Jump to content

25 de apartamente afectate de o explozie la un bloc din Micro 19


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Doi răniţi şi circa 25 de garsoniere avariate, în urma unei explozii produse la Galaţi

Două persoane au fost rănite, iar aproximativ 25 de garsoniere au fost avariate, în urma une explozii care a avut loc, vineri dimineaţâ în blocul G2 din cartierul gălăţean Micro 19, cel mai probabil din cauza unei acumulări de gaze, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, explozia s-a produs vineri dimineaţă, iar primele informaţii arată că motivul este o acumulare de gaze provenite de la o butelie de aragaz.

"Două persoane au fost rănite. Una dintre ele are arsuri la membrele superioare şi faţă, iar în al doilea caz victima are mai multe lovituri şi a făcut un atac de panică. În ambele cazuri victimele sunt în afara pericolului şi au fost transportate la spital", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă.

Potrivit sursei citate, în urma exploziei aproximativ 25 de gasoniere au fost afectate, pagubele fiind diferite de la o locuinţă la alta.

Link to comment
Share on other sites

Ajutor pentru victimele exploziei din Micro 19

Primăria municipiului Galaţi s-a angajat ca până la finalul acestei zile să înlocuiască geamurile şi uşile apartamentelor afectate de explozia produsă în această dimineaţă la un bloc de patru etaje din municipiul Galaţi, a anuţat purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, maior Eugen Chiriţă. Totodată, reprezentanţii Primăriei vor analiza modalităţile prin care vor putea fi sprijinite familiile afectate de explozia din bloc, având în vedere că o parte din locuinţe aparţine Primăriei municipiului Galaţi. Pentru acest lucru, la faţa locului s-au deplasat primarul oraşului, Marius Stan şi citymanagerul Aurel Vlaicu.

În această dimineaţă a avut loc o explozie, la un bloc de patru etaje din cartierul gălăţean Micro 19. Din fericire, explozia nu a fost urmată de incendiu şi numai două persoane au fost rănite, fiind duse de urgenţă la Spitalul Judeţean Sf. Apostol Andrei din Galaţi.  Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, maior Eugen Chiriţă,  explozia a fost provocată de o acumulare de gaze de la o butelie şi a afectat în diferite proporţii, 24 de apartamente din bloc. Una din cele două victime este proprietarul apartamentului în care s-a produs acumularea de gaze de la butelie, iar a doua victimă este vecinul lui, care a fost lovit de uşa apartamentului, scoasă din ţâţâni de suflul exploziei.  

Locatarii nu au fost evacuaţi din bloc, întrucât explozia nu a fost urmată de un incendiu şi nici structura de rezistenţă a blocului nu a fost aectată atât de tare încât să impună acest lucru, a adăugat reprezentantul ISU Galaţi.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Explozie în Micro 19

Şoc pentru locatarii unui bloc din  Micro 19. La prima oară a dimineţii, oamenii au sărit din paturi deoarece o explozie puternică a afectat tot blocul. Geamurile şi uşile apartamentelor s-au spart sau au fost aruncate din ţâţâni. 25 de apartamente au fost deteriorate, 11 dintre ele fiind de nelocuit. Poliţiştii şi pompierii au evacuat blocul imediat după explozie.
În urma deflagraţiei, două persoane au fost rănite, una dintre ele grav. Radu Ştefan, proprietarul apartamentului unde a avut loc explozia, are arsuri de gradul 1 şi 2 pe faţă şi mâini, în schimb vecinul de vizavi, Viorel Buşilă, a fost lovit de o uşă în spate şi este în sala de operaţie. „Mă doare rău spatele. Ieşeam şi a zburat uşa şi m-a lovit. Nu pot să respir”, spunea bărbatul, aproape leşinat în timp ce era dus în ambulanţă. Bărbatul are splina şi coastele rupte şi sânge în burtă, deoarece impactul loviturii a fost atât de puternic încât i-a rupt organele interne.

