dcp100168 Posted October 31, 2013 Share Posted October 31, 2013 Bărbat căzut de pe o schelă, în Şantierul NavalUn angajat al Şantierului Naval Damen a căzut, astăzi dimineaţă, de pe schela pe care lucra. Muncitorul a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, cu o ambulanţă a Şantierului, fiind internat cu mai multe fracturi.Este vorba despre un bărbat în vârstă de 46 de ani, care lucra pe o schelă, la înălţimea de 10-11 metri. „În jurul orei 7,30, în timp ce efectua nişte lucrări pe o schelă, persoana a fost dezechilibrată de un alt element de schelă, manevrat de o macara. Persoana a căzut pe o platformă, aflată la 7-9 metri, deci diferenţa de nivel nu a fost foarte mare”, ne-a declarat inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, Ionel Petrea.Acesta a mai precizat că ITM a efectuat deja ancheta la faţa locului şi urmează să se stabilească primele concluzii.Deocamdată, muncitorul se află la camera de stabilizare a Spitalului Judeţean, fiind internat cu fractură de bazin şi de claviculă, iar viaţa nu îi este pusă în pericol!viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Relu Posted October 31, 2013 Share Posted October 31, 2013 când se lucrează la înălțime, e obligatorie folosirea centurii de siguranță.în rest, sănătate și învățătură de minte tuturor celorlați. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LaurX82 Posted October 31, 2013 Share Posted October 31, 2013 (edited) când se lucrează la înălțime, e obligatorie folosirea centurii de siguranță. în rest, sănătate și învățătură de minte tuturor celorlați. In santier naval nu prea se foloseste acea centura, si o foloseste mai mult schelarii, muncitorii nu au au asa ceva si mai e si o schela ca vai de ea pe unele locuri. Nu e ca in combinat obligatoriu centura daca esti la o inaltime mai mare de 1.8 metri si sa fi apt pentru inaltime si in plus schela e schela. In santier naval e mai alfel Si in santier naval mai e si stres mult, graba si tot felu. Am lucrat si in combinat si in santier, si in santier am mai lucrat si ca schelar, deci stiu cum sta treaba... Edited October 31, 2013 by LaurX82 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Relu Posted October 31, 2013 Share Posted October 31, 2013 Din ce spui, rezultă că vinovată e chiar conducerea șantierului, în schimb o s-o încaseze „mortu”, pe baza art. 22 din Legea 319.Și în fond, n-ai nici o scuză să nu iei măsuri de protecție când lucrezi la înălțime: NSSM 12 Norme pentru lucrul la înălțime. Reguli valabile oriunde: în Combinat, în Șantierul Naval sau la rafturile de la supermarket. Să mai spun că după o asemenea căzătură rămâi cu sechele? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LaurX82 Posted October 31, 2013 Share Posted October 31, 2013 In combinat se poarta centura si tot ce este ca protectia munci e stricta, cum te prinde cum te arde si grav. La roman daca nu e obligat, fortat nu respecta mai nimic... In santier naval oricine se urca pe schela si lucreaza... In santier naval e strict sa porti casca, ochelarii cand polizezi si bluza de salopeta pe tine chiar si cand mergi prin curtea santierului... vai ce grav e bluza... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Relu Posted October 31, 2013 Share Posted October 31, 2013 în același ton cu bluza, ce zici de ochelarii din combinat, chiar și când te deplasezi? că pe mine nu m-au lăsat în pace până ce nu le-am dovedit că nu mai pot pune o altă pereche de ochelari, de protecție, peste cei de vedere? sau că-i musai să te ții de balustradă când mergi pe scări? sau că dacă mergi cu nasu-n hârtii: cică-i pericol să te împiedici și să cazi! sunt reguli pe care dacă nu le aplici, pleci pe targă.dar unele sunt făcute de către unii doar ca să arate că-s buni și ei la ceva... Link to comment Share on other sites More sharing options...
