Jump to content

Parcurile din Galaţi, o afacere de zeci de milioane de lei


dcp100168

Recommended Posts

Parcurile din Galaţi, o afacere de zeci de milioane de lei

* Cu un buget de 15 milioane de lei până acum, parcurile şi locurile de joacă par să fi fost considerate prioritare în ultimii doi ani * Cu Grădina Publică şi cu Parcul Rizer reabilitate, actuala administraţie mută miza pe parcuri mici, de cartier, la 500.000 de lei bucata * Faleza şi Parcul Cloşca nu intră în planurile pe termen lung

 

Una dintre mizele de căpătâi ale primarului Marius Stan pare a fi reabilitarea şi construcţia de parcuri şi locuri de joacă. Văzute drept aducătoare de capital electoral, parcurile reprezintă, totuşi, o necesitate, dar şi o cheltuială pe măsură. În ultimii trei ani s-au cheltuit peste 15 milioane de lei, iar în perioada următoare se pregătesc alte câteva milioane bune. Totul dintr-un buget în continuare precar, dar care pare pregătit să suporte şi cererea gălăţenilor de locuri de joacă şi de relaxare.
Cât s-a cheltuit pe proiectele vechii administraţii
În jur de 15 milioane de lei au intrat în parcurile gălăţene din 2011 încoace. Iar rezultatele se şi văd, într-o oarecare măsură. Dincolo de gogomănia de pe mijloc şi alte câteva mici neajunsuri, Parcul Rizer este totuşi refăcut din temelii, el fiind redescoperit de gălăţeni în această vară. Potrivit cifrelor oficiale ale Primăriei, Parcul Rizer a înghiţit în jur de 1,6 milioane de lei. E drept, pentru finalizarea lui, adică pentru reabilitarea centurii de moloz care îl străbate pe mijloc, va mai fi nevoie de încă 600.000 de lei, ceea ce înseamnă că, în final, Rizerul va fi costat peste 2 milioane de lei. Mult mai costisitoare a fost investiţia de la Grădina Publică. Cele zece milioane de lei investite aici (6,8 de la Uniunea Europeană, 1,4 de la bugetul de stat şi 2,2 de la cel local) au transformat şi acest parc într-un loc mai mult decât frecventabil. Sigur, mai sunt şi aici o serie de neajunsuri, însă acestea nu fac obiectul prezentei analize.
Parcul Viva, primul proiect al lui Marius Stan
Tot la capitolul parcuri finalizate în ultimii trei ani, şi din nou cu mici probleme de execuţie şi / sau de proiectare, intră şi Parcul Selgros. Construit de la zero, acesta a costat în jur de 1,5 milioane de lei. Aproximativ aceeaşi sumă a fost/este cheltuită pentru reabilitarea din temelii a Parcului Viva, lucrarea fiind descrisă în amănunt aici (link către textul ancăi melinte de azi). Cei care locuiesc în zonă şi cei care trec zilnic pe acolo deja observă schimbările, locul urmând să fie inaugurat, potrivit oficialilor din Primăria Galaţi, la începutul lunii noiembrie. Despre neajunsuri încă nu poate fi vorba, parcul nefiind încă oferit publicului spre folosinţă. Se ştie însă că execuţia lui a durat mai mult decât se estima iniţial, fapt care a stârnit frustrarea multora dintre gălăţeni, care a trebuit să îşi caute alte locuri de relaxare timp de un sezon întreg. "Am avut totuşi noroc de faptul că pentru acest parc exista un studiu de fezabilitate «la sertar» încă de pe vremea fostei administraţii. Dacă nu ar fi existat acest studiu foarte probabil acest parc nu putea fi terminat anul acesta. Lucrările ar fi trebuit să fie decalate", a admis purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.
Miza în 2014: parcuri mici, de cartier, bine dotate
Pentru perioada imediat următoare, se pare că Primăria se va concentra asupra unor parcuri mai mici, de cartier, dar care vor fi dotate la un nivel foarte bun, cu un mobilier urban comparabil cu cel care deja a fost adus pentru Parcul Viva. Iar prima lucrare de acest gen a şi început deja în Micro 39, în vecinătatea sediului Direcţiei de Taxe şi Impozite din zonă. Lucrarea va costa, potrivit estimărilor celor din Primărie, în jur de 500.000 de lei şi va fi un fel de "parc pilot" care va fi "clonat" ulterior în alte patru cinci cartiere mari ale Galaţiului. "În 2014, miza este pe acest gen de parcuri. Nu am stabilit deocamdată cât vom investi şi nici câte astfel de parcuri se vor face, totul este în funcţie de bugetul pe care îl va aproba Consiliul Local pentru anul viitor", a mai spus Mihai Costache.
Parcul Cloşca şi Faleza, proiecte pe termen lung
Pe lista Primăriei de reabilitare a parcurilor şi locurilor de joacă se află în continuare alte trei mari obiective. Este vorba despre Orăşelul Copiilor, din Ţiglina, Parcul Cloşca şi, nu în ultimul rând, Faleza Dunării. În toate aceste cazuri lucrările nu sunt prevăzute pentru perioada imediat următoare. Cele mai mari şanse să prindă din nou viaţă le are Orăşelul Copiilor, care are o suprafaţă aproximativ egală cu cea a Parcului Viva, ceea ce înseamnă că investiţia se va cifra, foarte probabil, tot în jurul a 1,5 - 2 milioane de lei, în funcţie de specificitatea locului şi de ceea ce se va dori. "Pentru acest parc s-a realizat recent proiectul, care a costat 57.000 de lei şi sperăm să îl facem până la sfârşitul anului viitor", a explicat Mihai Costache. În schimb, pentru Parcul Cloşca, 2014 va aduce cel mult o soluţie, acolo fiind nevoie de un studiu care să stabilească în ce măsură pârâul Ţiglina poate să afecteze sau nu anumite tipuri de lucrări. De asemenea, Primăria are în vedere şi o reabilitare a întregii Faleze Inferioare, însă acesta poate fi trecut doar la capitolul proiecte pe termen lung. "Faleza este în stadiul de studiu geotehnic. În funcţie de ce ne permite solul din zonă se va lua o decizie", a mai spus reprezentantul Primăriei.
Cum arată un parc de cartier în Iaşi

