Jump to content

Proteste sindicale în spitalele gălăţene


dcp100168

Recommended Posts

Protest în spitalele gălăţene
* Personalul medical, nemulţumit de măsurile luate de Ministerul Sănătăţii

Nemulţumiţi de măsurile luate de Ministerul Sănătăţii pentru reforma sistemului sanitar, reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sănătate au început de astăzi protestele în toate spitalele din ţară. Astfel, în zilele de 14, 15 şi 16 octombrie, personalul sanitar poartă o panglică reprezentând tricolorul în partea dreaptă a pieptului. Pacienţii nu vor avea însă cu nimic de suferit, întrucât e vorba de o aşa numită "grevă japoneză". "Activitatea în spitale se desfăşoară fără modificări în această perioadă. De pe 17 octombrie, până la începutul lui noiembrie, vom da un repaus de gândire Guvernului, răstimp în care aşteptăm să fie luate măsurile cele mai potrivite pentru pacienţi şi pentru angajaţii din sistem", a declarat Carmen Vrabie, vicepreşedintele Sindicatului SANITAS Galaţi.

Marş de protest în noiembrie

După purtarea panglicilor cu tricolor timp de trei zile, reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sănătate vor organiza pe 2 noiembrie un miting naţional la Bucureşti. "Pe parcursul marşului, denumit sugestiv "Marşul tăcerii", vom picheta sediile mai multor instituţii, printre care Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor Publice", mai spune Carmen Vrabie. În cazul în care nici "Marşul tăcerii" nu va avea efectele scontate, sindicaliştii se pregătesc pentru declanşarea grevei generale.

Ce vor sindicaliştii

Coaliţia profesioniştilor din sănătate cere Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB în 2014 (în anul 2013, sistemul sanitar românesc a beneficiat de puţin peste 4 la sută din PIB), asigurarea bugetului spitalelor pentru ultimele trei luni ale lui 2013, mărirea veniturilor personalului sanitar prin scoaterea sa din grila de salarizare bugetară, funcţionarea spitalelor ca instituţii publice şi nu ca organizaţii non-guvernamentale sau societăţi cu răspundere limitată şi neamestecarea asistenţei medicale private în sistemul public de sănătate.
"Dacă statutul spitalelor va fi modificat, ne temem că aceste instituţii vor fi făcute cadou unora sau altora dintre cei bine văzuţi. Ar fi îngrădit astfel accesul pacienţilor la serviciile de sănătate. Nici comasarea asistenţei medicale private cu cea publică nu este în regulă, pentru că se vor încuraja astfel discriminările", concluzionează sursa citată.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Semnăturile pentru grevă generală în Sănătate curg cu sutele

La Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, ca şi în restul unităţilor sanitare din ţară, continuă acum trei tipuri de acţiuni legate de declanşarea unei viitoare greve generale. Marţi şi miercuri oamenii din sistemul medical vor mai purta banderole tricolore, semn că sunt în grevă japoneză. În acelaşi timp, continuă până pe data de 23 octombrie strângerea de semnătturi pentru declanşarea grevei generale de la cadrele medicale şi angajaţii din sistemul medical. Chiar în prima zi de strângere a semnăturilor, luni, 700 de persoane din unităţile sanitare gălăţene au semnat pentru grevă.
„Despre asta discutăm din septembrie, de la formarea Coaliţiei Profesioniştilor în Sănătate. Noi preluăm la sfârşitul fiecărei zile numărul de semnături strânse la nivelul judeţului Galaţi şi le trimitem la Bucureşti, unde acestea se centralizează. Deja luni seara, în prima zi în care a început strângerea semnăturilor, semnaseră 700 de oameni. După foarte multă vreme este prima dată când se simte că  intenţiile Federaţiei Sanitas se corelează şi cu acelea ale celorlalţi profesionişti din sănătate. Mă refer la medici, farmacişti, medici dentişti sau psihologi. Avem aceleaşi ţinte: o finanţare corectă pentru sistem, mai multi angajaţi în spitale dar şi reîntregirea salariilor care au fost tăiate acum trei ani şi de atunci reîntregirea a fost mai mult una teoretică”, a precizat Paraschiv Sălăvăstru, preşedintele Consiliului Judeţean al Sanitas Galaţi.
Marţi dimineaţă, în doar unul dintre punctele de strângere a semnăturilor, în puţin peste o oră semnaseră 200 de persoane.
Tot în acelaşi timp cu greva japoneză şi strângerea semnăturilor în unităţile sanitare are loc şi o mişcare de protest iniţiată de Federaţia Europeană a Lucrătorilor din Sectorul Public. „Nemulţumirile lor sunt şi ale noastre. Nu mai vrem salarii tăiate, nu mai dorim fiscalitate excesivă şi nici o politică bancară care nu ajută, ci dimpotrivă, crează mari probleme în această perioadă”, a spus Carmen Vrabie, lider Sanitas la Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Pe data de 2 noiembrie, la Bucvureşti, va avea loc un mare miting de protest al cadrelor medicale iar apoi, dacă nu se ajunge la nicio înţelegere cu Ministerul Sănătăţii, se va declanşa greva generală.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 1.000 de semnături la Spitalul Judeţean Galaţi pentru susţinerea protestelor

În jur de 1.100 de medici, asistenţi, infirmiere şi alte categorii de personal sanitar de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi au semnat pe parcursul zilelor de 15 şi 16 octombrie pentru susţinerea grevelor de avertisment şi generale organizate de Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate din România. "Angajaţii cer alocarea a 6 la sută din Produsul Intern Brut pentru sănătate, condiţii mai bune de muncă, salarii decente şi recunoaştere profesională", a declarat vicepreşedintele Sanitas Galaţi, Carmen Vrabie. Strângerea de semnături va continua în toate instituţiile sanitare gălăţene până pe data de 23 octombrie. Pe 2 noiembrie este programat, la Bucureşti, "Marşul tăcerii", urmând ca, dacă cererile sindicaliştilor nu vor fi îndeplinite de către autorităţi, să fie declanşată greva generală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Personalul medical din spitale se pregăteşte de grevă generală

