Jump to content

Oţelul şi-a găsit antrenor străin


dcp100168

Recommended Posts

Oţelul şi-a găsit antrenor străin

Oţelul câştigă cu Botoşaniul, dar Schumacher nu se poate bucura prea mult de cele două victorii legate la cârma echipei: una în Cupa României, cealaltă cu echipa lui Cristi Popovici. Narcis Răducan a anunţă venirea unui nou tehnician.

"Mâine vine un nou antrenor la Oţelul! Va fi unul cu experienţă mare, a antrenat mulţi ani în Germania", a declarat Narcis Răducan.

prosport.ro

Link to comment
Share on other sites

Sursele Digi Sport au oferit informaţia că tehnicianul așteptat la Oţelul este Petrik Sander, care a fost demis în octombrie de la cârma formaţiei Carl Zeiss Jena, din liga a patra germană. În 2006, Sander, care are acum 52 de ani, a reuşit să promoveze ca antrenor cu Energie Cottbus în Bundesliga, în următorul sezon salvând echipa de la retrogradare cu trei etape înainte de final. În 2005, tehnicianul a fost protagonistul unui moment nefericit, la un meci din liga a doua explodându-i o petardă chiar lângă banca de rezerve şi rănindu-l serios, de atunci el nemaiauzind cu urechea dreaptă.

digisport.ro

Link to comment
Share on other sites

Germanul Ewald Lienen, antrenorul dorit de Oţelul!

Managerul general al FC Oţelul, Narcis Răducan, a anunţat că se află în discuţii avansate cu un tehnician cu vastă experienţă în Bundesliga. Conform unor surse din cadrul clubului este vorba de Ewald Lienen, în vârstă de 59 de ani, ultima oară la AEK Atena.

Tehnicianul german şi-a început cariera de antrenor la echipa secundă a celor de la MSV Duisburg, trecând apoi principal chiar la prima formaţie. A mai antrenat apoi la Hansa Rostock, FC Koln, Tenerife, Moenchengladbach, Hannover, Panionios, TSV 1860 Munchen, Olympiakos şi Arminia Bielefeld.

Răducan urmează să se întâlnească cu Lienen în cursul acestei zile pentru a pune la punct toate detaliile legate de contract.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Germanul Ewald Lienen va fi noul antrenor al FC Oţelul Galaţi

Germanul Ewald Lienen, în vârstă de 59 de ani, ultima oară la AEK Atena, va fi noul antrenor al echipei Oţelul Galaţi, tehnicianul sosind, marţi, în România.

Fostul antrenor al echipei Oţelul, Dorinel Munteanu, a declarat că Lienen este un antrenor bun. "Îl cunosc bine pe Lienen, e un antrenor bun, care a avut succes la FC Koln. Am fost la un pas de a lucra împreună, el a preluat-o pe FC Koln în 1999, exact după ce am plecat. Am încredere în el că poate obţine rezultate bune. E important să readucă Oţelul acolo unde a fost în urmă cu câteva sezoane. Sunt bucuros că vine în Liga I un antrenor cu mentalitate sănătoasă din Germania şi cred că se poate adapta la fotbalul din România", a spus Munteanu.

Lienen şi-a început cariera de antrenor la echipa secundă a celor de la MSV Duisburg, după care a fost promovat principal la prima formaţie. El a mai antrenat pe Hansa Rostock, FC Koln, Tenerife, Borussia Monchengladbach, Hannover, Panionios, TSV 1860 Munchen, Olympiakos şi Arminia Bielefeld.

Ca fotbalist, el a evoluat pentru Arminia Bielefeld, Borussia Monchengladbach şi MSV Duisburg.

Tehnicianul Ionuţ Badea a fost demis după etapa a XII-a a Ligii I din cauza rezultatelor slabe. Interimatul la meciul din optimile Cupei României - Timişoreana contra echipei Corona Braşov, scor 2-1, şi de la cel din campionat cu FC Botoşani, scor 2-1, a fost asigurat de Constantin Schumacher.

mediafax.ro

 

Narcis Răducan: "Lienen a semnat pe trei ani. Nu schimbăm obiectivul, care rămâne clasarea cel puţin pe locul 7. Are un CV impresionant. M-a bucurat faptul că a preluat Panionios când era în impas în Grecia şi a dus-o în UEFA Europa League.”

