Jump to content

Sute de medici gălăţeni sancţionaţi de Casa de Asigurări


dcp100168

Recommended Posts

Zece medici de familie, sancţionaţi de CJAS

Preşedintele CAS Galaţi, Olimpia Buzia, a tras un semnal de alarmă privind abuzul în prescrierea medicamentelor de către medicii gălăţeni, transmite corespondentul AMOS News. Întrucât nu au respectat normele referitoare la prescrierea medicamentelor, zece medici de familie au fost sancţionaţi de către CJAS Galaţi. Conform reglementărilor în domeniu, lunar nu se poate prescrie decât un anumit număr de medicamente de pe listele A, B şi C, depăşirea numărului însemnând abuz în prescrierea de medicamente. „Am sancţionat zece medici de familie în această situaţie. Atrag atenţia că există un contract-cadru cu CJAS pe care trebuie să-l citească şi să-l respecte. Cuantumul unei sancţiuni reprezintă 10% din valoarea per capital, acesta fiind stabilit de contractul-cadru”, a declarat Olimpia Buzia. Farmaciile gălăţene au fost prudente şi nu au mai eliberat reţete bolnavilor. Din păcate, aceştia din urmă sunt sunt singurii care au de pierdut din această neînţelegere, fiind purtaţi pe drumuri, de la medicul de familie la farmacie, şi de la farmacie la CJAS.

http://www.amosnews.ro/Galati_10_medici ... JAS-246708

Link to comment
Share on other sites

 • 5 years later...

Peste 350 de medici gălăţeni au fost sancţionaţi în 2013

Nici în acest an nu au lipsit cazurile de încălcare a normelor de deontologie profesională de către unii dintre medici, de la nerespectarea orarului de funcţionare a cabinetului, la „furtul” pacienţilor aflaţi pe lista altui medic de familie şi chiar eliberarea unei reţete pe numele unui pacient decedat. Dar cele mai multe sancţiuni le-au fost administrate unor medici şi furnizori de servicii medicale care au eliberat reţete pe numele unor pacienţi internaţi în spital.

Potrivit dr. Elena Vrabie, preşedinte şi director general al Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, în acest an un număr de 388 de medici şi furnizori de servicii medicale au fost sancţionaţi cu avertisment sau cu reducerea cu 10% a valorii contractului.

„Ne-am dori  să avem furnizori care să respecte normele prevăzute în contractul cadru în totalitatea lor, dar mai sunt probleme cu indisciplina furnizorilor şi de aceea s-au înregistrat o serie de sancţiuni. La un furnizor a fost diminuat contractul cu 10% pentru o lună. Au fost date 19 avertismente pentru nerespectarea programului de lucru, pentru excluderea din lista proprie a unor asiguraţi fără notificarea pacientului respectiv, înscrierea pe lista proprie a altor asiguraţi, ai altui medic sau prescriere de medicamente neconform normelor sanitare.

Un număr de 137 de medici au fost sancţionaţi pentru că au prescris reţete pacienţilor pe perioada internării în spital. Alţi 221 de medici au fost sancţionaţi pentru că au raportat servicii medicale pacienţilor pe perioada internării în spital. Un medic a fost sancţionat cu suspendarea contractului de servicii medicale în asistenţa medicală primară pentru că a prescris medicamente unui pacient care în SIUI figura ca fiind decedat. Alţi 8 furnizori au fost sancţionaţi pentru prescrierea de reţete în perioada internării asiguraţilor în spital”, ne-a declarat dr. Elena Vrabie, care a mai adăugat că sancţiunea de reducere a contractului cu 10% a fost aplicată în luna ianuarie, dar din februarie, când a preluat conducerea CJAS Galaţi, a preferat să aplice sancţiuni cu avertisment.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

27 de medici sancţionaţi de Casa de Asigurări de Sănătate

Prescrierea de medicamente unor persoane în timp ce sunt internate în spital sau unor pensionari care au venituri mai mari de 700 de lei. Sunt  câteva dintre cauzele din pricina cărora medicii de familie gălăţeni, furnizori de servicii medicale, au fost sancţionaţi de către  echipele de control ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. În primul trimestru al anului, numai pe medicină primară au fost sancţionaţi sau avertizaţi 27 de medici de familie.

