Jump to content

Elevi gălăţeni la olimpiadele şcolare 2014


dcp100168

Recommended Posts

Cinci gălăţeni, la olimpiada naţională la lingvistică

Cinci elevi vor reprezenta Galaţiul la olimpiada naţională de lingvistică, ce se va desfăşura între 31 ianuarie şi 2 februarie 2014, la Bucureşti. La gimnaziu, s-au calificat două eleve de la Şcoala Nr. 29 - Giulia Angheluţă (de la clasa profesoarei Cristina Bejan) şi Alina Zonte (clasa profesoarei Olimpia Niţă Năstac). La liceu, cei trei elevi pentru naţionala de lingvistică sunt: Cătălin Palade, Ioana Bouroş, ambii de la Colegiul Naţional "C. Negri" (clasa profesoarei Cristina Ciobanu) şi Maria Cristina Ionescu, de la CNVA (clasa profesoarei Elena Tudorache).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Avem trei finalişti la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală

Galaţiul are doar trei finalişti la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală pentru clasele III-VIII, care se va desfăşura în aprilie la Giurgiu. Aceştia sunt elevi ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” Galaţi şi s-au calificat la trei din cele şase probe aflate în concursul organizat la Galaţi, la Liceul de Artă, etapa interjudeţeană Zona 2 Moldova.

Cu 100 de puncte - Iordache Sabin, clasa a VIII-a, oboi - prof. Doru Roşca, este unul dintre cei 4 finalişti la proba „Instrumente de suflat din lemn”. Tot cu 100 de puncte, Dobrin Andrei, clasa a VI-a, trompetă - prof. Roland Andre, este primul finalist din cei patru de la proba „Instrumente de suflat din alamă” şi „Percuţie”. Şi tot cu 100 de puncte, Ciocoiu Vlad, clasa a IV-a, pian - prof. Gabriela - Irina Gogoncea, este finalistă gălăţeană alături de alţi şapte elevi pianişti din Moldova.
La competiţie au fost înscrişi 116 elevi, proveniţi de la 10 unităţi de învăţământ cu profil artistic din Moldova, aparţinând judeţelor Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Vrancea. Secţiunile la care s-a concurat au fost: pian, vioară, corzi grave, instrumente de suflat din lemn şi instrumente populare, instrumente de suflat din alamă şi percuţie.
Statistic, dacă la trei dintre probele din concursul interjudeţean (vioară, corzi grave, instrumente de suflat din lemn şi instrumente populare) nu s-a înregistrat niciun elev câştigător din Galaţi, la celelalte probe, alţi trei elevi au luat premiul 1, patru elevi premiul II, doi elevi premiul III şi încă un instrumentist concurent, menţiune.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

O elevă din Galaţi s-a calificat la două olimpiade naţionale dintr-un foc

* Ioana Cristina Buţu a reuşit să se califice la fazele naţionale de la informatică şi fizică, două discipline deloc uşoare

Ioana Cristina Buţu - elevă la CNVA - a devenit o prezenţă obişnuită în paginile ziarului nostru pentru că anual obţine performanţe neobişnuite. Astă-vară am prezentat-o printre campionii gimnaziştilor, cei care au obţinut o medie de 10 curat la admiterea la liceu. Acum, tânăra a reuşit să confirme că notele primite la şcoală au de fapt consistenţă, că deţine într-adevăr un bagaj de cunoştinţe foarte bogat şi că poate excela chiar la două discipline deodată, clasându-se la ambele olimpiade pe primul loc pe judeţ. Astfel, deşi e abia în clasa a IX-a, ea a reuşit performanţa de a se califica la fazele naţionale atât la fizică, cât şi la informatică.

O nouă iubire: informatica

Calificarea la naţionala de fizică vine oarecum firesc. Ioana a fost selectată pentru a reprezenta Galaţiul la această disciplină şi anul trecut, când era în clasa a VIII-a. Şi chiar ne-a făcut cinste, întorcându-se cu menţiune din partea Ministerului Educaţiei şi medalie de argint din partea Societăţii Ştiinţifice de Fizică din România. La admitere, a ales să rămână la colegiul la care a studiat în gimnaziu, la clasa de matematică - informatică bilingv şi aşa a ajuns să dezvolte o pasiune şi pentru informatică, deşi anul trecut obţinuse premii la chimie şi la "Cangurul lingvist". „Încă nu m-am decis în ce domeniu voi profesa. Deocamdată, îmi plac ambele la fel de mult şi sper că voi obţine premii la ambele faze naţionale. Îmi doresc foarte mult acest lucru”, mărturiseşte tânăra. Chiar dacă rezultatele remarcabile se datorează în cea mai mare parte muncii ei, este normal să amintim că, pentru nivel de olimpiadă, materia la fizică i-a fost şlefuită de profesorul Vasile Ciuchină, directorul CNVA, iar la informatică de profesoarele Georgeta Balacea şi Mirela Voinea.