Peste tot în bloc erau urmele exploziei, dar şi în parcarea alăturată erau numai cioburi, iar două maşini aflate acolo s-au ales cu lunetele sparte.
Iniţial, oamenii au crezut că e cutremur, dar apoi au realizat că a explodat butelia unui vecin. Proprietarul garsonierei unde a avut deflagraţia fie avea o defecţiune la butelie fie, aşa cum spun unii locatari, lăsasese se pare din greşeală butelia deschisă, iar dimineaţă, când a aprins lumina, acumularea de gaze a produs explozia. Locatarii spun că bărbatul mai bea şi probabil aşa a uitat butelia deschisă. „Am avut noroc că nu erau copiii acasă, că i-am dus la şcoală mai devreme. Altfel, praf îi făcea! Dar am zis că murim cu toţii când am auzit explozia. Omul ăsta care stă aici mai bea, şi asta se putea oricând întâmpla. Păcat de vecinul căruia i-a zburat uşa în spate”, a spus Costel Iancu.
„Din primele cercetări a reieşit că a fost vorba de o deflagraţie cauzată de o acumulare de gaze. Am intervenit cu cinci autospeciale, trei de pompieri şi două SMURD, dar a intervenit şi un echipaj al ambulanţei. Din fericire, nu a fost explozie urmată de incendiu”, a precizat mr. Eugen Chiriţă.
Două persoane au maşinile cu lunetele sparte. „A sărit ceva de la etaj şi a spart luneta. Şi a mai fost o maşină, la fel, cu luneta spartă. Nu am casco, aşa că să văd cine mă despăgubeşte”, spunea Cătălin Marin.
Oamenii din bloc nu mai pot sta în apartamentele care nu mai au uşi şi ferestre. „Unii vor sta în module, iar alţii pleacă la rude. Eu stăteam în pat când am auzit bubuitura. Am zis că aici mor...”, spunea Gheorghe Cornetea.
Primarul Galaţiului, Marius Stan, care însoţit de o comisie a Primăriei a venit la faţa locului, a precizat că vor fi asigurate unităţi de cazare de tip container pentru 11 familii ale căror locuinţe au fost puternic afectate de deflagraţie. Pentru aceste unităţi de cazare, Electrica s-a angajat să asigure în regim de urgenţă alimentarea cu energie electrică pe un branşament special, iar Primăria va asigura aparate de încălzire.
Prin Cantina de Ajutor Social de pe lângă Primăria Galaţi va fi asigurată o masă caldă tuturor persoanelor afectate de explozie. Cum locatarii se tem de hoţi, poliştii de la Secţia 3, dar şi Poliţia Locală, asigură paza bunurilor rămase în apartamentele afectate de deflagraţie, dar şi măsurile de ordine în zonă. Vor fi sporite activităţile de patrulare. Primarul Marius Stan a dispus înfiinţarea unei comisii speciale de evaluare a pagubelor. Fondurile pentru înlăturarea efectelor deflagraţiei vor fi asigurate din bugetul local, în procedură de urgenţă.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Niciuna din familiile afectate de explozie nu vrea să se mute în module

Niciuna din cele 11 familii ale căror apartamente au fost afectate de explozia de azi dimineaţă nu este de acord să înnopteze în locuinţele modulare pe care Primăria municipiului Galaţi s-a oferit să le pună la dispoziţie. „Iniţial, şase familii erau de acord să se mute acolo, însă acum nici acestea şase nu mai sunt de acord. În aceste condiţii, vom urgenta lucrările de înlocuire a uşilor şi geamurilor distruse de explozie, astfel încât până cel târziu mâine să fie înlocuite uşile şi geamurile. Deja s-au montat şase uşi, iar până diseară vom monta cred că 16 uşi, astfel încât până mâine seară sper ca toate apartamentele să aibă geamuri şi uşi. Este foarte frig şi oamenii aceştia nu au nicio vină că au primit de Moş Nicolae aşa o surpriză neplăcută… Mulţumim Domnului că oamenii sunt în viaţă, se putea termina mult mai rău! Sunt 25 de garsoniere afectate care arată ca după război… Deocamdată nu am făcut o evaluare a pagubelor, ne-am preocupat să asigurăm minimul de necesitate”, a declarat primarul Marius Stan.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Locatarii din blocul distrus de explozie aveau datorii de 1,85 milioane de lei la întreţinere

Blocul G2 din Micro 19, unde a avut loc explozia de vineri dimineaţă, este un imobil cu probleme. Conform datelor furnizate de Primăria Galaţi, blocul are 312 garsoniere, în care locuiesc 318 persoane. 106 dintre garsoniere nu sunt locuite, şase dintre acestea având condiţii improprii, fiind inutilizabile. Locatarii au datorii către Asociaţia de proprietari în valoare de 1,85 milioane de lei. „Locatarii din 95 de apartamente nu au făcut anul acesta nicio plată către asociaţie. Acolo sunt probleme cu plăţile. Asociaţia are de plătit către Apaterm 600.000 de lei, iar către Apă Canal 700.000 de lei”, ne-a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Ştefan Radu, cel care a dat dovadă de inconştienţă, este chiriaş al Primăriei. „Are datorii rezonabile. Anul acesta a făcut şi ceva plăţi, mici, către asociaţie”, a mai adăugat Mihai Costache.
Blocul G2 are şi 38 de persoane care nu au nicio datorie către asociaţia de proprietari.
În ciuda faptului că locatarii au reuşit să acumuleze datorii foarte mari la plata utilităţilor, Primăria Galaţi nu a ezitat să le întindă o mână de ajutor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

