Jump to content

Ore de limba chineză, în şcolile gălăţene


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Ore de limba chineză la Liceul Pedagogic

„Identitate şi alteritate” este tema Proiectului educaţional imaG, acţiune organizată vineri, ora 12.30, la Colegiul Naţional „Costache Negri” din Galaţi. „De fapt, vineri va fi evaluarea proiectului deschis în 15 noiembrie 2013, proiect în care este implicat domnul Kong Xiangzhen, profesor de limba chineză. Oaspetele nostru din China va fi prezent în colegiul nostru pe tot parcusul acestui an de învătământ şi va preda limba chineză în cadrul activităţilor extracurriculare”, ne-a spus prof. Andra Ionescu, director CN „Costache Negri”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Un profesor chinez la Liceul Pedagogic din Galaţi. S-au înscris la cursuri zeci de copii, dar şi mulţi adulţi

Profesorul Kong Xianzhen, cel care i-a rugat pe cei de la Colegiul Pedagogic să-l strige Oscar, va sta un an de zile pentru a-i învăţa pe toţi cei interesaţi limba, cultura şi civilizaţia chineză. S-au înscris deja pentru cursuri 50 de copii şi 15 adulţi.

Tânărul de doar 24 de ani vine din zona Shanghai. El le-a prezentat liceenilor gălăţeni de la Colegiul Naţional "Costache Negri" zona din care vine vorbind numai la superlativ. Le-a mai spus tinerilor că vine dintr-un orăşel dintre munţi şi că este membrul unei familii extrem de unite, formată din trei membri.

Imediat, Oscar a trecut la fapte. Le-a scris liceenilor pe tablă câteva cuvinte în chineză şi i-a rugat să repete după el pentru a vedea dacă se descurcă cu accentul. Tinerii de la "Pedagogic" nu au rămas datori şi imediat l-au provocat la o lecţie de limba română.

"Ideea de a apela la un profesor de limba chineză mi-a venit după ce am văzut cât de bine merg lucrurile în relaţia cu China. Practic, l-am adus în România pe Oscar odată cu primul ministru al său! El va sta până la sfârşitul anului şcolar, va fi plătit de Ambasada Chinei, dar va şcoli oameni pe gratis", ne-a spus directorul Colegiului Naţional "Costache Negri" Galaţi, Andra Ionescu.
adevarul.ro

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Chinezul Kong Xianzhen aduce cea mai mare civilizaţie a lumii la Galaţi

Chinezii obişnuiesc să spună despre ţara lor că este „buricul pământului”. Deţinător al unei istorii milenare care a adus şi singura mare civilizaţie care rezistă şi în zilele noastre, cel mai numeros popor al lumii s-a răspândit pe tot globul. Prezenţa micuţilor asiatici cu ochi migdalaţi şi gesturi sfioase este un lucru obişnuit mai cu seamă în marile oraşe, dar nici aşezările de provincie nu mai sunt ocolite. Şi nu de investitori mai mari sau mai mici, patroni de magazine sau restaurante, ci chiar de cei care pot promova, la modul profesionist, cultura şi limba chineză.
La numai 24 de ani, Kong Xianzhen este o prezenţă exotică în Colegiul „Costache Negri” din Galaţi, unde formează un fel de punte de legătură între circa 80 de elevi şi civilizaţia chineză. Timp ce un an, el are drept sarcină să-i înveţe, pe cei care îşi doresc să ştie mai mult decât limbile de circulaţie internaţională, tainele alfabetului chinezesc şi câte ceva despre fascinanta istorie a poporului din Orientul Îndepărtat.

- Cum te-ai hotărât să vii în România?
- Am venit în România printr-un program prin care îi învăţ de copii şi tineri limba si cultura chineză. Am avut de ales între mai multe ţări unde aş fi putut pune în aplicare acest program, dar am ales să vin aici.

- Ce ştiai despre România înainte să vii aici?
- Înainte să vin aici, aflasem despre ţara voastră că este o ţară foarte frumoasă, cu multe forme de relief, cu multe locuri frumoase. Ştiam că aici este cea mai frumoasă cascadă din lume, la Bigăr (n.r. jud. Caraş Severin). Am văzut poze şi am zis: e atât de frumos! Cerul foarte albastru şi natura înconjurătoare, minunate! Am zis că trebuie să ajung în această ţară. Mai auzisem de la nişte studenţi despre pâinea cu sare, am înţeles că este un obicei care ţine de ospitalitate. Am gustat şi îmi place foarte mult!

