Jump to content

Mii de foşti siderurgişti cu grupele 1 şi 2 îşi vor primi drepturile


dcp100168

Recommended Posts

Mii de foşti siderurgişti cu grupele 1 şi 2 îşi vor primi drepturile

* Amendamentul deputatei Lucreţia Roşca la Legea 263/2010 elimină discriminarea pensionarilor cu grupele 1 şi 2 ieşiţi la pensie înainte de 2001 • Prin legea adoptată în 2010 de guvernul Boc, se ajungea la situaţii inechitabile • Din doi pensionari cu grupa 1 sau 2 cu aceeaşi vechime, cel pensionat înainte de 2001 primeşte o pensie cu 367 lei mai mică • Iniţiativa legislativă va intra în procedura parlamentară în ianuarie • Pensionarii discriminaţi îşi vor încasa drepturile imediat după prima rectificare bugetară din 2014

 

Mii de pensionari care au lucrat la combinatul siderurgic şi şantierul naval, dar şi alţi gălăţeni care au lucrat în condiţii care se încadrează în grupele 1 şi 2 de muncă vor fi beneficiarii unui amendament al deputatei PSD Lucreţia Roşca la Legea 263/2010, referitoare la sistemul unitar de pensii publice, amendament care va elimina o măsură discriminatorie a guvernului condus de Emil Boc.

„Pensionarii din Galaţi cu grupele 1 şi 2 care au ieşit la pensie înainte de 2001, la ei m-am gândit în primul rând atunci când am iniţiat această modificare legislativă. Au fost consideraţi că au avut condiţii avantajoase aşa cum li s-a calculat atunci pensia, în baza Legii 19/2000, la care ulterior au fost aplicate mai multe modificări, în 2001 şi 2008, şi ei au rămas chipurile cu acele condiţii avantajoase care rezultau din stagiul de cotizare. După apariţia Legii 263 s-a ajuns la o situaţie discriminatorie. În cazurile a doi pensionari, care au muncit la Combinat aceeaşi perioadă, s-a ajuns ca cel care a ieşit la pensie înainte de 2001 să aibă o pensie cu 367 de lei mai mică decât cel ieşit la pensie ulterior. Practic, asta se întâmplă din cauză că articolul 169 din Legea 263/2010 îi exceptează pe cei ieşiţi la pensie înainte de 2001 de la modul în care se aplică punctajul mărit, cu 50% sau 25%, în funcţie de încadrarea în grupa 1 sau grupa a 2-a de muncă. Prin amendamentul meu, care modifică această exceptare, aceşti oameni vor fi repuşi în drepturi”, ne-a declarat Lucreţia Roşca. Iniţiativa legislativă este gata şi urmează ca imediat după începerea sesiunii parlamentare din luna ianuarie să fie depusă la Secretariatul Camerei Deputaţilor, pentru a intra în procedura parlamentară pentru aprobare.

Iniţiativa legislativă are o puternică susţinere

Deputata Lucreţia Roşca ne-a mai declarat că a discutat cu premierul Victor Ponta, care a fost de acord cu promovarea acestei iniţiative legislative ce elimină prevederea discriminatorie din Legea 263/2010, a guvernului Boc. Şi preşedintele Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor, Florin Iordache, dar şi ceilalţi membri ai comisiei susţin amendamentul deputatei Lucreţia Roşca. De fapt, membrii comisiei au semnat iniţiativa legislativă, devenind coautorii acesteia. În aceste condiţii, sunt şanse foarte mari ca iniţiativa legislativă să fie aprobată rapid şi să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, iar pensionarii cu grupele 1 şi 2 discriminaţi de legea din 2010 să îşi încaseze drepturile odată cu aprobarea primei rectificări bugetare din 2014. Cel mai probabil în august-septembrie.