În urma exploziei de la G2, apartamente distruse, răniţi şi panică în Micro 19

* O improvizaţie artizanală la conectarea unei butelii a fost, din primele cercetări, cauza deflagraţiei * Victimele sunt în afara pericolului, dar pagubele sunt semnificative * Primăria a intervenit pentru ajutorarea familiilor afectate

O explozie a avut loc ieri dimineaţă, în jurul orei 7,00, la blocul G2 din Micro 19. Deflagraţia din apartamentul lui Ştefan Radu, de 45 de ani, a distrus 25 de apartamente, iar două persoane, printre care şi proprietarul imobilului, au ajuns la spital. „Din primele cercetări a reieşit că explozia a avut loc din cauza unei acumulări de gaze de la o butelie. În urma anchetei s-a dovedit că proprietarul apartamentului folosea ca legătură între butelie şi aragaz un furtun armat utilizat la alimentarea cu apă. Acest furtun prezenta fisuri şi din această cauză s-au acumulat gaze în încăpere. Butelia nu a explodat, acesta fiind probabil şi motivul pentru care nu a urmat şi un incendiu”, ne-a explicat maiorul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.
Ştefan Radu s-a ales cu multiple arsuri pe membre şi pe faţă şi a fost transportat la spital. Starea lui însă nu este gravă. Nu acelaşi noroc l-a avut însă vecinul bărbatului, Viorel Buşilă, de 46 de ani, care a fost lovit de uşa de la intrare a apartamentului său. Bărbatul a fost transportat la spital, iar în urma investigaţiilor medicii au decis că starea lui este destul de gravă şi necesită o intervenţie chirurgicală. Viorel Buşilă s-a ales cu splina ruptă şi cu două coaste rupte. „Un pacient are arsuri de gradele unu, doi şi trei pe braţe, faţă şi cutia toracică. Bărbatul este internat la Secţia de Chirurgie Plastică şi Arşi. Cel de-al doilea pacient a fost operat şi transferat la Reanimare, starea lui fiind stabilă”, ne-a declarat medicul Lucica Grigorică, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Ap. Andrei".

Oameni speriaţi şi bunuri distruse

Locatarii blocului G2 au fost şocaţi de cele întâmplate. Ştiau că vecinul or locuieşte singur, dar nu se aşteptau să se întâmple aşa ceva. „E singur. Mai venea fiul lui câteodată să-l viziteze. Mai consuma alcool din când în când, dar nu ne gândeam că se poate întâmpla aşa ceva”, ne-au povestit vecinii.
Oamenii şi-au văzut munca distrusă şi sunt supăraţi că acum, în pragul iernii, se văd nevoiţi să îşi părăsească locuinţele. „Am doi copii. Bine că nu erau acasă. Ce vom face acum nu ştiu. Ne chinuim să facem curăţenie şi să vedem ce mai putem salva astfel încât să putem dormi aici la noapte. Nu putem să plecăm din apartament pentru că am rămâne fără niciun bun. Ne este teamă de hoţi”, ne-a spus Costel Iancu. 
„Stăteam în pat şi mă uitam la televizor. Bine că nu m-am dus la baie că acolo a fost mai rău. Stau singur, dar nu ştiu ce o să fac de acum înainte. Unde dorm şi cum o să mă descurc? Este apartamentul meu proprietate personală, cine mă despăgubeşte?”, s-a întrebat Gheorghe Cornea.