Parcuri cum e cel pe care Primăria s-a apucat să facă în Micro 39 deja au fost construite în oraşe mari din ţară. De exemplu, la Iaşi, cu o sumă aproximativ egală cu cea pe care municipalitatea gălăţeană se pregăteşte să o cheltuiască, a fost reabilitat Parcul Lumea Copiilor. Acesta este unul dintre cele mai moderne din ţară şi extrem de bine dotat, mobilierul fiind pentru toate vârstele: de la tobogane, leagăne şi balansoare pentru cei mici până la aparate de fitness pentru cei mari.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Primarul Marius Stan promite...

 

- În ceea ce priveşte Parcul CFR, ne declaraţi, la începutul anului, că va avea tiroliană. Mai este valabil acest plan?
- Vrem să transformăm Parcul CFR în Aventura Parc. Pentru amenajare, avem încheiat contract cu SC Mercoinstal SRL, firmă care a lucrat şi la parcul din Micro 39, şi care va elabora studiul de fezabilitate până pe 10 iunie 2014. Urmăm procedurile normale şi sperăm ca în primăvara viitoare să putem avea Aventura Parc, cu tiroliană şi activităţi de acelaşi gen. E un loc care se pretează la aşa ceva şi care o să dea valoare şi zonei respective, care astăzi este aproape părăsită. Va deveni un loc interesant pentru tot oraşul şi în special pentru iubitorii de adrenalină. Din momentul în care am realizat instalaţia de tiroliană, intrăm într-o renovare peisagistică a parcului, adecvată proiectului.

- Ce planuri aveţi cu Parcul Eminescu?
- Pentru Parcul Eminescu, anul acesta, este prins în buget studiul de fezabilitate pentru modernizare. Noi am dat tema de proiectare pentru acest parc. Clădirea din parc va fi desfiinţată în condiţiile legii, până la începerea lucrărilor de reabilitare şi de modernizare a parcului. Este o construcţie amplasată pe zona verde, deci nu e de comentat, indiferent ce autorizaţii are, terenul trebuie redat parcului, care este un loc emblematic pentru oraş şi trebuie să arate ca un parc. Sunt în zonă mai multe de demolat, cum ar fi chioşcurile de pe lângă Modern.
În cadrul acestui proiect vom avea în vedere şi restaurarea şi conservarea pe termen lung a statuii poetului. Devenim penibili montând mâna muzei la fiecare 15 ianuarie.

