Jump to content

Oţelul trebuie să restituie Primăriei 500.000 de euro


dcp100168

Recommended Posts

Primăria a alocat Oţelului 500.000 de euro

FC Otelul Galati va beneficia de bani de la bugetul local al municipiului Galati, acest proiect de hotarare urmand sa fie votat in sedinta de astazi a Consiliului Local. Directorul general al FC Otelul, Marius Stan, a declarat ca este vorba de aproximativ 2 milioane de lei. "Le multumesc colegilor mei din Consiliul Local, dar si domnului primar pentru ca, in sfarsit, si-au schimbat viziunea, atitudinea fata de sportul galatean. Nu cred ca va fi niciun impediment ca bugetul municipiului Galati sa treaca in sedinta de astazi. Nu numai fotbalul, sportul in general, toate disciplinele, vor primi bani mai multi decat anul trecut, un lucru imbucurator. Sper sa fie doar un inceput, sa nu fie un simplu foc de paie. Desi traim vremuri foarte grele, ma bucur ca s-au putut gandi si la sport", a afirmat Marius Stan.

http://www.otelul-galati.ro/stiri.php?id=1458

Link to comment
Share on other sites

Bani de la Consiliul Local

După foarte mulţi ani în care Oţelul nu a primit sprijin deloc din partea autorităţilor locale, s-a votat proiectul de buget în şedinta Consiliului Local (CL), în care s-a prevăzut suma de două milioane lei pentru echipa de fotbal Oţelul. Mitingul suporterilor din februarie nu a rămas fără ecou, astfel că în total s-a alocată suma de 4,2 milioane lei pentru sport, un plus de 3 milioane faţă de cât era prevăzut iniţial. Echipele care ar urma să beneficieze de aceşti bani sunt cele de fotbal Oţelul şi FCM Dunărea (liga secundă), cea de handbal Oţelul şi cea de volei, campioana naţională CSU Metal.

Marius Stan, care este şi consilier local, le-a mulţumit colegilor din CL pentru schimbarea de atitudine faţă de sportul gălăţean. "Le mulţumesc colegilor mei din Consiliul Local, dar şi domnului primar pentru că, în sfârşit, şi-au schimbat viziunea, atitudinea faţă de sportul gălăţean. Nu cred că va fi niciun impediment că bugetul municipiului Galaţi să treacă în şedinţa de joi. Nu numai fotbalul, sportul în general, toate disciplinele, vor primi bani mai mulţi decât anul trecut, un lucru îmbucurător. Sper să fie doar un început, să nu fie un simplu foc de paie. Deşi trăim vremuri foarte grele, mă bucur că s-au putut gândi şi la sport", a afirmat Marius Stan.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

Eh, acu` va mai puteti plange ca nu s-a implicat Primaria? Pentru nimicul asta de 500.000, domnul Marius Stan le linge deja coccisurile domnilor consilieri si, bineinteles, domnului primar. Sper ca v-ati convins ca reaua vointa nu e doar din partea autoritatilor si mai sper sa nu uitati asta cand va duceti si puneti stampila urmatoarea data..

Link to comment
Share on other sites

Primăria Galaţi va "cotiza" la puşculiţa Oţelului

Unul dintre principalele puncte aflate pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de joi a fost aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipalităţii, în care s-au alocat 42 miliarde de lei vechi pentru susţinerea sportului gălăţean. Decizia de suplimentare a fondurilor pentru capitolul sport a fost luată de consilierii locali, în urma demersurilor făcute de cei doi viceprimari, şi anume Mircea Răzvan Cristea şi Nicuşor Ciumacenco.

Teoretic, în urma discuţiilor purtate în comisiile de specialilitate ale Consiliului Local, cele 42 de miliarde de lei vechi ar urma să fie repartizate astfel: 20 miliarde de lei vechi către echipa de fotbal Oţelul, 5 miliarde de lei vechi către CSU Metal, 4 miliarde de lei vechi către HC Oţelul Galaţi, 5 miliarde de lei vechi către FCM Dunărea Galaţi şi restul către alte echipe şi cluburi care îşi desfăşoară activitatea pe plan local.

Dacă împărţirea celor 42 de miliarde de lei vechi, făcută estimativ înaintea şedinţei de CL, va rămâne bătută în cuie şi în urma discuţiilor purtate în Comisia 4, teoretic Oţelul Galaţi ar mai urma să primească de la municipalitate 20 miliarde de lei vechi, ceea ce înseamnă aproximativ 500.000 de dolari. Râmâne de văzut dacă vor fi găsite resurse de la buget pentru acordarea celor 42 miliarde de lei vechi în vederea susţinerii sportului gălăţean, ţinînd cont de faptul că suma alocată iniţial în acest scop a fost de 12 miliarde de lei vechi, primarul Dumitru Nicolae susţinând că atât poate suporta municipalitatea.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=3

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

FC Oţelul primeşte 500.000 de euro de la Consiliul Local Galaţi

Aleşii locali au votat alocarea de la bugetul local a sumei 4.470.000 de lei pentru finanţarea a 20 de structuri sportive.

În calitate de preşedinte al Clubului Oţelul, Marius Stan şi-a mărturisit dezamăgirea pentru banii repartizaţi: „După cum bine ştiţi avem o şansă reală de a duce Galaţiul în Champions League. Mă aşteptam ca măcar susţinerea să fie pe măsura contracandidatei noastre, Timişoara. Eu am fost modest, am cerut un milion de euro. Ni s-au alocat 500.000 de euro, sumă pe care o consider total insuficientă în condiţiile în care numai în 2010 am dat la bugetul de stat 47 de miliarde. Îmi declar dezamăgirea pentru slaba susţinere şi dezinteresul faţă de un moment unic pentru Galaţi”, a declarat Marius Stan.

http://www.viata-libera.ro/articol-Credit_cu_scandal_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Jumătate de milion de euro de la bugetul local pentru Oţelul

În timp ce directorul general al clubului Oţelul Galaţi, Marius Stan, se plânge public de faptul că unii dintre jucători nu ar fi primit bonusurile cuvenite pentru câştigarea unor meciuri, arătând cu degetul către Consiliul de Administraţie al societăţii care administrează clubul, problema financiară ar putea fi rezolvată teoretic în cursul zilei de azi, când pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local se află un proiect de hotărâre care prevede finanţarea de la bugetul local a unor entităţi sportive, inclusiv a clubului de fotbal Oţelul, care ar urma să primească aceeaşi finanţare ca şi anul trecut, fondurile putând fi folosite şi la plata unor drepturi salariale către fotbalişti.

