Jump to content

Primăria Galaţi, îngropată în tone de hârtii


Recommended Posts

Posted

3,1 milioane de lei pentru informatizarea Primăriei

Aleşii locali au dat undă verde Primăriei pentru realizarea unui „Sistem informatic integrat de management al documentelor, arhivă electronică şi managementul relaţiei cu cetăţenii şi mediul de afaceri”, proiect în valoare de 3.188.188 lei, din care 617.068 lei reprezintă TVA. Pe parcursul a 12 luni, municipalitatea ar urma să fie dotată cu echipamente hardware în valoare de 689.390 de lei, licenţe software de 1.546.478 de lei, la care se adaugă servicii de dezvoltare, implementare, testare şi realizare interoperabilitate cu aplicaţiile existente a sistemului informatic integrat - 839.232 de lei şi servicii de instalare şi configurare de 113.088 de lei, bani de la bugetul local.
Informatizarea constituie şi una dintre soluţiile găsite de PricewaterhouseCoopers România, care este convinsă că astfel se va reduce timpul de întocmire, aprobare şi răspuns la cererile cetăţenilor cu aproximativ 30 la sută şi se vor face economii la tonere şi hârtie. Imaginaţi-vă că, la nivelul anului 2012, rulajul de documente a totalizat circa 2 milioane de pagini, iar Primăria a utilizat 105 imprimante, 13 copiatoare şi 7 multifuncţionale.

viata-libera.ro

 
Posted

Informatizarea - panaceu universal pentru birocratie, cea mai la indemana solutie pe care o putea oferi oricine, gratis. 

Ce bucurie in Primarie: avem bani de licitat, ne cumparam si jucarele noi.

Sfatul meu: cumparati de la Apple, ca-s mai scumpe, dar musai sa fie pe alb!

Si ce ne va furniza primaria in baza noii infrastructuri informatice? Rahat pe bitzi? Si ce soft minune vor face cu 200.000 coco? Si mai ales cine?

Si ce sare in ochi este ca nu apare niciun leu prevazut pentru instruirea hoastelor care vor opera pe noile scule.

Si mai am o MARE nelamurire: cum se vor mai ingropa in aprobari si stampile dinozaurii de la primarie daca nu vor mai lucra cu hartie? Cum mai poti obtine ceva din cuibusorul de nebunii al lui Stan daca nu ai o hartie semnata?

  • 6 months later...
Posted

Primăria Galaţi, îngropată în tone de hârtii

* La nivelul anului 2012, rulajul de documente din Primăria Galaţi a totalizat circa 2 milioane de pagini * Până să descopere foaia autocolantă şi plicurile cu fereastră transparentă, adresele de pe plicurile care plecau din Primărie erau caligrafiate de funcţionari * Documentele oficiale semnate de primar sunt adesea cărate cu sacoşa de la un sediu la altul al Primăriei

Cetăţenii din Braşov şi din Constanţa nu sunt nevoiţi să bată drumurile până la Primărie ca să afle care este situaţia unei solicitări depuse. Tastând numărul de înregistrare al cererii, de pe calculatorul de acasă, braşovenii şi constănţenii pot să descopere imediat stadiul soluţionării, la ce serviciu se află cererea lor, şi, eventual, la care funcţionar s-a „înţepenit”. „Primăria Braşov la un click distanţă” aşa se şi numeşte portalul menit să înlocuiască, în condiţii legale şi de securitate a tranzacţiilor, deplasarea la ghişeu şi interacţiunea cu funcţionarul public.

Gălăţenii pot descărca de pe site-ul Primăriei formularele tipizate de care au nevoie, dar nimeni nu-i scuteşte de drumurile pentru depunerea dosarelor, şi de plimbatul de la un serviciu la altul, ori de la un sediu la un altul al Primăriei pentru obţinerea unei hârtii pe care trebuie s-o depună ca dovadă la dosar în cu totul altă parte. Cât despre răspunsul la cererea lor, ori aşteaptă acasă, ori pornesc prin jungla birocratică, pe urma cererii.