Reţeta succesului

Ioana recunoaşte că nu este deloc uşor să faci performanţă la cele două discipline şi să înveţi, în acelaşi timp, la toate materiile de la şcoală. De mică, a fost obişnuită să nu lase niciun gol şi să înveţe constant. Acesta este motivul pentru care nu i-a fost foarte greu, deoarece a învăţat zi de zi. Cu toate acestea, uneori e depăşită de toate sarcinile pe care le are de rezolvat pentru şcoală de pe o zi pe alta. "E greu să înveţi la toate, în condiţiile în care trebuie să te pregăteşti pentru două olimpiade. Dar sper ca eforturile să-mi aducă rezultatele aşteptate. Nu pot renunţa la a mă pregăti conştiincios zi de zi la toate materiile, aşa m-am obişnuit. Şi nu voi scădea ritmul nici la pregătirea pentru competiţiile naţionale. Ştiu că premiile se obţin cu sacrificii", spune hotărâtă Ioana.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Lotul pentru naţionala de engleză, în exclusivitate de la CNVA

Lotul care va reprezenta Galaţiul la faza naţională a olimpiadei de limba engleză este în exclusivitate format din elevi de la CNVA. De la clasele profesoarei Nicoleta Ioniţă, s-au calificat Liana Ursoiu (clasa a XII-a), Maria Ionescu şi Tudor Profir (ambii de la a XI-a). De la clasele profesorului Ciprian Moisă au fost admişi în lot Alina Cristea (clasa a IX-a) şi Diana Jalea (clasa a X-a), iar de la profesorul Nicolae Bătrânu va participa Teodora Ursoiu.
Faza naţională a olimpiadei de limba engleză se va desfăşura între 7-11 aprilie, la Brăila.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Colegiul „Cuza” ne reprezintă la naţionala de italiană

Cele două eleve care vor reprezenta Galaţiul la faza naţională a Olimpiadei de limba italiană sunt de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”: Ioana Teodor şi Elena Lovin, ambele pregătite de profesoara Teodora Roznovschi. Competiţia se va desfăşura la Tg. Mureş în perioada 7-11 aprilie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cei zece elevi gălăţeni pentru olimpiada naţională de franceză

Zece elevi vor reprezenta Galaţiul la faza naţională a Olimpiadei de limba franceză. Şase dintre ei sunt de la CNVA: Iarina Andrei, Anca Guţu, Bianca Miron şi Loredana Boghea sunt de la clasele profesoarei Georgeta Prada, Ani Alexandra Ion - de la clasa profesoarei Oana Botezatu, iar Silvia Taftă - de la clasa profesoarei Carmen Marcu.
Din lot mai fac parte Diana Giosan, de la Şcoala Nr. 29 (profesoară Mariana Cordunedanu), Iulia Darie, de la Colegiul Economic (profesoare Mihaela Călin şi Camelia Mitache), Cristina Ilie, de la Colegiul „Spiru Haret” Tecuci (profesoară Magdalena Miron), şi Oana Ghimbăşanu, de la Colegiul „C. Negri” (profesoară Aurelia Caragea).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Olimpiada de germană are loc la Galaţi

În ciuda faptului că Galaţiul nu are decât cinci profesori de limba germană, oraşul nostru găzduieşte în perioada 3-9 aprilie olimpiada de limbă şi literatură germană, faza naţională. La eveniment participă 187 de elevi din ţară, cu 36 de profesori însoţitori. Din cei 187 de elevi care s-au calificat pentru aceasă fază, 11 sunt gălăţeni.

Link to comment
Share on other sites

Olimpiada naţională de germană, în premieră la Galaţi

85 de elevi din 36 de judeţe sunt prezenţi până miercuri la Galaţi Elevi şi profesori însoţitori din 36 de judeţe sunt prezenţi până miercuri la Galaţi, la Olimpiada naţională de limba germană modernă. Toţi participanţii sunt elevi de liceu, calificaţi la etapa naţională în urma susţinerii fazelor judeţene. Galaţiul se mândreşte cu 11 concurenţi, elevi la Colegiile "Vasile Alecsandri", "Al. I. Cuza" şi "Mihail Kogălniceanu".
"Spre deosebire de examenele susţinute pentru obţinerea unui certificat de limbă, acolo unde se pune accentul pe cunoştinţele gramaticale şi pe alte aspecte concrete, la olimpiadă primează creativitatea şi originalitatea. În prima parte a proiectului, pe 4 aprilie, cei 185 de elevi prezenţi au susţinut proba individuală. Seara, participanţii au primit indicaţii despre a doua etapă de concurs. Copiii au fost împărţiţi în 24 de grupe, a câte opt elevi. Au fost alese 12 titluri de roman din literatura contemporană pentru adolescenţi, revenind câte un titlu la două grupe. Fiecare participant a primit câte un exemplar de roman, publicat în limba germană", ne-a explicat prof. Roxana Gogoaşă, unul dintre organizatori.
Fiecare grup a avut apoi trei zile la dispoziţie pentru a compune o scenetă de cel mult zece minute, pe baza naraţiunii din romanul primit. Scenetele vor fi prezentate în Amfiteatrul Colegiului "Vasile Alecsandri" astăzi, 8 aprilie, începând cu ora 10.00. "După spectacol va avea loc selecţia lotului lărgit pentru Olimpiada internaţională de limba germană modernă, unde România va avea în luna august a acestui an doi participanţi", ne-a spus prof. Lucica Cojocaru, membru al comisiei de organizare. Pe toată durata evenimentului, elevii şi profesorii însoţitori sunt cazaţi în căminul Colegiului "Costache Negri".

Examinare imparţială

Modul în care sunt corectate şi apreciate lucrările individuale şi proiectele de grup a fost pus la punct de inspectorul general de limbă germană din Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC), Sorin Giurumescu. "Elevii nu-şi scriu numele pe lucrare, identificarea făcându-se ulterior, pe baza unui cod numeric alocat de MEC. Lucrările sunt sigilate şi scanate, după care sunt trimise la Bucureşti. Fiecare lucrare va fi examinată individual de către zece profesori evaluatori. Modelul, despre care organizatorii spun că asigură un grad maxim de obiectivitate, a fost aplicat cu succes şi la faza judeţeană a Olimpiadei", ne-a explicat prof. Doina Geru, inspector de limbi moderne în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cei mai buni elevi în industria alimentară se reunesc la Galaţi

În perioada 8-12 aprilie, Galaţiul găzduieşte Olimpiada Naţională la disciplinele din aria curriculară „Tehnologii”, domeniul Industrie Alimentară.