Potrivit informaţiilor care ne-au fost furnizate de către consilierul local PC Gheorghe Buceag, preşedintele Comisiei de cultură şi culte, suma alocată anul acesta pentru cluburile sportive este mai mare cu un miliard de lei vechi faţă de cea alocată anul trecut, motivul reprezentându-l faptul că va fi alocat un miliard de lei vechi şi echipei de fotbal în sală United. „În rest, valoarea fondurilor alocate cluburilor sportive a rămas aceeaşi ca anul trecut, clubul de fotbal Oţelul urmând să primească 500.000 de euro de la bugetul local”, ne-a declarat consilierul local Gheorghe Buceag.

În condiţiile în care Consiliul Local sprijină financiar şi anul acesta echipa de fotbal roş-alb-albastră, rămâne de văzut când directorul general al clubului Oţelul Galaţi, Marius Stan, va face în sfârşit public măcar numele unui investitor care doreşte să devină acţionar la clubul Oţelul, asta pentru ca declaraţiile directorului general al clubului să aibă o doză de credibilitate, legate de tratativele pe care le-ar duce cu oameni de afaceri interesaţi să investească la club.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Bani pentru sport de la bugetul local. Peste 2,4 milioane de lei pentru Oţelul

Nu mai puţin de 5.238.000 de lei au fost alocaţi de la bugetul local pentru finanţarea a 25 de cluburi şi asociaţii sportive. Acestea vor putea folosi banii pentru achiziţionarea de materiale şi echipament sportiv ş.a., dar şi pentru a acoperi taxele de înscriere sau organizarea a acţiunilor sportive, dar şi alimentaţia de efort, plata arbitrilor şi, cel mai important, salarii, premii, indemnizaţii, prime şi alte drepturi pentru sportivi şi antrenori.

Cea mai mare sumă a fost alocată de consilieri pentru Oţelul - 2.410.000 de lei. A doua în topul finanţărilor este Fotbal Club Municipal Dunărea Galaţi - 970.000 de lei, urmată de Club Sportiv Municipal „Dunărea” - 440.000 de lei şi de Club Sportiv Phoenix Galaţi - 300.000 de lei. Nu mai puţin de 275.000 de lei vor sprijini Asociaţia Rugby Club Municipal Galaţi, 150.000 de lei - Fotbal Club Politehnica Galaţi, iar 100.000 de lei - Clubul Sportiv United Galaţi. Clubul Sportiv Universitatea va beneficia de 81.000 de lei, Asociaţia Sport Club Steaua Dunării de 60.000 de lei, iar Clubul Sportiv Siderurgistul Galaţi, Asociaţia Clubul Sportiv de Volei Donaris 2010 şi Karate Club Galaţi de câte 50.000 de lei. Dansatorii de la „Fantezia” primesc o finanţare de 42.000 de lei, în vreme ce sportivii de la Asociaţia Clubul Sportiv Junior Galaţi primesc 41.000 de lei. Nu mai puţin de 35.000 de lei merg către Clubul Sportiv ICMRS Galaţi, iar câte 30.000 de lei la Clubul Sportiv Handbal Art şi Asociaţia Club Sportiv Danubius 2010. Clubul Sportiv Atlas Galaţi, Asociaţia Judeţeană de Atletism şi Clubul Sportiv „Şah Club Galaţi” sunt finanţate cu câte 20.000 de lei, Asociaţia Club Şah „Diana” Galaţi cu 19.000, Asociaţia „Club Sportiv Genius” Galaţi cu 15.000, iar „Fotbal Club Metalosport” Galaţi, Clubul Sportiv Atletic Club Sporting Municipal şi Club Sportiv Dacia Galaţi cu câte 10.000 de lei.

În numele Comisiei, dr. Gheorghe Bugeag şi-a exprimat regretul că nu a putut ajuta echipa şi de handbal feminin "Oţelul" Galaţi, care, la momentul alocării banilor nu îşi achitase datoriile, dar a promis că la următoarea rectificare, dacă va întruni această condiţie, va primi bani pentru că merită.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Oţelul a rămas fără bani de la Primăria Galaţi

* Clubul roş-alb-albastru nu se află pe lista celor susţinute financiar de Consiliul Local, efect al conflictului dintre primarul Marius Stan şi patronul FC Oţelul SA, Dan Adamescu, pornit de la acuzaţiile de dispariţie a baniilor din Liga Campionilor

„Mă delimitez categoric de ceea ce cred că poate fi o subjugare a intereselor sportive celor financiare. Până la lămurirea acestor chestiuni, voi fi alături de echipă şi de suporteri doar cu sufletul meu de «oţelar»”, declara primarul Marius Stan în urmă cu două luni, după ce apăruse informaţia că banii existenţi în conturile FC Oţelul în momentul preluării acţiunilor societăţii de către TNG au dispărut.
De atunci şi până acum lucrurile nu s-au schimbat semnificativ, astfel că în sedinţa Consiliului Local de joi, când s-a aprobat repartizarea pe cluburi sportive a sumelor alocate pentru finanţarea de la bugetul local, s-a trecut la fapte, FC Oţelul lipsind de pe listă pentru prima dată după mulţi ani. Paradoxal, tocmai acum când primar este fostul director general al clubului şi cel care a militat mereu pentru o susţinere financiară cât mai importantă din partea autorităţilor locale.
Cei de la FC Oţelul au confirmat că şi-au depus dosarul cu care solicitau susţinere financiară şi în acest an.
Primarul Marius Stan a spus ieri că motivarea deciziei este aceeaşi ca în urmă cu două luni, menţinându-şi declaraţiile de atunci.Cei de la TN Group evită răspunsul direct la o întrebare directă. Când am plecat de la Oţelul, în conturile clubului au rămas foarte mulţi bani, ce s-a întâmplat cu ei? Banii gălăţenilor investiţi în acest proiect şi banii munciţi de echipă, pe teren, câştigaţi în urma participării în Liga Campionilor şi pe care încă aşteptăm, cu toţii, să îi vedem cheltuiţi pentru fotbal şi nu pentru altceva. Rolul meu este doar de a mă asigura că banii comunităţii se regăsesc în actul sportiv şi în bucuria suporterilor. În aceste condiţii, Galaţiul nu se poate asocia cu un proiect sportiv care pur şi simplu nu continuă ceea ce am lăsat”, declara Stan la sfârşitul lunii februarie.
„Noi vrem să sprijinim actul sportiv, echipa de fotbal, nu TNG”, a adăugat ieri primarul Galaţiului, după ce cu o zi înainte Remus Pascu, director executiv al FC Oţelul, spunea referitor la milioanele de euro invocate de Stan că „erau banii TNG”.

