Jump to content

Spitalul din Tecuci nu mai poate plăti salariile


Recommended Posts

Posted

Analize fictive de sute de mii de euro la Tecuci

* Noul director al Spitalului Anton Cincu din Tecuci cheamă Primăria din localitate în ajutor

O afacere ce ar fi trebuit să fie profitabilă s-a transformat în coşmar financiar pentru  Spitalul Anton Cincu din Tecuci. În anul 2010 ar fi trebuit să se finalizeze un contract, în urma căruia spitalul ar fi trebuit să beneficieze de aparatură pentru analize medicale. Numai că, la cinci luni înainte de finalizarea respectivului contract, în decembrie 2009, înţelegerea a căzut, iar spitalul a încheiat un nou contract, cu o altă firmă, acesta din urmă fiind foarte dezavantajos pentru unitatea medicală.
Facturi umflate
Teodor Negru, director spitalul municipal  Anton Cincu Tecuci a explicat pe larg situaţia cu pricina. „Laboratorul de analize a fost externalizat. În momentul în care s-a făcut externalizarea, în decembrie 2009, aveam un contract cu CorpMedica, care mai trebuia să se deruleze timp de cinci luni. Dar, nu înţeleg de ce, nu s-a mai continuat acel contract cu CorpMedica şi s-a încheiat un altul, cu Sanomed. Aparatura, care ar fi trebuit să intre în proprietatea spitalului, era într-un fel de leasing, care se plătea prin cumpărare de reactivi. După cinci luni, toată aparatura, ce a costat 27.000 de euro, ajungea în proprietatea spitalului şi nu am mai fi avut probleme.
Din păcate, s-a încheiat contractul cu Sanomedul, contract prin care s-au derulat sume foarte mari. În ultimele trei luni de zile, de când sunt eu director, am găsit facturi uriaşe, pe care le retrimiteam la calculat şi se reduceau. În speţă erau trecute pe facturi analize ce nu se făceau la noi în laborator. De exemplu, erau facturi de 800 de milioane de lei vechi, ce ajungeau la 500 de milioane după recalculare. De atunci a pornit acest conflict”, a explicat directorul interimar al unităţii medicale.
Soluţia, aşteptată de la Primărie
Conform aceleiaşi surse, Primăria Tecuci, cea care administrează spitalul, ar putea descâlci această situaţie. "Am apelat la Primărie şi s-a făcut o expertiză contabilă. Urmează să ne dea răspunsul. Este destul de greu de spus ce pierderi s-au produs prin acest contract, care a fost încheiat cu participaţie 30 la sută din partea spitalului şi 70 la sută din partea Sanomed. Din 2011, spitalul nu a primit nici un ban de la Sanomed. N-au dat nici bani pe salarii, având în vedere că salariaţii spitalului trebuiau detaşaţi către ei”, a mai spus Teodor Negru.
Contractul trebuie reziliat
Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Galaţi, ştie despre acest contract şi spune că ar trebui reziliat: „Acel contract nu a fost trecut prin consiliul de administraţie al Spitalului. La un moment dat s-a pus doar problema externalizării laboratorului de analize medicale. S-a dat aviz pentru externalizare, însă nu şi pentru semnarea respectivului contract. În acest moment nu mai există un caz similar în judeţul Galaţi. Există varianta rezilierii contractului, însă această decizie trebuie trecută prin consiliul de administraţie”.
Fostul director se apără
Fostul manager al Spitalului Anton Cincu din Tecuci spune că respectivul contract este perfect legal. "Din punctul meu de vedere contractul încheiat între Spitalul Municipal "Anton Cincu" Tecuci şi laboratorul Sanomed este unul profitabil pentru instituţia sanitară tecuceană. Ştiu că în urmă cu un an a fost efectuată o expertiză contabilă de către Primăria Tecuci, în urma căreia nu a fost descoperită nicio neregulă. Oricum, ţin să menţionez că nu e vorba de o externalizare, ci de o asociere investiţională. Prin acest tip de contract, personalul a fost păstrat intact, lucru imposibil în cadrul unei externalizări. În perioada în care am fost manager, spitalul a pus la dispoziţie spaţiul şi personalul, în vreme ce laboratorul Sanomed a venit cu aparatura, reactivii de laborator, precum şi cu renovarea spaţiului. De asemenea, tot ei s-au ocupat şi de certificare. În lipsa unei astfel de asocieri nu am fi putut să încheiem un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, deoarece fondurile spitalului sau cele puse la dispoziţie de municipalitate nu erau suficiente pentru achiziţionarea de aparatură şi alte materiale de laborator. Când contractul de asociere a fost încheiat, în urmă cu doi ani, el a fost aprobat atât de comitetul director al spitalului, cât şi de liderii de sindicate", a explicat dr. Dragoş Teodoru, fostul manager al Spitalului Municipal din Tecuci.
Cine sunt cei de la Sanomed
Conform site-ului companiei, clinica Medicală Sanomed este unul dintre principalii furnizori de servicii medicale din România. „Un segment pe care compania l-a dezvoltat foarte bine în ultimii ani este medicina muncii, pe care îl ofera tuturor companiilor, indiferent de mărime sau număr de angajaţi. În prezent, portofoliul de clienţi cuprinde peste 300 de firme de stat şi private. Laboratorul de analize medicale Sanomed garantează efectuarea a peste 800 de analize paraclinice de o acurateţe şi promptitudine ireproşabile, se mai arată pe site-ul companiei.

