Jump to content

Sindicaliştii din Cartel Alfa Galaţi protestează în faţa Prefecturii


Recommended Posts

Pichet la Prefectură, pentru mărirea salariului minim

Aproximativ 50 de sindicalişti de la Cartel Alfa, FSS Metarom şi reprezentanţi ai cadrelor didactice afiliate la Federaţia Educaţiei Naţionale au pichetat, vineri, timp de oră, sediul Prefecturii din Galaţi, cerând majorarea salariului minim. Acţiunea de protest a început la ora 10.00 şi s-a încheiat o oră mai târziu, participanţii afişând pancarte pe care era scris numele fiecărui sindicat participant la protest. "Guvernul Tăriceanu nu şi-a onorat promisiunile şi a refuzat majorarea salariului minim pe economie de la 500 la 540 de lei. Mai mult, s-au acceptat măriri de preţuri, majorări de taxe, a crescut preţul la gaz, la carburanţi. Acţiunile vor continua şi în zilele următoare, până la 10 iulie vor mai exista astfel de manifestaţii în ţară. Şi dacă nici aşa Guverul nu va ţine cont de cererea noastră, va fi, probabil, organizat în Capitală un miting amplu de protest", a declarat preşedintele sindicatului Siderurgistul, Ionică Pricopie, care reprezintă o formaţiune sindicală afiliată la Cartel Alfa. O delegaţie a sindicaliştilor, formată din reprezentanţii structurilor participante la acţiune, au înaintat prefectului judeţului Galaţi o listă cu revendicările pe care le au, urmând ca acestea să fie transmise reprezentanţilor Guvernului.

Link to comment
Share on other sites

40 de sindicalişti au pichetat sediul Prefecturii

Aproximativ 40 de sindicalişti de la Cartel Alfa au pichetat miercuri, între orele 10-11, sediul Prefecturii Galaţi, transmite corespondentul AMOS News. Sindicaliştii de la Cartel Alfa cer majorarea salariului minim pe economie de la 500 la 540 de lei. Deşi au fost invitaţi la protest şi sindicaliştii de la CNRSL Frăţia şi BNS, aceştia au preferat să nu se prezinte. Sindicaliştii solicită Guvernului să respecte prevederile protocolului încheiat în luna decembrie a anului trecut, care menţiona majorarea salariului minim pe economie de la 1 iulie. Reprezentanţii Guvernului au refuzat să efectueze majorarea, pe motiv că rata inflaţiei este depăşită.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Protest sindical

Cartel Alfa iese vineri în stradă

Lipsa unor reacţii ferme ale guvernului pentru limitarea efectelor crizei economice scoate oamenii în stradă. Nemulţumiţi de măsurile adoptate de către guvern, reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa, filiala Galaţi, vor organiza vineri, 12 iunie, cu începere de la ora 10:00, o acţiune de protest. Mitingul va avea loc pe platoul situat în faţa sediului Prefecturii, iar prin intermediul acestei acţiuni organizatorii şi participanţii vor cere guvernului să elaboreze un plan real de măsuri anticriză care să vizeze păstrarea locurilor de muncă, crearea de noi slujbe pentru români, salarii decente, menţinerea puterii de cumpărare şi un sistem de protecţie socială mai puternic.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cart ... ada_2.html

Link to comment
Share on other sites

Cartel Alfa iese în stradă

Circa 100 de persoane din domenii de activitate precum metalurgie, învăţământ, sănătate, dar şi agricultură vor ieşi în stradă vineri, între orele 10.00-12.00, în faţa Prefecturii Galaţi, pentru a protesta împotriva Guvernului şi a instituţiilor statului. Oamenii sunt nemulţumiţi faţă de modul în care Guvernul a aplicat planul de măsuri anti-criză. Protestul este un semnal de avertisment transmis Guvernului asupra faptului că, ”deşi ne aflăm la jumătatea anului, planul de măsuri anti-criză stabilit cu partenerii sociali în luna februarie a acestui an nu a fost aplicat sau pe puţinele direcţii în care s-a încercat să se acţioneze, s-a acţionat defectuos”, a spus Romică Gârneaţă, liderul ”Cartel Alfa” Galaţi. Sindicaliştii mai sunt nemulţumiti şi de faptul că ”nu s-a întreprins nicio acţiune de urgentare a investiţiilor în infrastructură, care să conducă la menţinerea locurilor de muncă în industriile conexe”, iar ”acţiunile întreprinse de AVAS au dus la desfiinţarea unui număr considerabil de locuri de muncă. Mai mult decât atât, nici nu s-au dezvoltat noi locuri de muncă. Galaţiul este pe locul 5 în ţară în ceea ce priveşte şomajul”, a mai spus Romică Gârneaţă.

Pe lângă protestele organizate în fiecare judeţ din ţară, sindicatele afiliate Confederaţiei Naţionale Sindicale ”Cartel Alfa” vor ieşi la începutul lunii iulie, în Capitală, în stradă, în cadrul unui miting de amploare la care vor participa mii de oameni. ”După protestul de vineri, va urma un miting de amploare la Bucureşti. Vor merge şi de la Galaţi oameni, în jur de 400-500 de persoane. Dacă nici apoi autorităţile nu vor face nimic, se vor trezi cu oamenii năvălind cu bâte în stradă, care s-au săturat să îndure ignoranţa Guvernului. Nu îmi doresc să se întâmple asta, au trecut 20 de ani de democraţie, dar oamenii sunt disperaţi”, ne-a mai declarat Romică Gârneaţă, preşedintele ”Cartel Alfa”, filiala Galaţi.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

Sindicaliştii de la Cartel Alfa din Galaţi nu au participat la grevă, dar au pichetat Prefectura

Sidicaliştii gălăţeni afiliaţi la Cartel Alfa nu au participat vineri la greva de avertisment de 15 minute organizată de confederaţie la nivel naţional, dar circa 30 de lideri sindicali din educaţie şi siderurgie au pichetat Prefectura Galaţi, transmite corespondentul NewsIn. Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor-Metarom, care activează în combinatul ArcelorMittal Galaţi, şi Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar şi-au trimis reprezentanţi la protestul care a avut loc în faţa Prefecturii Galaţi între orele 10.00 şi 11.00. Sindicaliştii au înmânat o notă de protest reprezentanţilor Prefecturii, iar aceştia din urmă s-au angajat că o vor transmite Guvernului.

