Jump to content

20.000 de gălăţeni au apnee în somn


dcp100168

Recommended Posts

20.000 de gălăţeni au apnee în somn

* Recunoscută de ani buni în mai toate ţările din Europa, apneea în somn nu este încă văzută ca o problemă de sănătate publică în România * Alături de Bulgaria, suntem singurul stat european în care tratamentul nu este decontat de stat

Maria (nume fictiv) a ajuns la spital în pragul disperării. În pragul disperării şi fără unul dintre buricele degetelor. Pentru că a adormit brusc în timp ce gătea, ea şi-a tăiat pur şi simplu pe tocător o parte din arătător. Chiar dacă şocant, accidentul i-a reîmprospătat femeii amintirile despre coşmarul prin care trecuse de ani buni: somnul neodihnitor în ciuda somniferelor luate, trezitul chinuitor şi aproape imposibil, adormitul cu ceaşca de cafea în mână şi inevitabil mâinile arse de la lichidul fierbinte care ar fi trebuit să o ţină trează sau adormitul brusc pe mijlocul trecerii de pietoni. A venit la medic aproape fără speranţe că cineva va reuşi să o scape de acest chin. Din fericire, imediat ce a fost diagnosticată cu sindrom de apnee în somn şi i-a fost dat un tratament, Maria a început să se simtă mult mai bine.

Ce este apneea în somn

Chiar şi fără scenele sângeroase descrise mai sus, apneea în somn poate face viaţa oricui un adevărat calvar. Bolnavul care suferă de apnee în somn doarme, dar se odihneşte, de fapt, foarte puţin, pentru că respiraţia sa se opreşte frecvent. Pauzele pot dura chiar şi 10 secunde sau mai mult. Astfel, creierul este insuficient oxigenat. Dacă adunăm duratele acestor perioade scurte, dar dese, de întrerupere a fluxului respirator, s-ar putea să constatăm că unii dintre pacienţi rezistă între un sfert şi jumătate din intervalul de somn fără să respire. În timp, această boală poate fi cauza multor afecţiuni chinuitoare.

Risc şi pentru ceilalţi

„Boala poate afecta până la 46 la sută din populaţia adultă. În cazul persoanelor supraponderale sau obeze, proporţia depăşeşte 50 la sută. Şi bolnavii hipertensivi pot suferi de apnee în somn în 30 la sută dintre cazuri. Dacă în rândul populaţiei generale formele severe de apnee în somn au o frecvenţă de 4 până la 6 la sută, la anumite categorii profesionale boala e mult mai frecventă. Astfel, cât timp am profesat la Spitalul General Căi Ferate Galaţi, am luat parte la testarea transportatorilor. Am observat că peste 10 la sută dintre aceştia prezentau sindromul de apnee în somn într-o formă severă. Situaţia este cât se poate de gravă, dacă ţinem seama că boala este mult mai frecventă tocmai la această categorie la risc. Apare astfel pericolul luării unor decizii greşite la volan, deoarece apneea severă este echivalentă cu privarea de somn pentru o perioadă de două zile sau cu o alcoolemie de aproximativ 1.000 mg alcool pur în aerul expirat, ceea ce înseamnă dosar penal. Dacă la noi nu se ia nicio măsură, în toate ţările Uniunii Europene, cu excepţia Bulgariei, şoferul diagnosticat cu SAS îşi pierde dreptul de a profesa până ce nu face dovada că urmează un tratament adecvat”, explică dr. Sânziana Lovin.

Depistarea şi tratamentul, nedecontate

Doar în România şi Bulgaria tratamentul pentru apnee în somn nu este suportat încă de către stat. Din acest motiv, mulţi bolnavi sunt puşi în dificultatea de a urma un tratament. „Profilul unui bolnav cu apnee în somn este cel al unei persoane supraponderale, somnolente, sforăitoare şi hipertensive. La acestea se adaugă uneori transpiraţia abundentă şi urinarea frecventă în timpul nopţii. Imediat ce diagnosticul a fost pus, pacientul trebuie să slăbească, deoarece greutatea corporală peste medie joacă un rol hotărâtor în apariţia şi întreţinerea bolii. Nedreptatea este însă că şi după ce slăbeşte, unul din doi bolnavi continuă să aibă apnee în somn. Dacă boala persistă, pacientul are nevoie de un aparat, care poate fi şi închiriat, precum şi de o mască individuală. Problema este însă că aparatul costă, în medie, 1.000 de euro, în vreme ce masca de silicon ajunge la 100 de euro şi este garantată pentru aproximativ doi ani”, concluzionează. dr. Lovin.

Cine este dr. Sânzina Lovin

Absolventă a Liceului Teoretic „C. Negruzzi” Iaşi (promoţia 1993), Sânziana Lovin a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi. În prezent este medic primar în medicină internă şi cadru didactic (lector) la Facultatea de Medicină Galaţi. După ce timp de şase ani a tratat, de multe ori gratuit, peste 1.000 de gălăţeni cu apnee în somn, la Spitalul CFR Galaţi, dr. Sânziana Lovin profesează în prezent la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, secţia Medicală I. Este singurul medic gălăţean care a câştigat un premiu al Academiei Române pentru cartea (coautor) „Tratat de reabilitare pulmonară”. În 2012 a publicat un al doilea volum (autor principal), numit „Dialoguri despre somn şi apneea în somn pentru amatori informaţi”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.