorilor 2013

Universitatea Danubius, 27 septembrie, orele 17.00 - 23.00
ZONA UNIUNII EUROPENE 17.00 - 20.00 Poti descoperi si contribui la harta stiintifica a Europei. Participa la concursul de cultura stiintifica europeana!
ZONA KNOWLEDGE va gazdui institutele de cercetare din oras. Fiecare dintre acestea isi va prezenta cercetatorii, reusitele lor si cele mai interesante aspecte ale muncii de laborator.
ZONA SCI FUN este dedicata stiintei interactive. Vei putea interactiona cu roboti si drone, vei avea acces la tehnologiile viitorului, vei experimenta si iti vei testa inclinatiile spre stiinta.
ZONA AGORA este destinata dezbaterilor legate de progresul stiintific. Aici vei intalni cercetatori, exploratori si scriitori SF din oras - le poti pune intrebarile stiintifice carora nu reusesti sa le gasesti explicatie. Tot in AGORA vor fi expuse lucrarile inscrise in concursul Laboratorul Anului 2099.

  • 11 months later...
Posted

Noaptea Cercetătorilor 2014, la Galaţi

Concursuri, demonstrații și întâlniri surprinzătoare, așa va arăta, pe scurt, la Galați, Noaptea Cercetătorilor 2014. Anul acesta, celebra manifestare organizată la nivel european va fi găzduită, în orașul nostru, de Universitatea „Dunărea de Jos”. Evenimente asemănătoare vor avea loc, concomitent, vineri, 26 septembrie, în campusurile universitare sau în zonele centrale din 16 orașe din țară.

Copiii, părinții lor și toți cei pasionați de experimente și de curiozități științifice sunt așteptați în incinta campusului universității (Facultatea de Inginerie, Strada Domnească nr. 111, vizavi de Poliția Rutieră). Călătoria în lumea științei începe devreme, de la ora 17.00 și se va încheia târziu în noapte, promit organizatorii.

Miniconcursuri

Așa cum au anunțat și pe site-ul www.noapteacercetatorilor.eu, gălățenii au pregătit mai multe activități realizate de cercetătorii din „Universitatea Dunărea de Jos” din Galați sau de la Universitatea „Danubius”. Cei care vor trece pragul campusului vor fi invitați să recunoască o aromă, să îl cunoască pe cel mai bun constructor de mini-eoliene, să vizioneze un film de improvizație („Jocul meu preferat”) sau să ghicească scenariul (concurs care presupune interacțiunea cu publicul, la finalul căruia se vor înmâna premii celor care ghicesc scenariul secvențelor rulate în cascadă).

Întâlniri cu drone, cu bacterii şi cu chirurgi

Printre activitățile interactive anunțate în program se numără și o întâlnire inedită cu dronele, cu „Stăpânul fulgerelor” (cei prezenți vor vedea o demostrație a efectului Corona), cu roboții aflați în slujba oamenilor, cu un chirurg și cu ustensilele sale sau chiar vor avea ocazia să „dea mâna” cu… mâna bionică. Cercetătorii vor aduce și un microscop unde cei mici pot observa cum bacteriile, drojdiile și mucegaiurile transformă diverse produse în alimente bune de pus în farfurie, iar într-un alt laborator mobil vizitatorii vor fac analize pentru a determina inamicii din aer și din apă. Cu siguranță, pasionații de geografie, de astronomie sau de fizică vor participa cu interes la prezentările despre exploziile solare sau la experimente cu substanțe fluorescente care le vor aminti de stelele căzătoare.

Dacă preferă arta, atunci vizitatorii vor putea participa la atelierele de pictură Ebru, la cele de sculptură sau la cele demonstrative cu nanomateriale.