Clinica Sanomed a avut probleme similare şi la Botoşani. Acolo, conducerea Spitalului judeţean s-a judecat cu clinica pentru plata salariilor angajaţilor spitalului, dar şi pentru a anula contractul păgubos cu firma.

viata-libera.ro

 

  • 9 months later...
Posted

Spitalul din Tecuci nu mai poate plăti salariile

* Conturile Spitalului din Tecuci sunt blocate din cauza unei datorii către o firmă controversată 

Conjunctura tulbure în care se găseşte în prezent Spitalul „Anton Cincu” are la bază un contract încheiat în urmă cu aproape patru ani. În decembrie 2009, managerul de atunci al unităţii sanitare, doctorul Dragoş Teodoru, a hotărât să externalizeze laboratorul de analize medicale al spitalului către firma Sanomed. Tranzacţia purta numele de "asociere investiţională" şi prevedea faptul că firma va prelua angajaţii şi spaţiul în care funcţionase laboratorul spitalului, aducând în schimb aparatura medicală necesară. Salariile angajaţilor ar fi trebuit plătite de către Sanomed. Doar că firma nu şi-a respectat clauzele contractuale încă de la început, fapt nesesizat însă de către spital. „La sfârşitul lui 2012, Sanomedul avea neachitată către spital suma de aproximativ 450.000 de lei. Cu toate acestea, fără a anunţa pe nimeni, pe baza unei decizii unilaterale, clinica a reziliat la Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi contractul pe care îl avea cu Spitalul din Tecuci”, a declarat Daniel Ţuchel, primarul municipiului Tecuci.

Între incompetenţă şi tăcere complice

În contractul încheiat în 2010, există o clauză cel puţin dubioasă care prevede ca Spitalul să plătească penalităţi de 1 la sută pe zi în cazul neplăţii facturilor. Pe tot parcursul anilor 2011 şi 2012, Sanomed s-a folosit în tăcere de această clauză, profitând de curioasa lipsă de reacţie a conducerii spitalului. La începutul lui 2013, unitatea sanitară s-a trezit brusc dată în judecată. „În acest fel s-a ajuns în situaţia în care Spitalul „Anton Cincu” are de plătit către Sanomed în jur de 1.600.000 de lei, sumă adunată doar din penalităţi în anii în perioada 2001-2012”, a mai spus edilul Tecuciului.

Poprire pe conturi

În urmă cu două săptămâni, potrivit managerului spitalului, ing. Teodor Negru, instanţa a decis să pună poprire (sechestru - n.r.)  pe conturile instituţiei, ajungându-se astfel în situaţia în care angajaţii nu-şi mai pot primi salariile. „Suntem astfel în neplăcuta postură ca CAS Galaţi să nu mai poată face plăţile către spital. Am solicitat o amânare a deciziei instanţei, în încercarea de a găsi o soluţie la această problemă. Oricum, cum nu-mi place să dau vina în mod abstract pe o instituţie, spun că responsabilă pentru această situaţie este fosta conducere a spitalului, pe timpul căreia s-a încheiat acest contract păgubos”, concluzionează Daniel Ţuchel.

Afacerea „Sanomed”

La începutul acestui an, pe 26 ianuarie, „Viaţa liberă” vă aducea la cunoştinţă un caz în care exponenţi erau tot Spitalul din Tecuci şi Clinica Sanomed. Situaţia de atunci o poate explica mai bine pe cea din prezent. „Laboratorul de analize a fost externalizat. În momentul în care s-a făcut externalizarea, în decembrie 2009, aveam un contract cu CorpMedica, care mai trebuia să se deruleze timp de cinci luni. Dar, nu înţeleg de ce, nu s-a mai continuat acel contract cu CorpMedica şi s-a încheiat un altul, cu Sanomed. Aparatura, care ar fi trebuit să intre în proprietatea spitalului, era într-un fel de leasing, care se plătea prin cumpărare de reactivi. După cinci luni, toată aparatura, ce a costat 27.000 de euro, ajungea în proprietatea spitalului şi nu am mai fi avut probleme. Din păcate, s-a încheiat contractul cu Sanomedul, contract prin care s-au derulat sume foarte mari. În ultimele trei luni de zile, de când sunt eu director, am găsit facturi uriaşe, pe care le retrimiteam la calculat şi se reduceau. În speţă erau trecute pe facturi analize ce nu se făceau la noi în laborator. De exemplu, erau facturi de 800 de milioane de lei vechi, ce ajungeau la 500 de milioane după recalculare. De atunci a pornit acest conflict”, explica la începutul anului managerul spitalului, ing. Negru.