Link to comment
Share on other sites

Ewald Lienen

Ewald Lienen are 59 de ani şi a jucat fotbal pentru echipele germane Arminia Bielefeld, Borussia Mönchengladbach şi MSV Duisburg. A avut o carieră bogată jucând nu mai puţin de 551 de meciuri în care a reuşit 95 de goluri. Tot ca fotbalist a suferit o accidentare absolut îngrozitoare, pe care cei mai tari de stomac o pot căuta pe internet.
În 1989 şi-a început cariera de antrenor la echipa a doua a celor de la MSV Duisburg. Au urmat patru ani petrecuţi aici, iar apoi a primit o şansă şi la formaţia mare care se afla în Bundesliga la acel moment. După un prim sezon bun, încheiat lejer la mijocul clasamentului, a fost concediat pe finalul anului 1994 şi a trebuit să accepte un post de secund al lui Jupp Heynckes la CD Tenerife în Spania. În 1997 a revenit în Germania natală, ca principal la Hansa Rostock, unde a reuşit un nesperat loc 6 în Bundesliga. La fel cum a păţit însă şi la Duisburg, următorul sezon nu a mai fost la fel de reuşit, iar echipa s-a zbătut în zona retrogradării, salvându-se miraculos abia după demiterea lui Lienen în 1999. Tehnicianul nu a rămas fără angajament, însă fiind înrolat de FC Koln, fosta formaţie a lui Dorinel Munteanu, cu care a reuşit să promoveze în Bundesliga, a terminat apoi pe locul 10, pentru a retrograda în cel de-al treilea său sezon acolo. S-a întors la Tenerife, de data asta ca principal, cu scopul de a promova din nou în Primera Division, numai că a fost demis la doar 6 luni de la instalare. A salvat apoi pe Borussia Mönchengladbach de la retrogradare în 2003, dar a fost concediat în acelaşi an pentru rezultate nefaste în debutul noului sezon. După 6 luni a continuat însă în Bundesliga la Hannover 96, pe care a salvat-o de la retrogradare în 2004. A urmat un loc 10 în sezonul următor, pentru ca traseul deja cunoscut al lui Lienen să prindă din nou contur: a fost concediat în 2005, după un început foarte slab în cel de-al treilea său sezon la echipă!
După o perioadă de pauză a fost nevoit să plece din nou peste hotare, ajungând la Panionios, cu care a ocupat locul 5 în prima ligă elenă în două sezoane consecutive, acest lucru aducându-i şi o calificare în Cupa UEFA. Şi-a reziliat contractul de comun acord cu grecii după ce secundul i-a fost concediat şi a plecat în 2009 la Anorthosis Famagusta. După un an în Cipru a revenit acasă şi a antrenat pe TSV 1860 Munchen, iar apoi a revenit în Grecia, dar de data asta la prestigioasa Olympiakos Pireu. După numai două luni a fost demis ca urmare a eliminării din Europa League. Anul 2010 l-a găsit la Arminia Bielefeld cu care a retrogradat în a treia ligă germană în 2011. În 2012 s-a întors în Grecia, la AEK Atena, echipă cu mari probleme financiare. În ciuda faptului că a reuşit câteva rezultate neaşteptate, iar fotbalul practicat de echipa sa era unul de calitate, a fost concediat în aprilie 2013, iar de atunci nu a mai antrenat.
Dacă va semna cu Oţelul va deveni primul tehnician străin din istoria echipei noastre, cât şi primul antrenor de Bundesliga care vine în Liga I!
După cum puteţi vedea şi în prezentarea de mai sus, Ewald Lienen este un tehnician cu experienţă enormă, antrenând de peste 20 de ani la nivel înalt, atât în Bundesliga, cât şi la echipe de top din afara Germaniei. Având în vedere istoricul său, pare tehnicianul perfect pentru a scoate o echipă din situaţii grele, mai ales că Oţelul nu traversează deloc cea mai bună perioadă a sa, aflându-se în zona retrogradării. Tehnicianul care va împlini 60 de ani luna aceasta are un procentaj de 36,48% meciuri câştigate ca antrenor principal, în timp ce egalurile se situează la 24,18%, iar înfrângerile la 39,34%. Ewald Lienen este un antrenor mai clasic, ce preferă de obicei un sistem 4-4-2.
dunareabatrana.ro

Link to comment
Share on other sites

Narcis Răducan: Ewald Lienen participă la antrenamentul Oţelului, apoi semnează contractul

Directorul general al FC Oţelul, Narcis Răducan, a declarat că noul tehnician al echipei, germanul Ewald Lienen, participă la şedinţa de pregătire care are loc miercuri dimineaţă, apoi va semna contractul, unul cu o valoare peste media celor ale antrenorilor români. "Prima întâlnire pe care am programat-o a fost cu domnul Adamescu (n.r. - Dan Adamescu, patronul clubului). Am fost suprins să aflu că ştia că a jucat fotbal la nivel înalt. Îl ştia ca fotbalist, pentru că sunt generaţii apropiate. Discuţia legată de bani a mers destul de repede. Este un efort pentru a aduce un antrenor de acest nivel. Contractul lui este confidenţial, dar câştigă peste media antrenorilor noştri, pentru că are un anumit statut şi i l-am respectat. Deşi este la antrenament în acest moment, actele vor fi semnate după antrenament, dar totul este pus la punct", a spus Răducan, la Sport.ro.

Oficialul gălăţenilor a precizat că Lienen este un tehncian capabil să preia din mers echipele cu problemele şi să le revitalizeze într-un timp foarte scurt. "A antrenat mult timp în Grecia şi este astfel obişnuit şi cu inexactităţile societăţii noastre. Noi sperăm să nu simtă acest lucru şi îi vom fi aproape, ca să se acomodeze cât mai repede. A preluat echipe cu probleme, în criză, şi a reuşit să le ridice. Un exemplu este Panionios, care era pe o poziţie retrogradabilă, şi a ajuns cu ea până în Liga Europa. Este capabil să preia din mers o echipă", a precizat Răducan.

Link to comment
Share on other sites

Lienen a şocat la prima conferinţă: "Putem repeta performanţa din 2011!"

Oţelul intră într-o nouă eră, după demiterea lui Badea şi interimatul lui Schumacher. Narcis Răducan a adus la Galaţi un antrenor cu un CV impresionant, Ewald Lienen.

