Jump to content

Investiţii la Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna"


dcp100168

Recommended Posts

Investiţii la Spitalul de Psihiatrie

Aleşii locali au dat undă verde pentru consolidarea pavilionului Psihiatrie Copii şi a clădirilor Secţiei de Psihiatrie III din cadrul Spitalul de „Elisabeta Doamna”, construcţii care prezintă un grad ridicat de uzură, fiind degradate de cutremure, tasări şi o întreţinere precară.

La ambele secţii vor fi executate lucrări de consolidare, refacere în totalitate a instalaţiilor de apă rece, apă caldă, canalizare, a instalaţiilor sanitare, electrice şi de climatizare, precum şi lucrări de sistematizare verticală. Dacă lucrările de la secţia de copii sunt estimate la 1.632.390 de lei, de la bugetul local, durata de realizare fiind de 12 luni, la Psihiatrie III, investiţia va dura 24 de luni, şi este estimată la 4.068.030 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna", extins şi modernizat cu fonduri europene

Primăria municipiului Galaţi anunţă că Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna" va beneficia de investiţii, cu fonduri europene, pentru reabilitarea, extinderea şi dotarea ambulatoriului de specialitate, după ce, miercuri, 19 decembrie, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului, iar cererea de finanţare a fost depusă joi, 20 decembrie. Investiţia este evaluată la suma de 12.425.665,51 lei.

Astfel, sunt prevăzute următoarele lucrări:
- lucrări de consolidare şi reabilitare a elementelor structurale propuse de expertul tehnic atestat pentru Corpul C28 - subzidire fundaţii şi supralăţire pentru creşterea stabilităţii, cămăşuire pereţi, reparare elemente secundare şi refacere finisaje;
- lucrări de creştere a eficienţei energetice propuse prin raportul de audit energetic - lucrări de termoizolare a pereţilor interiori, termoizolarea planşeului podului, înlocuirea tâmplariei existente, refacerea instalaţiilor electrice, termice, montarea unui chiler aer-aer cu recuperare de căldură complet echipat, montare centrală tratare aer proaspăt, montarea unui sistem de reducere a consumului de energie (sistem de climatizare şi încălzire), instalaţii panouri fotovoltaice;
- construirea unui corp de clădire nou prin extinderea corpului C28 existent cu regim de înălţime S+P şi funcţiunea de pavilion psihiatrie copii şi ambulatoriu de specialitate, total echipat cu instalaţiile necesare sanitare, electrice, curenţi slabi, apă-canalizare;
- lucrări de sistematizare prin refacerea trotuarelor în jurul clădirii existente şi crearea unor trotuare perimetrale noii clădiri;
- realizarea de instalaţii de stingere a incendiilor cu hidranţi exteriori, instalaţii termo-ventilaţii, instalaţii ventilare şi climatizare, instalaţii electrice, instalaţie de curenţi slabi;
- dotări şi echipamente medicale pentru Radiologie şi imagistică medicală, explorări funcţionale, laborator TEC, laborator analize medicale.

Proiectul este propus pentru finanţare prin Programul Operational 2014-2020, Axa prioritară 8-Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale-Prioritatea de investiţii 8.1-Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalitaţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale şi de recreare, precum şi trecerea de la serviciile instituţionale la serviciile prestate de colectivităţile locale, Obiectiv specific - Creşterea accesibilităţii serviciilor de sănătate, comunitare şi a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace şi izolate - Operaţiunea A - Ambulatorii.

În anul 2013 a fost realizată expertiza tehnică pentru stabilirea rezistenţei clădirilor şi a claselor de risc a construcţiilor constatându-se faptul că la corpul C28 - Pavilionul Psihiatrie Copii sunt necesare măsuri de intervenţie ca urmare a încadrarii în clasa II de risc seismic. Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna", situat pe strada Traian nr. 290, este unul dintre cele mai vechi spitale din ţară, având în componenţă clădiri construite în perioada 1894-1940. Spitalul funcţionează în sistem pavilionar şi dispune de 235 de paturi.

Este cel de-al treilea proiect depus de municipalitate pe axa de finanţare dedicată reabilitării ambulatoriilor unităţilor sanitare din subordine, alte două proiecte vizând Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" şi Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Buna Vestire". De asemenea, pentru Spitalul de Copii, municipalitatea a mai solicitat finanţare pentru extinderea şi modernizarea compartimentului primiri urgenţe, lucrările urmând să înceapă anul viitor. Toate aceste proiecte depăşesc 50 de milioane de lei.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Control făcut de inspectorii sanitari la Spitalul de Psihiatrie

