Jump to content

Leii lui Nuţu Cămătaru vor ajunge la Zoo Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Leii lui Nuţu Cămătaru vor ajunge la Zoo Galaţi

Cei patru lei care i-au aparţinut lui Nuţu Cămătaru vor ajunge la Zoo Galaţi la mijlocul săptămânii viitoare. Animalele, deţinute ilegal de Ion Balint, cunoscut drept Nuţu Cămătaru au fost rdicate de pe proprietatea acestuia în luna februarie. De atunci, animalele au fost găzduite de grădina zoologică de la Bucov, din apropiere de Ploieşti. Cum la Bucov nu sunt condiţii pentru ca leii să ierneze, conducerea Zoo de acolo a luat legătura cu omologii lor din Galaţi. Astfel, miercuri sau joi, leii lui Nuţu Cămătaru vor ajunge la Zoo Galaţi. La noi vor ajunge numai leii nu şi cei doi urşi, ridicaţi de asemenea de către autorităţi, de la proprietatea lui Nuţu Cămătaru, în luna februarie.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Cei doi lei adulţi ai lui Nuţu Cămătaru au ajuns la Grădina Zoologică din Galaţi

Cei patru lei ai lui Nuţu Cămătaru, rezidenţi din februarie la Zoo Bucov, lângă Ploieşti, îşi vor petrece iarna la Grădina Zoologică de la Galaţi. Animalele vor avea un adăpost nou, cu centrală termică şi un spaţiu de 6.000 de metri pătraţi. Cei doi adulţi - botezaţi ad-hoc la Galaţi Nicoleta şi Nicolae(!) - au ajuns în această după-amiază la Galaţi, urmând ca mâine să fie aduşi şi puii.

Cu o greutate dublă faţă de luna februarie când au fost aduşi din menajeria lui Nuţu Cămătaru la Zoo Bucov, cei patru lei ai interlopului au plecat miercuri spre o viaţă mai bună la Galaţi. Grădina zoologică de aici a fost reconstruită de la zero cu fonduri europene şi are condiţii foarte bune pentru feline. Doar leii au opt adăposturi, încălzite cu centrale termice şi spaţii generoase de plimbare.

„Am răspuns apelului lansat de Federaţia de Protecţie a Animalelor şi am decis să luăm cei patru lei în grădina noastră. La Galaţi vor găsi adăpost şi o centrală termică pentru la iarnă şi sperăm să fie la fel de iubiţi ca la Ploieşti. Vor avea un spaţiu generos, aproximativ 6.000 de mp de teren şi 600 mp în interior. Avem adăposturi speciale, încă nelocuite, practic vor merge în casă nouă. Vizitatorii îi vor vedea cel mai probabil în luna mai a anului viitor, când grădina se va deshide pentru public“, ne-a spus Paraschiva Vintilă, consilier la CJ Galaţi.

La Zoo Galaţi, leii lui Nuţu vor sta în adăposturi separate de leii aflaţi deja în grădină, pentru a nu intra în conflicte de teritoriu. La Ploieşti, leii lui Nuţu Cămătaru au fost relocaţi în februarie, temporar pentru una sau două luni, după cum apreciau pe atunci autorităţile, urmând să plece într-o rezervaţie din Africa de Sud. Dar, cum procedura prin care au fost luaţi din menajeria particulară a fost cea a custodiei, şi nu a confiscării, leii au „pierdut“ avionul.

Adăposturile în care au fost cazaţi, deşi mai bune ca la familia Cămătaru, nu erau conforme cu standardele. „Nu putem să oferim spaţiu adecvat şi nici condiţii pentru timpul iernii. Ar fi avut de suferit pentru că specia trăieşte într-o zonă caldă, în Africa de Sud. La adăpostul leilor noştri avem condiţii, un spaţiu de 3.000 de mp şi centrală, care este deja pornită. Iarna, trebuie asigurat în interior un minimum de 20 de grade“, spune Laura Moagher, directorul de la Zoo Bucov. În plus, grădina de la Ploieşti este în procedura de revizuire a autorizaţiei de mediu, lucru greu de obţinut în condiţiile în care leii lui Nuţu ar fi rămas în adăposturile vechi, fără încălzire.

Miercuri au plecat de la Zoo Bucov doar leii adulţi, un mascul şi o femelă în vârstă de aproximativ 10 ani. Au fost tranchilizaţi şi, după aproximativ 10 minute, au fost închişi în cuşti şi urcaţi într-un camion, urmând să parcurgă 3-4 ore până la Galaţi. Tranchilizantul şi-a făcut efectul pentru cel mult o oră, astfel că leii vor ajunge treji la Galaţi, însă potrivit medicilor veterinari de la Zoo Bucov, situaţia nu va fi un pericol nici pentru lei şi nici pentru transportatori, dar va genera un stres inerent pentru animale. În tot timpul procedurilor, grădina de la Bucov a fost închisă.

Joi dimineaţă vor pleca de la Ploieşti şi cei doi pui, un mascul şi o femelă, cu vârste de doi ani. Toate cele patru exemplare şi-au dublat greutatea în lunile petrecute la Ploieşti, iar starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit cu cel puţin 60%. Şi, pentru că „leul este leu numai în savană, la zoo e doar un leu mic“, după cum spun îngrijitorii de la Zoo Bucov, animalele lui Nuţu au cucerit tot personalul grădinii în lunile petrecute la Ploieşti. Unii dintre ei nici nu au vrut să fie de faţă atunci când au fost tranchilizaţi şi urcaţi în camion, alţii le-au făcut cu mâna şi le-au trimis un sărut simbolic de plecare. Îngrijitorii au promis că îi vor vizita la Galaţi pentru că s-au ataşat foarte mult de lei şi i-au văzut cum se întremează şi devin mai vioi cu fiecare zi petrecută la Ploieşti. Cei doi pui de urs ai lui Nuţu vor rămâne la Zoo Bucov. Aceştia au fost mutaţi din vară în adăpostul modernizat al grădinii, de 2.500 mp, unde trăiesc alături de celelalte două exemplare ale grădinii.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Au ajuns la „Zoo” şi puii leilor Cămătarilor

Astăzi au fost aduşi la „Zoo” Gârboavele doi pui de lei, un mascul şi o femelă, ambii în vârstă de doi ani şi şapte luni, care sunt puii perechii de lei care au fost aduşi ieri de la Grădina Zoologică de la Bucov. Reamintim că ieri au ajuns de la Bucov la Gârboavele un mascul de zece ani şi o femelă de şapte ani. Cei patru lei i-au aparţinut interlopului Nuţu Cămătaru şi în luna februarie au fost ridicaţi de autorităţi de pe proprietatea acestuia, unde erau ţinute ilegal. După ce au fost găzduiţi opt luni la grădina zoologică Bucov, de lângă Ploieşti, cele patru animale au fost aduse pentru iernat la Galaţi.

Medicul veterinar de la Grădina Zoologică Gârboavele, Dan Gâscă, a declarat că pentru cei patru lei va urma o perioadă puţin mai agitată din cauză că este pentru a doua oară în ultimele opt luni când le este schimbat adăpostul, dar în cele din urmă se vor adapta.

,,Leii vor fi ţinuţi la Galaţi până la clarificarea situaţiei lor juridice şi de proprietate”, a declarat administratorul parcului gălăţean, Levente Szekely.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.