Jump to content

Procesul de corupţie al fostului prefect Emanoil Bocăneanu


dcp100168

Recommended Posts

Percheziţii ale DNA la Prefectura Galaţi şi la Direcţia Judeţeană de Evidenţa Populaţiei

Procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al DNA fac, joi, percheziţii la sediul Direcţiei Judeţene de Evidenţa Populaţiei din subordinea Consiliului Judeţean Galaţi şi la sediul Prefecturii Galaţi, informaţia fiind confirmată de reprezentantul Departamentului de comunicare al DNA, Lidia Săplăcan. Potrivit unor informaţii confirmate de către reprezentanţii DNA, acţiunea de joi după-amiază a procurorilor gălăţeni vizează funcţionari publici suspectaţi de comiterea unor fapte de corupţie, transmite corespondentul MEDIAFAX. Procurorii anticorupţie nu au dat însă mai multe detalii legate de aceste percheziţii, precizând că ulterior va fi emis un comunicat de presă referitor la acţiunea de la Galaţi.

Direcţia Judeţeană de Evidenţa Populaţiei Galaţi este condusă de directorul interimar Ileana Schipor, postul de director fiind blocat prin plecarea fostului şef Cătălin Emanoil Bocăneanu, care ocupă funcţia de prefect al judeţului Galaţi, din luna mai a anului 2012.

Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Bocăneanu, nu a putut fi contact pentru a prezenta un punct de vedere în legătură cu acest caz.

Link to comment
Share on other sites

Biroul prefectului şi cancelariei prefectului, sigilate de procurori!

Procurorii DNA au sigilat biroul prefectului judeţului Galaţi, Cătălin Emanoil Bocăneanu, dar şi biroul cancelariei prefectului, în care îşi desfăşoară activitatea consilierul prefectului, Bogdan Topală şi şefa cancelariei prefectului, Petrica Paţilea. Aceasta a confirmat, astăzi, faptul că procurorii DNA au făcut o descindere în Prefectura Galaţi, fiind vorba de o cercetare judiciară. Totodată, Petrica Paţilea a precizat că prefectul judeţului Galaţi nu a venit astăzi la birou. Potrivit şefei cancelariei prefectului, procurorii nu au plecat din instituţie cu dosare sau alte obiecte, ci doar au sigilat cele două birouri. „A fost o descindere în această dimineaţă la Prefectură. Domnul prefect nu a venit azi la birou. Ni s-a transmis că este în curs o cercetare judiciară, dar nu ni s-au dat alte detalii. Au fost sigilate biroul domnului prefect şi cel al consilierului său, Bogdan Topală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Petrica Paţilea.

Surse neoficiale susţin că procurorii investighează un caz în care ar fi implicat un director din Prefectură care ar fi făcut presiuni asupra directoarei interimare de la Direcţia Judeţeană de Evidenţa Populaţiei pentru ca aceasta să demisioneze şi în locul ei să fie angajată prietena soţiei respectivului director. În absenţa preşedintelui CJ Galaţi Nicolae Bacalbaşa şi a celor doi vicepreşedinţi ai CJ Galaţi - Tania Bogdan şi Cornel Hamza, secretarul general al CJ Galaţi, instituţie în subordinea căreia se află Direcţia Judeţeană de Evidenţa Populaţiei, Paul Puşcaş, a precizat că nu are cunoştinţă de acţiunea procurorilor de la DNA şi nici despre vreun presupus concurs la direcţia respectivă.

presagalati.ro

 

De ce au descins mascaţii la Prefectură şi Direcţia De Evidenţa Populaţiei?

Deşi descinderile procurorilor DNA s-au încheiat, nici până acum DNA nu a transmis în mod oficial care este subiectul anchetei. În lipsa acestor precizări circulă mai multe zvonuri.

Surse neoficiale susţin că procurorii ar investiga un caz în care ar fi implicat un director din Prefectură care ar fi făcut presiuni asupra directoarei interimare de la Direcţia Judeţeană de Evidenţa Populaţiei pentru ca aceasta să demisioneze şi în locul ei să fie angajată prietena soţiei respectivului director. Totuşi, o astfel de variantă nu se susţine, având în vedere că Paul Puşcaş, secretarul CJ Galaţi, a  precizat că la Direcţia de Evidenţa Populaţiei nu urma să aibă loc niciun concurs pentru stabilirea unui alt director, deoarece acest post este blocat, prin detaşarea de pe funcţie a lui Cătălin Emanoil Bocăneanu în funcţia de prefect. Mai mult, conform organigramei Prefecturii Galaţi, în instituţie singurul director este Vasile Pârlog. Contactat telefonic, acesta a negat faptul că ar avea vreo legătură cu ancheta procurorilor DNA sau cu presupuse presiuni exercitate asupra directorului interimar Ileana Schipor.

Pe de altă parte, se ridică mai multe semne de întrebare în legătură cu prefectul judeţului Galaţi, Cătălin Emanoil Bocăneanu, atât din cauză că acesta nu s-a prezentat, astăzi, la birou (fără a transmite un motiv anume), cât şi pentru că procurorii DNA au pus sigiliu pe biroul reprezentantului Guvernului în teritoriu şi pe biroul consilierului său.

Rămâne de văzut ce va comunica DNA. Deocamdată, şefa biroului de comunicare al DNA, Livia Săplăcan, a declarat că nu poate oferi mai multe date despre caz şi că ele vor fi făcute publice printr-un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei centrale.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Suspiciuni de corupţie la Prefectură şi la Evidenţa Populaţiei