Un număr de 79 de elevi, participanţi la etapa naţională a Olimpiadei de Industrie alimentară însoţiţi de 30 de profesori vor fi prezenţi în oraşul de la Dunăre pentru a se întrece în cadrul acestei competiţii.

Conform informaţiilor furnizate de Gabriela Drăgan, preşedintele executiv al Comisiei de organizare a Olimpiadei Naţionale, competiţia se desfăşoară pentru două calificări: technician analize produse alimentare şi technician în industria alimentară, iar la concurs participă elevi de clasele a XI-a şi a XII-a. În acest an Galaţiul are în concurs un număr de patru elevi, toţi de la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”.

Trebuie menţionat faptul că participanţii din 2014 sunt câştigătorii fazelor judeţene şi provin din 31 de judeţe ale ţării. Olimpiada Naţională la Industrie Alimentară se deschide cu  proba scrisă care se va desfăşura miercuri, la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”. Proba practică va avea loc vineri, 11 aprilie, tot la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, fiind urmată de festivitatea de premiere.

Organizatorii le-au mai pregătit elevilor participanţi şi o serie de surprise: o vizită la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, una la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, dar şi participarea la un spectacol oferit de elevii Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” şi ai Palatului Copiilor.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Elevii gălăţeni au obţinut trei premii şi trei menţiuni la Olimpiada naţională de limba germană modernă

Patru elevi gălăţeni au obţinut premii şi menţiuni la Olimpiada naţională de limbă germană modernă, desfăşurată la Galaţi în perioada 3-9 aprilie. Irina Gabriela Roşu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul "Vasile Alecsandri", a obţinut premiul al treilea la proba scrisă a competiţiei şi menţiune la proba de proiect. Şerban Gabriel Bratu, elev tot în clasa a XI-a la acelaşi colegiu, a fost recompensat de juriu cu premiul al treilea la proba de proiect şi cu menţiune la proba scrisă. Claudia Smadu, tot de la CNVA, în primul an de liceu, a reuşit să obţină premiul al treilea la proba de proiect. La aceeaşi probă a obţinut menţiune şi Andreea Bîrligea, elevă în clasa a X-a la Colegiul "Mihail Kogălniceanu". Irina Roşu, Şerban Bratu şi Ramona Smadu au fost pregătiţi pentru olimpiadă de prof. Roxana Gogoaşă (CNVA). Andreea Bîrligea s-a pregătit cu prof. Lucica Cojocaru, de la CNVA.
Competiţia a adunat 185 de elevi din 36 de judeţe, iar Galaţiul a avut 11 participanţi. Medaliaţii vor alcătui lotul naţional extins, din care se vor alege cei doi elevi care vor reprezenta ţara noastră la etapa internaţională a olimpiadei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Elevii gălăţeni, în topul celor mai buni informaticieni

În perioada 4-9 aprilie 2014, oraşul Piteşti a găzduit Olimpiada Naţională de Informatică, competiţie la care Galaţiul a fost prezent cu un număr de nouă elevi, opt dintre aceştia de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” şi unul de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”. La concursul de la Piteşti au participat un număr de 309 elevi din toate colţurile ţării. După cele două probe ale competiţiei, desfăşurate în zilele de 5 şi 6 aprilie, elevii gălăţeni s-au întors acasă cu mai multe distincţii. Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” a reuşit şi la Olimpiada Naţională de Informatică să se poziţioneze în prima parte a clasamentului. S-au întors cu premii de la Piteşti următorii elevi: Alexandru Mocanu (clasa IX) - medalie de aur, Ioana Buţu (clasa IX) - medalie de bronz, Bogdan Serea (clasa X) - medalie de bronz, Ştefan Iordache (clasa X) - medalie de bronz, Tudor Profir (clasa XI) - medalie de bronz, Daniel Salin (clasa XII) - medalie de bronz. Premiat s-a întors de la Piteşti şi Marius Mihalachi, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”. Acesta a obţinut tot medalie de bronz.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Două eleve gălăţence, în lotul naţional lărgit pentru Olimpiada internaţională de germană

Două eleve gălăţence de clasa a XI-a au fost incluse în lotul lărgit al României pentru Olimpiada internaţională de limbă germană modernă, eveniment care se va desfăşura la Frankfurt, peste patru luni. Irina Gabriela Roşu, de la Colegiul „Vasile Alecsandri” (CNVA), şi Iulia Bejan, de la Colegiul „Al. I Cuza” (CNAIC), au fost selecţionate în urma rezultatelor obţinute la Olimpiada naţională, care a avut loc la Galaţi, în perioada 3 - 9 aprilie a.c. Cele două olimpice sunt pregătite de profesoarele Roxana Gogoaşă (CNVA) şi Oana Iordache (CNAIC).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Aur pentru Galaţi la matematică şi informatică
* Cristian Chirac şi Alexandru Mocanu, ambii de la CNVA, au primit cele mai valoroase medalii

