Jump to content

Cutremure de mică adâncime la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Cutremure de mică adâncime la Galaţi

Două seisme, unul cu magnitudine 3 şi altul cu magnitudine 2.9, au fost înregistrate în zona Galaţi. Conform infp.ro, cutremurele s-au produs la o adâncime de 5 kilometri în apropierea localităţilor: Galati (15 km), Braila (29 km), Macin (36 km), Tecuci (53 km), Focsani (59 km).

realitatea.net

Link to comment
Share on other sites

Alte două cutremure succesive lângă Galaţi

Două cutremure cu magnitudini de 3,3 și respectiv 3,4 grade pe scara Richter s-au produs miercuri dimineața în Moldova, județul Galați, conform informațiilor publicate pe site-ul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).

Primul seism s-a produs la ora locală 3.36 (0.36 UTC), la o adâncime de 7 kilometri și a avut magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter. Cele mai apropiate localități de epicentru au fost Galați (16 km), Brăila (32 km), Măcin (38 km), Tecuci (51 km) și Focșani (59 km).
Cel de-al doilea cutremur, probabil o replică a primului seism, a avut magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter și s-a produs la ora locală 5,50 (2,50 UTC) în aceeași zonă și la o adâncime de 6 kilometri. Cele mai apropiate localități de epicentru au fost Galați (17 km), Brăila (31 km), Măcin (39 km), Tecuci (50 km), Focșani (57 km).
De la începutul lunii septembrie s-au produs 17 cutremure în România, în zona seismică Vrancea, în Transilvania (Hunedoara) și Moldova (Galați), nouă dintre acestea cu magnitudini de peste 3 grade pe scara Richter.

realitatea.net

Link to comment
Share on other sites

imi pare rau ca nu ai perceput tonul ironic. 

S-ar putea să nu fie chiar ironic, dacă te uiţi la adâncimea la care s-au produs şi ştii că un cutremur de Vrancea are loc la peste 60 km adâncime

 

 

 

Lista completă a cutremurelor din ultimele zile

Data/Ora(UTC) Magnitudine Adancime(km) Latitudine(grade) Longitudine(grade) Regiune

25.09.2013, 15:43:23 3.2 4 45.54N 27.91E Moldova, Galati

25.09.2013, 14:05:50 2.8 4 45.55N 27.90E Moldova, Galati

25.09.2013, 02:50:41 3.4 6 45.54N 27.87E Moldova, Galati

25.09.2013, 00:36:11 3.3 7 45.55N 27.90E Moldova, Galati

23.09.2013, 10:08:41 2.8 5 45.48N 27.85E Moldova, Galati

23.09.2013, 10:08:41 3.0 5 45.52N 27.88E Moldova, Galati  

infp.ro

Link to comment
Share on other sites

Paranormal la Slobozia Conachi: “Se aud bubuituri de sub pămînt”