Prefectura şi Evidenţa Populaţiei Galaţi au fost luate cu asalt, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi de mascaţii Jandarmeriei Galaţi, care au făcut percheziţii. Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, a confirmat în cursul zilei de ieri faptul că mai mulţi funcţionari din cele două instituţii sunt suspectaţi de fapte care ţin de competenţa DNA. "Serviciul Teritorial Galaţi efectuează percheziţii la sediile Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Populaţiei şi la Instituţia Prefectului Galaţi. Sunt vizaţi funcţionari din cele două instituţii, suspectaţi de fapte care atrag competenţa DNA", ne-a declarat ieri Livia Săplăcan.
După ce au descins în Prefectură, procurorii au sigilat atât biroul prefectului, Emanoil Cătălin Bocăneanu, cât şi pe cel al consilierului acestuia, Bogdan Topală. De altfel, prefectul nu a fost ieri dimineață la slujbă, sosind de-abia după prânz, lucru confirmat şi de purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Petrica Paţilea. Pe surse, am aflat că Bocăneanu ar fi fost audiat de DNA, împreună cu mai multe persoane.
De asemenea, în lipsa unor explicații oficiale, cursul zilei de ieri s-au vehiculat mai multe ipoteze privind motivul pentru care DNA a ajuns să descindă la cele două instituţii. Prima a fost existența unor suspiciuni de fraudă privind achiziţiile publice făcute de Evidenţa Populaţiei. O altă variantă ar fi că şefa de la Evidenţa Populaţiei, Ileana Schipor, care ocupă acest post temporar, după ce Bocăneanu a fost numit prefect, ar fi fost şantajată ca să plece din funcţie, pentru a lăsa locul altcuiva, iar ultima ipoteză este că descinderile ar fi fost făcute pentru a se verifica posibile fraude la întocmirea listelor electorale. Rămâne de văzut însă care va fi răspunsul oficial al DNA, care nu a fost făcut public până la închiderea ediţiei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Bocăneanu, reţinut pentru trafic de influenţă şi şantaj

Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a fost reţinut, vineri, fiind acuzat de trafic de influenţă, şantaj, instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi abuz în serviciu, potrivit DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Galaţi îl cercetează pe Emanoil Cătălin Bocăneanu, prefect al județului Galaţi, pentru trafic de influenţă, în formă continuată, şantaj, instigare la infracţiunea de folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore pe Emanoil Cătălin Bocăneanu şi urmează să ceară Tribunalului Galaţi arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile.

În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal Tudorel Chirnoagă şi Bogdan-Valentin Topală, fiind acuzaţi de folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, respectiv complicitate la această infracţiune. Procurorii anticorupţie le-au adus la cunoştinţă celor doi acuzaţiile.

Potrivit anchetatorilor, în 1 august, Emanoil Cătălin Bocăneanu ar fi ameninţat şi ar fi făcut presiuni asupra unei persoane din conducerea Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, pentru a o determina să accepte angajarea în instituţie a unei anumite persoane, o prietenă a soţiei prefectului. "Pentru a asigura câştigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe învinuitul Chirnoagă Tudorel, preşedintele comisiei de concurs, să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul învinuitului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susţinerea concursului", au scris procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

Procurorii îl mai acuză pe Bocăneanu că, în cursul acestuia an, ar fi făcut demersuri astfel încât să se asigure că o anumită firmă care avea un contract cu Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi va primi contravaloarea contractului, în condiţiile în care nu Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi gestiona fondurile acestei unităţi, ci Consiliul Judeţean Galaţi. "În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duş, baterie duş), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări şi a pretins şi o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante", au precizat procurorii.

Procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al DNA au făcut, joi, percheziţii la sediul Direcţiei Judeţene de Evidenţa Populaţiei din subordinea Consiliului Judeţean Galaţi şi la sediul Prefecturii Galaţi.

Direcţia Judeţeană de Evidenţa Populaţiei Galaţi este condusă de directorul interimar Ileana Schipor, postul de director fiind blocat prin plecarea fostului şef Cătălin Emanoil Bocăneanu, care ocupă funcţia de prefect al judeţului Galaţi, din luna mai a anului 2012.

Link to comment
Share on other sites

DNA: Prefectul Bocăneanu a ajutat o persoană să câştige funcţia de inspector şef al IJSU Galaţi

Prefectul Emanoil Cătălin Bocăneanu a ajutat o persoană să câştige concursul organizat în luna august pentru ocuparea funcţiei de inspector şef al IJSU Galaţi şi a impus unui subordonat să achiziţioneze pentru el mai multe bunuri, din banii Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, potrivit DNA.

Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a fost reţinut vineri, fiind acuzat de trafic de influenţă, şantaj, instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Procurorii îl acuză pe Bocăneanu că "s-a implicat activ", cu ocazia concursului desfăşurat, în luna august, pentru ocuparea funcţiei de inspector şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, în calitate de membru al comisiei, în sprijinirea unui candidat, pentru ca acesta să fie declarat câştigător, primind în schimb alimente şi băuturi. "Totodată, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa să nu-şi valorifice corect cunoştinţele în vederea ocupării funcţiei pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al judeţului Galaţi, primise în repetate rânduri, de la candidatul pe care l-a sprijinit, produse alimentare şi băuturi", au scris procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale. Inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi este colonelul Vasile Balaban, el câştigând concursul organizat în luna august pentru ocupare acestei funcţii.

Procurorii îl mai acuză pe prefectul Emanoil Cătălin Bocăneanu că, în perioada august - septembrie, şi-a traficat influenţa pentru a-i asigura administratorului unei societăţi comerciale accesul la conducerea Direcţiei Regionale de Finanţe Galaţi, pentru rezolvarea unor probleme ale firmei, primind pentru aceste intervenţii, în repetate rânduri, produse alimentare. De asemenea, pentru acelaşi adminsitrator, Bocăneanu a contactat în mod repetat o persoană din conducerea unei unităţi siderurgice, în scopul asigurării desfacerii de produse pe platforma combinatului, acceptând şi primind în schimb diverse produse alimentare.

O altă acuzaţie care îi este adusă lui Bocăneanu este aceea că, în perioada august-octombrie, pe fondul reorganizării structurilor judeţene ale Finanţelor Publice, folosindu-se de funcţia deţinută, "a exercitat intervenţii repetate pe lângă un factor de decizie, în scopul asigurării menţinerii în funcţii a patru persoane, în condiţiile în care au fost vătămate alte persoane care îndeplineau condiţiile legale pentru ocuparea acelor posturi".

În perioada 2012-2013, ar fi impus unei persoane cu funcţie de conducere din subordine ca, pentru interesul său propriu, să achiziţioneze mai multe bunuri, din banii Direcţiei judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, au mai arătat procurorii în documentul citat.

În aceeaşi perioadă, prefectul Bocăneanu ar fi determinat angajaţi de la Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi să-i prelungească unei angajate a unităţii suspendarea din activitate, primind în schimb, în mod repetat, sume de bani prin intermediul fiicei acesteia.

Prefectul judeţului Galaţi mai este acuzat de procurori că, în cursul acestui an, ar fi intervenit în favoarea subordonatului său Bogdan Topală, în două situaţii, pe lângă ofiţeri ai Poliţiei Rutiere Galaţi, astfel încât acesta să fie sancţionat doar cu avertisment pentru depăşirea limitei de viteză şi pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să se înlăture sancţiunea de suspendare a permisului de conducere.