Din vară, lucrurile se pot schimba

Decizia de joi a consilierilor locali nu este una chiar finală, lucrurile putând să se schimbe total la rectificarea bugetară din vară dacă se va ajunge ca până în acel moment să se schimbe patronatul FC Oţelul SA, variantă cu şanse de reuşită, conform surselor noastre apropiate formaţiei gălăţene din Liga I.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Când am plecat de la Oţelul, în conturile clubului au rămas foarte mulţi bani

 Totusi, prima intrabare nu ar trebui sa fie "cati bani erau in conturi?" Ca sa se stie de la ce nivel pleaca discutia...

Link to comment
Share on other sites

Niciun ban de la Stan! Oţelul nu mai primeşte sprijin financiar de la Consiliul Local Galaţi

* În ultimii ani, după Arcelor Mittal, cel mai important sponsor pe care l-a avut Oţelul a fost Primăria Galaţi
Războiul dintre Marius Stan şi acţionarul majoritar al Oţelului, Dan Adamescu, şi-a consumat zilele trecute un nou episod, în urma căruia trupa roş-alb-albastră a rămas fără o bună parte din finanţarea pe care o primea până acum. Concret, edilul gălăţenilor a găsit o metodă prin care să se răzbune din nou pe rivalul său. Astfel, în şedinţa Consiliului Local Galaţi, de săptămâna trecută, s-a aprobat repartizarea pe cluburi sportive a sumelor alocate pentru finanţare de la bugetul local. Surpriză însă, Oţelul nu a mai apărut pe listă şi nu va mai primi niciun ban de la municipalitate în acest an, cu toate că formaţia antrenată de Petre Grigoraş a depus, precum în anii precedenţi, dosarul prin care a solicitat bani de la buget.
„Nu vrem să sprijinim TNG”
Acest gest se întâmplă în momentul în care primar este Marius Stan, fostul director general al „oţelarilor” şi cel care a militat întodeauna pentru o susţinere financiare cât mai importantă din partea autorităţilor locale. De altfel, pe marginea acestui subiect a iscat în repetate rânduri certuri cu predecesorul său de la Primărie. „Rolul meu este doar de a mă asigura că banii comunităţii se regăsesc în actul sportiv şi în bucuria suporterilor. În aceste condiţii, Galaţiul nu se poate asocia cu un proiect care pur şi simplu nu continuă ceea ce am lăsat. Noi vrem să sprijinim actul sportiv, echipa de fotbal, nu pe TNG ( n.r. societatea lui Dan Adamescu, firmă care deţine acţiuni la Oţelul Galaţi)”, a explicat Marius Stan hotărârea municipalităţii. "Când am plecat, în conturile clubului au rămas foarte mulţi bani. Ce s-a întâmplat cu ei? Banii munciţi de echipă, câştigaţi în urma partici­pării în Ligă. Mă delimitez de ceea ce cred că poate fi o subjugare a intereselor sportive celor financiare. De acum, voi fi alături de echipă şi de suporteri doar cu sufletul meu", a mai spus Stan.
În vară mai există o şansă
Primăria Galaţi a fost, anual, după combinatul siderurgic, un sprijin important pentru clubul de la malul Dunării, dovadă fiind sumele alocate de la bugetul autorităţilor locale. Luând drept exemplu ultimii trei ani, se constată faptul că Oţelul a beneficiat de fiecare dată de sume care au ajuns şi până la 2,4 milioane de lei. Totuşi, decizia consilierilor locali nu este una finală, lucrurile putând să se schimbe total la rectificarea bugetară din vară. Surse din Primărie spun că acest lucru se va întâmpla numai în condiţiile în care, până atunci,  se va schimba patronatul.

Bani primiţi de Oţelul de la Primăria Galaţi:
2010 - 1.930.000 lei
2011 - 2.100.000 lei
2012 - 2.410.000 lei
Total - 6.440.000 lei
prosport.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Oţelul trebuie să restituie Primăriei 500.000 de euro

* Peste 500.000 de euro - banii alocaţi de Consiliul Local din bugetul oraşului pe 2012 - trebuie să fie restituiţi Primăriei de Clubul de Fotbal Oţelul Galaţi, în urma Deciziei nr. 43 din 5 august 2013 a Camerei de Conturi Galaţi

După cum vă informam ieri, Primăria oraşului a fost ţinta unui audit financiar efectuat de Camera de Conturi Galaţi pentru anul 2012. Cea mai gravă dintre abaterile cauzatoare de prejudicii constatate de organul de control se referă la finanţarea de la bugetul local a Clubului Oţelul. Prin Hotărârea Consiliului Local s-a dat undă verde unui contract de asociere între Club şi Primărie, iar Oţelul a primit 2.410.000 de lei de la bugetul oraşului.

Camera de Conturi afirmă, în raportul întocmit în urma controlului, că alocarea şi plata acestor bani încalcă prevederile Legii educaţiei fizice şi sportului. Instituţia de control reclamă că suma nu a fost destinată, aşa cum spune legea, „finanţării unor programe sportive de utilitate publică, aprobate prin ordin al ministrului Tineretului şi Sportului, iar beneficiarul finanţării este o structură sportivă de drept privat cu scop patrimonial, organizată ca societate pe acţiuni, în vederea obţinerii de profit.
În fapt, spune Camera de Conturi, au fost decontate cheltuieli privind achiziţionarea de materiale şi de echipament sportiv, servicii de închiriere a bazei sportive, vestiarelor şi spaţiilor de recuperare, transport la competiţii, cazare şi masă, plata arbitrilor, servicii medicale şi ordine publică la competiţii, alimentaţie de efort, salarii, premii, indemnizaţii, prime şi drepturi pentru sportivi şi antrenori. Prin decizia organului de control Primăria este obligată să stabilească întinderea prejudiciului reprezentat de finanţările din bugetul pentru Oţelul, inclusiv a dobânzilor/foloaselor nerealizate şi să ia măsurile legale pentru recuperarea acestuia. De asemenea, Camera de Conturi cere Primăriei să analizeze toate finanţările efectuate de la bugetul local pentru structurile sportive de drept privat cu scop lucrativ, să stabilească întinderea prejudiciului şi să procedeze la recuperare, până la 31 decembrie 2013.

