Jump to content

Croitorese nemulţumite că nu şi-au primit salariile


dcp100168

Recommended Posts

Croitorese nemulţumite că nu şi-au primit salariile

Ieri, timp de două ore, 70 de angajate ale unei firme de confecţii au oprit lucrul, din cauza tensiunilor iscate pe fondul neplăţii la timp a drepturilor salariale

Situaţie extrem de tensionată, ieri, la o firmă de confecţii din Galaţi, ale cărei angajate nu ar fi primit lichidarea pentru luna octombrie, ce trebuia plătită pe 15 noiembrie, şi nici avansul pentru luna noiembrie, a cărui dată de încasare este 30 noiembrie.

Lucru oprit la prânz

O angajată a firmei SC River AS Fashion SRL, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, ne-a anunţat telefonic că, ieri, conducerea a decis să oprească lucrul şi să le trimită acasă pe muncitoare, pe fondul nemulţumirilor exprimate de cele 60-70 de croitorese. Astfel, conducerea ar fi oprit energia electrică, la ora 11,00. Femeia ne-a spus că, la rândul lor, toate angajatele erau decise, ieri la prânz, să nu părăsească sediul firmei până când patronul lor turc nu le dă banii restanţi, mai ales că muncesc pe salariul minim pe economie. „Avem contracte de muncă, dar patronul ne-a tot amânat cu salariile, nu mai putem nici noi îndura", ne-a spus croitoreasa, care a admis însă că niciuna dintre colegele sale nu a depus vreo sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) privind întârzierea plăţii salariilor.

Conducerea, în silenzio stampa

Deşi am încercat să aflăm şi un punct de vedere oficial de la reprezentanţii firmei care îşi are sediul vizavi de unitatea militară de pe strada Ştefan cel Mare şi am lăsat datele noastre de contact, nimeni nu ne-a căutat. Ulterior, nici la secretariat nu a mai răspuns nimeni.
De la angajata care ne-a anunţat de protest am aflat că, în cele din urmă, reprezentanţii conducerii au stat de vorbă direct cu cu croitoresele (în unitate nu există lider de sindicat) şi le-a promis că în următoarele zile le va da banii restanţi. Ca urmare, angajatele s-au întors la maşinile de cusut, după aproximativ două ore de întreruperea muncii.

Cele mai multe plângeri la ITM, legate de salarii

Inspectorul-şef al ITM Galaţi, Ionel Petrea, ne-a declarat că această firmă nu a fost niciodată verificată de inspectori, pentru că abia a fost identificată pe teren. De altfel, pe siteul Ministerul Finanţelor, firma apare înfiinţată anul trecut.
Recomandarea şefului ITM este însă ca angajaţii să depună sesizare şi să nu recurgă la astfel de metode de protest. De altfel, în 2013, cele mai multe plângeri depuse la ITM de către angajaţii gălăţeni priveau tocmai neplata la timp a salariilor sau chiar neacordarea lor.

UPDATE - Reprezentanţii firmei SC River As Fashion SRL ne-au contactat abia în cursul zilei de marţi, pentru a face precizarea că angajatele nemulţumite de neplata la timp a salariilor au contractul încheiat pe o altă firmă (nu au precizat însă şi numele), chiar dacă fabrica unde îşi desfăşoară activitatea se află tot în incinta River As Fashion.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Angajatorul croitoreselor, somat să dea salariile

* Dacă nu se conformează, patronul va fi amendat

După articolul publicat marţi în „Viaţa liberă”, prin care semnalam că angajatele unei firme de confecţii au protestat pentru neplata unor restanţe salariale, inspectorii de muncă au făcut un control la firma respectivă. Inspectorul-şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, Paula Stafie, ne-a confirmat că, într-adevăr, patronul nu le-a plătit celor 80 de angajaţi lichidarea aferentă lunii octombrie şi nici avansul pentru luna noiembrie, deşi termenele de încasare a banilor au trecut. Inspectorii au dispus măsura de achitare a drepturilor salariale restante, care trebuie pusă în aplicare până luni, 16 decembrie.

Lefuri obţinute cu executor judecătoresc

Rămâne însă de văzut dacă patronul le va plăti pe croitorese şi pe ceilalţi angajaţi la data stabilită în măsurile de conformare. Inspectorii au obligaţia să verifice, iar în cazul în care patronul nu se conformează, pot aplica o sancţiune contravenţională cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei, care trebuie achitată în termen de 15 zile.
„Unii patroni achită salariile restante. Ceilalţi nu respectă măsura impusă de noi, aşa că aplicăm sancţiune contravenţională, conform legii. Marea majoritate a patronilor contestă, însă, în instanţă procesul verbal de constatare a sancţiunii contravenţionale, pentru că au acest drept. Cum la instanţă există un proces pe rol, se suspendă executarea sancţiunii”, declară inspectorul-şef adjunct Paula Stafie. Implicit, până la o decizie a instanţei, care poate veni chiar şi după câteva luni, salariaţii rămân fără banii de salarii, dacă patronul nu găseşte, între timp, resurse de plată.
În paralel, însă, angajaţii pot apela şi ei la instanţă, fie individual, fie prin organizaţia sindicală. În baza unei hotărâri judecătoreşti, ei îşi pot recupera lefurile prin intermediul unui executor judecătoresc. Acţiunea în instanţă nu-i va costa nimic, deoarece litigiile de muncă sunt scutite de taxa de timbru.

