Jump to content

Radu Grigore a scris cel mai amplu tratat despre unda Q


dcp100168

Recommended Posts

Radu Grigore a scris cel mai amplu tratat despre unda Q

* Doctorul Radu Grigore este fondatorul Secţiei de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi

“Unda Q în infarctul miocardic” poate fi considerată pe bună dreptate magnum opus-ul medicului gălăţean Radu Grigore. Aflat la a doua ediţie, volumul este rezultatul muncii de cercetare şi al experienţei clinice de o viaţă a doctorului Grigore. “Cea mai mare monografie în lume cu acest subiect”, aşa cum a numit-o prof. dr. Dumitru Zdrenghea (medic la Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca), cartea aduce în faţa publicului de specialitate observaţiile făcute de autor de-a lungul timpului în ceea ce priveşte unda Q în infarctul miocardic.

Importanţa volumului constă în faptul că permite medicilor să interpreteze corect aspectul undei Q, depistând astfel din timp un eventual infarct miocardic, chiar şi acolo unde electrocardiograma poate părea normală, la o primă vedere. “În anul 1968 am făcut primele observaţii clinice şi electrocardiografice despre unele particularităţi în evoluţia undei Q. Începând de atunci am selectat şi am sistematizat toate datele care mi s-au părut particulare la acest subiect. Aproximativ zece ani au fost necesari pentru studierea bibliografiei de specialitate şi redactarea cărţii”, spune autorul.

Interpretarea electrocardiogramei, o artă

Imediat după apariţia primei ediţii, cartea a primit numeroase comentarii şi recenzii favorabile din partea unora dintre cei mai cunoscuţi cardiologi români. “Într-o epocă în care bolile cardiovasculare ocupă primul loc în mortalitate, infarctul miocardic reprezintă inamicul public numărul unu. În cadrul investigaţiilor cardiologice, electrocardiograma îşi păstrează primatul. În lucrarea “Unda Q în infarctul miocardic”, dr. Radu Grigore ne oferă, alături de expunerea datelor teoretice esenţiale, sinteză a unei ample bibliografii, o ilustraţie atât de bogată încât putem afirma că este vorba de un album de electrocadiografie acurat comentată. Interpretarea electrocardiogramei este o artă, o provocare, diagnosticul de infarct miocardic fiind extrem de dificil în multiple situaţii. Dr. Grigore este o călăuză în care ne putem încrede pentru ieşirea din acest labirint”,  spune conf. univ. Corneliu Zeană.

O enciclopedie a undei Q

Cartea este structurată pe parcursul a opt capitole, fiecare dintre acestea analizând aspecte ale undei Q în diferite circumstanţe posibile pe electrocardiogramă. "Adesea, unda Q nu este un semn electrocardiografic fix. În evoluţie, aceste unde pot să regreseze sau să dispară, semn al unei evoluţii favorabile. În infarctele multiple sau repetate, undele Q pot să persiste sau pot să dispară într-o zonă cunoscută sau necunoscută cu infarct miocardic. În astfel de cazuri, "normalizarea" electrocardiogramei poate fi o pistă falsă, în contrast cu o evoluţie clinică severă. În urmă cu câteva decenii erau câteva electrocardiografe într-un judeţ. Astăzi, când aceste aparate sunt cu zecile, făcând din electrocardiogramă o investigaţie uşor accesibilă, se întâmplă ca pacientul să părăsească cabinetele medicale cu electrocardiograma făcută, dar neinterpretată. Eficienţa EKG-ului pentru aceşti pacienţi este astfel redusă. Practici asemănătoare au loc şi în unele unităţi sanitare de stat, ajungându-se astfel ca boli cardiace (şi în special boala cea mai de temut, infarctul de miocard) să fie omise", mai spune dr. GRIGORE. Cartea poate fi găsită atât online, cât şi la Librăria Teora de pe strada Domnească.

Cine este doctorul Radu Grigore

Medic primar cardiolog, Radu Grigore este doctor în ştiinţe medicale din anul 1974 cu teza “Contribuţii la studiul cardiopatiei ischemice în diabetul zaharat”. A fost întemeietorul şi mai apoi şeful Secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean Galaţi, pe durata a 25 de ani. Are peste 200 de comunicări ştiinţifice la reuniuni medicale în Galaţi, în ţară şi în străinătate. Unele comunicări sunt publicate şi în reviste din ţară. A făcut schimburi de experienţă la Paris, Bordeaux, Marsilia, Strasburg, Freiburg şi Belgrad. A participat, de asemenea, cu comunicări personale la diferite congrese internaţionale. A fost decorat cu ordinal “Ordinul Meritul Sanitar”, cls. a III-a. Este membru al Societăţii Române de Cardiologie şi al Societăţii Internaţionale de Electrocardiologie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.