Jump to content

Recommended Posts

Posted

Trecerile de pietoni - sublime, dar inexistente

* În municipiul Galaţi există 319 de marcaje pietonale, dar numai pe hârtie * În realitate, cele mai multe nu sunt marcate cum ar trebui * În cursul anului trecut, au fost înregistrate 21 de accidente grave pe trecerile de pietoni * În ciuda evidenţei, autorităţile afirmă că toate trecerile de pietoni sunt semnalizate corespunzător

 

Dacă facem un mic tur al oraşului, nu este prea greu să observăm că multe treceri de pietoni sunt semnalizate în mod deficitar, ba, dimpotrivă, chiar am putea spune că nu există trecere de pieton bine marcată. Din cele 319 treceri de pietoni existente în oraş sunt prea puţine care s-ar putea bucura de o evaluare de nota 10. Cu toate acestea, întotdeauna există scuze pentru modul în care se prezintă situaţia de fapt, cel puţin după autorităţi.

Accidente pe marcaj

În cursul anului trecut, 26 la sută din ponderea accidentelor au avut drept cauze generatoare neacordarea priorităţii pe trecerea de pietoni. În total, au fost 21 de accidente grave la nivelul municipiului, potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere, Aurelian Ropotan. Pe 16 ianuarie, anul curent, în aceeaşi zi, la interval de câteva ore, au fost rănite patru persoane pe zebrele din centrul Galaţiului, o dată pe strada Domnească şi a doua oară pe strada Brăilei.

„Normal că sunt semnalizate”

După ce am fotografiat trecerile de pietoni de pe străzile Domnească, Gării, Basarabiei, Nae Leonard, Siderurgiştilor, Prelungirea Brăilei, Oltului, Brăilei, Oţelarilor şi micile străduţe de tranzit, am ajuns la concluzia că situaţia nu prea este roz. Unele dintre trecerile de pietoni nu se mai disting aproape deloc. Vopseaua este ca şi inexistentă. Oricum, nu era nevoie să mai facem un tur prin oraş să tragem concluzia asta, era de ajuns doar să ne uităm pe unde traversăm în fiecare zi când mergem spre muncă sau şcoală, doar că aveam nevoie şi de dovadă, de fotografii. Cu toate că este situaţia este vizibilă pentru orice trecător, viceprimarul Florin Popa, care se ocupă şi de Comisia pentru siguranţa circulaţiei din cadrul Primăriei, ne-a spus: „Normal că toate trecerile sunt semnalizate". Semnalându-i că unele marcaje au devenit invizibile, ne-a răspuns că: "Sunt zone în care este un trafic mai intens şi erodarea lor este mai mare". Potrivit acestuia, nu există nicio perioadă anume la care se face revopsirea, dar se face "de câte ori este nevoie".

Pe Oltului, fără indicator

Oricât de bine şi de integral ar fi, după viceprimar, semnalizate zebrele din oraş, există suficiente precum cea de pe strada Oltului, care nu numai că nu se mai distingea din cauza vopselei degradate şi erodate, dar nici măcar nu avea indicator. În asemenea circumstanţe e şi uşor de imaginat de ce se întâmplă accidente chiar pe trecerea de pietoni.
Interesant este că oamenii Primăriei nu se pun de acord. Deşi viceprimarul afirmase că reînnoinrea vopselei se face de câte ori este nevoie, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, revopsirea marcajului se face o singură dată pe an şi, de obicei, asta se întâmplă în lunile de vară, când asfaltul este uscat. „Noi avem un contract cadru cu Ecosal care este defalcat pe diferite activităţi. Plătim Ecosalul pentru operaţiunea de marcare a trecerilor, iar ea durează timp de mai multe luni, vara, şi se face de obicei seara, ca să nu încurce circulaţia”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Toate marcajele din Galaţi, inclusiv cele de delimitare a benzilor, adună 33.000 de metri pătraţi, iar Primăria a plătit anul trecut 12 lei pe metru pătrat, cu manopera şi vopseaua inclusă. Chiar dacă vopseaua folosită este una specială pentru efectuarea marcajelor, se pare că nu e suficient de rezistentă, dacă se duce la prima cădere a zăpezii şi nu rezistă nici măcar jumătate de an, oricât de mult trafic ar fi pe o stradă sau alta.