Noul antrenor al Oţelului a făcut deja cunoştinţă cu echipa, despre care spune că nu reprezintă o necunoscută pentru el: "I-am văzut cu Basel". "Am văzut meciul de luni, cu Botoşaniul, şi am fost impresionat de calităţile jucătorilor. Totuşi, le mai trebuie încredere şi vom lucra mult la acest aspect. În plus, echipa a primit destul de multe goluri până acum şi principalul meu obiectiv este să elimin această problemă şi apoi să lucrez la partea ofensivă. Oţelul nu a fost pentru mine o necunoscută, am văzut-o live la Basel şi apoi la următorul meci la TV", a declarat Lienen.
Întrebat dacă şi când mai poate repeta performanţa din 2011, atunci când gălăţenii au câştigat primul titlu din palmares, Lienen a răspuns: "De ce nu anul ăsta? Se pot face performanţe, important este să câştig fiecare meci şi să jucăm cu plăcere"

Oţelul a făcut azi primul antrenament sub comanda noului antrenor şi tot stafful şi jucătorii au rămas impresionaţi de charisma şi jovialitatea neamţului.

prosport.ro

Link to comment
Share on other sites

Germanul Lienen a preluat conducerea tehnică a Oţelului, contractul este pe doi ani şi jumătate

Fotbaliştii de la Oţelul au susţinut miercuri, înainte de prânz, prima şedinţă de pregătire condusă de germanul Ewald Lienen, noul antrenor al echipei. Acesta a ajuns în Galaţi miercuri dimineaţă împreună cu Lucian Ciofoaia, preşedinte al Consiliului de Administraţie înainte de intrarea în insolvenţă şi acum administrator special al FC Oţelul SA.

Managerul general al echipei, Narcis Răducan, a spus că Lienen s-a întâlnit marţi seară cu patronul clubului, Dan Adamescu, iar după antrenamentul de miercuri s-au pus la punct ultimele detalii şi s-a semnat contractul. "Prima întâlnire pe care am programat-o a fost cu domnul Adamescu (n.r. - Dan Adamescu, patronul clubului). Am fost surprins să aflu că ştia că Ewald a jucat fotbal la nivel înalt. Îl ştia ca fotbalist, pentru că sunt generaţii apropiate. Discuţia legată de bani a mers destul de repede. Este un efort pentru a aduce un antrenor de acest nivel. Contractul lui este confidenţial, dar câştigă peste media antrenorilor noştri, pentru că are un anumit statut şi i l-am respectat. Contractul este pe o perioadă de doi ani şi jumătate. Avem nevoie de o schimbare fundamentală şi o vrem după modelul german, unul demonstrat că are succes în perioada lui Dorinel Munteanu la Oţelul", a spus Răducan.

Ewald Lienen vine la Oţelul cu propriul staff tehnic, un secund şi un preparator fizic, păstrând doar antrenorul cu portarii, Marius Popa.

Lienen: “Am fost la meciul Oţelului de la Basel”

Prezentarea oficială a avut loc aseară târziu, într-o conferinţă de presă, când Lienen a spus că Oţelul nu a fost o necunoscută pentru el. “Am fost pe stadion la Basel când a jucat acolo, în Champions League, tot atunci am mai văzut un alt meci la televizor. Am mai cules informaţii şi de la Florin Lovin, pe care l-am avut jucător la TSV Munchen. Am urmărit şi meciul de luni, am văzut că jucătorii au calitate dar au în acest moment nevoie de mai multă încredere. S-au primit multe goluri în ultimele meciuri şi de aici trebuie să începem, să eliminăm acest aspect. Muncind mult şi cu plăcere putem face performanţe”, a declarat noul antrenor al roş-alb-albaştrilor. Prima apariţie publică din postura de antrenor al Oţelului a încheiat-o cu o replică de un un optimism maxim, la întrebarea dacă Oţelul poate câştiga din nou campionatul în sezonul următor: “De ce nu anul acesta?”

Ewal Lienen, 59 de ani, şi-a început cariera de antrenor la echipa secundă a celor de la MSV Duisburg, după care a fost promovat principal la prima formaţie. El a mai antrenat pe Hansa Rostock, FC Koln, Tenerife, Borussia Monchengladbach, Hannover, Panionios, TSV 1860 Munchen, Olympiacos, Arminia Bielefeld şi AEK Atena.
Ca fotbalist, el a evoluat pentru Arminia Bielefeld, Borussia Monchengladbach şi MSV Duisburg.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Antrenamentul de astăzi al Oţelului, cu Ewald Lienen, va fi deschis publicului

După prezentarea oficială de aseară în cadrul unei conferinţe de presă a germanului Ewald Lienen, conducerea Oţelului a anunţat că publicul va avea acces la antrenamentul de astăzi, de la ora 16.30, pe care noul tehnician îl va conduce. Sesiunea de pregătire va avea loc pe terenul II al stadionului „Oţelul”.