Ce spune Primăria

„Primăria va trebui să pună în aplicare deciziile trasate de Camera de Conturi”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache. Iar intrarea în legalitate presupune recuperarea banilor. Cert este că decizia Camerei de Conturi va ajunge în dezbaterea consilierilor locali, care vor trebui să ia măsurile necesare, adică să revoce hotărârea prin care, în mandatul trecut, s-au alocat bani Clubului Oţelul. Rămâne de văzut şi ce se va întâmpla cu celelalte sume alocate cluburilor sportive care au acelaşi statut ca şi Oţelul, adică sunt societăţi comerciale.
De cealaltă parte a baricadei este linişte. „Nu am fost informaţi despre această problemă”, a declarat Remus Pascu, director executiv al FC Oţelul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Ruptură definitivă între acţionariatul Oţelului şi municipalitate

* Bugetul grupării roş-alb-albastre a avut de suferit după ce autorităţile locale n-au mai oferit sprijin financiar

După protestul suporterilor din februarie 2009, când au solicitat mai mulţi bani pentru entităţile sportive din oraş, Primăria Galaţi a sprijinit anual cu câte 500.000 de euro clubul de fotbal Oţelul, echipa fanion a oraşului. Marius Stan, directorul general de atunci al grupării roş-alb-albastre, a devenit între timp primar al oraşului. Poate că mulţi dintre fanii Oţelului l-au votat pe Marius Stan pentru binele clubului favorit, dar totul a căpătat o turnură greu de anticipat. Relaţiile dintre club şi municipalitate s-au răcit complet, iar Oţelul a rămas şi fără cei 500.000 de euro, începând cu anul trecut.

Chiar actualul manager general al FC Oţelul, Narcis Răducan, ne-a declarat că şi-ar dori ca între municipalitate şi acţionariat să existe o strânsă legătură, oferind şi exemplul unui alt club din Liga I, Petrolul Ploieşti, devenit în scurt timp unul dintre cele mai potente financiare.
„Patronul, municipalitatea şi toată lumea trebuie să înţeleagă că Oţelul e echipa fanion a oraşului şi să devenim o echipă cu pretenţii europene. Avem exemplul Petrolului, acolo unde acţionarii şi autorităţile locale colaborează foarte bine”, ne-a spus Răducan.

Sediul social mutat, impedimentul principal

Principala piedică între o colaborare a Primăriei cu acţionariatul Oţelului o reprezintă chiar mutarea sediului social al clubului la Bucureşti. Astfel, Consiliul Local Galaţi nu poate finanţa un club care are adresa oficială într-un alt oraş.
„În privinţa clubului de fotbal Oţelul, Primăria Galaţi nu poate susţine financiar echipa, întrucât sediul social al clubului este la Bucureşti şi legea nu ne permite să finanţăm cu bani de la bugetul local un club care nu este din oraş. În plus, potrivit celui mai recent raport al Curţii de Conturi, Primăriei Galaţi îi sunt imputaţi cei 500.000 de euro alocaţi în anul 2012 clubului de fotbal în anul 2012. Alocarea acestei sume de la bugetul local, cu votul Consiliului Local, a fost declarată ilegală de Curtea de Conturi”, ne-a spus Emanuela Turcu, şefa de cabinet a primarului Marius Stan.
Pachetul majoritar de acţiuni e deţinut de TNG, companie controlată de Dan Grigore Adamescu.

„Noul Oţelul”, obiectiv pe termen lung

Chiar şi în aceste condiţii, Narcis Răducan, managerul Oţelului, şi-a propus ca obiectiv pe termen lung să egaleze performanţa din sezonul 2010-2011, când a fost câştigat campionatul. De asemenea, Răducan a spus că a început deja o reconstrucţie la Oţelul şi că trebuie răbdare până la finalitatea proiectului, pe care l-a intitulat „noul Oţelul”
„Ca obiectiv pe termen lung la Oţelul nu pot să-mi propun altceva decât ceea ce s-a întâmplat deja o dată. E un precedent care trebuie urmat. Vorbesc de câştigarea campionatului, evident. În primă fază să încheiem partea de construcţie, din vară putem să vorbim de noul Oţelul. Sigur că a trebuit să luăm şi măsuri nepopulare, de a rămâne la echipă fără Viglianti, Paraschiv sau Pena, jucători care au făcut cele mai mare performanţe ale clubului. E foarte greu de digerat pentru suporteri, dar mi-am asumat aceste schimbări. Şi Marius Stan ar fi făcut acelaşi lucru în locul meu dacă rămânea la club”, a spus Răducan. 
Momentan, Oţelul se află pe locul 14 în Liga I, cu 18 puncte acumulate după 19 partide, la egalitate cu formaţia de pe 15 (loc de retrogradare), Viitorul. Din lotul actual al roş-alb-albaştrilor mai fac parte doar cinci jucători care au reuşit câştigarea campionatului în 2011: Costin, Giurgiu, Sîrghi, Ilie şi Filip.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Un război cu miza de 530.000 euro: Primarul Marius Stan contra fostului director al Oţelului, Marius Stan

* Primarul trebuie să recupereze de la clubul pe care l-a condus finanţările acordate de primărie şi care nu au fost decontate în conformitate cu prevederile legale

Curtea de Conturi îl obligă pe primarul Marius Stan să recupereze o sumă de 2,4 milioane lei, adică 533.000 de euro, de la Clubul Oţelul, inspectorii considerând că a fost încălcată legea în 2012, când Primăria Galaţi, condusă acum de Marius Stan, a acordat finanţarea de 2,4 milioane lei clubului condus pe atunci de Marius Stan. Se întâmpla la începutul lui aprilie 2012. Marius Stan era director executiv al Clubului Oţelul, consilier municipal şi candidat al PNL pentru fotoliul de primar. Se lansase deja în campania electorală şi unul din subiecte sale preferate era un lucru perfect adevărat: că Primăria Galaţi „nu susţine mişcarea sportivă” şi în special că nu finanţează pe campioana en titre a Ligii 1, Oţelul Galaţi. Pe atunci încă nu izbucnise scandalul legat de misterioasa dispariţie a unor milioane de euro încasate de Oţelul de la FIFA. În ieşirile sale publice, Marius Stan se plângea de faptul că unii dintre jucători nu ar fi primit bonusurile cuvenite pentru câştigarea unor meciuri, arătând cu degetul către consiliul de administraţie al clubului, dar şi către Consiliul Municipal, care avea datoria morală de a susţine campioana. Repetăm, aici chiar avea dreptate. La iniţiativa fostului primar Dumitru Nicolae, aleşii locali au aprobat Hotărârea CLM nr 112/05.04.2012, prin care Consiliul Municipal a acordat SC Fotbal Club Oţelul SA Galaţi o finanţare de 2.410.000 lei.  

