Jump to content

Festivalul Naţional de Comedie 2013


dcp100168

Recommended Posts

Programul Festivalului Naţional de Comedie 2013

 

Luni, 21 octombrie
Ora 18.00, Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini":
Deschiderea oficială a Festivalului Naţional de Comedie
Concursul Naţional de Dramaturgie (Comedie) - Decernarea premiilor
Teatrul Nottara Bucuresti - 39 TREPTE. Regia: Petre Bokor

Marţi, 22 octombrie
Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini"

Teatrul „Maria Filotti” Braila - GAIŢELE. Regia: Radu Nichifor

Miercuri, 23 octombrie
Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini"

Teatrul National „I.L.Caragiale” Bucuresti - IDOLUL SI ION ANAPODA. Regia: Ion Cojar

Joi, 24 octombrie
Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini"

Teatrul Tineretului Piatra Neamt - SUBPAMANTEANUL. Regia: Tudor Tabacaru

Vineri, 25 octombrie
Ora 16.00, Sala Studio a Teatrului Dramatic "Fani Tardini" Galaţi

Teatrul „Sica Alexandrescu” Brasov - UN BILET SPRE FERICIRE. Regia: Diana Lupescu

Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini":
Teatrul „Sica Alexandrescu” Brasov - FAZANUL. Regia: Cristian Hadjiculea

Sâmbătă, 26 octombrie
Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini":
Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galati - PETITOARELE de Avksentii Tzagareli. Regia: Ion Sapdaru

Duminică, 27 octombrie
Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini"
Teatrul „Mihai Eminescu” Botosani - HAI SA NE DESPARTIM. Regia: Ion Sapdaru

Luni, 28 octombrie
Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini":
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad - CASATORIA de N.V.Gogol. Regia: Laurian Oniga

Marţi, 29 octombrie
Ora 16.30, Sala Studio a Teatrului Dramatic "Fani Tardini" Galaţi
Teatrul „Sava Ognianov” Russe, Bulgaria - PUSLAMAUA DE LA ET XIII. Regia: Orlin Dyakov

Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini"
Teatrul Mic-Bucuresti - SOMNOROASA AVENTURA. Regia: Vlad Stanescu

Miercuri, 30 octombrie
Ora 12.00, Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini"
Teatrul „V.I.Popa” Barlad - ADUNAREA FEMEILOR. Regia: Catalin Cucu

Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini"
Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu - DE CAND TE ASTEPT. Regia: Vlad Stanescu

Joi, 31 octombrie
Ora 18.00, Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini":
Inchiderea oficială a Festivalului Naţional de Comedie
Decernarea premiilor
Teatrul „L.S. Bulandra” Bucuresti - OBICEIURI NECURATE. Regia: Mihai Constantin

Link to comment
Share on other sites

Teatrul Dramatic pune în vânzare biletele pentru Festivalul Naţional de Comedie

Începând de joi, 10 octombrie, publicul iubitor de teatru îşi poate rezerva locuri la ediţia a XXV-a a Festivalului Naţional de Comedie, eveniment care se va desfăşura la Galaţi în perioada 21-31 octombrie. Un abonament va costa în jur de 380 lei. Dacă spectatorii vor să vadă doar o parte din piesele prezentate, atunci pot achiziţiona bilete care variază ca preţ între 18,9 lei şi  52,5 lei.

„Sfatul meu pentru anul acesta, eu am văzut aproape toate spectacolele, este ca lumea să îşi cumpere abonament. Reducerea la abonament va fi de 20% din preţul total al biletelor. Spun acest lucru deoarece, spectacole din festival sunt toate bune. În proporţie de 90% vom avea un festival foarte bun, care nu va dezamăgi publicul spectator”, a declarat Cristian Gheorghe, directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Concurs de dramaturgie în deschiderea Festivalului de Comedie

Şi în acest an, în deschiderea Festivalului Naţional de Comedie, eveniment care va debuta pe data de 21 octombrie, va avea loc decernarea premiilor pentru Concursul Naţional de Dramaturgie-Comedie, ajuns la a III-a ediţie. Pentru această competiţie au fost trimise peste 40 de texte.

Conform regulamentului de participare concursul s-a adresat dramaturgilor de limbă română, debutanţi sau consacraţi, din România sau diaspora. Concursul Naţional de Dramaturgie a avut ca obiectiv central selectarea şi promovarea unor texte inedite care nu au mai fost montate sub nicio formă artistică ori publicate.