Anchetatorii au mai arătat că, în 1 august, Emanoil Cătălin Bocăneanu ar fi ameninţat şi ar fi făcut presiuni asupra unei persoane din conducerea Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, pentru a o determina să accepte angajarea în instituţie a unei prietene a soţiei prefectului. "Pentru a asigura câştigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe învinuitul Chirnoagă Tudorel, preşedintele comisiei de concurs, să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul învinuitului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susţinerea concursului", au notat procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

Procurorii îl mai acuză pe Bocăneanu că, în cursul acestuia an, ar fi făcut demersuri astfel încât să se asigure că o anumită firmă care avea un contract cu Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi va primi contravaloarea contractului, în condiţiile în care nu Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi gestiona fondurile acestei unităţi, ci Consiliul Judeţean Galaţi. "În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duş, baterie duş), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări şi a pretins şi o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante", au precizat procurorii.

Procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore pe Emanoil Cătălin Bocăneanu şi urmează să ceară vineri Tribunalului Galaţi arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile.

În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal Tudorel Chirnoagă şi Bogdan-Valentin Topală, fiind acuzaţi de folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, respectiv complicitate la această infracţiune. Procurorii anticorupţie le-au adus la cunoştinţă celor doi acuzaţiile.

Procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al DNA au făcut, joi, percheziţii la sediul Direcţiei Judeţene de Evidenţa Populaţiei din subordinea Consiliului Judeţean Galaţi şi la sediul Prefecturii Galaţi.

Direcţia Judeţeană de Evidenţa Populaţiei Galaţi este condusă de directorul interimar Ileana Schipor, postul de director fiind blocat prin plecarea fostului şef Cătălin Emanoil Bocăneanu, care ocupă funcţia de prefect al judeţului Galaţi, din luna mai a anului 2012.

Emanoil Bocăneanu are 47 de ani, este căsătorit şi are un copil.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Prefecturii, în perioada 1993-1998 Bocăneanu a absolvit cursurile Universităţii "Danubius" din Galaţi, fiind licenţiat în Drept, iar în perioada 1993-1997 a urmat cursurile Universităţii "Dunărea de Jos", obţinând licenţa în Administraţie Publică.

În perioada septembrie 1997- februarie 2001 a fost inspector la Consiliul Judeţean Galaţi, unde a avut atribuţii de îndrumare şi control privind întocmirea şi înregistrarea actelor de stare civilă, între martie 2001 şi octombrie 2002 a fost consilier juridic la ISPAT Sidex Galaţi, iar din 2002 şi până în 2008 a fost consilier juridic la BCR, apoi, timp de două luni, a fost consilier la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.

În perioada martie 2008-noiembrie 2009, Bocăneanu a fost consilier juridic la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi, iar ulterior a fost director executiv la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Populaţiei din Consiliul Judeţean Galaţi.

În mai 2012, Emanoil Cătălin Bocăneanu a fost numit prefect al judeţului.

Conform declaraţiei de avere completate în luna iunie, Emanoil Bocăneanu deţine în municipiul Galaţi o treime dintr-o casă de locuit de 400 de metri pătraţi, cumpărată în anul 2008. El are şi un autoturism Ford Focus, fabricat în anul 2006 şi achiziţionat printr-un contract de leasing.

Bocăneanu a acordat unei persoane fizice două împrumuturi în nume personal de 50.000 de euro în total.

Prefectul de Galaţi a contractat şi un credit în acest an, de 39.815 lei, scadent în anul 2019.

Conform declaraţiei de avere, în anul 2012, el a încasat venituri totale de 53.020 lei, iar soţia sa de 10.929 lei.

Link to comment
Share on other sites

Şeful IJSU Galaţi: Acuzaţiile DNA sunt o aiureală, în comisie erau cinci persoane, nu doar prefectul

Inspectorul şef al IJSU Galaţi, Vasile Balaban, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că acuzaţiile DNA sunt o "aiureală", precizând că din comisia de evaluare au făcut parte cinci persoane, nu doar prefectul judeţului, Emanoil Cătălin Bocăneanu. "Este o aiureală. Nu ştiu cine ar fi putut face acest denunţ. Oricum, din comisia de evaluare au făcut parte cinci persoane, nu doar prefectul", a spus şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) Galaţi. Vasile Balaban a mai spus că îl cunoaşte foarte bine pe prefectul judeţului Galaţi, ultima data când a discutat cu acesta fiind în urmă cu două zile.

Link to comment
Share on other sites

Ministrul de Interne a semnat propunerea de eliberare din funcţie a prefectului judeţului Galaţi

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a semnat vineri propunerea de eliberare din funcţia de prefect al judeţului Galaţi a lui Emanoil Bocăneanu, reţinut de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, şantaj, instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi abuz în serviciu.

Propunerea de eliberare din funcţie a fost transmisă Secretariatului General al Guvernului, Hotărârea de Guvern urmând să fie adoptată în prima şedinţă a Executivului, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Conducerea instituţiei va fi asigurată de subprefectul Gabriel Aurelian Panaitescu, până la numirea unui nou prefect, a precizat MAI.

Link to comment
Share on other sites

Prefectul de Galaţi reţinut pentru corupţie, dus la Tribunalul Galaţi cu propunerea de arestare

Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, reţinut pentru infracţiuni de corupţie, a fost prezentat, vineri, magistraţilor Tribunalului Galaţi, cu propunerea de arestare preventivă, prerogativele sale fiind preluate de către subprefectul judeţului, Gabriel Panaitescu.

Prefectul judeţului Galaţi, reţinut în cursul dimineţii de vineri, a fost adus încătuşat, după-amiază, la Tribunalul Galaţi, fiind prezentat magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, pentru infracţiunile de trafic de influenţă, şantaj, instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prerogativele prefectului au fost preluate de către subprefectului de Galaţi Gabriel Panaitescu.

Link to comment
Share on other sites

ORA 21.50: Tribunalul Galaţi a decis arestarea prefectului Emanoil Cătălin Bocăneanu
Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, reţinut pentru fapte de corupţie, a fost arestat preventiv, vineri, pentru 29 de zile, în baza unei decizii luate de către magistraţii Tribunalului Galaţi.

Consilierul pe probleme de comunicare al Tribunalului Galaţi, Aura Soare, a informat, vineri seară, că magistraţii gălăţeni au emis pe numele lui Emanoil Cătălin Bocăneanu mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, după o şedinţă care a durat câteva ore.