- Ce se mai întâmplă cu Parcul Rizer?
- În Parcul Rizer vom face o zonă extinsă de picnic pe terenul care a fost destinat iniţial Muzeului de Arte Vizuale. Din cauza procedurilor, a durat mai mult, dar am primit terenul de la Consiliul Judeţului. Nu facem altceva decât zonă de picnic, cu gazon şi instalaţie de stropit pentru că există posibilitatea ca, într-un timp relativ scurt, doi - cinci - zece ani, Consiliul Judeţului să primească bani pentru muzeu şi proiectul e pe zona respectivă. Dar o zonă de picnic, unde să mănânci un sandviş, să stai cu copilul mic într-un loc protejat e binevenit şi în două luni poate fi gata. E la noi cutuma asta: nu călcaţi iarba! Nu, iarba se calcă, nu la modul grosolan, să iei brazde, dar iarba udată şi tunsă la timp rezistă şi la călcat dacă o îngrijeşti. Putem apela inclusiv la un rulou de gazon, iar instalaţia de stropit se face în două săptămâni. Trebuie un pat de nisip pe care vine instalaţia de stropit care e conectată la un panou de comandă cu programare, nu trebuie să vii cu furtunul.
Plecând de la cultivat gazonul, zonele verzi de prin oraş - scuarul de pe Brăilei, parcurile, sensurile giratorii, aşa mi le doresc, ca în toate oraşele din ţările civilizate, cu gazon, flori şi instalaţie de stropit cu picătura.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Contraste izbitoare între parcurile Galaţiului

Parcul "Carol" (CFR) şi Parcul "Corneliu Coposu" (Cloşca) au fost modernizate doar pe hârtie, planurile fiind plătite cu 223.634 de lei * Mai norocoase, Grădina Publică şi Orăşelul Copiilor au fost reabilitate recent şi se luptă acum să-şi menţină întreagă noua imagine civilizată

Într-un oraş dominat de betoane, garaje şi ruine, parcurile reprezintă soluţia de relaxare, joacă şi aer curat, în lipsa unor zone de agrement publice. Tocmai de aceea am luat la pas patru dintre cele mai importante parcuri gălăţene - Parcul CFR, Grădina Publică, Orăşelul Copiilor şi Parcul Cloşca, pentru a vedea ce le oferă acestea gălăţenilor. Mai ales că modernizarea lor s-a făcut sau promis în acest mandat. Ce-am descoperit e demn de povestea "Un ochi râde, altul plânge"...

Un altfel de "aventură" în Parcul CFR

"Vrem să transformăm Parcul CFR în Aventura Parc. SC Merco Instal SRL, firma care a lucrat şi la parcul din Micro 39, va elabora documentaţia până pe 10 iunie 2014. Sperăm ca în primăvara viitoare să putem avea Aventura Parc, cu instalaţie de tiroliană pentru iubitorii de adrenalină, dar şi o renovare peisagistică", declara primarul Marius Stan, într-un interviu acordat ziarului nostru, în aprilie 2014.

De unde tiroliană sau reabilitare peisagistică? În Parcul CFR te aşteaptă un altfel de aventură, a delăsării: alei sparte sau crăpate, buruieni înalte până la genunchi, bănci ruginite şi contorsionate şi covoare de coji de seminţe presărate cu gunoaie! Un fost teren de baschet dezafectat, felinare fără becuri, un foişor ce abia mai stă în picioare, asortat cu monumente de for public degradate şi lăsate de izbelişte. Ah, şi cu o „oglindă de apă” din care a rămas doar bazinul dărăpănat. Să-i plângi de milă, nu alta!

Ce s-a întâmplat? Păi, în februarie 2015, documentaţia de modernizare a parcului a ajuns pe masa aleşilor locali. Planurile de modernizare, pentru care Primăria a plătit 95.914 lei fără TVA, nu spuneau nimic de tiroliană, dar propuneau amenajarea unui circuit romantic (dalaj, pergole, peluză), minicascadă, lac şi fântâni arteziene, grădiniţă parfumată şi peluză englezească pentru picnic, grupuri sanitare, refacerea instalaţiilor de canalizare, iluminat ambiental, mobilier urban, renovare peisagistică, sistem audio şi câte şi mai câte… O investiţie de 12.571.086 de lei care n-a ajuns niciodată să fie aprobată de aleşii locali. Motivul? Consilierii au considerat că investiţia nu este o prioritate, iar fără votul lor nu se poate face nimic! Priviţi imaginile şi judecaţi dacă modernizarea era sau nu o prioritate!