* Conducerea Sanitas spune că aşteaptă măsuri concrete privind viitorul statut al spitalelor şi salarizarea personalului sanitar

După greva japoneză organizată în cursul săptămânii trecute în spitale de către Sindicatul Sanitas, Ministerul Sănătăţii (MS) a organizat în cursul zilei de 21 octombrie a.c. o întâlnire între reprezentanţii sindicatului şi oficiali. La doar o zi de la întâlnire, pe site-ul MS a apărut un comunicat de presă cu propunerile înainte de autorităţi „privind îmbunătăţirea proiectului pilot”. Primul punct, care face referire la statutul spitalelor, spune că destinaţia acestor unităţi sanitare nu va fi schimbată şi că nu se vor înfiinţa sau desfiinţa decât prin HG, prin decizia Guvernului. De asemenea, în Consiliile de Administraţie a spitalelor numărul reprezentanţilor autorităţilor locale va scădea de la trei, la doi. Printre propuneri nu se găseşte însă nimic concret referitor la salarizarea medicilor şi a celorlalte categorii de personal sanitar, fapt ce a stârnit reacţia imediată a conducerii centrale a Sanitas, care a ajuns să ceară chiar demiterea ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Ce vor sindicaliştii

Deşi mai rezervate, declaraţiile preşedintelui Sanitas Galaţi, Paraschiv Sălăvăstru, se îndreaptă în aceeaşi direcţie. „Aşteptăm un punct de vedere oficial de la MS şi nu un comunicat de presă. Până atunci, ne menţinem în continuare cererile formulate la începutul protestelor: alocarea a 6 la sută din PIB pentru Sănătate; păstrarea statutului de instituţii publice ale spitalelor şi netransformarea lor în ONG-uri sau SRL-uri, deoarece astfel se încurajează o privatizare mascată a acestor unităţi sanitare; respectarea Legii 284 (care în prezent este blocată de o ordonanţă de urgenţă) care prevede o altă grilă de salarizare faţă de cea bugetară. Veniturile personalului medical ar putea astfel să crească, fără a fi nevoie de înfiinţarea de paturi private în spitalele de stat, altă aberaţie, în opinia noastră”, a declarat Paraschiv Sălăvăstru.
Dacă sindicatele nu vor ajunge la un consens cu MS, pe 2 noiembrie a.c. va avea loc un protest general la Bucureşti, denumit „Marşul tăcerii”. Tot în luna noiembrie, încurajaţi de adeziunea personalului medical din spitale, sindicaliştii spun că sunt hotărâţi să pornească greva generală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zeci de medici şi asistenţi gălăţeni au luat parte la "Marşul tăcerii"

Un autocar cu 50 de medici şi asistenţi gălăţeni a luat parte la "Marşul tăcerii", organizat sâmbătă (2 noiembrie a.c.) de Sindicatul "Sanitas" în capitală. Cu feţele acoperite de măşti şi înarmaţi cu toiege, manifestanţii au pornit din Piaţa Victoriei, pe Calea Victoriei până în Piaţa Unirii şi, mai departe, în Piaţa Constituţiei, vizavi de Casa Poporului, acolo  unde marşul a luat sfârşit. "Pe tot traseul protestului am lovit cu toiegele în asfalt încercând astfel să atragem atenţia asupra motivelor care ne-au scos în stradă. Manifestaţia a început la ora 11.00 şi a durat până după 14.00. În total au fost peste 8.000 de protestatari din toate judeţele ţării. Am organizat şi o înmormântare simbolică a sistemului sanitar românesc, precum şi a ministrului Eugen Nicolăescu. Suntem dezamăgiţi că alături de noi nu au fost şi pacienţii pentru că şi ei sunt direct interesaţi de un sistem medical mai performant", a explicat Carmen Vrabie, vicepreşedintele Sanitas Galaţi.
Reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate au declarat că sunt hotărâţi să meargă până la capăt, în cazul în care doleanţele nu le sunt ascultate de către guvernanţi. "Săptămâna viitoare urmează să aibă loc Consiliul Naţional al Sanitas, unde se va stabili ce vom face în continuare. Sperăm ca autorităţile să ţină cont de cererile noastre pentru a nu fi nevoiţi să declanşăm greva generală", a adăugat sursa citată. 
Pe una dintre pancartele afişate de protestatari era scris "Noi vă tratăm, nu FMI-ul". Federaţia Sanitas cere 6 la sută din PIB pentru Sănătate (aşa cum se întâmplă în celelalte ţări europene), salarii şi condiţii de muncă decente, precum şi recunoaşterea profesională.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Protestele angajaţilor din Sănătate continuă: "Suntem decişi să pornim greva generală"

2.179 de medici, asistenţi şi membri ai personalului sanitar auxiliar au semnat până acum pe listele puse la dispoziţie de Sanitas Galaţi în spitale. Acest lucru înseamnă că 74 la sută dintre angajaţii din spitalele gălăţene sunt de acord cu forma de protest propusă de Federaţia Sanitas pentru luna noiembrie.
"Dacă nici după protestele care au avut loc pe 2 noiembrie a.c. la Bucureşti autorităţile nu ne vor răspunde la solicitări, suntem decişi să pornim greva generală. Totul se va stabili la Congresul Naţional al Federaţiei Sanitas, care va avea loc săptămâna viitoare. Până atunci, continuă strângerea de semnături toată săptămâna în curs", a declarat vicepreşedintele Sanitas Galaţi, Carmen Vrabie.
Sindicaliştii cer alocarea a 6 la sută din Produsul Intern Brut pentru Sănătate, salarii decente atât pentru medici, cât şi pentru restul categoriilor de personal sanitar, condiţii civilizate de muncă şi recunoaştere profesională. De asemenea, Sanitas se opune transformării spitalelor în SRL-uri sau ONG-uri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Grevă generală în sistemul sanitar din 28 noiembrie

Angajaţii din sistemul sanitar vor intra din 28 noiembrie în grevă generală pe termen nelimitat, a anunţat, joi, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, precizând că aceştia vor cere şi demisia ministrului Sănătăţii, pentru că nu s-a rezolvat niciuna dintre solicitările transmise.