Activitățile prilejuite de Noaptea Cercetătorilor sunt organizate de Universitatea „Dunărea de Jos”, în parteneriat cu Consiliul Județului Galați, Inspectoratul Școlar Județean Galați, Centrul Cultural Turc Constanța, Muzeul de Artă Vizuală din Galați, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” și Societatea Studențească de Chirurgie din România, filiala Galați.

presadegalati.ro
 

  • 11 months later...
Posted

Invitaţie la Noaptea Cercetătorilor 2015
Noaptea Cercetătorilor este un eveniment desfăşurat anual în peste 300 de oraşe din Europa. Anul acesta, în România, Noaptea Cercetătorilor va avea loc în Arad, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piatra Neamţ, Piteşti, Sibiu, Târgu Jiu, Timişoara şi Tulcea.
Gălăţenii curioşi şi amatori de ştiinţă şi cercetare sunt asteptaţi pe 25 septembrie, începând cu ora 17.00, în una dintre următoarele locaţii:
1) Campusul Ştiinţei din strada Domnească nr. 111, vizavi de Poliţia Rutieră
2) Corpul A, strada Gării nr. 63-65
3) Corp Q, strada Alexandru Carnabel nr. 61
pentru a porni într-o călătorie ştiinţifică, însoţiţi de cercetători, exploratori, inventatori, oameni de ştiinţă şi scriitori de gen. Veţi asista la experimente trăsnite, conferinţe fascinante şi concursuri, veţi interacţiona cu cele mai recente inovaţii tehnice şi vă veţi testa inspiraţia şi creativitatea în universul ştiinţific. Intrarea la evenimente este liberă.
Activităţile vor fi realizate de Universitatea „Dunărea de Jos”, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Centrul Europe Direct, Muzeul de Artă Vizuală, Universitatea Danubius, Societatea Studenţească de Chirurgie din România şi Palatul Copiilor.

  • 1 year later...
Posted

Noaptea cercetătorilor, ediţia a treia - 2016

“Regatul de gheaţă şi Împărăţia pâinii”,„Văcuţa mov, brânzica mov?”, “Strategii pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor în oraşul inteligent”, “Roboţii în slujba oamenilor”, “Chimia culorilor” sau “Nave pe valuri - Bazinul de carene” sunt numai câteva dintre temele cu care oamenii de ştiinţă şi cadrele didactice de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi vă aşteaptă la a treia ediţie a Nopţii cercetătorilor, ce va avea loc pe 30 septembrie, în Campusul Ştiinţei (vizavi de Catedrală). Cei care vor să participe la ateliere de idei, pot veni la dezbaterile organizate de Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie sau cea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice.

Astfel, vizitatorii vor putea face, vinerea viitoare, un exerciţiu împotriva gândirii prin delegare (ce va avea loc în Corpul D, etaj I), sau vor afla cum se poate vedea lumea diferit, prin intermediul sociologiei (aplicaţii interactive cu participanţii, chestionar, bază de date, interpretare - Corp D, Sala D12). Pasionaţii de filme cu detectivi vor şti mai multe despre Criminalistică, dacă vor veni  în corpul AE, sala AE 016, iar cei interesaţi de afaceri vor putea participa la o simulare (Corp D, hol, parter) organizată de Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Vor mai fi acţiuni din care vizitatorii vor afla despre biomateriale şi uleiuri vegetale (Inginerie, Corp D, sala D13), absorbţia luminii în nanostructuri semiconductoare (Ştiinţe şi Mediu, Corp SD, hol, parter) sau demonstraţii de chirurgie şi cursuri de prim-ajutor, oferite de Societatea Românească de Chirurgie şi Societatea Studenţilor Medicinişti (corp SA subsol).