- Cum te-ai simţit când ai ajuns în Galaţi?
- De obicei, când ajungi într-un loc străin, te simţi ciudat, nu îţi găseşti locul. Aici nu m-am confruntat cu problema asta, pentru că toţi profesorii, elevii şi oamenii în general pe care i-am întâlnit au fost foarte prietenoşi. Când mergeam pe stradă, oamenii îmi zâmbeau, mă ajutau să ajung unde doream. E un loc foarte confortabil. Dunărea e foarte frumoasă, îmi place mult. Cerul e foarte albastru aici. La fel, Grădina Botanică unde am fost, am vizitat, am văzut lucruri nemaipomenite şi am făcut poze, dar şi mall-ul, unde îmi place să merg duminica să mănânc sau să fac cumpărături.

- Ştii vreun cuvânt în limba română?
- Nu ştiu să vorbesc româneşte, dar elevii mei mă mai învaţă cuvinte când suntem la ore. Îi mai întreb cum se spune în româneşte la una sau la alra. „Alo”, „bună dimineaţa”, „bună seara”, „ce faci”. Cam atât.

- Ce îţi place în Galaţi?
- Că mă simt foarte confortabil. Atmosfera e relaxantă. Îmi place să văd răsăritul de pe malul Dunării. Îmi plac restaurantele, mai ales cel cu specific. Am fost şi la restaurantul chinezesc, l-am cunoscut pe patron şi mi-a gătit orez prăjit şi pui. Totuşi mâncarea chinezească de aici e diferită de cea din China. Mie îmi place mâncarea picantă, iute.

- Mâncarea românească îţi place?
- Da, am încercat-o. Din ce am mâncat până acum, mi-au plăcut cel mai mult mămăliga şi piureul de cartofi.

- Sunt chinezii mai patrioţi decât românii?
- Depinde de loc, depinde de circumstanţe şi nu în ultimul rând de educaţie. Fiecare îşi iubeşte ţara în felul său şi o arată în mod diferit. Adevărul e că nu te poţi rupe niciodată de locul în care te-ai născut. Mie îmi e dor de ţara mea, de părinţii mei, de mâncarea din ţara mea. Vorbesc des cu ei pe internet, dar nu e acelaşi lucru.

- Cum ţi se par româncele?
- Sunt foarte drăguţe, foarte amabile. Mereu mă salută, mă întreabă ce mai fac…”Hello, Oscar!” (N.R. varianta engleză a numelui Xianzhen)

- Ce nu îţi place aici?
- Ţiganii. M-am simţit jefuit cumva, când mergeam pe stradă şi mâncam ceva, iar unul s-a repezit să îmi ia mâncarea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Elevii unei şcoli din Galaţi fac cursuri de chineză cu o vorbitoare nativă

Elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 7 fac, pentru al treilea an consecutiv, cursuri de Limba chineză cu un profesor vorbitor nativ al acestei limbi. Marți, 11 octombrie, învăţăceii au avut prima lor întâlnire cu studenta Xie Danyao, care-i va ghida în decursul anului în minunata şi fascinanta lume a unei civilizaţii străvechi.

Directoarea unităţii de învăţământ, profesoara Monalissa Nica, susţine că anul acesta vor face cursurile de Limbă chineză, dar şi de civilizaţie şi cultură ale acestei ţări trei clase, două de a II-a şi una de-a IV-a. "Cursurile se desfăşoară în limba engleză. Proiectul a fost iniţiat de domnul Costică Voicu, preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă din Regiunea Sud-Est, care are un parteneriat cu Institutul «Confucius» de la Bucureşti. De acolo ne-a venit în fiecare an câte o studentă, care face practică în predarea Limbii şi civilizaţiei chineze. Pe viitor, se doreşte realizarea unei clase «Confucius», care va participa la mobilităţi România - China. Dar şi creşterea numărului de elevi şi tineri care solicită să dea examenul de atestat", ne lămureşte directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 7, Monalissa Nica.

Aceasta susţine că, în prezent, elevii fac mai mult elemente de cultură şi civilizaţie chineză şi învaţă doar câteva cuvinte, urmând ca pe viitor să se meargă cu noţiunile de limbă chineză mai în profunzime. "Clasele au fost selectate în urma unor chestionare distribuite părinţilor. Elevii din partea cărora am avut mai multe solicitări au fost incluşi în program. Elevii sunt foarte încântaţi să facă nişte cursuri deosebite. Am avut un copil care chiar a participat la un concurs cu un cântec în limba chineză, iar aceste cursuri l-au ajutat foarte mult. El chiar intenţionează să continue studierea limbii până la obţinerea atestatului", mai spune Monalissa Nica.

Pe parcursul întregului an, copiii vor învăţa câteva semne ale alfabetului, câteva cuvinte, dar vor prepara și reţete tradiţionale de mâncare chinezească, se vor iniţia în arta plierii hârtiei, vor învăţa să confecţioneze dragoni şi vor afla o sumedenie de lucruri interesante despre fascinanta şi îndepărtata ţară asiatică, un adevărat tărâm de legendă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.