Ghiceşte unde-i zebra pe-ntuneric

Noaptea, şoferii au şi mai multe bătăi de cap în a vedea trecerile de pietoni, întrucât multe nu sunt luminate corespunzător. Adică ori nu sunt becuri funcţionale, ori stâlpii sunt setaţi în aşa fel încât să fie aprinşi din doi în doi (pentru economie) ori becul se închide la fiecare nu ştiu câte secunde. În lipsa marcajului de pe asfalt, practic, zebra devine inexistentă. Situaţia ne-a fost semnalată de mulţi şoferi, cu precădere de către taximetrişti. Potrivit unui şofer de taxi, să mergi noaptea cu maşina e nebunie curată, în unele locuri nu se distinge nimic. „Dacă becurile astea nu dau tot timpul lumină sau dacă este unul ars, nici nu ai cum să vezi omul că vine”, a spus I.M., şofer de taxi. Cu toate acestea, oficial, tot bine ne merge. Viceprimarul Popa ne-a declarat că toţi stâlpii ar trebui să aibă lumină, iar orice disfuncţie sau orice bec ars se raportează la dispecerat. „Temporizatoarele se reglează la fiecare zece zile, în funcţie de lumină. Dacă s-a ars vreun bec şi se semnalizează, un echipaj se deplasează în cel mult 24 de ore pentru a rezolva situaţia”, a explicat viceprimarul.

viata-libera.ro

Posted

Într-adevăr, e o problemă cu zebrele astea... Nu e vorba numai de faptul că în câteva luni vopseaua se erodează (a, oare de ce n-or înlocui vopsitul cu încastrarea în asfalt a unor blocuri de „piatră” de culoare albă?), mai e problema că sunt destui șoferi care-și parchează mașina chiar în fața zebrei, de nu apuci să te asiguri temeinic.

Cât despre iluminat, mi-aduc aminte de o întâmplare de acu' câțiva ani: eu la volan, noapte, zebră vizibilă dar neiluminată, copaci stufoși, doi comunitari distrați, îmbrăcați în negru... un pic mai repede de mergeam, îi luam pe capotă.

  • 8 months later...
Posted

Femeie lovită de o maşină pe strada Domnească

O femeie de 73 de ani a fost accidentată grav, luni dimineaţă, în timp ce traversa strada. Gălăţeanca traversa strada Domnească pe trecerea de pietoni din apropierea Muzeului de Istorie şi a fost acroşată de un autoturism condus de un tânăr de 22 de ani. La faţa locului au ajuns atât un echipaj SMURD, cât şi poliţiştii de la Rutieră. După ce a primit primul ajutor, bătrâna a fost transportată la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, pentru îngrijiri medicale de specialitate. Tânărul şofer s-a ales cu dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, cercetările fiind continuate de poliţiştii de la Rutieră.

viata-libera.ro
 

Încă o femeie a fost accidentată când traversa strada

La doar câteva ore de la accidentul petrecut pe strada Domnească, în apropiere de Muzeul de Istorie, un alt accident a avut loc la intersecţia străzii Navelor cu strada Domnească, în zona Spicul. Scenariul a fost identic ca şi în cazul primului accident, victima, tot o femeie, fiind lovită de un autoturism în timp ce traversa strada, pe marcajul pietonal. De data aceasta, victimă a accidentului a căzut o femeie de 71 de ani, care a fost rănită uşor şi a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. Şoferul, un tânăr de 27 de ani, s-a ales cu dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, cercetările fiind continuate de poliţiştii rutieri.

viata-libera.ro
 

Posted

Femeia de 73 de ani lovită luni dimineaţă pe trecere de pietoni din apropierea Muzeului de Istorie a decedat la spital, unde a fost transportată de un echipaj SMURD. Şoferul care a provocat accidentul va fi cercetat acum pentru ucidere din culpă.


