Jump to content

Mii de pocnitori, petarde şi artificii, confiscate de poliţiştii gălăţeni


dcp100168
 Share

Recommended Posts

5.000 de obiecte pirotehnice confiscate în prag de Sărbători

* 4.000 de petarde şi vulcani "cu bilă", obiecte pirotehnice interzise populaţiei, au fost luate de pe tarabe sau de la deţinători, în urma controalelor făcute de către poliţiştii gălăţeni de la Arme şi Muniţii. Alte câteva sute de artificii simple au avut şi ele aceeaşi soartă dar motivul confiscării diferă: ele pot fi folosite de populaţie, în schimb, cei care le vindeau nu aveau acte în regulă.

În această perioadă, poliţiştii gălăţeni din cadrul Serviciului Arme Muniţii şi Substanţe Toxice al Inspectoratului Judeţean de Poliţie sunt în alertă. Ţinta acţiunilor din acest sezon este, ca de obicei, verificarea respectării regimului de deţinere şi comercializare a obiectelor pirotehnice. În numai câteva zile au fost confiscate e aproape 5.000 de obiecte pirotehnice interzise dar şi artificii pentru care comercianţii nu aveau autorizaţie de vânzare. "Am ridicat până acum circa 3.000-4.000 de petarde tip Picollo, 1.000 de dispozitive pirotehnice periculoase, aşa-numiţii vulcani cu bile. Acestea din urmă sunt astfel confecţionate încât pot ajunge şi la 10-15 cm de locul în care au fost aprinse şi au mare potenţial de a răni persoanele din jur. La fel, am mai ridicat în ultime zile circa 500 de artificii simple, clasa I, care pot fi folosite de populaţie dar pentru care comercianţii nu aveau fie condiţii de depozitare, fie acte în regulă", a precizat comisar şef Ioan Chicinaş, şeful Serviciului Arme Muniţii şi Substanţe Toxice din cadrul IPJ Galaţi. Tot în timpul ultimelor controale, efectuate şi cu sprijinul jandarmilor, poliţiştii de la Arme şi Muniţii au întocmit şi patru dosare penale pentru încălcarea regimului obiectelor pirotehnice.

Tot ce "pocneşte" e interzis

Acesta este definiţia pe scurt a obiectelor pirotehnice pe care populaţia nu are sub nicio formă voie să le folosească de Sărbători. Este vorba de amestecuri explozive din clasele II şi III sau IV care pot răni persoanele din jur dacă nu sunt utilizate cu atenţie. Pe acestea nu au voie să le folosească decât firmele de profil la petrecerile ce marchează Sărbătorile de Iarnă. Poliţiştii gălăţeni reamintesc că singurele obiecte pirotehnice ce pot fi folosite de populaţie sunt artificiile simple, "vulcanii" simpli şi lumânările tip tort. În rest, "tot ce pocneşte" şi intră în clasele II, III, IV de obiecte pirotehnice poate fi folosit la petreceri, dar doar de către specialiştii firmelor de profil. Cei care încalcă legea riscă să plătească amenzi de mii de lei şi chiar pot fi pedepsiţi cu închisoarea.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

Soţul, soţia şi artificul

Un cuplu... exploziv!

Duminică, un echipaj al Jandarmeriei Galaţi a prins… doi soţi (!), care vindeau ţigări, fără documente legale. În maşină, jandarmii au găsit 553 de pachete de ţigări de diferite mărci, iar sub plasele cu ţigări se aflau artificii şi petarde. Cuplul a declarat că a cumpărat ţigările, artificiile şi petardele de la un cetăţean din Republica Moldova. Soţul şi soţia au fost invitaţi la sediul Jandarmeriei Galaţi, unde au fost amendaţi cu suma de 1.000 de lei pentru comercializarea fără documente legale şi li s-au făcut dosare penale pentru deţinere, comercializare fără drept a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV, T1-T2 precum şi a artificiilor din categoria obiectelor zburătoare luminoase şi a pocnitorilor din clasa I. Valoarea ţigărilor confiscate este de 2.150 lei. Cele 218 artificii şi petarde au fost predate lucrătorilor de la Biroul Arme Explozibili şi Substanţe Toxice din cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţene Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29066

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

COMUNICAT DE PRESA

In această perioadă Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Galaţi, desfăşoară o serie de acţiuni pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive.