Grădina Publică europeană

Redeschisă în septembrie 2013, după o modernizare cu finanţare europeană, realizată asocierea SC Pallegrini SRL - SC TLSIT SA Piatra Neamţ, lucrări care au costat 5,37 milioane de lei, Grădina Publică a reuşit să-şi păstreze imaginea de la inaugurare. Covoarele de lalelele multicolore din zona centrală îţi iau ochii, dar tot nu poţi trece cu vederea zonele unde vegetaţia abundentă şi înaltă aşteaptă coasa. Băncile au rezistat, cu puţine excepţii, dar au fost scoase suporturile pentru laptopuri, care deveniseră un real pericol pentru copii.

Cele mai căutate rămân locul de joacă pentru cei mici, destul de modest, şi zona de fitness. La concurenţă este spaţiul privat de distracţie pentru copii, cu trenuleţ, carusel, bărcuţe, tobogan gonflabil, trambulină şi alte facilităţi, cu tarife între trei şi cinci lei.

La fântâna arteziană, reabilitată în 2013, de firma Primo SRL, contra sumei de 316.100 de lei de la bugetul local, se lucra de zor, atunci când am descins noi în Grădina Publică, semn că se pregăteşte repunerea ei în funcţiune.

Orăşelul Copiilor, cu toalete închise

"Încă nu e finalizat sută la sută Orăşelul Copiilor, s-a comandat mai târziu toaleta modulară", declara primarul Marius Stan, pe 28 octombrie 2015, când a inaugurat parcul modernizat. Modernizarea Orăşelului Copiilor a fost realizată de asocierea Lemacons - Ischia - Servland şi are o valoare de 3,39 milioane lei (TVA inclus). Grupul sanitar, realizat anul acesta, pentru care Primăria a plătit firmei Lemacons 20.400 de lei, era, când am vizitat noi parcul, doar parţial deschis. Concret, dintre cele trei cabine speciale pentru bărbaţi, femei şi persoane cu dizabilităţi, numai la domni era deschis. Şi, evident, mizerie! Deşi, între noi fie vorba, domnii sunt oarecum minoritari pe lângă mamele şi bunicile venite cu prichindeii în parc… Dar bine că exista şi toaleta modulară, ceva mai curată!

În zilele însorite, orăşelul este neîncăpător. Se stă la coadă la tobogane şi la echipamentele de căţărat! Zonele de joacă pentru copii de 1-5 ani, 6-12 ani şi 11-15 ani, tiroliana, terenul de sport şi zona de fitness nu duc lipsă de amatori de distracţie.

Parcul "Corneliu Coposu", degradare şi delăsare

Oricum i s-ar spune, „Cloşca” sau „Corneliu Coposu”, parcul de la Ultimul Leu este sinonim cu degradarea şi delăsarea. Aleile cu dale sparte, crăpate ori sărite pun la grea încercare încălţările sau siguranţa picioarelor şi-i zdruncină zdravăn pe puştanii care se plimbă cu carturile cu pedale ori cu maşinuţele închiriate.

Mâncate de rugină sunt şi băncile şi sculpturile care decorează parcul. Păcat de ele! Buruienile cresc în voie, fără să le deranjeze nimeni! Locul de joacă public este vai de capul lui. Scările monumentale care coboară spre aleile inferioare sunt în prag de prăbuşire. Bucăţi de tencuială căzute şi împrăştiate pe trepte, apă verzuie care bălteşte, fisuri şi crăpături adânci, prin care îţi încape mâna! Dezastru! Şi priveliştea ţevilor de canalizare sparte, din care picură, apă cu miros de hazna. Trist!

Şi n-ar fi trebuit să fie aşa! Mai ales că în 2013 aleşii locali au votat o hotărâre prin care Primăria se asocia cu PFA Călin Lileana. Aceasta se angaja să reabiliteze întregul parc, în schimbul folosirii unei suprafeţe de teren pe care şi-ar fi instalat propriile echipamentele de joacă, pentru care percepea taxă. Din păcate, imaginea parcului s-a degradat, iar despre contract unii spun că nu s-a mai încheiat, alţii că s-a reziliat.

Totuşi, pentru documentaţia de „Reabilitare Parc Cloşca”, Primăria a plătit firmei Atu Consulting SRL suma 127.720 de lei fără TVA. Lucrările propuse vizau modernizarea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare, reabilitarea aleilor, modernizare peisagistică… de toate. Proiectul de modernizare nici măcar nu a ajuns pe masa aleşilor locali. Poate în mandatul viitor…

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.