"12 avertismente au fost date medicilor pentru nerespectarea programului de lucru, prescrieri de medicamente pentru pensionarii care realizează venituri numai din pensii de până la 700 lei, fără a consemna în fişa medicală sau în  registrul de consultaţii numărul talonului si cuantumul pensiei, şi fără să anexeze la fişă declaraţia pe propria răspundere dată de pensionar. Tot sancţiuni s-au dat şi pentru prescrieri de medicamente fără a se respecta condiţiile cu privire la prescrierea de medicamente cu şi fără contribuţie personală pentru bolile cornice. Alţi 12 furnizori au fost sancţionaţi pentru că au prescris reţete pacienţilor pe perioada internării acestora în spital. Doi  furnizori au fost sancţionaţi pentru că au prescris eronat medicamente pentru categoria de asigurat «handicap» ( cu decontare 100%) pacienţilor care nu se încadrau în această categorie", a declarat dr. Elena Vrabie, director Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Tot în seria celor 27 de medici amendaţi se înscrie şi un medic de familie care a fost sancţionat pentru că a prescris eronat medicamente cu compensare 90% unui pensionar care a realizat şi alte venituri decât pensia.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Zeci de medici au fost sancţionaţi de Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi a efectuat în primul semestru al anului 91 de acţiuni de control la operatorii de servicii medicale care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul judeţului. Membrii Corpului de control al CJAS au descoperit astfel 71 de nereguli pentru care au aplicat sancţiuni şi avertismente. Conducerea instituţiei nu ne-a dezvăluit şi numele persoanelor sancţionate, ci doar măsurile luate.

Reţete prescrise pe perioada internării

23 de medici gălăţeni au primit sancţiuni în ultimele şase luni pentru că au prescris reţete pacienţilor pe perioada internării acestora în spital, lucru interzis de legea în vigoare, deoarece se consideră că în timpul internării bolnavul beneficiază de tratament din partea spitalului. Alţi şase medici au primit sancţiuni pentru că au prescris eronat medicamente pentru categoria de asigurat "handicap 100 la sută" unor pacienţi care nu se încadrau în această categorie. Penalizare a primit şi un medic care a prescris în mod greşit medicamente compensate în proporţie de 90 la sută unui pensionar care avea şi alte venituri în afară de pensie. Pe de altă parte, 25 de medici au scăpat doar cu avertisment pentru diversele nereguli descoperite.

Nereguli şi în spitale şi farmacii

Trei sancţiuni au fost aplicate şi în cazul medicilor din spitalele gălăţene, pentru raportări eronate. Pentru lipsa farmacistului din farmacie pe perioada programului de lucru sau pentru neaprovizionarea cu medicamente la preţ de referinţă, cinci patroni de farmacie au fost penalizaţi. În alte două farmacii au fost eliberate medicamente fără respectarea aprobării comisiei CJAS.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Zeci de furnizori de servicii medicale au fost sancţionaţi de Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi

* Trei medici au primit amenzi, de la începutul anului, pentru diverse încălcări ale legislaţiei în vigoare

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi a efectuat, în primul trimestru al anului, 39 de acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu CJAS. 29 dintre aceste acţiuni au fost tematice şi fac parte din planul anual de controale, în vreme ce restul au fost controale neanunţate, dispuse de către preşedintele director general al CJAS Galaţi, dr. Elena Vrabie. Pentru principalele disfuncţionalităţi şi nereguli constatate mai mulţi medici au fost avertizaţi sau sancţionaţi contravenţional.