Țăranii din comuna Slobozia Conachi (jud. Galați) sînt îngroziți, de trei zile încoace. De luni, 23 septembrie 2013, în comună au început să se producă niște fenomene ciudate, paranormale, pe care nu le poate explica nimeni: casele oamenilor au început să se zgîlțîie, dar nu pe orizonatală, ci pe verticală, iar de sub pămînt se aud zgomote înfiorătoare, ca și cum cineva ar detona bombe. Ciudat, în zonă nu există nici un poligon de tragere pe care armata să desfășoare cine știe ce aplicații de toamnă. Și nici cutremure nu au fost anunțate în ultimele zile în România, a căror undă de șoc să se fi propagat pînă în comuna Slobozia Conachi din județul Galați.
Sătenii din comuna Slobozia Conachi (mai ales cei din satul Izvoarele, sat care aparține de Slobozia Conachi) s-au adresat primarului lor, dar pînă și acesta a ridicat din umeri, neștiind cum să le explice oamenilor motivul pentru care, de luni încoace, a început să le sară ciorba din farfurie, să le cadă tablourile de pe pereți și să li se crape tavanul caselor.  Disperată, o femeie din comună a pus mîna pe telefon și a sunat la Protecția Civilă Galați. Mai bine nu mai suna, căci ofițerul cu care a vorbit, în loc să o liniștească, a luat-o la mișto: “Cei de la Protecția Civilă au spus că poate este ceva necurat la noi în comună”, povestește Anca Necula, care locuiește în satul Izvoarele, din comuna Slobozia Conachi.
Tabloul cu Înalt Prea Sfințitul Casian a căzut de pe perete
Curioși să vedem dacă Dracul și-a băgat sau nu coada pe ulițele din Slobozia Conachi, am luat legătura cu preotul din comună, părintele George Casian. Preotul a ținut să ne spună mai întîi că și el a avut de suferit de pe urma fenomenelor care se produc, de luni încoace, în satul Izvoarele din comuna Slobozia Conachi. “Luni, la ora 13.10, cînd s-a produs prima zgîlțîitură puternică, tabloul cu Înalt Prea Sfințitul Casian (arhiepiscopul Dunării de Jos - n.red.), care se afla în biroul din casa parohială, a căzut de pe perete. Fiul meu care era în altă cameră s-a speriat foarte tare și a început să plîngă. Nu, nu are nici o legătură cu Necuratul, ci mai degrabă, zic eu, cu sondele care extrag petrol aici în zonă. Dar ce o fi cu zgomotele care însoțesc aceste zgîlțîituri, astea de la ce anume vin? Sînt acumulări de gaze în subteran, care să fie explicația? Ar trebui să se sesize autoritățile, să vină aici să cerceteze care este cauza producerii acestor fenomene, pentru că lumea este extrem de speriată”, ne-a declarat preotul din Slobozia Conachi, George Casian.
“Au început să latre cîinii”
Directorul școlii din satul Izvoarele, prof. Constantin Negoiță, s-a arătat și el îngrozit de bubuiturile care se aud de sub pămînt. “De luni încoace, cred că au fost 4 zgîlțîituri puternice și vreo 15-20 mai domoale așa. La noi la școală s-a crăpat un pic tavanul, dar nu pare a fi ceva grav. Luni, cînd a fost prima zgîlțîitură, în școală eram 7 cadre didactice și 56 de copii. I-am scos pe toți afară în curte, că ne era teamă că pică școala peste noi. Vă spun că lumea e cuprinsă de spaimă. Aseară (marți noapte - n.red), la ora 3.35, s-a produs o nouă zgîlțîitură puternică, însoțită de bubuituri de sub pămînt. Am ieșit pe uliță și am auzit cum cîinii lătrau, iar în toate casele erau luminile aprinse“, ne-a declarat directorul școlii din satul Izvoarele, com. Slobozia Conachi, prof. Constantin Negoiță.
Oamenii așteaptă că în urma mediatizării acestui caz (deocamdată doar prin intermediul antidotul.ro), autoritățile să afle de fenomenele de la ei din sat (comună), să vină să vadă de ce le sar casele în sus din 3 în 3 ore și, evident, să rezolve problema, adică să le redea liniștea. “Domnule, mă credeți că de două nopți nu pot să dorm de spaimă?”, ni s-a confesat Anca Necula, care are doi copii minori, și ei speriați în ultimul hal.

antidotul.ro

Link to comment
Share on other sites

Cred că problema e destul de clară, în condiţiile în care câmpul petrolier din judeţ este chiar în zona Schela - Izvoarele, iar corelaţia injectare fluid (apă, în cazul nostru) - cutremur există de ceva vreme... Chit că seisemele sunt mici şi practic nu produc pagube.

 

Fluidele injectate de producatorii de energie in rocile subterane provoaca seisme

