Jump to content

Cum se poate înfiinţa o asociaţie de proprietari


dcp100168

Recommended Posts

Cum se poate înfiinţa o asociaţie de proprietari

* "Viaţa liberă" vă explică ce formalităţi trebuie să îndepliniţi ca să vă rupeţi din asociaţia care are datorii şi să înfiinţaţi o asociaţie mai mică, mai uşor de gestionat * În câteva săptămâni se poate înfiinţa o nouă asociaţie, ceea ce înseamnă că, dacă începeţi demersurile acum, ea va fi funcţională la începutul anului viitor

 

Aveţi zero lei la întreţinere, dar asociaţia de proprietari din care faceţi parte are datorii către Apaterm? Aveţi apa caldă tăiată din cauza vecinilor care au datorii? Riscaţi să nu primiţi căldură din cauză că asociaţia nu a plătit facturile? "Viaţa liberă" vă spune astăzi care sunt paşii pe care trebuie să îi urmaţi ca să înfiinţaţi o asociaţie mai mică, cu datorii mai mici, mai uşor de gestionat, şi care să primească totuşi căldură şi apă caldă. Chiar din această iarnă.

Condiţiile necesare înfiinţării unei noi asociaţii

Primul lucru pe care trebuie să îl ştiţi este că o asociaţie de proprietari poate fi înfiinţată chiar dacă unii dintre vecinii dumneavoastră au datorii. Ei vor fi preluaţi cu tot cu datoriile de la vechea asociaţie, dar, fiind vorba despre o asociaţie mai mică, eventualele probleme apărute cu datornicii ar fi mai uşor de gestionat. În plus, noua asociaţie, neavând în primă instanţă un istoric de rău-platnic, cel mai probabil veţi beneficia de utilităţi, urmând ca, pe parcurs, să fie rezolvată şi problema cu rău-platincii. Condiţia esenţială ca să demaraţi procedurile de înfiinţare a unei asociaţii este să existe o delimitare clară a proprietăţii comune pentru noua asociaţie şi racorduri directe la utilităţi.

Potrivit Legii 230/2007 "Asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor (...) din cadrul unei clădiri. (...) În clădirile de locuinţe cu mai multe tronsoane sau scări se pot constitui asociaţii de proprietari pe fiecare tronson ori scară în parte numai în condiţiile în care nu există o proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată", se arată la articolul 5. Cu alte cuvinte, este nevoie de o delimitare clară între proprietatea comună a noii asociaţii şi proprietatea comună care va rămâne în afara Asociaţiei nou-înfiinţate.

Primii paşi

În plus, o altă veste bună ar fi că, potrivit legii, nu este nevoie de acordul tuturor locatarilor, ci doar de jumătate plus unul din numărul de proprietari care ar urma se asocieze. Scara 1 a blocului E1 din Micro 20 a făcut acest pas în urmă cu câţiva ani, dar motivele care au stat la baza separării de asociaţia-mamut din care făcea parte au fost aceleaşi: datorii comune greu de gestionat şi rău-platnici din cauza cărora sufereau şi cei care nu aveau niciun leu datorie la întreţinere. "Primul pas a fost să facem un acord de asociere. Am identificat toţi proprietarii, am făcut copii după toate actele de proprietate, după care am convocat o adunare generală. Nu au participat toţi proprietarii, dar nici nu a fost nevoie, pentru că legea permite să luăm decizii cu majoritate simplă. S-au ales un preşedinte şi membrii comitetului executiv. A urmat apoi realizarea actului constitutiv, care trebuie neapărat semnat de toţi proprietarii", a explicat Gheorghe Faur, preşedintele Asociaţiei 595, care s-a desprins de Asociaţia 506.

Se predau toate documentele către noua asociaţie

Mai departe, trebuie reglate conturile între asociaţia nou-înfiinţată şi cea din care se desprinde. "Se încheie un protocol între cele două asociaţii prin care se face predarea-primirea activelor şi pasivelor rezultate din constituire. Este vorba despre toate documentele financiar-contabile care îi privesc pe proprietarii care pleacă din asociaţia-mamă. Nici noi nu am plecat la drum fără datorii. Cei care aveau datorii şi erau în scara noastră au fost preluaţi de noi, dar e altceva când gestionezi o gospodărie de dimensiuni mai mici", mai spune Gheorghe Faur. Cu toate aceste documente se face o înaintare către Judecătorie, care decide înfiinţarea unei noi asociaţii. Apoi, urmează înregistrarea fiscală, noua entitate urmând să primească certificat de înregistrare fiscală de la Ministerul Finanţelor. "Se face un statut al asociaţiei, e standard, potrivit legii, după care lucrurile sunt simple: urmează încheierea de noi contracte cu furnizorii: Apaterm, Apă-Canal, Electrica, Distrigaz, eventual un contract de mentenanţă pentru lift, dacă există aşa ceva", explică preşedintele Asociaţiei 595.

Beneficii multiple

Motivele care au stat la baza deciziei proprietarilor de la E1 Scara 1 să facă o nouă asociaţie este faptul că se poate gestiona mult mai uşor relaţia cu furnizorii. "Beneficiile sunt multiple. În primul rând e ca la o gospodărie: cu cât e mai mică, cu atât e mai uşor de rezolvat problemele. Înainte, când eram la asociaţia-mamă aveam probleme din cauza datoriilor de la alte scări. După ce ne-am desprins, problemele s-au împuţinat. Am şi ţinut lucrurile din scurt. Apoi, mai e ceva. Într-o scară de bloc te întâlneşti aproape zilnic cu vecinii, ştii care sunt problemele. Te vezi, comunici mai uşor, e foarte important. Şi nu mă refer doar la problemele cu apa caldă, cu căldura, ci şi la cele care ţin de spaţiile comune, spaţiile verzi din jur. Supravegherea şi controlul sunt directe", explică Gheorghe Faur. Acesta mai spune că, deşi pentru asociaţia pe care o conduce a fost nevoie de trei luni, lucrurile ar putea fi comprimate chiar şi până la patru, cinci săptămâni.
Acte necesare constituirii unei asociaţii de proprietari
* Statutul Asociaţiei
* Acordul de asociere şi tabelul cu semnăturile proprietarilor
- Se întocmesc conf. art.5,6,7,8 din Legea 230/2007 (M.O. nr.490/23.07.2007);
* Procesul verbal al adunării constitutive
- în mod obligatoriu se anexează şi tabelul cu componenţa Comitetului Executiv şi a Comisiei de Cenzori
* Declaraţie de sediu
- dacă funcţionează într-un spaţiu proprietate comună trebuie anexat tabelul cu acordul proprietarilor de pe scara respectivă (50 la sută +1);
- dacă nu există un astfel de spaţiu se declară sediul asociaţiei la adresa administratorului sau a prşsedintelui asociaţiei;
* Dovada patrimoniului
- se declară pe propria răspundere bunurile pe care le deţine asociaţia

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Hai să zicem că un bloc de 20 - 30 apartamente se separă. Pe lângă lista de cheltuieli cu furnizorii (apă, căldură, gaze, etc.) se mai adaugă:

 

1. salariu femeia de serviciu

2. salariu administrator

3. cheltuieli cu o firmă de contabilitate, să te țină în regulă cu toate obligațiile fiscale și sociale

 

Ghici cine o ia în freză dacă nu ține cont de cele de mai sus? Președintele asociației, firește. Din buzunarul propriu.

 

A, să nu uit. „Separatiștii” ăștia sunt răi. Da' răi! Răi și conștienți, că doar nu de florile mărului s-au decis să treacă pe cont propriu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.