Decizia Curţii de Conturi: banii înapoi!

La un control efectuat la Primăria Galaţi de Curtea de Conturi a României, prin intermediul Camerei de Conturi Galaţi, inspectorii au stabilit că, în derularea acelei finanţări, clubul Oţelul nu a decontat cheltuielile în condiţiile prevăzute de lege. „În anul 2012, Municipiul Galaţi a alocat şi a plătit din bugetul local al municipiului Galaţi suma de 2.410.000 de lei, reprezentând finanţarea acordată S.C. Fotbal Club Oţelul S.A. Galaţi, pentru promovarea şi dezvoltarea activităţii sportive în municipiu, în condiţiile în care suma alocată nu a fost destinată finanţării unor programe sportive de utilitate publică, care se aprobă prin ordin al ministrului tineretului şi sportului, iar beneficiarul finanţării este structură sportivă de drept privat cu scop patrimonial (lucrativ), organizată ca societate pe acţiuni, în vederea obţinerii de profit”, se spune în raportul Curţii de Conturi pe anul 2012, dat publicităţii recent.

Ilegalitatea ar consta în faptul că au fost decontate cheltuieli privind achiziţionarea de materiale şi de echipament sportiv, servicii de închiriere a bazei sportive şi a vestiarelor, transport, cazare şi masă, plata salariilor, indemnizaţiilor, primelor, plata arbitrilor. Măsura impusă de Curtea de Conturi este ca primarul Marius Stan să recupereze cele 2,4 milioane de lei: „stabilirea întinderii prejudiciului reprezentat de finanţările din bugetul local pentru SC Fotbal Club Oţelul SA Galaţi, acordate pentru alte obiective decât programele sportive de utilitate publică aprobate prin ordin al ministrului tineretului şi sportului, inclusiv a dobânzilor/foloaselor nerealizate şi luarea măsurilor legale pentru recuperarea acestuia”, se spune în acelaşi raport.

Miza ar putea fi de 6,4 milioane lei

Situaţia este destul de complicată, mai ales din punctul de vedere al primarului. O măsură dispusă de Curtea de Conturi trebuie pusă în practică, în caz contrar ajungându-se la dosar penal. Actualul acţionariat al clubului (TNG) şi actualii administratori vor susţine, pe bună dreptate, că nu sunt răspunzători din punct de vedere juridic şi financiar de ceea ce s-a întâmplat la club înainte de preluarea acţiunilor, adică pe vremea când director executiv era chiar Marius Stan. În cazul unui astfel de refuz, primăria condusă de Marius Stan ar trebui să dea în judecată Fotbal Club Oţelul SA, iar la proces pledoaria avocatului actualilor administratori va fi probabil că cel vinovat de prejudiciu este directorul executiv de atunci, adică Marius Stan, care trebuia să respecte prevederile legale în ceea ce priveşte decontările. Nu ne antepronunţăm, dar în cazul în care instanţa le-ar da dreptate, cel care ar trebui să plătească oalele sparte ar fi fostul director al Oţelului, Marius Stan, adică exact actualul primar. Problema este complicată şi de faptul că inspectorii au impus şi „stabilirea întinderii prejudiciului reprezentat de finanţările din bugetul local pentru SC Fotbal Club Oţelul SA”, iar asta înseamnă şi verificarea finanţărilor din anii anteriori, adică în 2010 – 1.930.000 lei, iar în 2011 – 2.100.000 lei. În total ar fi vorba de 6.440.000 lei!

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

În Consiliul Local, prostia şi pasiunea pentru fotbal ustură la buzunar

Pasiunea pentru fotbal este scumpă la Galaţi. Peste noapte, aleşii locali s-ar putea trezi „acţionari” la clubul Oţelul. Lor li s-ar putea imputa suma de 500.000 de euro pe care, în 2012, au acordat-o, ilegal, echipei de fotbal, cu un entuziasm demn de filmele cu Stan şi Bran. La un calcul simplu, fiecare dintre cei 27 de consilieri trebuie să scoată din buzunarul propriu nu mai puţin de 18.500 de euro.

Totul a pornit de la o decizie a Curţii de Conturi Galaţi din 2013, care declara ilegală alocarea sumei respective către clubul de fotbal gălăţean.  Asta deoarece încalcă prevederile Legii educaţiei fizice şi sportului, pentru că nu sunt destinaţi „finanţării unor programe sportive de utilitate publică, aprobate prin ordin al ministrului Tineretului şi Sportului, iar beneficiarul finanţării este o structură sportivă de drept privat, cu scop patrimonial, organizată ca societate pe acţiuni, în vederea obţinerii de profit”.
Primarul Marius Stan a contestat decizia la Curtea de Conturi a României, care însă nu i-a dat cîştig de cauză. Răspunsul a venit astăzi şi ca urmare, toţi cei 500.000 de euro vor fi recuperaţi, chiar dacă mai există varianta unui alt recurs. Este greu de crezut că actualul proprietar al clubului va accepta să returneze banii, în condiţiile în care Adamescu este performer doar la luat, nu şi la dat. Conform legii, banii  trebuie imputaţi celor care i-au risipit, adică aleşilor locali.
„Onorabilii” consilieri locali erau la un  pas să repete prostia şi în 2013. Ei au vrut din nou să aloce o sumă de bani clubului Oţelul şi cu greu au fost convinşi de jurişti că nu este posibil. Municipalitatea nu putea susţine financiar echipa, întrucât sediul social al clubului fusese mutat la Bucureşti şi legea nu permite finanţarea cu bani de la bugetul local a unui club care nu este din oraş.

antidotul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Dumitru Nicolae şi „primăriţa” Stamate, somaţi să recupereze cei 500.000 de euro daţi Oţelului

Pasiunea pentru fotbal este pe cale să devină sport de lux la Galați. După ce au dat o găleată de bani Oțelului, de la bugetul  public, fostul primar Dumitru Nicolae împreună cu fosta directoare a Direcției Economice, Doina Stamate, s-ar putea trezi „acționari” cu drepturi depline la clubul Oțelul.