Elevii care au reprezentat Galaţiul la Olimpiada naţională de matematică s-au întors acasă cu cinci medalii, în timp ce informaticienii au revenit cu şapte medalii.
Cristian Chirac, elev în clasa a XII-a la CNVA, a câştigat anul acesta o medalie de aur din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România (SSMR) şi o menţiune de la Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).
Andrei Bogdan Puiu, clasa a XI-a la CNVA, a primit o medalie de argint de la SSMR şi mentiune de la MEN. Tot cu argint au fost medaliaţi Ioana Bouroş, clasa a X-a la Colegiul Naţional "C. Negri", şi Răzvan Pripoaie, clasa a VI-a la CNVA, în timp ce Ana Maria Chiriac, clasa a V-a la CNVA, a primit bronzul.
Alexandru Mocanu, elev în clasa a IX-a la CNVA, a obţinut cea mai valoroasă medalie la informatică, din partea Societăţiii Ştiinţifice de Informatică din România şi menţiune din partea Ministerului Educaţiei. Tot la informatică s-au mai obţinut alte şase medalii de bronz, de către cinci elevi de la CNVA - Bogdan Serea, Ioana Buţu, Ştefan Iordache, Tudor Profir şi Daniel Salin şi unul de la CNMK - Marius Mihalachi.
Din nefericire, nici la matematică, nici la informatică, elevii gălăţeni nu s-au calificat în lotul lărgit, după probele de baraj.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Galaţiul, pe primul loc şi la Olimpiada Naţională de Chimie

* Robert Râclea s-a calificat în lotul lărgit pentru faza internaţională

„Lotul judeţului Galaţi participant la Olimpiada Naţionala de Chimie ce a avut loc la Iaşi în perioada 7 - 12 aprilie a ocupat locul întâi pe ţară, în urma punctajelor obţinute de toţi elevii. Acesta este motivul pentru care Galaţiului i-a revenit onoarea de a organiza Olimpiada Naţională de Chimie în anul 2015. Ultima olimpiadă de chimie la care Galaţiul a fost gazdă, a fost în 2004”, ne-a anunţat bucuroasă profesoara de la CNVA, Ruxandra Şerban, cea care a fost însoţitoarea lotului.
Aceasta susţine că, deşi elevii gălăţeni au luat menţiuni, punctajele lor cumulate au fost cele mai mari din concurs.
La clasa a VIII-a, Rareş Crai şi Cosmin Andrei de la CNVA, clasa profesoarei Victorina Cristian şi Iulian Angheli de la Şcoala din Independenţa, profesor Iulian Corneci au primit câte o menţiune specială.
La clasa a IX-a, Dorian Muntean de la Colegiul „Spiru Haret” Tecuci (profesor Veronica Ungan) a câştigat o menţiune MEN, iar Ştefan Nedelcu de la CNVA (profesoară  Lidia Mînză) a primit tot o menţiune specială. La a X-a, Robert Râclea şi Paul Tărăbuţă, ambii de la CNVA, de la clasele profesoarei Lidia Mînză, au câştigat o menţiune MEN. Alexandra Ciurescu, elevă în clasa a XI-a la CNVA, pregătită de profesoara Ruxandra Şerban, a primit şi ea o menţiune specială.
Un alt motiv de mândrie pentru Galaţi este şi faptul că Robert Râclea, deşi este abia în clasa a X-a, s-a calificat pe poziţia a opta în lotul lărgit al elevilor din care, în urma barajelor extrem de dificile ce vor urma, se va constitui lotul ce va reprezenta România la Olimpiada Internaţională. „Reuşita lui Robert este cu atât mai mare, cu cât din lot mai fac parte încă 12 elevi de clasa a XI-a şi a XII-a, deja consacraţi şi cu participări la loturile de pregătire. Selecţia s-a făcut în urma unui baraj de cinci ore, cuprinzând subiecte de chimie anorganică, chimie organică, chimie analitică şi chimie fizică, cu un nivel de dificultate foarte ridicat”, ne mai spune profesoara Ruxandra Şerban.
viata-libera.ro
 

 

Link to comment
Share on other sites

Aur la olimpiada de fizică pentru Galaţi

* Alexandru Dumitriu de la Şcoala Nr. 29 a câştigat cea mai valoroasă medalie, iar Vlad Şoltuz de la CNVA s-a calificat în lotul lărgit pentru internaţională

Nouă distincţii au fost câştigate de lotul gălăţean la Olimpiada Naţională de Fizică ce s-a desfăşurat la Cluj.
Cel mai mic membru al lotului, Alexandru Dumitriu, deşi este abia în clasa a VI-a la Şcoala Nr. 29, a obţinut o menţiune din partea Ministerului Educaţiei şi o medalie de aur din partea Societăţii Română de Fizică (SRF). Profesoara care l-a pregătit este Cătălina Caragea, cea care a însoţit şi lotul gălăţenilor la Cluj.
Medalie de argint au obţinut Vlad Şoltuz, de la CNVA, clasa profesoarei Daniela Domnişoru, acesta fiind şi singurul gălăţean care s-a calificat în lotul lărgit pentru faza internaţională.  
Patru elevi au câştigat câte o medalie de bronz: Angel Ioniţă de la Şcoala Nr. 12 (profesoară Florica Radu), Ioana Buţu şi Mihaela Carp, ambele de la CNVA, de la clasele profesorului Vasile Ciuchină şi Robert Atanasiu (CNVA, profesor Onuţ Atanasiu).
Elevii Alexandru Halip (Şcoala nr. 5, profesoară Lucia Popa), Anca Preda şi Adrian Murariu (ambii de la CNVA, profesor Vasile Ciuchină) au primit câte o menţiune specială.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Două gălăţence, la internaţionala de neogreacă

