Jump to content

Cât costă masa de sărbători


dcp100168

Recommended Posts

Cât costă masa de sărbători

Gălăţenii vor trebui să scoată din buzunare câteva sute de lei, dacă vor să aibă o masă de sărbători îmbelşugată. Magazinele se întrec în această perioadă în oferte şi încearcă să atragă cât mai mulţi clienţi. Astfel, cotletul de porc se vinde cu preţuri între 16,49 lei şi 23,29 lei , iar ceafa de porc cu sau fără os între 19,49 lei şi 22,44 lei kilogramul. Nelipsiţii cârnaţi de pe masa de Crăciun, dacă alegeţi să îi cumpăraţi gata făcuţi, au preţuri începând de la 12,99 şi până la 17,99 de lei kilogramul. Toba poate avea un preţ începând cu 14 lei şi poate ajunge la 19,80 lei per kilogram. Şuncă de porc ţărănească are preţuri începând cu 35 de lei kilogramul şi variază în funcţie de magazin. Dacă nu vă place carnea de porc şi alegeţi meniuri în care carnea de pui este baza atunci trebuie să ştiţi că pieptul de pui cu os are preţuri începând de la 13,50 lei/kg iar cel fără os poate fi achizinionat cu preţuri începând de la 16,89 de lei kilogramul. Pulpele pot avea preţuri cu 7,50 lei cele congelate, iar cele proaspete 8 lei kilogramul. Jambonul cea mai scumpă delicatesă de pe masa gălăţenilor se achiziţionează cu 8,90 lei/100 de grame, muşchiuleţul de porc de la 20 lei kilogramul, caşcavalul 22,50 de lei kilogramul.
Pe de altă parte, cartofii se vând pe piaţă cu preţuri de la 2 lei/kilogram, morcovii 2,50 de lei kilogramul, patrunjelul şi mărarul 50 de bani legătura, iar alte legume pe care gospodinele le folosesc variază în funcţie de hipermarket şi piaţă. Portocalele anul acesta au preţuri mici, iar pieţarii se întrec în oferte; un kilogram de portocale se vinde cu 3,50 lei kilogramul, în timp ce mandarinele se vând cu 2,50 de lei kg. Bananele sunt mai ieftine în hipermarketuri acestea au preţuri care pornesc de la 4,40 de kilogramul.
Fie că alegeţi o sticlă de vin alb, bere, whisky sau vodkă, aici preţurile variază de la magazin la magazin. În timp ce la superrmarket puteţi plăti pentru o sticlă de vin doar 5,89 de lei, la magazinul de la colţ cea mai ieftină poate fi 7 lei. Dulciurile se prepară de în general de către fiecare gospodină în parte, dar există şi varianta să cumpăraţi cozonac gata preparat cu preţuri începând de la 9,45 de lei.
O familie poate scoate din buzunar mai mult de 350 de lei pentru ca pe masa de Crăciun să aibă de toate.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

Cât ne costă o masă pe cinste de Crăciun

* De la câteva zeci de lei, o masă de Crăciun poate să coste şi mii de lei, în funcţie de cât şi ce mâncaţi şi în funcţie de vinurile alese

Masa de Crăciun a gălăţeanului care ţine la tradiţii, inclusiv la cele culinare, nu-i desăvârşită fără cârnaţi, tobă, sarmale şi mămăliguţă. Şi, cu toate că nu aşteptăm Sărbătorile doar ca să ne punem burţile la cale, avem voie să ne gândim la niscaiva cozonac, vin sau chiar plăcinte de tot soiul. Asta, doar dacă ne rezumăm la reţete tradiţionale. După poftă, putem umple masa de sărbători şi cu bucate din peşte sau pasăre.

Cărnurile

Carnea tocată de porc costă vreo 18 lei, iar cea de vită de doar cu vreun leu şi ceva mai scumpă. Găsiţi şi amestec, la preţuri comparabile, atât în galantarele din pieţe, cât şi în supermarketuri. Pe la vreo 11 lei kilogramul, găsiţi rasoale dintre cele mai bune, pentru o răcitură cu usturoi care să dea savoare zilelor libere. Cotlet bun şi slab găsiţi la 13,9 lei, acelaşi preţ la care puteţi cumpăra şi pulpă de porc cu os. Vita se dă la preţuri mai mari. Un kilogram de muşchi numai bun de gătit, fără pic de grăsime, ajunge la aproape 25 de lei. Dacă vreţi peşte, iată preţuri. Crapul costă 16 lei, şalăul 27 de lei, novacul 7,5 lei, iar somnul 19 lei. Mai daţi, prin galantare, şi peste rondele de somon al căror preţ sare, pe alocuri, chiar şi de 50 de lei kilogramul. Cârnaţii de porc costă vreo 18 lei sau 19 lei, iar preţul creşte!

Legumele şi fructele

E bună carnea tocată, dar fără orez nu ies sarmale. Găsiţi bob bun, la vreo şapte lei kilogramul. Morcovul costă, în Piaţa Centrală, 1,5 lei kilogramul, iar preţul cepei ajunge la 2 lei. Clementinele sunt 3,5 lei. Pomelo e 5,5 lei. De fapt, cu până în şase lei per kilogram vă puteţi cumpăra cele mai multe fructe de pe piaţă.

Cozonacii, dulciurile şi vinul

Preţul kilogramului de cozonac începe, în supermarket sau hypermarlet, de pe la 7 lei. În cofetăriile care îl fac de mult mai bună calitate, poate să coste şi peste 30 de lei kilogramul. Pentru un vin bun veţi scoate din buzunar între 6 lei (adus de Recaş, în Piaţa Centrală) şi circa 150 de lei pentru vinurile străine, cu denumire de origine controlată, din supermarketuri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.