Acţiunile poliţiştilor se înscriu în ansanblul de măsuri întreprinse la nivel naţional în vederea prevenirii şi combaterii evenimentelor negative generate de încălcarea normelor legislative ce reglementează regimul materiilor explozive şi desfăşurarea operaţiunilor cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice. Astfel în perioada 15 – 30 decembrie 2009, s-au consemnat următoarele rezultate:

· Au fost ridicate în vederea confiscării 104 baterii din clasa a II a de la 10 la 100 focuri fiecare, 840 petarde clasa a II a, 9.466 rachete din clasa a II a, 5.000 pocnitori din clasa a II a, 2.536 candele romane din clasa a II a având fiecare de la 15 la 100 focuri, 514.610 pocnitori din clasa I, 951 cutii cu artificii Steluţe, 183 fântâni jerbe cu scântei, 1.429 vulcani de diferite mărimi, etc.

· Au fost indisponibilizate două autoturisme folosite la transportul acestor obiecte, verificate şi sigilate cu respectarea tuturor dispoziţiilor procedurale.

· Au fost indisponibilizate sumele de 1.650 Euro şi 3.933 Roni, sume suspectate ca proveniind din vânzarea obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice mai sus amintite.

· Infracţiuni constatate – 12

· Contravenţii aplicate – 6

· Valoarea amenzilor aplicate – 12.000 Roni.

http://gl.politiaromana.ro/index.php?ac ... iu&id=2759

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Tecuceanul Vinetu, prins în Brăila cu 3.000 de petarde

Un tecucean cu nume de erou amerindian a reuşit să iasă în faţă ajutat de un număr impresionat de petarde. Astfel, o patrulă de poliţişti brăileni de la Trecerea Bac Ghecet s-a autosesizat în legătură cu faptul că tecuceanul Vinetu Dura (23 de ani) transportă exagerat de multe obiecte pirotehnice. Jenel Sogor, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Brăila: „Poliţişti din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au stabilit că tânărul avea asupra lui 3.120 de petarde, din categoria I. Petardele i-au fost confiscate, fiind interzisă deţinerea obiectelor pirotehnice de către persoanele fizice”. Vinetu, fiul lui Dura, petrece începutul Sărbătorilor la Poliţia Brăila, el bucurându-se de un dosar penal primit cadou de la vecinii de judeţ. Am zis!

http://www.viata-libera.ro/articol-Vinetu_si_cele_3000_de_petarde_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Peste 55.000 de pocnitori, petarde şi artificii, confiscate de poliţiştii gălăţeni

Peste 165.000 de pocnitori, petarde, rachete şi artificii au fost confiscate de poliţiştii din judeţele Galaţi, Alba, Constanţa, Brăila şi Harghita, iar persoanele care le deţineau sau ofereau spre vânzare s-au ales cu dosare penale.

Poliţiştii de frontieră gălăţeni au confiscat o parte din obiecte marţi, în cadrul unei acţiuni pe linia combaterii vânzării ilegale de obiecte pirotehnice, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al Poliţiei de Frontieră Române (PFR). Astfel, poliţiştii i-au prins pe M. Lenuţa, M. Bogdan-Constantin şi B. Ciprian Bogdan, cu vârste cuprinse între 20 şi 42 de ani, care vindeau diverse articole pirotehnice. Aceştia aveau peste 300 de rachete, aproape 150 de artificii, peste 150 de petarde şi peste 55.000 de pocnitori. Ei nu aveau autorizaţie pentru a vinde astfel de materiale şi nici documente de provenienţă pentru ele. Poliţiştii de frontieră le-au făcut celor trei dosar penal, pentru efectuarea fără drept a oricăror operaţiuni cu articole pirotehnice.

