Jump to content

Liber la debranşări pentru bun-platnici


Recommended Posts

Posted

Liber la debranşări pentru bun-platnici

* În acest moment, 53.600 de familii primesc căldură cu program, iar 8.100 rabdă frigul din cauza datoriilor la întreţinere * Bun-platnicii ar putea primi undă verde pentru debranşare şi chiar ajutor financiar pentru a-şi monta o centrală * Dacă fiecare familie ar achita 300 de lei la întreţinere, am avea căldură pe luna decembrie fără restricţii

 

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, administratorul special al Apaterm, Adriana Stratulat, şi directorul Electrocentrale Galaţi, Octavian Graure, au ieşit ieri la rampă pentru a explica situaţia încălzirii în sistem centralizat. Concret, 550 de asociaţii, care însumează 57.000 de apartamente branşate - din care 53.600 sunt locuite - primesc agent termic cu program. Alte 159 de asociaţii, însumând 10.600 de apartamente branşate, din care 8.100 sunt locuite, sunt blindate, nu primesc nici apă caldă, nici căldură. Din păcate, 30 la sută dintre gălăţenii cu caloriferul blindat sunt bun-platnici şi suferă nedrept.

Primarul Marius Stan le-a sugerat să solicite debranşarea în regim de urgenţă şi să-şi pună centrală termică. „Pentru cei bun-platnici putem, în regim de urgenţă, să emitem o hotărâre de Consiliu Local prin care să-i sprijinim financiar pentru a-şi putea instala o centrală de bloc, de scară, de apartament, cu branşament individual”, a declarat Marius Stan. Nu se ştie încă dacă suma care ar putea fi acordată va fi ca la Brăila, 1.800 de lei. Debranşarea, care în mod normal durează 30 de zile, ar putea fi făcută în 48 de ore. Apaterm are deja 50 de avize de debranşare în aşteptare.

Marii nedreptăţiţi sunt însă gălăţenii care locuiesc în cele 3.300 de apartamente cuprinse în acele zonele unitare, care sunt „captivi” pe viaţă la Apaterm. Aproape 30 la sută dintre ei sunt bun-platnici şi tot ce poate face Apaterm pentru ei este contorizare individuală. Şi-ar putea pune centrală doar dacă CL va decide să-i scoată din această zonă unitară.

Nu se plăteşte, nu avem căldură

Lanţul datoriilor arată aşa: CET către Romgaz - 110 milioane, Apaterm către CET - 26 milioane, iar populaţia către Apaterm 162 milioane de lei. Şi dacă acum de bine, de rău, unii  mai au căldură, de la 1 decembrie riscăm să rămânem cu totul în frig. „Dacă Apaterm nu plăteşte avans cel puţin jumătate din consumul estimat pentru luna decembrie, nu livrăm căldură la populaţie. Dacă s-ar plăti, până la 1 decembrie, 300 de lei de familie, luna decembrie ar fi acoperită! Nu cred că există familie să nu poată să dea 300 de lei în două săptămâni, şi atunci am da căldură la toată lumea, şi la bun-platnici şi la rău-platnici”, a spus directorul CET Octavian Graure.

viata-libera.ro

Posted

"Sugerezi" in pragul lui decembrie - cand stie oricine ca pentru montarea unei centrale termice trebuie sa-ti faci un calcul macar pentru doua-trei luni ca termen de instalare. Asta pentru una individuala (apartament). Pentru una de bloc cred ca e moartea pasiunii. Si oricum e aproape inutila.