Incidentele grave petrecute în august la Spitalul de psihiatrie Săpoca au determinat Ministerul Sănătăţii să facă o serie de controale în spitalele de psihiatrie din ţară. Publicate recent, rezultatele acestor inspecţii au scos la iveală nereguli grave descoperite de inspectorii sanitari în unităţile medicale verificate. În Galaţi, spitalul de profil situat pe strada Traian a fost controlat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

Pe parcursul verificărilor făcute la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” Galaţi, inspectorii sanitari au găsit mai multe deficienţe, niciuna gravă însă. Concret, DSP Galaţi a constatat că două saloane sunt compartimentate prin pereţi transparenţi, nefiind asigurată astfel intimitatea bolnavilor. Recomandarea făcută a fost ca respectivele saloane să fie izolate complet, în termen de 30 de zile. De asemenea, inspectorii au cerut ca în două dintre secţiile spitalului să fie asigurat un număr corespunzător de paturi în saloane, aşa cum prevede Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 914/2006.

În rest, doar lucruri de bine

„Spitalul este recent igienizat, asigurându-se pentru fiecare secţie circuite funcţionale separate, cabinete de consultaţie, săli de tratamente, săli de kinetoterapie, oficii alimentare şi săli de mese, grupuri sanitare în număr suficient etc. Dezinfecţia începerilor se face cu produse biocide avizate şi este documentată. [...] Se asigură un microclimat corespunzător în saloane, cu aparate de aer condiţionat”, arată raportul DSP Galaţi.
În acelaşi document este specificat şi faptul că saloanele în care sunt internaţi pacienţi acuţi sunt separate complet de saloanele în care sunt internaţi bolnavii cronici. Pacienţii acuţi din secţiile Psihiatrie I şi Psihiatrie II sunt supravegheaţi video de personalul aflat în sălile de tratament. De asemenea, există câte doi agenţi de pază în fiecare secţie şi patru paznici la poarta spitalului.
Spitalul „Elisabeta Doamna” Galaţi are în structură 245 de paturi, repartizate în trei secţii de psihiatrie adulţi şi într-un compartiment psihiatrie copii. În 2018, au fost internaţi voluntar 6.191 de pacienţi şi patru pacienţi internaţi nevoluntar.

Igienă deplorabilă şi pacienţi privaţi de drepturi

Dacă în Galaţi nu au fost găsite nereguli, în ţară situaţia a stat altfel. Ministerul Sănătăţii vorbeşte, printre altele, despre o stare de igienă generală deplorabilă, despre paturi neconforme cu legislaţia şi despre lipsa de acces a pacienţilor la produse de igienă personală. Au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, din care 48 de amenzi în valoare de aproximativ 144.000 de lei, şi 67 de avertismente.
Vă reamintim că, în luna august a acestui an, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca un bărbat de 38 de ani, din localitatea Săgeata, judeţul Buzău, a atacat cu un stativ 13 pacienţi ai spitalului. Şapte persoane au murit atunci şi tot atâtea au fost grav rănite.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Finanțare europeană pentru Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna"

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, și Luminița Mihailov, director al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud - Est, au semnat, joi, 7 noiembrie 2019, la sediul Primăriei, contractul de finanțare europeană pentru proiectul ”Reabilitarea, extinderea și dotarea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Psihiatrie "Elisabeta Doamna" Galați”. Este vorba despre o investiție de aproximativ 3 milioane de euro, având ca beneficiari direcți pacienții care vor primi asistență medicală de specialitate, într-o unitate sanitară modernizată și dotată la standarde europene.

Astfel, la Spitalul de Psihiatrie sunt prevăzute în principal următoarele lucrări:

-  lucrări de construire a unui corp de clădire nou prin extinderea corpului C28 existent cu regim de înălțime S+P și funcțiunea de pavilion psihiatrie copii și ambulatoriu de specialitate,  total echipat cu instalațiile necesare;

-  lucrări de consolidare și reabilitare pentru Corpul C28;

-  lucrări de creștere a eficienței energetice, înlocuirea tâmplariei existente, refacerea instalațiilor electrice, termice, montare centrală  tratare aer proaspăt, montarea unui sistem de reducere  a consumului de energie  (sistem de climatizare și încălzire), instalații panouri fotovoltaice; 

-  lucrări de sistematizare prin refacerea trotuarelor în jurul clădirii existente și crearea unor trotuare perimetrale noii clădiri;

-  realizarea de instalații de stingere a incendiilor cu hidranți exteriori, instalații termo-ventilații, instalații  ventilare și climatizare, instalații electrice, instalație de curenți slabi;

- dotări și echipamente medicale pentru Radiologie și imagistică medicală, explorări funcționale, laborator TEC, laborator analize medicale.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 14.545.756,74 lei, din care finanţarea nerambursabilă este în sumă maximă de 10.477.062,71 lei, echivalentă cu 98 % din valoarea totală eligibilă.

Durata de implementare a proiectului este până la data de 31.12.2021.