Motivele invocate de patroni

De regulă, motivele invocate de firmele care au restanţe la plata salariilor sunt legate de situaţia economică pe care o traversează. Unii patroni declară că nu au primit banii pe lucrările efectuate, că nu au avut încasări, că există un alt tip de blocaj al plăţilor ori că sunt deja în insolvenţă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Au aşteptat lefurile în ger degeaba. Croitoresele de la o firmă din Galaţi tot nu şi-au primit salariile

Ieri, în jur de 20 de croitorese de la firma de confecţii care îşi are sediul vizavi de unitatea militară de pe strada Ştefan cel Mare au stat ore în şir în ger, aşteptând la poarta fabricii să primească restanţele salariale. La începutul lunii decembrie, "Viaţa liberă" a scris că acestea au protestat pentru că nu îşi primiseră lichidarea pe luna octombrie şi avansul pentru noiembrie, iar inspectorii de muncă au somat firma să plătească aceste drepturi salariale, până pe 16 decembrie. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar acum patronul le datorează restanţa pentru octombrie şi întregul salariu aferent lunii noiembrie.
Croitoresele ne-au povestit că au continuat să vină la muncă, deoarece li s-a promis că, dacă vor încheia de realizat comanda, vor primi şi salariile. Marţea trecută, angajatele au finalizat comanda, aşa că nu au mai trebuit să vină la serviciu. Totuşi, pentru că nimeni nu le chema să le dea banii, vinerea trecută au hotărât să meargă singure să întrebe de salarii. Dacă săptămâna trecută au aşteptat în fabrică, ieri nu au găsit pe nimeni la firmă, aşa că au stat în ger, pentru câteva ore bune, începând cu ora 9,00.

„De Crăciun mâncăm fasole”

„Soţul nu lucrează, fata e la liceu, bani îmi trimite tata, din pensia lui de 7-8 milioane (lei vechi, n.r.). Azi plătesc rata la Provident cu banii de la el”, ne-a spus o croitoreasă. Alta are trei copii, doi la liceu şi unul şomer, iar baza stă în salariul soţului. „Avem o colegă care îşi creşte copilul singură, ea pe cine se bazează? De Crăciun o să mâncăm fasole!”, s-au plâns femeile.
Deşi speră să fie ajutate, doar-doar patronul le va plăti salariile şi doar-doar vor avea ce pune pe masa de Crăciun, niciuna nu a dorit să îi publicăm numele în ziar. De altfel, tot ieri, imediat după vizita noastră, inspectorii muncii au mers la firmă, pentru o nouă verificare. Însă dintre cele aproape 20 de angajate care aşteptau salariile, doar trei au vrut să completeze fişele pentru a declara că nu şi-au primit lefurile restante. Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi urmează să finalizeze acţiunea de verificare în cursul zilei de astăzi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nu şi-au primit nici acum salariile restante. Croitoresele nu mai au încredere nici în justiţie

* Unele dintre angajate au trecut prin aceeaşi păţanie şi în urmă cu un an, la altă firmă, dar, deşi au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, nu şi-au mai recuperat lefurile * Mii de oameni îşi cer în instanţă drepturile băneşti

Batjocorite pe munca lor, aşa se simt angajatele de la firma de confecţii al cărei patron nu le-a achitat nici acum salariile restante de la mijlocul lunii octombrie. Femeile sunt mânioase şi pe legile şi instituţiile din România, pentru că se simt pur şi simplu lăsate în plata Domnului. Ieri, câteva femei au fost din nou la sediul Aka Fashion Line, de pe Strada Ştefan cel Mare, aşteptând în zadar lefurile restante pentru noiembrie şi o parte din octombrie.

Croitoresele au fost odată viteze

Deşi instanţa rămâne calea sigură de recuperare a salariilor, croitoresele nu mai au încredere în justiţie, dar nici bani să-şi permită avocaţi. "Mă credeţi că eu nu îmi permit să dau banii pe bilet, ca să merg până la Tribunal?”, ne dă replica una dintre angajate. Culmea, unele dintre colegele ei au păţit acelaşi lucru cu salariile, în 2012, când erau angajate la o altă societate de acelaşi profil. Cu toate că au făcut apel la justiţie, acestea nu şi-au recuperat nici acum banii. „Am avut avocat din oficiu şi am obţinut o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă că trebuie să ni se dea salariul pe patru luni lucrate la firma Central Pizza. La finalul procesului, am aflat că firma nu avea niciun bun pe numele ei, aşa că am rămas tot fără bani”.