Potrivit sursei citate, avocaţii lui Bocăneanu au declarat recurs la decizia instanţei.

La ora transmiterii acestei ştiri, Emanoil Cătălin Bocăneanu a fost dus în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Prefectul de Galaţi va fi demis oficial marţi

Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat că oficializarea deciziei de demitere din funcţie a prefectului de Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, va fi făcută marţi în şedinţa de Guvern. "Am vorbit cu ministrul Radu Stroe în cursul dimineţii despre prefectul de Galaţi. Confom legii, decizia trebuie luată în şedinţă de Guvern. Vom avea marţi şedinţă. Nu ştiu dacă omul e vinovat sau nu, dar nu dorim ca activitatea prefecturii să fie perturbată. De altfel, subprefectul a preluat deja atribuţiile de prefect", a spus Victor Ponta, aflat vineri la Bruxelles.

 

Link to comment
Share on other sites

Pe cine a supărat fostul prefect de Galaţi de s-a ajuns la arestarea sa?

Atât timp cât a fost susţinut politic pentru această funcţie, este clar că până la urmă prefectul Emanoil Bocăneanu a deranjat pe cineva.

Cătălin Emanoil Bocăneanu a ajuns în funcţia de prefect în luna mai 2012, susţinut de PSD Galaţi şi venind din funcţia de şef al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Pesoanei. S-a speculat atunci ideea că PSD Galaţi s-ar fi folosit de Bocăneanu pentru a avea acces la o serie de informaţii extrem de preţioase pentru alegerile locale din vara lui 2012. Mandatul lui a fost liniştit până în septembrie 2012, atunci când s-a vehiculat insistent informaţia că prefectul ar urma să fie schimbat. Nemulţumirea vizavi de prestaţia lui din timpul inundaţiilor s-a putut sesiza chiar şi la videoconferinţele din acea perioadă.

Se vorbea atunci despre două variante de înlocuire a lui Bocăneanu: prima ar fi secretarul Consiliului Judeţului, Paul Puşcaş, iar cea de-a doua - şefa Direcţiei pentru Protecţia Copilului Galaţi, Manon Cristoloveanu. Ca o paranteză, ambele nume sunt vehiculate şi acum, după ce fostul prefect a ajuns în arest pentru 29 de zile.

Şi pentru că până la urmă Cătălin Emanoil Bocăneanu trebuie să fi supărat pe cineva, se pare că acel cineva este chiar şeful DNA Galaţi, Gheorghe Ivan, cu care ar fi avut mai multe contre pe perioada mandatului său.

Reamintim, fostul prefect de Galaţi este acuzat de trafic de influenţă, în formă continuată, şantaj, instigare la infracţiunea de folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi şi lista ar putea continua.

Acuzaţia principală pare să fie cea de şantaj şi are legătură cu penultimul lui loc de muncă: cel de la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanei Galaţi. Acolo, anchetatorii spun că Bocăneanu ar fi angajat o prietenă de-a soţiei sale, după ce în prealabil ar fi cerut subiectele de la concurs. Bocăneanu mai este acuzat şi de faptul că ar fi tras sforile astfel încât o firmă să prindă un contract cu Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanei Galaţi, fostul prefect primind în schimb o cadă şi o baterie de duş pentru acasă. În fine, o a treia acuzaţie se referă la faptul că prefectul l-ar fi ajutat pe şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, Vasile Balaban, să nu aibă concurenţă reală la concursul organizat de ministerul de resort. În schimb, ar fi primit mai multe sticle de whiskey şi alte alimente. “O aiureală!”, a declarat imediat după ce a aflat de aceste acuzaţii Vasile Balaban.

Prefectul Emanoil Bocăneanu n-a scos o vorbă nici la aducerea sa la Tribunal, nici după ce a aflat că va sta 29 de zile în arest.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Prefectul Cătălin Emanoil Bocăneanu, înregistrat în timp ce făcea trafic de influenţă

* La celălalt capăt al firului se aflau, spun procurorii DNA, înalţi funcţionari din instituţiile statului, al căror nume nu a fost deocamdată făcut public

Dosarul de corupţie în care este implicat prefectul de Galaţi a plecat luni seară la Curtea de Apel, acolo unde se va judeca recursul în ceea ce priveşte mandatul de arestare preventivă, pentru 29 de zile, a demnitarului.
Vă reamintim că procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au demarat joia trecută o amplă anchetă penală în privinţa mai multor angajaţi din aparatul administrativ, printre care şi prefectul Cătălin Emanoil Bocăneanu. Mascaţii au descins la locuinţa prefectului, dar au percheziţionat şi biroul acestuia, biroul consilierului Bogdan Topală, precum şi sediul Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei.
Urmare a descinderilor, procurorii l-au reţinut pe Bocăneanu pentru 24 de ore, iar vineri noaptea judecătorii de la Tribunalul Galaţi au emis pe numele acestuia un mandat de arestare pe 29 de zile. În motivarea deciziei, magistraţii arată că la dosar sunt interceptări ale unor convorbiri telefonice, dar şi înregistrări ambientale şi imagini în care apar o serie de şefi de poliţie, directori de instituţii, dar şi directori din Combinat.
Judecătorii gălăţeni au arătat că la baza luării deciziei de arestare a stat şi faptul că acela care a săvârşit faptele penale a deţinut o funcţie importantă în stat. „Pe de altă parte, faptele săvârşite de inculpat prezintă un pericol social foarte mare, având în vedere şi faptul că, în calitatea sa de prefect al judeţului Galaţi, a încălcat legea, deşi misiunea sa era aceea de a veghea la respectarea ei”, arată magistraţii Tribunalului în motivarea lor.
Mai mult, judecătorii menţionează că Emanoil Bocăneanu nu-şi cunoştea atribuţiile prevăzute în fişa postului. ”Inculpatul, în scurta perioadă  în care a ocupat această funcţie, nu numai că nu a cunoscut atribuţiile pe care  trebuie să le îndeplinească  un demnitar în această poziţie, dar nu îi sunt cunoscute nici sarcinile şi obligaţiile  stabilite în ordinul sau fişa postului pentru funcţia deţinută, aspecte care au condus însă la implicarea inculpatului în activitatea  instituţiilor de stat şi private  din municipiul Galaţi, aducând grave şi importante prejudicii în special de ordin nepatrimonial”, arată judecătorii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Prefectul de Galaţi "aranja" prin telefon angajări ilegale