Liderii sindicali au explicat că nu au intrat în grevă deoarece în învăţământ se desfăşoară vineri ceremoniile de închidere a anului şcolar, iar în siderurgie activitatea nu poate fi oprită nici măcar 15 minute, deoarece este flux continuu. Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, prin toate sindicatele afiliate la federaţiile profesionale din cadrul organizaţiei, a desfăşurat vineri o grevă la nivel naţional.

Din cadrul Cartel Alfa, filiala Galaţi, fac parte peste 22.000 de salariaţi, dintre care amintim cei peste 6000 de siderurgişti de la ArcelorMittal, cei peste 5700 de profesori, angajaţii societăţii publice de transport local - Transurb, angajaţii societăţii publice de termoficare - Apaterm, dar şi salariaţii firmei de construcţii ICMRSG.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Cartel Alfa va picheta Prefectura pe 11 martie

Potrivit preşedintelui Cartel Alfa Galaţi, Romică Gârneaţă, ieri s-a decis ca acţiunea de protest să fie organizată joia viitoare, respectiv pe data de 11 martie, sindicaliştii urmând să picheteze sediul Prefecturii timp de 2 ore, între 11.00 şi 13.00. "La acţiunea de pichetare vor fi prezenţi reprezentanţii sindicatelor afiliate la Cartel Alfa Galaţi, atât din sectorul bugetar şi al administraţiei locale şi publice, cât şi din sectorul privat. Nemulţumirile sunt legate de scăderea salariilor şi a veniturilor salariaţilor din sectorul bugetar, de faptul că nu se mai plătesc orele suplimentare, că nu se mai acordă tichete de masă şi cele cadou. Sindicatele îşi vor arăta nemulţimirea şi vis-a-vis de reducerile de personal, de faptul că posturile au fost blocate şi nu se mai pot face angajări de personal, ceea ce dă naştere la o serie de probleme", ne-a declarat Romică Gârneaţă. Potrivit aceleiaşi surse, un alt motiv de nemulţumire al sindicaliştilor este legat de proiectul legii pensiilor, care prevede, printre altele, egalizarea vârstelor de pensionare în cazul bărbaţilor şi al femeilor precum şi creşterea vârstei de pensionare la femei. Sindicaliştii vor mai solicita menţinerea locurilor de muncă, precum şi creşterea salariului minim pe economie la 710 lei în sectorul privat, cuantum existent la nivelul domeniului bugetar.

Potrivit liderului Cartel Alfa Galaţi, Romică Gârneaţă, la acţiunea de pichetare vor fi prezenţi sindicalişti de la SEIP, de la sindicatul personalului TESA din Spitalul Judeţean, sindicalişti de la Sindicatul Solidaritatea Sanitară, reprezentanţi ai sindicatelor funcţionarilor publici de la Consiliul Judeţean, reprezentanţi ai sindicatelor de la Protecţia Copilului, Poliţia Comunitară, Primărie, reprezentanţi ai sindicatelor gălăţene din teatre, biblioteci şi muzee, reprezentanţi ai sindicatelor din agricultură. În ceea ce priveşte sectorul privat, Romică Gârneaţă ne-a declarat că vor fi prezenţi sindicalişti din Combinat, de la ICMRS precum şi de la Atlas.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=7

Link to comment
Share on other sites

Bugetarii gălăţeni ies joi în stradă

Peste 200 de angajaţi din învăţământ, sănătate, administraţie publică, agricultură, dar şi domeniul privat vor protesta timp de două ore, mâine, între orele 11 şi 13, în faţa Prefecturii Galaţi. Potrivit lui Romică Gârneaţă, preşedintele ”Cartel Alfa”, filiala Galaţi, oamenii îşi vor exprima nemulţumirea vizavi de aplicarea Legii salarizării unitare (Legea nr. 330/2009) care ”a dus la diminuarea veniturilor salariale”, ordonanţa nr. 114/2009, care prevede disponibilizări masive şi blocarea accesului la acordarea tichetelor de masă, cadou şi tichetelor de vacanţă, ordonanţa 1/2010 ”care anulează dreptul constituţional la negocierea colectivă”, precum şi proiectul noii legi a pensiilor care măreşte vârsta de pensionare şi stagiul de cotizare, inexistenţa a unui pact de ocupare al forţei de muncă real, dar şi inexistenţa unui dialog social transparent. ”Principalele noastre probleme, asupra cărora tragem semnale de alarmă de atâta timp sunt Legea salarizării unitare, dar şi inexistenţa unui pact de ocupare al forţei de muncă real şi a unui dialog social transparent. Protestele noastre sunt îndreptate în mod special împotriva miniştrilor Muncii şi Finanţelor şi mai ales a modului defectuos în care este condusă ţara asta. Suntem în criză de doi ani de zile, ne chinuim să facem un pact pentru păstrarea locurilor de muncă, dar nu avem cu cine vorbi”, a declarat Romică Gârneaţă, preşedintele ”Cartel Alfa” Galaţi.

