Jump to content

Gălăţenii au plămâni "matusalemici"


Recommended Posts

Posted

Galatenii au aflat ca au plamani "matusalemici"

Surprize neplacute pentru cei care, sambata, s-au adunat in fata cortului amplasat de Autoritatea de Sanatate Publica in Tiglina 1, unde doritorii puteau afla varsta reala a plamanilor lor. Unii fumatori au aflat cu stupoare ca au trecut lejer de suta de ani, dar si nefumatorii care lucreaza in medii toxice au descoperit ca au plamanii chiar cu 30-40 de ani mai batrani ca ei.

Sambata Autoritatea de Sanatate Publica a pus la dispozitia doritorilor doua aparate, dintre care unul masoara cantitatea de monoxid de carbon expirat, iar celalalt varsta reala a plamanului. Celor mai multi trecatori fumatori care si-au incercat "puterile" si au suflat in testere nu le-a venit sa creada cand au vazut ca indicatiile aparatului depaseau frecvent cu 20-30 de ani varsta reala. Altii, un pic mai varstnici, au stabilit adevarate recorduri, ajungand sa afle ca la 40-50 de ani au plamani de... 153 de ani.

"Multi dintre tinerii fumatori au aflat ca au plamani mult mai varstnici. Noi le-am dat sfaturi incercand sa le explicam cum pot scapa de acest viciu. Nu stiu in ce masura ne vor urma sfaturile", a declarat dr. Brandusa Cristian, de la Autoritatea de Sanatate Publica.

Poluarea, la fel de daunatoare ca tutunul

Nu doar fumatorii au avut probleme. Unii nefumatori, dar avand meserii gen cocsar, si-au pus semne de intrebare cand au suflat in aparat si le-a iesit ca au plamanii cu mult mai batrani decat ei. Datele nu erau eronate deoarece au fost confirmate de medicii specialisti. Poluarea e de vina. In ciuda investitiilor de mediu, atat Combinatul, cat si traficul, fac ca Galatiul sa ocupe inca locuri fruntase la imbolnaviri din pricina mediului poluat.

"Evident ca si poluarea din oras afecteaza plamanul si pot aparea tot felul de probleme medicale. Insa persoanele care fumeaza si stau si in mediul toxic sunt mai mult expuse riscului de a avea afectiuni pulmonare", a precizat directorul ASP, dr. Sorin Ungurianu, care a adaugat ca fumatorii risca sa contracteze boli pulmonare de 10-15 ori mai frecvent decat nefumatorii.

In acest an Ziua Nationala Fara Fumat a fost marcata sub sloganul "Ttinerete fara tutun" deoarece s-a constatat ca numarul adolescentilor care fumeaza este din ce in ce mai mare.

Expozitie antifumat

Nu doar aparatele de masurat varsta plamanului au fost scoase in strada de Ziua Antifumat. In aceeasi zi a avut loc si expozitia "Un desen pentru sanatatea dumneavoastra" gazduita si organizata de Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii in colaborare cu Autoritatea de Sanatate Publica.

"Au fost caricaturi cu teme din sanatate, lucrari prezentate de cunoscuti ai genului din mai multe zone ale tarii", a precizat dr. Costinela Georgescu, director adjunct al ASP. Coordonatorul expozitiei a fost cunoscutul caricaturist Florin Doru Crihana.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Meseria de "galatean" nu este periculoasa?!

* La Galati, chiar si nefumatorii au plamani "cu probleme" * Varsta reala a plamanilor unui galatean a batut toate recordurile, fiind de 153 de ani, cu mult peste varsta "purtatorului".

Multi dintre galatenii care de "Ziua mondiala fara tutun" au vrut sa constate cum stau lucrurile cu plamanii lor, au avut parte de surprise, pentru ca desi nu fumeaza, totusi sunt afectati de poluare, iar starea plamanilor lor este una care poate fi etichetata printr-o varsta de… 150 de ani! Autoritatea de Sanatate Publica Galati a instalat in doua puncte din oras

echipamente prin care este determinata varsta reala a plamanului. Cele doua aparate masoara cantitatea de monoxid de carbon expirat, precum si varsta reala a plamanului.

Trecatorii, fumatori sau nefumatori, au fost tentati de acest test. Daca in cazurile fumatorilor, varsta reala a plamanului o depasea cu 20-30 de ani pe cea biologica, multe recorduri i-au pus pe ganduri pe nefumatori care in urma testului au aflat ca nici ei nu stau chiar pe roze, ba chiar in unele cazuri, in special ale celor care au lucrat sau lucreaza in medii poluante, situatia lor este destul de grava. Un galatean care este si fumator si lucreaza in mediu toxic a aflat cu surpindere ca varsta plamanilor sai este de 153 de ani. "Evident ca si poluarea din oras afecteaza plamanul si pot aparea tot felul de probleme medicale. Insa persoanele care fumeaza si stau si in mediul toxic sunt mai mult expuse riscului de a avea afectiuni pulmonare", ne-a declarat dr Sorin Ungurianu, directorul ASP Galati. Principala problema la Galati este poluarea de pe marile platforme industriale si in special de pe platforma siderurgica de la ArcelorMittal, unde, desi au fost realizate cateva masuri de protectia mediului, totusi poluarea ataca plamanii galatenilor.

Cu prilejul unor masuratori comparative ale noxelor, in prezenta si in absenta traficului, efectuate de Agentia de Mediu pe principala artera a Galatiului, strada Brailei, a rezultat ca in ceea ce priveste amoniacul, compus considerat un "indicator al industriei siderurgice", in lipsa traficului a fost constata o concentratie de 0,15 miligrame la metrul cub. Tot in lipsa traficului, au fost masurate concentratii de 1,7 micrograme/m cub la CO, 84 micrograme/ m cub la SO2 si de 104, 25 micrograme/m cub la NO2. Conducerea APM Galati spune ca totusi aceste valori se incadreaza in cele admise. Altfel spus, ca meseria de galatean nu este prea periculoasa. Daca nu fumeaza.

http://www.romanialibera.ro/a126105/mes ... loasa.html

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.