Jump to content

Câţi bani scoţi din buzunar ca să devii şomer


Recommended Posts

Câţi bani scoţi din buzunar ca să devii şomer

Bani, asta îţi trebuie ca să devii şomer cu acte în regulă! Iar cum banii sunt principala problemă a cuiva proaspăt rămas fără lucru, când mai ai şi copii de întreţinut şi poate chiar o rată de achitat, chiar şi cei câţiva zeci de lei cheltuiţi pentru dosarul de şomaj ustură cumplit la buzunar.

Cheltuieli în câţiva paşi

Pentru început, mai ales dacă eşti prima oară şomer şi nu ai acces la internet pentru informare, faci un drum până la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, unde afli de la sursă ce demersuri ai de făcut. Ai noroc dacă eşti chiar din municipiul Galaţi, ca să nu vii de la o distanţă prea mare. Cheltuieli: 3 lei pentru transport.
Primul pas în alcătuirea dosarului este să ceri de la fostul angajator o adeverinţă-tip, completată cu ultimele 12 salarii. Dacă, în ultima perioadă, ai avut nu unul, ci doi angajatori, atunci trebuie să repeţi demersurile. Efortul financiar se dublează, căci e greu de crezut că adeverinţa ţi se dă chiar în ziua în care o soliciţi. Cheltuieli: între 6 şi 12 lei.
Între timp, vă puteţi ocupa de pasul doi, care e şi cel mai costisitor din punct de vedere financiar: adeverinţa medicală cu specificaţia apt de muncă sau eventuale restricţii medicale. Medicul de familie ţi-o eliberează contra a 15 lei, 20 sau 25 de lei, în funcţie de tariful pe care fiecare cabinet are dreptul să-l stabilească. La care, eventual, se adaugă banii daţi pe autobuz sau maxi-taxi. Cheltuieli: 15 - 28 de lei.
Pasul trei este să cereţi de la Finanţe adeverinţa de venituri. Vă trebuie doar o copie după cartea de identitate şi un timbru fiscal de 2 doi lei, dar trebuie să faceţi două drumuri, pentru că adeverinţa nu se eliberează pe loc. Cheltuieli: 2 - 9 lei.
Mai rămâne să cumpăraţi un dosar cu şină şi să faceţi copii xerox după mai multe documente: act de identitate, certificat de naştere, certificat de căsătorie (sau după hotărârea de divorţ ori după certificatul de deces al soţului/soţiei), acte de studii şi calificare, carnet de muncă şi, în cazul bărbaţilor, livret militar. Cheltuieli: 4 - 8 lei.
Apoi, trebuie să faceţi un drum ca să depuneţi dosarul la AJOFM. Tot atunci puteţi să cereţi ca banii să vă fie viraţi într-un cont bancar, dacă deja aveţi unul. Pentru asta vă trebuie o copie după cartea de identitate, o cerere-tip şi un extras de cont de la banca unde deţineţi cardul. Cheltuieli: 3 - 7 lei.
În total, investiţi în dosarul de şomaj între 33 şi 67 de lei. Bani pe care, având în vedere că în următoarele luni veniturile urmează să vi se diminueze drastic, trebuie să îi şi aveţi ca să îi cheltuiţi.
Dacă e vorba să te înscrii la AJOFM ca şomer neindemnizat, atunci beneficiile nu sunt nici pe departe pe măsura cheltuielilor. „Ca să îmi fac dosar de neindemnizat, am nevoie de adeverinţa de la medicul de familie. Aşa că ar trebui ori să îmi plătesc din urmă contribuţia la asigurări de sănătate - pentru că nu mai am şomaj de câteva luni, ori să plătesc atât consultaţia, care mă costă 25 de lei, cât şi adeverinţa, adică alţi 15-20 de lei. Prefer să dau banii aceştia pe mâncare. La AJOFM, oricum nu am găsit până acum o ofertă de cursuri de formare care să mă încânte, iar alte avantaje ca să mă înscriu ca neindemnizat nu găsesc”, ne-a spus o tânără de 36 de ani, cu diplomă şi experienţă în domeniul contabilităţii, dar fără succes în găsirea unui loc de muncă.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.