Deşi neogreaca nu este o limbă inclusă în programa şcolară, sunt elevi gălăţeni care, sub îndrumarea unor profesori inimoşi, au reuşit să obţină performanţe remarcabile la faza naţională a olimpiadei care s-a desfăşurat săptămâna trecută la Bucureşti. Ofelia Popescu, elevă în clasa a X-a la CNVA, a obţinut premiul al III-lea, iar Claudia Ciolacu, în clasa a XI-a la CNMK, s-a clasat pe locul al II-lea. Mai mult decât atât, ambele s-au calificat pentru faza internaţională a Olimpiadei de neogreacă, ce se va desfăşura în septembrie, tot la Bucureşti.
Profesorii care s-au ocupat de pregătirea întregului lot sunt Garopoulos Vanghelis şi Corina Scorţeanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Tecuceanca Simona Diaconu - aur la Olimpiada Europeană de Matematică pentru fete

* Cu doua medalii de aur, una de argint şi una de bronz, România a ocupat locul 3 pe naţiuni

Lotul olimpic feminin de matematica al Romaniei a castigat patru medalii si locul III pe natiuni la Olimpiada Europeana de Matematica pentru Fete. Aceasta a fost a treia editie a olimpiadei, iar echipa Romaniei a obtinut doua medalii de aur, o medalie de argint si o medalie de bronz, informeaza Ministerul Educatiei.
Echipa Romaniei a fost compusa din patru eleve de la Liceul International de Informatica din Capitala:

  • Simona Diaconu - eleva in clasa a XI-a: a obtinut medalie de aur
  • Andreea Magalie - eleva in clasa a XII-a: a obtinut medalie de aur
  • Silvia-Elena Pripoae - eleva in clasa a XII-a: a obtinut medalie de argint
  • Marina Romina Ivan - eleva in clasa a XI-a: a obtinut medalie de bronz

Atat Simona Diaconu, cat si Andreea Magalie sunt la a treia participare la aceasta competitie, fiind medaliate de fiecare data. Simona Diaconu a obtinut aur, la toate cele trei prezente, iar Andreea Magalie, argint, la primele doua participari, si aur la concursul din acest an. De asemenea, Silvia-Elena Pripoae a participat de doua ori, la ambele prezente cucerind medalii de argint.
Editia din acest an a Olimpiadei Europene de Matematica pentru Fete s-a desfasurat in perioada 10- 6 aprilie, in Antalya, cu participarea a 23 de tari europene si a 6 tari invitate, printre care SUA si Japonia.

hotnews.ro

Simona Diaconu este absolventă a gimnaziului la Liceul Teoretic „Spiru Haret” Tecuci.

Link to comment
Share on other sites

Distincţii pentru elevii gălăţeni olimpici la franceză

Elevii gălăţeni au obţinut şase distincţii la olimpiada de franceză. Iustina Ghimbăşanu de la Colegiul „C. Negri” (profesoară Aurelia Caragea) a câştigat un premiu al III-lea, iar Silvia Taftă de la CNVA (profesoară Carmen Marcu) a primit o menţiune. În afară de cele două distincţii oferite de Ministerul Educaţiei, au mai fost acordate de ISJ Mureş trei menţiuni pentru Diana Giosan, Anca Guţu şi Ani Alexandra Ion. Aceasta din urmă a primit o menţiune şi din partea Centrului Cultural Francofon din Buzău.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

„Elena Doamna”, cel mai bun liceu la olimpiadele tehnice

Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” a obţinut cele mai bune rezultate dintre liceele din ţară la faza naţională a olimpiadei de profil. Elevele de aici au câştigat două premii I şi două premii III.
Pe primul loc s-au clasat Mihaela Pînzari (pregătită de profesoarele Ioana Brânzaru, Camelia Grozavu şi Magdalena Oprea) şi Alexandra Alexe (pregătită de profesoarele Raluca Anton, Mirela Dănăilă, Denisa Dorin şi Dana Ion). Premiul al III-lea a fost câştigat de Daniela Constandache (pregătită de profesoarele Viviana Bujeniţă, Denisa Dorin şi Gina Marinescu)  şi Ana Georgiana Popa (pregătită de profesoara (Ioana Brânzaru, Daniela Cristea şi Dana Ion).

La alte licee, patru menţiuni

Conform informaţiilor primite de la ISJ, la alte discipline tehnologice s-au mai câştigat încă patru menţiuni pentru Galaţi. Două sunt obţinute de elevii de la Tecuci: Geanina Epure de la Colegiul de Agricultură şi Economie (pregătită de profesorii Oana Gheorghe şi Cristina Moraru) şi Cătălina Iancu de la Liceul Tehnologic „Elena Caragiani” (pregătită de profesorii Lavinia Capmare,  Mihaela Avram şi Liliana Mardare).
Alte două menţiuni au fost primite de Andreea Neagu de la Colegiul de Alimentaţie şi Turism „D. Moţoc” (pregătită de profesorii Adela Popescu, Marilena Ivaşc şi Ionica Lungu) şi Adrian Roman de la Colegiul Tehnic „Paul Dimo” (pregătit de profesorii Mihaela Suvac, Rodica Ştefănescu şi Vincentziu Puşcaşu).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Un gălăţean în lotul lărgit pentru internaţionala de Ştiinţele Pământului

Adrian Murariu - elev la CNVA - a fost selectat în lotul lărgit pentru faza internaţională a Olimpiadei de Ştiinţele Pământului. Având în vedere că la acest concurs sunt testate cunoştinţele la patru materii de studiu - geografie, chimie, fizică şi biologie - performanţa este cu atât mai lăudabilă. Concursul nu se desfăşoară pe ani de studiu: toţi participanţii, indiferent de vârstă, primesc aceleaşi subiecte şi cuprinde două probe: practică şi teoretică.
Alături de Adrian Murariu, care a obţinut o menţiune din partea Ministerului Educaţiei, au mai primit câte o menţiune specială şi ceilalţi elevi care au reprezentat Galaţiul la această competiţie: Irina Mateescu şi Paul Tărăbuţă de la CNVA şi Dorian Munteanu de la „Spiru Haret” din Tecuci.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Vlad Şoltuz, calificat pentru internaţionala de fizică