Extractia gazului natural, energia geotermala si alte activitati care presupun injectarea de fluide in subsol au provocat numeroase cutremure in Statele Unite, afirma oamenii de stiinta, in trei studii publicate in prestigioasa revista Nature. Majoritatea acestor cutremure au fost mici, dar unele au depasit magnitudinea 5.0. William Ellsworth, seismolog la US Geological Survey din Menlo Park, California, autorul unuia dintre aceste studii, banuieste ca aceste activitati au modificat tensiunile din zonele sensibile la cutremure prin cresterea presiunii fluidelor in porii rocilor subterane. Astfel, fluidele injectate lubrifiaza fisurile si majoreaza riscul de miscari tectonice. Studii anterioare au facut o legatura intre fracturarea hidraulica, sau fracking, si cutremure. Dar Ellsworth spune ca aceasta controversata tehnica - care foloseste fluide sub presiune mare pentru a sparge rocile si a elibera astfel gazele - nu a produs niciodata cutremure mai mari de 3,6. In opinia sa, nu tehnica in sine, cat evacuarea apelor uzate provenite din procedeu prin reinjectarea in rocile adiacente a condus la cresterea numarului de cutremure importante.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Acu`.. nu am idee ce anume viza ironia, mambo, dar chiar am in minte imaginea cu sondele :-))

 

adica am vrut sa spun ca stiam ca acolo sunt sonde si ca banuiam ca miscarile tectonice de mica adancime se datoreaza exploatatiilor petroliere.

Link to comment
Share on other sites

si ştii că un cutremur de Vrancea are loc la peste 60 km adâncime

Exista si in Vrancea cutremure crustale.

Paranormal la Slobozia Conachi: “Se aud bubuituri de sub pămînt”

antidotul.ro

 

"Textul acesta a fost scris, gindit si conceput ca un pamflet. In consecinta va rugam sa-l consumati ca atare!"

Cred ca trebuia mentionat :)

Link to comment
Share on other sites

Teroare în satul Izvoarele din Galaţi! După potop, pământul pare că fierbe!

Un fâșâit se aude. Toată noaptea se hurducă pământul și pe urmă scoate sunete ciudate“, povestește o localnică.

Zgomotele răscolitoare și zdruncinăturile bizare ale pământului îi țin pe gălățenii din satul Izvoarele treji și noaptea. Oamenii spun că fenomenul are o intensitate similară unui cutremur de peste 6 grade pe scara Richter.

„Doamne, dar sunt bubuituri de nu se mai poate. De luni au fost bubuituri ... Băiatul stătea la masă și mânca și deodată s-a speriat și s-a ridicat. S-a ridicat pur și simplu și masa. Nu știm ce este, pentru că în Schela nu se simte... Aici fierbe ceva“, povestesc localnicii.

Spre disperarea oamenilor, numai în ultimele 24 de ore, în satul Izvoarele pământul s-a cutremurat de șapte ori. Aceștia spun că au ajuns să se liniștească doar cu ajutorul pastilelor.

„Am monitorizat. De la ora 4 fără 10 dimineața și până seara la 19:40 au fost șapte replici. Patru au fost mari și trei au fost mici“, spune un bărbat.

„A fost șoc dimineața la 3, pentru că mi-a sărit tabloul înaltpreasfințitului pe jos“, povestește George Casian, preotul satului.

Dacă în primă instanță oamenii au crezut că fenomenul este unul divin și le prevestea un alt necaz, aceștia iau acum în calcul și o altă variantă. La doar patru kilometri de satul lor, se fac operațiuni de extragere a petrolului. Sătenii bănuiesc că muncitorii nu respectă pașii tehnologici și de aceea se produce acest fenomen ciudat.

„Problema este că până la această dată nu au sosit specialiști. Eu am insistat la domnul prefect și mi-a promis ca va trimite specialiști de la Institutul Național de Geologie”, a declarat Ion Neculau, primarul comunei Slobozia Conachi.

Contactată de reporterii noștri, compania producătoare de țiței și gaze a refuzat să comenteze acuzațiile aduse de oamenii din satul Izvoarele. Între timp, un seismolog și doi geologi vor ajunge în zonă pentru a face cercetări.