  • 3 months later...
Posted

Treceri de pietoni care lipsesc ori sunt amplasate aiurea

* Avem Shopping City, dar nu avem marcaj pietonal către el * Pe strada Tecuci, între 1 Decembrie 1918 şi Basarabiei, nu există niciun marcaj * În Galaţi, multe treceri sunt prea apropiate de staţiile de autobuz

Săptămâna trecută, lăudam modul în care Comisia pentru siguranţa circulaţiei din cadrul Primăriei a rezolvat sesizările cetăţenilor în privinţa trecerilor de pietoni de la Billa 2 şi Lidl, de la limita dintre Micro 39 C şi Micro13 B. Cele două supermarketuri erau deschise, dar municipalitatea nu realizase şi nişte treceri de pietoni pentru ca gălăţenii să traverseze în siguranţă către ele. Atunci, municipalitatea s-a mişcat repede, dar se pare că numai în urma sesizărilor poate acţiona. Pe unele străzi din Galaţi nu există nici măcar o trecere de pietoni, iar Primăria pare că nu se autosesizează.

Nu există zebră către cel mai important mall

În toamna anului trecut, s-a deschis şi mallul Shopping City. A fost mare vâlvă, fiind considerată o schimbarea importantă pentru municipiu, dar şi în acest caz Primăria a uitat să amenajeze o trecere de pietoni. „Ar fi bine ca primarul să se uite şi la mallul de pe bulevardul George Coşbuc. Au făcut un sens giratoriu cât o canalizare şi nicio trecere pentru pietoni”, ne-a spus un cititor. Lucrul se confirmă. Oamenii sunt obligaţi să ocolească pe Coşbuc, în drumul lor către mall. E cel puţin ciudat că municipalitatea a uitat să amenajeze o zebră tocmai către cel mai important complex comercial din oraş.

Pe Tecuci, nu se trece!

Dacă problema pe bulevardul Coşbuc ar fi că nu există o trecere în faţa mallului, dar ar fi soluţii prin care să treci regulamentar şi în siguranţă, dacă mergi un pic mai mult, pe strada Tecuci, între strada 1 Decembrie 1918 (zona cunoscuta ca "La Maşniţă") şi strada Basarabiei (sens giratoriu nou) nu există nici o trecere de pietoni. Strada din piatră cubică nu are nici măcar o plăcuţă care să semnalizeze trecerea.
„Copiii care locuiesc în cartierul Aurel Vlaicu, în zona coprinsă între străzile Tecuci şi Basarabiei şi frecventează Şcoala Gimnazială nr. 12 "Miron Costin", sunt obligaţi să treacă în fiecare zi de doua ori strada Tecuci prin locuri nepermise, pe o stradă foarte alomerată şi pe care se circula cu viteză mare”, arată o sesizare de pe site-ul www.domnuleprimar.ro, făcută de Emil Macovei în noiembrie 2013.

Sesizare fără efect, din 2010

Potrivit domnului Macovei, au mai fost făcute sesizări în sensul realizării unor treceri de pietoni pe strada Tecuci şi în 2010, au fost promisiuni, dar nici o realizare. În răspunsul Primăriei de atunci, se arăta că problema va fi rezolvată abia după ce va fi refăcut carosabilul. "Referitor la solicitarea dvs. cu nr.52335/28.10.2010 vă comunicăm că în urma verificărilor efectuate de reprezentanţii Primăriei municipiului Galaţi s-a constatat că sesizarea dvs. este justificată, în consecinţă se vor lua măsuri de reglementare a situaţiei după refacerea zonei carosabile”, arată răspunsul directorului tehnic Laurenţiu Jalbă. Problema e că nu poţi lăsa o stradă fără niciun marcaj pe unde oamenii să poată traversa.