Amenzi şi sancţiuni pentru medicii de familie

În ceea ce priveşte medicina primară, un medic de familie a fost amendat contravenţional pentru nerespectarea legislaţiei actuale privind modul de eliberare a certificatelor de concedii medicale. Alţi şase medici de familie au fost sancţionaţi pentru că au prescris reţete pacienţilor pe perioada internării acestora în spital, lucru interzis de legea în vigoare. Tot în reţeaua de medicină de familie, membrii corpurilor de control ai CJAS Galaţi au sancţionat trei furnizori care au prescris eronat medicamente pentru categoriile de asigurat „handicap”, „veteran” şi „legi speciale” (asiguraţi care beneficiază de medicamente 100 la sută compensate - n.r.) unor pacienţi care nu se încadrau în aceste categorii. Nu în ultimul rând, cinci medici de familie au primit avertismente pentru necompletarea corectă şi la zi a formularelor utilizate.

Nereguli şi în policlinicile spitalelor

Un medic specialist a primit amendă contravenţională pentru nerespectarea legii în ceea ce priveşte modul de eliberare a certificatelor de concedii medicale. Un alt medic a fost sancţionat pentru faptul că a raportat servicii medicale clinice pacienţilor pe perioada internării acestora în spital. În astfel de cazuri avem de-a face cu o dublă raportare, situaţii în care CJAS Galaţi trebuie să plătească de două ori pentru acelaşi serviciu: o dată spitalului şi o dată medicului specialist. Legea spune că, pe parcursul internării, bolnavul beneficiază din partea spitalului de toate analizele prevăzute în contractul cu CJAS Galaţi. Şi în ambulatoriile de specialitate ale spitalelor inspectorii Casei de Sănătate au dat două avertismente, pentru eliberarea de scrisori medicale care nu respecta modelul din norme şi pentru neîntocmirea de fişe de consultaţii pentru pacienţii bolnavi cronic.

Avertismente pe toată linia

Inspectorii CJAS Galaţi au controlat şi activitatea laboratoarelor de analize medicale, precum şi pe cea din laboratoarele de imagistică medicală. Doi furnizori de astfel de servicii au fost sancţionaţi după ce au raportat efectuarea de analize medicale în baza unor bilete de trimitere care nu respectau modelul prevăzut în Ordinul ministrului Sănătăţii/ CNAS/ nr. 868/ 542 din 2011 (ordin care prevede existenţa unui model unic al biletului de trimitere pentru investigaţiile de laborator  - n.r.). Un alt furnizor a raportat efectuarea de analize medicale pacienţilor pe perioada internării acestora în spital. Şi aici au fost date patru avertismente pentru netransmiterea rezultatelor investigaţiilor paraclinice, pentru neconsemnarea declaraţiei pe propria răspundere a pacientului şi pentru necompletarea corectă şi la zi a formularelor utilizate. Nu în ultimul rând, un medic dintr-un spital gălăţean a fost amendat pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare privind modul de eliberare a certificatelor de concedii medicale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Zeci de medici gălăţeni au fost sancţionaţi de Casa de Sănătate

Biroul de control al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi a desfăşurat, în prima jumătate a anului, aproape 400 de verificări la furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu statul. Inspectorii CJAS au descoperit astfel numeroase disfuncţionalităţi şi nereguli, pentru care au aplicat avertismente sau diferite sancţiuni. În total, 46 de furnizori gălăţeni de servicii medicale au fost penalizaţi.

Trafic cu pacienţi

Unui medic de familie din Galaţi i-a fost reziliat contractul cu CJAS, din cauza faptului că înscrisese în lista sa de pacienţi persoane cărora nu le ceruse acordul, în prealabil. Astfel, medicul încasa lunar bani din Fondul unic de asigurări de sănătate pentru aceşti pacienţi. Legea spune că un pacient trebuie să-şi dea acordul, pentru a putea fi înscris pe lista unui medic de familie. Acest "trafic" cu liste de pacienţi are loc atunci când un medic de familie decedează sau se retrage din activitate. Cel care îi ia locul ajunge să îi "moştenească" şi listele cu pacienţi. Problema este când între medici au loc adevărate tranzacţii pe baza acestor liste.