reporterntv.ro

Link to comment
Share on other sites

Primele concluzii în cazul fenomenelor paranormale de la Slobozia Conachi

Autoritățile din Galați s-au sesizat în urma apariției în antidotul.ro a articolului referitor la fenomenele paranormale, ieșite din comun, care se produc în comuna Slobozia Conachi, de luni încoace (amănunte aici). Astfel, o echipă formată din ofițeri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Galați s-a deplasat în satul Izvoarele, din comuna Slobozia Conachi, pentru a vedea despre ce e vorba. Ofițerii au stat vreme de trei ore în sat, dar, ca într-un banc cu proști, cît au zăbovit ei acolo nu s-a produs nici o zgîlțîitură. La 20 de minute după ce au plecat cei de la ISU, adică aseară la ora 22.20, casele oamenilor s-au cutremurat din nou. Iarăși panică, spaimă, teroare printre localnici.
Ca o primă ipoteză, aceste zgîlțîieli de la Slobozia Conachi, însoțite de bubuituri de sub pămînt, nu par să aibă legătură cu micile cutremure produse în zona Vrancea - Tecuci, în cursul zilei de luni, 23 septembrie 2013. E adevărat că luni au fost 2-3 cutremure de mică intensitate, dar nimeni nu poate explica de ce unda de șoc s-a resimțit extrem de puternic timp de trei zile (pînă miercuri seară, adică). În plus, zgîlțîielile s-au produs, după cum spun localnicii, în special pe raza satului Izvoarele, adică pe 4-5 km. lungime, cît are această așezare. În comunele din jur nu a simțit nimeni nimic. Păi, și-atunci oamenii se întreabă pe bună dreptate: “A fost cutremur cu dedicație doar pentru satul nostru, sau cum?”.
Mîine vin specialiști de la București pentru a vedea despre ce este vorba
Potrivit purtătorului de cuvînt al Prefecturii Galați, Petrica Pațilea Crângan, această instituție a cerut în scris ajutorul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) pentru a trimite un specialist care să facă măsurători și să afle care este cauza zgîlțîielilor și bubuiturilor din comuna Slobozia Conachi. “Noi tratăm problema la modul cel mai serios. Nu este de glumă, căci oamenii sînt foarte speriați și nu știu ce anume se întîmplă. Că au căzut nu știu ce tablouri de pe pereți, asta mai puțin contează. Important este ca oamenii să fie în siguranță. Tocmai de aceea am solicitat ajutorul de urgență a unor specialiști de la INFP, iar în cursul zilei de vineri sperăm ca ei să sosească în Galați. Deocamdată nu ne putem pronunța în nici un fel. Poate că or fi fost de vină cutremurele de luni, poate că e o acumulare de gaze în subteran sau poate că totul are legătură cu inundațiile care au afectat recent comuna Slobozia Conachi. Orice variantă trebuie luată în calcul”, ne-a declarat Petrica Pațilea Crângan.

antidotul.ro

Link to comment
Share on other sites

Misterul de la Izvoarele rămâne nedesluşit. Specialiştii cred că nu este vorba despre cutremure. De vină ar putea fi firma care exploatează petrolul

Panica din rândul gălăţenilor care locuiesc în satul Izvoarele continuă. Seara trecută aceştia s-au confruntat din nou cu fenomenul similar unui seism. De această dată, spun ei, intensitatea a fost mult mai mare. Oamenii au ajuns să se teamă acum pentru propria lor viaţă, aşa că îşi pun toate speranţele în specialişti.

Zgomotele subterane şi mişcările solului similare celor seismice au semănat panică în rândul celor o mie de suflete care locuiesc în satul Izvoarele din judeţul Galaţi. Toată săptămâna aceştia nu au reuşit să pună geană pe geană deoarece fenomenul se intensifica îndeosebi în timpul nopţilor.

Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a încercat să liniştească populaţia şi a dispus deplasarea în zonă a unei echipe a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Ghinionul a făcut însă ca fenomenul să nu se repete pe parcursul primelor verificări. Aşa că acum toţi îşi pun speranţele în cercetările făcute de specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cercetătorii au ajuns la Galaţi în regim de urgenţă şi au început determinările specifice încă de la primele ore. „E un lichid de nu-ştiu-unde venit care duce la o ridicare a solului. Se creează microfisuri sau fisuri şi fac zgomotele astea... Pe urmă se eliberează energia şi revine la loc solul. Asta este doar o ipoteză”, spune Mihai Diaconescu, cercetător în cadrul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Specialiştii au decis să amplaseze aparatură de monitorizare a activităţii seismice în trei zone din judeţul Galaţi: în localităţile Izvoarele, Schela şi Negrea. „E din Statele Unite. Are autonomie, e special pentru teren. Poate să capteze mai mulţi senzori. În general e folosit în toată lumea pentru monitorizări seismice. Este un echipament foarte performant. Va fi conectat la centrul nostru de date de la Măgurele, de la Institutul Naţional de Fizica Pământului”, susţine Victorin Toader, seismolog la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Măsurătorile se vor întinde pe o perioadă de cel puţin 14 zile, timp în care cercetătorii vor încerca să identifice sursa acestui straniu fenomen. Teama de necunoscut însă îi face pe săteni să ia în calcul cele mai sumbre scenarii. Dacă în urma cercetărilor se va ajunge la concluzia că fenomenul de la Izvoarele este un rezultat al nerespectării normelor tehnologice de către compania care exploatează petrol în localitatea Schela, aceasta ar putea fi obligată să plătească despăgubiri pentru teritoriul afectat de mişcările solului (respectiv şcoala, biserica şi mai multe case).