Obiectivul general al proiectului constă în eficientizarea sistemului de sănătate, prin reducerea internărilor și prin accesibilizarea ofertei de servicii de asistență în cadrul ambulatoriului Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” Galați. Îmbunătățirea serviciilor în ambulatoriu va avea un răspuns pozitiv de orientare a cazurilor fără complicații către serviciile specifice din ambulatoriu, cu rezultate considerabile în degrevarea costurilor sociale de spitalizare și a celor conexe, precum și îmbunătățirea relației medic - pacient.

Beneficiari direcți sunt pacienții, copii și adulți din întregul județ, care vor primi asistență medicală de specialitate într-o unitate sanitară modernizată și dotată la standarde europene. În medie anual este vorba despre aproximativ 12.000 de pacienți spitalizați în cadrul unității medicale. De servicii medicale în cadrul ambulatoriului beneficiază circa 15.000 de persoane anual.

Spitalul de Psihiatrie ”Elisabeta Doamna”, situat pe strada Traian nr.290, este unul dintre cele mai vechi spitale din țară, având în componență clădiri construite în perioada 1894-1940. Spitalul funcționează în sistem pavilionar și dispune de 235 de paturi.

Proiectul este finanțat prin Programul Operational 2014-2020, Axa prioritara- 8-Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale; Prioritatea de investiții 8.1 – Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile  sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunitati; Obiectivul Specific 8.1 – Creșterea accesiblității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace și izolate; Operațiunea A – Ambulatorii.

Primăria municipiului Galați mai are în domeniul sănătății, în implementare, două proiecte cu fonduri europene la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Sf. Ioan", în valoare de aproximativ 5,5 milioane de euro, pentru modernizarea ambulatoriului integrat și a compartimentului de primiri urgențe. În plus, municipalitatea a depus un proiect cu fonduri europene de peste 3,4 milioane de euro care vizează relocarea, reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie “Buna Vestire” Galați.

Primăria Galați

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 1 year later...

Postul de manager al Spitalului de Psihiatrie Galaţi scos la concurs

Potrivit posturi.gov.ro, Consiliul de Administraţie al Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” Galaţi organizează concurs pentru ocuparea funcţiei de manager persoană fizică. Concursul se va desfăşura la sediul unităţii spitaliceşti din strada Traian, nr. 290, la Sala de Consiliu, iar perioada de desfăşurare a concursului este următoarea:

- Etapa de verificare a îndeplinirii de către candidaţi a condiţiilor stabilite în anunţul de concurs - în data de 27.12.2021, ora 09.00 - etapa eliminatorie;

- Etapa de susţinere publică şi de evaluare a proiectului de management - în data de 06.01.2022, ora 10.00.

Înscrierile la concurs se fac la secretariatul spitalului, până la data de 24 decembrie 2021, ora 12.00, iar susţinerea proiectului de management va avea loc pe 06.01.2022, începând cu ora 10.00. Relaţii suplimentare şi detalii privind condiţiile specifice, Regulamentul de concurs, bibliografia şi teme-cadru pentru întocmirea proiectului de management sunt disponibile accesând pagina oficială, la secţiunea Informaţii publice - Concursuri.

Precizăm că actualul manager al spitalului este Doina-Zizi Sandu.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Fonduri europene pentru echipamente la Spitalul de Psihiatrie

Primăria municipiului Galați informează că, în contextul pandemiei, Spitalul de Psihiatrie beneficiază de un proiect cu fonduri europene, de peste 110.000 de euro, privind dotarea unității medicale cu echipamente și consumabile. Astfel, municipalitatea a ajutat echipa spitalului să depună cererea de finanțare europeană și să realizeze toți pașii premergători semnării de curând a contractului.      

Proiectul are două etape: etapa 1 este de rambursare a cheltuielilor efectuate în 2020 (352.281,56 lei, fonduri asigurate în cea mai mare parte de la bugetul local) și etapa 2 de achiziții echipamente în 2021 (197.131,58 lei).

Astfel, în etapa 1 s-au achiziționat echipamente precum defibrilator (1), nebulizatoare (3), lămpi UV (11), pulsoximetre și termometre digitale. În etapa a doua se vor achiziționa consumabile precum măști chirurgicale, combinezoane, dezinfectanți etc.

Proiectul „Creșterea capacității Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” Galați de gestionare a crizei sanitare COVID-19” are o valoare de 113.707,75 euro, iar termenul de finalizare este 31.12.2021.

Proiectul „Creșterea capacității Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” Galați de gestionare a crizei sanitare COVID-19” cod SMIS 141732 este finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare, Axa prioritară 9 – Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, Obiectivul Specific 9.1 – Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ambulatoriu de peste 16 milioane de lei la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”

Un nou spațiu medical a fost inaugurat joi, 8 iunie, în cadrul Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna". Ambulatoriul de specialitate îi va scuti pe gălățeni să se orienteze către alte spitale din țară, fiind dotat cu aparatura nouă de care pacienții aveau foarte mare nevoie. Acest proiect a fost realizat de Primăria Galați, cu fonduri europene.