Potrivit lui Marius Sepi, protestele sunt susţinute şi de către organizaţiile profesionale ale medicilor. El a precizat că angajaţii din sistemul sanitar sunt deschişi la orice negociere care ar duce la rezolvarea problemelor ridicate de aceştia.

Angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Link to comment
Share on other sites

Peste 3.000 de cadre medicale gălăţene intră în grevă generală de pe 28 noiembrie

Nemulţumiţi de răspunsurile evazive sau chiar de lipsa de răspunsuri a Ministerului Sănătăţii cu privire la revendicările lor, reprezentanţii Federaţiei Sindicale Sanitas au hotărât continuarea acţiunilor de protest. Astfel, în urma Consiliului Naţional al Sindicatului Sanitas, desfăşurat astăzi în Capitală, sindicaliştii au stabilit o grevă de avertisment pe data de 25 noiembrie a.c. „Greva va avea loc în toate unităţile sanitare gălăţene, în intervalul orar 8.00 – 10.00. Pe 28 noiembrie vom declanşa greva generală, la care vor lua parte peste 3.000 de cadre medicale gălăţene. Conform Legii 62, pe perioada grevei vor fi asigurate urgenţele medicale majore”, a declarat preşedintele Sanitas Galaţi, Paraschiv Sălăvăstru.
Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate, organizaţie din care face parte şi Sindicatul Sanitas, cere alocarea a 6 la sută din PIB pentru Sănătate, creşterea salariilor, recunoaştere şi respect profesional, condiţii mai bune de muncă pentru personalul medical şi păstrarea statutului actual al spitalelor. Sindicaliştii se tem că prin măsura de transformare a spitalelor în SRL-uri şi ONG-uri, aceste instituţii sanitare vor fi oferite drept „cadouri” unor persoane agreate de cei cu putere de decizie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Grevă de avertisment, luni, în toate spitalele gălăţene

Medicii, asistenţii şi personalul medical auxiliar declanşează, luni, greva de avertisment în toate spitalele gălăţene. Protestul are loc între orele 8,00 şi 10,00,  perioadă în care vor fi asigurate numai urgenţele medicale. „Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate a decis începerea acestei greve ca urmare a neîndeplinirii de către Ministerul Sănătăţii a cerinţelor sindicatelor din Sănătate. Vrem alocarea a 6 la sută din PIB, condiţii mai bune de muncă şi respect profesional şi păstrarea statutului actual al spitalelor, nicidecum transformarea acestora în SRL-uri sau ONG-uri”, a declarat Paraschiv Sălăvăstru, preşedintele Sanitas Galaţi.
Joi, 28 noiembrie a.c., cele peste 3.000 de cadre medicale gălăţene care au semnat pe listele Sanitas au anunţat că vor intra în grevă generală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Guvernanţii decid declanşarea sau nu a grevei generale în sănătate

Cadrele medicale gălăţene, alături de colegii din toată ţara, s-au aflat astazi între orele 8.00 şi 10.00 în grevă de avertisment. În judeţul Galaţi, salariaţi de la nivelul spitalelor au înterupt activitatea, iar dacă situaţia nu va intra într-o normalitate, pe data de 28 noiembrie, în jur de 3.000 de angajaţi, vor declanşa grevă generală. Trebuie precizat că pe durata grevei de avertisment au fost asigurate doar urgenţele medicale.

„Oamenii nu vor să se ajungă la grevă generală pentru că salariaţii din sistem şi în special Federaţia Sanitas, nu şi-a dorit să se ajungă nici măcar la grevă de avertisment. Totuşi, decizia nu este în mâna noastră, ci a guvernanţilor. Dacă aceştia se trezesc măcar după greva de avertisment şi nu vin doar cu oferte politice, de genul facem tot, găsim soluţii, situaţia se va schimba. Noi nu ne dorim, sub nicio formă, să ajungem la grevă generală pentru că nu dorim să dezechilibrăm sistemul mai mult decât este, şi nu dorim să aducem un plus de suferinţă pacienţilor şi asiguraţilor care au nevoie de servicii de sănătate. Policticienii trebuie să înţeleagă că sănătatea trebuie să fie importantă nu doar în campanile electorale”, Paraschiv Sălăvăstru, preşedintele Federaţiei Sanitas Galaţi.

Domnia sa a mai adăugat că la Tecuci, angajaţii sunt dispuşi să transforme greva de avertisment în ceva mult mai mare, având în vedere că nu şi-au primit salariile. Se pare că neacordarea lefurilor către cadrele medicale este cauzată de blocarea conturilor la Spitalul Municipal „Anton Cincu”.

Şi la greva de avertistent de astăzi ca de altfel la toate negocierile, salariaţii din sistemul medical au cerut  alocarea a 6% din P.I.B., asigurarea finanţării sistemului sanitar pentru trimestrul IV al anului în curs şi acordarea integrală a drepturilor salariale; menţinerea sistemului actual de organizare a spitalelor în vederea asigurării unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, în regim public; creşterea veniturilor salariale pentru toate categoriile de personal sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014, aplicarea principiilor şi coeficienţilor de ierarhizare privind clasele de salarizare conform Legii nr. 284/2010, negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului Sănătate şi a Sectorului de Asistenţă Socială, elaborarea şi promovarea unei legi a salarizării specifice în asistenţa socială, pornind de la principiile şi coeficienţii Legii nr. 284/2010, care să asigure creşterea salariilor în sector, începând cu data de 1 ianuarie 2014.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Greva generală din sistemul sanitar a fost amânată

Greva generală din sistemul sanitar a fost amânată, iar conflictul de muncă este suspendat, după ce Guvernul a aprobat unele dintre revendicări şi la Ministerul Sănătăţii a fost semnat Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, a anunţat preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu.