Măsuri de urgenţă

La faţa locului au ajuns şi reprezentanţii Primăriei, care au venit să evalueze situaţia şi să vadă ce măsuri se impun. „Vom aduce aici mai multe module pentru oamenii care au apartamentele afectate. De asemenea, vom achiziţiona uşi  şi geamuri pentru a le putea înlocui pe cele stricate astfel încât oamenii să poată rămâne în apartamente. În cursul zilei de astăzi (n.r. vineri) şi sâmbătă vom instala toate uşile şi geamurile necesare. Vom face şi o evaluare a pagubelor generale pentru a vedea despre ce prejudiciu vorbim, dar prioritar este să ne ocupăm de oamenii care au rămas fără uşi şi geamuri”, ne-a declarat Aurel Vlaicu, city-managerul oraşului.
Modulele au fost imediat transportate la faţa locului, dar, după ce au fost instalate, iar echipele Electrica le racordau la curent, locatarii din blocul G2 au dat declaraţii că nu vor să locuiască în ele. „Eu mă duc la părinţi să locuiesc. Nu se poate locui în module pe frigul acesta”, ne-a spus unul dintre locatari.
Chiar dacă nu mai au condiţii optime de locuit, oamenilor le este frică să îşi părăsească locuinţele pentru că zona nu este ferită de hoţi. Teama oamenilor nu a fost risipită nici de promisiunea că Poliţia Locală are sarcina de a asigura paza bunurilor rămase în apartamentele afectate de deflagraţie.

Cât costă inconştienţa

Inconştienţa lui Ştefan Radu va fi suportată, cel puţin în parte, de la bugetul local. „Momentan investiţia Primăriei se ridică la 30.000 de lei. Sunt bani din care s-au achiziţionat deja 27 de uşi de exterior, 20 de uşi de interior şi geamuri. Primarul Marius Stan a dispus înfiinţarea unei comisii speciale de evaluare a pagubelor. Ne vom ocupa şi de refacerea tencuielilor şi a instalaţiilor afectate. Ne dorim ca oamenii să îşi poată relua viaţa în condiţii normale cât mai curând. Oamenii au primit şi mâncare caldă de la Cantina de Ajutor Social”, ne-a explicat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt la Primăriei Galaţi.
Din fericire, explozia nu s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti. Dar tragedia de vineri dimineaţă atrage atenţia încă o dată asupra condiţiilor în care locuiesc locatarii blocului G2, şi nu numai.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Au fost finalizate lucrările de înlocuire a uşilor şi ferestrelor

Au fost finalizate lucrarile de inlocuire a usilor si ferestrelor din toate cele 25 de apartamente afectate de explozia produsa la blocul G2 din Micro 19.
In plus, au fost montate ferestre si pe casa scarilor, de unde lipseau de mai multa vreme, fara legatura cu deflagratia de ieri dimineata.
Persoanele afectate de explozie, 70 la numar, au primit si astazi mincare din partea Primariei Galati, sub forma de hrana rece. Distributia s-a facut prin Cantina de Ajutor Social.
Luni vor fi inlocuite si cele citeva geamuri sparte la imobilul de vizavi. Este vorba despre geamuri de la balcoane, care nu afecteaza confortul termic al apartamentelor.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Galaţi

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

În boxa acuzaţilor, după ce a avariat 25 de apartamente şi a rănit o persoană

Un gălăţean inconştient a fost trimis în judecată zilele trecute de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi pentru distrugere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Radu Ştefan a provocat un incident ce a şocat comunitatea din Galaţi pe 6.12.2013, după ce şi-a aprins o ţigară în propriul apartament, moment în care s-a produs o explozie ce a avariat nu mai puţin de 25 de apartamente din blocul G2, situat în cartierul Micro 19. Bărbatul cumpărase din piaţa din Micro 17 un furtun de legătură între butelia de aragaz şi maşina de gătit, ce s-a dovedit ulterior neadecvat şi deteriorat fizic.

Un vecin al acestuia, Viorel Buşilă, a fost pe punctul de a-şi pierde viaţa, după ce suflul exploziei a dislocat uşa de acces în locuinţa bărbatului, lovindu-l în spate şi rupându-i splina, ce a condus la o masivă hemoragie internă. Doar intervenţia rapidă a medicilor a făcut a gălăţeanul să mai fie în viaţă astăzi. 

Protagonistul evenimentului dramatic de la finele lui 2013 a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului, dar a rămas şi fără locuinţă, în condiţiile în care aceasta îi fusese închiriată de Primărie. Radu Ştefan locuieşte în prezent în adăpostul de persoane fără adăpost şi le-a declarat anchetatorilor că nu are resurse financiare pentru a acoperi imensul prejudiciu creat imobilului unde a locuit şi locatarilor.

