Jump to content

Se dă căldură începând din weekend!


dcp100168

Recommended Posts

Se dă căldură începând din weekend! Lista asociaţiilor din Galaţi care nu vor primi agent termic

* Apaterm va începe să încălzească apartamentele din sistemul centralizat spre sfârşitul săptămânii, când sunt prognozate temperaturi foarte scăzute

Electrocentrale şi Apaterm sunt pregătite din punct de vedere tehnic să înceapă, în câteva zile, furnizarea de agent termic pentru oraş. În schimb, Primăria Galaţi este hotărâtă să nu dea căldură asociaţiilor rău-platnice.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Galaţi, Apaterm aşteaptă să fie îndeplinite condiţiile legale pentru începerea furnizării de căldură. "În momentul în care vor fi trei nopţi consecutive în care temperatura va scădea sub 10 grade Celsius va începe livrarea de agent termic", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache. Potrivit prognozei Insitutului Naţional pentru Meteorologie şi Hidrologie, acest lucru ar urma să se întâmple spre sfârşitul săptămânii. Sâmbătă noaptea, de exemplu, sunt prognozate chiar temperaturi sub zero grade, ceea ce înseamnă că cel mai târziu de lunea viitoare gălăţenii ar trebui să aibă caloriferele calde.

Lista asociaţiilor care vor rămâne în frig

În schimb, reprezentanţii municipalităţii îşi reafirmă intenţia de a nu da căldură asociaţiilor care înregistrează datorii mari şi, mai mult, nu au făcut nicio plată anul acesta. "Cine nu a plătit niciun leu anul acesta nu va primi căldură. În această situaţie se află 14 asociaţii din municipiul Galaţi. Doar un singur administrator a venit să încerce să negocieze, însă nu a făcut altceva decât să promită că va plăti", a mai spus Mihai Costache.
Este vorba despre următoarele asociaţii şi de următoarele sume restante înregistrate la data de 21 octombrie: Asociaţia 850 - 3.012.729 lei, Asociaţia 371 Olt - 2.964.103 lei, Asociaţia 710 - 2.588.837 lei, Asociaţia 372 - 2.411.195 lei, Asociaţia 714 - 2.328.983 lei, Asociaţia 269 - 2.204.388 lei, Asociaţia 511 - 1.920.564 lei, Asociaţia 185 - 1.683.390 lei, Asociaţia 775 - 1.682.122 lei, Asociaţia 335 - 1.575.368 lei, Asociaţia 389 - 1.513.856 lei, Asociaţia 768 - 1.439.290 lei, Asociaţia 711 - 1.423.522 lei, Asociaţia 251 - 1.183.382 lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Niste nesimtiti,de ce nu de astazi?!?....temperatura a scazut sub 10 grade de la sfarsitul lunii septembrie ! Daca ai centrala e si normal sa-ti tii odraslele la caldura si sa nu-ti pese de ale altora.Si asa suntem prea multi nu?!?Am crezut ca la un apartament cu doua camere nu se justifica centrala termica, dar anul viitor stiu ce am de facut!N-am avut datorii la intretinere niciodata , dar ghiciti ce? Voi avea!N-are rost sa fiu un bun platnic, pentru ca vad ca e acelasi lucru!

Link to comment
Share on other sites

Jumătate dintre cele peste 700 de asociaţii de proprietari nu vor primi căldură

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a declarat miercuri că aproximativ jumătate dintre cele peste 700 de asociaţii de proprietari racordate la sistemul centralizat de termoficare nu vor primi căldură din cauza datoriilor mari pe care le au la întreţinere.

'Vom da căldură condiţionat, adică vom blinda conductele asociaţiilor de proprietari cu datorii la Apaterm. Vor rămâne fără căldură mai bine de jumătate dintre asociaţii, dintre cele peste 700 existente. E o măsură drastică, dar nu avem ce face. Acestea sunt avatarurile celor care sunt racordaţi la sistemul centralizat de căldură. Suferă din păcate şi cei bun platnici, pe care îi descurajăm să mai plătească. Din păcate, nu există alternativă pentru a determina rău platnicii să vină să plătească. Avem un număr restrâns de oameni care cumulează datorii imense. Dacă nu plăteşti căldura niciun sistem nu poate funcţiona', a spus Marius Stan.
El a precizat că nu se poate proceda la blindarea individuală a rău platnicilor, pentru că nu există un cadru legal prin care să se poată intra pe proprietatea unei asociaţii de proprietari.