Conform unei notificări trimise Consiliului Local în data de 26 iunie, cei în discuție au primit deja somații pentru recuperarea prejudiciului. Vizați sunt și aleșii locali care au participat la ședința de CL, din 5 aprilie 2012, și au aprobat cu două mîini proiectul de hotărâre privind alocarea de bani clubului de fotbal Oțelul.

Concret, atît fostului primar pesedist, Doinei Stamate cît și consilierilor, li se impută suma de 500.000 de euro pe care au acordat-o, ilegal, echipei de fotbal. Ca bonus, ei vor trebui să plătească și circa 80.000 de euro, reprezentînd penalități calculate pînă la data de 30 iunie 2014. Totodată, primarul Marius Stan a avut grijă să sesizeze și Comisia de Disciplină din cadrul Primăriei pentru tragerea la răspundere a funcționarilor care au pus în aplicare hotărîrea de CL, fără să constate încălcarea legii. 
De ce suma alocată Oţelului este ilegală
Totul a pornit de la o decizie a Curții de Conturi Galați din 2013, care declara ilegală alocarea sumei respective către clubul de fotbal gălățean. Asta deoarece încalcă prevederile Legii educaţiei fizice şi sportului, pentru că nu sunt destinaţi „finanţării unor programe sportive de utilitate publică, aprobate prin ordin al ministrului Tineretului şi Sportului, iar beneficiarul finanţării este o structură sportivă de drept privat, cu scop patrimonial, organizată ca societate pe acţiuni, în vederea obţinerii de profit”.Primarul Marius Stan a contestat decizia la Curtea de Conturi a României, care însă nu i-a dat cîștig de cauză. Ca urmare, toți cei 500.000 de euro vor fi recuperați, chiar dacă mai există varianta unui alt recurs.
„Onorabilii” consilieri locali erau la un  pas să repete prostia și în 2013. Ei au vrut din nou să aloce o sumă de bani clubului Oțelul și cu greu au fost convinși de juriști că nu este posibil. Municipalitatea nu putea susţine financiar echipa, întrucât sediul social al clubului fusese mutat la Bucureşti şi legea nu permite finanțarea cu bani de la bugetul local a unui club care nu este din oraş.

antidotul.ro
 

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Primarul Marius Stan luptă pentru banii Oţelului. Imputarea Curţii de Conturi, contestată

* "Cred că este cea mai eficientă finanţare care s-a făcut până acum pentru sportul gălăţean", a afirmat primarul Marius Stan despre finanţarea acordată, în 2012, clubului Oţelul

La şedinţa de joi a Consiliului Local, ar fi trebuit să se supună votului aleşilor măsurile luate de primarul Marius Stan în privinţa deciziei Curţii de Conturi, care a obligat municipalitatea să recupereze suma de 2.410.000 de lei, acordată în 2012, de la bugetul local, Clubului de Fotbal Oţelul, pe motiv că finanţarea a fost ilegală. Mai mult, Curtea de Conturi impune nu doar recuperarea sumei, considerată prejudiciu, ci şi a dobânzilor, calculate până acum la suma de 372.236 de lei. Măsurile luate deja de Marius Stan nu au mai fost votate de aleşi, pentru că s-a considerat că documentul prezentat de edil este doar o informare. Mai mult, Stan ne-a declarat că va merge în instanţă pentru a contesta decizia Curţii de Conturi.

Ce-au spus auditorii

După cum v-am mai informat, în cadrul auditului efectuat de Curtea de Conturi a României, instituţia a stabilit că alocarea celor 2,4 milioane de lei de la bugetul local încalcă prevederile Legii educaţiei fizice şi sportului. Motivul? Suma nu a fost destinată, aşa cum spune legea, "finanţării unor programe sportive de utilitate publică, aprobate prin ordin al ministrului Tineretului şi Sportului, iar beneficiarul finanţării este o structură sportivă de drept privat cu scop patrimonial, organizată ca societate pe acţiuni, în vederea obţinerii de profit". De aceea, Curtea de Conturi a impus Primăriei să stabilească prejudiciul reprezentat de finanţările din bugetul local pentru Oţelul, inclusiv dobânzile, şi să ia măsurile legale pentru recuperarea acestora.
Măsura a fost contestată de Primărie, dar contestaţia a fost respinsă de către Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi a României.

În aceste condiţii, prin dispoziţia lui Stan, fostul primar Dumitru Nicolae şi fosta directoare economică a Primăriei, Doina Stamate, au primit somaţii privind recuperearea prejudiciului. De asemenea, au fost notificaţi şi consilierii locali prezenţi la şedinţa din aprilie 2012 în care s-a aprobat hotărârea privind finanţarea. Printre ei, însă, nu se numără şi Marius Stan, care, la acea vreme, era consilier local, dar a lipsit de la respectiva şedinţă.

"Decizie aberantă"

"Mergem mai departe în instanţă. Evident, contestăm imputarea Curţii de Conturi şi vom urma toate căile legale pentru a anula această decizie aberantă. Până la urmă, banii aceia, atribuiţi clubului Oţelul, chiar au avut un rezultat extraordinar, câştigarea campionatului şi participarea în Champions League, fapt care a adus un câştig de imagine fantastic pentru oraş. Cred că este cea mai eficientă finanţare care s-a făcut până acum pentru sportul gălăţean”, ne-a declarat, la finalul şedinţei, Marius Stan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Marius Stan, obligat să ia înapoi banii daţi de Primărie Oţelului

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, ar putea ajunge în situaţia de a le cere fostului primar Dumitru Nicolae şi fostei directoare economice a Primăriei, Doina Stamate, banii acordaţi de la bugetul local clubului de fotbal Oţelul Galaţi, în 2012, pe când edilul era preşedinte. Este vorba despre o sumă de peste 500.000 de euro, plus dobânzi şi alte foloase nerealizate, finanţare pe care Camera de Conturi Galaţi, Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi a României, dar şi Tribunalul Galaţi au considerat-o nelegală.

Constatările auditorilor

După cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, Primăria oraşului a fost ţinta unui audit efectuat de Camera de Conturi Galaţi, structură a Curţii de Conturi a României, pentru anul 2012. Cea mai gravă dintre abaterile cauzatoare de prejudicii constatate a fost finanţarea de la bugetul local a clubului Oţelul. Prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) 112 din 2012, s-a dat undă verde unui contract de asociere între club şi Primărie, iar Oţelul a primit 2.410.000 de lei de la bugetul oraşului.