Cum se apără fostul manager

În acelaşi articol, fostul director, dr. Dragoş Teodoru, susţinea faptul că, din punctul lui de vedere, contractul încheiat între Spitalul din Tecuci şi Clinica Sanomed este legal. „Ţin să menţionez că nu e vorba de o externalizare, ci de o asociere investiţională. Prin acest tip de contract personalul a fost păstrat intact, lucru imposibil în cadrul unei externalizări. În perioada în care am fost manager, spitalul a pus la dispoziţie spaţiul şi personalul, în vreme ce laboratorul Sanomed a venit cu aparatura, reactivii de laborator, precum şi cu renovarea spaţiului. De asemenea, tot ei s-au ocupat şi de certificare. În lipsa unei astfel de asocieri nu am fi putut să încheiem un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, deoarece fondurile spitalului sau cele puse la dispoziţie de municipalitate nu erau suficiente pentru achiziţionarea de aparatură şi alte materiale de laborator. Când contractul de asociere a fost încheiat, în urmă cu doi ani, el a fost aprobat atât de comitetul director al spitalului, cât şi de liderii de sindicate", a explicat Dragoş Teodoru.

Şedinţă de negocieri

O rezolvare la această situaţie ar putea fi găsită astăzi, în urma unei întâlniri care are loc la Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi. La şedinţă vor lua parte atât conducerea spitalului şi reprezentanţii clinicii Sanomed, cât şi autorităţile sanitare gălăţene. „Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi se implică pentru găsirea unei soluţii la această situaţie tensionată. Cazul este unic în judeţul Galaţi”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Greşesc unii, plătim toţi
Spitalul din Tecuci are în prezent 385 de angajaţi. Fiind singura instituţie medicală cu paturi din această zonă a judeţului, spitalul deserveşte peste 150.000 de gălăţeni. Dincolo de problema cât se poate de stringentă a neplăţii salariilor însă ceea ce nimeni nu pare să observe este situaţia pacienţilor actuali şi a potenţialilor pacienţi. Mulţi dintre ei plătitori de asigurări de sănătate, aceşti oameni au de suferit din cauza apariţiei unor astfel de situaţii.
Cine sunt cei de la Sanomed
Potrivit site-ului companiei, clinica Medicală Sanomed este unul dintre principalii furnizori de servicii medicale din România. Clinica a avut probleme similare şi la Botoşani. Acolo, conducerea Spitalului judeţean s-a judecat cu clinica pentru plata salariilor angajaţilor spitalului, dar şi pentru a anula contractul păgubos cu firma.

viata-libera.ro

 

Posted

Situaţia de la Spitalul „Anton Cincu” Tecuci, detensionată pentru moment

Greva de avertisment din sănătate, declanşată astăzi în toate spitalele gălăţene, putea deveni una permanentă la Spitalul Municipal „Anton Cincu” Tecuci, şi asta deoarece cei 372 de salariaţi de aici nu şi-au primit lefurile la data stabilită, mai precis în urmă cu o săptămână de zile.

„A fost o grevă mai bine organizată decât în alte spitale şi asta deoarece oamenii nu şi-au luat banii. Vreau să vă spun că a venit personalul şi de acasă, inclusiv medicii. Am avut o discuţie cu managerul care la rândul lui va avea o întrevedere la Casa de Asigurări de Sănătate, pentru ca această instituţie să deblocheze situaţia, iar în cel mult două zile angajaţii de la Tecuci să îşi primească lefurile. Nu este în regulă ca oamenii să nu îşi primească salariile din greşeli de manageriat, greşeli de interpretare sau mici dispute politice. Putem să spunem că la ora actuală există un angajament ferm al conducerii că situaţia intră în normalitate în maxim două zile. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vreau să vă spun că acolo este un butoi cu pulbere la care trebuie doar aprins fitilul”, spune Paraschiv Sălăvăstru, liderul Federaţiei Sanitas, prezent astăzi la negocierile de la Tecuci.

Liderul de sindicat a mai adăugat că 99,9% dintre angajaţii de la Spitalul Municipal „Anton Cincu” Tecuci sunt dependeţi de lefurile de aici, au de întreţinut familiile şi de plătit ratele la bancă.

presagalati.ro

Posted

Medicii de la spitalul din Tecuci nu mai vor să lucreze

Situaţie tensionată la Spitalul „Anton Cincu” din Tecuci. În această dimineaţă, medicii au refuzat să mai intre în cabinete şi au ieşit în curtea spitalului să-şi strige nemulţumirile. Doar urgenţele mai sunt tratate la unitatea spitalicească şi cei care tratează pacienţii internaţi, în rest personalul medical refuză să mai lucreze până când nu îşi vor primi salariul.

