Jump to content

Studenţii gălăţeni ies în stradă pentru 6% din PIB


dcp100168

Recommended Posts

Studenţii gălăţeni ies în stradă pentru 6% din PIB

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) anunţă pentru miercuri proteste de stradă în Capitală şi în centrele universitare din ţară, prin care se va cere Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. "Ca urmare a nemulţumirilor legate de felul în care guvernanţii tratează educaţia din România, studenţii din întreaga ţară vor ieşi în stradă miercuri, 13 noiembrie, pentru a cere astfel Guvernului Romaniei alocarea a 6% din PIB pentru educaţie", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni seară, de ANOSR.

În ţară, protestele vor avea loc la Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia.

Studenţii se declară "revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie, când ea este definită că o prioritate naţională". Printre nemulţumirile lor se numără, potrivit ANOSR, faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească, în unele cazuri, investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional. "Totodată, studenţii sunt revoltaţi şi de faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, ele nereuşind să acopere nici jumătate din costurile de masă şi de cazare, de faptul că jumătate dintre studenţii din România ajung să renunţe la studii din motive financiare sau din cauză că nu şi-au ales corespunzător facultatea şi de faptul că România este la coadă Uniunii Europene atât în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei cât şi rată populaţiei cu studii superioare", se mai arată în comunicat.

Principala revendicare a studenţilor, care ar aduce de altfel un beneficiu masiv educaţiei, este respectarea legii şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, subliniază ANOSR.

Studenţii mai cer să crească finanţarea de baza a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30% subvenţia cămine-cantine, să crească şi fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.

Demersurile studenţilor pentru creşterea finanţării educaţiei au început încă din ianuarie, odată cu petiţia de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenţi din întreagă ţară, care a fost depusă la Guvern şi Parlament, dar care, potrivit ANOSR, "nu a stârnit nicio reacţie din partea instituţiilor statului, acestea ignorând complet mesajul".

În 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidară cu protestul din Capitală al cadrelor didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Sindicaliştii din educaţie cer, de asemenea, minimum 6% din PIB pentru învăţământ, liderul FSLI, Simion Hancescu, anunţând că, în perioada imediat următoare, va fi organizat un referendum în rândul membrilor de sindicat, în ceea ce priveşte declanşarea unei greve generale.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

150 de studenţi de la Universitatea "Dunărea de Jos" au participat la un marş de protest

Aproximativ 150 de studenţi de la Universitatea "Dunărea de Jos" au participat, miercuri, la un marş de protest desfăşurat între Campusul universitar "Alexandru Ioan Cuza" şi sediul instituţiei de stat din Galaţi, cerând alocarea a şase procente din PIB pentru educaţie şi reducerea taxelor de studii. Pe întreg parcursul marşului, participanţii la protest au scandat lozinci precum "Educaţia salvează naţia", "6% pentru student, 0% pentru Parlament", "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu-nvăţăm cât ne furaţi", iar în final au aprins în mod simbolic lumânări pe scările Universităţii "Dunărea de Jos", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Principala noastră revendicare este alocarea celor şase la sută din PIB pentru educaţie. De trei ani nu se respectă legea, partidele politice prin Pactul Naţional pentru Educaţie şi-au asumat acest lucru, dar nu îl respectă. Guvernanţii îşi bat joc de români, îşi bat joc de educaţie de 23 de ani", a declarat, în timpul protestului, Ionuţ Dumitraşcu, preşedintele Ligii Studenţilor din universitatea de stat din Galaţi.

Acesta a mai susţinut că o altă problemă cu care studenţii din Galaţi se confruntă este cea a taxelor de studiu care cresc de la un an la altul.

"În 2013, taxele au ajuns chiar la 3.000 lei, o sumă foarte mare pentru mediul socio-economic din zilele noastre, iar studenţii nu îşi vor mai putea permite să plătească aceste taxe şi vor renunţa la studii", a mai spus preşedintele Ligii Studenţilor din Galaţi.

Reprezentanţii studenţilor au spus că vor declanşa o grevă generală dacă revendicările lor nu se vor rezolva.

Link to comment
Share on other sites

Problema nu mai e doar a banilor de multa vreme. Dac-ar da guvernul in loc de 6% vreo 15% din PIB pentru educatie, probabil ca ar scoate vreo 200.000 locuri la buget la Dunarea de Jos si-ar mai da in plus la caldura si curent pentru intretinerea unitatilor de invatamant, ca astia nici nu stiu si nici chef nu mai au sa fure altfel.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.