Marcaje prea apropiate de staţii

O altă problemă stringentă în legătură cu marcajele pietonale este că acestea sunt realizate prea aproape de staţiile de autobuz, iar pietonii nu pot traversa în siguranţă, pentru că nu au vizibilitate. Distanţa regulamentară minimă la care autovehiculele trebuie să staţioneze faţă de trecerile de pietoni este de cinci metri. Atât la Parfumul Teilor, cât şi în faţa Cimitirului Eternitatea, trecerile de pietoni sunt realizate la distanţe foarte mici de staţiile mijloacelor de transport în comun. Atâta timp cât ditamai autobuzele sunt oprite în staţii, pietonii nu văd dacă din spatele acestora vin alte maşini sau e cale liberă. De asemenea, nici şoferii din trafic nu văd când vreun pieton iese de după autobuz, să treacă strada. „A coborât omul din autobuz, o ia pe trecerea de pietoni, prin faţa autobuzului, şi vine cel de pe banda a doua şi îl bagă în cavou. Apoi, avem staţie pentru maxi-taxi, la 3-4 metri de trecerea de pietoni. Du-o, domnule, puţin mai departe. În primul rând, pentru că nu asiguri vizibilitate la trecerea de pietoni, ca să vadă conducătorul auto trotuarul din dreapta, ca ancadrament în traversare. În al doilea rând, pietonul, care nu are cultură rutieră, coboară şi, în grabă, traversează prin faţa mijlocului de transport şi aşa se întâmplă accidentul”, spune profesorul Constantin Cojocaru, preşedintele filialei gălăţene a Federaţiei Naţionale a Patronatelor Formatorilor din Transportul Rutier din România.
Contactat telefonic, viceprimarul Radu Cosca, şeful Comisiei pentru siguranţa circulaţiei, a spus că problemele vor fi ridicate în cadrul Comisiei pentru siguranţa circulaţiei, în cursul zilei de astăzi, dar şi că oamenii ar trebui să vină să facă sesizările la Primărie, nu pe un site.

viata-libera.ro

Posted

Primăria va amenaja trecerile de pietoni cerute de cititori

În urma sesizării cititorilor noştri cu privire la lipsa trecerilor de pietoni de pe Bulevardul George Coşbuc, zona Shopping City, dar şi de pe strada Tecuci, între strada 1 Decembrie 1918 (zona cunoscută ca "La Maşniţă") şi strada Basarabiei (sens giratoriu nou), viceprimarul Radu Cosca, şeful Comisiei pentru siguranţa circulaţiei, ne-a declarat că problema a fost dată spre rezolvare Direcţiei Tehnice. „Deocamdată aşteptăm să se limpezească vremea, ca să putem realiza marcajele”, a declarat şeful Comisiei pentru siguranţa circulaţiei, Radu Cosca. Laolaltă cu această problemă au fost luate în calcul şi trecerile de pietoni care sunt amenajate prea aproape de staţiile de autobuz.

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

Gălăţenii, victime ale traversării regulamentare. De ce sunt nesigure trecerile de pietoni?

* În primele nouă luni ale anului trecut, 33 de persoane au fost lovite pe marcajele pietonale din judeţul Galaţi * Graba, iluminatul slab şi parcările neregulamentare sunt factorii care provoacă accidentele de acest gen

Mersul pe stradă are şi el regulile lui clare, ce-i drept, mult mai puţine faţă de cele aplicabile în cazul traficului auto, dar care odată încălcate pot pot provoca cu mai multă uşurinţă nenorociri. Poate cea mai "sfântă" dintre ele vizează traversarea, recomandarea generică la adresa pietonilor de a trece strada prin locurile marcate având menirea de a proteja persoana care nu este adăpostită de caroseria maşinii. Dreptul pietonilor de a traversa prin loc marcat devine astfel prioritar, numai că, uneori, cei care ar trebui să beneficieze de el abuzează, în timp ce, în alte cazuri, cei care ar trebui să li-l respecte, nu o fac.

În astfel de situaţii apar accidentele pe trecerile de pietoni, în judeţul Galaţi fiind raportate, în primele trei trimestre ale anului 2015, 33 de evenimente. 32 dintre ele au avut loc în oraşe, iar unul s-a soldat cu decesul pietonului. În mediul urban, municipiul Galaţi deţine locul întâi în topul accidentelor pe zebră, cele mai multe evenimente având loc pe Faleza Superioară, strada Brăilei, strada Oţelarilor sau bulevardul Traian Vuia. Asta presupune că în judeţul nostru au avut loc, în medie, cel puţin trei accidente, prin neacordare de prioritate pietonilor, în fiecare lună.