Juriul Concursului de Dramaturgie, alcătuit din Radu Dinulescu, Marinela Ţepuş şi Marius Zarafescu, va desemna trei texte finaliste. La ediţia din acest an, competiţia are trei premii pentru textele înscrise în concurs, premiul I, premiul II şi premiul III. Toate cele trei texte vor fi publicate într-un volum redactat şi editat de Axis Libri, iar textul câştigător va fi montat la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” în decurs de un an de la momentul desemnării.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Pe 21 octombrie va bate gongul Festivalului Naţional de Comedie

În perioada 21-31 octombrie, Galaţiul va găzdui ediţia cu numărul XXV a Festivalului Naţional de Comedie, eveniment organizat de Teatrul Dramatic „Fani Tardini”. Timp de 11 zile publicul larg va avea posibilitatea să urmărească, cele mai bune spectacole de comedie jucate de artişti cunoscuţi sau la început de carieră, actori care vin de la 13 teatre din ţară, un lucru inedit pentru festivalul de la Galaţi.

„Avem patru teatre din Bucureşti, avem Teatrul Nottara, Teatrul Naţional, Teatrul Mic şi Teatrul Bulandra în închiderea festivalului. Mă bucur că am reuşit să aducem Naţionalul şi Bulandra, ultimul în premieră în cadrul Festivalului Naţional de Comedie. Pe lângă aceste patru teatre din Bucureşti, vor mai veni Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov cu două spectacole, Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, Teatrul „Ioan Slavici” din Arad. Avem şi o trupă invitată din Bulgaria, care va prezenta un spectacol pe care gălăţenii îl ştiu, într-o altă variantă îl avem şi noi, „Puşlamaua de la etajul 13”, care la Teatrul din Ruse e făcut sub forma unui musical. Este o abordare interesantă pentru public. De asemenea mai vin în festival teatrele din Bârlad şi Giurgiu”, a declarat Cristian Gheorghe, directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

În cele 11 zile de festival, publicul va avea posibilitatea să urmărească 14 comedii spumoase, piese de valoare puse în scenă de regizori cunoscuţi.

Jurizarea va fi făcută în acest an de cinci personalităţi în domeniu, ştiut fiind că Festivalul de Comedie de la Galaţi, este printre puţinele festivaluri competitive din ţară. Juraţii celei de-a XXV-a sunt: regizorul Alexa Visarion, actorii Vladimir Găitan, Virginia Rogin, scenograful de teatru Clara Lobonţ şi criticul de teatru Doina Papp.

Festivalul Naţional de Comedie va acorda nouă premii, dintre care două în premieră

La ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Comedie juriul va acorda premiul pentru cel mai bun spectacol, premiul pentru cea mai bună interpretare masculină într-un rol principal, cea mai buna interpretare feminină într-un rol principal, premiul pentru regie, premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar şi premiul pentru cea mai bună scenografie. „Am înfiinţat un nou premiu, este vorba despre premiul „Mihai Mihail”, pentru interpretarea unui rol de comedie, masculin, feminin, principal sau secundar, nu va avea importanţă. Mihai Mihail, care a fost actor aici şi a ţinut frâiele instituţiei în postura de director, pe care a avut-o ani de zile şi care este unul din cei trei iniţiatori ai Festivalului Naţional de Comedie. Pe lângă acesta va mai exista un premiu al publicului care se va acorda unei piese în funcţie de votul spectatorilor”, a mai spus directorul Teatrului Dramatic.

Primăria şi Consiliul Local Galaţi au sprijinit financiar Festivalul Naţional de Comedie

Bugetul unuia dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului, Festivalul Naţional de Comedie, este în acest an de 150.000 lei, fonduri alocate de Consiliului Local. La această sumă se adaugă banii veniţi din sponsorizări inclusiv cei 17.000 lei, banii alocaţi pentru premianţii festivalului din acest an.

Referitor la biletele şi abonamentele destinate publicului larg, acestea au fost puse în vânzare încă de săptămâna trecută. Pentru spectacolele teatrelor din Capitală şi pentru piesa din festival, a dramaticului gălăţean „Peţitoarele”, acestea au fost epuizate. Valoarea unui abonament este de 390 lei, iar biletele variază ca preţ între 18,9 lei şi 52,5 lei.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Gălăţeanul Octavian Miclescu - premiat pentru Dramaturgie

Un gălăţean, tânărul scriitor Octavian Miclescu, a fost premiat luni, la a treia ediţie Concursului Naţional de Dramaturgie - Comedie al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”! În deschiderea Festivalul Naţional de Comedie, directorul teatrului, Cristian Gheorghe, a anunţat numele celor trei câştigători, ale căror texte au fost selectate din cele 45 sosite din ţară pe adresa concursului.
Astfel, Premiul I a fost câştigat de bucureşteanul Ion Bogdan Martin, cu piesa „Travaliul ducesei de Cambridge”. Am descoperit că autorul este membru al Uniunii Scriitorilor, secţia Dramaturgie, multipremiat naţional pentru piesele sale, scenarist la Antena 1, cu texte umoristice pentru spectacole de televiziune şi cele de la Sala Palatului ale cuplului Ţociu şi Palade, cu scenarii pentru sitcom la Antena 1 şi (în colaborare cu Horia Gârbea) la Naţional TV.