Înainte de anunţul făcut de preşedintele Federaţiei Sanitas, ministrul Eugen Nicolăescu a spus, în conferinţa organizată la Ministerul Sănătăţii, că revendicările Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate au fost îndeplinite sau sunt în curs de rezolvare. Ministrul Nicolăescu s-a referit la deblocarea a peste 1.100 de posturi din sistemul sanitar, promovarea unui amendament la OUG 103/2013 privind plata suplimentară pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale lucrate şi suplimentarea bugetului MS cu 200 milioane de lei pentru plata arieratelor din sistem şi pentru cheltuieli de funcţionare a unităţilor medicale.

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a anunţat că, în aceste condiţii, se suspendă conflictul de muncă şi se amână greva generală.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Sindicaliştii Sanitas cer mărirea salariilor

Sindicaliştii Federaţiei Sanitas au anunţat începerea unor acţiuni de protest, în perioada 23 iunie  - 4 iulie a.c. Reprezentanţii angajaţilor din sistemul sanitar sunt în continuare nemulţumiţi de salariile prea mici şi de contractul colectiv de muncă în sectorul de Sănătate. Protestatarii vor picheta sediile ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor.
"Sunt în continuare probleme cu angajarea de personal, sunt, de asemenea, discrepanţe salariale majore, lucruri care ne nemulţumesc profund. Membrii Consiliului Naţional al Sanitas s-au întâlnit pe 13 şi 14 iunie, au pus la punct o serie de revendicări şi au trimis un avertisment către Ministerul Sănătăţii. Dacă în cursul acestei săptămâni nu vom primi un răspuns, suntem hotărâţi să protestăm", ne-a declarat Paraschiv Sălăvăstru, preşedintele Sanitas Galaţi.
Membrii filialei Sanitas Galaţi se vor întâlni miercuri, 18 iunie, pentru a hotărî exact ce acţiuni de protest vor organiza.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Creşteri salariale pentru angajaţii cu venituri mici din Sănătate

* Liderii sindicali spun că protestele anunţate vor fi amânate ca urmare a acestor majorări * Reprezentanţii asociaţiilor profesionale spun că o astfel de creştere nu va stopa plecarea angajaţilor din sistem

Peste 1.500 de angajaţi din sistemul public de Sănătate din judeţul Galaţi vor beneficia de o creştere salarială de 10 la sută. Sporul salarial va fi acordat în două tranşe doar acelor angajaţi ale căror salarii nu depăşesc plafonul de 1.500 de lei pe lună. Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Ioana Petreu, prima majorare salarială, de 5 la sută, va fi acordată începând cu 1 decembrie 2014, urmând ca de la 1 martie 2015 să fie aplicată altă majorare, tot de 5 la sută.
Reprezentanţii Sindicatului Sanitas au anunţat în cursul săptămânii trecute că vor organiza proteste pe data de 4 iulie, dacă Guvernul nu va da curs cererilor formulate de ei. "Noi nu privim aceste majorări salariale ca pe o victorie a sindicatului, ci mai mult ca pe un pas înainte înspre normalitate. Totuşi, pentru că am găsit înţelegere, protestele vor fi doar amânate, nu şi abandonate. Există încă multe nedreptăţi salariale făcute angajaţilor din sistem şi nu ne vom opri până ce nu le vom remedia", ne-a declarat Paraschiv Sălăvăstru, preşedintele Sanitas Galaţi.

"Creşterea salarială nu va ţine asistenţii în ţară"

Printre angajaţii care vor beneficia de creşterea salarială de 10 la sută se numără şi mulţi asistenţi. Daniela Artimof, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali (OAMGMAMR) filiala Galaţi, este de părere că, deşi un pas câştigat, o astfel de creştere reprezintă o sumă prea mică pentru o bună parte dintre salariaţi, dacă ne raportăm la creşterea preţurilor.
"Considerăm că sunt importante pentru toţi angajaţii creşterile salariale care reuşesc să acopere măcar o parte din scăderea salariului real suferită în ultimii ani, dar nu cred că această mărire va putea diminua sau stopa numărul foarte mare de asistenţi medicali care îşi întocmesc formele legale de plecare la muncă în străinătate. Mai ales că sunt foarte multe solicitări pentru muncă în Marea Britanie şi Belgia", ne-a declarat Daniela Artimof.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Salarii mărite cu 100 de lei pentru medici şi asistenţi sociali

* Sindicaliştii spun că vor cere creşterea cu încă zece la sută, pe parcursul lui 2015

Peste 4.000 de gălăţeni care muncesc în Sistemul public de sănătate şi în cel de Asistenţă socială primesc salarii mai mari cu 100 de lei impozabili începând cu acest an. Concret, fiecare angajat urmează să ia în plus la salariul pe luna ianuarie suma de 75 de lei. Măsura a fost luată de guvernanţi la sfârşitul lunii octombrie 2014, printr-o ordonanţă de urgenţă, în urma negocierilor repetate cu Federaţia Sanitară Sanitas.

Sanitas continuă revendicările

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas anunţau anul trecut că un protest de amploare era programat să aibă loc pe data de 29 octombrie 2014, dacă angajaţii din Sănătate nu primesc din 2015 salarii majorate cu 100 de lei impozabili. Constrânşi în parte de aceste ameninţări, dar şi cu perspectiva alegerilor prezidenţiale care se apropiau, membrii Guvernului Ponta au decis să aprobe această creştere salarială. Deşi protestul a fost anulat, sindicaliştii declarau încă de atunci că sunt mulţumiţi doar în parte de rezultatul obţinut.
"Solicitările noastre nu s-au încheiat în acel punct. Chiar şi cu această majorare, salariile multor angajaţi rămân sub limita decenţei. Am hotărât din acest motiv să mergem mai departe pentru a obţine toate drepturile salariale ale angajaţilor pe care îi reprezentăm şi pentru a corecta toate inechităţile salariale. Milităm de asemenea pentru pentru o reclasificare a spitalelor publice şi pentru eliminarea birocraţiei care sufocă activitatea centrelor de transfuzie", a precizat Paraschiv Sălăvăstru, preşedintele Sanitas Galaţi.

