Jump to content

Teodor Niţă, declarat incompatibil de către ANI


dcp100168

Recommended Posts

Teodor Niţă, declarat incompatibil de către ANI

Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui NIȚĂ TEODOR, manager interimar în cadrul Teatrului Muzical ”Nae Leonard”, județul Galați, întrucât, în perioada 31 ianuarie 2012 - 17 octombrie 2012, a exercitat, simultan, funcția de manager interimar al teatrului și funcția de decan al Facultății de Arte din cadrul Universității ”Dunărea de Jos”- Galați.

Astfel, NIȚĂ TEODOR a încălcat dispozițiile art. 3 din O.U.G nr. 189/2008, potrivit cărora „Managementul instituţiilor publice de cultură poate fi încredinţat unei persoane fizice care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii […] nu deţine o funcţie de conducere la o altă instituţie din România” coroborate cu dispozițiile art. 207, alin. (2) din Legea nr. 1/2011, potrivit cărora „Funcţiile de conducere sunt următoarele […] decanul […] la nivelul facultăţii”.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. NIȚĂ TEODOR a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”. „Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

Link to comment
Share on other sites

Directorul Teatrului Muzical, Teodor Niţă, declarat incompatibil

„Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul lui Niţă Teodor, manager în cadrul Teatrului Muzical ”Nae Leonard”, întrucât, în perioada 31 ianuarie 2012 - 17 octombrie 2012, a exercitat, simultan, funcţia de manager interimar al teatrului şi funcţia de decan al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” Galaţi”, se arată într-un comunicat trimis redacţiei de către instituţia în cauză. Conform art. 3 din O.U.G nr. 189/2008, „Managementul instituţiilor publice de cultură poate fi încredinţat unei persoane fizice care nu deţine o funcţie de conducere la o altă instituţie din România”, îşi motivează ANI decizia, amintind că, potrivit Legii Educaţiei din 2011, printre funcţiile de conducere este amintită şi cea de decan. Reprezentanţii ANI susţin că i-au transmis şi directorului Teatrului Muzical aceste lucruri şi i-au solicitat un punct de vedere, precizându-i că are inclusiv dreptul de „a fi asistat sau reprezentat de un avocat”.
Am reuşit să luăm legătura cu directorul Muzicalului gălăţean, Teodor Niţă, care în prezent este plecat în turneu cu spectacolul „Aida”. Acesta ne-a declarat: „Am aflat şi eu că mi s-a făcut o reclamaţie. Mai trebuie şi probată. Din punctul meu de vedere, nu există incompatibilitate. Funcţia de decan este una didactică, nu una publică. Iar cea de director interimar nu este  funcţie de conducere. Când am fost numit manager, îmi dădusem demisia din funcţie. Voi face şi eu demersuri către ANI”.
Într-adevăr, Teodor Niţă a demisionat din funcţia de decan chiar pe 18 octombrie 2012, cu o zi înainte de a fi numit, în urma concursului, director al Muzicalului.
În cazul în care, în final, instanţa va decide că a fost într-adevăr o stare de incompatibilitate, Teodor Niţă nu va mai avea dreptul să ocupe timp de trei ani o demnitate sau o funcţie publică.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Managerul Teatrului Muzical din Galaţi va contesta în instanţă raportul ANI