'Sperăm ca prin această măsură dură să vină cereri pentru racordare individuală prin care să putem dezvolta sistemul de contorizare individuală', a afirmat Marius Stan.
Potrivit acestuia, dintre cele aproximativ 300 de asociaţii de proprietari care au achitat mai puţin de 50% din datoriile la întreţinere 14 nu au achitat nici măcar un leu, însumând datorii de nu mai puţin de 27 milioane de lei.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

Jumătate dintre asociaţiile de proprietari din Galați nu vor primi căldură!

* Apaterm susţine că pentru a începe livrarea de căldură este nevoie ca datornicii să plătească * Electrocentrale este convinsă că Romgaz nu va suplimenta cantitatea de gaze până nu se fac plăţi în avans * Primarul Marius Stan îi sfătuieşte pe gălăţenii bun-platnici rămaşi în frig din cauza vecinilor rău-platnici să strângă semnături pentru contorizare individuală

Temperaturile scad vertiginos, iarna pare tot mai aproape, dar şansele de încălzire a caloriferelor racordate la sistemul centralizat sunt incerte. În aceste condiţii devine tot mai apăsătoare întrebarea: vor primi gălăţenii căldură?
„Vor primi căldură, dar condiţionat. Asociaţiile rău-platnice, care au un grad mare de îndatorare la Apaterm, vor avea, cu certitudine, conductele blindate. În situaţia de a rămâne fără căldură din cauza datoriilor sunt, cred, mai bine de jumătate dintre asociaţii! Foarte multe! E o măsură drastică, dar nu avem altă soluţie, acestea sunt avatarurile sistemului centralizat de încălzire”, ne-a declarat, ieri, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan. Edilul a admis că vor fi afectaţi, din păcate şi gălăţenii bun-platnici, care în felul acesta chiar sunt descurajaţi să plătească, dar nu există alternativă prin care datornicii să fie convinşi să-şi achite întreţinerea.

Contorizare individuală

Întrebat de ce nu se poate ca doar datornicii să rămână în frig, Marius Stan a explicat situaţia: „Avem un număr restrâns de oameni care cumulează datorii imense. Mulţi sunt de bună credinţă, dar insuficient pentru ca sistemul să funcţioneze. Şi orice altă variantă am găsi în viitor e sortită eşecului, falimentului, din cauza neplăţii. Dacă nu se plăteşte agentul termic primit, niciun sistem nu poate funcţiona. Nu e corect, nu e drept să sufere cei care sunt de bună credinţă, dar nu există posibilitatea, nu avem legal dreptul de a interveni pe condominiu, care este proprietatea asociaţiilor. Sperăm ca prin măsura aceasta extrem de dură, neplăcută şi pentru noi, şi pentru cetăţenii Galaţiului, să vină cereri de racordare individuală, astfel încât să putem, pe banii cetăţeanului, dezvolta sistemul de contorizare individuală”. Sfatul primarului pentru gălăţeanul bun-platnic, rămas în frig din cauza vecinilor rău-platnici, este următorul: să strângă semnături pe tabele înregistrate la asociaţia de proprietari, la Apaterm şi la Primărie, pentru contorizare individuală, chiar dacă asta înseamnă resurse proprii.

Bani, bani, bani

Deşi aleşii locali au alocat de la buget aproximativ 8 milioane de lei pentru Apaterm, situaţia datoriilor între Apaterm, Electrocentrale şi Romgaz este reglată doar temporar. „Am asigurat necesarul de bani pentru plata către CET şi mai departe către Romgaz, dar este pe o perioadă limitată, pentru că, în momentul în care dăm drumul la căldură, facturile vor creşte foarte mult, sumele pe care le vom avea de virat către CET vor fi, în medie, în jur de 15 milioane de lei pe lună, iar dacă plăţile dinspre asociaţii sunt ca şi până acum, mult sub 50 la sută, atunci intrăm în imposibilitatea de a merge mai departe cu căldura”, a declarat Marius Stan.