„Ewald Lienen a fost instalat oficial antrenor în funcţia de antrenor al FC Oţelul Galaţi, acesta având ieri un prim contact cu lotul de jucători pe care îl va pregăti. Astăzi, este rândul suporterilor echipei noastre şi reprezentanţilor mass-media să îl poată vedea la lucru pe tehnicianul german, şedinţa de antrenament din această după-amiază fiind deschisă. Evenimenul este programat la ora 16:30 pe terenul II al stadionului „Oţelul”. Vă aşteptăm în număr cât mai mare!”, se arată în comunicatul emis de siteul oficial al clubului, www.fotbalclubotelul.ro.
Antrenorul Ewald Lienen a sosit de ieri în Galaţi şi a semnat un contract pe doi ani şi jumătate cu gruparea gălăţeană.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 200 de suporteri gălăţeni la antrenamentul Oţelului cu Ewald Lienen. Neamţul şi-a stabilit staff-ul tehnic

Noul antrenor al Oţelului, Ewald Lienen, a atras peste 200 de fani curioşi veniţi să-şi vadă favoriţii la treabă sub comanda tehnicianului german. Fanii de la Peluza Nord l-au întâmpinat pe antrenorul german cu un banner pe care era scris „Willkommen bei uns!”, care înseamnă „Bine ai venit la noi!”.

Cu acest prilej, managerul general Narcis Răducan a anunţat şi staff-ul tehnic complet al grupării roş-alb-albastre.

„Mă bucură foarte mult reacţia suporterilor la această mutare. A fost impresionat şi antrenorul nostru. Prima reacţie a jucătorilor e pozitivă, fiecare încearcă să lase o impresie bună încă de la început. Vă anunţ şi doi dintre colaboratori, membrii ai viitorului staff. Unul e Abder Ramdane, fost jucător în Franţa şi în Bundesliga. E foarte bine pregătit şi va fi principal asistent. A doua opţiune e Schumacher, pentru ataşamentul jucătorilor faţă de el”, a spus Narcis Răducan.

Abder Ramdane a mai fost asistentul lui Lienen la Panionios, TSV 1860 Munchen, Olympiakos şi Arminia Bielefeld. Ca jucător, Ramdane, algerian născut în Franţa, a evoluat pentru Nîmes şi Le Havre în Ligue 1 şi pentru Hansa Rostock şi Freiburg în Bundesliga.

Constantin Schumacher va rămâne secundul lui Lienen, astfel că va fi adus un alt antrenor, începând cu săptămâna viitoare, la echipa secundă a Oţelului, fosta funcţie a interimarului din ultimele două meciuri ale roş-alb-albaştrilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Noul antrenor al Oţelului nu se sperie de problemele de la club: „Se poate face performanţă”

* Tehnicianul german s-a declarat încrezător în potenţialul noii sale echipe şi nu se teme de situaţia din clasament sau de lipsa banilor

Cei din conducerea Oţelului l-au adus pe germanul Ewald Lienen, antrenor cu vastă experienţă în Bundesliga şi în campionatul Greciei, pentru a-l înlocui pe Ionuţ Badea şi a redresa situaţia echipei din clasament. Momentele dificile prin care trece gruparea roş-alb-albastră nu-l sperie deloc pe germanul Lienen, obişnuit să preia echipe în astfel de situaţii, aşa cum s-a întâmplat mai mereu în cariera sa, la FC Koln, Hansa Rostock, Borussia Moenchengladbach, Hannover sau Panionios.
„Când m-am dus la Panionios, clubul era într-o situaţie critică, fără bani şi fără rezultate. Banii nu reprezintă totul în fotbal, deşi cu ei faci transferuri. Nici la Panionios n-aveam bani, dar cu forţa grupului, cu mobilizarea tuturor celor din club,  am reuşit să ne clasăm de două ori la rând pe locul cinci, o performanţă foarte mare pentru acel club. Nu e foarte important ce nume au jucătorii, contează cât munceşte fiecare”, a spus Lienen.

Nu-l sperie obiectivul
Managerul general al FC Oţelul, Narcis Răducan, a spus că pentru acest sezon obiectivul tehnicianului german este de a clasa echipa în primele şapte echipe ale campionatului Ligii I, abia din ediţia următoare putându-se discuta de ţeluri mai îndrăzneţe. Germanul de pe banca Oţelului a spus că obiectivul e realizabil, având în vedere nivelul de forţe din Liga I.
„E un nivel destul de echilibrat în Liga I din câte am văzut. În afară de primele trei echipe, toate celelalte sunt apropiate valoric şi orice formaţie o poate învinge pe cealaltă. Ca antrenor îţi doreşti să câştigi toate partidele, chiar dacă nu-i posibil. Cel mai important este să muncim bine, să avem mentalitatea potrivită. Succes ai atunci când îţi propui să munceşti în fiecare zi pentru a-l obţine. Trebuie să muncim mult, dar cu plăcere”, a declarat Lienen.

Referitor la rezultatele slabe din acest sezon ale echipei, antrenorul neamţ a spus că problema nu e de valoare, ci a fost generată de lipsa de încredere a jucătorilor.
„Din câte ştiu, cel puţin zece jucători din echipa care a jucat în Liga Campionilor se află încă aici, aşa că nu poate fi vorba de lipsă de valoare, ci doar de lipsă de încredere în reuşită. Cel mai important pentru mine în alegerea făcută a fost că am văzut echipa şi potenţialul său, plus discuţiile cu Narcis Răducan şi Dan Adamescu care mi-au dat încredere că se poate face performanţă”, a adăugat tehnicianul german

Impact pozitiv la jucători

Directorul sportiv Alejandro Viglianti, un apropiat al jucătorilor, a spus că impactul numirii lui Lienen a fost pozitiv în rândul fotbaliştilor de la Oţelul. „Şi noi avem aşteptări mari de la antrenor. Am văzut un impact extrem de pozitiv la jucători odată cu numirea lui Lienen. Le-a câştigat încrederea încă de la primul antrenament şi cu toţii se vor mobiliza pentru a da tot ce au mai bun şi a-l impresiona pe noul tehnician. Am avut la club o experienţă foarte bună cu Dorinel Munteanu, alt antrenor cu şcoală germană, tocmai de aceea s-a optat către această variantă”, a spus Viglianti.
Primul meci cu Lienen pe banca Oţelului este programat luni, 11 noiembrie, de la ora 19.30, în deplasare cu ACS Poli Timişoara.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Lienen: "Înainte puteai muri pe teren. Acum, fotbaliştii par domnişoare!"