Potrivit liderului sindical, bugetarii afiliaţi la ”Cartel Alfa” vor continua seria protestelor programate încă de acum câteva luni, în cazul în care Executivul nu va răspunde favorabil. Sindicaliştii vor mai organiza un miting în luna aprilie la Bucureşti, iar în luna mai vor declanşa grevă de avertisment, urmată de cea generală.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=1

Link to comment
Share on other sites

400 de sindicalişti "Cartel Alfa" au pichetat sediul Prefecturii

Aproximativ 400 de sindicalişti afiliaţi la CNS "Cartel Alfa" au pichetat, joi, sediul Prefecturii Galaţi, protestând faţă de deciziile Guvernului şi afişând pancarte cu mesajele: "Ne luaţi dreptul la muncă, ne daţi dreptul la moarte", "Noi şomeri, voi boieri". Reprezentanţii salariaţilor s-au strâns în faţa sediului Prefecturii din Galaţi, unde au protestat faţă de "inexistenţa unui dialog social şi a unui pact real de ocupare a forţei de muncă". Protestatarii au strigat lozinci împotriva Cabinetului Boc şi au afişat pancarte pe care au scris "Ne luaţi dreptul la muncă, ne daţi dreptul la moarte", "Noi şomeri, voi boieri". "Am ieşit în stradă pentru a ne apăra drepturile, dar şi pentru salvarea sectorului economic românesc. Suntem nemulţumiţi şi îngrijoraţi de faptul că nu există un dialog social corect şi niciun pact real pentru ocuparea forţei de muncă. Mai cerem un salariu minim unic pe economie garantat în plată. Vom protesta până când vom fi luaţi în seamă. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, suntem hotărâţi să ieşim în stradă până când o să pice Guvernul", a susţinut liderul Cartel Alfa Galaţi, Romică Gârneaţă.

La protest, care s-a desfăşurat între orele 11.00-12.30, au luat parte sindicalişti din învăţământ, sănătate, cultură, administraţie publică, transport local, cărora li s-au alăturat şi membri ai sindicatelor din sectorul privat, respectiv de la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, societăţile de construcţii Atlas şi ICMRS, precum şi membri ai organizaţiilor de pensionari.

După ora 12.30, cadrele didactice membre ale Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) au mers să protesteze şi în faţa sediului Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Cartel Alfa pichetează Prefectura

* Sindicaliştii vor picheta joi sediul Prefecturii între orele 11 şi 13 *

Oamenii sunt nemulţumiţi de prevederile proiectului de modificare a legii sistemului unitar de pensii, care prevede creşterea vârstei de pensionare, a stagiului complet şi minim de cotizare şi schimbarea modului de calcul a punctului de pensie. Un alt motiv pentru care sindicaliştii vor ieşi în stradă pleacă de la faptul că guvernanţii au promovat şi şi-au asumat o nouă lege a salarizării unitare care-i pune în dificultate pe angajaţi.

Protestatarii cer ca salariul minim pe economie să fie de 705 lei începând de anul viitor, doresc aplicarea unor politici economice stimulative pentru mediul privat, dar şi susţinerea unui dialog social responsabil şi transparent.

„Vom picheta sediul Prefecturii Galaţi în cadrul unei acţiuni care se desfăşoară la nivel naţional. Avertizez că acţiunile noastre nu se vor opri decât atunci când acest guvern va demonstra că priorităţile sale sunt problemele românilor, sau atunci când acest guvern va demisiona. Noi îi chemăm alături de noi pe toţi gălăţenii, fie că sunt salariaţi, pensionari, elevi sau studenţi, care se simt nedreptăţiţi, umiliţi, sărăciţi de taxele şi impozitele aberante”, ne-a declarat Romică Gârneaţă, preşedintele filialei locale a Cartel Alfa.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cartel_Alfa_va_picheta_Prefectura_2.html

Link to comment
Share on other sites

Profesorii gălăţeni se alătură protestelor

Dascălii sunt nemulţumiţi şi de faptul că multe dintre hotărârile judecătoreşti favorabile lor nu sunt puse în aplicare de actualul guvern. Protestul va începe la ora 11.00 şi va fi iniţiat de Cartel Alfa. Dascălii se alătură astfel sindicaliştilor din Cartel Alfa pentru că multe dintre nemulţumiri sunt comune.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Profesorii_galateni_picheteaza_maine_Prefectura-nemultimiti_de_legea_salarizarii_unitare_0_331767129.html

Link to comment
Share on other sites

Sindicaliştii şi pensionarii au pichetat Prefectura

Aproximativ 150 de sindicalişti din sănătate, învăţământ şi metalurgie, dar şi pensionari, au ieşit joi în stradă. Sindicaliştii spun că proiectul de modificare a Legii Sistemului Unitar de Pensii conţine prevederi de neacceptat pentru salariaţi. Protestatarii au fluierat şi au scandat lozinci precum ”Jos Guvernul”, sau ”Ruşine să vă fie”. ”Am ieşit în stradă pentru încercarea de modificare a proiectuluii legii unice de pensii care vine în detrimentul oamenilor, cu mărirea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani, dar să nu uităm că în România speranţa de viaţă este foarte apropiată de această vârstă, şi guvernanţii noştri dragi şi scumpi, care ar trebui să apere interesele acestui popor, vor să muncim până când nu mai putem şi să nu ne mai dea pensie. Astfel vor să elimine deficitul de la bugetul de pensii.

Am ieşit şi pentru celelalte, pentru noua lege de salarizare pe 2011 care va fi mai drastică, am ieşit şi pentru salariul mimin pe care nu îl vrem mai puţin de 705 lei, aşa cum l-am negociat cu Guverul în 2008, am ieşit pentru un dialog social transparent şi real, nu cum se face în ultimii doi de ani de zile, pe sub masă.