Un tratat de medicină costă în jur 300 de lei

Mihaela Patriciu este medic rezident neonatolog în anul IV. După ce a terminat Facultatea de Medicină din Galaţi, datorită mediei mari obţinute la concursul de Rezidenţiat, Mihaela a putut alege să înveţe meserie pe un loc disponibil la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi.

„Creşterea salariilor este un lucru bun, însă suma este prea mică. În anul IV, salariul meu este de aproximativ 1.500 de lei, la care se adaugă o bursă lunară de 670 de lei. Din aceşti bani trebuie să plătesc chiria, utilităţile, să mănânc, să merg la congrese, să-mi cumpăr tratate (un tratat costă în jur de 300 de lei - n.r.) de specialitate şi să-mi cumpăr de îmbrăcat. Concomitent cu perioada de rezidenţiat urmez şi doctoratul, pentru care am nevoie de cărţi în plus”, explică tânăra.

În Irlanda, spre exemplu, un rezident în anul IV la neonatologie are un salariu de 2.000-2.200 de euro pe lună, bani suficienţi atât pentru întreţinerea lunară, cât şi pentru materialele didactice necesare.

Măsuri pentru 2015

Alături de majorarea de 100 de lei, salariile minime ale angajaţilor din cele două sectoare au crescut din acest an de la 900 la 975 de lei. În total, aceşti angajaţi primesc o majorare salarială de 150 de lei: 75 de lei de la începutul anului, corespunzând creşterii salariului minim, şi 75 de lei din luna iulie, corespunzând creşterii salariale aprobate de guvern. Alături de alte revendicări programate pentru anul 2015, sindicaliştii Sanitas au anunţat că vor face presiuni la Guvern, pentru ca salariile să fie majorate în 2015 cu zece la sută. Această creştere ar trebui să aibă loc pe etape, potrivit lui liderului Sanitas Galaţi.

2013 şi "Marşul tăcerii"

Peste 10.000 de cadre medicale, printre care s-au numărat şi renumiţii chirurgi Gheorghe Burnei şi Ioan Lascăr, au participat, în noiembrie 2013, la „Marşul tăcerii”, o manifestare fără precedent în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate. Un lanţ uman lung de câţiva kilometri, format din medici, asistenţi medicali, farmacişti, medici stomatologi şi studenţi au protestat în urmă cu aproape un an în Bucureşti. Angajaţii din sistemul sanitar s-au aflat, în intervalul 14 -16 octombrie 2013, în grevă japoneză. În total, peste 14.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali au plecat din România de când s-au deschis graniţele Uniunii Europene.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Salariile din sistemul sanitar încep să crească

Premierul Victor Ponta a anuntaţ, marţi, la finalul discuţiilor privind sectorul sanitar, că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru şedinţa Guvernului de săptămana viitoare privind majorarea de 25 la sută a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie. Ponta a precizat că, pentru şedinţa de Guvern din 26 august, se va pregăti atât OUG privind majorarea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar, cât şi un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor.

"Putem de la 1 octombrie să aplicăm o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical", a spus Ponta, precizând că vor beneficia de aceste majorări aproximativ 181.000 de persoane în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi autoriăţilor publice locale şi peste 13.000 de persoane din ministerele care au reţea proprie de sănătate.

Premierul a mai spus că impactul bugetar anual al acestor majorări salariale este în jurul sumei de 1 miliard 700 milioane lei.

Ponta a menţionat că, pentru anul acesta, fondurile necesare sunt asigurate.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a precizat că aproximativ 224.000 de angajaţi din sistem ar urma să beneficieze de aceste majorări salariale, iar efortul bugetar va fi de aproximativ 1,3 miliarde de lei pe an. El a mai spus că acestei majorări îi vor urma altele, tot de câte 25 la sută, care vor fi aplicate în 2016 şi 2017. "Este un prim pas şi în următorii ani vor mai fi creşteri de câte 25 la sută, pentru a dubla efectiv salariile din sistem", a declarat Marius Sepi.

mediafax.ro
 


Victor Ponta: Deocamdată se poate doar pentru medici

Victor Ponta a declarat, marţi, că majorarea salarială se va face "deocamdată doar pentru medici", anunţul fiind făcut în contextul în care profesorii şi poliţiştii au reacţionat imediat la decizia Guvernului de a creşte salariile în sistemul medical şi au cerut şi ei bani mai mulţi.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi seara, la postul de televiziune România TV, că "deocamdată" măriri salariale se pot face doar în sistemul medical, precizând că medicii nu au fost contra majorării salariilor profesorilor în 2014. "Atunci când a fost vorba despre măririle la profesori, pe care le primesc anul asta, medicii nu au fost contra. Acum, când avem posibilitatea, prin economii în sistem, cred că aşa este corect faţă de medici. În rest, toată lumea îşi doreşte un salariu mai mare. Deocamdată se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care îi avem putem să majorăm pentru medici, aşa cum anul trecut am făcut pentru profesori. Când se poate, se poate", a arătat premierul.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Grevă de avertisment în toate spitalele gălăţene

  • Sindicaliştii cer salarii egale pentru angajaţii cu acelaşi grad profesional
  • Următoarea etapă a protestelor o reprezintă greva generală

Sute de angajaţi din unităţile sanitare şi de asistenţă socială din judeţul Galaţi au intrat în grevă de avertisment, miercuri, timp de două ore. Acţiunile au fost organizate la îndemnul "Sanitas" Galaţi. Angajaţii sunt nemulţumiţi de inechităţile salariale existente în momentul de faţă, de nivelul sporurilor salariale primite, precum şi de condiţiile de lucru.