ProSport l-a vizitat pe Ewald Lienen la Galaţi. Chiar dacă a pierdut primele sale două meciuri în Liga 1, neamţul este optimist şi-i laudă pe fotbaliştii români. Lienen spune că Federaţia trebuie să se implice mai mult în pregătirea tinerilor şi a antrenorilor.

- Vinerea trecută aţi disputat primul joc acasă. Ce v-a plăcut şi ce v-a nemulţumit?
- Dacă în primul meci, cel cu Timişoara, am jucat foarte bine, am fost dinamici, am plimbat mult mingea şi am pierdut nemeritat în ultimul minut, cu Vaslui, din păcate, n-am repetat jocul şi atitudinea din meciul precedent. Nu ştiu de ce, cred că ţine de mentalitate, iar asta mă preocupă destul de mult în acest moment.

 

- Publicul latin vrea rezultate imediat, spre deosebire de cel din vest, de exemplu, unde lumea e mai aşezată şi răbdătoare…Sunteţi pregătit în acest sens?
- Peste tot se aşteaptă rezultate rapide şi, din nefericire, în ultimii ani a scăzut constanţa pe băncile tehnice ale cluburilor. Mă îngrijorează faptul că antrenorii sunt daţi mult prea uşor afară, iar aici influenţează mult şi caracteristica actuală a presei. Am avut o perioadă cu probleme şi în Germania şi am fost unul dintre cei care au criticat dur acest curent.

 

- Care credeţi că sunt atu-urile şi lipsurile jucătorilor români, atât cât aţi apucat să vă daţi seama?
- Sunt, totuşi, de prea puţină vreme în România, dar consider că Federaţia ar fi trebuit să se implice mai mult, să ofere încredere tinerilor jucători români care sunt foarte promiţători. De asemenea, cred că sunteţi un popor foarte talentat şi poate cu un schimb de informaţii mai intens la nivelul Şcolii de Antrenori, încă din sectorul juvenil, aţi acumula exact acel segment care le lipseşte tinerilor jucători şi, în general, fotbaliştilor români. Iar ca să vorbesc de atu-uri, credeţi-mă că n-am văzut în viaţa mea aşa de multă calitate tehnică precum în Liga 1.  

 

- Am observat că sunteţi îngrijorat de mentalitatea românilor…
- Nu ştiu dacă pot să spun preocupat, dar am sesizat, în puţinul timp de când am preluat Oţelul, că se cedează prea uşor lupta bărbătească, jucătorii simulează parcă prea mult atunci când sunt loviţi. Cu o schimbare la acest nivel, încă de la Academiile de fotbal, se poate îndrepta cu mult atitudinea celui care vrea să devină un campion. Să conştientizeze pe parcurs faptul că a crescut, să i se schimbe mentalitatea încă de la început.

 

- Dacă aţi putea alege între un jucător dur, dar eficient, sau unul tehnic predispus uneori şi la greşeli, pentru ce aţi opta?
- Eu am 11 jucători pe teren, nu caut doar unul singur. Pe mine mă interesează ca mingea să se plimbe cu uşurinţă. Să  fim periculoşi, să ne zbatem pentru fiecare balon, să fim proaspeţi mereu şi să nu mai arătăm niciodată ca în jocul cu Vaslui. În timpul meciului am stat şi m-am gândit că echipa noastră arăta exact ca naţionala României la Atena. Fără vlagă, greoaie! Dacă am fi avut un şablon şi l-am fi pus deasupra noastră, am fi descoperit că ne-am mişcat exact ca în meciul României cu Grecia.

 

- Liga I nu e obişnuită cu antrenori cu un CV atât de bogat ca al dumneavoastră, ci mai degrabă cu unii care vin aici pentru a-şi face un nume în antrenorat. Pe dumneavoastră ce sau cine v-a convins să alegeţi Oţelul?
- Au fost mai mulţi factori. Narcis Răducan a avut o mare contribuţie. Il ştiam ca jucător, mi-a plăcut de el că era foarte tehnic, un bun dribleur şi am văzut câtă dorinţă are de a izbuti în fotbal ca manager. El, împreună cu Viglianti, îmi uşurează munca de a aduce echipa acolo unde ne dorim. Mi-a plăcut ce mi-a prezentat, iar apoi când am venit la Galaţi şi am văzut condiţiile, am fost absolut fermecat.

- Cunoşteaţi această echipă până să intraţi în contact cu ea?
- Sigur, am asistat la meciul cu Basel, din Liga Campionilor şi la cel cu Manchester. M-a încântat felul cum a jucat Oţelul la Basel, păcat că nu a reuşit să câştige, că a fost şi acel cartonaş roşu, dar jocul prestat mi s-a părut interesant.