Am ieşit pentru ca guvernanţii să îşi aplece mai mult privirea spre mediul privat, singurul aducător de impozite şi taxe la bugetul statului”, a declarat Romică Gârneaţă, liderul Cartel Alfa Galaţi. Sindicaliştii spun că nu se vor opri aici dacă revendicările nu le vor fi slouţionate şi au cerut demisia actualului Guvern. ”Dacă aceste lucruri nu se rezolvă bineînteles că vom picheta şi manifesta până când acest Guvern va pica, nu remaniat, tot Guvernul să pice, să vină alţii care îşi îndreaptă privirea spre oameni”, a mai spus Romică Gârneaţă. La finalul protestului o delegaţie a sindicaliştilor a depus o petiţie cu revendicările lor la Prefectura Galaţi.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=8

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Încep protestele de stradă

Nemulţumite de conţinutul noii legi a pensiilor, care va mări vârsta de pensionare, dar şi de faptul că legiuitorii au ignorat amendamentele sindicatelor atunci când au redactat-o, confederaţiile sindicale iniţiază mişcări de protest în întreaga ţară. Manifestaţiile debutează săptămâna viitoare, cu pichetări ale sediilor Prefecturilor din fiecare judeţ, urmând să culmineze cu mitinguri în Piaţa Victoriei din Capitală.

Startul îl va da luni, 20 septembrie, Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa. La Galaţi, filiala locală a organizaţiei pregăteşte un protest diferit. „Luni, în jurul orei 11, liderii sindicatelor din Galaţi afiliate la Cartel Alfa vor porni în marş, cu maşinile, de la sediul nostru, lângă Teatrul Dramatic, şi vor trece pe la sediile partidelor politice şi pe la birourile parlamentarilor PDL”, a declarat, vineri, preşedintele filialei Cartel Alfa din Galaţi, Romică Gârneaţă.

În a doua jumătate a săptămânii viitoare, mai multe delegaţii de lideri sindicali şi muncitori din diverse ramuri de activitate vor pleca de la Galaţi spre Bucureşti, pentru a participa la mitingurile programate de Cartel Alfa în faţa sediului Guvernului. „Vor protesta cei din sănătate, din educaţie, din industrie şi din Poliţie. Peste 200 de gălăţeni, membri Cartel Alfa, vor participa la aceste manifestaţii”, a spus Gârneaţă.

Protestele vor culmina în octombrie, cu o demonstraţie de proporţii, tot în Capitală. Confederaţiile sindicale, care îşi vor uni atunci forţele pentru a susţine un protest de anvergură la adresa Guvernului, urmează să stabilească, în comun, ziua în care vor susţine manifestaţia.

Noua lege a pensiilor, în capul listei de revendicări

Cartel Alfa, ca şi celelalte confederaţii sindicale, e nemulţumită în principal de conţinutul Legii unitare a pensiilor. Documentul, în forma agreată de Executiv, a fost adoptat miercuri de Parlament cu 170 de voturi pentru, două împotrivă şi trei abţineri, în absenţa parlamentarilor Opoziţiei. Potrivit noii legi, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, începând cu 2030, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani, în timp ce stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Aceste modificări au atras critici vehemente în special din partea sindicatelor care apără interesele muncitorilor din industria grea. Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor-Metarom, de exemplu, afiliată la Cartel Alfa, susţine că, mărind vârsta de pensionare, Guvernul nu face decât să le scurteze muncitorilor din industria oţelului drumul către cimitir. „Dacă înainte metalurgiştii români mai trăiau câţiva ani după ce ieşeau la pensie, categoric acum Guvernul a reuşit să realizeze un transfer al metalurgiştilor direct de la locul de muncă către lumea celor drepţi”, a afirmat, vineri, la Galaţi, preşedintele FSS-Metarom, Mircea Scîntei. Amintind că, în România, speranţa medie de viaţă este de numai 72,5 ani, liderul siderurgiştilor cere ca această lege să nu fie promulgată sau să fie atacată la Curtea Constituţională. „În numele Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor-Metarom, cerem insistent ca preşedintele Traian Băsescu să nu promulge această lege, ci să o trimită către reexaminare. De asemenea, cerem Avocatului Poporului să se sesizeze de faptul că există elemente de neconstituţionalitate în Legea unitară a pensiilor. Categoric ne vom adresa şi instituţiilor internaţionale la care suntem afiliaţi pentru a arăta această nedreptate”, a spus Mircea Scîntei.

Sindicatele, revoltate şi de intenţia de modificare a Codului Muncii

Între nemulţumirile care îi scot în stradă pe muncitorii români în această toamnă se numără şi intenţia Executivului de a modifica legislaţia muncii: Codul Muncii, Legea contractului colectiv de muncă şi Legea conflictelor de muncă. „Nu s-au transmis către sindicate modificările pe care Guvernul încearcă să le aducă în această toamnă. Din sursele proprii înţelegem că se încearcă mai multe elemente: să dispară contractele colective de muncă la nivel naţional şi la nivel de ramură, în aşa fel încât să se dereglementeze total orice drept salarial minimal instituit prin aceste contracte colective, şi să devină o soluţie permanentă contractele individuale pe durată determinată, transformând lucrătorii români în sclavii moderni şi în cobaii Europei, căci nicăieri în Europa nu se încearcă o astfel de modificare legislativă”, a afirmat preşedintele FSS-Metarom.

Din aceste motive, menţinerea actualelor prevederi legislative în domeniul relaţiilor de muncă va fi una dintre revendicările pe care sindicaliştii le vor striga în faţa Palatului Victoria, în săptămânile ce urmează. „Principalele revendicări sunt legate de a nu se promulga Legea unitară a pensiilor. De asemenea, vrem să avem un salariu minim la nivel naţional, care să se situeze la nivelul de 750 de lei. Totodată, dorim ca acele propuneri ale Guvernului de modificare a Codului Muncii prin dispariţia contractelor superioare să nu fie instituite şi să nu rămână pentru salariat numai contactul individual de muncă”, a conchis liderul FSS-Metarom, Mircea Scîntei.

http://www.viata-libera.ro/articol-Politicile_Executivului_ii_scot_in_strada_pe_oameni_2.html

Link to comment
Share on other sites

La Galaţi, sindicaliştii au protestat lipind afişe cu revendicări la sediile partidelor

Aproximativ 20 de sindicalişti de la filiala Galaţi a Cartel Alfa s-au deplasat, luni, cu maşinile în coloană la sediile filialelor locale ale partidelor parlamentare, unde au lipit afişe pe care au scris ce nemulţumiri au şi au înaintat note de protest, transmite corespondentul MEDIAFAX. Acţiunea celor de la Cartel Alfa Galaţi a început la ora 11.00, când convoiul din care au făcut parte zece maşini a plecat de la sediul sindicatului, prima oprirea fiind făcută la sediul PNL, sindicaliştii oprindu-se apoi la PSD, dar şi la Prefectura Galaţi, unde au lipit afişe cu revendicările lor: oprirea disponibilizărilor, stoparea promulgării Legii pensiilor şi blocarea unei noi legi de salarizare unică în sectorul bugetar.