Câteva licee din Galaţi vor veni la Noaptea cercetătorilor cu ateliere de teatru interactiv în limba engleză şi teatru neconvenţional (CNCN şi Colegiul Cuza) sau un concurs de roboţi (Colegiul Economic “Virgil Madgearu”), iar poliţia va face din nou, dacă vremea va permite, pe platoul exterior din faţa Facultăţii de Inginerie, o demonstraţie de dresaj cu câinii din dotare. Mai multe despre program, precum şi o legendă cu sălile în care vor avea loc acţiunile găsiţi pe pagina de facebook Noaptea cercetătorilor europeni 2016.

viata-libera.ro

  • 11 months later...
Posted

Experimente inedite, la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2017

Se apropie Noaptea Cercetătorilor Europeni, un proiect esenţial pentru educaţia noilor generaţii, iar Universitatea "Dunărea de Jos" înscrie Galaţiul pe harta judeţelor participante şi la această ediţie, pregătind în Campusul Ştiinţei experimente inedite, prezentări interactive, activităţi educative pentru copii, concursuri şi multe alte acţiuni, ce vor îmbina ştiinţa cu învăţarea distractivă.

Evenimentul, la care participă aproape toate facultățile de la "Dunărea de Jos", va avea loc vineri, 29 septembrie, cu începere de la ora 17,00.

Facultate de Ştiinţa Alimentelor vine anul acesta cu idei interesante şi aplicaţii care vor ţine atenţia micuţilor trează. Ei vor învăţa cum să mănânce chipsuri sănătoase, vor călători în lumea jeleurilor (Jelly Valley), vor încerca diferite texturi şi arome în industria alimentară. Nici Piscicultura - ramură cu tradiţie la Galaţi - nu va fi uitată: vizitatorii vor putea studia misterele vieţii acvatice la microscop, vor învăţa să facă noduri pescăreşti complicate sau vor afla lucruri uimitoare despre peşti. Cei de la Automatică, Calculatoare, Inginerie electrică şi Electronică ne vor arăta cum ne ajută roboţii. Inginerii vor avea prezentări interactive despre apă, aer şi vreme sau despre aliaje ce păstrează memoria formei, noutăţi în fabricarea caroseriilor auto, printarea în 3D, aplicaţii de mecatronică şi robotică sau cum se administrează un hub digital. Cei de la Facultatea de Inginerie vor prezenta şi programul de reconstrucţie 3D a centrului istoric al oraşului Galaţi. Vor fi şi demonstraţii ale studenţilor medicinişti, lecţii de supravieţuire ale soldaţilor din Batalionul 284 Tancuri, un stand de prezentare cu tehnica de intervenţie a Serviciului de Acţiuni Speciale al Poliţiei şi nelipsita demonstraţie cu câini dresaţi. Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie propune anul acesta dezbateri şi sondaje cu publicul pe teme de mare actualitate: “Dilema vagonetului” sau „Brexit - ce se va întâmpla acum cu Uniunea Europeană?” Pentru cei care vor să ştie cum lucrează un sociolog, există două ateliere interactive: „Arborele familiei” şi „Micul sociolog”. Cei de la Drept vor divulga din secretele modalităţilor tehnice de probare a faptelor penale, iar cei de la Sport vor încerca să ne convingă de beneficiile kinetoterapiei. Vor mai fi şi demonstraţii de restaurare a icoanelor, precum şi un atelier de cusături tradiţionale.

viata-libera.ro

  • 3 weeks later...
Posted

O noapte albă printre cercetători, în Campusul Științei

Peste 2.500 de copii, părinţi, elevi şi studenţi au luat cu asalt Campusul, pentru a se bucura de beneficiile ştiinţei şi pentru a participa la Noaptea Cercetătorilor Europeni, organizată şi anul acesta la Galaţi de Universitatea “Dunărea de Jos”.

Până seara târziu, holurile Facultăţilor au fost pline de viaţă şi de culoare. Un număr mare de vizitatori a atras şi Corpul Q, de lângă Baia Comunală, cu bazine controlate în care trăiesc şi se lasă studiaţi sturionii - cei mai vechi peşti de pe pământ - pe care SIA a reuşit să îi includă în mai multe proiecte de cercetare. Cei mici au admirat acvariile, au făcut noduri pescăreşti, au desenat şi au privit la microscop o frântură din viaţa acvatică, iar cei mari au aflat cum sunt trataţi sturionii, cu cătină şi cimbru, în cadrul unui program experimental, pentru creşterea gradului de rezistenţă la boli.