 

Link to comment
Share on other sites

Încă un cutremur la Galaţi

Un cutremur cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter a avut loc în această seară în judeţul Galaţi. Conform site-ului Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (http://www.infp.ro/), seismul s-a produs în jurul orei 18:10, la o adâncime de cinci kilometri. Oraşele apropiate de zona unde s-a produs cutremurul sunt Galaţi (17km), Brăila (27km), Macin (36km), Tecuci (53km) şi Focşani (57km).

Link to comment
Share on other sites

Nouă cutremure înregistrate, în septembrie, în zona Galaţi, ultimul, de 3,6 grade, fiind luni

Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a înregistrat luni, la ora 08.01, în zona Galaţi, unde în septembrie au fost înregistrate alte opt seisme, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. Cutremurul a avut intensitatea II în zona epicentrală şi s-a produs la o adâncime de cinci kilometri, a precizat Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. Oraşele apropiate de epicentrul seismului sunt Galaţi (20 de kilometri), Brăila (28 de kilometri), Măcin (38 de kilometri),Tecuci (51 de kilometri) şi Focşani (53 de kilometri).

Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richeter, s-a produs duminică, la ora 21.10, la o adâncime de 10 kilometri. Epicentrul seismului a fost la 17 kilometri de municipiul Galaţi, la 27 de kilometri de Brăila, la 36 de kilometri de Măcin, la 53 de kilometri de Tecuci şi la 57 de kilometri de Focşani.

În luna septembrie au avut loc alte şapte cutremure în zona Galaţi, unul dintre acestea, de 3,2 grade pe scara Richter, fiind înregistrat în 27 septembrie. În 25 septembrie s-au produs patru cutremure în zona Galaţi, la ora 3.36 - de 3,3 grade pe scara Richter, la ora 5.50 - de 3,4 grade, la 17.05 - de 2,8 grade şi la 18.43 - de 3,2 grade. Alte două cutremure s-au produs în zona Galaţi în 23 septembrie, având magnitudinea de 2,8 şi, respectiv, 3 grade pe scara Richter.

Toate cele nouă cutremure s-au produs în aceeaşi zonă epicentrală. Cercetătorii au instalat în zonă aparatură de monitorizare a mişcărilor telurice, pentru a stabili din ce cauză se produc seismele. Specialiştii iau în calcul mai mulţi factori, printre care instabilitatea solului, inundaţiile din ultimele săptămâni şi exploatările petroliere din zonă.

Link to comment
Share on other sites

Ponta asigură că seismele din ultima perioadă de la Galaţi nu reprezintă un motiv de panică

Situaţia seismelor produse în ultima perioadă în judeţul Galaţi este monitorizată de către autorităţi şi nu există motive de panică, a declarat premierul Victor Ponta, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă reunit, luni, la Guvern ca urmare a avertizărilor meteo.

"Nu trebuie nimeni să intre în panică, suntem în monitorizarea fenomenelor şi tot ceea ce ţine de instituţiile statului şi de partea tehnică facem", a spus Ponta.

El a cerut administraţiei locale din Galaţi să transmită populaţiei un mesaj de calm, susţinând că "tentaţia spre extraordinar apare şi în rândul nostru, şi în rândul presei".