PwC şi-a pus mâinile în cap

Durerile birocratice ale Primăriei au fost identificate şi de PricewaterhouseCoopers România, în cadrul analizei efectuate la solicitarea primarului Marius Stan. „Activitatea Primăriei presupune un rulaj mare de documente pe suport fizic şi, implicit, consumuri semnificative de hârtie, consumabile pentru imprimante şi copiatoare, dar şi efort semnificativ de timp pentru reducerea şi tipărirea acestora. În prezent, Primăria îşi desfăşoară activitatea în zece imobile diferite. Acest lucru afectează comunicarea internă şi cu cetăţeanul. Exemple în acest sens constituie menţinerea mai multor registre pentru numere de înregistrare, transferul de documente între sedii, plata efectuată de către cetăţeni la casieria unuia dintre sedii urmată de către depunerea dovezii plăţii la alt sediu. La nivelul anului 2012 rulajul de documente a totalizat circa două milioane de pagini”, scrie PwC în raportul său, convins că informatizarea va reduce timpul de întocmire, aprobare şi răspuns la cererile cetăţenilor cu aproximativ 30 la sută şi se vor face economii la tonere şi hârtie.

Cărate cu sacoşa

Potrivit datelor oficiale, la nivelul Primăriei sunt 300 de computere conectate, zece multifuncţionale, cinci imprimante şi trei scanere. Dintr-un sediu în altul (Primărie, Centrul de Relaţii cu Publicul, Fiscalitate, Stare Civilă, Patinoar) pot fi vizualizate doar documentele aflate în fişierele de transfer. Şi dacă actele care au nevoie de semnătura edilului ajung în variantă electronică, ele sunt printate, semnate şi apoi ridicate de servicii… cu sacoşa (în funcţie de volumul documentelor). Marele consum de hârtie este reprezentat de documentele care pleacă din instituţia Primăriei. Foarte mulţi ani, adresele de pe miile de plicuri trimise cu acte oficiale altor instituţii sau cetăţenilor erau scrise de mână. După ce s-au luat multifuncţionalele, salariaţii Primăriei au „descoperit” coala de hârtie cu autocolant, n-a mai fost nevoie de „caligrafie”. Dar cu siguranţă mai pleacă din Primărie şi plicuri cu adresantul scris de mână!

Informatizare la viitoarea Primărie

E o certitudine, în plină epocă IT, Primăria stă cocoşată sub hârtiile scrise de mână pentru că adresa sesizari@primaria.galati.ro nu îl scuteşte pe cetăţean de datul cu subsemnatul. Tot atât de adevărat este că, pentru a-şi face un sistem corect, Primăria are nevoie de un sediu care să îndeplinească toate exigenţele. Prin urmare, chiar dacă reţeaua informatică este în acest moment depăşită pe alocuri, până nu se mută într-un sediu adecvat, Primăria spune că nu are sens să investească prea mult.

Calculatoare noi pentru funcţionari

După o luptă cu alţi cinci furnizori, firma CG&GC IT e-XperT SRL a câştigat licitaţia organizată de Primărie pentru achiziţia de calculatoare - 53 de computere personale PC tip Desktop şi 10 PC tip staţie grafică de uz profesional – cu un contract de 185.044,41 lei fără TVA, bani de la bugetul local. Criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut, Primăria estimând valoarea contractului iniţial la 202.500 de lei. Trebuie spus că niciodată Primăria nu şi-a înnoit echipamentele în întregime, în acest moment fiind în uz şi computere vechi de şapte ani.
În primăvară, aleşii locali au dat undă verde Primăriei pentru realizarea unui „Sistem informatic integrat de management al documentelor, arhivă electronică şi managementul relaţiei cu cetăţenii şi mediul de afaceri”, proiect în valoare de 3.188.188 lei. Pe parcursul a 12 luni, municipalitatea va fi dotată cu echipamente hardware în valoare de 689.390 de lei, licenţe software de 1.546.478 de lei, la care se adaugă servicii de dezvoltare, implementare, testare şi realizare interoperabilitate cu aplicaţiile existente a sistemului informatic integrat - 839.232 de lei şi servicii de instalare şi configurare de 113.088 de lei de la bugetul local.