La sediul PDL Galaţi, sindicaliştii au lipit mai întâi afişe, apoi au aruncat peste poarta sediului partidului o cutie în care se aflau praf de zgură şi var. Protestatarii au vrut să sugereze astfel că lucrează în condiţii grele de muncă şi că nu sunt de acord cu eliminarea categoriilor speciale de muncă, cu creşterea vârstei de pensionare şi modificarea modului de calcul al pensiei. Imediat după ce au aruncat cutia, protestatarii au avut un schimb dur de replici cu cei care se aflau în acel moment în sediul PDL Galaţi şi care le-au cerut să cureţe locul în care aruncaseră praful.

Acţiunea s-a încheiat fără incidente, după ce participanţii la protest au oprit şi au lipit afişe la biroul parlamentar al deputatului PDL de Galaţi Mihai Boldea, dar şi la sediul Primăriei.

Link to comment
Share on other sites

Unui protestatar gălăţean i s-a făcut rău în timpul mitingului de astăzi

Un brancardier din Galaţi, care participă la protestul din centrul Capitalei, a primit îngrijiri medicale la unul din punctele SMURD amplasate în Piaţa Revoluţiei după ce i s-a făcut rău.

Protestatarul a spus că a plecat la ora 06.00 din Galaţi, că nu a mâncat şi că este foarte obosit, dar mai ales îngrijorat de situaţia tot mai grea în care se află. "Sunt brancardier, mi s-a făcut rău aici la manifestaţie, nici nu mai ştiu dacă de nemâncare sau pentru că suntem foarte supăraţi de situaţia extrem de dificilă din punct de vedere financiar în care am ajuns", a spus brancardierul de la Spitalul de Pediatrie din Galaţi care a rugat să nu i se facă publică identitatea, pentru a nu-i fi îngreunată şi mai mult situaţia.

El a fost însoţit la punctul de prim ajutor SMURD de un bărbat (în jur de 40 de ani) care a spus că lucrează şi el în Spitalul de Psihiatrie. "Lucrez între bolnavi agitaţi. Am 80 de pacienţi pe care trebuie să-i păzesc să nu se ia la bătaie sau să nu-şi facă rău. Am rămas cu un salariu de îngrijitor, aproape 4 milioane. Dacă îmi vor lua şi din aceştia, aşa cum se anunţă, voi ajunge să primesc 1 milion de lei. Din ce să trăim", s-a întrebat instructorul din Spitalul de Psihiatrie care a vorbit şi el fără să-şi dea numele din aceleaşi motive ca şi colegul său.

El a spus că este convins că acest protest nu va îmbuna autorităţile, dar că a venit totuşi de la Galaţi pentru a-şi exprima alături de colegii lui nemulţumirea faţă de situaţia gravă în care a ajuns sistemul sanitar din România.

http://www.cancan.ro/actualitate/intern/un-protestatar-a-avut-nevoie-de-ingrijiri-medicale-dupa-ce-i-s-a-facut-rau-in-timpul-mitingului-de-astazi-125029.html

Miting în Piaţa Victoriei

Mitingul din Piaţa Victoriei organizat de CNSLR Frăţia s-a încheiat, miercuri, în mod paşnic. Acţiunea de protest a fost însă marcată de un moment tensionat când un grup de protestatari au încercat să forţeze barajul de protecţie format din jandarmi în faţa Guvernului. Sindicaliştii, nemulţumiţi, au aruncat cu sticle şi pahare de plastic în direcţia forţelor de ordine, care au făcut uz de gaze lacrimogene. La scurt timp însă, ordinea a fost restabilită, iar liderii sindicali au făcut apel la protestatari să nu acţioneze cu violenţă.

Jandarmii nu au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din Piaţa Victoriei, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru. Potrivit acestuia, protestatarii au încercat să forţeze barajul de protecţie din zona amenajată pentru miting, dar au fost opriţi de forţele de ordine. El a precizat că nicio persoană nu a fost rănită în timpul busculadei.

Marius Petcu a anunţat încheierea mitingului, mai devreme decât ora anunţată (18,00), din cauza provocatorilor care au pătruns printre protestatari şi care au încercat să-i dezbine.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/social/item/30341-Mitingul-din-Piata-Victoriei-se-incheie-pe-fondul-busculadei-dintre-protestatari-si-fortele-de-ordine.html

Link to comment
Share on other sites

Sindicaliştii din domeniul sanitar cer demisia ministrului Sănătăţii

Sindicaliştii din sectorul sanitar afiliaţi la CNS Cartel Alfa vor demisia ministrului Sănătăţii pentru lipsă de dialog, pentru lipsă de forţă de muncă în sistemul sanitar, pentru lipsă bugetare, a declarat în deschiderea mitingului organizat de CNS Cartel Alfa în Piaţa Victoriei din Capitală, Ion Măruţă, de la Spitalul Judeţean Galaţi. "Solicităm ministrului Sănătăţii să ne spună care este numărul de personal necesar în sectorul sanitar, iar dacă nu ştie vă spun eu: 25.000. Guvernul consideră că ne face o favoare anunţând deblocarea a 2.000 de posturi. Nu suntem noi vinovaţi de accidentele ce se întâmplă în spitale, cum a fost la Maternitatea Giuleşti, din lipsă de personal. Asigurarea cu forţă de muncă calificată a unităţilor din sănătate este datoria Ministerului Sănătăţii fapt pentru care îi cerem demisia", a spus în continuare liderul sindical, adăugând că 'demisia guvernului va fi cadoul nostru de Crăciun".