Link to comment
Share on other sites

Prefectura Galaţi despre cutremurele din judeţ: Suntem în stare de alertă, problema e tratată serios

Reprezentanţii Prefecturii Galaţi spun că aşteaptă în două săptămâni rezultatele specialiştilor de la Institutul pentru Fizica Pământului care au instalat aparatură în zona localităţilor Slobozia Conachi - Izvoarele, unde în septembrie s-au înregistrat nouă cutremure şi că sunt "în alertă".

Iniţial, prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a dispus ca o echipă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă să meargă în zona unde au avut loc cutremurele, după care a fost solicitată intervenţia specialiştilor de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, pentru a fi descoperită cauza seismelor. "Prefectul judeţului Galaţi a dispus deplasarea în zonă a unei echipe a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă imediat după semnalarea acestor aspecte de către primarul comunei Slobozia Conachi, Ion Neculau. Întrucât pe parcursul verificării nu s-au manifestat fenomenele sesizate, prefectul a solicitat trimiterea în regim de urgenţă la Galaţi a unor specialişti care să facă determinările specifice, în vederea stabilirii cauzelor care au generat aceste manifestări, astfel încât să poată fi luate măsuri pentru siguranţa cetăţenilor", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

Sâmbătă, trei specialişti de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului au ajuns în zona afectată şi au instalat aparatură care va transmite datele colectate la centrul de la Turnu Măgurele, concluziile fiind aşteptate în 14 zile.

"Suntem în stare de alertă, iar această problemă este tratată cât se poate de serios. Până nu vom avea rezultatele pe care ni le vor furniza specialiştii de la Institutul Naţional pentru Fizica Pâmântului nu putem vorbi despre măsuri. Este însă o chestiune tratată la modul cel mai serios", a mai spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, precizând că în prezent nu se poate vorbi despre măsura evacuării oamenilor din acele zone.

Contactat, luni, de corespondentul MEDIAFAX, primarul comunei Slobozia Conachi, Ion Neculau, a spus că nu este convins de faptul că în acest caz este vorba despre cutremure, numindu-le "mişcări ale terenului". El a mai spus că încă de la apariţia fenomenelor a anunţat Institutul Naţional pentru Fizica Pâmântului, cerând să fie făcute măsurători. Potrivit primarului, în anii trecuţi în zonă au avut loc alunecări de teren, fenomenul fiind oprit în 1997, în urma unor lucrări. "Nu putem şti dacă sunt cutremure sau altceva şi aşteptăm concluziile specialiştilor. Cele trei staţii instalate acum la Izvoarele înregistrează deja date şi avem speranţa că în aproximativ două săptămâni vom avea o explicaţie. În zona satului Izvoarele, pe versantul estic s-au petrecut în trecut şi alunecări de teren, în anii 1995 şi 1997. După evenimentele din 1997 s-au făcut lucrări specifice şi astfel s-a evitat formarea acelor pungi de apă subterane care duceau la producerea alunecărilor de teren. De atunci nu au mai fost probleme. În ceea ce priveşte fenomenele din ultimele zile, nu putem vorbi despre pagube. Sunt 7 - 8 - 10 case unde au apărut fisuri în pereţi, dar noi avem în comună 200 de case care stau să cadă după inundaţiile de luna acesta. Acolo sunt într-adevăr pagube. Sperăm ca aceste fenomene să se oprească şi să nu genereze alte probleme", a mai spus primarul comunei Slobozia Conachi.

La rândul lor, locuitorii din zonă spun că este vorba despre "fenomene însoţite de zgomote" care au loc chiar şi de câteva ori pe zi, când "pământul se ridică şi se aşează la loc".

Satul Izvoarele, unde s-au înregistrat cutremurele, se află la 30 de kilometri distanţă de Galaţi, iar în zonă se află şi o exploatare petrolieră situată la aproximativ 10 kilometri de sat, în comuna Schela. Speciliaşii nu exclud o posibilă legătură a acestor fenomene cu exploatarea de petrol de la Schela, dar susţin că poate fi vorba şi despre alunecări de teren activate de inundaţiile din ultima perioadă.

Izvoarele, sat component al comunei Slobozia Conachi, este una dintre localităţile afectate de inundaţii în urmă cu câteva săptămâni, zeci de locuinţe fiind inundate.