Conexiuni riscante: Una zicem, alta „fumăm”

„Conexiunea este nesigură!”, acesta este avertismentul care apare pe ecranul calculatorului atunci când accesezi secţiunea „E-TAX” a portalului Primăriei Galaţi. Cu toate acestea, în luna aprilie, Primăria Galaţi anunţa că este prima administraţie locală din ţară înrolată în Punctul de Contact Unic, fiind aprobat Protocolul de colaborare cu Centrul Naţional “România Digitală”, “Utilizarea serviciilor de e-guvernare şi integrarea cu portalul Punctul de Contact Unic Electronic (PCU)”. PCU electronic este o platformă prin care pot fi îndeplinite, prin mijloace electronice, toate procedurile şi formalităţile necesare înregistrării, autorizării şi desfăşurării unei activităţi de prestare de servicii. „Este vorba de a oferi cetăţenilor un serviciu pe platformă electronică din punct de vedere a documentelor care sunt solicitate pentru emiterea de autorizaţii de construire, pentru ce înseamnă taxe şi impozite, astfel încât, de pe calculatorul personal, să poată vizualiza ce documente au nevoie sau chiar să verifice situaţia unei cereri sau a unei petiţii în sensul acesta”, declara, la acel moment, city-managerul Aurel Vlaicu. Cum s-ar spune, treaba e bună, dar mai durează…

viata-libera.ro

  • 5 years later...
Posted

La Primăria Galaţi, totul se digitalizează cu bani europeni

Primăria municipiului Galaţi a lansat proiectul "Implementarea unui sistem informatic integrat de management al documentelor, arhivă electronică şi managementul relaţiei cu cetăţenii, arhivă electronică şi managementul relaţiei cu cetăţenii şi mediul de afaceri, elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Durabilă şi Smart City". Prin intermediul acestui proiect se doreşte optimizarea proceselor şi creşterea eficienţei serviciilor publice ale Primăriei municipiului Galaţi prin punerea la dispoziţie de servicii administrative şi guvernare locală utilizând mijloace electronice, prin implementarea unui sistem informatic de management integrat cu funcţii de e-administraţie şi e-guvernare şi elaborarea strategiilor de Dezvoltare Durabilă şi Smart City pentru municipiul Galaţi. Prin acest proiect, municipalitatea şi-a propus întărirea capacităţii instituţionale în cadrul Primăriei municipiului Galaţi prin formarea profesională a unui număr de 123 de persoane în vederea sprijinirii acţiunilor de implementare a unui sistem informatic de management integrat şi planificare strategică.

Contractul de finanţare pentru acest proiect a fost semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în data de 10 decembrie 2018. Valoarea totală a proiectului, care are ca dată de finalizare 11 decembrie 2019, este de 4.437.897,21 lei din care finanţare nerambursabilă 3.731.172,60 lei.

monitoruldegalati.ro

Posted

Solicitările cetăţenilor, gestionate printr-o aplicaţie informatică

Serviciile furnizate cetăţenilor de Primăria Galaţi vor intra într-o nouă etapă de modernizare, după modelul Smart City, graţie unui proiect în valoare de aproape 1 milion de euro ce are drept principal obiectiv implementarea unui sistem informatic de management integrat al documentelor.