La Spitalul General CFR Galaţi, câteva zeci de persoane au ieşit în faţa unităţii încă de la ora 8,00 dimineaţă. "Nu suntem de acord cu diferenţele salariale întâlnite acum între diferite spitale. Spre exemplu, eu sunt asistent principal la secţia Anestezie şi Terapie Intensivă. Salariul meu este de 2.400 de lei, în condiţiile în care un coleg cu grad profesional identic de la Spitalul Judeţean, care este spital clinic, primeşte un salariu de 3.400 de lei. Astfel de inechităţi salariale apar în cazul tuturor categoriilor de angajaţi", a precizat Ovidiu Rădoi, asistent medical.

Potrivit managerului Spitalului CFR Galaţi, Carmen Şerbănescu, un medic primar de la un spital general are un salariu cu 1.500 de lei mai mic decât un coleg cu aceeaşi funcţie, pregătire şi vechime de la un spital clinic.

Spitalele au funcţionat la doar 30 la sută din capacitate

Şi în restul unităţilor sanitare din municipiul Galaţi şi din judeţ au avut loc acţiuni de protest, chiar dacă oamenii nu au ieşit în faţa unităţilor. La Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, spre exemplu, angajaţii au purtat banderole albe, pe care era inscripţionat cuvântul "Grevă". "Conform Legii 62, activitatea a fost oprită pe parcursul a două ore. Au fost asigurate urgenţele, iar bolnavii din saloane au fost îngrijiţi corespunzător. Am asigurat 30 la sută din activitatea obişnuită. Greva de avertisment se organizează doar astăzi, timp de două ore", a spus Carmen Vrabie, reprezentantul membrilor "Sanitas" de la Spitalul Judeţean.

Ce vor protestatarii

Nemulţumirea angajaţilor din sistemul de sănătate şi din cel de asistenţă socială a fost amplificată de prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 20, din august 2016. În mare, actul adoptat de Executiv prevede corectarea sporurilor acordate medicilor la nivelul salariilor din anul 2016. Ce îi supără însă pe sindicalişti este faptul că doar pentru medici s-au făcut aceste corecţii, în vreme ce, pentru restul categoriilor de angajaţi, sporurile iau în calcul salariul din anul 2009, atunci când România se afla în plină criză economică. Mai mult, angajaţii vor ca diferenţele salariale existente între spitalele clinice şi cele generale să fie micşorate.

Următoarea etapă, greva generală

Cererile protestatarilor le includ însă şi pe celelalte categorii de angajaţi. Concret, Federaţia "Sanitas" cere introducerea în OUG 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din direcţiile de sănătate publică - 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe - aproximativ 1.500 de persoane.

"Spre exemplu, între asistenţii medicali cu studii superioare şi cei cu şcoală postliceală, diferenţele salariale sunt de până la 800 de lei, în favoarea primei categorii, în condiţiile în care ambele categorii au aceeaşi profesie, aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii”, a precizat Paraschiv Sălăvăstru, liderul "Sanitas" Galaţi.

În cazul în care autorităţile nu vor aduce amendamentele solicitate OUG 20/2016, Federaţia "Sanitas" a anunţat greva generală, pe perioadă nedeterminată, începând cu 31 octombrie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Grevă generală, pe perioadă nedeterminată, în spitalele gălăţene

  • În toate spitalele din judeţul Galaţi, cu excepţia celui Militar, au fost organizate acţiuni de protest
  • Greva va continua până ce autorităţile vor răspunde solicitărilor protestatarilor, avertizează sindicaliştii

O parte dintre angajaţii din spitalele gălăţene au intrat în grevă generală, începând cu 31 octombrie. Pe toată durata protestului, în unităţile sanitare sunt asigurate urgenţele medicale, în timp ce activitatea se desfăşoară la doar o treime din capacitatea normală. Din acest motiv, pacienţii care nu suferă de boli grave sunt trimişi acasă, potrivit sindicaliştilor. Greva este organizată de Federaţia Sanitas.

"Nu ne-am propus să le aducem un plus de suferinţă bolnavilor"

"În judeţul Galaţi s-a întrunit numărul minim de semnături necesare, potrivit legii, pentru a putea declanşa greva generală în toate unităţile sanitare. Vineri, 28 octombrie, am avut un consiliu judeţean în cadrul Sanitas Galaţi, în care am stabilit toate amănuntele acţiunii de protest. Am stabili comitetele de grevă din fiecare spital, s-a hotărât modul de triaj al urgenţelor etc. Prin acţiunea noastră de protest nu ne-am propus să le aducem un plus de suferinţă bolnavilor. Dacă greva generală ar fi fost însoţită şi de alte acţiuni, activitatea din spitale ar fi fost cu totul paralizată, având în vedere deficitul actual de personal. Aşa s-ar fi întâmplat, spre exemplu, dacă toţi angajaţii ar fi depus luni cereri pentru recuperarea zilelor restante", a precizat Paraschiv Sălăvăstru, liderul Sanitas Galaţi.

"Echitate, demnitate!"

La Spitalul de Boli Infecţioase din Bariera Traian, angajaţii ieşiţi în faţa unităţii au scandat lozinca "Echitate, demnitate!". „Am întrerupt activitatea. Este grevă generală, pentru că până acum nu ne-au fost luate în calcul toate doleanţele. Activitatea este asigurată la o treime din capacitate. Atât activitatea medicală, cât şi greva generală se desfăşoară conform legii. Greva este pe termen nelimitat, până ce domnii guvernanţi şi parlamentari ne vor lua în seamă. Avem cu aproximaţie 190-200 de angajaţi în spital. Vrem să fie modificată OUG 20, pentru că multe categorii de angajaţi nu au beneficiat de acele modificări salariale. Sunt discriminări între angajaţi. Dorim ca sporurile să fie calculate la nivelul din 2015, nu doar la cel din 2009”, a precizat Carmen Stan, liderul de sindicat din cadrul Spitalului de Boli Infeţioase Galaţi.