Pentru că legea prevede că şoferii trebuie să acorde prioritate pietonilor şi să circule la limita evitării oricărui pericol, din start prezumţia de nerespectare a dreptului pietonilor cade asupra celui aflat la volan. Sunt însă şi factori care pot înclina balanţa în sens opus şi care ţin de conduita celor care se avântă pe trecerile de pietoni ca şi cum acestea ar fi securizate împotriva oricărui factor extern.

Săritul pe zebră, sport naţional

Că mulţi pietoni se comportă ca şi cum trecerea de pietoni le-ar conferi securitatea supremă nu mai este o îndoială, ci o certitudine. Absorbiţi de telefonul mobil, de conversaţia cu altă persoană, aflată alături sau pe partea cealaltă a străzii, sau pur şi simplu convinşi că maşinile vor „îngheţa” instantaneu la limita marcajului, pentru a le permite să treacă, chiar dacă ei plonjează efectiv pe trecere. Bine de conştientizat este faptul că, de exemplu, dacă o maşină circulă cu, să zicem, 40 de kilometri la oră, aceasta va putea opri, în condiţii normale de frânare, după 23 de metri. La 60 de kilometri, distanţa depăşeşte 40 de metri, aşa că şoferului îi rămân două variante când pietonul se năpusteşte pe trecere: fie frânează brusc, ceea ce poate provoca probleme maşinii şi celor aflaţi în ea, dar şi altor vehicule şi persoane aflate în trafic, fie frânează normal sau deloc şi atunci pierd atât pietonul, cât şi conducătorul auto. Accidentul pe zebră echivalează pentru şofer cu pierderea permisului şi cu dosar penal.

Maşini îngrămădite în "buza" trecerii

Nici faptul că lipsa locurilor de parcare şi comoditatea fac ca străzile din Galaţi să fie sufocate de maşini parcate oriunde, inclusiv lângă şi uneori chiar pe trecerile de pietoni, nu mai constituie o noutate. De la „adăpostul” maşinilor staţionate cu mai puţin de cinci metri de marcaje, aşa cum se întâmplă pe Faleză, pe strada Brăilei, pe anumite porţiuni, dar şi pe alte bulevarde din oraş, pietonii intră pe trecere convinşi că respectă regulile şi că sunt în siguranţă. Aşa se face că apar în mijlocul străzii şi, inevitabil, în calea maşinilor, când e prea târziu pentru ca şoferii, care nu au vizibilitate, să mai poată evita impactul. La acest factor, un aport semnificativ îl au şi momentul zilei, condiţiile meteo sau starea tehnică a maşinilor, care pot face dificilă evitarea unui accident. Sfatul poliţiştilor: când trebuie să traversaţi pe o trecere flancată de maşini, este să vă asiguraţi bine şi să fiţi siguri că sunteţi vizibili pentru şoferi, înainte să ajungeţi pe capotă.

Treceri de pietoni în beznă

Asigurarea iluminatului stradal nu e nici problema pietonilor, nici a şoferilor, dar întunericul prezent pe multe artere din cauza nefuncţionalităţii unor segmente din reţeaua electrică ar trebui să le sporească tuturor prudenţa. Municipiul Galaţi are, din păcate, numeroase lacune la acest capitol, multe zone de beznă cuprinzâd inclusiv trecerile de pietoni. Marcaje pietonale „întunecate” întîlnim bunăoară pe strada Domnească, între Grădina Publică şi intersecţia cu strada Cezar, pe strada Brăilei, între intersecţia cu Roşiori şi Potcoava de Aur sau în zona joncţiunii cu strada Domnească, pe strada Oltului, pe Siderurgiştilor, ori în Aviaţie. Problema devine şi mai gravă pe drumurile naţionale şi judeţene, multe localităţi din mediul rural traversate de astfel de artere fiind puncte de risc pentru accidentele cu pietoni.