Pe lângă managementul informatic al documentelor, proiectul, finanţat prin PO Creşterea Capacităţii Administrative, mai are drept scopuri, printre altele, dezvoltarea unei arhive electronice şi gestionarea mai eficientă a relaţiei cu cetăţenii şi mediul de afaceri.
„Ideea este că ne dorim ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat, transferul de documente de la un biroul la altul al municipalităţii să nu se mai facă pe suportul acesta obişnuit – coala de hârtie – ci prin intermediul calculatoarelor, într-o formă, să spunem, de intranet. Vom avea şi semnături electronice. Asta înseamnă că vom vedea în timp real unde este documentul, la cine a ajuns, de cât timp stă acolo - ştiţi că au fost situaţii în care un document a zăcut zile, săptămâni, luni uitat într-un birou... Sistemul informatic ne va permite să avem o radiografie exactă a ceea ce înseamnă activitatea Primăriei, la ce birou este un document, de la cine mai trebuie luat un aviz sau o semnătură. Sperăm noi că, în modul acesta, va fi eficientizată activitatea funcţionarilor publici, iar timpul de aşteptare pentru cetăţean, când va veni cu o solicitare, va fi cu mult scurtat”, a explicat primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.
La rândul său, managerul de proiect POCA, Cristi-Marian Ochiu, a precizat că viitorul sistem de management informatic al documentelor va deveni funcţional până la sfârşitul acestui an şi va fi gestionat prin intermediul unei aplicaţii inserate în portalul de internet al Primăriei: „Această aplicaţie va avea o parte de front-office, pentru cetăţeni, ce va putea fi accesată prin intermediul unor conturi securizate, cu parolă, precum şi o parte de back-office, pentru instituţii şi funcţionarii din primărie, prin care va fi gestionat acest circuit intern al documentelor”.
Pe lângă această aplicaţie, în cadrul proiectului se va asigura formarea profesională pentru 123 de angajaţi din cadrul municipalităţii, aceştia urmând să se ocupe de punerea în practică şi funcţionarea efectivă a sistemului. Nu în ultimul rând, proiectul va permite şi conturarea unei strategii mai ample pe ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă a municipiului într-un concept de Smart City.
Rămâne, totuşi, de văzut până unde va putea merge Primăria Galaţi cu acest concept Smart, dat fiind faptul că legislaţia actuală încă mai are goluri în cea ce priveşte gestionarea informatizată a documentelor, un exemplu în acest sens fiind normele privind semnătura electronică vs semnătura olografă. Asta pentru a nu mai spune că informatizarea e sublimă, dar hârtia e încă „sfântă” în multe dintre instituţiile care, într-un fel sau altul, au legătură cu administraţia publică.

viata-libera.ro

  • 2 years later...
Posted

Gălăţenii pot utiliza o platformă electronică în relaţia cu Direcţia de Impozite, Taxe şi alte Venituri (GHID)

Gălăţenii pot utiliza platforma electronică https://e-digital.primariagalati.ro/ în relaţia cu Direcţia de Impozite, Taxe şi alte Venituri. Astfel, contribuabilii nu mai sunt nevoiţi să se prezinte la ghişeu pentru a depune cereri sau declaraţii ori pentru a se informa asupra stadiului cererilor şi a modului de soluţionare a acestora, informează Primăria municipiului Galaţi.

Platforma online este un mijloc de comunicare securizată prin intermediul căreia se face o primă verificare a cererilor depuse, a modului corect de completare şi ataşare a documentelor solicitate prin lege, cu precizarea că această primă verificare nu este posibilă în cazul transmiterii documentelor pe e-mail sau prin poştă.

Paşii care trebuie urmaţi se regăsesc după înrolarea în acest sistem electronic. Practic, se pot depune şi obţine online toate tipurile de cereri/declaraţii fiscale, cu excepţia înregistrării mijloacelor auto, respectiv radierea din evidenţa fiscală, întrucât procesarea acestor documente nu depinde doar de Primăria municipiului Galaţi.

Pot fi obţinute informaţii despre: patrimoniul înregistrat la primărie (clădiri, auto, terenuri etc.); sumele totale datorate (la zi, pentru tot anul, pentru obţinerea de certificat fiscal); informaţii despre executare silită, dacă există. În cazul formularelor tipizate, acestea se pot descărca direct sub forma de pdf-uri inteligente, pre-completate cu datele contribuabilului. La depunerea unei cereri, contribuabilul primeşte automat şi email de confirmare a înregistrării (inclusiv număr de înregistrare) şi termenul maxim de rezolvare.

monitoruldegalati.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.