Tot despre sturioni le-a vorbit copiilor şi Alexandra Buruiană, eleva care, alături de alţi trei colegi de la CNVA şi "Cuza", va reprezenta România în Costa Rica la World Robots Olympiad, cu un robot lego, care poate fi folosit la creşterea şi îngrijirea peştilor. Alimentat cu energie solară, robotul-dădacă, făcut în colaborare cu cercetătorii de la secţia de Piscicultură, curăţă apa, monitorizează parametri din bazin şi hrăneşte sturionii. El a fost pus la treabă, pentru a le arăta copiilor prezenţi ce poţi face cu nişte componente lego şi foarte multă pasiune.

Micii vizitatori au mai fost atraşi de roboţii desenatori, de imprimantele 3D, dar şi de instrumentele unice de măsurare, prezentate în premieră de Facultatea de Inginerie: maşina de măsurat în coordonate tridimensionale sau instrumentul de măsurare video, care poate oferi informaţii despre obiecte de până la un micron. Nu a fost uitat Bazinul de carene de la Facultatea de Arhitectură Navală, unic în ţară, ce permite studenţilor să vadă fenomenele care au loc în apă şi aer în jurul navei.

Standurile cu chipsuri sănătoase, obţinute prin uscarea în cuptor a feliilor de sfeclă, măr sau dovleac, au fost cele mai aglomerate. Micuţii şi părinţii s-au înfruptat şi s-au declarat încântaţi de faptul că chipsurile pot fi gustoase, dar mai ales bune pentru organism. La fel s-a întâmplat la World of Jelly, unde jeleurile obţinute de specialiştii de la SIA din sucuri de fructe (portocală, măr, piersică şi pepene roşu) şi gelatină au dispărut foarte repede. Tot cei de la Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor le-au povestit copiilor despre efectul băuturilor dăunătoare asupra dinţilor, dar şi despre cum putem deosebi laptele sau iaurtul falsificat de cel natural.

Peste 100 de persoane au participat la Turul ghidat nocturn, organizat, în premieră, la Galaţi, de Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie şi Asociaţia Mila 80, o veritabilă lecţie de istorie, în aer liber, pe Calea Domnească.

viata-libera.ro

  • 11 months later...
Posted

Spectacolul ştiinţei, la Noaptea Cercetătorilor 2018

În Campusul Ştiinţei va avea loc, vineri, 28 septembrie, de-acum tradiţionalul eveniment "Noaptea Cercetătorilor Europeni 2018", unde gălăţenii vor avea parte de experienţe inedite, pregătite de aproape toate facultăţile de la "Dunărea de Jos".

Astfel, cei de la Medicină vor încerca să îi atragă pe tineri cu elemente de Biochimie GALAcTIca, le vor povesti participanţilor despre anatomie şi despre misterul amprentelor şi îi vor învăţa cum să îşi învingă teama de dentist. Cei de la Drept îi vor fascina pe micii cercetători cu informaţii din domeniul Criminalisticii (componentele trusei criminalistice uzuale, modalităţi de prelevare a urmelor papilare), iar cei de la Istorie şi Filosofie, cu etapele cercetării arheologice de teren. Inginerii vor aduce în campus un întreg arsenal: timp de cinci ore, în intervalul 17,00-22,00, vizitatorii vor învăţa despre atmosferă, carturi low cost, materiale polimerice şi chimia naturii. Cei de la Facultatea de Arhitectură Navală vă vor dezvălui din secretele proiectării unei nave, iar cei de la Automatică şi Calculatoare vă vor vorbi despre problematica compatibilităţii electromagnetice în lumea modernă. Artiştii vor face demonstraţii de culoare şi desen, iar cei de la Facultatea de Economie îi vor iniţia pe vizitatori în tainele antreprenoriatului.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie le oferă doritorilor posibilitatea să experimenteze ochelarii speciali care simulează efectele consumului de alcool sau substanţe psihoactive. Nu va lipsi expoziţia de tehnică militară a celor de la Garnizoana Galaţi, care participă anual la Noaptea Cercetătorilor.