Camera de Conturi afirmă, în Decizia nr. 43, că alocarea şi plata acestor bani încalcă prevederile Legii educaţiei fizice şi sportului, pentru că suma nu a fost destinată „finanţării unor programe sportive de utilitate publică, aprobate prin ordin al ministrului Tineretului şi Sportului, iar beneficiarul finanţării este o structură sportivă de drept privat cu scop patrimonial, organizată ca societate pe acţiuni, în vederea obţinerii de profit”.

În fapt, spune Camera de Conturi, au fost decontate cheltuieli privind achiziţionarea de materiale şi de echipament sportiv, servicii de închiriere a bazei sportive, vestiarelor şi spaţiilor de recuperare, transport la competiţii, cazare şi masă, plata arbitrilor, servicii medicale şi ordine publică la competiţii, alimentaţie de efort, salarii, premii, indemnizaţii, prime şi drepturi pentru sportivi şi antrenori.

Prin decizia organului de control, Primăria a fost obligată să stabilească întinderea prejudiciului reprezentat de finanţarea din buget a clubului Oţelul, inclusiv a dobânzilor/ foloaselor nerealizate şi să ia măsurile legale pentru recuperarea acestuia.

Ce-a făcut primarul Marius Stan

Decizia Camerei de Conturi a fost contestată de Primărie, dar contestaţia a fost respinsă de către Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi a României.

„Mergem mai departe în instanţă. Evident, contestăm imputarea Curţii de Conturi şi vom urma toate căile legale pentru a anula această decizie aberantă. Până la urmă, banii aceia, atribuiţi clubului Oţelul, chiar au avut un rezultat extraordinar, câştigarea campionatului şi participarea în Champions League, fapt care a adus un câştig de imagine fantastic pentru oraş. Cred că este cea mai eficientă finanţare care s-a făcut până acum pentru sportul gălăţean”, declara primarul Marius Stan, în august 2014, la finalul şedinţei de Consiliu Local.

Atunci, aleşii au fost informaţi despre demersurile Primăriei, după ce Curtea de Conturi a impus recuperarea banilor acordaţi clubului Oţelul. Astfel, au aflat că, prin dispoziţia lui Stan, fostul primar Dumitru Nicolae şi fosta directoare economică a Primăriei, Doina Stamate, au primit somaţii privind recuperarea prejudiciului. De asemenea, au fost notificaţi şi consilierii locali prezenţi la şedinţa din aprilie 2012 în care s-a aprobat hotărârea privind finanţarea. Printre ei, însă, nu se numără şi Marius Stan, care, la acea vreme, era consilier local. Stan a lipsit de la respectiva şedinţă, însă, chiar dacă ar fi fost prezent, nu ar fi putut vota pentru că, la acel moment, era preşedintele clubului Oţelul.

Ce spune instanţa de contencios administrativ

Reprezentate de avocatul Sergiu Oancea, Instituţia Primarului şi Municipiul Galaţi au dat în judecată Camera de Conturi Galaţi şi Comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi a României, contestând deciziile acestora şi cerând anularea lor. Totodată, au cerut suspendarea executării măsurilor dispuse, până la soluţionarea definitivă a cauzei, solicitare cu care judecătorii au fost de acord.

Instanţa de contencios administrativ a apreciat că „municipiul Galaţi a finanţat în mod nelegal acest club sportiv, cu încălcarea dispoziţiilor articolului 67 din Legea 69/2000, iar HCL 112 din 5 aprilie 2012 şi contractul de asociere încheiat nu au suport legal, în condiţiile în care FC Oţelul SA este o structură sportivă de drept privat, cu scop lucrativ. În concluzie, finanţarea acestui club sportiv de la bugetul local, chiar în baza HCL 112 /2012 şi a contractului de asociere invocat nu respectă condiţiile legale, motiv pentru cate instanţa va respinge contestaţia cu privire la acest punct ca nefondată”, se arată în hotărârea instanţei judecătoreşti.

Decizia nu este definitivă şi irevocabilă, iar reprezentanţii Primăriei ne-au declarat că vor exercita toate căile de atac. Dacă, însă, va pierde şi la instanţa superioară, primarul Marius Stan va fi nevoit să pună în executare măsura stabilită de Curtea de Conturi, adică recuperarea prejudiciului, în caz contrar riscând închisoare de la şase luni la trei ani. Buni de plată vor fi primarul Dumitru Nicolae şi directorul economic Doina Stamate. Aceştia, la rândul lor, pot chema în garanţie Consiliul Local, care, la rândul său, se poate întoarce împotriva secretarului Consiliului Local de la acea vreme, Grigore Matei, şi a prefectului judeţului Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Decizie definitivă a Curţii de Apel. Marius Stan, obligat să recupereze banii daţi Oţelulului

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a ajuns în situaţia de a le imputa fostului edil, Dumitru Nicolae, şi fostei directoare economice a Primăriei, Doina Stamate, banii acordaţi de la bugetul local Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi, în 2012, pe când Stan era preşedintele grupării. Finanţarea cu pricina, acordată prin hotărâre de Consiliu Local, a fost considerată nelegală de auditorii Curţii de Conturi, iar magistraţii Curţii de Apel Galaţi au fost de aceeaşi părere: prejudiciul, dobânzile şi foloasele nerealizate trebuie recuperate.

Constatările Curţii de Conturi

După cum v-am mai informat, prin Hotărârea Consiliului Local 112 votată în mai 2012, Oţelul a primit de la bugetul oraşului 2.410.000 de lei. Marius Stan nu a participat la această şedinţă.
În 2013, auditorii Camerei de Conturi Galaţi au constatat că finanţarea s-a făcut cu încălcarea prevederilor Legii educaţiei fizice şi sportului, pentru că suma nu a fost destinată „finanţării unor programe sportive de utilitate publică, aprobate prin ordin al ministrului Tineretului şi Sportului, iar beneficiarul finanţării este o structură sportivă de drept privat cu scop patrimonial, organizată ca societate pe acţiuni, în vederea obţinerii de profit”.
În fapt, spune Camera de Conturi, au fost decontate cheltuieli privind achiziţionarea de materiale şi de echipament sportiv, servicii de închiriere a bazei sportive, vestiarelor şi spaţiilor de recuperare, transport la competiţii, cazare şi masă, plata arbitrilor, servicii medicale şi ordine publică la competiţii, alimentaţie de efort, salarii, premii, indemnizaţii, prime şi drepturi pentru sportivi şi antrenori.
Prin Decizia nr. 43 a Camerei de Conturi, Primăria a fost obligată să stabilească întinderea prejudiciului reprezentat de finanţarea din buget a clubului Oţelul, inclusiv a dobânzilor/ foloaselor nerealizate şi să ia măsurile legale pentru recuperarea acestuia.
Primăria a atacat decizia şi la Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi a României, dar şi la Tribunalul Galaţi, dar a pierdut. La fel s-a întâmplat şi la Curtea de Apel, unde s-a stabilit că măsura impusă de Curtea de Conturi trebuie respectată, iar banii recuperaţi.