- Aţi adus mai devreme aminte despre meciul dintre România şi Grecia. Cum vi s-a părut?
- Grecia a avut o grupă facilă. În meciul de baraj a fost foarte concentrată, dar trebuie să recunoaştem că unul dintre golurile de la Atena nu a fost regulamentar. Ar fi o prostie să judecăm selecţionerul. Nu! Nu trebuie. Acolo a jucat o echipă întreagă şi din păcate s-au văzut multe lipsuri. Aţi întâlnit şi o echipă mai experimentată în astfel de jocuri, inestetică de mulţi ani, dar capabilă prin jocul simplu pe care-l propune să bată pe oricine.

 

- L-aţi avut pe Mitroglou la Olimpiakos. Cum era? V-aţi aşteptat să aibă această explozie atât de repede?
- N-am lucrat doar cu Mitroglou, ci şi cu Siovas şi Maniatis. Cu Mitroglou a lucrat Abder, secun­dul meu la Academie, în Germania, şi încă de atunci se anunţa un vârf cu mare viitor. Îi cunosc foarte bine pe toţi. Mitroglou are forţă, agresivitate în joc şi a fost principalul duşman al României. Nu-mi explic de ce a fost lăsat atât de liber la jocul de la Bucureşti. Am lucrat cu jumatate de echipă a Greciei la Panionios şi sunt mândru de nivelul la care au ajuns, prin seriozitate şi o permanentă determinare.

- Germania e din nou printre forţele Europei. Credeţi că va reuşi să câştige Mondialul anul acesta?
- Nu cred. Sunt foarte mândru de fotbalul german din prezent pentru că noi am avut o serie lungă în care nu am jucat cel mai frumos fotbal şi am avut succes. Mereu am  ajuns în finale deşi nu am arătat cel mai bun joc. Acum, din fericire, avem parte de o generaţie tânără foarte bună care a crescut în centrele noastre de formare. Sunt jucători de primă clasă precum Özil, Reus, Schurrle, Goetze, fotbalişti  incredibili. Mă îngrijorează faptul că nu suntem stabili în apărare. La Euro am pierdut pentru că nu ne-am putut apăra în faţa lui Balotelli, astfel că aceeaşi problemă o putem avea cu Neymar sau Messi.

- Pe o scară de la 1 la 10, unde se situează campionatul nostru?
- Vreţi să ştiţi ce cred eu sau ce cred jucătorii români? (râde) Nu vreau să-mi dau cu părerea. Cred că avem echipe bune aici, mai trebuie aranjate unele aspecte, sunt mulţi străini de exemplu. Cineva m-a întrebat de ce Bayern şi Dortmund domină fotbalul european şi la naţională nu pot să fie mai sus de atât. Am zis, ok, dacă la naţională am juca pe stânga cu Ribery şi pe dreapta cu Robben sau în apărare l-am pune pe Dante, iar în centru pe Martinez, am fi mai buni. Bayern Munchen şi Dortmund nu sunt doar ele Germania, cum nici Vaslui nu e România, pentru că la Vaslui sunt destui străini. Dacă vrei să domini fotbalul, n-o vei putea face doar cu jucători „homemade“.

- Vă întreb despre acea accidentare oribilă din 1981. Fotografia cu rana dumneavoatră rămâne şi acum, la mai bine de 30 de ani, una dintre imaginile urâte ale fotbalului…
- De 32 de ani face înconjurul lumii şi a fost, într-adevăr, groaznică. Ştiu că a fost spectaculos să vedeţi un os într-un picior deschis, care arăta mai degrabă a luptă la războiul mondial, dar lumea nu ştie câteva aspecte importante legate de acel moment..

- Vă ascult...
- Pe vremea aceea se juca un fotbal foarte dur. Noi, jucătorii, eram supuşi multor riscuri, inclusiv morţii. Da, da! Nu era nicio diferenţă între un meci de fotbal şi unul de box. Jucam la Arminia, aveam meci cu Werder. Echipa noastră trecea printr-un moment foarte bun, eram mereu pe contraatac şi ei nu reuşeau să ne desfacă jocul decât  prin faulturi. Antrenorul lor le striga de pe margine să joace tare, agresiv, să nu se ferească să intre la minge. Cu un minut înainte de accidentare, l-am văzut pe cel care avea să mă lovească la marginea terenului. Era lângă antrenor care îi făcea semne către mine şi îi spunea să intre să mă rupă. Cum a intrat înapoi pe teren, s-a pus pe mine, iar la o minge pe care am recuperat-o, (demonstrează cu propriul picior) s-a aruncat cu ghetele direct pe piciorul meu, foarte violent. Am avut mare noroc de faptul că nu m-a prins la genunchi pentru că m-ar fi distrus pe viaţă, îmi nenorocea cariera.   

- M-a surprins faptul că nu aţi rămas întins pe teren, ci v-aţi dus alergând către banca tehnică. De ce?
- Primul instinct a fost să mă duc la antrenorul lor să îl împing şi să-i spun că din cauza lui s-a întâmplat totul pentru că îl văzusem puţin mai înainte. I-am zis «Vrei să mă omori?». N-am să uit niciodată faptul că arbitrul i-a arătat doar cartonaş galben. Am urlat şi la el şi i-am zis «Trebuia să-mi rupă şi celălalt picior ca să-i dai roşu?» Puteau să ne omoare. După doi ani, au schimbat şi regulile şi nu se mai puteau întâmpla astfel de nenorociri. A fost ghinion pentru mine, dar noroc pentru dezvoltarea fotbalului.