Alţi 12 medici de familie au primit sancţiuni pentru că au prescris reţete medicale pacienţilor, în perioada în care aceşti bolnavi erau internaţi. În acest mod bugetul CJAS a fost prejudiciat, deoarece instituţia a decontat, concomitent, pentru acelaşi pacient, atât reţeta eliberată de medicul de familie, cât şi tratamentul primit în spital, lucru interzis. În cazul celorlalţi medici de familie vizaţi, avertismentele sau sancţiunile au fost date pentru abateri minore de la legislaţia actuală.

Nereguli şi în spitale

Inspectorii CJAS au descoperit nereguli şi în spitale sau în policlinicile acestora. În total, au fost date opt avertismente şi 12 sancţiuni. Medicii din aceste instituţii au fost penalizaţi fie pentru că au încercat să primească bani de la CJAS pentru unele servicii medicale nedecontabile, fie pentru că au dat concedii medicale fără a respecta legislaţia în vigoare.

Prin furnizor de servicii medicale se înţelege orice cabinet de medicină de familie, spital, farmacie, cabinet de medicină stomatologică, laborator de analize medicale sau imagistice, ambulatoriu de specialitate (fostă policlinică de spital - n.r.), sau firmă de dispozitive medicale aflate în contract cu CJAS Galaţi. 573 de furnizori gălăţeni de servicii medicale primesc bani din Fondul unic de asigurări medicale de sănătate, fond la care contribuie fiecare gălăţean asigurat. În urma controalelor efectuate, Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi nu face publice şi numele furnizorilor pe care îi sancţionează.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Medici amendați pentru că au dat reţete morţilor!

De la începutul anului și până acum, 200 de furnizori de servicii medicale au fost sancționați, în urma controalelor efectuate de Casa Judeteana de Asigurări de Sănătate Galați, arată un raport prezentat de președinta interimară a instituției, Mihaela Oana Docan, la ședința Comisiei de Dialog Social, desfășurată marți, 27 octombrie. Potrivit raportului, în total, de la începutul anului și până acum au fost efectuate 735 de actiuni de control la furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu statul.  Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate unui număr de 183 furnizori care s-au făcut vinovați de faptul că au prescris reţete pacienţilor pe perioada internării acestora în spital. Şase furnizori au fost sancţionţi pentru că au raportat eronat servicii medicale efectuate unor pacienţi decedaţi. Alţi patru s-au ales cu diminuarea cu 5% a valorii minime garantate a punctului per capita pentru nerespectarea programului de lucru.  În cazul a doi furnizori, sancţiunile s-au dat pentru că au efectuat analize medicale la altă dată decât cea înscrisă pe biletele de trimitere. Alţi doi furnizori au fost sancţionaţi pentru că au efectuat investigaţii paraclinice în baza unor bilete de trimitere eliberate în urma efectuării unor servicii medicale clinice care nu făceau obiectul contractului încheiat cu CJAS. Potrivit legii, în majoritatea cazurilor sancțiunile constau, de fapt, în nedecontarea de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a serviciilor medicale furnizate incorect. În schimb, pentru eliberarea de certificate medicale false, un medic de familie a fost amendat contravențional cu suma de 5.000 de lei.

În total, în judeţul Galaţi sunt  573 de furnizori de servicii medicale (din care 234 de medici de familie) care primesc bani din Fondul unic de asigurări medicale de sănătate. Prin furnizor de servicii medicale se înţelege orice cabinet de medicină de familie, spital, farmacie, cabinet de medicină stomatologică, laborator de analize medicale sau imagistice, ambulatoriu de specialitate sau firmă de dispozitive medicale aflate în contract cu CJAS Galaţi.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Controale la medicii de familie. Medicamente prescrise eronat şi servicii raportate greşit

 • 6 acţiuni de control au făcut reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi în prima lună a anului 2017, iar în 2016 numărul acţiunilor de control a fost de 381.