LaurX82 Posted October 31, 2013 Share Posted October 31, 2013 In combinat a fost multe accidente mortale, in santier naval mai putine si mai putine grave.... Acei ochelari in combinat erau stresanti... Bine ca persoana accidentata nu a murit, dar o sa fie agitatie mare acum in santier, dar peste ceva timp se uita... Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdiTZA21 Posted November 1, 2013 Share Posted November 1, 2013 (edited) în același ton cu bluza, ce zici de ochelarii din combinat, chiar și când te deplasezi? că pe mine nu m-au lăsat în pace până ce nu le-am dovedit că nu mai pot pune o altă pereche de ochelari, de protecție, peste cei de vedere? sau că-i musai să te ții de balustradă când mergi pe scări? sau că dacă mergi cu nasu-n hârtii: cică-i pericol să te împiedici și să cazi! sunt reguli pe care dacă nu le aplici, pleci pe targă. dar unele sunt făcute de către unii doar ca să arate că-s buni și ei la ceva... Relu, scuze ca ma bag, dar exista ochelari de protectie care sunt compatibili cu cei de vedere. Sau poti sa montezi "aripioare" laterale pe torti. Aici chiar ati gresit amandoi, si tu si inspectorul SSM. Pe hartii nu ai de ce sa te uiti cand mergi. Pe hartii te uiti la birou, apoi pe teren daca vrei sa te uiti pe hartii, te opresti in fata problemei si te uiti pe hartii stand pe loc. E la fel ca la soferi. Cine te pune sa cauti prin torpedo cand conduci? De balustrada trebuie sa te tii deoarece cu toti bocancii de protectie poti aluneca. De exemplu acum doua zile am alunecat pe puntea navei (puntea e inclinata) pe praf. Si aveam bocanci. Si puteam sa ma tin de ceva, dar nu am facut-o pentru ca dupa logica mea, am bocanci si pe praf nu poti aluneca. Dar mi-am invatat lectia. Cu casca e la fel. Daca nu e legata sub barbie, ai toate sansele sa te dai cu capul de ceva in timp ce casca ramane in aer si cade dupa tine, ca in desene animate. Mi s-a intamplat odata, am avut cucui si dureri de cap cateva zile, asa ca am casca legata sub barbie. Centura de siguranta e buna doar daca stii sa o folosesti. Am intalnit in DSGa oameni care habar nu au cum se foloseste hamul. Foloseau doar centura din mijloc. Prea multa munca sa imbraci hamul complet. Adica pentru cinci minute de lucrat la inaltime, nu mai trebuie imbracat total... Daca se intampla sa cada, se frangea in doua ca scobitoarea, dar ramanea agatat in centura Scuze nu exista. Am sapte ani de santiere navale prin lume. Regulile de protectie sunt identice si se aplica universal, oricui. Cel mai strict santier in care am lucrat este Daewoo, din Corea de Sud. Acolo CLAR nu scapa nimeni fara EIP!!! Pur si simplu te intoarce din drum daca nu esti incheiat la ultimul nasture. De acolo mi se trage fixatia cu casca de protectie. La mine e sudata de scafarlie chiar si la cateva minute dupa ce intru in birou. Shit can happen anytime.... Acum, sa fiu un pic carcotas, este CLAR vina muncitorului. Cei care instruiesc muncitorii zilnic, saptamanal, lunar, anual, pot manca rahat 24/7. Daca muncitorul n-are instinct de conservare, sau are creierul teflonat, o pateste. Si asta se vede zilnic, chiar fara sa se intample vreun accident. Pur si simplu muncitorii sunt complet ignoranti si nu constientizeaza la ce riscuri se supun. Chiar si cel mai mic detaliu conteaza. Sa stii Relu, ca nu ai dreptate cand spui ca regulile sunt