Conform procurorilor DNA Galaţi, prefectul Cătălin Emanoil Bocăneanu ar fi intervenit în "aranjarea" unui concurs pentru angajarea unui jurist la Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Populaţiei (DJEP). El ar fi încercat să impună pe postul respectiv o prietenă a soţiei sale, iar în acest sens a exercitat presiuni asupra persoanelor implicate în organizarea concursului.
Procurorii DNA arată că, încă de la începutul lui 2013, prefectul şi-ar fi exprimat intenţiile într-un cerc de cunoştinţe, deşi instituţia era subordonată Consiliului Judeţului, nu Prefecturii. Mai mult, Bocăneanu ar fi impus conducerii DJEP - folosind ameninţări - să scoată la concurs un post de jurist, chiar dacă el nu avea niciun fel de atribuţiuni legate de amintita instituţie.
Procurorii DNA arată că prefectul a avut parte de o „opoziţie” gălăgioasă din partea conducerii DJEP, însă fără efect. „Inculpatul a insistat într-un mod imperativ, folosind violenţe verbale şi ameninţări la adresa funcţionarului S.I., precizând şi faptul că angajarea  lui C.C. în postul de consilier juridic nu ar crea nici un prejudiciu, deoarece aceasta urmează să fie transferată ulterior pe aceeaşi funcţie la Prefectura Galaţi”, se arată în motivarea Tribunalului la decizia de arestarea preventivă a prefectului .

Subiecte aranjate, apoi schimbate

Concursul a fost programat pe 5 august 2013, iar pe 1 august Bocăneanu l-a rugat pe şeful comisiei de concurs, Tudorel Chirnoagă, să-i furnizeze femeii subiectele, lucru pe care acesta l-a şi făcut, prin intermediul lui Bogdan Topală, consilier al lui Bocăneanu.
Conform procurorilor DNA, conducerea DJEP a aflat de acest lucru şi i-ar fi cerut lui Chirnoagă să schimbe subiectele concursului, ceea ce s-a şi întâmplat, motiv pentru care candidata C.C. nu a promovat examenul. „Inculpatul i-a adus acuze funcţionarului S.I., spunându-i că nu trebuia să se opună ocupării acestui post de către C.C., deoarece asupra funcţiilor de execuţie doar el are putere de decizie, afirmaţie care a lăsat să se înţeleagă că posturile pot fi ocupate după cum doreşte inculpatul”, arată Tribunalul.
Din declaraţia lui Tudorel Chirnoagă, şefului comisiei de concurs, reiese că subiectele pentru examen au fost schimbate cu doar o zi înainte de desfăşurarea acestuia, deoarece apăruse în presă informaţia că deja există o câştigătoare. „Ca urmare a acestui articol de presă („de teamă”), în dimineaţa de dinaintea examenului, Chirnoagă a întocmit un alt set de întrebări, pe care, împreună cu comisia, le-a înmânat candidaţilor”, arată judecătorul.
Un alt învinuit din acest dosar, Bogdan Topală (fost consilier al lui Bocăneanu) a declarat că el a transmis subiectele către C.C. Surprinzător, inclusiv prefectul a admis acuzaţiile care i se aduc. „Acuzaţiile au fost recunoscute în totalitate de către inculpat, dar acesta le-a motivat prin faptul că le-a exercitat doar cu scopul de a organiza în bune condiţii activitatea administrativă la nivel de judeţ”, se afirmă în motivarea sentinţei penale amintite.
Prefectul Emanoil Cătălin Bocăneanu se află în prezent în arest preventiv, fiind acuzat de DNA de săvârşirea mai multor fapte de corupţie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Guvernul l-a eliberat pe Bocăneanu din postul de prefect

Guvernul a aprobat, miercuri, hotărârea prin care Emanoil Cătălin Bocăneanu, reţinut pentru infracţiuni de corupţie, este eliberat din funcţia de prefect al judeţului Galaţi.

Bocăneanu a fost prezentat, vineri, magistraţilor Tribunalului Galaţi, cu propunerea de arestare preventivă, prerogativele sale fiind preluate de către subprefectul judeţului, Gabriel Panaitescu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe Bocăneanu că "s-a implicat activ", cu ocazia concursului desfăşurat, în luna august, pentru ocuparea funcţiei de inspector şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, în calitate de membru al comisiei, în sprijinirea unui candidat, pentru ca acesta să fie declarat câştigător, primind în schimb alimente şi băuturi. "Totodată, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa să nu-şi valorifice corect cunoştinţele în vederea ocupării funcţiei pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al judeţului Galaţi, primise în repetate rânduri, de la candidatul pe care l-a sprijinit, produse alimentare şi băuturi", au scris procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

Procurorii îl mai acuză pe prefectul Emanoil Cătălin Bocăneanu că, în perioada august - septembrie, şi-a traficat influenţa pentru a-i asigura administratorului unei societăţi comerciale accesul la conducerea Direcţiei Regionale de Finanţe Galaţi, pentru rezolvarea unor probleme ale firmei, primind pentru aceste intervenţii, în repetate rânduri, produse alimentare. De asemenea, pentru acelaşi adminsitrator, Bocăneanu a contactat în mod repetat o persoană din conducerea unei unităţi siderurgice, în scopul asigurării desfacerii de produse pe platforma combinatului, acceptând şi primind în schimb diverse produse alimentare.

O altă acuzaţie care îi este adusă lui Bocăneanu este aceea că, în perioada august-octombrie, pe fondul reorganizării structurilor judeţene ale Finanţelor Publice, folosindu-se de funcţia deţinută, "a exercitat intervenţii repetate pe lângă un factor de decizie, în scopul asigurării menţinerii în funcţii a patru persoane, în condiţiile în care au fost vătămate alte persoane care îndeplineau condiţiile legale pentru ocuparea acelor posturi".

În perioada 2012 - 2013, ar fi impus unei persoane cu funcţie de conducere din subordine ca, pentru interesul său propriu, să achiziţioneze mai multe bunuri, din banii Direcţiei judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, au mai arătat procurorii în documentul citat.

În aceeaşi perioadă, prefectul Bocăneanu ar fi determinat angajaţi de la Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi să-i prelungească unei angajate a unităţii suspendarea din activitate, primind în schimb, în mod repetat, sume de bani prin intermediul fiicei acesteia.

Prefectul judeţului Galaţi mai este acuzat de procurori că, în cursul acestui an, ar fi intervenit în favoarea subordonatului său Bogdan Topală, în două situaţii, pe lângă ofiţeri ai Poliţiei Rutiere Galaţi, astfel încât acesta să fie sancţionat doar cu avertisment pentru depăşirea limitei de viteză şi pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să se înlăture sancţiunea de suspendare a permisului de conducere.