Cei circa 1.500 de sindicalişti din sănătate, învăţământ şi protecţie socială cer demisia guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu, cer continuarea reformelor, dar nu pe spinarea angajaţilor.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/sanatate/item/30477.html

Link to comment
Share on other sites

Sindicalişti din Galaţi, la protestele din Capitală

Aproximativ 1.000 de sindicaliştii din asistenţă socială, educaţie şi sănătate afiliaţi la Confederaţia Cartel Alfa au protestat, joi, timp de 2 ore, în Piaţa Victoriei. Dintre aceştia, în jur de 50 de persoane sunt din Galaţi, membri ai sindicatului Solidaritatea Sanitară. Ei au plecat încă de ieri dimineaţă de la Spitalul Judeţean cu un autocar, iar înainte de a porni spre Capitală au vorbit despre motivele pentru care au decis să ia parte la protest: „Protestăm pentru a ne proteja drepturile. Nu suntem de acord cu faptul că ne-au fost tăiate salariile, nici cu modificarea codului muncii, dar şi împotriva abuzurilor pe care le fac autorităţile centrale", ne-a spus unul dintre membri sindicatului, înainte de a porni către Bucureşti.

Potrivit Lidiei Celmare, care este primvicepreşedinte şi coordonator al sindicatului pentru Regiunea Sud-Est, la finalul protestului, o delegaţie a sindicaliştilor de la Cartel Alfa a plecat la Ministerul Muncii, pentru a discuta cu ministrul Ioan Botiş despre revendicările lor.

Urmează ca astăzi, alte câteva zeci de persoane să ia parte la acţiuni de protest în Bucureşti. Şi-au anunţat participarea sindicaliştii de la FSS Metarom, cei de la CFR Marfă, dar şi câţiva sindicalişti de la SNIF Galaţi.

Seria protestelor naţionale a fost deschisă miercuri, atunci când 150 de membri ai sindicatului Sanitas din Galaţi au ajuns în Capitală. Potrivit liderului sindicatului, Paraschiv Sălăvăstru, nu au existat incidente majore jandarmii au dat dovadă de multe ori de exces de zel, iar la un moment dat unei persoane din delegaţia gălăţeană i s-a făcut rău. Echipajele SMURD aflate la faţa locului au refuzat însă să-i acorde acesteia primul ajutor, motivând că se află acolo pentru a interveni în cazul în care se întâmplă ceva cu cei din cadrul forţelor de ordine.

http://www.viata-libera.ro/articol-Sindicalisti_din_Galati_la_protestele_din_Capitala_2.html

Link to comment
Share on other sites

200 de poliţişti gălăţeni protestează în faţa Palatului Cotroceni

140 de poliţişti de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi şi 60 de la Inspectoratul Poliţiei de Frontieră au plecat în această dimineaţă la Bucureşti pentru a se alătura colegilor lor din toată ţara care protestează în faţa Guvernului. Oamenii legii au ieşit astăzi în stradă pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate ale Executivului. Micşorarea salariilor şi condiţiile de muncă sunt principalele nemulţumiri ale oamenilor legii. „Suntem nemulţumiţi de condiţiile de muncă, de reducerea salariilor şi de creşterea vârstei de pensionare”, ne-a declarat liderul Sindicatului Poliţiştilor din Galaţi, Daniel Soare. În acelaşi timp, liderul sindicatului poliţiştilor gălăţeni şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că preşedintele ţării nu a ieşit la discuţii. „Se neagă fraudele filmate şi dovedite. Se încurajează frauda. O să rămânem pe străzi. Domnule preşedinte fii corect. Fii român. Băsescu încurajează frauda”, mai spune revoltat Daniel Soare.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/200_de_politisti_galateni_protesteaza_in_fata_Palatului_Cotroceni-Acestia_ii_cer_lui_Basescu_sa_fie_corect_0_341366303.html

Link to comment
Share on other sites

Angajaţii Penitenciarului Galaţi ies în stradă

Gardfienii se vor deplasa mâine la Bucureşti pentru a participa la mitingul organizat de către BNS. Sindicaliştii susţin că delegaţia reprezintă 10% din efectivul de cadre al unităţii, participanţii la miting aflându-se în tura liberă sau în concediu de odihnă iar paza deţinuţilor nu va fi afectată.

Conform informaţiilor furnizate de liderul Sindicatului din Penitenciarul Galaţi, Radu Hilohe, principalele probleme ale angajaţilor din unitatea de detenţie sunt:

-20% din schema de personal a sistemului penitenciar este vacantă (total angajaţi 12.000)

-se acumulează 500.000 de ore suplimentare anual, imposibil de compensat

-regulamentele nu pot fi respectate întocmai, iar misiunile sa adaptează la disponibil

-volumul de muncă este enorm şi riscurile se dublează

-pe acest fond mulţi funcţionari comit greşeli, iar duritatea sancţiunilor nu se diminuează proporţional cu schema

-pentru obţinerea de venituri proprii menite să contribuie la o capacitate „de plutire" a sistemului, salariaţii sunt suprasolicitaţi şi acumulează ore neplătite

- în 2011 prin deciziea Parlamentului Europei numărul de deţinuti va creşte cu 50%

· Diminuări salariale

- s-a pierdut mai mult de un sfert din salariu, iar 2011 anunţă alte perspective negative (diminuare coeficienţi, eliminarea primei de vacanţă şi a celui de al 13-lea salariu)

-nivelul de îndatorare în sistemele speciale este uriaş, băncile acordând anterior credite cu mare generozitate

-imposibilitatea de plata a ratelor şi de intreţinere a familiei reprezintă premise pentru o incidenţă sporită a actelor de corupţie