Link to comment
Share on other sites

Ionescu (INFP), despre cutremurele din Galaţi: Nu e prima dată; am instalat staţii seismice în zonă

Directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu este prima dată când se înregistrează multe cutremure într-un interval scurt în zona Galaţi şi că acolo au fost instalate, pentru două săptămâni, trei staţii seismice.

Constantin Ionescu a apreciat că seismele din ultima săptămână de la Galaţi se încadrează în activitatea tectonică normală şi nu pot fi, deocamdată, corelate cu alte activităţi.

El a arătat că zona respectivă se află pe o falie, denumită Sfântul Gheorghe, unde se produc cutremure în mod pregnant. Astfel, a mai fost înregistrat un număr mare de cutremure într-un anumit interval şi în 2005, 2011 şi 2012. Anul trecut, de pildă, au fost înregistrate opt cutremure într-o zi, cel mai mare fiind de 3,7 grade.

În intervalul 23 - 30 septembrie, s-au produs la Galaţi 37 de cutremure, dintre care nouă de peste 2,5 grade pe scara Richeter. Cel mai puternic dintre aceste cutremure a avut 3,9 grade şi s-a produs duminică, a precizat directorul INFP.

Ionescu a mai menţionat că INFP a instalat la Galaţi trei staţii seismice portabile, pentru a localiza cu precizie unde se produc aceste cutremure. Staţiile au fost instalate vineri, pentru două săptămâni.

Link to comment
Share on other sites

Mircea Radulian, despre cutremurele de la Galaţi: Nu este un fenomen neobişnuit

Directorul Institutului Național de Fizică a Pământului, Mircea Radulian, a declarat luni că nu se poate spune cu exactitate dacă țara noastră va fi lovită de un cutremur mare, în acest an. Potrivit acestuia, prin metodele existente în acest moment, cutremurele nu pot fi prezise, însă precizează că nicio zonă din țară nu poate in neglijată. Cât privește cutremurele de la Galați, Radulian a spus că nu este un fenomen neobișnuit.

„Părerea mea este că nu se pot prezice cutremure în momentul de față prin nicio metodă pe care o avem la dispoziție. Cutremurele mari sunt rare, iar aparitia lor este aproape imposibil de prevăzut cu exactitate. Există un caz în China, unde se poate face o astfel de predicție. Când faci o predicție de cutremure ar fi bine să ai o metodă prin care să explici, să argumentezi cât mai științific ceea ce prognozezi. Nu putem neglija nicio zonă potențial seismică. Chiar dacă nu sunt mari ca cele din Vrancea, în anumite condiții pot produce anumite pagube”, a precizat Mircea Radulian într-o intevernția la postul B1TV:

Potrivit acestuia, lanțul de cutremure de la Galați din ultimele zile nu este neobișnuit. „Este firesc în sensul în care vorbim de o frecvență de cutremure. Cutremurele de suprafață de multe ori sunt însoțite de zgomote. Undele seismice când ajuns la suprafața scoarței, din cauza presiunii, pot să elimine gaze sau alte fluide care există în zona respectivă, prin fisurile scoarței. Am trimis o echipă, noi măsurăm în timp real, le analizăm și apoi o să tragem niște concluzii legate de aceste fenomene”, a declarat Radulian.

obiectiv.info

Link to comment
Share on other sites

Mărmureanu şi Purcaru dezleagă misterul seismelor din judeţul Galaţi

* Preşedinte al Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie, George Purcaru pune numărul mare de cutremure pe seama acumulărilor de ape din cauza ploilor abundente * Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului pentru Fizica Pământului, susţine că vina o poartă exploatările de petrol din zonă

Cele nouă cutremure în decurs de numai o săptămână, care au transformat zona din apropierea Galaţiului într-o mică Japonie, ridică tot felul de semne de întrebare. De ce atât de multe? Ce determină această activitate seismică? Ne paşte un cutremur mai mare? Au cutremurele legătură cu fenomenele ciudate pe care le reclamă cei din satul Izvoarele? Sunt doar câteva dintre misterele pe care orice gălăţean şi locuitor al localităţilor învecinate (Negrea, Slobozia Conachi, Izvoarele, Schela) ar vrea să le dezlege. Este şi motivul pentru care am luat legătura cu doi specialişti, care au încercat să răspundă întrebărilor noastre.