* El este unul dintre cei mai buni elevi ai generaţiei sale, clasându-se în primele cinci locuri la fazele judeţene ale olimpiadelor de fizică, matematică, chimie, engleză şi franceză

Vorbeşte puţin şi cu greu despre el şi despre performanţele sale. Nu-şi face un titlu de glorie în acumularea de diplome. Mi-a mărturisit chiar că nici nu-şi mai aminteşte ce premii a luat în anii anteriori, deşi s-a calificat la fazele naţionale de fizică sau matematică încă din clasa a VII-a şi nu s-a întors cu mâna goală. Anul acesta, Vlad Şoltuz, elev în clasa a XI-a la CNVA, a obţinut o medalie de argint la naţionala de fizică şi s-a calificat în lotul lărgit pentru faza internaţională.
Fizica nu este însă singura disciplină la care Vlad excelează. El a participat anul acesta la alte patru olimpiade judeţene, la care s-a clasat în primii cinci: la chimie a fost al doilea pe judeţ, la matematică şi engleză - al patrulea, iar la franceză - al cincilea. E conştient că rezultatele la aceste concursuri din domenii diferite îl vor ajuta la admiterea la facultate în Marea Britanie, acesta fiind motivul pentru care Vlad Şoltuz e într-o permanentă competiţie cu sine însuşi, neinteresându-l clasamentele, ci doar ideea de a deveni mai bun de la un an la altul.

Discipolul regretatului profesor Vasiliu 

"Iniţial, mi-a plăcut matematica, dar după ce l-am cunoscut pe domnul profesor Vasiliu am prins drag de fizică. E o disciplină mult mai practică. Domnul Vasiliu avea un dar deosebit de a citi elevul şi de a reuşi să-l motiveze. Era un om foarte ordonat, îşi cunoştea foarte bine laboratorul şi, în plus, a ştiut să ne explice foarte amănunţit în ce domenii poţi lucra dacă eşti bun la fizică. A reuşit să acopere exact golurile pe care le are învăţământul românesc, care nu stă bine deloc când vine vorba de practică şi nici nu se ocupă de orientarea profesională a elevilor. Ni se spune să învăţăm una sau alta, dar niciodată nu ni se explică la ce ar fi aceste lucruri utile mai târziu”, ne spune tânărul.
Ca majoritatea elevilor buni, Vlad îşi doreşte să studieze la o universitate din Occident, mai exact la Imperial London College. Nu s-a hotărât dacă va face pur şi simplu fizică pentru a rămâne în cercetare sau va merge la aeronautică.
Recunoaşte că rezultatele obţinute la fizică i se datorează şi regretatului profesor Vasiliu, actualei profesoare Daniela Domnişoru, dar şi profesoarei Cătălina Stanca, de la „Cuza”, cu care se pregăteşte în particular.

Reţeta de succes a unui olimpic

Vlad mărturiseşte că, în ciuda rezultatelor la cele cinci olimpiade la care a participat, are suficient timp liber pentru prieteni, pentru a practica artele marţiale, sport la care merge încă din 2002, de la vârsta de cinci ani, dar şi să „zdrăngăne” la chitară, cum spune el cu modestie. Ascultă muzică de toate tipurile, de la rock la rap, nefiind adeptul unui singur gen.
„Înainte de olimpiadele naţionale, fac un efort şi timp de două-trei săptămâni lucrez aproape toată ziua. În rest, aloc câte o oră-două pe zi studiului suplimentar”, ne dezvăluie el reţeta succesului său.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Eroii de la neogreacă

În afară de cele două eleve care s-au calificat la faza internaţională a Olimpiadei internaţionale de neogreacă - Claudia Ciolacu şi Ofelia Popescu, şi ceilalţi concurenţi din Galaţi au obţinut rezultate frumoase, ne spune Corina Scorţeanu, cea care alături de profesorul Vanghelis Garopoulos a pregătit lotul pentru faza naţională. Toţi elevii - Paul Cimpoeru, Anamaria Bredet, Diana Ursache, Victor Teodor şi Alexandros Petropoulos - au luat peste 65 de puncte, ceea ce înseamnă destul de mult.
"Subiectele nu au fost deloc uşoare, iar copiii care învaţă alte limbi decât cele de circulaţie internaţională sunt nişte eroi, cred eu. Petrec timp preţios învăţând o limbă dificilă, pe care o aud vorbindu-se foarte rar şi nu au aceleaşi posibilităţi media. Sunt de apreciat şi că studiază la sfârşit de săptămână, când alţi copii se recreează. Şi, mai ales, fac acest lucru din plăcere, nu sunt constrânşi şi nici recompensaţi, decât de rezultatele muncii lor. Cele două fete care au ajuns anul acesta la performanţa de a se califica la faza internaţională de neogreacă învaţă această limbă din clasa a cincea şi nu au renunţat”, ne-a declarat profesoara Corina Scorţeanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cosmina Albulescu, calificată la internaţionala de geografie, pentru a doua oară