 

- Aţi mai vorbit de atunci cu jucătorul care v-a accidentat?
- Da, ne-am întâlnit în 2012  la iniţiativa unui ziar din Germania. Am vorbit câteva ore bune, ca între doi bărbaţi. După incident mi-a trimis o scrisoare şi şi-a cerut scuze. Dar să ştiţi că m-am dus la tribunal, l-am reclamat. Otto (n.r. - Otto Rehhagel) n-a putut fi pedepsit pentru că nu am putut dovedi că i-ar fi zis jucătorului să mă accidenteze. Nu m-am dus la judecată să cer bani, ci să-l pedepsească pe jucător pentru comportament anormal. Voiam să respecte regulile din fotbal, atât. M-au respins de două ori explicându-mi că am semnat un contract de jucător şi că am fost de acord să mă supun unor astfel de întâmplări. Asta spuneam, înainte, fotbalul era foarte dur, trebuia să supravieţuim pe teren. Acum, de exemplu, jucătorii cad cu atât de mare uşurinţă, zici că sunt domnişoare, e chiar ridicol felul cum  joacă teatru pentru a obţine avantaje. Şi felul cum, după ce se dau răniţi, se ridică pe picioare de parcă nimic nu s-a întâmplat. Nu-mi place deloc, nu e profesionist.

 

- Sunt curioasă ce vă place să faceţi în timpul liber?
- Timpul liber? Ce-i ăla? Momentan nu am deloc. M-am focusat 100% pe ce am de făcut la Oţelul, caut meciuri, mă uit la jucători. Iar în rest, îmi place să stau cu soţia, abia aştept s-o plimb pe malul Dunării.

- Unde v-a plăcut cel mai mult să antrenaţi?
- Am încercat să mă bucur de fiecare. La unele am avut succes, la altele poate mai puţin. Totuşi, e important să găseşti cheia spre reuşită, să reuşeşti să construieşti o echipă bună. Îmi place ca jucătorii mei să fie bine pregătiţi şi să aducă rezultate, practic asta e toată satisfacţia

-Cine câştigă Balonul de Aur?
- Messi, Cristiano, nu ştiu. Ei sunt jucători extraordinari, dar eu nu sunt tipul de om care caută doar un singur jucător, ci o întreagă echipă. Messi e cel mai de mulţi ani încoace, la fel a fost şi Maradona, Ronaldo, Ronaldinho sau Zidane, dar toţi aceşti jucători au jucat alături de o echipă. Poţi avea un jucător fantastic în echipă, dar ei nu vor câştiga singuri niciodată. Aşa că nu sunt deloc interesant cine o să ia acest premiu. Îmi place premiul pentru cea mai bună echipă, nu pentru cel mai bun jucător.

prosport.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ewald Lienen, antrenorul Oţelului: „Pasiunea, agresivitatea şi voinţa aduc victoriile"

* Tehnicianul german spune că relaţia jucători – suporteri este esenţială pentru ca echipa să reînceapă să câştige * Partidele cu Corona şi U. Cluj le consideră „meciurile anului”, cruciale pentru viitorul Oţelului

 

Ewald Lienen (59 de ani) şi-a început cariera de antrenor la echipa secundă a celor de la MSV Duisburg, trecând apoi principal la prima formaţie. A mai antrenat apoi la Hansa Rostock, FC Koln, Tenerife, Moenchengladbach, Hannover, Panionios, TSV 1860 Munchen, Olympiakos şi Bielefeld. „Muncă făcută cu plăcere”, acesta este în opinia sa unul dintre ingredintele de bază din reţeta succesului.
 
- În România nu a fost niciodată un antrenor străin cu un „CV” ca al dumneavoastră, care aţi lucrat la echipe foarte cunoscute, astfel că venirea dumneavoastră la Galaţi a fost o surpriză pentru noi. Ce v-a determinat să acceptaţi oferta de a antrena la Oţelul?

- Am fost contactat şi mi s-a spus despre interesul pe care îl are Oţelul pentru mine. Primul lucru de care am fost interesat a fost să văd echipa. Aşa că am urmărit meciul Oţelului cu Botoşani pe internet. Am văzut jucătorii şi mi-am format o părere despre echipa: tehnică bună şi potenţial. E un aspect foarte important pentru mine pentru că nu aş semna niciodată cu o echipa fără să-i văd jocul. Al doilea lucru care a contat mult a fost o întâlnire în Bucureşti unde l-am cunoscut pe patron, Dan Adamescu, şi, bineînţeles, pe Narcis Răducan, omul cu care urma să lucrez în mod direct şi care mi-au lăsat o impresie foarte bună. De asemenea, când am venit la Galaţi i-am cunoscut pe Gabriel (n.r Viglianti), pe jucători şi pe Şumi (n.r. – Constantin Shumacher, antrenor secund), oameni tineri, la fel că asistentul meu, cu toţii profesionişti, plini de energie şi motivaţi, lucru care iarăşi m-a încântat. De-asemenea am primit informaţii încă de când eram în Bucureşti despre facilităţile pe care le are la dispoziţie clubul, aspect extrem de important pentru mine, căci am antrenat la cluburi unde condiţiile nu erau deloc bune. Îmi amintesc de prima mea zi în Grecia, la Atena, unde nu aveam un teren unde să ne antrenăm, dar la Galaţi condiţiile sunt foarte bune: avem la dispoziţie un centru de antrenament (baza „Zoltan David”), stadionul cu terenul secundar pentru antrenamente, teren sintetic, săli de forţă şi aşa mai departe. Jucătorii au unde să se odihnească între două antrenamente din aceeaşi zi (n.r. – minihotelul de la stadion), este foarte important ca între ele să nu trebuiască să trimit jucătorii acasă, iar lucrul acesta nu îl veţi întâlni nici în Bundesliga. Astfel că am acceptat să vin să antrenez la Galaţi, pentru că am dat peste oameni muncitori şi dedicaţi, iar Oţelul este un club foarte bine organizat.