Câţi angajaţi şi-au dat acordul pentru protest

Deşi organizatorii nu pot spune câte persoane au participat efectiv la proteste, în prima zi de grevă, 1.864 de angajaţi din spitalele gălăţene au semnat că sunt de acord cu acţiunile Sanitas. Potrivit legii, o grevă generală poate fi declanşată dacă organizatorii reuşesc să obţină acordul a jumătate plus unul din totalul angajaţilor. În judeţul Galaţi, există nouă spitale în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Acestea sunt: Spitalul Judeţean, Spital de Copii, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul TBC, Spitalul de Psihiatrie, Spitalul CFR, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie, Spitalul Tecuci şi Spitalul Târgu Bujor.

Solicitările protestatarilor

Nemulţumirea angajaţilor din sistemele de sănătate şi asistenţă socială a fost amplificată de prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 20, din august 2016. Pe scurt, actul adoptat de Executiv prevede corectarea sporurilor acordate medicilor la nivelul salariilor din anul 2016. Ce îi supără însă pe sindicalişti este faptul că doar pentru medici s-au făcut aceste corecţii, în vreme ce, pentru restul categoriilor de angajaţi, sporurile iau în calcul salariul din anul 2009, atunci când România se afla în plină criză economică. Mai mult, angajaţii vor ca diferenţele salariale existente între spitalele clinice şi cele generale să fie micşorate.

Cerinţe pentru toate categoriile de salariaţi

Cererile protestatarilor le includ însă şi pe celelalte categorii de angajaţi. Concret, Federaţia "Sanitas" cere introducerea în OUG 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din direcţiile de sănătate publică - 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe - aproximativ 1.500 de persoane. "Spre exemplu, între asistenţii medicali cu studii superioare şi cei cu şcoală postliceală, diferenţele salariale sunt de până la 800 de lei, în favoarea primei categorii, în condiţiile în care ambele categorii au aceeaşi profesie, aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii”, a mai spus Paraschiv Sălăvăstru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Greva generală din spitale a fost suspendată

Protestul angajaţilor din sistemul medical a dat peste cap activitatea din unităţile sanitare din judeţul Galaţi, pe parcursul zilei de luni. După prima zi de grevă în aproape toată ţara, sindicaliştii au reuşit să obţină unele măsuri favorabile, dar s-au ales şi cu un proces. Greva a continuat şi ieri, până în jurul orei 12,00. Liderii Sanitas spun că acţiunea nu este finalizată, ci doar suspendată temporar.

După primele ore ale protestului de luni, au urmat negocieri între reprezentanţii ministerelor Sănătăţii şi al Muncii, pe de o parte, şi cei ai sindicaliştilor, de cealaltă parte. Discuţiile nu au condus la niciun rezultat, astfel încât şefii Sanitas au mers pentru negocieri direct la Parlament. Aici, protestatarii au reuşit să îi înduplece pe membrii Comisiilor de Sănătate din Camera Deputaţilor şi din Senat să avizeze pozitiv două amendamente. Primul prevede includerea personalului TESA, a celui din Direcţiile de Sănătate şi a personalului tehnico-administrativ din spitale în ordonanţa privind salarizarea din Sănătate. Al doilea este cel referitor la acordarea sporurilor la nivelul anului 2016 şi nu la nivelul anului 2009.

Acţiune în instanţă

În ciuda celor două bătălii câştigate de grevişti după doar o zi de grevă, Guvernul nu pare să se dea încă bătut. Astfel, Ministerul Sănătăţii a anunţat că protestul Sanitas nu a fost organizat în condiţii legale, motiv pentru care a fost depusă în instanţă o solicitare pentru ca greva să fie declarată ilegală. O decizie judecătorească în acest sens i-ar obliga pe protestatari să renunţe la grevă.

Până ce instanţa de judecată va decide cine are dreptate, deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au adoptat, luni seară, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici.

"Având în vedere amendamentele adoptate în Parlament, precum şi faptul că marţi a intrat în vigoare un cod roşu pentru cutremur, în cadrul exerciţiului de simulare a unui astfel de dezastru natural (exerciţiu care implică şi unităţi sanitare - n.r.), Federaţia Sanitas a luat decizia de a suspenda, pentru moment, greva generală. Dacă revendicările pe care le-am formulat nu vor fi însă onorate, protestul poate fi reluat oricând", a precizat, pentru "Viaţa liberă", Paraschiv Sălăvăstru, preşedintele Sanitas Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Greva generală a Sanitas este ilegală

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis, joi, 3 noiembrie, că greva cadrelor medicale din federaţia sindicală Sanitas este ilegală, decizia fiind executorie, însă nu şi definitivă. Sindicaliştii au anunţat, încă de marţi, că greva este suspendată, în urma promisiunilor că majorările salariale vor trece de Parlament, săptămâna viitoare.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au hotărât că orice formă de protest în spitale trebuie să înceteze. Având în vedere că greva a fost deja suspendată, decizia judecătorilor s-ar putea aplica doar în cazul în care sindicaliştii ar intenţiona reluarea protestelor.

Unul dintre argumente cu care reprezentanţii Ministerului Sănătăţii i-au convins pe magistraţi să declare ilegală greva a fost faptul că Sanitas nu a respectat procedurile din legislaţia muncii atunci când a iniţiat conflictul de muncă. Mai mult, una dintre solicitările sindicaliştilor ar obliga Executivul să încalce legislația în vigoare în acest moment.