Oamenii ar fi trebuit să-şi primească drepturile băneşti vinerea trecută, însă conturile au fost blocate din cauza unor neînţelegeri între spital şi un laborator de analize cu care unitatea avea contract încă din anul 2009. Potrivit clauzelor, salariile angajaţilor ar fi trebuit plătite de către firma medicală cu care spitalul a încheiat contractul, însă aceasta nu a respectat clauzele încă de la început, iar la sfârşitul anului trecut, datoria firmei către spital era de 450 000 de lei.

Fără a anunţa pe cineva, conducerea firmei a mers la casa de Asigurări de Sănătate şi a reziliat în taină contractul cu spitalul din Tecuci. Cum una dintre clauzele formei medicale prevedea că pentru facturile neplătite, spitalul trebuie să plătească penalităţi de 1% pe zi pentru neplată.

Astfel, la începutul acestui an Spitalul „Anton Cincu” a fost dat în judecată pe motiv că are de plătit firmei medicale 1 600 000 de lei. Instanţa a decis să se pună oprire pe conturi, iar angajaţii s-au trezit că nu-şi mai pot lua salariile. Spitalul din Tecuci are 385 de angajaţi şi deserveşte peste 150 000 de gălăţeni.

presagalati.ro

Posted

Control dispus de MS la un spital din Tecuci, unde medicii reclamă neplata salariilor

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolîescu, a dispus, joi, un control la Spitalul "Anton Cincu" din Tecuci, judeţul Galaţi, unde mai multe cadre medicale au protestat, în cursul dimineţii, faţă de neplata salariilor, ei reclamând blocarea conturilor unităţii din cauza datoriilor către un laborator.

Mai multe cadre medicale de la Spitalul "Anton Cincu" din Tecuci, judeţul Galaţi, au refuzat, joi dimineaţă, să intre la lucru, în cabinete, în semn de protest faţă de neplata salariilor, ei asigurând totuşi urgenţele medicale şi tratând bolnavii internaţi în unitatea spitalicească.

Preşedintele Sanitas Galaţi, Paraschiv Sălăvăstru, a declarat că acţiunea de protest a fost una spontană şi că angajaţii spitalului au decis să-şi exprime astfel nemulţumirea după ce plata salarilor le-a fost întâziată mai multe zile. "Deşi li s-a promis la începutul săptămânii că astăzi (n.r. - joi) îşi vor primi drepturile salariale, acest lucru nu s-a întâmplat şi au ieşit în curtea spitalului. Noi am făcut demersuri la Direcţia de Sănătate Publică, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii şi Prefectura Galaţi pentru rezolvarea acestei situaţii. Până acum nu s-a rezolvat nimic", a declarat Paraschiv Sălăvăstru.

Medicii spitalului din Tecuci susţin că s-a ajuns în această situaţie după ce spitalul nu a putut achita contravaloarea serviciilor pentru un laborator privat de analize medicale. În acest caz, societatea care făcea analizele medicale a obţinut blocarea conturilor pentru o datorie de aproximativ 1.600.000 de lei, iar pentru fiecare zi de întârziere a plăţilor se aplică penalizări.

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat, joi seară, că, urmare a informaţiilor privind posibile nereguli la SpitaluluMunicipal din Tecuci, Eugen Nicolăescu a dispus începerea de urgenţă a unei anchete la această unitate sanitară. Echipa de control va fi formată din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi şi un reprezentant al Consiliului Local Tecuci, autoritate în subordinea căreia se află spitalul. Ministrul Sănătăţii a mai dispus ca până 10 decembrie 2013 să fie înaintate concluziile raportului de control.

Societatea Sanomed SRL arată, într-un comunicat de presă, că nu este în niciun fel responsabilă pentru neachitarea salariilor către angajaţii unităţii spitaliceşti din Tecuci şi că s-a adresat instanţei pentru recuperarea datoriilor, proces pe care l-a câştigat. "Executarea silită a fost pornită în iulie 2013 şi până în 25 noiembrie nu am primit nici o solicitare de negociere a unei eşalonări a debitului din partea Spitalului sau a Primăriei. În data de 25 noiemrbie, la insistenţele CAS Galaţi, am participat la o întâlnire cu managerul spitalului în vederea găsirii unei soluţii pentru a asigura plată salariilor. Deşi am acceptat suma propusă de spital ca rată lunară şi am comunicat acest lucru în scris către Spitalul Anton Cincu, Primărie, CAS Galaţi şi Sindicatul Sanitas, până în prezent nu am primit niciun răspuns. Avocaţii societăţii noastre au înaintat executorului judecătoresc documentele negociate încă din 26 noiembrie, însă acestea sunt în continuare nesemnate fără a există un punct de vedere din partea unităţii sanitare.", se arată în comunicatul Sanomed.

