Jump to content

O tecuceancă face legumicultură în Ascoli


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Nu s-a obisnuit cu statutul de ”casalinga”

Liliana Pricop este casatorita de 13 ani cu un cetatean italian, dar nu s-a obisnuit cu statutul de ”casalinga” si a pus pe picioare o mica afacere pentru care are multa pasiune si care ii da chiar si satisfactii materiale. A pus pe picioare o mica sera, putand astfel sa-si foloseasca si cunostintele dobandite in anii de facultate din Romania, scrie Andi Radu intr-un nou reportaj despre povestile de succes ale romanilor din Italia, publicat de portalul Realitatea din Italia, citat de Romanian Global News. Liliana Pricop are 35 de ani, este originara din Tecuci, judetul Galati si locuieste in prezent in localitatea Ponte Pedana, o fractiune a orasului Ascoli Piceno din provincia cu acelasi nume. A venit in Italia in anul 1995 dupa ce s-a casatorit cu un cetatean italian. A urmat pentru trei ani cursurile facultatii de agronomie - in prezent facultatea de agricultura) din cadrul Universitatii de stiinte agricole din Iasi. Nu a obtinut diploma pentru ca a decis sa se stabileasca in Italia cu sotul ei inainte de terminarea facultatii. ”Este unul din lucrurile pe care le regret enorm. M-am gandit ca oricum diploma nu-mi va ajuta cu nimic iar decizia de a ma stabili in Italia era deja luata. Recunosc ca am gresit. Oricum timpul inca imi mai permite sa termin ultimii doi ani si sa dau licenta. Asta presupune sa ne mutam in Romania insa, datorita serviciului sotului meu nu cred ca se va putea.” marturiseste Liliana. In primii opt ani dupa venirea in Italia, ea s-a ocupat de treburile casnice, statutul de casnica, dupa cum declara chiar ea, nefiindu-i pe plac. ”Eu am fost mereu o persoana activa, mi-a placut mereu sa fac lucruri noi, sa calatoresc si am visat mereu sa am o afacere a mea. Sotul meu insa mi-a spus inca de la inceput ca nu ar dori sa fiu obligata sa muncesc in fabrica sau sa lucrez ca baby sitter sau badanta. Ma astepta o cariera de ”casalinga”, idee cu care nu m-am obisnuit niciodata.”

Faptul ca venea din Romania dintr-o zona cu traditie in agricultura si cei trei ani de facultate de agronomie au determinat-o sa inceapa sa se ocupe mai serios de gradina de legume pe care o avea familia sotului. ”Socrii mei au venit de cateva ori in Romania si au constatat cu placere ca in zona unde locuiam, Tecuci, exista gradini de legume foarte bogate si frumos ingrijite. Chiar tatal meu are o gradina nemaipomenita. Si bineinteles ca totul e natural, crescut biologic. Mi-au propus sa fac si in Italia acelasi si nu am stat mult pe ganduri.”povesteste Liliana. In primii doi ani Liliana a reusit sa ridice pe o suprafata de aproape 600 de metri patrati doua spatii, creind doua sere foarte cochete. ”Nu m-am gandit ca ar fi posibil sa incep o afacere din asta. Tot ceea ce produceam foloseam noi in casa sau faceam cadou celor din familie sau vecinilor. Suprafata este destul de mare si ne ramanea foarte mult. Am decis impreuna cu familia sotului meu ca cel mai nimerit ar fi sa deschidem o societate si sa le comercializam”. Dupa crearea firmei, Liliana s-a informat in amanunt despre tehnologiile moderne in cultura legumelor si a zarzavaturilor plus cunostiintele acumulate in anii de facultate, facand ca in prezent sa aiba un adevarat succes. A mai angajat si alte doua persoane, romani tot din localitatea ei natala, priceputi in legumicultura. ”singura nu puteam face fata si am decis sa angajam alte doua persoane. Auzisem de la parintii mei ca doi vecini ar cauta de lucru in Italia si nu am stat pe ganduri. Stiam ca sunt si foarte priceputi si i-am adus la noi. Le-am gasit si o chirie mai ieftina iar acum au si familiile cu ei.” In prezent cele doua sere sunt folosite pentru producerea rasadurilor, folosite ulterior in spatiu deschis. ”Ne-am profilat mai mult pentru producerea de rasaduri de salata si rosii de multe varietati. Sunt produsele cele mai cautate si mai bine vandute. Dar in cantitati mai mici producem si rasad sau chiar legume mature de ardei, castraveti, broccoli, ceapa sau usturoi. Incet, incet am inceput sa avem clienti ficsi care sunt siguri ca produsele noastre, nu foarte multe ce-i drept, sunt de foarte buna calitate insa”, marturiseste Liliana. De-a lungul timpului, mai ales la inceput, a trebuit sa-l convinga pe sotul ei ca treaba inceputa poate fi de succes. ”Am avut putine greutati la inceput pentru a-l convinge pe sotul meu sa incep aceasta activitate. El isi doreste foarte mult un copil si considera ca implicandu-ma intr-o astfel de activitate nu as mai avea timp pentru educatia si cresterea lui. Am gasit insa un aliat puternic in socrul meu.”

http://www.rgnpress.ro/Diverse/Nu-s-a-o ... linga.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.