Anchetatorii au mai arătat că, în 1 august, Emanoil Cătălin Bocăneanu ar fi ameninţat şi ar fi făcut presiuni asupra unei persoane din conducerea Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, pentru a o determina să accepte angajarea în instituţie a unei prietene a soţiei prefectului.

"Pentru a asigura câştigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe învinuitul Chirnoagă Tudorel, preşedintele comisiei de concurs, să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul învinuitului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susţinerea concursului", au notat procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

Procurorii îl mai acuză pe Bocăneanu că, în cursul acestui an, ar fi făcut demersuri astfel încât să se asigure că o anumită firmă care avea un contract cu Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi va primi contravaloarea contractului, în condiţiile în care nu Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi gestiona fondurile acestei unităţi, ci Consiliul Judeţean Galaţi. "În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duş, baterie duş), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări şi a pretins şi o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante", au precizat procurorii.

Procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore pe Emanoil Cătălin Bocăneanu şi cer Tribunalului Galaţi arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile.

În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal Tudorel Chirnoagă şi Bogdan-Valentin Topală, fiind acuzaţi de folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, respectiv complicitate la această infracţiune. Procurorii anticorupţie le-au adus la cunoştinţă celor doi acuzaţiile.

Procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al DNA au făcut, joi, percheziţii la sediul Direcţiei Judeţene de Evidenţa Populaţiei din subordinea Consiliului Judeţean Galaţi şi la sediul Prefecturii Galaţi.

Direcţia Judeţeană de Evidenţa Populaţiei Galaţi este condusă de directorul interimar Ileana Schipor, postul de director fiind blocat prin plecarea fostului şef Cătălin Emanoil Bocăneanu, care ocupă funcţia de prefect al judeţului Galaţi, din luna mai a anului 2012.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Fostul prefect de Galaţi Bocăneanu s-a opus alocării banilor la sinistraţi, în favoarea unor lucrări de construcţii

Fostul prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, arestat pentru 29 de zile, s-a opus, atunci când i s-a cerut opinia, direcţionării banilor la sinistraţii afectaţi de inundaţii, în favoarea finalizării unor lucrări de construcţii, susţin procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Conform documentului citat, la nivelul Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi s-a derulat un contract de prestări servicii pentru lucrări de curăţenie, valoarea acestuia fiind de 65.720 de lei. "Încă de la început, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin s-a implicat activ în derularea contractului, fiind prezent la organizarea de şantier, alegerea materialelor de construcţii, asigurându-se de cheltuirea întregii sume alocate instituţii pentru astfel de lucrări. Mai mult, când i s-a cerut opinia dacă suma respectivă putea fi direcţionată către sinistraţii din judeţul Galaţi, afectaţi de inundaţii, acesta s-a opus", conform referatului cu propunerea de arestare a procurorilor.

Anchetatorii menţionează că Bocăneanu, în calitate de prefect al judeţului Galaţi nu se putea implica în gestionarea sumelor de bani alocate Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, aflată în coordonarea Consiliului Judeţean Galaţi. "Pentru această implicare activă şi permanentă, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins constructorului, montarea unor bunuri (cadă, duş, baterie pentru duş), dându-i indicaţii exprese constructorului ca aceste bunuri să nu apară pe devizul de lucrări, motiv pentru care devizul a fost modificat de trei ori. (..) Într-un final Bocăneanu Emanoil Cătălin a renunţat la aceste bunuri", conform referatului.

Astfel, procurorii anticorupţie notează că se impune luarea măsurii arestării preventive a lui Bocăneanu, deoarece lăsarea sa în libertate ar putea încuraja alte persoane să comită fapte asemănătoare şi ar crea în opinia publică un "sentiment de insecuritate". "Inculpatul a avut o atitudine nesinceră, negând săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina sa", au punctat procurorii.

Guvernul a aprobat, miercuri, hotărârea prin care Emanoil Cătălin Bocăneanu, reţinut pentru infracţiuni de corupţie, este eliberat din funcţia de prefect al judeţului Galaţi.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Fostul prefect Bocăneanu rămâne în arest

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au respins, vineri seara, recursul înaintat de avocaţii fostului prefect al judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, astfel încât acesta va rămâne în arest preventiv. Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi, Irina Boldea, a declarat că decizia este una definitivă.

Fostul prefect al judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a ajuns în arest, în urmă cu o săptămână, după ce a fost acuzat de procurorii DNA, printre altele, de trafic de influenţă în formă continuată, şantaj, instigare la folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu.

Procurorii DNA au cerut atunci arestarea preventivă pentru 29 de zile în cazul său, iar magistraţii Tribunalul Galaţi au admis propunerea.

rnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Blitzkrieg anticorupţie la Prefectură

Cazul arestării prefectului Bocăneanu a scurt-circuitat politica şi administraţia gălăţeană. Politicienii evită să facă declaraţii. Este însă o tăcere aparentă, pentru că în afara spaţiului public, în sedii de partide, în birourile instituţiilor publice sau sedii de firme, este subiectul la ordinea zilei. Sunt construite scenarii despre modul în care a izbucnit acest caz şi sunt vehiculate numele unor personaje din politică şi administraţie care ar fi fost deranjate de acţiunile prefectului Bocăneanu. Dar, dincolo de speculaţii, deocamdată avem la dispoziţie, ca informaţii sigure, doar acuzaţiile procurorilor DNA. Apărarea este în „silenzio stampa”.

În 24 de ore, din fruntea judeţului în arest preventiv

În după-amiaza zilei de 14 noiembrie, procurorii DNA însoţiţi de „mascaţii” de la Jandarmerie au descins la sediul Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei (DJEP) din Blocul Cristal şi la Prefectura Galaţi. Prefectul Emanoil Cătălin Bocăneanu nu se afla la prefectură. Anchetatorii au sigilat birourile prefectului şi consilierului acestuia, Bogdan Topală. În cursul serii, procurorii DNA au revenit şi au efectuat percheziţia biroului prefectului în prezenţa acestuia şi a unor martori. În noaptea de 14 spre 15 noiembrie, în jurul orei 4.00, prefectul Emanoil Cătălin Bocăneanu a primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. În după-amiaza de 15 noiembrie prefectul a fost prezentat instanţei de la Tribunalul Galaţi cu propunere de arestare preventivă. În jurul orei 21.30, instanţa s-a pronuţat în dosarul 8062/121/2013, aprobând cererea DNA de arestare a lui Emanoil Cătălin Bocăneanu pentru 29 de zile, până pe data de 13 decembrie. Apărătorul lui Bocăneanu, avocatul Anton Mutu a făcut recurs, acesta urmând să fie judecat vineri, 22 noiembrie.