Posted

Singurul anestezist de la Spitalul "Anton Cincu" şi-a dat demisia

Doctorul Constantin Gaibu, singurul medic anestezist de la Spitalul Municipal "Anton Cincu" din Tecuci şi-a dat vineri demisia pe fondul situaţiei tensionate generate de neplata salariilor în instituţie. Decizia ne-a fost confirmată de managerul unităţii. "Este adevărat că domnul doctor şi-a manifestat decizia de a demisiona, dar eu, personal, o pun pe seama unei euforii de moment. Voi purta o discuţie cu domnia sa şi sunt sigur că va reveni. Nu este prima dată când medicii de la noi iau asemenea decizii, dar de fiecare dată au revenit", ne-a comunicat Teodor Negru, managerul unităţii medicale.

viata-libera.ro

Posted

Primarul Tecuciului spune că salariile angajaţilor de la Spitalul "Anton Cincu" vor fi plătite până la jumătatea lunii

Chiar dacă instituţia se află într-o situaţie financiară dezastruoasă, autorităţile tecucene par să întrevadă luminiţa salvatoare de la capătul tunelului pentru Spitalul Municipal "Anton Cincu".
În urma unei discuţii avute la începutul săptămânii la Bucureşti cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Galaţi, primarul Tecuciului, Daniel Ţuchel, spune că a găsit o situaţie de moment pentru detensionarea situaţiei. "Vreau să asigur tot personalul spitalului că până cel târziu pe data de 15 decembrie va primi atât salariile restante, cât şi salariile la zi", a spus Daniel Ţuchel.
În urmă cu două săptămâni pe conturile unităţii a fost pus sechestru după ce spitalul a pierdut în instanţă un proces cu clinica Sanomed. Suma adunată doar din restanţe, datorată laboratorului privat Sanomed, se ridică la aproximativ 1.600.000 de lei. În acelaşi timp însă, clinica a pierdut un proces similar cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Botoşani. Astfel, printr-o înţelegere între cele două unităţi sanitare, datoria pe care spitalul din Tecuci o are către Sanomed va fi oprită scăzută din datoria pe care clinica o are către spitalul din Botoşani. "Urmează astfel ca suma pe care o vom avea de plătit către spitalul din Botoşani să fie eşalonată, fără acele clauze exagerate de restanţă", a adăugat edilul.
Comisia de control a Ministerului Sănătăţii şi-a încheiat ieri ancheta la Spitalul "Anton Cincu". Rezultatele controlului urmează să fie publicate până pe 10 decembrie.

viata-libera.ro

Posted

Anchetă DSP Galaţi: Nereguli grave depistate la Spitalul din Tecuci

* Membrii comisiei de anchetă spun că unele îmbolnăviri care s-au petrecut în spital au fost ţinute sub tăcere * Bolnavii erau puşi să cumpere medicamente, care mai apoi erau trecute ca provenind din depozitul spitalului

Controlul făcut zilele trecute la Spitalul "Anton Cincu" de către o comisie mixtă formată din experţi au Ministerului Sănătăţii şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi a scos la iveală mai multe abateri, unele dintre ele cu iz penal, la unitatea tecuceană. În timp ce rezultatele oficiale ale anchetei vor fi divulgate pe 10 decembrie, unele informaţii au început deja să iasă la iveală.

O situaţie nerealistă

Pentru toată perioada anului 2012, conducerea spitalului a raportat doar trei cazuri de infecţii nosocomiale (îmbolnăviri provocate de virusuri sau bacterii, în timp ce pacienţii sunt deja internaţi). Raportarea nu respectă însă realitatea, potrivit autorităţilor. "Trei cazuri într-un an, în condiţiile unui spital ca cel din Tecuci, înseamnă o medie cu mult sub cea mondială. Ştim foarte bine însă faptul că nivelul de dotare şi condiţiile din spitalele româneşti nu se pot compara cu cele din ţările dezvoltate", a spus directorul DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Raportare dublă la medicamente