Vă reamintim faptul că salariaţi din toate spitalele gălăţene au luat parte la greva generală organizată de Sanitas la nivel naţional. Protestul început luni, 31 octombrie, a durat timp de o zi şi jumătate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Grevă japoneză în Sănătate, sindicaliștii s-au săturat de promisiuni

Membrii Federaţiei Sindicale SANITAS, din Sănătate şi Asistenţă Socială, sunt în grevă japoneză, începând de astăzi. Sindicaliştii spun că greva japoneză este un semnal puternic că nimeni nu mai acceptă "jumătăți de măsură" şi totodată este un răgaz acordat guvernanţilor să pună în aplicare promisiunile. "Nu interpretați ca un semn de slăbiciune faptul că începem protestul cu banderolele pe mână, faptul că nu întrerupem deocamdată activitatea în instituții publice medicale, medico-sociale, de asistență socială etc. Este doar un ultim răgaz pe care l-am acordat guvernanților, în urma dialogului de săptămâna trecută, la cererea acestora. În acest moment, orice amânare a soluțiilor la TOATE revendicările SANITAS nu va face decât să rupă supapa tuturor nemulțumirilor adunate de angajații celor două sisteme în ultimii ani! Ați "contabilizat" până acum", transmite SANITAS.

Sindicaliștii gălățeni afiliați s-au alăturat și ei protestului, așa cum ne-a confirmat președintele SANITAS Galați, Adrian Haras, asistent coordonator la Laboratorul de radiologie și imagistică medicală din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Galați. Potrivit acestuia, la Galați sindicatul are 1.600 de membri, aflați toți în grevă japoneză.

Solicitările sindicaliştilor sunt mai numeroase și se referă, printre altele, la:
- Aplicarea parțială și inechitabilă a Legii salarizării bugetare în Sănătate și în Asistență socială;
- "Parazitarea" Legii salarizării bugetare cu fel de fel de ordonanțe de urgență și hotărâri de guvern care au blocat sporurile, au afectat indemnizațiile de hrană și, în ultimă instanță, au diminuat veniturile angajaților din cele două sisteme;
- Gestionarea pandemiei cu prețul unor presiuni extreme puse pe salariații din spitale, centre de asistență socială, centre medicale etc., situație care a adus Sănătatea și Asistența socială la limita de rezistență;
- Blocarea dialogului social și tergiversarea semnării contractului colectiv de muncă;
- Sub-finanțarea cronică a Sănătății și a Asistenței sociale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Protestul din Sănătate continuă până la greva generală

Federația "Solidaritatea Sanitară" anunță că protestul angajaţilor din Sănătate va continua conform programului stabilit. Astfel, pe 15 iunie vor fi pichetate unitățile sanitare și vor fi depuse preavizele pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare, pe 27 iunie va fi grevă de avertisment, între orele 10,00 și 12,00, iar pe 1 iulie va fi declanșată greva generală a tuturor lucrătorilor din Sănătate și se va oficializa demisia în masă a medicilor din contractele de gărzi.

Acțiunea de protest nu presupune întreruperea activității și se va desfășura în curtea sau în interiorul unităților sanitare. La protest vor participa două categorii de angajați: cei aflați în pauza de masă și cei care se află în timpul liber.

Prin declanșarea acestui protest, angajații din Sănătate vor să obțină următoarele:
- acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a Salarizării: acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022, raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar, raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal, plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază;
- adoptarea propunerilor federației la contractul colectiv de muncă la nivel de sector, încheierea și înregistrarea contractului colectiv de muncă;
- adoptarea proiectului de lege a Salarizării negociat cu Ministerul Sănătății și aplicarea acestuia pentru acordarea a cel puțin 50% din diferența dintre salariile de bază actuale și cele prevăzute de lege;
- actualizarea valorii indemnizației de hrană;
- deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate;
- creșterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate, la nivelul mediei UE;
- aplicarea măsurilor de reformă a sistemului sanitar propuse de federație: înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienților pentru prejudicii, echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală, introducerea sistemului de monitorizare a bolilor profesionale;
- reglementarea adecvată a timpului de muncă al angajaților din Sănătate și acordarea drepturilor aferente activităților, recunoașterea timpului de muncă suplimentar în schimbul de tură și recunoașterea îndeplinirii stagiului complet;
- finanțarea formării profesionale continue a profesioniștilor din sănătate;
- eliminarea dialogului social preferențial și a discriminării angajaților în privința dreptului de a iniția un conflict colectiv de muncă pentru drepturi de natură salarială.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Spitalul Județean Galați pichetat de peste o sută de cadre medicale

Astăzi, joi, 15 iunie 2023, în intervalul orar 12.00-12.30, s-a desfășurat pichetarea unităților sanitare. La Galați, în fața Spitalui de Urgență s-au adunat peste o sută de cadre medicale. Protestul s-a desfășurat fără întreruperea activității unităților, fiind un semnal de avertizare prealabilă a guvernanților privind riscul declanșării grevei generale adresat politicienilor care tocmai au fost (re)instalați la putere.

"Acest protest are un caracter inovativ, modalitatea de desfășurare afirmând în mod direct necesitatea de rezolvare a problemelor indicate în revendicări", precizează Federația "Solidaritatea Sanitară" din România. Tot astăzi a fost lansat și protestul "Demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare (CIM-urile cu timp parțial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază)". "Din momentul lansării acțiunii toți medicii care efectuează gărzi au posibilitatea de a adera la această formă de exprimare a nemulțumirii față de modalitatea în care este recompensată participarea la asigurarea continuității serviciilor medicale. De pe platforma dedicată protestului în numele medicilor care subscriu la această acțiune va fi transmisă către unitățile sanitare și către guvernanți Înștiințarea privind intenția de a demisiona", menționează Federația "Solidaritatea Sanitară" din România.

Astfel, angajații din sistemul public de sănătate care participă la aceste forme de protest susțin revendicările prezentate în Decalogul revendicărilor Federației "Solidaritatea Sanitară", acestea vizând atât solicitări de natură salarială, cât și o serie de reforme menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților din sănătate și calitatea serviciilor medicale. "Protestul vizează și protecția angajaților împotriva riscului anulării unora dintre drepturile actuale în viitoarea lege a salarizării, care vor genera semnificative scăderi ale veniturilor salariale", conchide Federația "Solidaritatea Sanitară" din România.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.