Jump to content

Suprafeţele cultivate cu grâu scad dramatic la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Suprafeţele cultivate cu grâu scad dramatic la Galaţi

* Fermierii gălăţeni spun că grâul nu mai este rentabil şi că, de aceea, sunt nevoiţi să reducă an de an suprafeţele cultivate * Ca urmare, pâinea noastră cea de toate zilele ar putea să depindă covârşitor de importuri * Analiza completă a culturii grâului în judeţul nostru

De la un an agricol la altul, fermierii care vor să reziste pe piaţă trebuie să se orientează spre culturile rentabile. În aceste condiţii, suprafeţele cultivate la Galaţi cu grâu au scăzut, în ultimii nouă ani, cu peste 36.000 de hectare. N-a fost o restrângere continuă a suprafeţelor, ci o variaţie care a depins de vremea predominantă din an, de preţurile pieţei şi de posibilităţile fermierilor de a-şi îmbogăţi culturile din fermele vegetale pe care le exploatează. Direcţia Judeţeană de Statistică Galaţi informează că, în anul 1995, în judeţul nostru lanurile de grâu şi de secară se întindeau pe nu mai puţin de 84.891 de hectare. Aceeaşi sursă susţine că suprafaţa scăzuse, anul trecut, la 48.720 de hectare, adică aproape la jumătate.
Motivele? Fermierii trag să rămână, după vânzarea recoltei, măcar cu banii de subvenţie neatinşi. Şi nu înseamnă cine ştie ce pe suprafeţe mici, în condiţiile în care la grâu se încasează, în majoritatea cazurilor, doar subvenţie pe suprafaţă de vreo 107 euro la hectar (circa 476 de lei). Mai ales în anii cu producţie slabă sau cu preţuri nejustificat de mici ale mărfurilor agricole, unii dintre agricultori nu reuşesc, însă, să rămână nici măcar cu aceşti bani. Drept pentru care, ce rost mai are să te chinui cu grâul? Şanse mai mari – dar nu certitudinea – că vor mai rămâne cu câte ceva în buzunar au fermierii cu exploataţii extinse. Potrivit experţilor în agricultură, o fermă de cereale şi plante tehnice ar trebui să se întindă pe măcar vreo 200 de hectare ca să poată fi considerată rentabilă. Dar o astfel de exploataţie nu înseamnă doar venituri potenţial crescute, ci şi investiţii. Fie bani pentru cumpărat pământ, fie arendă. Ori cumpărarea de utilaje agricole, ori închirierea lor. Oricum ar fi, mai costă şi combustibilul, şi forţa de muncă. Asta, ca să nu mai vorbim despre taxe şi impozite!

Evoluţia preţurilor, în ultimii ani

Cea mai însemnată cantitate de grâu recoltată, din 2000 încoace, a fost raportată, la nivelul Galaţiului, în 2011. La acea vreme, de pe o suprafaţă cultivată de 64.904 hectare s-au scos 204.323 de tone grâu. În medie, o producţie de 3,14 tone la hectar. Cea mai mică producţie, potrivit statisticilor, în acelaşi interval de timp, a fost cea din 2003, când s-au recoltat doar 39.253 tone de pe o suprafaţă totală de 46.163 de hectare. Cu alte cuvinte, o producţie de 1,17 tone de grâu la hectar, adică foarte, foarte puţin pentru cultura mare.
După aderarea la Uniunea Europeană, preţurile kilogramului de grâu au variat destul de mult, conform datelor Ministerului Agriculturii. Cel mai bun an, la preţ, a fost 2012 când, pe fondul producţiei scăzute, grâul a ajuns să se vândă cu 91 de bani kilogramul. Cel mai slab an rămâne 2009, când s-a vândut cu 47 de bani kilogramul. Iată şi preţurile medii, anuale, pentru ceilalţi ani: 61 de bani/kg (2007), 68 de bani/kg (2008), 59 de bani/kg (2010), 88 de bani/kg (2011). În acest an, kilogramul de grâu s-a vândut, în zona noastră, cu 50 de bani.
Problema preţului mediu, pe care am ridicat-o în repetate rânduri, este că el reprezintă media preţului scăzut la care vinde ţăranul cu preţul mare la care vinde, în iarnă, samsarul cu spaţii de depozitare, deci nu reflectă fidel venitul agricultorului gălăţean.  

Cum va fi la anul

Campania de arat şi semănat din această toamnă a început devreme şi s-a desfăşurat cu mai puţine chinuri ca în anii trecuţi. A şi plouat, aşa că nu prea s-au mai rupt pluguri în pământ, iar consumul de motorină (ce-i drept, nesubvenţionată de stat, de această dată) a fost ceva mai scăzut. Până la începutul acestei luni, potrivit datelor centralizate la nivelul DADR Galaţi, se semănase grâu pe 50.100 de hectare, adică pe mai bine de 86 la sută din suprafaţa de 58.100 de hectare programată iniţial pentru aceste lucrări.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.