Posted

Bătaie de joc la adresa bun-platnicilor. Cinism şi aberaţii în noua procedură de debranşare

* Noua procedură de debranşare, "special concepută" pentru bun-platnicii din asociaţiile cu datorii, conţine cel puţin trei aspecte care pot fi catalogate drept dovezi de cinism

Apaterm a publicat procedura de deconectare de urgenţă de la reţeaua publică de termoficare, valabilă doar pentru consumatorii bun-platnici care fac parte din asociaţiile nominalizate pe lista celor blindate în această iarnă din cauza datoriilor. Astfel, cei care doresc să renunţe la serviciile (inexistente, de altfel) ale Apaterm, trebuie să treacă de două etape: eliberarea avizului şi deconectarea propriu-zisă.
Procedura conţine, însă, şi cel puţin trei aspecte care ar putea fi considerate aberante şi ironice la adresa consumatorilor cărora li se face "favoarea" de a fi lăsaţi să părăsească un sistem care nu îi mai încălzeşte cu nimic. Nici la propriu, nici la figurat.

Procedura propriu-zisă

Potrivit unei comunicări publicate pe site-ul Apaterm, etapa I presupune eliberarea avizului de deconectare. "Sunt necesare următoarele acte:
- Cerere de eliberare a avizului de deconectare (se va specifica clar adresa), cu acordul asociaţiei de locatari/proprietari semnată şi ştampilată de reprezentanţii legali ai acesteia;
- Referat tehnic de specialitate în original şi Adeverinţă tip în original (se obţin de la Ghişeu Avize, la depunerea cererii), care vor fi completate, semnate şi ştampilate de către Asociaţia de Locatari/Proprietari. Adeverinţa tip include următoarele: acordul vecinilor de apartament/spaţiu pe orizontală şi verticală (care au pereţi, planşee comune cu apartamentul în cauză) şi dovada achitării la zi a obligaţiilor de plată către S.C. APATERM S.A. Galaţi prin confirmarea de către reprezentanţii legali ai asociaţiei de proprietari/locatari;
- Dovada încălzirii apartamentului cu o sursă alternativă de producere a energiei termice, centrală murală, panouri radiante ori altă sursă electrică, etc. (copie xerox factura şi chitanţă sau bon fiscal);
- Dovada montării aparatului de măsurare individual al debitului de gaze naturale pe care le consumă (la intrarea în apartament);
- Documentaţie tehnică întocmită de un proiectant de specialitate autorizat (2 ex.)", se arată pe site-ul Apaterm.
În acelaşi document se mai precizează că emiterea avizului de deconectare se va face pe bani, tariful de eliberare a avizului fiind de 93,15 lei. Actele se depun de luni până joi, între orele 10,00 şi 15,00.
În etapa a II-a se va trece la deconectarea propriu-zisă. Potrivit documentului, deconectarea se va putea face numai de către Apaterm, evident pe bani. Pentru debranşarea propriu-zisă, este nevoie de o cerere în acest sens, pentru care este nevoie şi de acordul asociaţiei de locatari/proprietari (semnată şi ştampilată de reprezentanţii legali ai acesteia), plus copia după avizul de deconectare eliberat de Apaterm. "Costurile aferente acestor operatiuni se vor stabili de către Serviciul Inventariere, dupa efectuarea lucrărilor respective, în funcţie de situaţia din teren", se arată în documentul publicat pe site-ul Apaterm.

Prima problemă: nu toţi bun-platnicii pot pleca de la Apaterm

Procedura de deconectare elaborată special pentru bun-platnicii captivi în asociaţii cu datorii nu pare să aducă niciun beneficiu proprietarilor care locuiesc în "zona de protecţie" a furnizorului de agent termic. Confruntând lista asociaţiilor care nu primesc căldură cu cea a asociaţiilor din zona unitară, "Viaţa liberă" a descoperit nu mai puţin de 90 de blocuri pentru care nu se poate, practic, face nimic. Dacă am presupune că în aceste blocuri locuiesc câte 20 de familii (blocurile să fie formate din câte o singură scară, cu câte 20 de apartamente), rezultă că cel puţin 1.800 de familii aflate în asociaţii rău-platnice nu au nicio şansă să plece din sistem şi vor rămâne iarna aceasta şi fără căldură, şi fără posibilitatea de a se debranşa. Numărul lor este, în realitate mult mai mare, deoarece e clar că nu toate blocurile sunt formate dintr-o singură scară, iar pe unele scări sunt mai mult de 20 de apartamente (blocurile turn, de exemplu). Dacă ar fi să estimăm, am spune că cel puţin 2.000 de proprietari (din aproximativ 8.000 de proprietari cărora li s-a tăiat căldura în Galaţi) nu vor putea pleca de la Apaterm din cauză că blocul lor se află în zona unitară. Desigur, nu toţi sunt cu plata la zi, ceea ce înseamnă că nu toţi ar fi putut să se debranşeze.