Ce prevede articolul 169 din Legea 263/2010

Aliniatul (1) al articolului 169 din Legea 263/2010 reglementa acordarea unor creşteri ale punctajelor anuale pentru pensionarii cu grupa 1 şi 2 ale căror pensii au fost calculate conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001. De creşterea punctajelor anuale beneficiază şi cei pensionaţi în perioada 1 aprilie 2001 – 2 noiembrie 2008, când a intrat în vigoare Legea 201/2008. La aliniatele (2) şi (3) ale articolului 169 sunt prevăzute unele excepţii potrivit cărora unii dintre pensionarii cu grupa 1 şi 2 nu pot beneficia de majorarea punctajelor anuale. Potrivit aliniatului (2), nu beneficiază de aceste creşteri pensionarii cărora, la momentul recalculării pensiilor în baza Ordonanţei 4/2005, la calcularea punctajului mediu anual li s-a utilizat vechimea în muncă prevăzută de acte normative cu caracter special, vechime mai mică decât vechimea completă prevăzută de legislaţia în vigoare. Potrivit aliniatului (3) nu beneficiază de creşterea punctajelor nici pensionarii cu grupa 1 şi 2 ieşiţi la pensie în perioada 1 aprilie 2001 – 2 noiembrie 2008, pentru care la determinarea punctajului mediu anual li s-a utilizat un stagiu de cotizare mai mic decât stagiile complete de cotizare prevăzute în anexa 3 a Legii nr. 19/2000. Aliniatul (4) al articolului 169 prevede că creşterile punctajelor anuale sunt acordate ca diferenţă dintre creşterea punctajului mediu anual rezultată ca urmare a aplicării procentelor de 50% (pentru grupa 1) şi 25%, (pentru grupa 2) asupra  punctajului anual realizat de asigurat în perioadele încadrate în grupa 1 şi grupa 2 şi cea acordată conform Ordonanţei nr. 100/2008.

Ce prevede amendamentul deputatei Lucreţia Roşca

În nota de fundamentare a iniţiativei sale legislative, deputata Lucreţia Roşca precizează că „scopul propunerii legislative este acela de a elimina excepţiile prevăzute de aliniatele (2) şi (3), prin modificarea articolului 169 în sensul următor: 1. acordării creşterilor punctelor anuale cu 50% şi respectiv 25% pentru toate persoanele înscrise la pensie înainte de 2 noiembrie 2008 şi care au desfăşurat activităţi la locuri de muncă încadrate în grupa 1 de muncă, respectiv grupa a 2-a; 2. acordării creşterii punctajelor anuale cu 50% pentru toate persoanele înscrise la pensie până la 1 ianuarie 2011 şi care au desfăşurat activităţi încadrate în condiţii speciale de muncă”.

Foştii siderurgişti îşi recapătă drepturile după opt ani de proteste

În încheierea notei de fundamentare sunt precizate efectele juridice ale iniţiativei legislative, precum şi faptul că pensionarii care au fost discriminaţi de prevederile legii 263/2010 îşi vor încasa drepturile din luna imediat următoare publicării în Monitorul Oficial: „Prin propunerea legislativă va fi rezolvată situaţia tuturor persoanelor care au desfăşurat activităţi în grupele 1 şi 2 de muncă conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv în condiţii speciale de muncă potrivit dispoziţiilor legale după această dată şi trebuie avut în vedere faptul că drepturile recalculate conform propunerii legislative trebuie să se acorde cu luna următoare celei în care va fi publicată”. Aşa cum precizam, de această modificare legislativă vor beneficia mii de siderurgişti, dar şi foarte mulţi gălăţeni care au lucrat în codiţii grele şi care, din februarie 2006, când a avut loc primul protest al pensionarilor gălăţeni, au organizat zeci de proteste pentru a-şi revendica drepturile cuvenit celor cu grupa 1 şi 2 de muncă. După aproape opt ani de proteste îşi vor recăpăta drepturile.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Modificări legislative reparatorii. Mii de gălăţeni se vor putea pensiona mai devreme

* Potrivit unor estimări, câteva mii de siderurgişti gălăţeni se vor putea pensiona mai devreme ca urmare a unor modificări la Legea pensiilor * Se repară o nedreptate comisă în 2011, sunt de părere sindicaliştii de la ArcelorMittal Galaţi