Managerul Teatrului Muzical ,,Nae Leonard' din Galaţi, Teodor Niţă, a declarat, joi, că va contesta în instanţă decizia ANI potrivit căreia ar fi fost incompatibil în perioada 31 ianuarie 2012 - 17 octombrie 2012 când a exercitat simultan şi funcţia de decan al de decan al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii ,,Dunărea de Jos' Galaţi. 'Deocamdată, ANI nu mi-a trimis nimic oficial, acasă, înţeleg că este doar comunicatul postat pe site-ul lor. Voi contesta decizia pentru că analiza ANI s-a făcut în baza unei reclamaţii făcute de cineva, doar cu elementele date de acel reclamant. Eu voi aduce elementele mele în analiză', a spus Teodor Niţă, aflat în turneu, în Olanda, cu spectacolul Aida.
Managerul a explicat că starea de incompatibilitate constatată de ANI nu este reală pentru că, în acea perioadă, a fost doar director interimar. 'Încă de la început, de când am fost numit director interimar mi-am pus problema de incompatibilitate, dar în acel moment nu eram într-o astfel de situaţie, pentru că eram director interimar. Director interimar înseamnă că nu am deţinut funcţia de director, ci doar ţineam locul cuiva. Funcţia de manager presupune câştigarea unui concurs de proiecte, iar în cazul meu, când s-a întâmplat asta, am şi demisionat din funcţia de decan. În plus, am chiar exemple de persoane care au funcţii similare, didactice şi care nu se află în situaţie de incompatibilitate, întrucât funcţia didactică nu este considerată o funcţie de conducere. Dar toate acestea le voi prezenta ANI în contestaţia mea', a mai spus Niţă.
Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că Teodor Niţă, manager interimar la Teatrul Muzical 'Nae Leonard' din judeţul Galaţi, s-a aflat în stare de incompatibilitate, deoarece, în perioada 31 ianuarie 2012 - 17 octombrie 2012, a exercitat simultan şi funcţia de decan al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii 'Dunărea de Jos' Galaţi. Teodor Niţă a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare', a precizat ANI.

radioiasi.ro
 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Directorul Teatrului Muzical contestă în justiţie acuzaţia de incompatibilitate

După ce declara la finele lui 2013 că nu s-a aflat în stare de incompatibilitate, Teodor Niţă, directorul Teatrului Muzical „Nae Leonard”, a decis acum câteva zile să acţioneze în judecată Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru a contesta raportul întocmit de inspectorii instituţiei.

Curtea de Apel Galaţi va stabili zilele următoare data când se va judeca procesul, de care depinde cariera lui Teodor Niţă.

Agenţia Naţională de Integritate susţine că directorul Teatrului Muzical ”Nae Leonard” din Galaţi ar fi fost în stare de incompatibilitate, în condiţiile în care în perioada 31 ianuarie 2012 - 17 octombrie 2012 a exercitat, simultan, funcţia de manager interimar al teatrului şi pe cea de decan al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” Galaţi.

În replică, Teodor Niţă ne-a declarat că „din punctul meu de vedere nu există incompatibilitate. Funcţia de decan este funcţie didactică, nu publică, iar funcţia de director interimar nu este funcţie de conducere. Când am fost numit manager, îmi dădusem demisia din funcţia de decan”.
monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Curtea de Apel a anulat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate ce îl vizează pe directorul Teatrului Muzical

Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au hotărât vineri, 4 aprilie, să anuleze raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), ce a stabilit că directorul Teatrul Muzical Nae Leonard din Galaţi s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate.

Agenţia Naţională de Integritate susţine că directorul Teatrului Muzical ”Nae Leonard” din Galaţi ar fi fost în stare de incompatibilitate, în condiţiile în care în perioada 31 ianuarie 2012 - 17 octombrie 2012 a exercitat, simultan, funcţia de manager interimar al teatrului şi pe cea de decan al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” Galaţi.

În replică, Teodor Niţă ne-a declarat că „din punctul meu de vedere nu există incompatibilitate. Funcţia de decan este funcţie didactică, nu publică, iar funcţia de director interimar nu este funcţie de conducere. Când am fost numit manager, îmi dădusem demisia din funcţia de decan”. 