A doua problemă: costurile

Teoretic, Apaterm percepe nişte taxe de debranşare în conformitate cu legislaţia în vigoare. Totuşi, păstrând aceleaşi tarife şi pentru cei aflaţi în situaţia de a se debranşa de nevoie (nu mai primesc agent termic), Apaterm dă dovadă de cinism. Cu alte cuvinte, te obligă să pleci din sistem, dar îţi cere şi bani ca să o faci. Din acest punct de vedere, noua procedură nu aduce nimic nou şi nici nu le oferă vreo facilitate clienţilor "alungaţi" de Apaterm.

A treia problemă: "dovada încălzirii cu o sursă alternativă", plus dovada de la gaze (!?)

Este un punct preluat întocmai din procedura obişnuită de debranşare. Din păcate, având în vedere condiţiile seciale în care se face acum debranşarea, păstrarea acestui punct devine absolut aberantă. Potrivit explicaţiilor Apaterm, această dovadă trebuie făcută de proprietarul care se debranşează tocmai ca nu cumva acesta să ţină apartamentul fără încălzire, afectând în acest fel căldura apartamentelor învecinate, branşate la reţeaua publică. Valabilă în cazul debranşărilor obişnuite, această prevedere este mai mult decât ciudată în cazul debranşărilor forţate, când restul apartamentelor din imobil nu sunt deloc încălzite. Mai mult, tocmai proprietarul care pleacă de la Apaterm ar trebui să ceară o dovadă vecinilor că îşi încălzesc cumva locuinţa, ca nu cumva să îi fie lui afectată puterea energetică.
Ca să nu mai spunem de "dovada montării aparatului de măsurare individual al debitului de gaze naturale pe care le consumă (la intrarea în apartament)", care, dincolo de faptul că ar întârzia nepermis de mult întocmirea dosarului, nu are nicio legătură cu posibilitatea încălzirii apartamentului prin intermediul unor sisteme electrice, variantă în principiu admisă.

Lista blocurilor fără căldură care nu pot fi debranşateMicro 16
AS. 302 - B11, E7
AS. 323 - 4F, 4G

Micro 20
AS. 514 - E4, C1, C2, C4, C5
AS. 526 - A9 sc.1
AS. 515 - B5A, B6, F1, F2, F3
AS. 511 - A12A, A12B, A11
AS. 518 - Y5, Y6

Micro 38
AS. 703 - N9, N10, N15, N16, O3
AS. 710 - Y6, N17, N18, K1, K5
AS. 702 - T6, T7; Y3, Y4
AS. 706 - L6, L8
AS. 714 - N11, N12
AS. 751 - A1
AS. 755 - B3, C1, C4B

Port
AS. 126 - A
AS. 810 - Cămine SNG nr. 1, 2
AS. 246 - Cămin ILTG

Micro 39
AS. 809 - V5 sc.2
AS. 850 - J4, K10, Y22, Y23, K7, K8, T11, T12
AS. 851 - K9,Y20, Y21, Y24
AS. 853 - V3
AS. 855 - W 8
AS. 870 - Cămin B1

Micro 19
AS. 463 - L1
AS. 466 - L2
AS. 467 - L4
AS. 471 - F5

Siderurgiştilor Vest
AS. 328 - 9 D, 9G, 11 I
AS. 331 - 7A, 7B, 7C, 7D, 7E, 7H, 8A
AS. 332 - 11D, 11E, 9F, 9H

Micro 14
AS. 761 - S5A scara 2 , PM1, PM2, PM3, PM4, PM5, PM 7, M 6, M7

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.