* Două premii întâi şi o menţiune pentru Galaţi, la faza naţională

Andra Cosmina Albulescu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „C. Negri”, s-a calificat şi anul acesta în lotul care va reprezenta România la faza internaţională a Olimpiadei de geografie, care se va desfăşura la Cracovia, în Polonia.
Cosmina s-a calificat la internaţională şi anul trecut şi a adus Galaţiului şi României o medalie de aur, performanţă pe care i-o dorim din tot sufletul şi anul acesta.
Profesoara care se ocupă de pregătirea olimpicei noastre internaţionale este Gina Burghiu, care anual a avut olimpici pe podium la fazele naţionale.
Steluţa Talpău, elevă la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”, clasa profesoarei Mariana Bulgaru, a obţinut şi ea un premiu I, alături de colega sa de la „C. Negri”, iar la barajul pentru faza internaţională a prins prima jumătate a clasamentului.
Galaţiul a mai primit şi o menţiune la clasa a XII-a, prin Mădălina Ursu, de la Liceul „Emil Racoviţă”, profesoară Delia Humelnicu.

Gabriela Necula (CNVA), Uma Humelnicu ("Racoviţă") şi Alexandra Elena Ene (Şcoala Nr. 1 Slobozia Conachi) au obţinut câte o menţiune specială. Astfel lotul gălăţean s-a clasat pe locul al doilea pe ţară.

Explicaţie foto: Profesoarele Gina Burghiu şi Delia Humelnicu, alături de lotul care a reprezentat Galaţiul la naţionala de geografie: (de la stânga la dreapta) Steluţa Talpău, Gabriela Necula, Cosmina Albulescu, Mădălina Ursu, Uma Humelnicu şi Alexandra Elena Ene.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Olimpicul din casa de chirpici

* Iulian Daniel Angheli, elev la Independenţa, s-a calificat anul acesta la faza naţională a Olimpiadei de Chimie, de unde s-a întors cu o menţiune specială

Iulian Daniel Angheli nu are nici pe departe toate condiţiile pe care le au elevii de la oraş, dar, cu toate acestea, a reuşit să demonstreze că poate obţine performanţe la care mii de colegi de generaţie, ghiftuiţi cu de toate, nici nu visează. A demonstrat că are o minte brici, are o mare  capacitate de muncă, este perseverent şi s-a calificat la faza naţională a Olimpiadei de Chimie, disciplină deloc uşoară.
E drept că toate aceste calităţi nu ar fi fost scoase la lumină, dacă n-ar fi avut norocul să-l întâlnească pe profesorul deja celebru - Iulian Corneci, cel care a umplut câţiva pereţi cu diplome la ambele şcoli din Independenţa şi care nu este la prima performanţă de acest gen.

„Vreau să-l văd medic, cu halat alb !”

L-am vizitat pe Iulian acasă la el. O curte îngrijită, o casă în construcţie, părinţii săi chinuindu-se să schimbe pereţii din chirpici ai locuinţei bătrâneşti cu ziduri noi. Mama sa este casnică, iar tatăl său lăcătuş la o firmă din comună. Mamei i se citeşte în priviri cât este de mândră de fiul ei: „Să ştiţi că m-am ţinut de el încă din clasele mici. Am văzut că poate învăţa şi îmi doresc să devină cineva. Acum că văd că-i place chimia, vreau să-l văd medic, cu halat alb. Şi la şcoală, eu numai cu cămaşă albă îl port. Pe sora lui am lăsat-o mai alintată. Pentru fete e mai uşor, se pot face manichiuriste sau coafeze, dar băieţii trebuie să-şi facă un rost pentru toată familia”, ne spune ea motivul pentru care a ales să-l crească mai spartan pe Iulian.

„Când înţelegi o disciplină, faci pasiune pentru ea”

În camera lui Iulian, pe măsuţa mică de scris sunt încă două-trei cărţi de chimie, alături de un ursuleţ de pluş - mascota lui norocoasă. E timid şi modest, nu mă priveşte aproape deloc în ochi, dar vorbeşte dezgheţat şi are un bun simţ sănătos, cum numai la ţară mai poţi întâlni în zilele noastre.
Cum de a ajuns să îndrăgească o disciplină precum chimia? Recunoaşte că întâlnirea cu profesorul său a fost capitală: „Mi-a plăcut foarte mult de domnul profesor, pentru că ne-a explicat foarte bine totul. E foarte apropiat de noi, iar atunci când înţelegi o disciplină, faci pasiune pentru ea”, povesteşte el.
Profesorul Iulian Corneci a început întâi cu o grupă mai mare, i-a chemat sâmbetele şi duminicile la pregătire, deşi face naveta de la Galaţi. „Dintre toţi, Iulian s-a dovedit cel mai perseverent. A muncit şi a făcut performanţă”, spune cu simplitate dascălul dăruit cu atâta har.
A ştiut cum să-şi vândă marfa: „Domnul profesor ne-a adus la şcoală şi foşti elevi olimpici de-ai dumnealui. Mi-am dorit şi eu să mă număr printre ei, mi-am dorit să le arăt colegilor de la oraş că şi noi, cei de la ţară, suntem capabili să ajungem în vârf”, mărturiseşte el.
Astfel motivat, cele două-trei ore de lucru petrecute aproape zilnic nu au mai fost o corvoadă, ci esenţa vieţii lui de şcolar.
Rezultatele obţinute în final l-au surprins chiar şi pe el: „Nu mă aşteptam chiar să ajung la naţională, deşi mi-am dorit foarte mult. Iar faptul că m-am întors cu menţiune specială mi-a deschis alte perspective. Am văzut că pot face faţă, că pot să ajung medic, aşa cum îmi doresc, dacă voi continua să muncesc”.
Profesorul şi mentorul său susţine că e foarte mândru de reuşita lui, mai ales că la proba practică a luat punctaj foarte mare, deşi dotarea unui laborator din mediul rural nu se compară cu cea a unuia din oraş.