În urma verificării foilor de observaţie, membrii comisiei au mai constatat o incorectitudine, care duce cu gândul la o totală lipsă de respect faţă de drepturile pacienţilor. "A reieşit faptul că medicamente cumpărate de către pacienţi în momentul internării figurau şi în condica de eliberare din farmacia spitalului. Acest lucru înseamnă practic o dublă raportare", mai spune şeful DSP Galaţi. După ce rezultatele anchetei vor deveni oficiale, această situaţie va trebui analizată de către Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi.
Conturile unităţii sanitare au fost blocate în urmă cu două săptămâni, pentru că spitalul a pierdut un proces intentat de clinica Sanomed. Astfel, salariile angajaţilor nu au mai putut fi plătite, motiv de nemulţumire în rândul medicilor, asistenţilor şi personalului auxiliar. Pe lângă rezultatele oficiale ale anchetei, autorităţile tecucene aşteaptă acum şi o rezolvare financiară a situaţiei. Spitalul are în prezent 385 de angajaţi. Fiind singura instituţie medicală cu paturi din această zonă a judeţului, unitatea deserveşte peste 150.000 de locuitori ai judeţului.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Criză deblocată: angajaţii Spitalului Municipal din Tecuci îşi primesc astăzi banii!

Angajaţii Spitalului Municipal „Anton Cincu” din Tecuci îşi primesc, astăzi, banii aferenţi lunii octombrie, urmând ca pe 20 decembrie să îşi primească şi drepturile salariale lunii noiembrie, a declarat pentru PresaGalati.ro şeful DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea.

„Într-adevăr, la această oră, oamenii ar trebui să aibă banii în conturi. Vorbim de salariile aferente lunii octombrie, urmând ca cele pentru noiembrie să le primească pe 20 decembrie. Am făcut un act adiţional cu CJAS şi avem asiguraţi şi banii aferenţi lunii decembrie. De asemenea, facem eforturi pentru a asigura medicamentele şi materialele medicale până la finele lunii ianuarie 2014”, a declarat pentru PresaGalati.ro şi directorul Spitalului Municipal „Anton Cincu”, Teodor Negru. Potrivit declaraţiilor directorului spitalului, în prezent, datoria spitalului către firma Sanomed a fost lichidată, fiind achitată în două tranşe: 900.000 de lei, daţi luna trecută şi restul de 760.000 de lei, daţi în această lună. Banii au fost alocaţi prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, a mai spus directorul.

De la protest la plata datoriilor

Reamintim că pe 28 noiembrie, angajaţii Spitalului Municipal Tecuci au protestat nemulţumiţi de întârzierea salariilor aferente lunii octombrie, pe care trebuia să le încaseze pe 15 ale lunii. Drepturile salariale pentru cei 385 de angajaţi ai unităţii nu au fost date la timp pentru că spitalului i s-au blocat conturile, ca urmare a unei decizii judecătoreşti executorii prin care unitatea avea de achitat firmei Sanomed suma de 1,6 milioane de lei. Decizia judecătorească a fost luată de magistraţi într-un proces în care se judecă nerespectarea contracului de ambele părţi implicate în el, respectiv Spitalul din Tecuci şi firma Sanomed. Firma Sanomed a încheiat în 2011 un contract cu Spitalul Tecuci, condus la acea vreme de un alt director decît cel actual,  contract prin care firma prelua activitatea de analize de laborator, urmând să preia şi să plătească o parte din angajaţii spitalului. Contractul de asociere prevedea ca spitalul să încaseze 33% din profitul firmei, iar Sanomed, 66%. Totodată, contractul menţiona faptul că Spitalul va plăti firmei Sanomed contravaloarea analizelor de laborator efectuate, iar în cazul neplăţii, să se aplice penalităţi de 1%/zi din suma datorată. Niciuna din cele două părţi nu şi-a respectat obligaţiile contractuale, motiv pentru care s-a ajuns în instanţă. Procesul încă urmează să se judece pe fond, dar, până acum, magistraţii au acceptat cererea Sanomed de executare silită a spitalului pentru datoria de 1,6 milioane de lei.

presagalati.ro

Posted

Plângere penală împotriva fostei conduceri a Spitalului "Anton Cincu" Tecuci

* Angajaţii şi-au primit salariile restante, iar autorităţile au acţionat în instanţă firma prahoveană Sanomed

După o criză care s-a întins pe mai mult de o lună şi care a fost la un pas de a degenera într-o grevă generală a angajaţilor, situaţia de la Spitalul Municipal "Anton Cincu" Tecuci a fost, pentru moment, detensionată. Conducerea unităţii sanitare a reuşit să găsească fonduri pentru plata salariilor pe lunile octombrie şi noiembrie. Problema financiară de fond rămâne însă, soluţionarea ei fiind aşteptată acum în instanţa de judecată.