Veşti bune pentru mii de siderurgişti gălăţeni şi nu numai. Graţie unor modificări la Legea pensiilor operate de Comisia de Muncă din cadrul Camerei Deputaţilor, modificări promulgate la începutul acestei săptămâni de preşedintele Traian Băsescu, cei care au lucrat în condiţii grele, în grupa 1 de muncă, se vor putea pensiona mai devreme. Practic, modificările la Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, fac în aşa fel încât un an de muncă în condiţii grele să fie luat în calcul drept un an şi jumătate de vechime. Desigur, modul de calcul nu este chiar atât de simplist, însă, potrivit iniţiatorilor acestor modificări, principiul este că o persoană care a lucrat zece ani în grupa I de muncă se poate pensiona cu cinci ani mai devreme, adică la 60 de ani în loc de 65.
Cine beneficiază de aceste modificări
Conform datelor puse la dispoziţie de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, de aceste noi prevederi vor beneficia aproape 60.000 de români, mulţi dintre aceştia fiind gălăţeni. Asta datorită faptului că în grupa I de muncă se încadrează, printre alţii, şi cei care lucrează în siderurgie. "Potrivit unor estimări ale Casei de Pensii, se pare că în această categorie ar intra cam 6.000 - 7.000 de oameni la Galaţi, însă rămâne de văzut care vor fi normele de aplicare ale legii, le aşteptăm cu interese", a declarat sindicalistul Gheorghe Tiber. Tot în această categorie mai intră, la nivel naţional, cei care au lucrat sau lucrează în minerit, pe platforme marine într-un mediu radioactiv, la construcţia de aeronave, în foraj petrolier sau în industria chimică.
Susţinere din partea tuturor partidelor
Toţi reprezentanţii grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor au susţinut acest proiect. Deputatul UDMR Kerekes Karoly a spus că acest proiect este o reparare a unei greşeli comise prin Legea pensiilor, Marian Neacşu a arătat că PSD a susţinut întotdeauna acest proiect ca fiind unul necesar, iar gălăţeanul Bogdan Ciucă (PC) a spus că în Galaţi sunt foarte multe persoane afectate şi că prin aceste modificări se face un pas uriaş în repararea situaţiei. În schimb, Cezar Preda (PDL) a menţionat că prin acest proiect nu se face dreptate până la capăt, ci se îndreaptă o discriminare prin altă discriminare.
"Se recunoaşte vechimea în grupa I de muncă"
"Am avizat reintroducerea grupei I de muncă, pentru că printr-o lege nedreaptă Guvernul Boc nu le-a recunoscut vechime celor care au lucrat în condiţiile grele de muncă, prin avizul nostru am reintrodus această măsură, astfel încât cei care au lucrat în condiţii grele, minerit, siderurgie etc., se încadrează în grupa I de muncă, vor câştiga la pensie ani vechime şi se vor pensiona mai repede", a declarat preşedintele comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, Florin Iordache. Acesta a exemplificat prin situaţiile în care persoane care au lucrat 8 ani în minerit şi au stagiul complet de cotizare, de 35 de ani, se pot pensiona cu doi ani mai devreme, la 63, nu la 65 de ani. De asemenea, cei care au lucrat 16 ani în minerit se pot pensiona cu cinci ani mai devreme. "Se recunoaşte vechimea în grupa I de muncă, e un act reparatoriu", a mai spus Florin Iordache.
S-a reparat "o decizie absurdă a guvernării PDL"
La rândul lor, liberalii au transmis un comunicat în care se precizează că, în conformitate cu amendamentele adoptate la Comisia pentru muncă şi protecţie socială, care a adoptat raport favorabil la proiectul pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, "la un stagiu de cotizare realizat în grupa I de muncă de şase ani, de exemplu, persoanele în cauză beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu un an şi 3 luni". "La 35 de ani cotizaţi pentru această grupă de muncă, reducerea vârstei standard de pensionare este de 12 ani", menţionează sursa citată. "De modificările aprobate astăzi vor beneficia peste 60.000 de persoane", se mai arată în comunicatul deputatului liberal Cristina Pocora. Potrivit comunicatului transmis de PNL, "ca urmare a unei decizii absurde luate în 2010 de guvernarea PDL, oamenii care au muncit în condiţii grele, în oţelării, combinate siderurgice, în industria chimică, în turnătorii de fontă, pe şantiere, nu au mai putut ieşi la pensie anticipat. S-a creat astfel o situaţie de discriminare între persoanele pensionate până la 31 decembrie 2010, care au beneficiat de acest drept, şi persoanele pensionate ulterior acestei date". "Reprezentanţii PNL au făcut demersuri susţinute pentru ca persoanele care au lucrat în condiţii speciale în grupa I de muncă să-şi recapete drepturile luate abuziv de guvernul Boc", mai arată sursa citată.

Opinia sindicaliştilor
Vasile Crişan, sindicatul Siderurgistul AMG: (FĂRĂ POZĂ) "Sigur că este o măsură reparatorie. Nu este o veste bună, ci una foarte bună. Să vedem mai întâi textul de lege, normele de aplicare şi abia atunci ne vom putea pronunţa asupra subiectului, însă aşa cum pare, e un lucru foarte bun. Salutăm această decizie, chiar dacă e târzie".
Gheorghe Tiber, sindicatul Solidaritatea: "E o nedreptate, reparată, însă, doar pe jumătate, pentru că se referă doar la cei care au trecută în cartea de muncă grupa I. Deocamdată, este o măsură recunoscătoare de drepturi, nu constitutivă de drepturi, pentru că mai sunt şi alţi siderurgişti care au lucrat în condiţii grele şi care nu se încadrează în categorie. La începutul anului viitor va fi o Comisie de Dialog Social la Prefectură şi vom vedea exact normele de aplicare".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.