La inaugurarea ambulatoriului de specialitate a fost prezent primarul orașului, Ionuț Pucheanu, alături de prof. dr. Aurel Nechita, cu care susține că a făcut o echipă excelentă în demersul renovărilor din ultimul timp. Primarul a felicitat întreaga echipă alături de care a reușit să ducă acest proiect la final și s-a declarat mulțumit de rezultat, apreciind şi răbdarea de care corpul medical al spitalului a dat dovadă.

”Este un eveniment pe care cel puțin doctorii din cadrul acestui spital, aflat în subordinea Primăriei Galați, cred că îl așteptau de multă vreme. L-am tot amânat, tocmai pentru ca lucrurile să fie acoperite în totalitate. Am mai avut mici probleme, trebuie să o recunoaștem, mici aspecte care au trebuit remediate din mers. Ce vedem noi astăzi aici este un corp nou în cadrul Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna", este vorba de o investiție de aproximativ 16,5 milioane de lei, din care peste 10 milioane de lei vin din fonduri europene. Este vorba despre un corp vechi, reabilitat, și conectarea la un corp nou și modern, cu dotările aferente secolului 21, așa cum își doresc toți pacienții, și nu doar pacienții, cât mai ales doctorii, pentru că, dacă nu ai cu ce să îți faci treaba, cel mai probabil nici diagnosticul nu va fi cel mai bun. Acest proiect nu s-ar fi putut realiza fără implicarea a doi oameni. Domnul profesor Nechita, care este întotdeauna alături de noi în toate proiectele pe care le facem, mai ales în zona medicinei, e un om la a cărui expertiză apelăm de câte ori este nevoie și îi mulțumesc pentru disponibilitatea pe care o arată de fiecare dată. Nu în ultimul rând, vreau să îi mulțumesc doamnei manager Doina Sandu, care se zbate cât poate de mult pentru ca acest spital să fie pus pe locul care i se cuvine, să nu fie niciodată spitalul mai puțin privilegiat dintre cele aflate în subordinea Primăriei Galați", a declarat primarul municipiului Galaţi. Edilul a felicitat şi echipa de implementare a proiectului, condusă de Daniel Stadoleanu, şi constructorii, alături de care a spus că vrea să realizeze şi alte lucrări. 

15.000 de consultații pe an pentru pacienți din Galați și din județele limitrofe

Ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna" are cabinete de medicină internă, neurologie și cardiologie, complementare specialității spitalului. Totodată, au fost create servicii conexe, compartimente de kinetoterapie, terapie ocupațională, explorări funcționale, cabinete de logopedie, asistență socială și psihologie. Proiectul „Reabilitarea, extinderea și dotarea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Psihiatrie «Elisabeta Doamna» Galați” a vizat construirea unui corp nou de clădire și lucrări de consolidare și modernizare la corpul existent. Principalele lucrări au vizat construirea unei clădiri cu parter și etaj, realizarea rețelei de canalizare, a instalațiilor electrice, sanitare și termice, instalații de hidranți, lift, trotuare etc. Corpul nou are la parter 53 de încăperi, iar la etaj alte 24 de încăperi (cabinete, laboratoare, săli de terapie, săli de tratament, săli de așteptare, depozite, vestiare etc.). La corpul existent, lucrările principale au vizat consolidarea fundației cu beton armat, armarea pereților, refacerea acoperișului și pardoselilor, refacerea rețelei de apă și canalizare, înlocuirea instalației electrice etc. 

În cadrul aceluiași proiect s-au făcut și dotări cu aparatură medicală, electronică și mobilier. Astfel, a fost achiziționat un aparat Roentgen digital pentru scopie și grafie, computer tomograf, ecograf, set trusă de oxigen și trusă intubație. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 16.562.366,75 lei, din care asistența financiară nerambursabilă reprezintă 10.690.880,32 lei. ”Este benefic atât pentru locuitorii municipiului Galați, dar mai ales pentru pacienții care sunt spitalizați în unitatea noastră și care nu vor mai fi nevoiți să parcurgă drumul cu ambulanța către alte unități sanitare și alte centre medicale pentru efectuarea investigațiilor paraclinice și a consultațiilor interdisciplinare. Tratăm anual peste 12.000 de pacienți, în regim de spitalizare continuă și de zi și avem peste 15.000 de consultații acordate în ambulatoriu. Pacienții vin atât din Galați, cât și din județele limitrofe Tulcea, Brăila și Vrancea”, a declarat Doina Sandu, managerul Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.