Jump to content

Tecucean trimis în judecată pentru tentativă de fraudare de fonduri europene


dcp100168

Recommended Posts

Tecucean trimis în judecată pentru tentativă de fraudare de fonduri europene

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a lui Victor Petculescu, administrator al SC Famelis SRL Tecuci, pentru tentativă de fraudare fonduri europene. El este acuzat de tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea şi tentativă la înşelăciune, ambele cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei Mirela Şerb, contabil la SC Inex Style SRL Braşov, Marian Radu, administrator la SC Radu Sovinvest SRL Târgovişte, şi persoana juridică SC Famelis SRL Tecuci.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că în 2009, între SC Famelis SRL, în calitate de beneficiar şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit - Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 2 Constanţa, în calitate de autoritate contractantă, a fost încheiat contractul de finanţare având ca obiect punerea în practică a proiectului intitulat "Adăpost pentru îngrăşarea suinelor în localitatea Ţepu, judeţul Galaţi".

"În contextul derulării acestui proiect, în 20 martie 2012, inculpatul Petculescu, în scopul autorizării la plată a unui avans de peste un milion lei, reprezentând 50% din valoarea ajutorului financiar nerambursabil acordat în cadrul proiectului, a depus la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Galaţi un înscris falsificat intitulat «Scrisoare de garanţie bancară pentru restituire a avansului acordat pentru proiecte finanţate în cadrul PNDR» având antetul unei unităţi bancare din Braşov. Acest înscris a fost falsificat de inculpata Şerb şi care l-a pus la dispoziţia acestuia", susţin procurorii.

În demersul său, el a fost ajutat şi de inculpatul Radu care a intermediat relaţia sa cu Mirela Şerb.

"Având în vedere că reprezentanţii din cadrul Autorităţii Contractante au remarcat existenţa acestui înscris falsificat, suma solicitată cu titlu de avans nu a mai fost acordată", precizează DNA.

Inculpaţii Mirela Şerb şi Marian Radu au mai fost trimişi în judecată pentru fapte similare în ianuarie 2013, însă până în prezent instanţele nu au pronunţat vreo soluţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Cum poţi să obţii fonduri europene cu o scrisoare de garanţie bancară falsificată

Tribunalul Galaţi a condamnat trei persoane pentru tentativă la folosirea de documente false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, tentativă la înşelăciune, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce acestea au încercat să se folosească de un înscris falsificat pentru a accesa fonduri europene substanţiale.

Totul a pornit după ce, în cursul anului 2009, între SC FAMELIS SRL Tecuci, în calitate de beneficiar şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit - Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 2 Constanţa, în calitate de autoritate contractantă, a fost încheiat un contract de finanţare având ca obiect punerea în practică a unui proiect. Pe 20 martie 2012, Petculescu Victor, administrator al SC FAMELIS SRL, a depus la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Galaţi un înscris falsificat intitulat „Scrisoare de garanţie bancară pentru restituire a avansului acordat pentru proiecte finanţate în cadrul PNDR” având antetul unei unităţi bancare din Braşov. Bărbatul a făcut acest lucru în scopul autorizării la plată a unui avans în sumă de 1.000.535 lei, reprezentând 50% din valoarea ajutorului financiar nerambursabil acordat în cadrul proiectului. Singura problemă era că acest înscris a fost falsificat, complicele omului de afaceri tecucean fiind Şerb Mirela, contabil la SC INEX STYLE SRL Braşov, care a pus falsul la dispoziţia lui Petculescu Victor.

Amendă de 30.000 de lei

Omul de afaceri tecucean a fost ajutat şi de Radu Marian, administrator la SC RADU SOVINVEST SRL Târgovişte, care a intermediat relaţia sa cu Şerb Mirela. Reprezentanţii din cadrul autorităţii contractante au remarcat existenţa înscrisului falsificat, iar cei peste un milion de lei ceruţi cu titlu de avans nu au mai fost acordaţi.

Judecătorii de la Tribunalul Galaţi au hotărât ca Mirela Şerb să petreacă următorii doi ani şi 10 luni la închisoare, în timp ce Victor Petculescu şi Marian Radu au primit doi ani şi opt luni, respectiv doi ani şi şase luni de închisoare. Instanţa nu a uitat nici firma de care Victor Petculescu s-a folosit pentru a încerca să obţină nelegal fonduri europene, SC FAMELIS SRL fiind amendată cu 30.000 de lei pentru implicarea în această afacere.

Curtea de Apel Galaţi va pronunţa verdictul definitiv în acest caz în luna aprilie 2016. De amintit este că Şerb Mirela şi Radu Marian nu sunt la prima escrocherie de acest gen, ei fiind deja trimişi în judecată pentru fapte similare, dar instanţele de judecată nu au pronunţat până la acest moment vreo soluţie.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Escrocii care au vrut să pună mâna pe un milion de lei din bani europeni au fost condamnaţi definitiv

Un tecucean şi alte două persoane au crezut că se pot îmbogăţi rapid prin folosirea unui înscris falsificat, în încercarea de a accesa un ajutor financiar nerambursabil din fonduri europene, dar au sfârşit prin a fi condamnaţi la închisoare.

Totul a pornit în cursul anului 2009, după ce între SC Famelis SRL Tecuci, în calitate de beneficiar şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit – Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 2 Constanţa, în calitate de autoritate contractantă, a fost încheiat un contract de finanţare având ca obiect punerea în practică a unui proiect. Pe 20 martie 2012, Petculescu Victor, administrator al SC Famelis SRL, a depus la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Galaţi un înscris falsificat intitulat „Scrisoare de garanţie bancară pentru restituire a avansului acordat pentru proiecte finanţate în cadrul PNDR” având antetul unei unităţi bancare din Braşov. Bărbatul a făcut acest lucru pentru a obţine un avans de 1.000.535 lei, reprezentând 50% din valoarea ajutorului financiar nerambursabil acordat în cadrul proiectului. Singura problemă era că acest înscris a fost falsificat, complicele omului de afaceri tecucean fiind Şerb Mirela, contabil la SC Inex Style SRL Braşov, care a pus falsul la dispoziţia lui Petculescu Victor. 

Înşelăciune cu repetiţie

Omul de afaceri tecucean a fost ajutat şi de Radu Marian, administrator la SC Radu Sovinvest SRL Târgovişte, care a intermediat relaţia sa cu Şerb Mirela. Reprezentanţii din cadrul autorităţii contractante au remarcat existenţa înscrisului falsificat, iar cei peste un milion de lei ceruţi cu titlu de avans nu au mai fost acordaţi. Interesant de amintit este că Şerb Mirela şi Radu Marian nu sunt la prima ispravă de acest gen, ei fiind deja trimişi în judecată pentru fapte similare, dar instanţele de judecată nu au pronunţat până la acest moment vreo soluţie.

Tribunalul Galaţi a condamnat-o în primă instanţă pe Mirela Şerb  la doi ani şi 10 luni de închisoare, în timp ce  tecuceanul Victor Petculescu şi Marian Radu au primit doi ani şi opt luni, respectiv doi ani şi şase luni pentru tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Pe 14 iunie, Victor Petculescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Galaţi la 2 ani de închisoare cu suspendare, Radu Marian a primit 2 ani şi 4 luni cu executare, iar  Şerb Mirela va executa 2 ani şi 8 de închisoare. Judecătorii nu au uitat nici firma de care Victor Petculescu s-a folosit pentru a încerca să obţină nelegal fonduri europene, SC Famelis SRL fiind amendată iniţial cu 30.000 de lei , pentru ca acum sancţiunea să fie redusă la 25.000 de lei.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.