Externalizare de formă

În decembrie 2009, doctorul Dragoş Teodoru, managerul de atunci al spitalului, a încheiat un contract de asociere investiţională cu firma Sanomed S.A.. Asocierea investiţională presupunea externalizarea laboratorului spitalului, împreună cu personalul aferent, către clinica privată.
Externalizarea a avut loc mai mult de formă însă, personalul nefiind preluat conform contractului, susţine actuala conducere. Mai mult, clauzele care însoţeau contractul erau total în defavoarea spitalului. "Pe lângă faptul că acel contract era foarte dezavantajos pentru instituţie, nu a fost detaşat nici personalul din laboratorul spitalului, aşa cum ar fi trebuit.
În urma controlului Ministerului Sănătăţii, care a avut loc în urmă cu două săptămâni, ancheta s-a extins şi asupra altor persoane, care aveau atunci putere de decizie. Din aceste considerente, am făcut o sesizare penală împotriva fostei conduceri a spitalului", a explicat ing. Teodor Negru, managerul spitalului.

Firma Sanomed, luată în vizor

Cu sediul declarat în comuna Cornu, judeţul Prahova, clinica Sanomed este şi ea acuzată de către autorităţile tecucene pentru situaţia în care a ajuns în prezent spitalul. "Pe fondul multiplelor sesizări cu privire la neregulile care aveau loc la Spitalul "Anton Cincu", primarul Tecuciului a dispus la finalul anului 2012 o expertiză extrajudiciară. Pe baza a ceea ce am depistat în urma acestui control, am sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a dispune cercetări şi a audia părţile implicate în conflict. Spitalul a intentat de asemenea o acţiune în civil împotriva societăţii Sanomed, pentru rezilierea contractului de asociere investiţională încheiat între fosta conducere a spitalului şi laboratorul Sanomed. Consider că acest contract este total dezavantajos pentru spital şi, prin acţiunea în instanţă, urmărim, pe lângă rezilierea contratului, şi recuperarea unei daune de peste 500.000 de lei, reprezentând salariile neachitate ale personalului din laboratorul spitalului pe tot anul 2012", a declarat Daniel Ţuchel, primarul municipiului Tecuci.

Cum se apără fosta conducere

Contactat telefonic, doctorul Dragoş Teodoru a afirmat că asocierea investiţională a fost legală. "Din punctul meu de vedere, contractul încheiat între Spitalul "Anton Cincu" şi laboratorul Sanomed a fost profitabil pentru instituţia tecuceană. În perioada în care am fost manager, spitalul a pus la dispoziţie spaţiul şi personalul, în vreme ce laboratorul Sanomed a venit cu aparatura, reactivii de laborator, precum şi cu renovarea spaţiului. De asemenea, tot ei s-au ocupat şi de certificare. În lipsa unei astfel de asocieri, nu am fi putut să încheiem un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, deoarece fondurile spitalului sau cele puse la dispoziţie de municipalitate nu erau suficiente pentru achiziţionarea de aparatură şi alte materiale de laborator. Când contractul de asociere a fost încheiat, la sfârşitul lui 2009, el a fost aprobat atât de comitetul director al spitalului, cât şi de liderii de sindicate", a explicat Dragoş Teodoru.

Nereguli descoperite şi de către DSP Galaţi

La controlul efectuat de Ministerul Sănătăţii în urmă cu două săptămâni a luat parte şi o comisie a Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Chiar dacă ministerul nu a făcut încă publice rezultatele anchetei, DSP Galaţi a explicat o parte dintre neregulile descoperite.
Pentru toată perioada anului 2012, conducerea spitalului a raportat doar trei cazuri de infecţii nosocomiale (îmbolnăviri provocate de virusuri sau bacterii, în timp ce pacienţii sunt deja internaţi). Raportarea nu respectă însă realitatea, potrivit autorităţilor. "Trei cazuri într-un an, în condiţiile unui spital precum cel din Tecuci, înseamnă o medie cu mult sub cea mondială. Ştim foarte bine, însă, faptul că nivelul de dotare şi condiţiile din spitalele româneşti nu se pot compara cu cele din ţările dezvoltate", a spus directorul DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea.
În urma verificării foilor de observaţie, membrii comisiei au mai constatat o incorectitudine. "A reieşit faptul că medicamente cumpărate de către pacienţi în momentul internării figurau şi în condica de eliberare din farmacia spitalului. Acest lucru înseamnă practic o dublă raportare", mai spune şeful DSP Galaţi.

Cine este Sanomed

Conform site-ului companiei, clinica medicală Sanomed este unul dintre principalii furnizori de servicii medicale din România. „Un segment pe care compania l-a dezvoltat foarte bine în ultimii ani este medicina muncii, pe care îl oferă tuturor companiilor, indiferent de mărime sau număr de angajaţi. În prezent, portofoliul de clienţi cuprinde peste 300 de firme de stat şi private. Laboratorul de analize medicale Sanomed garantează efectuarea a peste 800 de analize paraclinice de o acurateţe şi promptitudine ireproşabile, se mai arată pe site-ul companiei.
Clinica Sanomed a avut probleme similare şi la Botoşani. Acolo, conducerea Spitalului judeţean s-a judecat cu clinica pentru plata salariilor angajaţilor spitalului, dar şi pentru a anula contractul păgubos cu firma.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Spitalul municipal: Proces câştigat cu Sanomed!