Singura soluţie e să se încaseze mai mult

Conducerea Apaterm susţine că, în acest moment, există un blocaj din cauza asociaţiilor rău-platnce, singura soluţie fiind creşterea gradului de încasare. "Cei de la Romgaz, prin Electrocentrale, solicită plata în avans a 8 milioane de lei pentru noiembrie şi aproape 14 milioane de lei (sume fără TVA) pentru decembrie. Nu putem da aceşti bani dacă asociaţiile nu ne plătesc nouă. Facem în această perioadă tot posibilul să creştem gradul de încasare, dar e dificil. Practic, Electrocentrale ne cere nouă să plătim în avans şi pentru acele asociaţii care nu ne-au plătit nimic. Adică noi am livrat un produs către cineva şi nu am primit nimic în schimb, iar apoi suntem nevoiţi să plătim în avans pentru ei", a declarat administratorul special al Apaterm, Adriana Stratulat.

Romgaz vrea neapărat plata în avans

Din păcate, conducerea Electrocentrale nu a putut fi contactată pentru a explica ce se va întâmpla cu căldura oraşului. În schimb, surse apropiate conducerii Electrocentrale afirmă că atâta vreme cât nu se plăteşte în avans factura pe luna decembrie, calculată la consumul din decembrie 2012, Romgaz nu va mări cantitatea de gaz livrată, astfel încât să se poată asigura încălzirea întregului oraş. În acest moment, Romgaz livrează o cantitate de aproximativ 10.000 de metri cubi pe lună, iar necesarul pentru lunile de iarnă ar fi, potrivit unei declaraţii recente a directorului Electrocentrale, de 30.000 de metri cubi pe lună. De asemenea, conducerea Romgaz ar mai fi cerut Electrocentrale să prezinte garanţii pentru toată suma restantă (peste 100 de milioane de lei), dar societatea gălăţeană nu a putut să "acopere" decât aproximativ 65 de milioane de lei. Potrivit surselor de la Electrocentrale, conducerea producătorului de energie termică ar fi cerut, la rândul său, Apaterm şi Consiliului Local să garanteze pentru restul sumei, dar acestea ar fi refuzat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Asa cum alte utilitati (energia electrica, gazele, net-ul, tv-ul) pot fi oprite individual daca nu platesti la timp, la fel apa si caldura pot fi oprite separat.

Apaterm este o societate comerciala care trebuie sa-si protejeze clientii buni platnici, altfel va ramane fara clienti. Nu poti renunta la 10 clienti pentru ca 1-2 nu platesc! Asta e o aberatie!

Solutia, tevile de distributie apa rece si caldura sa fie trase pe casa scarii si fiecare apartament care doreste racordarea sa o poata face fara a mai avea legatura cu vecinii rau platnici. Cu contorul la usa nu vor mai fi probleme de genul ca nu poate debransa pe cei ce nu platesc!

E o investitie dar daca nu bagi bani, nu scoti!

La fel si intretinerea instalatiei ar trebui sa cada in sarcina societatii de distributie (sa ai pe cine sa tragi de urechi) nu sa fie lasata la alegerea fecarei asociatii care sa apeleze la "meseriasi" de duminica.

Link to comment
Share on other sites

Sfatul primarului pentru gălăţeanul bun-platnic, rămas în frig din cauza vecinilor rău-platnici, este următorul: să strângă semnături pe tabele înregistrate la asociaţia de proprietari, la Apaterm şi la Primărie, pentru contorizare individuală, chiar dacă asta înseamnă resurse proprii.

 

ok, bunii-platnici vor face așa ceva... da' mai departe, au vreun plan concret, vreo strategie?... știe cineva ce trebuie făcut?...

vorbe.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.