dcp100168 Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 "Antrenament" pentru cutremurMinistrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a asistat, joi, la Galati, la un exercitiu demonstrativ de cautare-salvare a victimelor, in cazul producerii unui seism de mare magnitudine, transmite corespondentul ROMPRES. Exercitiul a avut drept punct de plecare o situatie tactica despre un cutremur de proportii care a avut loc in zona Vrancea. Efectele acestuia sunt dezastruoase pentru municipiul Galati. Cladiri distruse, incendii puternice, sute de persoane ranite. Simularea interventiei fortelor de salvare-cautare a avut loc pe esplanada din fata Salii Sporturilor din Galati, cladire afectata de fenomenul de tasare si nereabilitata de mai mult de opt ani. Zeci de autospeciale si trupe de interventie apartinand inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta din Galati, Braila, Bucuresti si Ciolpani, dar si Inspectoratul de Politie, Inspectoratul de Jandarmi, Serviciul de Ambulanta, Filiala Crucea Rosie si regia locala de utilitati publice din Galati, au simulat actiuni de salvare, dezafectare si stingere a incendiilor, dupa un cutremur de proportii. Cristian David a spus ca scopul unui astfel de exercitiu consta in verificarea reactiei tuturor trupelor de interventie in asemenea situatii, precum si informarea populatiei privind masurile ce trebuie luate in caz de cutremur. Un eventual dezastru provocat de un cutremur in sub-crusturala Vrancea care ar putea afecta 16 judete. Este vorba despre judetele Arges, Bacau, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Ilfov, Prahova, Teleorman, Vaslui, Vrancea dar si municipiul Bucuresti.
dcp100168 Posted May 31, 2008 Author Posted May 31, 2008 Expertizarea blocurilor, absolut necesaraGalatiul este amplasat pe un teren care are gradul de seismicitate 8, in conditiile in care cel mai mare grad in acest sens, gradul 9, il detine Vrancea. In orasul nostru sunt multe hrube in care, odata apa intrata, da unda verde tasarilor. Seful Inspectoratului in Constructii, Savel Rotaru, sustine ca atat Galatiul, cat si Braila sunt vitregite din punct de vedere al amplasarii teritoriale. “Galatiul si Braila sunt cele mai vitregite din Romania pentru ca sunt amplasate pe un teren sensibil la inmuiere, cu gradul de seismicitate 8, in conditiile in care cel mai mare grad este 9 si este detinut de Vrancea, care are terenuri mult mai bune din punct de vedere al calitatilor geotehnice”, a explicat Rotaru. Inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial in Constructii a facut referire si la faptul ca din cauza acestor realitati se impune in special expertizarea blocurilor si, acolo unde este cazul, aplicarea bulinii rosii. Savel Rotaru este de parere ca lipirea acestor buline i-ar nemultumi pe locuitorii cladirilor respective pentru ca ar cataloga blocul ca fiind cu risc de seismic, lucru care ar duce la scaderea preturilor. Seful Inspectoratului este insa de parere ca expertizarea se impune in special pentru siguranta persoanelor. “Potrivit legii, primariile sunt obligate sa realizeze aceste expertize tehnice si, daca situatia este grava, sa aplice bulina rosie. Aceasta expertiza nu poate fi facuta decat de o persoana acreditata, motiv pentru care primariile trebuie sa incheie contracte cu firmele de expertizare a blocurilor, care trebuie sa stabileasca gradul de afectare a acestora. Noi, la randul nostru, am inceput sa intreprindem o serie de controale in ceea ce priveste modul in care modificarile care se fac la unele constructii afecteaza structura de rezistenta a acestora. Ne-am redirectionat aproape intreaga activitate pe verificarea structurilor de rezistenta. Am mers in gradinite, biserici, spitale, chiar si in caminele culturale din comune, dar si in blocuri, insa expertizarea acestora este atributul strict al municipalitatii”, a mai spus Savel Rotaru. Acesta a precizat ca modificarile care s-au facut dupa ureche de catre proprietarii apartamentelor au afectat grav structura de rezistenta a blocurilor. “Fata de anul trecut acestia au inceput sa fie mult mai responsabili in ceea ce priveste aceste modificari. In 2007 intalnirile cu presedintii de asociatii, dar si amenzile pe care le-am celor care modificau in apartamente fara avize, au dat roade. Anul trecut am dat amenzi in valoare de 120.000 de lei numai pentru astfel de probleme, de asemenea am dat cea mai mare amenda pe constructia unei mansarde - 56.000 de lei”, a amintit Rotaru.http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9
Recommended Posts