Numărul litigiilor de muncă, în creştere

De altfel, cele 70 de angajate de la firma de confecţii nu sunt singurele din Galaţi care au probleme cu patronii. Grosul petiţiilor depuse anul trecut la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi vizează tot relaţiile de muncă, în speţă neplata la timp a salariilor, neacordarea lor sau neacordarea unor drepturi băneşti aferente orelor suplimentare ori concediilor. De altfel, până în luna noiembrie 2013, la secţia Contencios s-au înregistrat aproape 2.400 de litigii de muncă, cu 20 la sută mai multe faţă de 2012, după cum a declarat Mihaela Neagu, preşedinta Curţii de Apel Galaţi în cadrul unui interviu publicat recent în „Viaţa liberă”.

Două soluţii aproape necunoscute

Nimeni însă nu poate contabiliza câţi dintre angajaţi îşi mai recuperează banii datoraţi de patroni. Contactată de redacţia noastră, avocata Beatrice Martiş îi atenţionează atât pe angajaţii care şi-au obţinut deja dreptatea în instanţă, cât şi pe firmele aflate în insolvenţă, obligate să plătească drepturi băneşti, că, în ultimă instanţă, există două căi pentru recuperarea şi, respectiv, acordarea acestor drepturi, pe care foarte puţini le cunosc. Este vorba despre înscrierea la Masa credală şi de accesarea Fondului pentru plata creanţelor salariale.
Dar pentru că nu se pricep la chichiţele legislative, pentru că nu au bani să plătească avocaţi şi, apoi, executori judecătoreşti, dar şi pentru că şi-au pierdut cu totul încrederea în justiţie, angajatele de la Aka Fashion Line spun că nu mai este nicio speranţă să-şi mai vadă banii. Ele susţin că patronul îşi va deschide în curând altă firmă şi că îşi va continua activitatea bine-mersi, în timp ce ele vor plânge după bani. Rămâne de văzut dacă aşa se va întâmpla.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Croitoresele, rămase tot în voia sorţii

* Firma de confecţii, sancţionată de inspectorii de muncă pentru neplata salariilor, nu şi-a achitat amenda

Cele 70 de croitorese şi călcătorese, care nu şi-au mai primit de câteva luni salariile de la întreprinderea Aka Fashion SRL, şi-au luat gândul că cineva le va mai plăti lefurile restante. Asta mai ales că, din ceea ce spun angajatele, patronul firmei, Ali Karacas, ar fi plecat tocmai în Marea Britanie, de mai mult timp. Patronul nu a achitat nici amenda de 5.000 de lei, aplicată în decembrie 2013, de inspectorii de muncă, pentru neplata salariilor. Ca urmare, Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi va trimite procesul verbal de constatare a amenzii la Administraţia Finanţelor Publice, pentru executarea silită a amenzii.

Alte posibile nereguli la firmă

Inspectorii de muncă ar mai avea ce să controleze la Aka Fashion, în cazul în care ar găsi pe cineva la sediu. Angajatele au încheiat de executat o comandă, la sfârşitul anului trecut, iar de atunci spun că nu au mai fost chemate la lucru, dar nici nu au fost notificate, oficial, ce se întâmplă cu programul de lucru ori dacă sunt în concedii. Fetele au aflat dintr-un afiş lipit pe uşa fabricii, că, de sărbători, activitatea firmei se suspendă. La începutul anului, de pe alt afiş au citit că activitatea se reia pe 15 martie. Croitoresele spun că aceasta a fost singura modalitate prin care au comunicat, în această perioadă, cu cei din conducere.

Fără explicaţii oficiale

De altfel, abia ieri ne-a răspuns şi nouă la telefon cel despre care croitoresele spun că a rămas să gestioneze fabrica în locul patronului. Acesta însă nu a dorit să-i facem public numele în ziar şi ne-a spus că nu are legătură cu Aka Fashion (ci cu o altă firmă gestionată de acelaşi patron), şi, ca urmare, nu e responsabil de plata salariilor, deşi ştie că nu au fost plătite.

Au făcut şi plângere la Poliţie

Între timp, cu datoriile crescând de la lună la lună, unele dintre croitorese şi-au căutat de lucru la alte firme de confecţii, care fac angajări chiar în această perioadă. Conform legii, ele pot lucra la alte societăţi, în baza altui contract, chiar dacă cel încheiat la Aka Fashion este încă în vigoare. Femeile ne-au mai spus că, disperate că nimeni nu s-a mai interesat de soarta lor, au făcut chiar şi plângere la Poliţie, denunţând că nu le-au fost plătite salariile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.