Ce spune Marius Stan

Contactat telefonic, primarul Marius Stan ne-a declarat că, după ce îi va fi remisă motivarea instanţei, va face contestaţie în anulare împotriva hotărârii definitive pronunţate la Curtea de Apel. „Nu sunt victimă în povestea asta, dar tot mă revoltă decizia instanţei. Eu am fost ţinta! Din 2008 şi până în 2012, în fiecare an, Oţelul Galaţi, aflat în aceeaşi organizare juridică, a primit finanţare de la bugetul local, pe acelaşi model de contract, dar nu au fost probleme. În 2013, Curtea de Conturi a spus că finanţarea din 2012 nu a fost legală. Ce s-a schimbat în 2012? Primarul! Noi am prezentat în instanţă toate documentele cerute inclusiv de Curtea de Conturi. Deciziile instanţei mă fac să cred că nici nu s-au uitat pe probele pe care le-am adus. Este incredibil! Dacă şi asta mai e justiţie!”, ne-a declarat Marius Stan.

Dacă, însă, va pierde şi contestaţia, Dumitru Nicolae şi directorul economic Doina Stamate vor fi buni de plată, dar i-ar putea chema în garanţie pe aleşii locali, care la rândul lor se pot întoarce împotriva secretarului Consiliului Local de la acea vreme, Grigore Matei, şi a prefectului judeţului Galaţi, care a validat hotărârea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Câţi bani a primit clubul de fotbal Oțelul Galați de la bugetul oraşului

Hotărârea Consiliului Local (HCL) 112 din aprilie 2012, pe care Camera de Conturi, dar şi magistraţii Tribunalului şi ai Curţii de Apel au considerat-o nelegală, nu este singura decizie de finanţare de la bugetul local a SC Fotbal Club Oţelul S.A.! Din 2008 şi până în 2012, în fiecare an, aleşii locali au alocat bani publici pentru susţinerea Oţelului şi, curios lucru, hotărârile cu pricina nu au intrat în vizorul auditorilor Camerei de Conturi. Drept dovadă, vă prezentăm astăzi deciziile luate în acest sens de aleşii locali, conform actelor oficiale postate pe site-ul Primăriei Galaţi.

200.000 de lei în 2008

Prin HCL nr.75 din august 2008, Consiliul Local, abia constituit, îşi dădea votul pentru asocierea cu Fotbal Club Oţelul SA Galaţi. „Susţinerea financiară pentru anul 2008 se va realiza prin alocarea de la bugetul local a sumei de 200.000 de lei”, se arăta în hotărâre.

1,9 milioane de lei în 2009

Prin HCL nr. 266 din mai 2009, susţinerea financiară oferită Oţelului a fost de 1.950.000 de lei. Interesant este că finanţarea structurilor sportive, printre care şi a Oţelului, a fost votată „la pachet”, şi nu pentru fiecare asociaţie sau club în parte!

1,55 milioane de lei în 2010 plus supliment

Prin HCL nr.222 din iunie 2010 s-au repartizat de la buget 1.550.000 de lei. Primarul Dumitru Nicolae le-a atras atenţia aleşilor că nici bani de lefuri nu sunt: „Aşa că să nu vă surprindă când veţi vedea că am aprobat, dar nu avem bani să dăm”.

„Dacă nu avem bani, spuneţi-ne de acum, închidem toate uşile şi plecăm acasă! Primăria Târgu Mureş a alocat, acum, pe criză, 3.300.000 de euro pentru sport, iar echipa nou promovată de fotbal beneficiază de 1.800.000 de lei. Acolo se poate, la noi nu se poate”, a venit replica dură a lui Marius Stan, pe atunci consilier local PNL.

În octombrie, prin HCL nr.390 s-a aprobat un act adiţional la contractul de asociere încheiat deja cu Oţelul prin care susţinerea financiară acordată pentru anul 2010 a fost suplimentată cu suma de 375.485 de lei. Banii urmau să fie utilizaţi pentru „acoperirea cheltuielilor reprezentând servicii de asigurare a măsurilor de ordine şi siguranţă în interiorul stadionului la meciurile susţinute de către echipa Oţelul Galaţi pe teren propriu”.

2,15 milioane de lei în 2011, plus supliment

Prin HCL nr.76 din martie 2011 Oţelului i s-au alocat 2.150.000 lei. Şi de această dată, votul a fost dat tot „la pachet”, pentru toate cluburile sportive. Înainte de aprobare, Marius Stan a avut o intervenţie dură: „Avem o şansă reală de a aduce Galaţiul în grupele Champions League. Eu am fost destul de modest, am solicitat un milion de euro. Ni s-au alocat 500.000 de euro, sumă pe care o consider total insuficientă. Îmi declar dezamăgirea pentru slaba susţinere şi dezinteresul faţă de un moment unic pentru Galaţi”, a spus Marius Stan, conform procesului-verbal al şedinţei.

Prin HCL 374 din august 2011 susţinerea financiară a fost suplimentată cu 260.085 de lei, pentru „acoperirea cheltuielilor reprezentând servicii de asigurare a măsurilor de ordine şi siguranţă în interiorul stadionului la meciurile susţinute de către echipa Oţelul Galaţi pe teren propriu şi a cheltuielilor de organizare şi funcţionare”.

Dileme

Un calcul simplu arată că, din 2008 şi până în 2012, SC Fotbal Club Oţelul SA Galaţi a beneficiat de o sumă totală de 8.895.570 de lei de la bugetul local, alocaţi prin hotărâri de Consiliu Local.

Bizar este că, deşi în fiecare an Primăria Galaţi are parte de câte un audit al Camerei de Conturi, doar finanţarea alocată în 2012 a fost considerată nelegală! Nelegală pe motiv că încalcă Legea nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, pentru că suma nu a fost destinată „finanţării unor programe sportive de utilitate publică", iar beneficiarul finanţării este o societate pe acţiuni.

Din 2008 şi până în 2011, Oţelul a fost tot societate comercială, iar finanţarea s-a făcut prin contract de asociere.

De ce doar HCL din 2012 este nelegală, iar banii trebuie recuperaţi… rămâne un mister!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.