Din cele 16 acţiuni de control din acest an, 12 au fost controale tematice, conform planului anual de control, trei au fost operative, dispuse de CNAS, şi un control a fost inopinat, dispus de către preşedintele director general al CJAS Galaţi. Din cele 381 de controale făcute în 2016, un număr de 36 au fost controale tematice, conform planului anual de control, 312 au fost controale operative dispuse de CNAS, 15 au fost controale inopinate, dispuse de către preşedintele director general al CJAS Galaţi, şi alte 18 au fost controale pe programe naţionale de sănătate.

„În urma acţiunilor de control realizate în luna ianuarie a acestui an în ceea ce priveşte activitatea firnizorilor de servicii medicale nu s-au depistat încălcări ale clauzelor contractuale sau alte nereguli. În schimb, anul trecut, în urma acţiunilor realizate constant, au fost depistate nereguli şi s-au imputat şi recuperat 138.738,90 lei”, a precizat Oana Mihaela Docan, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Dacă în prima lună a anului furnizorii au fost „cuminţi”, anul trecut echipele de control au găsit numeroase disfuncţionalităţi şi iregularităţi. În ceea ce priveşte medicina de familie, s-au imputat şi recuperat de la medici 26.532,44 lei. Cea mai frecventă abatere depistată a fost raportarea unor servicii medicale către pacienţi internaţi. Pentru asta, 194 de medici de familie au fost sancţionaţi. 76 de medici de familie au fost sancţionaţi pentru că au prescris eronat medicamente pentru categoria de asigurat „handicap” (100%) pacienţilor care nu se încadrau în această categorie, în timp ce 40 de medici au fost de asemenea sancţionaţi pentru că au prescris reţete pacienţilor pe perioada internării acestora în spital. S-au mai dat sancţiuni şi avertismente şi pentru alte încălcări ale clauzelor contractuale.

În urma controalelor făcute în spitalele aflate sub contract cu CJAS Galaţi, au fost imputaţi şi recuperaţi 105.934,29 lei. Într-un caz s-a sancţionat un furnizor cu 1% din valoare de contract a anului anterior din pricina eleberării de recomandări pentru protezare stomii/incontinenţă urinară fără ca pacienţii să fie internaţi sau la altă dată decât la data externării pacienţilor. Şase spitale au fost sancţionate pentru că au prescris eronat medicamente pentru categoria de asigurat „handicap” (100%) pacienţilor care nu se încadrau în această categorie, alte cinci au fost sancţionate după ce s-a depistat că unii medici au prescris reţete pacienţilor pe perioada internării acestora în spital. S-au mai găsit nereguli privind întocmirea recomandărilor privind acordarea dispozitivelor medicale într-un singur exemplar, lipsa solicitării pacienţilor de declaraţii pe propria răspundere din care să rezulte că deficienţa organică sau funcţională nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportive. Au fost găsite nereguli şi în activitatea ambulatoriilor de specialitate şi a celor paracilinice, pentru care s-au imputat-recuperat sumele de 3.443,47 lei respectiv 2.605.81 lei.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 years later...

Medici de familie gălățeni, absenți nemotivat de la cabinete

O acțiune de control desfășurată de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați a scos la iveală faptul că unii medici de familie din satele gălățene sunt prezenți la cabinet, în timpul programului, doar cu numele. Inspectorii i-au sancționat pe doctorii respectivi.