Trafic de influenţă la „Evidenţa Persoanei”

Acuzaţiile aduse de procurorii DNA sunt extrem de grave: trafic de influenţă în formă continuată, şantaj, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, etc. Potrivit anchetatorilor, pe data de 1 august, prefectul Bocăneanu ar fi făcut presiuni asupra directoarei interimare a DJEP Galaţi, Ileana Schipor, pentru a o determina să îi prelungească unei angajate suspendarea din activitate şi în acelaşi timp să accepte angajarea la DJEP a unei prietene a soţiei sale cu prilejul concursului de pe 5 august. În acest scop, prefectul l-a obligat pe şeful comisiei de concurs să îi pună la dispoziţie subiectele prietenei de familie. „Pentru a asigura câştigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe învinuitul Chirnoagă Tudorel, preşedintele comisiei de concurs să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul învinuitului Topală Bogdan (consilierul prefectului – n red), înainte de susţinerea concursului”, se spune în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale. Procurorii îl mai acuză pe Bocăneanu că ar fi făcut demersuri pentru ca o firmă ce avea un contract cu DJEP pentru reabilitarea sediului din Blocul Cristal să îşi încaseze contravaloarea contractului, în condiţiile în care nu Prefectura, ci CJ Galaţi gestiona fondurile DJEP. „În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duş, baterie duş), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări şi a pretins şi o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante”, spun procurorii DNA. În dosar mai sunt urmăriţi penal Tudorel Chirnoagă şi Bogdan Topală, fiind acuzaţi de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, respectiv complicitate la această infracţiune. „Informaţiile” la care se referă procurorii sunt subiectele concursului de la DJEP. Se pare că fostului prefect i-a fost fatal conflictul cu Ileana Schipor, fosta sa adjunctă. Emanoil Cătălin Bocăneanu a fost director al DJEP din 2009 până în mai 2012, când a fost numit prefect. Atunci postul a rămas blocat pentru perioada exercitării mandatului de prefect, DJEP fiind condusă de Ileana Schipor, adjuncta lui Bocăneanu.

Intervenţii la Poliţia Rutieră şi Finanţe Publice

Fostul prefect mai e acuzat şi pentru că ar fi intervenit de două ori pe lângă ofiţeri ai Poliţiei Rutiere Galaţi, pentru ca aceştia să nu îi suspende permisul consilierului său, Bogdan Topală, cerându-le ca acesta să fie sancţionat doar cu avertisment pentru depăşirea limitei de viteză şi neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni. Alte acuzaţii se referă la faptul că ar fi intervenit la Finanţele Publice şi la combinatul ArcelorMittal, în favoarea administratorului unei firme: „În perioada august–septembrie 2013, prefectul Cătălin Bocăneanu şi-a exercitat prerogativele conferite de funcţia deţinută, traficându-şi influenţa pentru a-i asigura unui administrator de societăţi comerciale accesul la conducerea Direcţiei Regionale de Finanţe Galaţi, pentru rezolvarea unor probleme ale firmelor, primind pentru aceste intervenţii, în repetate rânduri, produse alimentare. În interesul aceluiaşi administrator, Cătălin Bocăneanu a contactat în mod repetat o persoană din conducerea unei unităţi siderurgice, în scopul asigurării desfacerii de produse pe platforma combinatului, acceptând şi primind diverse produse alimentare în schimb”, se spune în documentul DNA.

A intervenit Bocăneanu la concursul pentru şefia ISU?

O situaţie controversată apare în legătură cu altă acuzaţie adusă fostului prefect, că ar fi intervenit în favoarea colonelului Vasile Balaban, pentru ca acesta să câştige concursul pentru funcţia de inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Controversa provine din faptul că Vasile Balaban a mai condus ISU Galaţi şi în baza experienţei dobândite se presupune că nu avea nevoie de intervenţii pentru a câştiga un nou concurs în competiţia cu un contracandidat din Ialomiţa. Totuşi, procurorii DNA au consemnat situaţia de trafic de influenţă: „Cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcţiei de inspector şef al ISU Galaţi, prefectul Cătălin Bocăneanu, în calitate de membru al comisiei, s-a implicat activ în sprijinirea unui candidat pentru ca acesta să fie declarat câştigător în urma concursului care s-a desfăşurat în luna august 2013. Totodată, Cătălin Bocăneanu l-a determinat pe un alt candidat din cadrul ISU Ialomiţa să nu-şi valorifice corect cunoştinţele în vederea ocupării funcţiei pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al judeţului Galaţi, primise în repetate rânduri, de la candidatul pe care l-a sprijinit produse alimentare şi băuturi”, susţin procurorii DNA.

Colonelul Vasile Balaban: aceste acuzaţii sunt „o aiureală”

Inspectorul şef al ISU Galaţi, Vasile Balaban, a declarat că aceste acuzaţii sunt o „aiureală”, colonelul precizând că din comisia de evaluare au făcut parte cinci persoane, nu doar prefectul. „Este o aiureală. Nu ştiu cine ar fi putut face acest denunţ. Oricum, din comisia de evaluare au făcut parte cinci persoane, nu doar prefectul”, a spus şeful ISU.

 Avocatul lui Bocăneanu, în „silenzio stampa”

Am încercat să luăm legătura cu apărătorul fostului prefect, avocatul Anton Mutu, pentru a afla punctul său de vedere cu privire la acuzaţiile aduse clientului său, dar avocatul nu ne-a răspuns la telefon. Deocamdată cazul este destul de neclar, pentru că nu avem un punct de vedere al apărării, ci doar punctul de vedere al acuzării şi nici nu avem suficiente date despre probatoriul pe care sunt bazate acuzaţiile procurorilor DNA.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Fostul prefect Cătălin-Emanoil Bocăneanu, director executiv la Evidenţa Populaţiei pentru un minut