viata-libera.ro

  • 11 months later...
Posted

La sfârşitul lunii septembrie, Noaptea Cercetătorilor Europeni 2019

Curiozitatea ne îndeamnă să cercetăm și să descoperim încă din primele clipe ale vieții, iar unii dintre noi ne dorim constant să înțelegem cu adevărat esența lucrurilor! Așa cum știm, încă de când eram mici, laboratoarele de cercetare sunt locurile unde se ascund cele mai interesante procese de cunoaștere. Și pentru că toată lumea vrea să vadă ce fac oamenii în halate albe din spatele ușilor, Noaptea Cercetătorilor Europeni vă prezintă cel mai mare laborator de cercetare în aer liber, pe 27 septembrie, în Campusul Științei din Galați, între orele 17.00 și 22.00.

Cei mici vor avea ocazia să experimenteze cot la cot cu oamenii de știință, să vadă ce se ascunde în spatele celor mai fascinante fenomene naturale și, de ce nu, să afle dacă în viitor vor putea și ei să îmbrace uniforma cercetătorilor.

Cei mari vor putea și ei să pătrundă în fascinanta lume a prezentărilor laboratoarelor de chimie și de fizică, și nu numai, unde se vor prezenta explicații științifice pentru lucruri aparent simple sau inexplicabile și vor descoperi soluții pentru cele mai comune problemele cotidiene. În plus, vor avea ocazia să retrăiască amintirile din laboratorul de chimie din anii școlii, având posibilitatea să se joace din nou cu eprubetele pline de „substanțe magice”.

Pe lângă toate aceste experimente și demonstrații, Noaptea Cercetătorilor Europeni 2019 va avea o mulțime de concursuri cu adevărat antrenante.

Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Proiectul se adresează minţilor curioase și tinerilor care doresc să înceapă o carieră în cercetare, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.

Primul eveniment Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost organizat în 2005 şi a atras până acum peste 1.5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în directă legătură cu publicul, iar vizitatorilor ocazia de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor. Ediția 2016 a atras peste 35.000 de vizitatori în România.

Mai multe informații pot fi găsite pe https://www.noapteacercetatorilor.eu

Intrarea este liberă!

presagalati.ro

  • 2 years later...
Posted

Noaptea Cercetătorilor, la Colegiul "C. Negri"

Noaptea Cercetătorilor Europeni va fi găzduită, anul acesta, în premieră, de Colegiul Naţional "Costache Negri", în zilele de 24 şi 25 septembrie. Noaptea Cercetătorilor Europeni 2021, a 16-a ediţie, se desfăşoară în 29 de ţări, iar peste 400 de oraşe vor fi gazde ale evenimentului ce îşi propune să arate publicului ce înseamnă sa fii cercetător şi cât de interesantă poate fi munca de cercetare. "Elevii noştri au pregătit tot felul de activităţi, destinate elevilor din clasele primare, gimnaziale şi liceale. Sunt o mulţime de ateliere unde se vor prezenta experimente, roboţi, diferite curiozităţi. Ne-am pregătit şi cu alte surprize: tombole şi concursuri cu premii. Având în vedere situaţia epidemiologică în care ne aflăm, pentru o bună organizare, în zilele de 21 şi 22 septembrie, pe site-ul colegiului, http://www.cncn.ro, se va găsi un formular ce trebuie accesat pentru programarea vizitatorilor. Ne dorim ca elevii să vină în grupuri mari, însoţiţi de cadre didactice. Dacă vremea va fi bună, evenimentul se va desfăşura în curte, dacă nu, în interior", ne-a declarat directoarea de la CNCN, Andra Ionescu. Aceasta susţine că ediţia de anul acesta va fi una hibrid: pe 24 septembrie, de la ora 17,00, activităţile se vor derula fizic, iar pe 25 septembrie, pe pagina de Facebook a evenimentului - Noaptea Cercetătorilor Europeni 2021 - vor fi încărcate filme ce vor putea fi vizionate online.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Experimente vesele cu ingrediente de bucătărie, la Noaptea Cercetătorilor