„Fără internet, sunt mai bune cărţile!”

Nu are calculator acasă şi nici internet. „Nici nu-i trebuie aşa ceva acasă. Are la bibliotecă dacă îi trebuie să caute ceva pentru şcoală. Fără internet, sunt mai bune cărţile!”, spune mama sa care îl laudă că în timpul liber o ajută şi  la treburile din gospodărie, la grădinărit şi la animale, cum de altfel fac toţi copiii de la ţară, care au buna obişnuinţă de a munci.
Cum are media generală peste 9,50, Iulian Angheli speră să ia note mari şi la evaluarea naţională, astfel încât să poată fi admis la CNVA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Olimpicul de astăzi, preotul de mâine al comunei

* Vlad Blându a obţinut premiul al II-lea la faza naţională a Olimpiadei de religie ortodoxă

Stăm cu toţii aşezaţi în jurul mesei primarului. Atmosferă destinsă, iar olimpicul de la Valea Mărului nu pare deloc intimidat de asemenea companie, dimpotrivă schimbă citate şi învăţături biblice cu edilul comunei. Vlad Blându, elev în clasa a VIII-a, a obţinut anul acesta premiul al II-lea la faza naţională a Olimpiadei de religie ortodoxă. Cum a aflat vestea, primarul Virgil Doca a şi pus la cale să-i ofere un calculator cu tot cu imprimantă şi cu tot ce este necesar să funcţioneze la cote maxime. Iar la Slatina, atât profesorul de relligie, cât şi copilul au stat la hotel, tot pe cheltuiala primarului.
„Eu îi sprijin pe toţi copiii comunei care au drag de învăţătură. Sper ca într-o zi să se întoarcă aici în sat şi să fie de folos comunităţii”, ne lămureşte el.

Un diamant crescut în sânul familiei, şlefuit de şcoală

Atât primarul, cât şi profesorul său de religie, dascălul Costea Costică, sunt de părere că meritul lui Vlad de a fi ajuns olimpic naţional dintr-o comună din fundul judeţului este al lui şi al familiei.
„Părinţii lui sunt foarte buni creştini. Nici nu mergea bine în picioare când a fost adus la biserică şi crescut cu toate învăţăturile. Vlad e ca un diamant crescut în sânul familiei şi şlefuit de şcoală”, spune profesorul său de religie.
Religia nu este singura disciplină la care Vlad excelează, iar premiul la olimpiadă nu a apărut din senin. În cei opt ani de şcoală, băiatul a acumulat cunoştinţe temeinice din toate domeniile, fiind un elev de zece pe linie. I se citeşte inteligenţa nu numai în catalog, ci şi în privire, dar şi dezinvoltura cu care vorbeşte, lucru puţin obişnuit pentru un copil de la ţară. Are însă un simţ al măsurii bine dezvoltat, iar tonul rămâne cuviincios de la început până la sfârşit, reuşind să uimească prin atâta autocontrol.

Slava e a lui Dumnezeu

E clar că se mândreşte tot satul cu reuşita lui. Şi părinţii sunt bucuroşi şi cei doi fraţi gemeni pe care-i are. „Suntem o familie simplă. Mama este vânzătoare, iar tata agricultor, cultivă pământul nostru. E un om credincios şi m-a încurajat totdeauna, dar mi-a spus că tot ceea ce fac nu trebuie să fie pentru slava personală, ci spre slava lui Dumnezeu”, vorbeşte el ca din carte.
E primul la şcoală, dar, fiind cel mai mare dintre copii, e şi mâna dreaptă a tatălui său. Se ocupă de treburile gospodăreşti, merge la prăşit, la cosit, hrăneşte animalele.

Preot în sat

Cum era deja previzibil, Vlad Blându mi-a mărturisit că doreşte să devină preot şi că va da admitere la Seminarul Teologic „Sf. Andrei”. L-am întrebat unde şi-ar dori să profeseze şi mi-a răspuns fără să clipească: „La ţară. E mai frumos, pentru că legătura dintre preot şi credincioşi e mult mai strânsă. Într-un sat, ca preot poţi face mult mai multe".
Primarul profită de ocazie şi-l ispiteşte: „Eu îţi voi acorda şi ţie bursă de 500 de lei pe lună (mai sunt doi tineri din comună, care sunt elevi la Galaţi şi primesc acest sprijin), dar promiţi că te întorci preot în sat? Eu promit să-ţi ridic şi o biserică mai micuţă, ca să ai parohia ta”.
Vlad e încântat de ofertă şi acceptă pe loc. Până la urmă, nu e încă învăţat să trăiască departe de locurile copilăriei.
Are de gând să-i aducă pe oameni pe calea cea bună prin exemplul personal şi consideră că relele toate vin din cauză că s-a pierdut legătura dintre oameni: „În trecut, oamenii erau mai legaţi unul de celălalt. Acum ne dezbină acest egocentrism: eu vreau să am, eu vreau să mă afirm. Importantă este comunicarea, aşa poţi îndepărta relele din gândurile şi din faptele oamenilor. Iar pentru aceasta, nu trebuie să aştepţi de la ceilalţi să se schimbe lucrurile în bine, întâi trebuie să ceri de la tine şi apoi de la cei din jur”, spune el înţelept.
Am plecat din Valea Mărului cu convingerea că, dacă Vlad chiar se va întoarce să „păstorească” în locurile natale, pentru întreaga comunitate va fi un mare câştig. Doar timpul să aibă răbdare…

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.