Acumulările de la apa ploilor ne cutremură

Tecuceanul George Purcaru, profesor doctor la Institutul de Ştiinţe Geologice, Universitatea "J. W. Goethe" din Frankfurt,  membru pe viaţă al Societăţii Americane de Seismologie, membru al Comisiei Europene de Seismologie şi preşedinte al Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie, ne-a declarat că e la curent cu fenomenul seismic din zona Galaţiului, care, în opinia sa, este produs de ploile abundente din zonă: „Din cauza ploilor abundente, venite cu viteză, au fost acumulări importante de apă, care au rupt pământul pe dedesubt. Factorul principal este însă tipul de pământ întâlnit de ape, care a permis ruptura”, spune seismologul tecucean. Acesta susţine că atâta timp cât nu au magnitudine mare, aceste seisme nu sunt periculoase pentru gălăţeni.

Alta ar fi situaţia dacă acestea ar creşte în magnitudine: „Cutremurele care se produc la suprafaţa pământului, cum sunt acestea de la 5-7 kilometri adâncime, dărâmă clădirile care nu sunt solide chiar în perimetrul în care se produc. Aşa că pot afecta şi Galaţiul. Nu a fost cazul acum, pentru că aceste seisme au avut magnitudine mică. Cele de adâncime, produc dărâmături mult mai departe. De exemplu, cutremurul din 1977, care s-a produs la 125 de kilometri adâncime, nu a produs distrugeri în Vrancea, dar au căzut mai multe blocuri la Bucureşti”, spune profesorul de la Universitatea din Frankfurt. Acesta a mai adăugat: „Nu se va mai produce niciun alt cutremur în zona Galaţiului în perioada imediat următoare. Energia de producere a cutremurelor nu mai există, după cele nouă cutremure”, susţine cercetătorul, care a promis să revină şi cu date.

„Apa sărată introdusă în sol pentru scoaterea petrolului”

Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului pentru Fizica Pământului, susţine însă că de vină sunt injectările cu apă cu sare pentru a scoate petrolul. „În zonă se extrage petrol şi probabil este folosită apa cu sare sub presiune pentru creşterea producţiei de petrol. În momentul în care introduci apa, se produc nişte rupturi, care declanşează seisme”, e de părere Mărmureanu. Acesta susţine că aceste seisme, chiar dacă se vor repeta, nu vor depăşi patru grade pe scara Richter şi nu vor fi periculoase pentru populaţie, doar vor crea neplăceri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Măi, nu vreau să spun prostii... da' mi-aduc aminte că prin anii '80, în județ a fost o erupție puternică la un zăcământ de gaze... cu mare greu au reușit s-o stăpânească... se vorbea atunci că după ce zăcământul va fi epuizat, va rămâne în urmă o cavitate uriașă... 

În fine, știți cum erau informațiile pe vremea aia: cenzurate și umflate cu pompa...

Link to comment
Share on other sites

Apa din satul Izvoarele este tulbure şi miroase a sulf

După bubuiturile şi vuietele care se aud în pământ la Izvoarele, localnicii au acum o altă temere: apa şi-a schimbat culoarea şi are un gust ciudat. Oamenii sunt speriaţi acum că ar putea să bea apă otrăvită, aşa că primarul a sunat la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, iar doi inspectori au luat probe în această dimineaţă din puţurile şi izvoarele din zonă. „Noi am fost informaţi de către conducerea localităţii că apa din fântâni nu mai corespunde standardelor, că există o modificare a culorii apei, precum şi apariţia unui miros pregnant de sulf. Echipe ale Direcţiei de Sănătate Publică sunt pe teren pentru a preleva apă din puţurile de adâncime. Vom analiza probele atât din punct de vedere bacteriologic, cât şi din punct de vedere chimic. Până când vor veni rezultatele de la laborator, recomandăm populaţiei să bea apă din surse alternative, eventual apă plată”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul D.S.P. Galaţi.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.