Verificările făcute de CAS Galați au avut loc luni dimineață. Cele șase echipe de control au urmărit să vadă în ce măsură medicii de familie respectă programul de lucru declarat. Au fost controlate 26 de cabinete, majoritatea cu program de la ora 7,00 sau 8,00, din 23 de comune.
Controalele au avut loc simultan și a fost constatată absența de la cabinet a cinci medici, în localitățile Valea Mărului, Fundeni, Drăgușeni și Scânteiești. În ultima comună, ambii medici de familie erau absenți.
"Acțiunea vine în urma sesizărilor din partea cetățenilor sau a reprezentanților comunităților locale. Am remarcat faptul că cetățenii sunt foarte acuzatori în mediul online, în ceea ce privește prezența la cabinet a medicilor de familie, însă puține sunt cazurile în care putem identifica furnizorul de servicii medicale. În aceste situații, îi invit să ne aducă la cunoștință nemulțumirile în mod oficial, printr-o sesizare pe care o pot depune la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Galați sau pe e-mail, la adresa control.casgl@casan.ro. Chiar și la acest control, în activitatea desfășurată pe teren, colegii s-au lovit de refuzul colaborării populației sau a unor reprezentanți ai autorităților locale, motiv pentru care semnarea documentelor întocmite s-a realizat cu dificultate", a explicat directorul general al CAS Galați, George Toderașc.
Totodată, directorul CAS Galați amintește că, odată cu instituirea stării de alertă, medicii de familie pot oferi servicii și la distanță, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanță.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Consultații la domicliu acordate doar pe hârtie, în județul Galați

Numărul mare de servicii la domiciliu raportate de unii medici de familie a atras atenția Casei de Asigurări de Sănătate Galați. Un control efectuat de instituție a scos la iveală nereguli sau încălcări ale legii la fiecare dintre medicii verificați.

În prezent, CAS Galați se află în relație contractuală cu 229 de medici de familie, dintre care 142 cu cabinete în mediul urban. Ca urmare a numărului suspect de mare de consultații la domiciliu raportate de unii dintre aceștia, echipele de control ale CAS au efectuat, în luna iunie, mai multe controale. Dintre cei zece medici verificați, cinci au cabinete în sate din județ, trei în municipiul Galați și doi în Tecuci.
Potrivit instituției, acțiunea a scos la iveală o serie de neconcordanțe de o gravitate diferită. Astfel, patru medici au primit sancțiuni, iar celorlalți șase le-a fost imputată contravaloarea serviciilor pe care le raportaseră, așa cum prevăd legea și contractul încheiat între medici și CAS Galați.

Raportări la nivel maxim și după controale

”Asistența medicală primară este unul dintre cele mai importante elemente ale sistemului sanitar. Pe parcursul activității profesionale, dar și ca pacient, am cunoscut medici de familie care merită toată aprecierea noastră. Dar există, din păcate, și situații pe care nu le putem lăuda. Deși ne dorim să creștem încrederea față de partenerii noștri, am constatat situații atipice, care ieșeau din tipare și care au făcut obiectul verificărilor Casei de Asigurări de Sănătate Galați, ce au scos la iveală neconformități. Astfel, niciunul din cei zece medici de familie avuți în vedere nu a fost în regulă. Indiferent că a fost vorba de erori de raportare, interpretări eronate ale actelor normative sau de raportarea unor servicii neefectuate, s-au dispus recuperarea valorii serviciilor și sancționarea, după caz. Personal, sunt uimit de faptul că din cei zece medici verificați și sancționați, există unii care continuă să raporteze aceste servicii la nivelul maxim, deși pe durata controlului au afirmat că a fost vorba de o eroare. Prin urmare, acțiunea va avea mai multe etape”, a declarat directorul general al CAS Galați, George Toderașc.
Pentru o consultație la domiciliul pacientului, medicul de familie primește o sumă mai mare de bani decât pentru o consultație acordată la cabinet.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Controale CJAS Galați: zeci de spitale, farmacii și alte unități medicale au fost sancționate

Nereguli pe bandă rulantă au fost descoperite în unitățile medicale din județul Galați în urma unor controale ale Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Inspecțiile au fost realizate de la începutul anului și până în prezent.

Potrivit statisticii prezentate de directorul CJAS Galați, Ciprian Groza, în primul trimestru al anului au fost făcute 67 de acțiuni de control. Este vorba despre verificări tematice și dispuse de conducerea instituției. De la furnizorii de servicii medicale au fost recuperate sume importante.

În total este vorba despre aproape 1,1 milion de lei pentru nereguli cum ar fi prescrierea de medicamente către persoane fără drept, raportarea de servicii neefectuate, nerespectarea programului de lucru și lipsa evidențelor. Cele mai mari sancțiuni au primit spitalele pentru efectuarea unor cheltuieli nejustificate și pentru raportarea greșită a serviciilor medicale.

