dcp100168 Posted November 9, 2013 Posted November 9, 2013 S-a redeschis Muzeul de Artă VizualăJoi seara a venit „clipa care credeam că n-o să mai vină” - cea a redeschiderii, într-un nou local, într-o „soluţie de avarie”, spaţiu mai puţin generos decât cel din palatul retrocedat, al Muzeului de Artă Vizuală, spunea, înaintea de tăierea panglicii de inaugurare, directorul instituţiei, Dan Basarab Nanu, înconjurat de un public numeros.Sediul de la blocul V3 arată modern, iar înăuntru depăşeşte orice aşteptări, printr-o organizare de mare eleganţă! Arată, scuzaţi exprimarea, occidental!"Avem acum o galerie de artă, nu încă muzeu", preciza Nanu. Dar sunt speranţe pentru „unicul muzeu de acest gen din ţară”. Terenul şi planuri de arhitectură există, lipsesc „paralele”, recunoştea joi Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului. Joi a fost, vorba sa, „botez şi înmormântare”, cu amintiri despre palatul retrocedat şi visuri, cu observaţia: „constrângerea poate stimula performanţa”, după pierderea sediilor muzeelor de Artă şi Istorie, în plină criză.M-am bucurat enorm să văd parterul şi etajul populate, de la „instalaţii” recente, la sculpturi de Maitec şi Vida Gheza, sau picturi de Bernea ori Câlţia, Mantu, Aman, Tonitza, Ţuculescu etc.Au reuşit să nu pară înghesuiţi: chiar au apărut, din depozit, lucrări „noi”, de pildă încă un Baba, chiar dacă Bernea a pierdut câteva „Dealuri”, însă chiar şi aşa, pânza sa pare mai bine plasată acum, dominând. Sculpturile echilibrează pictura.Made by Miron!„Este rodul muncii noastre, al tuturor colegilor noştri, dar trebuie să recunosc şi că cel mai mare ajutor l-am primit din partea domnului Gheorghe Miron! Am ţinut neapărat să spun aceasta”, a insistat directorul Nanu. „Mi s-a dat mârţoaga asta [de sediu] şi m-am speriat când am văzut-o”, dar, ca-n poveste, i-am dat „calului” jeratic - aşa a „ilustrat” Miron truda refugiului. „Gândiţi-vă cam ce am putea face dintr-un spaţiu care cu adevărat să poată adăposti un muzeu”, mai spunea Nanu, care a tăiat, alături de Bacalbaşa şi Miron, panglica.viata-libera.ro
dcp100168 Posted November 16, 2013 Author Posted November 16, 2013 Noul sediu al Muzeului de Artă vă iese în drum! Unde? La Piaţă, nu în Centru…Str. Tecuci nr. 7 (colţ cu str. Traian), bloc V3: chiar aici puteţi găsi noul „domiciliu” al Muzeului de Artă Vizuală Galaţi – „singura unitate de memorie culturală care are ca obiect conservarea şi reprezentarea artei plastice moderne şi contemporane din România în evoluţia sa, cu accent pe perioada actuală”, după cum spune chiar managerul instituţiei-unicat de cultură, Dan Basarab Nanu.Revenim acum, prezentând mai precis noua aşezare a muzeului, după ce foarte mulţi gălăţeni ne-au întrebat unde s-a mutat acest muzeu, care a fost câteva luni închis. După deschiderea de joia trecută, pot spune cu mâna pe inimă că este păcat să nu-l vizitaţi! Găsiţi aici pictură, grafică, sculptură, tapiserie, artă decorativă semnată de mari maeştri, începând cu Nicolae Mantu, Grigorescu, Luchian, Ressu, Baba, Ciucurecu, Jalea, Ţuculescu, Vida Gheza, Miliţa Petraşcu, şi terminând cu artişti tineri din Galaţi şi din ţară, lucrări de azi, din secolul XX sau XIX.Ce a fost înainteBlocul V3 s-a construit în 1993, pentru apartamentele de serviciu ale Consiliului Judeţului (CJ). În viziunea preşedintelui CJ de atunci, Răsvan Angheluţă, aici trebuia să fie un centru cultural. În timpul mandatului preşedintelui Dan Gogoncea, a rămas „Centru” şi atât, găzduind însă şi expoziţii de artă, dar mai ales evenimente economice şi comerciale, chiar internaţionale. În timpul preşedintelui Eugen Chebac, evacuarea Blocului Cristal a dus la mutarea aici a Consproiect S.A., firma de proiectare a CJ.Vecinătate suportabilă, pasaj agreabilMuzeul se află chiar peste drum de un sex shop! Dar şi în apropierea imediată a Pieţei Centrale, cu tot deranjul de rigoare, însă o vecinătate suportabilă. Pe de altă parte, alături, un pasaj cu stâlpi ornamentali, arteziene şi vegetaţie, face legătura între străzile Traian şi Bălcescu.Sediu provizoriu, sperăm!După retrocedarea sediului vechi, fost Palat Episcopal (clădirea care se tasa pe an ce trecea, a câştigat un grant european care să-i permită reabilitarea), Muzeul de Artă a fost mutat, evacuat, deportat la bloc. Înainte, un proiect superb, îndrăzneţ, pentru sediul nou (arhitect Dan Ujeucă) nu a putut fi aplicat în Parcul Rizer, pentru că autorităţile n-au reuşit sau nu s-au străduit suficient să obţină fondurile europene. Astfel, muzeul a trebuit să-şi mute comorile, cu precauţiile care se cer atunci când transporţi porţelanul în camion. A fost apoi un pariu câştigat, să se amenajeze cei numai 600 de mp expoziţionali, încercând chiar să recupereze piese fragile păstrate în depozit, dând astfel impresia şi de mai mare varietate. Soluţia este însă una de compromis, instituţia înfiinţată în 1967 se împarte în mai multe spaţii din oraş, devenind din muzeu, galerie! Dacă sediul expoziţional este în Piaţă, cel administrativ se găseşte tocmai pe str. Eroilor nr. 6, iar depozitele, în nişte spaţii închiriate.viata-libera.ro
Recommended Posts