-într-o perioadă în care activitatea va fi mai intensă ca oricând, pierderile salariale nu fac decât să reducă randamentul şi să demotiveze funcţionarii

-aşa-zisul „statut special" a dispărut (salarizare unitară / pensionare unitară), dar activitatea şi riscurile se amplifică, penitenciarele fiind imposibil de desfiinţat

· Condiţii de muncă

-majoritatea salariaţilor muncesc în condiţii similare celor de acum 60 de ani

-lipsa dotărilor şi a amenajărilor specifice expun salariaţii la riscuri nejustificat de mari

-regulile europene se respectă cu stricteţe numai când este vorba despre drepturile persoanelor private de libertate

-controalele europene vizează exclusiv condiţiile de detenţie, ultimul astfel de control (în urmă cu o săptămână) soldându-se cu demiteri în lanţ (începând cu directorul) pentru o cameră în reparaţii în care au fost cazaţi câteva ore 2 deţinuţi

· Drepturi restante / drepturi statutare care nu s-au acordat niciodată

-neplata orelor suplimentare care nu au fost compensate cu timp liber

-concedii imposibil de acordat conform planificării / restanţe mari

- lipsa protecţiei salariaţilor (despăgubiri de risc / asistenţă juridică)

-probleme mari la capitolul asistenţă medicală, cu toate că se contribuie lunar cu un procent uriaş din salariu (13%)

· Legislaţie

-coeficienţii cuprinşi în proiectul noii legi unitare de salarizare sunt inferiori altor sectoare de activitate în care riscurile sunt mult mai mici

-sunt necesare modificări legislative privind incompatibilităţile, regimul acestora fiind modificat, prin legea unitară de salarizare, de la 1 ianuarie 2010

- este stringentă aprobarea unor acte normative prin care să se activeze drepturile personalului la despăgubiri de risc şi consultanţă juridică (în vigoare de 6 ani)

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Angajatii_Penitenciarului_Galati_ies_in_strada_0_343165999.html

Link to comment
Share on other sites

O sută de sindicalişti gălăţeni, în faţa Guvernului

Galaţiul şi-a adus şi ieri „obolul” la protestele organizate în această perioadă de marile confederaţii sindicale. 100 de sindicalişti din Damen, Electrocentrale şi Cultura gălăţeană au participat, ieri, la mitingul BNS din faţa clădirii Guvernului, care a strâns aproximativ 5.000 de oameni. Conform liderului BNS Galaţi, Gheorghe Valentin, până la prânz nu se înregistrase niciun eveniment nedorit, „doar gălăgie”. Din Piaţa Victoriei, sindicaliştii au plecat în marş pe un traseu care a inclus mai multe ministere şi instituţii publice. Unii sindicalişti care au ajuns la Ministerul Agriculturii au încercat să rupă cordonul format de jandarmii care îi însoţesc şi au refuzat să intre pe culoarul delimitat de aceştia. Astfel că, timp de câteva minute, între protestari şi forţele de ordine a avut loc o scurtă altercaţie.

http://www.viata-libera.ro/articol-O_suta_de_sindicalisti_galateni_in_fata_Guvernului_2.html

Link to comment
Share on other sites

150 de profesori din Galaţi pleacă la mitingul de mâine

Alianţa Federaţiilor din Învăţământ (AFI) formată din Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret" va organiza mâine un miting de protest, în Bucureşti, în faţă Palatului Cotroceni, unde vor participa, începând cu orele 12.30 câteva mii de salariaţi din învăţământ. Dascălii vor revenirea la un nivel decent al salariilor, finanţarea echitabilă a sistemului de învăţământ public, la nivelul necesar asigurării unui act educaţional de calitate. Dascălii mai cer un proces de descentralizare corect şi coerent, stoparea stoparea desfiinţării abuzive a unor unităţi şcolare, depolitizarea sistemului de învăţământ şi adoptarea unui pachet legislativ complet în domeniul educaţiei, care să asigure stabilitatea sistemului şi calitatea. Menţionăm că mitingul are loc în ziua în care la nivel mondial se serbează Ziua Educaţiei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/150_de_profesori_din_Galati_pleaca_la_mitingul_de_maine_0_347365413.html

Peste 200 de dascăli gălăţeni la miting

Cele trei federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar gălăţean au anunţat că vor avea în jur de 230 de dascăli la protestele care se vor organiza astăzi la Bucureşti cu ocazia Zilei Educatorului. Cei mai mulţi vor fi reprezentanţii FEN, care declară că vor fi la miting la Cotroceni cu 140 de oameni din Galaţi şi Tecuci. De la „Spiru Haret” vor fi 30 de angajaţi în învăţământ, iar de la FSLI vor mărşălui în jur de 60 de profesori (din Galaţi şi Tecuci).

http://www.viata-libera.ro/articol-Peste_200_de_dascali_galateni_la_miting_2.html

Link to comment
Share on other sites

Aproximatriv 1.500 de cadre didactice afiliate la FEN şi "Spiru Haret" protestează la Cotroceni

Aproximativ 1.500 de cadre didactice afiliate la Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia "Spiru Haret" s-au adunat la Palatul Cotroceni, cerând salarii decente şi stoparea disponibilizărilor din sistemul educaţiei. Protestarii sunt din judeţele Timişoara, Satu Mare, Giurgiu, Iaşi, Brăila, Vâlcea, Galaţi, Gorj şi Teleroman. Ei sunt îmbrăcaţi cu veste ale FEN şi "Spiru Haret" şi au în piept o bandă tricoloră. Sindicaliştii au bannere cu însemnele sindicatelor la care sunt afiliaţi şi caricaturi cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc. Pe bannere se pot citi şi mesaje în versuri: "Vine iarna cea geroasă noi stăm chirciţi în casă/N-avem bani, n-avem mâncare/Vouă ce vă pasă oare". Alte mesaje care se pot citi pe pancarte sunt "Muncitori, sclavi în propria ţară", "Salarii de 600 de lei. Cum se poate trăi?" şi "Ne-mprumutăm, dar cine plăteşte? Tot sclavii". Protestarii stau într-un perimetru împrejmuit de garduri şi un cordon de jandarmi. Sindicaliştii nu scandează mesaje, doar fluieră şi au vuvuzele.