Pentru o zi, Colegiul Naţional "C. Negri" s-a transformat într-un centru de cercetare, deoarece, anul acesta, instituţia de învăţământ a preluat organizarea Nopţii Europene a Cercetătorilor. Flăcări care dansează pe muzică, aparat care face părul măciucă, culori care dansează, vulcani creaţi în laborator, dar şi lumi nebănuite de celule văzute la microscop au constituit atracţia vizitatorilor veniţi în număr foarte mare. 

Totul a fost şi mai interesant, pentru că experimentele au fost făcute de elevi, care le-au şi explicat vizitatorilor lucrurile magice pe care le-au făcut. Mai mult decât atât, o parte dintre experimente au fost făcute cu lucruri aflate în orice bucătărie, zahăr, oţet, praf de copt, detergent de vase sau lapte.

"A fost un efort destul de mare. Mai ales că noi ne pregătisem să organizăm totul afară, dar am avut ghinion şi, din cauza vremii, am fost nevoiţi să intrăm înăuntru. Ne-am bucurat că am avut audienţă chiar mai multă decât ne-am aşteptat. Deşi, din cauza pandemiei, s-au făcut programări, am avut surpriza să ne trezim cu un autocar plin de copii din mediul rural, de care n-am ştiut nimic. Bineînţeles că au fost bineveniţi. E semn că asemenea acţiuni au mare priză la public, iar elevii au nevoie de aşa ceva. Au fost şi mulţi părinţi cu copii care abia ajungeau la masa de experimente, dar care păreau captivaţi de tot ceea ce s-a întâmplat acolo", ne-a povestit profesorul de fizică, Dan Voiculescu. Acesta susţine că "spectacolul" pe care l-a organizat a avut în centru aparatele construite de elevii săi de-a lungul timpului, care au stârnit interes, dar şi aparatură din cadrul laboratorului.

Cel mai interesant a fost pentru public aparatul care scoate flăcări care dansează pe muzică, tubul Rubens. Dar şi la generatorul electrostatic a fost multă veselie. Publicul venea să-l atingă ca să-şi "facă coafura", după cum ne-a descris amuzat profesorul Dan Voiculescu, dar şi să-i "ciupească" puţin pe cei din jur.

Şi la Chimie şi Biologie a fost distracţie maximă. Un vulcan creat în eprubetă, curcubeiele colorate şi baloanele vesele au constituit şi aici puncte de atracţie. La fel şi lumile nebănuite de celule dezvăluite la microscop de către cei de la Biologie sau experimentul prin care poţi colora o floare în altă culoare.
Cum se fac baloanele vesele ne-a povestit profesoara de chimie Aura Ungureanu: "Se umplu baloanele cu praf de copt şi se pun peste un pahar cu oţet. Când praful de copt intră în reacţie cu oţetul, baloanele încep să se umfle singure. Sau am făcut un nor de magie, atingând două baghete de sticlă pe care am pus amoniac şi acid clorhidric. Am făcut pahare în care am schimbat complet culoarea iniţială, dar şi curcubeu în lapte cu colorant alimentar şi detergent de vase.

