Jump to content

Mercurialul brazilor de Crăciun


dcp100168

Recommended Posts

Mercurialul brazilor de Crăciun

Cu mai puţin de o săptămână înainte de Crăciun, ofertele din pieţele Galaţiului sunt variate. Pe lângă pomii autohtoni, comercianţii oferă şi brazi din Danemarca, evident la preţuri pe măsură!

Cel mai ieftin brad poate fi cumpărat cu 50 de şi are aproape un metru înălţime. ”Eu zic că este un preţ rezonabil, la fel ca anul trecut, nu am crescut deloc preţurile, că altfel nu am mai putea vinde”, spune unul dintre comercianţii din Piaţa Centrală. Cumpărătorii nu sunt însă de aceeaşi părere. „La cât de micuţ este mă aşteptam să-l vândă cu 20-30 de lei maxim. O să mă mai uit. Poate până de Crăciun mai scad preţurile, aşa se întâmplă”, ne explică Vlad Donciu, un pensionar cu mult timp liber pentru prospectat piaţa brazilor.

În Piaţa din Micro 19, preţurile brazilor frumoşi variază între 100 şi 350 de lei. Cei la 100 de lei au în jur de 1,5 metri, iar cei la 350 de lei sunt din import şi au peste trei metri înălţime. Vânzătorul este convins că-şi va găsi client chiar şi la acest preţ. „Este scump, domnule, dar merită toţi banii. Nu-i pentru apartament de bloc, ci pentru o cameră mare, dintr-o vilă. Punem pariu că în câteva ore îl vând?”, ne provoacă optimist vânzătorul. Adevărul este că în toată perioada cât am stat prin piaţa i-au cam dat târcoale câţiva posibili clienţi, dar nimieni nu a scos din buzunare 350 de lei.

Printre cei care se învârt printre brazi sunt tot mai mulţi care-şi doresc cu rădăcină, pe care să-i replanteze după ce trec sărbătorile de iarnă. „E-adevărat, sunt mai scumpi, dar eu stau la curte şi cred că pot să-i găsesc un loc unde să-l plantez. Sper să se şi prindă”, spune la rândul lui un alt gălăţean. Din discuţiile pe care le-am purtat cu gălăţenii de prin pieţe, bugetul mediu pe care îl vor aloca pentru cumpărarea unui brad în acest an nu depăşeşte suma de 100 de lei. Pentru cei care nu îşi permit să cumpere nici măcar un brăduţ de un metru, la 50 de lei, dar vor să aibă în case mirosul de brad, există şi varianta mai ieftină: o ramură de brad care costă 4-5 lei.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Cât costă bradul de Crăciun în pieţele din Galaţi

Nu-s ieftinii brazii de Crăciun, dar nici mult mai scumpi decât anul trecut pe vreme asta nu sunt. În Piaţa Centrală, preţurile începeau, ieri dimineaţă, de la 45 de lei bradul înalt de vreun metru şi fără prea multe crengi. În hala unde vara se vând pepeni, cei mai ieftini pomi de Crăciun erau 50 de lei. Brazii importaţi din Olanda, bine «îmbrăcaţi» şi al căror parfum de cetină va învălui întreaga casă costă minim 100 de lei. Pentru un brad de vreo trei sau patru metri înălţime, preţurile ajung până la 600 de lei. Sigur că negocierea e mama reducerii, aşa că merită să trageţi de preţ cât puteţi.

Brazi naturali găsiţi şi prin hypermarketuri sau supermarketuri. Spre exemplu, la Real brazii mici, încă în ghivece, se vând cu 59,9 lei.

La Carrefour, în Shopping City, găsiţi şi brazi naturali, la 90 de lei sau la 129 de lei bucata. Preţul unui pom de Craciun artifical care să imite bine unul tăiat din pădure începe de la vreo 300 de lei. Trebuie să mai adaugaţi şi câteva crengi de brad natural, pentru care veţi plăti între trei şi cinci lei per bucată, dacă vreţi să miroasă a brad în casă. Sau veţi mai da măcar vreo 20 de lei pe un spray care imită mirosul de cetină. Oricum ar fi, dacă vă cumpăraţi brad acum, cu mai puţin de 45 de lei pentru unul pipernicit nu scăpaţi!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pentru Galati (ma refer la zona, nu strict la oras), brazii in ghivece sunt tzeapa. Intr-o proportie covarsitoare, dupa ce trec lunile de iarna, hai sa spunem si lunile martie-aprilie, nu supravietuiesc. Chiar plantati intr-o curte, procentul de "adaptare" este extrem de scazut.