Între timp, cei 8.500 de sindicalişti din educaţie afiliaţi la FSLI care au protestat în Piaţa Victoriei au plecat în marş spre Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei.

Link to comment
Share on other sites

Profesorii gălăţeni la Bucureşti: „I-am dat preşedintelui o urnă cu fluturaşii de salariu”

În jur de 300 de profesori gălăţeni au plecat mai îndârjiţi ca niciodată la miting la Bucureşti. Chiar şi numărul lor a fost mai mare decât în alte dăţi la astfel de proteste, din cauza distanţei. Din partea SIP au participat 190 de dascăli din Galaţi şi 40 din Tecuci, pentru cei din Galaţi fiind necesară închirierea unui autocar în plus. „Am fost decenţi, aşa cum suntem noi de obicei. Am strigat «Ruşine!» şi «Demisia!», dar n-am dat nume, având în vedere doliul din familia preşedintelui. Însă mesajul pe care i l-am transmis va fi unul destul de clar. Pe lângă memoriul depus la Preşedinţie, i-am trimis o urnă în care am băgat fluturaşii noştri de salariu”, ne povesteşte Lidia Antoniu, vicepreşedinte SIP Galaţi. Aceasta susţine că, în ciuda frigului cei peste 3000 de oameni (mai mulţi nu le-a aprobat Primăria Capitalei să participe) au stat aproape două ore şi şi-au strigat în stradă disperarea. Tot la Cotroceni au participat şi cei 30 de reprezentanţi de la „Spiru Haret” din Galaţi.

Din Piaţa Victoriei, unde s-a desfăşurat mitingul celor de la FSLI, am primit veşti de la Mircea Petică – liderul de la Tecuci care a ajuns acolo însoţit de 60 de dascăli. „Nu i-am văzut niciodată pe colegii mei mai îndârjiţi şi mai înfocaţi. Cred că am fost peste 8.000 de oameni din toată ţara. Am strigat la Funeriu, Boc şi Băsescu să-şi dea demisia, că ne-au luat orice speranţă de mai bine. Să nu credeţi că am fost primiţi la Guvern. Ca să se întâmple asta, Boc ar fi trebuit să fie o persoană educată, care să dea dovadă de bun simţ. Asta e mult peste aşteptările noastre, aşa că am depus memoriu la Ministerul Muncii, unde am fost primiţi doar să lăsăm hârtiile. Nici măcar Funeriu nu ne-a primit”, spune revoltat sindicalistul de la Tecuci.

Singurul loc în care sindicaliştii au fost primiţi la discuţii a fost Preşedinţia. „Am vorbit cu trei dintre consilierii preşedintelui. Am solicitat o întrevedere cu Băsescu, pentru că ceea ce se întâmplă este o catastrofă. Şi nu mă refer aici doar la salariile noastre, ci la faptul că Boc a anunţat că-şi asumă răspunderea pentru Legea Educaţiei în forma în care este acum, ceea ce ar aduce grave prejudicii învăţământului, elevilor şi profesorilor”, ne-a spus Constantin Ciosu, liderul FEN.

http://www.viata-libera.ro/articol-Profesorii_%E2%80%9EI-am_dat_presedintelui_o_urna_cu_fluturasii_de_salariu%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cartel Alfa a protestat în faţa unui sediu gol

Pe tot parcursul acestei manifestări uşile sediului partidului au rămas închise, niciunul dintre membrii formaţiunii politice aflate la guvernare nedorind să stea de vorbă cu protestatarii.

Revendicările celor de la Cartel Alfa au fost similare cu ale colegilor din ţară, şi anume: o salarizare decentă, salariul minim să se situeze în jurul valorii de 750 de lei, să nu se promulge legea pensiilor.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/NEWS-ALERTSindicalistii-Cartel-Alfa-Galati_0_353964924.html

Link to comment
Share on other sites

Sindicaliştii de la Cartel Alfa au aruncat manifeste peste gardul PD-L Galaţi strigând toţi în cor: "POŞTA!"

Peste 200 de oameni nemulţumiţi de deciziile actualului Guvern au luat astăzi astăzi cu asalt sediul PD-L din Galaţi. Deşi au vrut să transmită notele lor de protest unor reprezentanţi ai partidului, nimeni a ieşit să îi întrebe de sănătate pe protestatari. „Am avut impresia că nu este nimeni în partid, n-am văzut mişcare nici pe la uşi, nici pe la ferestre, poarta era încuiata. Ne-am strofocat degeaba", spune unul dintre protestatari.

Ca să mai destindă atmosfera, oamenii au confecţionat avioane din fluturasii pe care erau tipărite revendicările lor şi le-au trimis peste gardul partidului. Nu ezitau să strige toţi, în cor, „Poşta!" atunci când fluturaşul ateriza în curtea PD-L.

Cei 200 de protestatari fac parte din Cartel Alfa, CNSLR, Sindicatul Învăţământului Preuniversitar, Sindicatul Oţelarilor şi de la Protecţia Copilului.

Şi dacă tot am spus de revendicări, să mai spunem că acestea sunt legate de salarizare. „Noi avem mai mulţi de NU de spus: NU disponibilizărilor din învăţământ, NU promulgării legii pensiilor, NU renunţării la contractele colective de muncă şi NU unei legi noi de salarizare unică în sectorul bugetar care să ne afecteze din nou membri", spune vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Lidia Antoniu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Sindicalistii_de_la_Cartel_Alfa_au_aruncat_manifeste_peste_gardul_PD-L_Galati_strigand_toti_in_cor-_-POSTA_0_353965105.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.