Nici piticii de la clasele I-IV nu s-au lăsat mai prejos şi s-au organizat cu entuziasm pentru a-i primi pe vizitatori cu tot soiul de atracţii, de la roboţei la experimente vesele, ne spune învăţătoarea Rodica Cernencu. 
"Activitatea s-a încheiat în jurul orei 10,00 seara. M-am uitat la copiii care au stat ore în şir şi au explicat celor veniţi la Noaptea Cercetătorilor experimentele făcute. Erau obosiţi, dar încă plini de entuziasm. Bucuroşi că au împărtăşit cu cei veniţi experimentele lor. S-au dat şi premii pentru cei care au răspuns întrebărilor elevilor-cercetători: insigne, tricouri, ceasuri, abţibilduri. A fost un mare plus pentru noi şi pentru vizitatori", a mai spus Rodica Cernencu.

viata-libera.ro

  • 11 months later...
Posted

Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022, vineri, în Campusul Ştiinţei

În perioada  30 septembrie - 1 octombrie, cercetătorii din consorţiul ReCoNnect invită publicul larg să descopere lumea extraordinară a ştiinţei prin zeci de activităţi destinate minţilor curioase de toate vârstele, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022. Anul acesta, evenimentul se desfăşoară sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi prezintă activităţi dintre cele mai diverse în 19 de locaţii din ţară, toate gravitând în jurul tematicii generale: „New science, trends and results”.
Evenimentul aduce zona de cercetare de excelenţă din România în faţa publicului larg, oferă zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziţii pentru stimularea creativităţii, a gândirii critice, a curiozităţii. Intrarea este gratuită la toate activităţile propuse de partenerii din consorţiu. Institute de cercetare şi de învăţământ superior de prestigiu din România şi-au unit eforturile pentru a oferi o experienţă spectaculoasă publicului într-un mod interactiv, educativ şi distractiv.

La Galaţi, Noaptea Cercetătorilor se va desfăşura vineri, 30 septembrie, între orele 17.00 – 22.00 în Campusul Ştiinţei, Corpul D. Programul include: observaţii astronomice, ateliere interactive pentru adolescenţi şi copii, demonstraţii cu roboţi, experimente spectaculoase cu substanţe chimice, dar şi multe alte ateliere interesante.
Nu vor lipsi standurile Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, acolo unde cu toţii vom afla ce înseamnă mâncare sănătoasă direct de la specialiştii în inginerie alimentară, dar nici cele ale Facultăţii de Inginerie, de la care putem descoperi toate secretele imprimării 3D. Ateliere interesante vor avea şi Facultatea de Ştiinţe şi Mediu, unde pot fi urmărite experimente chimice care de multe ori îţi dau fiori, dar şi Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică. Aici, pasionaţii de maşini în miniatură vor avea posibilitatea să monteze singuri astfel de maşini şi să le pună la treabă, totul sub atenta supraveghere a cercetătorilor noştri. O altă surpriză ne-a fost pregătită de cercetătorii de la Facultatea de Arte, care îi aşteaptă pe pasionaţii de pictură şi desen într-o aulă special amenajată, cu hârtii, creiane, pensule şi acuarele.

Anul acesta, organizatorul Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a pregătit ateliere şi la Brăila, la Facultatea de Inginerie şi Agronomie, dar şi la Buzău, la sediul Extensiunii UDJG la Buzău (Euro Campus, str. Hangarului nr. 8).

Evenimentul va fi transmis şi pe pagina de Facebook a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, astfel încât tot mai mulţi oameni să aibă acces la momentele unice care se întâmplă în acea seară, potrivit unui comunicat al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

monitoruldegalati.ro

  • 11 months later...
Posted

Noaptea Cercetătorilor Europeni, la Colegiul "Costache Negri"

Vineri, 29 septembrie 2023, începând cu ora 17,00, Colegiul Național "Costache Negri" din Galaţi va fi gazda locală a celui mai captivant eveniment al toamnei, Noaptea Cercetătorilor Europeni

"Dacă ai o minte curioasă și "De ce?" este întrebarea ta preferată, atunci nu trebuie să ratezi acest eveniment, la care își dau întâlnire toţi pasionații de știință. Hai să explorezi lumea cercetării în cele mai inedite, interactive și captivante moduri, alături de cei mai prietenoși oameni de ştiinţă! Am pregătit experimente trăsnite, ateliere de lucru, activități educative, concursuri cu premii și multe surprize", se arată într-un comunicat al colegiului organizator.