Cătălin-Emanoil Bocăneanu, fostul prefect de Galaţi, arestat preventiv pentru 29 de zile, a fost repus, ieri, timp de aproximativ un minut, în funcţia de director executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor, instituţie subordonată Consiliului Judeţului. Conform procedurii, pentru a-i putea fi suspendat raportul de serviciu, consilierii judeţeni l-au repus în funcţie, după care, la nici măcar un minut, prin vot, l-au şi dat jos de la cârma instituţiei. „Prin Hotărârea Guvernului nr. 891/20.11.2013, s-a dispus încetarea exercitării cu caracter temporar a funcţiei publice de prefect al judeţului Galaţi de către dl. Bocăneanu Emanoil-Cătălin, director executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Galaţi. Potrivit prevederilor art. 94, al. 1, lit. f din Legea nr. 188/1999, privind statutul funcţionarilor publici (…), raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public se află în una dintre următoarele situaţii: (…) este arestat preventiv”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre, iniţiat de Cornel Hamza, vicepreşedintele Consiliului Judeţului Galaţi. Funcţia de director executiv va fi ocupată de către Ileana Schipor, după ce Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici îşi va da acordul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Astăzi, la Tribunal, se judecă prelungirea arestării fostului prefect Bocăneanu

Fostul prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, va fi adus astăzi, 10 decembrie, la Tribunal. Procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut prelungirea arestului cu încă o lună de zile. În noiembrie, DNA a făcut percheziţii la Prefectură, la Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Populaţiei, dar şi acasă la fostul prefect, acuzându-l, printre altele, de trafic de influenţă, şantaj şi abuz în serviciu. Tot atunci, procurorii l-au reţinut şi au cerut arestarea sa preventivă, iar Tribunalul şi apoi Curtea de Apel au dispus încarcerarea. Împreună cu dosarul, DNA a dus la instanţă nu mai puţin de 29 de suporţi magnetici cu înregistrările făcute în această cauză. Rămâne de văzut dacă instanţele îşi vor păstra şi acum deciziile pe care le-au dat în noiembrie, la fel cum rămâne să vedem dacă DNA va aduce în instanţă probe noi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Fostul prefect Bocăneanu va fi cercetat în libertate

Tribunalul Galaţi a descis, marţi, ca fostul prefect al judeţului Galaţi Emanoil Bocăneanu, arestat preventiv pentru fapte de corupţie, să fie cercetat în libertate, magistraţii înlocuind măsura arestării cu interdicţia de a părăsi localitatea, însă decizia nu este definitivă.

Tribunalul Galaţi a respins propunerea procurorilor DNA - Serviciul Teritorial Galaţi de prelungire a mandatului de arestare preventivă a lui Emanoil Bocăneanu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, magistraţii au înlocuit măsura arestării preventive cu interdicţia de a părăsi localitatea.

Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Galaţi. Mandatul de arestare emis pe numele lui Bocăneanu expiră în 13 decembrie.

Link to comment
Share on other sites

Fostul prefect al judeţului Galaţi va fi eliberat

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au respins, astăzi, recursul depus de procurorii DNA cu privire la sentinţa Tribunalului Galaţi care a  decis, la începutul săptămânii, că fostul prefect al judeţului Galaţi Emanoil Cătălin Bocăneanu va fi cercetat în libertate. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi, Irina Boldea, fostul prefect urmează să fie eliberat din arest preventiv pe 14 decembrie, acesta având, însă, interdicţia de a părăsi localitatea.

Reamintim că la începutul săptămânii, Tribunalul Galaţi a respins propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi de prelungire a duratei arestării preventive dispuse în cursul urmăririi penale a lui Bocăneanu şi a înlocuit măsura de arestare preventivă cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Hotărârea nu a fost definitivă şi a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel de către procurorii DNA.
presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Încă cinci persoane sunt cercetate penal în dosarul lui Bocăneanu

Fostul prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, a fost prezent ieri la Curtea de Apel, unde s-a judecat recursul declarat de procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) împotriva deciziei Tribunalului de a nu prelungi arestarea preventivă a acestuia.

Procurorii şi-au precizat punctul de vedere referitor la prelungirea mandatului ex-prefectului, referindu-se la faptul că punerea sa în libertate i-ar putea influenţa pe martori. Reprezentantul DNA a criticat decizia Tribunalului de eliberare a lui Bocăneanu, pe motiv că nu ar mai reprezenta un pericol public. Tot acesta a mai susţinut că, în cele trei săptămâni de la arestarea lui Bocăneanu, au fost audiate nu mai puţin de 27 de persoane, 22 ca martori şi alte cinci într-o altă calitate, fără a se preciza dacă e vorba de învinuiţi sau inculpaţi.
De asemenea, dacă în noiembrie, la instanţă, au fost aduşi 29 de suporţi magnetici pe care se aflau înregistrările făcute în timpul anchetei şi de pe care se reuşise redarea convorbirilor şi a înregistrărilor ambientale, procurorul DNA a susţinut acum că nu s-a reuşit parcurgerea în totalitate a acestora. Cu alte cuvinte, cercetarea penală este în plină desfăşurare.
Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au decis să menţină decizia Tribunalului, astfel încât fostul prefect Emanoil Bocăneanu va fi pus în libertate începând cu 14 decembrie, având interdicţie de a părăsi localitatea. Hotărârea instanţei este definitivă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Fostul prefect de Galaţi, eliberat

Fostul prefect al Galaţiului, Emanoil Bocăneanu, a fost eliberat vineri spre sâmbătă noapte din arestul preventiv.

Reţinut de procurorii DNA după percheziţii făcute la sediul Prefecturii, dar şi în locuinţa sa, judecătorii au decis că oficialul trebuie să stea după gratii 30 de zile. Procurorii DNA îl acuză de trafic de influenţă, şantaj şi abuz în serviciu.

Aşteptat de presă, de îndată ce a ieşit pe uşa arestului la miezul nopţii, Emanoil Bocăneanu a ţinut să menţioneze că dosarul său este fabricat: „După 30 de zile, măcar aţi început să înţelegeţi adevăratul substrat al dosarului", a spus fostul prefect.

Anchetatorii susţin că a încercat să numească şefi de instituţii din Galaţi, a intervenit la poliţiştii de la Serviciul Rutier pentru a nu-i suspenda permisul de conducere consilierului său şi a primit alimente şi băutură de la diferite persoane în schimbul unor favoruri. Pentru toate acestea, judecătorii Tribunalului Galaţi au decis la 15 noiembrie arestarea sa preventivă.

După 30 de zile, judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi au decis că fostul prefect poate fi anchetat în libertate.

Emanoil Bocăneanu nu are voie să părăsească oraşul Galaţi. Dacă va fi găsit vinovat, la finalul procesului, fostul prefect riscă să stea după gratii cinci ani.

ziarulatac.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.