facute de cineva doar pentru "a da bine" in fata altora. Regulile astea sunt facute dupa analizarea accidentelor de munca si dupa ce s-a descoperit cauza producerii accidentului. Zilnic apar reguli de care unii habar nu au. Dupa ce am alunecat pe punte, pe praf, muncitorii trebuie sa mature puntea complet dupa ce polizeaza.... Mai zii ceva. Exemple: ultimul nasture de sus de la bluza de salopeta descheiat: ia sa vezi cum pot intra brocuri de sudura sau metal topit pana in chiloti. Bocancii descheiati: pe langa faptul ca te poti impiedica lejer (acum daca umbla prin santier cu sireturile de la bocanci balalau, de ce leaga sireturile de la bocancii de oras pana la gat?), e la fel ca si la ultimul nasture de la bluza. Ochelari de protectie: valabil si pentru ala care polizeaza, cat si pentru ala care trece pe langa. Acum, Dorel se gandeste ca daca nu are polizor in mana, nu ii trebuie ochelari. Dar e unul mai Dorel decat el, care polizeaza si are ochelari si il doare pe el in fisa SSM ca tu nu ai ochelari. Centura de siguranta: daca o are, nu o foloseste ca "nu ii trebuie" la 4-10m, daca o foloseste nu o foloseste corect ca doar el e Superman sau Iron Man si daca e sa cada, nu pateste nimic. Sau daca e inaltimea mai mica, e caz de Concediu Medical. Antifoanele. Multi se gandesc ca nu se mai inteleg cu ceilalti daca le poarta. Problema este ca daca nu le folosesc la munca, dupa program, la bar (La Baba Tica pentru cei din DSGa) zbiara unii la altii pentru ca nu se mai aud. Le tiuie urechile cum imi tiue mie cand ies de la discoteca. Unde mai pui ca daca asculti muzica la un mp3 player sau la telefon si dai volumul la maxim, te avertizeaza ca o sa ai timpanele varza mai tarziu. Dar noua ne place, ne place, ne place place place....Masca de praf/gaze: ce-mi trebuie mie frate, si asa fumez... Gresit, sunt destule particole metalice (diferite melate) care odata intrate in plamani, acolo raman. Acu' lasa, ca da lapte combinatu' si santieru'. Da, dar scapi de fum si gaze, nu de metale... Mai vreti, ca mai am.... Edited November 1, 2013 by AdiTZA21 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Relu Posted November 1, 2013 Share Posted November 1, 2013 Ai dreptate în ceea ce afirmi. Dar, în orice accident există măcar un dram de prostie. Din partea accidentatului, firește. După 30 de ani de mecanică (strungar, lăcătuș, sudor, maistru), o cădere de la înălțime, trei intervenții la oftalmo, un ghips și nu mai știu câte tăieturi, arsuri și unghii zdrobite, am tras propriile învățături. Știi care-i culmea? Exceptând căderea de la înălțime, în toate celelalte cazuri aveam echipament de protecție. Nu mai vorbesc ce au pățit alți colegi de-ai mei, de-a lungul timpului. Un șpan fierbinte (600°C) sare și pe la guler și de acolo, mai jos; un broc de sudură îți poate intra și prin spatele jambierelor, când lucrezi pe vine; particulele de metal de la polizat, prin ricoșeu, ajung să pătrundă prin toate spațiile libere dintre rama ochelarilor și față. Fiecare, prin prisma experienței personale și a celorlalți, să aplice regulile și să poarte echipamentul. Pe vremuri, erau la Protecția Muncii în UPSRS, nea Rusu și nea Bălan. Îmi plăcea că venea la tine, te oprea din lucru și te întreba: „Ce nu-i în regulă aici, la tine?”. Omu' se uita de jur împrejur, conștientiza riscul și se conforma. Se discuta mult cu oamenii. Erau adunați la fața locului și se discuta, se cereau păreri. Oamenii, vrând-nevrând, acceptau o realitate.Acum se aplică politica drobului de sare: „Dacă se întâmplă...?” Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts