Jump to content

Investiţii secrete la baza militară de la Smârdan


dcp100168

Recommended Posts

Investiţii secrete la baza militară de la Smârdan
O BAZĂ MILITARĂ DE CÂTEVA SUTE DE MILIOANE DE EURO, ÎN APROPIEREA CUTREMURELOR DIN GALAŢI
*  Un miliard de euro - investiţii bugetate, în 2006, pentru amenajarea bazelor militare de la Cincu şi Smârdan
Investiţiile statului din banii publici în diverse obiective de interes naţional rămân, în continuare, un subiect învăluit în secretomanie, autorităţile având, deseori, dificultăţi în furnizarea unor informaţii precise pe marginea acestui subiect. Un astfel de exemplu este cel al investiţiilor de circa 1 miliard de euro pe care statul urma să le facă, începând cu 2006, în amenajarea unor baze militare la noi în ţară. Astfel, Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, în 2006, că va amenaja două baze militare lângă poligoanele de la Cincu şi Mălina-Smârdan, printr-o investiţie totală de 3,4 miliarde de lei (circa 960 milioane de euro) din bugetul de stat, termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor fiind anul 2012, potrivit unui comunicat, din acea vreme, al ministerului delegat cu realizarea acestei investiţii.
Poligonul de tragere "Smârdan" se află în partea de sud a judeţului Galaţi, la 15 kilometri de municipiul Galaţi, pe teritoriul comunei Smârdan, şi foarte aproape de locul unde s-au produs în ultima perioadă câteva sute de cutremure. Din momentul anunţării acestei investiţii, în urmă cu şapte ani, şi până în prezent nu au mai fost date publicităţii alte informaţii referitoare la stadiul lucrărilor de la cele două baze militare, cu toate că, la momentul respectiv, ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, declara că, la Smârdan, va fi amenajată una din cele mai moderne unităţi militare. "Vom organiza o licitaţie în care, prin caietul de sarcini, vom cere să terminăm baza de la Smârdan până în decembrie 2008. Sper ca în această lună să demarăm procedura de licitaţie pentru construcţia acestei baze. Va fi o licitaţie internaţională prin care vom selecta firma care va face consultanţa, proiectarea şi construcţia acestei baze militare", anunţa, la vremea respectivă, Teodor Atanasiu, potrivit surselor din presă.
Deocamdată, nu se ştie în ce stadiu se află lucrările de amenajare a celor două baze militare sau dacă investiţiile au fost duse la capăt, ministerul Apărării declarându-ne că astfel de date sunt exceptate de la accesul liber la informaţiile de interes public.
Poligonul are o suprafaţă de aproximativ 8 500 hectare.
De la 1 martie 2009, Poligonul de tragere "Smârdan" se subordonează direct Statului Major al Forţelor Terestre.
Potrivit unei declaraţii, din 2011, a comandantului poligonului "Smârdan", colonel Viorel Stuhuleţ, la baza militară au fost desfăşurate activităţi cu mai mulţi parteneri străini precum exerciţiul "CARPATHIAN EXPRESS 2000" al trupelor engleze, activităţile "SMÂRDAN 2000", "SMÂRDAN 2002" şi "SMÂRDAN 2004" ale Brigăzii 132 Ariete (Italia).
Link to comment
Share on other sites

Ce rahat de articol... Baze militare, cutremure, exercitii in poligon, "noutati" din 2006 si, mot cocot, investitii secrete!!!

E superb si finalul - agramat, la inceput, imbecil in continut:

 

din 2011, (...) au fost desfăşurate activităţi cu mai mulţi parteneri străini precum exerciţiul "CARPATHIAN EXPRESS 2000" al trupelor engleze, activităţile "SMÂRDAN 2000", "SMÂRDAN 2002" şi "SMÂRDAN 2004" ale Brigăzii 132 Ariete (Italia).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.