Link to comment
Share on other sites

S-ar putea, Mikka, dar sa stii ca brazii se adapteaza greu oricum cam pe oriunde i-ai pune inafara zonei montane, daca nu-i uzi macar odata la 2 zile la inceput, daca nu le iei radacina cu totul, daca nu-i re-plantezi primavara sau toamna, etc. La mine, insa, anul trecut a fost singurul in care am luat brad in ghiveci, pe care am reusit sa-l pun in pamant la tara in primavara si s-a prins! Poate oi fi avut noroc, dar am de gand sa mai incerc si anul asta! :))

Link to comment
Share on other sites

Ultima strigare la pomii de Crăciun. Cu 50 de lei îţi iei un brad frumos

* În pieţele din Galaţi mai erau ieri mii de brazi * Cumpărătorii aşteaptă ultima zi ca să prindă reducerile de final * Comercianţii spun, însă, să strategia asta e riscantă: marţi brazii nu vor mai fi pe alese

Deşi mai e doar o zi până la Crăciun, oferta de brazi din pieţe e încă destul de bogată, semn că gălăţenii nu prea se înghesuie să îşi cumpere pomi pentru sărbătoare. E drept, şi comercianţii ţin cu dinţii de preţ şi negociază la sânge.

Clienţii mai aşteaptă

Ieri în Piaţa din Micro 19 mai erau câteva sute de brazi, iar cumpărătorii încă se codeau să facă achiziţii, aşteptând probabil ultima zi, când e posibil ca preţul să mai scadă. Ieri, cel mai ieftin brad, atât în Micro 19, cât şi în Piaţa Centrală, costa 20 de lei, însă era vorba despre marfă destul de slabă din punct de vedere calitativ, adică brazi mici şi nu tocmai stufoşi. Preţul urca până la 80 de lei bradul, însă aici vorbim despre pomi mari şi bogaţi. "Avem pentru toată lumea, pentru toate buzunarele. Vă recomand unul din ăsta mai micuţ, dar bogat, numai bun pentru un apartament: vi-l dau la 40 de lei", ne-a spus o precupeaţă în Micro 19. Întrebată dacă marţi nu îl dă mai ieftin, vânzătoarea a insistat asupra unei achiziţii imediate. "Puteţi să veniţi mâine, dar e riscant. Credeţi că îl mai găsiţi? Nu ştiu cum o să meargă azi vânzarea, depinde. Păi dacă mâine mai rămân cu cinci brazi din ăştia amărâţi, o să mă rugaţi să vi-i dau la 50-60 de lei. Aşa, dacă luaţi acum măcar puteţi să alegeţi", a comentat vânzătoarea. Alături, un alt comerciant a explicat că e posibil ca marţi preţul brazilor să mai scadă. "Dacă nu se cumpără azi şi o să am şi mâine la fel de mulţi probabil că o să mai scad la preţ. Adică, uitaţi, ăsta de aici, pe care îl dau acum la 50 de lei, poate o să îl luaţi mâine la 30 de lei. Dar dumneavoastră vă asumaţi riscul", a explicat vânzătorul.

Suporturi de brad la 15 lei

Cine nu are bani de un brad sau are unul artificial poate opta pentru crenguţe de brad care să asigure mirosul specific de Crăciun în case. O creangă destul de bogată se dă cu 2 lei în toate pieţele. Sau, dacă doriţi şi un aranjament din brad natural, trebuie să scoateţi din buzunar cam 10 lei. Tot în zona brazilor, în fiecare piaţă se vând şi suporturi pentru brad. Sunt confecţionate din lemn şi costă de la 10 lei la 15 lei, în funcţie de grosimea trunchiului care trebuie să încapă acolo. Cel mai indicat este să cumpăraţi mai întâi bradul, iar abia apoi să achiziţionaţi şi un suport potrivit, ca să nu mai fiţi nevoiţi să ciopliţi în casă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mulţi brazi abandonaţi în pieţele gălăţene

Comercializarea brazilor de Crăciun nu mai reprezintă o afacere profitabilă, susţin unii dintre agenţii economici gălăţeni, care au rămas, şi în acest an, cu mari cantităţi de marfă nevândută. Pentru că mulţi dintre cetăţenii de rând ai oraşului nu mai dispun de resurse financiare astfel încât să-şi permită să achite câteva zeci de lei pentru un brad verde şi frumos, care să le lumineze casa de Sărbători, comercianţii se pregătesc să arunce la gunoi arbori viguroşi. Ieri, în Piaţa Centrală, zeci de brazi, mulţi înalţi de peste doi metri, zăceau abandonaţi, cel mai probabil, în aşteptarea angajaţilor Ecosal, care se ocupă de salubrizarea oraşului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Aproape 13.000 de brazi, vânduţi în pieţele gălăţene

În pieţele gălăţene au intrat, în luna decembrie, 13.935 de brazi, din care 12.670 au fost vânduţi. Potrivit directorului Sc Administrarea Pieţelor Agroalimentare Galaţi, Eugen Zaharia, din cei 13.935 de brazi aduşi în pieţe, 750 au fost din import, iar restul de 13.185 au fost brazi româneşti. Preţul brazilor a variat între 40 şi 300 de lei, dar în ultimele zile dinaintea Crăciunului şi chiar în ziua de Craciun au putut fi cumpăraţi chiar şi cu 15 şi 10 lei.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.