CJAS va relua controalele pentru a afla dacă neregulile au fost remediate.

regionalpress.ro

Peste un milion de lei, recuperaţi de la spitale şi farmacii

Spitalele, farmaciile și alte unități medicale din Galați au fost luate la bani mărunți de către reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS). De la începutul anului, aceștia au efectuat mai multe controale la unitățile menționate și au recuperat sume în valoare totală de peste un milion de lei.

Din datele furnizate de directorul CJAS Galați, dr. Ciprian Groza, cuantumul sumelor imputate şi recuperate se prezintă astfel: la unitățile de medicină primară - 56.666,58 lei, la ambulatoriul unor specialități clinice - 47,98 lei, iar la spitale - 1.041.579,51 lei. În total, în urma acțiunilor de control, au fost recuperate sume în valoare de 1.098.786,36 lei.

Ciprian Groza susține că, în urma verificărilor, administratorul unui centru de medicină fizică și de reabilitare a primit avertisment pentru că nu deține registre specifice activității de medicină fizică și de reabilitare (registre de proceduri). "La farmaciile verificate, doi furnizori au fost sancționați pentru că nu au respectat programul de lucru declarat la CAS Galați", ne-a mai declarat dr. Groza.

Cele mai frecvente nereguli descoperite au fost prescrierea de medicamente către persoane fără drept, raportarea de servicii neefectuate, nerespectarea programului de lucru, efectuarea unor cheltuieli nejustificate și raportarea greșită a unor servicii medicale.

Deși CJAS Galați a aplicat sancțiuni şi unor farmacii din oraș, reprezentanta Colegiului Farmaciștilor Galaţi, Florina Bonifate, susține că acestea nu au fost date pentru exercitarea profesiei de farmacist, ci în urma altor tipuri de abateri. "Nu pot comenta această informație. Colegiul Farmaciștilor nu a fost înștiințat despre nereguli care țin de exercitarea profesiei. Știu că au fost acțiuni de control, dar nu cunosc informații legate de sancțiuni", ne-a mai spus aceasta.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Furnizori de servicii medicale sancționați de CJAS Galați cu peste două milioane de lei

Reprezentanţii Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi au aplicat sancţiuni în valoare de peste două milioane de lei, în urma controalelor pe care le-au efectuat, în ultimele trei luni, la furnizorii de servicii medicale aflaţi sub contract.

Șeful CJAS Galați, dr. Ciprian Groza, a dat publicității, miercuri, 5 iulie, raportul privind acțiunile de control efectuate la furnizorii de servicii medicale, în trimestrul II al anului 2023. Acesta a explicat că, în perioada 1 aprilie - 30 iunie 2023, au fost efectuate 38 de controale la furnizorii de servicii medicale, dintre care 16 au reprezentat controale tematice, 19 au avut caracter operativ, iar alte trei au avut caracter inopinat. În urma verificărilor efectuate, angajații CJAS Galați au aplicat sancțiuni în valoare de 2.067.761,75 lei.

În urma controalelor CJAS, unităților de medicină primară le-a fost imputată suma de 5.410,11 lei. Trei dintre furnizorii gălăţeni de servicii medicale primare au fost sancționați pentru că au prescris medicamente gratuite pentru categoria de asigurat 100% unor pacienți care nu se încadrau în această categorie, au raportat servicii efectuate pacienților pe perioada internării acestora în spital sau pentru că unii medici nu au respectat programul de lucru declarat la CAS.

Ambulatoriului de medicină dentară i-a fost imputată suma de 2.171,62 lei. Unul dintre medicii stomatologi controlați de echipa CJAS Galaţi a fost sancționat pentru că a raportat servicii efectuate pacienților pe perioada internării lor în spital, iar un alt medic a fost pedepsit pentru că a raportat servicii a căror contravaloare a fost încasată atât de la CAS, cât și de la asigurat.