Intrarea la eveniment, programat să se desfăşoare până la ora 22,00, este liberă. 

În România, Noaptea Cercetătorilor Europeni va reuni cercetători renumiţi la nivel naţional şi internaţional, care vor interacţiona cu pasionaţii de ştiinţă, în Bucureşti şi în alte 27 de oraşe. Evenimentul este o iniţiativă a Comisiei Europene şi a fost apreciat de public încă de la prima ediţie, desfăşurată în 2005, datorită caracterului său inovativ, prin care ştiinţa a devenit accesibilă tuturor, vizitatorii luând parte la activităţi care combină educaţia cu divertismentul, organizându-se expoziţii, experimente în care publicul este implicat activ, conferinţe, prezentări, jocuri şi concursuri. Anul acesta, Noaptea Cercetătorilor Europeni se organizează în 26 de ţări, peste 400 de oraşe fiind gazde ale diferitelor activităţi.

Detalii despre programul şi activităţile din fiecare oraş pot fi aflate pe site-ul evenimentului, www.noapteacercetatorilor.eu.

viata-libera.ro

Posted

Un nou eveniment din seria Noaptea Cercetătorilor Europeni, în Campusul Științei

În weekendul 29-30 septembrie, copiii și adulții din întreaga țară sunt invitați să descopere lumea extraordinară a științei prin sute de activități destinate minților curioase de toate vârstele, într-un eveniment din seria Nopții Cercetătorilor Europeni. Evenimentul desfășurat, în acest an, sub tema „ReCoNnect – Research for Health” aduce zona de cercetare de excelență din România în fața publicului larg și se concentrează pe modul în care știința poate contribui prin dezvoltarea de soluții pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător. Organizatorii au pregătit zone de jocuri, concursuri cu premii, experimente, dezbateri sau conferințe pe teme de interes în cercetare. Cele mai mari institute de cercetare și unele dintre cele mai importante instituții de învățământ superior din România și-au unit eforturile pentru a oferi o experiență spectaculoasă publicului.

Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară anual în peste 300 de orașe europene, iar în România, anul acesta, se va desfășura în consorțiul ReCoNnect în 20 de locații. Multe dintre evenimente vor fi transmise și online pe Facebook și Youtube (pe canalul Comunitatea Educație pentru Știință).

La Galați, evenimentul va avea loc în Campusul Științei din strada Domnească nr. 111, la Buzău vizitatorii sunt așteptați la sediul EUROCAMPUS, de pe strada Hangarului nr. 8, iar la Brăila, la sediul Facultății de Inginerie și Agronomie, de pe Calea Călărașilor nr. 29.

Ca de obicei, participanții la Noaptea Cercetătorilor își propun să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Nu vor lipsi experimentele chimice spectaculoase, demonstrații cu roboți, întâlniri de gradul zero cu polițiști și cu testele lor anti-drog și antialcool, curse cu karturi, motoare termice și electrice, întâlniri medici și specialiști în descarcerare și, nu în ultimul rând, demonstrații artistice, alături de profesorii Facultății de Arte.

ReCoNnect - Research for Health este organizat într-un consorțiu din care fac parte Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Consorțiul ReCoNnect organizează în fiecare an o serie de evenimente dedicate promovării științei și educației pentru știință, printre care „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, „Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele”, „Școala Altfel”, „Conferința Națională a Comunității Educație pentru Știință”, Concursurile naționale ReCoNnect.

Programul complet, pentru fiecare locație (Galați, Brăila, Buzău), îl găsiți aici:
Galați: https://scicommtoolbox.ro/activitati/noaptea-cercetatorilor-galati-2023
Brăila: https://scicommtoolbox.ro/activitati/noaptea-cercetatorilor-braila-2023
Buzău: https://scicommtoolbox.ro/activitati/noaptea-cercetatorilor-buzau-2023

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.