Bărbatul poate ajunge acum şi în spatele gratiilor pentru câţiva ani, iar Viorel Buşilă şi alţi doi locatari s-au constituit deja părţi civile în procesul penal, urmând să precizeze daunele materiale şi eventual morale pe care le vor solicita.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Gălăţeanul care a avariat 25 de apartamente nu va face închisoare

Judecătoria Galaţi l-a condamnat pe gălăţeanul inconştient care a avariat 25 de apartamente dintr-un bloc din Galaţi în 2013 şi a fost la un pas să îşi omoare şi un vecin, dar instanţa a decis să nu îl trimită după gratii. Radu Ştefan a primit un an şi şase luni de închisoare pentru distrugere din culpă şi vătămare corporală din culpă, dar cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Bărbatul a provocat un incident ce a şocat comunitatea din Galaţi pe 06.12.2013, după ce şi-a aprins o ţigară în propriul apartament, moment în care s-a produs o explozie, ce a avariat nu mai puţin de 25 de apartamente din blocul G2, situat în cartierul Micro 19. Bărbatul cumpărase din piaţa din Micro 17 un furtun de legătură între butelia de aragaz şi maşina de gătit, ce s-a dovedit ulterior neadecvat şi deteriorat fizic. Un vecin al acestuia, Viorel Buşilă, a fost pe punctul de a-şi pierde viaţa, după ce suflul exploziei a dislocat uşa de acces în locuinţa bărbatului, lovindu-l în spate şi rupându-i splina, ce a condus la o masivă hemoragie internă. Doar intervenţia rapidă a medicilor a făcut a gălăţeanul să mai fie în viaţă astăzi.
Obligat la daune morale şi materiale de zeci de mii de lei
Protagonistul evenimentului dramatic de la finele lui 2013 a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului, dar a rămas şi fără locuinţă, în condiţiile în care aceasta îi fusese închiriată de Primărie. Radu Ştefan locuieşte în prezent în adăpostul de persoane fără adăpost şi le-a declarat anchetatorilor că nu are resurse financiare pentru a acoperi imensul prejudiciu creat imobilului unde a locuit şi locatarilor. Judecătoria Galaţi l-a obligat acum pe protagonistul incidentului din 2013 să plătească 46.806 lei drept daune materiale către Primăria Galaţi, proprietara imobilului avariat, dar şi 10.000 de lei ca daune morale către Viorel Buşilă, pentru suferinţele pe care acesta le-a îndurat în urma celor întâmplate.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Verdict final în cazul gălăţeanului care a distrus 25 de apartamente

Hotărârea pronunţată de Judecătoria Galaţi în noiembrie 2015, prin care gălăţeanul inconştient care a avariat 25 de apartamente dintr-un bloc din Galaţi în 2013 şi a fost la un pas să îşi omoare şi un vecin, a rămas definitivă. Nici Parchetul şi cu atât mai puţin protagonistul aceste poveşti nu au mai atacat decizia primei instanţe, în condiţiile în care Radu Ştefan a primit un an şi şase luni de închisoare pentru distrugere din culpă şi vătămare corporală din culpă, dar cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Bărbatul a provocat un incident ce a şocat comunitatea din Galaţi pe 6.12.2013, după ce şi-a aprins o ţigară în propriul apartament, moment în care s-a produs o explozie ce a avariat nu mai puţin de 25 de apartamente din blocul G2, situat în cartierul Micro 19. Bărbatul cumpărase din piaţa din Micro 17 un furtun de legătură între butelia de aragaz şi maşina de gătit, ce s-a dovedit ulterior neadecvat şi deteriorat fizic. Un vecin al acestuia, Viorel Buşilă, a fost pe punctul de a-şi pierde viaţa, după ce suflul exploziei a dislocat uşa de acces în locuinţa bărbatului, lovindu-l în spate şi rupându-i splina, ce a condus la o masivă hemoragie internă. Doar intervenţia rapidă a medicilor a făcut a gălăţeanul să mai fie în viaţă astăzi.

Protagonistul evenimentului dramatic de la finele lui 2013 a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului, dar a rămas şi fără locuinţă, în condiţiile în care aceasta îi fusese închiriată de Primărie. Radu Ştefan locuia la acel moment în adăpostul de persoane fără adăpost şi le-a declarat anchetatorilor că nu are resurse financiare pentru a acoperi imensul prejudiciu creat imobilului unde a locuit şi locatarilor.

Judecătoria Galaţi l-a obligat pe autorul incidentului din 2013 să plătească 46.806 lei drept daune materiale către Primăria Galaţi, proprietara imobilului avariat, dar şi 10.000 de lei ca daune morale către Viorel Buşilă, pentru suferinţele pe care acesta le-a îndurat în urma celor întâmplate, dar este puţin probabil ca acestea să mai fie plătite.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.