- Ce părere aveţi despre Galaţi? Ce v-a impresionat?
-Sunt complet impresionat de Dunăre. Locuiesc într-un apartament exact lângă fluviu, la etajul opt. Când am intrat în el şi am văzut frumuseţea Dunării la Galaţi, am rămas uimit. Cunosc fluviul din partea de sud a Germaniei, dar acolo e mic, aici totul e altfel, extraordinar de frumos, pot vedea din apartament chiar şi vapoarele. În Germania, unde locuiesc, trebuie să traversez Rhinul ca să ajung la aeroport, dar în comparaţie cu Dunărea de la Galaţi, Rhinul e un râuleţ. Îmi doresc să văd Delta Dunării când o să am timp.

 

- Cam în cât timp credeţi că Oţelul va ajunge să joace fotbalul pe care-l vreţi dumneavoastră?                 
- În momentul de faţă ca şi pentru restul sezonului, cel mai important lucru este să adunăm puncte că să ieşim din subsolul clasamentului. Nu vreau să visez acum la unde am putea ajunge într-o zi, trebuie să ne concentrăm 100 % să ieşim din poziţiile de retrogradare şi să urcăm cât mai sus posibil. Despre fotbalul care-mi place mie… Dacă aş fi antrenor la echipe precum Barcelona, Bayern Munchen, Borusia sau alte echipe mari, m-aş duce la supermarket şi aş spune „Vreau jucătorul asta, jucătorul ăla şi-aşa mai departe…”, dar aici lucrurile nu sunt chiar atât de uşoare. La echipele mari, chiar dacă ai probleme în teren, având în vedere jucătorii mari de care dispui, tot poţi câştigă cu uşurinţă. Ceea ce vreau să spun este că cel mai bine e să joci cel mai bun fotbal pe care-l poate juca echipa, nu neapărat fotbalul pe care ţi-l doreşti. Ca antrenor trebuie să vezi care sunt punctele forte în echipă şi să iei decizii astfel încât să ai parte de victorii. Nu-i pot cere unui jucător ceva ce nu poate să facă. Trebuie să rămâi realist şi să găseşti cea mai bună modalitate de a juca pentru a câştiga. Pentru asta avem nevoie de foarte multă pasiune, agresivitate şi voinţă.

- Când credeţi că jucătorii Oţelului vor ajunge să joace la capacitate maximă?    
- Sper să se întâmple cât mai repede cu putinţă. Desigur, este un aspect pe care nu-l poţi schimbă în doar câteva săptămâni. Am stilul propriu de a-mi pregăti echipa şi influenţa mea se instalează în timp. Am venit la mijlocul sezonului, dar vor veni trei săptămâni de vacanţă după care am la dispoziţie şase săptămâni de pregătire, perioadă importantă. În momentul de faţă tot ce vreau este să găsim soluţia perfectă pentru a obţine puncte înainte de Crăciun.

 

- Credeţi că meciurile cu Corona şi U Cluj sunt mai importante decât cele două confruntări avute cu Steaua?
- Pentru a ieşi din subsolul clasamentului trebuie să tratăm fiecare meci care urmează ca şi cum ar fi o finală europeană. Am jucat cu Steaua, am dat ce aveam mai bun în acel moment, dar tot mai important este să învingi echipa care este exact lângă tine în clasament. Acestea sunt meciurile anului, cele împotriva adversarilor direcţi, Braşovul şi Clujul, şi implor suporterii să fie alături de noi. Avem nevoie de ei, iar victoria o putem obţine doar împreună. Fotbaliştii joacă pentru oameni. Dacă stadionul e gol, automat, din punct de vedere mintal, jucătorii au de suferit. Eşecurile de până acum nu au fost cauzate de lene. Ca fotbalist, când practic un joc ofensiv, creativ şi pierd mingea, singurul lucru la care trebuie să mă gândesc este să alerg să o recuperez, căci greşeli se pot întâmplă oricui. Problema e că nu pot juca ofensiv atunci când ştiu că, dacă am pierdut mingea, jumătate de stadion mă va huidui, aşa nu-mi voi mai asumă niciun risc. Atât antrenorii, cât şi suporterii trebuie să aibă mereu o atitudine pozitivă. Doar aşa şi atitudinea jucătorilor va rămâne pozitivă pe toată durata meciului şi doar aşa avem şanse să câştigăm. Vreau că jucătorii Oţelului să fie siguri pe ei şi puternici, iar pentru asta avem nevoie şi de ajutorul suporterilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.