Spitalul tecucean are pe rol mai multe dosare cu SC Sanomed SRL, acestă firmă a încercat de curând poprirea unor sume de aproximativ 300 mii lei (3 miliarde!) la Casa Județeană de Sănătate Galați.

Spitalul municipal  a reacționat în instanță în două procese, unul de eșalonarea datoriilor și altul de suspendare a executării. Eșalonarea a fost solicitată întrucât SC Sanomed SRL are în continuare o datorie de 450 mii lei (4 miliarde lei vechi) la Spitalul tecucean  pe care nu a vrut să-i compenseze cu penalitățile sus menționate și suma pe care deocamdată societatea Sanomed nu o recunoaște. Suma de 450 mii lei reprezintă salariile personalului de la laboratorul de analize din cadrul Spitalului pe anul 2012.

Referitor la procedura de suspendare, instanța a dat câștig de cauză Spitalului „Anton Cincu” Tecuci prin care a dispus suspendarea executării definitive și irevocabile fără cale de atac. Putem spune că este primul pas făcut de conducerea Spitalului în conflictul cu SC Sanomed SRL, practic primul pas câștigat de unitatea spitalicească municipală. „Evenimentele au decurs într-un ritm foarte alert, ținând cont că hotărârea instanței a fost emisă în jurul orei 12, 30, ieri, 12 februarie, iar sumele ce trebuiau trimise către executorul SC Sanomed SRL, George Turcu, au fost virate de către Casa de Sănătate Galați la orele 11 din Trezoreria Galați. Prin demersurile făcute s-a reușit readucerea sumelor din Trezorerie în conturile Casei Județene de Sănătate Galați urmând ca aceste sume să fie virate în conturile Spitalului municipal Tecuci. Dacă nu existau aceste demersuri banii ajungeau în contul executorului judecătoresc și virate apoi către Sanomed” a explicat managerul Teodor Negru.

tecuceanul.ro

  • 3 weeks later...
Posted

Spitalul din Tecuci a scăpat de executarea silită

După ce în urmă cu două săptămâni Tribunalul Galaţi admitea suspendarea provizorie a executării silite demarate împotriva spitalului din Tecuci de către SC Sanomed SRL pentru neplata unor datorii, zilele trecute aceeaşi instanţă a decis suspendarea continuării executării silite împotriva unităţii medicale.

Este un balon de oxigen pentru spitalul din Tecuci, după ce anterior tot Tribunalul Galaţi hotărâse ca unitatea medicală să achite peste 18.000 de lei drept penalităţi de întârziere către furnizorul de medicamente SC. Farmexpert DCI SA Bucureşti. Judecătorii au stabilit că unitatea spitalicească trebuie să plătească penalităţi de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere a plăţii medicamentelor primite în perioada 22.04.2010 - 30.10.2010.

Spitalul şi-a pus în cap şi proprii angajaţi după ce a decis să-i acţioneze în judecată pentru a recupera de la aceştia mai multe drepturi salariale, a căror plată a fost considerată ilegală de la Camera de Conturi Galaţi. Tribunalul Galaţi a pus în vedere unităţii medicale să precizeze suma pe care vrea să o recupereze de la fiecare medic şi asistentă medicală, cu precizarea cuantumului brut şi a celui net.

Spitalul municipal din Tecuci a pierdut recent şi procesul cu Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi, ce viza nerecuperarea a 262.546 de lei de la pacienţi, ce reprezintă cheltuieli de spitalizare şi contravaloarea tratamentului medicamentos administrat acestora.
Reversul medaliei
Spitalul municipal „Anton Cincu” din Tecuci avea la acel moment 296 de dosare ale unor foşti pacienţi, aflate fie în faza de cercetare sau urmărire penală, fie în stadiul de executare silită, însă oamenii nu aveau bani să plătească tratamentul de care au beneficiat în spital. Pentru perioada octombrie 2006 - octombrie 2007 nu mai există niciun fel de acte care să probeze datoriile pacienţilor către unitatea medicală şi, prin urmare, nu există baza legală pentru recuperarea debitelor.

Şi foştii angajaţi ai unităţii medicale ai unităţii medicale au pretenţii vizând plata unor drepturi salariale. Un tecucean care a lucrat la spitalul „Anton Cincu” a acţionat în judecată spitalul, iar Tribunalul Galaţi i-a dat dreptate, avizând recent executarea silită a Spitalului Municipal din Tecuci. Suma nu este de neglijat, fiind vorba în total de 4.684 de lei, ce reprezintă datoria iniţială, dobânda aferentă, penalităţi, onorariul avocatului şi cheltuieli de executare.

monitoruldegalati.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.