Şi Premiul al II-lea a ajuns în capitală, la Marilena Dumitrescu, pentru textul „Banii sau viaţa”. Autoarea are, aflăm, piese deja jucate la Teatrul „Nottara” şi „George Ciprian”, a scris sitcomuri la Kanal D şi TVR!
Premiul III i-a revenit lui Octavian Miclescu, prozator şi poet cu încercări recente şi în dramaturgie, membru al Cenaclului literar „Noduri şi Semne”, pentru piesa „Banda lui Moebius”. Luni, el a fost primul chemat pe scenă. Scriitorul mărturisea că a fost sunat ca să i se comunice vestea în timp ce venea spre teatru, unde îşi cumpărase bilet. Vestea bună este că îşi va vedea piesa montată pe scena Dramaticului, după cum l-a informat, după premiere, directorul Teatrului, actorul şi regizorul Cristian Gheorghe. Spectacolul câştigător al Premiului I în prima ediţie a şi fost montat, locul prim fiind astfel recompensat, spre deosebire de alte festivaluri din ţară, de montare urmând să beneficieze însă şi alte piese premiate.

Juriul anului acesta a fost alcătuit din: cunoscutul actor Vladimir Găitan (preşedintele juriului), Marfa Axenti, scenograf la „Naţionalul” bucureştean, Virginia Rogin, actriţă la „Odeon”, regizorul Radu Dinulescu şi Doina Papp, cronicar teatral („Revista 22”, „Adevărul”, „Liternet”, „Jurnalul naţional” etc.).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Galaţiul a câştigat trei premii "la el acasă"

Cea mai bună actriţă în rol principal - Petronela Buda, cel mai bun actor în rol principal - Cristian Gheorghe, cel mai bun spectacol - "Peţitoarele" lui Ion Sapdaru

Cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Naţional de Comedie şi-a decernat ieri seară premiile. Astfel, Premiul "Mihai Mihail", premiu nou înfiinţat la această ediţie, un premiu de excelenţă, s-a acordat actorului Dan Puric, pentru rolul Ion, din spectacolul "Idolul şi Ion Anapoda", al Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" Bucureşti. Premiul pentru cea mai buna actriţă în rol principal a fost acordat Petronelei Buda, de la Galaţi, pentru rolul Smeraldina, din spectacolul "Peţitoarele" al Teatrului "Fani Tardini". Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal i-a fost acordat lui Cristian Gheorghe, pentru rolul Giovanotto Balanzone, din acelaşi spectacol. Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar a fost câştigat de Alexandru Dobinciuc, pentru Iacobaş şi Benone, din "Hai să ne despărţim!", al teatrului botoşănean. Premiul pentru cea mai bună actriţa în rol secundar le-a fost acordat, ex-aequo, Ligiei Stan - pentru rolul Maggy Soldignac, din spectacolul "Fazanul", al Teatrului "Sică Alexandrescu" Braşov, şi Ramonei Gângă, pentru rolul Margareta Aldea, din spectacolul "Gaiţele", al Teatrului "Maria Filotti" Brăila.
Premiul pentru regie a fost câştigat de regizorul şi actorul Ion Sapdaru, tot pentru spectacolul de la Galaţi, dar şi pentru un altul, "Hai să ne despărţim!", al Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoşani. Şi premiul pentru cel mai bun spectacol merge la Galaţi, pentru «Peţitoarele». Premiul pentru scenografie s-a acordat Vioarei Bara, pentru spectacolul "Gaiţele", al Teatrului "Maria Filotti".
Probabil că, dacă în orice concurs, apare tendinţa de a mai depuncta trupa gazdă, ca să nu-i iasă juriului vorbe, de data aceasta iată că juriul a riscat, acordându-i trupei gălăţene premiile mari. O sărbătoare pentru cei care muncesc pe «scândura» Dramaticului, îndurând vremurile şi slujind publicul. Felicitări!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.