Instanţa supremă are ultimul cuvânt

Decizia Curţii de Apel Galaţi reprezintă doar un prim pas pentru Teodor Niţă în încercarea de a scăpa de acuzaţiile inspectorilor de integritate, ANI urmând cel mai probabil să atace hotărârea cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dacă instanţa supremă va confirma decizia Curţii de Apel Galaţi, Teodor Niţă poate spune că a scăpat de riscul de a-şi pierde funcţia. Conform legii, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”. Mai mult decât atât, pentru o perioadă de trei ani Niţă nu ar mai putea ocupa o funcţie publică.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

ANI nu renunţă la ideea demiterii directorului Teatrului Muzical pentru incompatibilitate

La aproape cinci luni de când Curtea de Apel Galaţi a anulat raportul inspectorilor de integritate, ce stabilea că directorul Teatrului Muzical din Galaţi, Teodor Niţă, ar fi fost în stare de incompatibilitate, Agenţia Naţională de Integritate a atacat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Agenţia Naţională de Integritate susţine că directorul Teatrului Muzical ”Nae Leonard” din Galaţi, ar fi fost în stare de incompatibilitate, în condiţiile în care în perioada 31 ianuarie 2012 - 17 octombrie 2012, a exercitat, simultan, funcţia de manager interimar al teatrului şi pe cea de decan al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” Galaţi. Teodor Niţă ne-a declarat în schimb că „din punctul meu de vedere nu există incompatibilitate. Funcţia de decan este funcţie didactică, nu publică, iar funcţia de director interimar nu este funcţie de conducere. Când am fost numit manager, îmi dădusem demisia din funcţia de decan”.

Riscă să nu mai poate ocupa o funcţie publică pentru trei ani

Conform inspectorilor de integritate, „Teodor Niţă a încălcat dispoziţiile art. 3 din O.U.G nr. 189/2008, potrivit cărora managementul instituţiilor publice de cultură poate fi încredinţat unei persoane fizice care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: nu deţine o funcţie de conducere la o altă instituţie din România, coroborate cu dispoziţiile art. 207, alin. (2) din legea nr. 1/2011, potrivit cărora „funcţiile de conducere sunt următoarele: decan la nivelul facultăţii”. Teodor Niţă trebuie să câştige acum şi în faţa instanţei supreme, în caz contrar îşi va pierde funcţia. „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”, prevăd dispoziţiile legale. Mai mult decât, pentru o perioadă de trei ani Niţă nu ar mai putea ocupa o funcţie publică, o hotărâre definitivă în acest caz urmând să fie luată cel mai probabil până la sfârşitul lui 2014.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Directorul Teatrului Muzical nu este incompatibil

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că acuzaţia de incompatibilitate adusă directorului Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi de Agenţia Naţională de Integritate nu este fondată.

Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au anulat iniţial raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), iar instituţia atacase decizia cu recurs, respins acum de judecătorii instanţei supreme.

Agenţia Naţională de Integritate susţinea că directorul Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi ar fi fost în stare de incompatibilitate, în condiţiile în care în perioada 31 ianuarie 2012 - 17 octombrie 2012 a exercitat, simultan, funcţia de manager interimar al teatrului şi pe cea de decan al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi.

În replică, Teodor Niţă ne declara că „din punctul meu de vedere nu există incompatibilitate. Funcţia de decan este funcţie didactică, nu publică, iar funcţia de director interimar nu este funcţie de conducere. Când am fost numit manager, îmi dădusem demisia din funcţia de decan”.

Îşi păstrează funcţia

Conform inspectorilor de integritate, Teodor Niţă ar fi încălcat dispoziţiile art. 3 din OUG nr. 189/2008, potrivit cărora managementul instituţiilor publice de cultură poate fi încredinţat unei persoane fizice care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: nu deţine o funcţie de conducere la o altă instituţie din România, coroborate cu dispoziţiile art. 207, alin. (2) din legea nr. 1/2011, potrivit cărora funcţiile de conducere sunt următoarele: decan la nivelul facultăţii”. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie confirmă hotărârea Curţii de Apel Galaţi,  astfel că Teodor Niţă îşi va păstra funcţia de director la Teatrul Muzical. Dacă ar fi pierdut procesul, Teodor Niţă nu ar mai fi avut dreptul pentru o perioadă de trei ani să ocupe o funcţie publică. Conform legii, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.