"În urma controlului, la cinci farmacii a fost imputată suma de 6.331,01 lei, pentru nerespectarea programului de lucru declarat, iar un alt furnizor a fost sancționat pentru că a eliberat medicamente după data decesului pacientului, fără completarea datelor obligatorii ale împuternicitului care a ridicat medicamentele", a declarat dr. Ciprian Groza, director CJAS Galați.

Nici spitalele nu au fost trecute cu vederea, acestora fiindu-le imputate sume în valoare de 2.052.788,52 lei. Unitățile spitalicești au dat socoteală pentru că au raportat Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi cheltuieli nejustificate sau pentru că au raportat incorect consumul de medicamente. Un furnizor nu a restituit sumele raportate la CJAS drept cheltuială efectivă, sume care au fost recuperate ulterior din fonduri europene.

Doctorul Ciprian Groza a mai spus că, începând cu 1 iulie 2023, CJAS Galați a încheiat 531 de contracte cu furnizori de servicii medicale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Peste 100.000 de lei recuperați de la medici şi spitale, după controalele CJAS

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galați a efectuat, în perioada 1 iulie - 30 septembrie 2023, 98 de controale la cabinetele mai multor medici de familie, la ambulatoriile unor specialități clinice și de medicină fizică și reabilitare, precum și la spitale, după cum urmează: 22 de controale tematice, 71 au fost controale operative și 5 inopinate.

"Ca urmare a acțiunilor de control, au fost imputate sume în valoare de 9.336,44 lei la medicii de familie, 1.570,53 lei la ambulatoriul specialități clinice, 168,61 de lei la ambulatoriul de medicină fizică și reabilitare, iar de la spitale suma de 104.463,69 lei, rezultând un total de 115.569,27 lei", a declarat, într-un comunicat de presă, dr. Ciprian Groza, directorul general al CJAS Galați.

Acesta a prezentat și cele mai importante nereguli și disfuncționalități depistate de reprezentanții CJAS Galați la unitățile medicale verificate. "Este vorba despre nerespectarea programului de lucru declarat la CJAS Galați, prescrierea de medicamente pentru categoria de asigurat «pensionari cu venituri din pensii până în 1.429 lei pe lună» (90%) unor pacienți care nu se încadrau în această categorie, prescrierea de medicamente pentru categoria de asigurat «legi speciale» (100%) unor pacienți care nu se încadrau în această categorie, raportarea de servicii efectuate pacienților pe perioada internării acestora în spital și prescrierea de rețete, raportarea incorectă a consumului de medicamente și solicitarea pentru plata influențelor generate de creșterile salariale, sume compensatorii pentru concediile de odihnă neefectuate pentru persoanele care și-au încetat activitatea în cadrul spitalului", a explicat dr. Ciprian Groza.

De partea cealaltă, dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi, ne-a explicat cum stau lucrurile în cazul în care un pacient cronic este internat în spital pentru o altă afecțiune decât cea curentă și are nevoie de o rețetă de la medicul de familie pentru a-și continua tratamentul și pe perioada spitalizării. "Pentru a evita imputarea de către CJAS Galați a rețetei pe care o eliberăm pacientului pe timpul spitalizării, suntem obligați să solicităm bolnavului o adeverință eliberată de medicul care îl supraveghează în spital. Aparținătorul vine cu cardul bolnavului la mine (medicul de familie) și cu respectiva adeverință și eu îi eliberez rețeta astfel încât omul să își poată lua medicația. Pentru acest serviciu, noi, medicii de familie, nu suntem plătiți. Problema este că vine un aparținător și nu bolnavul însuși, deci acesta nu poate fi reevaluat din punct de vedere medical și îi eliberăm rețeta doar pe baza istoricului medical pe care îl are la noi. Sunt şi cazuri în care pacientul este internat în spital, dar poate părăsi unitatea spitalicească și vine la medicul de familie după rețetă fără a declara că este internat", ne-a explicat dr. Dumitru Mărășescu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.