Viteza excesivă

Ultima, dar nu cea din urmă cauză a unor evenimente rutiere din categoria analizată este viteza. Săptămânal, sute de şoferi sunt amendaţi pentru că circulă cu viteză peste limita legală, multe dintre constatări făcându-se pe străzile din municipiul Galaţi, nu neapărat pe drumurile naţionale. Asta indică faptul că şi şoferii pot avea partea  lor de vină în cazul unui impact cu un pieton, viteza cumulată cu un moment de neatenţie sau cu alţi factori de care şoferul poate fi sau nu conştient putând deveni fatală.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Care sunt cele mai periculoase străzi din Galaţi

  • 60 de accidente rutiere au avut loc anul trecut în mediul urban pe trecerile de pietoni, cele mai multe producându-se în municipiul Galaţi

Considerată ca fiind cea mai sigură modalitate de circulaţie a pietonilor pe carosabil şi reglementată ca atare de lege, traversarea prin locurile marcate nu este lipsită de riscuri. Regula pe care şi copiii de-o şchioapă învaţă că trebuie să o respecte este deseori ignorată de cei mari, fie ei pietoni sau şoferi, "ajutaţi", cel puţin în aglomerările urbane, şi de alţi factori care ţin de infrastructură. Aşa se face că anul trecut, în judeţul nostru, au avut loc nu mai puţin de 63 de accidente de circulaţie în care victime au fost pietoni ce se angajaseră în traversarea străzilor prin locuri marcate. Doar trei s-au înregistrat în mediul rural, restul de 60 producându-se în oraşe, cu preponderenţă în municipiul Galaţi.

Şapte străzi periculoase

Vă vine să credeţi sau nu, cea mai riscantă arteră din municipiul Galaţi nu este una recent renovată, pe care să se circule nebuneşte, ci „bătrâna” stradă Domnească, ale cărei treceri de pietoni au fost, în 2015, martore de şase ori la accidente. Cele mai frecvente cauze ale evenimentelor petrecute pe această arteră centrală a Galaţiului, chiar sens unic pe porţiunea din zona „zero”, au fost neatenţia şoferilor angajaţi în diverse manevre periculoase ori care au circulat cu viteză prea mare, graba pietonilor care au „sărit” pe marcaje, dar şi iluminatul public deficitar pe anumite porţiuni, lipsa becurilor reducând semnificativ vizibilitatea  chiar în zona trecerilor de pietoni.

Următoarea în top este strada Oţelarilor, cu ale ei şase treceri de pietoni, mai toate amplasate, după părerile majorităţii participanţilor la trafic şi specialiştilor, total anapoda. Sistematizarea ciudată a străzii recent renovate a adus un aport semnificativ la producerea a cinci accidente pe marcaje. Viteza şi săritul pe trecere de pe refugiile de tramvai sau de pe trotuarele flancate de maşini parcate sunt, în acest caz, principalele cauze.

Alte patru străzi se „bat” în top pe locul al treilea, fiecare amplasate în zone diferite ale oraşului. Câte trei accidente pe trecere au numărat, anul trecut, străzile Basarabiei, Prelungirea Brăilei,  Milcov şi Siderurgiştilor. Dacă primele două sunt riscante din cauza că aici şoferii calcă mai des pedala de acceleraţie, ceea ce face mai greu de evitat un pieton care ţâşneşte pe marcaj, celelalte două „excelează” din punct de vedere al amplasării unor treceri de pietoni, dar şi din cauza lipsei de vizibilitate pe fondul iluminatului public insuficient.

Ultima pe lista celor mai riscante şapte artere este şi cea mai circulată, strada Brăilei. Un singur eveniment pe trecerea de pietoni a fost contabilizat pe strada cu cel mai intens trafic din oraş, cauza „lipsei” accidentelor cu victime din rândul pietonilor responsabili fiind, probabil, tocmai prudenţa acestora în faţa fluxului mare de maşini, dar şi numărul mare de treceri semaforizate.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.