Link to comment
Share on other sites

Articole pirotehnice descoperite la Folteşti

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti au descoperit pe raza localităţii Vlascuţa, jud Galaţi, trei persoane care încercau să comercializeze articole pirotehnice. Astfel, în data de 28.12.2010, în jurul orei 11.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti au efectuat o acţiune pe linia combaterii faptelor ilegale privind comercializarea şi folosirea articolelor pirotehnice. În urma acţiunii specifice desfăşurate, lucrătorii poliţiei de frontieră au descoperit pe raza localităţii Vlascuta, jud Galaţi, trei persoane, M. Lenuţa, M. Bogdan-Constantin şi B. Ciprian Bogdan, cu vârste cuprinse între 20 şi 42 de ani, care ofereau spre vânzare diferite materiale pirotehnice, după cum urmează: 339 bucăţi rachete; 145 bucăţi artificii; 154 bucăţi petarde; 56.160 bucăţi pocnitori (936 cutii). Cei în cauză au declarat că nu posedă autorizaţie pentru deţinerea unor astfel de materiale şi nici documente de provenienţă pentru acestea. Ofiţerii din cadrul IJPF Galaţi au întocmit persoanelor în cauză dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuarea fără drept a oricăror operaţiuni cu articole pirotehnice, faptă prevăzută şi pedepsită de legislaţia în vigoare.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/44686.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

15 dosare penale şi peste 28.000 de petarde confiscate

* Toţi cei care s-au ales cu dosare penale aveau la vânzare materiale pirotehnice din categoriile întâi şi a doua. Toate au fost confiscate.

În ultimele două zile din anul 2013, în cadrul operaţiunii „Foc de Artificii”, poliţiştii gălăţeni au continuat activităţile pentru depistarea persoanelor care deţin şi comercializează ilegal articole de distracţie pe bază de amestecuri pirotenice. Astfel, pe raza judeţului Galaţi au fost depistate 20 de persoane care deţineau ilegal şi ofereau spre vânzare pocnitori şi petarde, din categoriile întâi şi a doua. „Poliţiştii au ridicat în vederea continuării cercetărilor aproape 4.600 de artificii, 2.640 pocnitori, 28.025 petarde, 174 lumânări tort, 358 candele romane, 95 baterii, şapte baghete şi patru rachete. În urma acţiunilor organizate poliţiştii au întocmit 15 dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de operaţiuni, fără drept, cu articole pirotehnice”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, Cristina Tatulici.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 years later...

Articole pirotehnice fără acte vândute pe strada Domnească

Este vorba despre un bărbat din Vrancea şi alţi doi din Galaţi care au fost depistaţi, în aceeaşi locaţie, dar la ore diferite, încercând să vândă articolele pirotehnice deşi nu aveau acest drept.

"Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat, pe strada Domnească, în zona căminelor studenţeşti, trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 22 şi 33 ani şi două autoturisme în care deţineau articole pirotehnice, pe care ar fi intenţionat să le comercializeze. Primul dintre aceştia, din judeţul Vrancea, a fost depistat în jurul orei 14:00, poliţiştii găsind în posesia sa 4 baterii de artificii, categoriile F2 şi F3 şi 60 de bucăţi petarde, categoria F3. Câteva ore mai târziu, în aceeaşi zonă, au fost depistaţi ceilalţi doi bărbaţi, din municipiul Galaţi, în autoturismul cărora poliţiştii au găsit 12 baterii artificii, categoriile F2 şi F3, 15 artifcii tip «banană», 34 candele romane şi 882 petarde, categoriile F3 şi P1", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi.

Niciuna dintre persoanele în cauză nu a putut prezenta documente de provenienţă şi autorizaţie de deţinere pentru articolele pirotehnice, motiv pentru care poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Aproape 75.000 de petarde fără acte, descoperite în maşina unor ilfoveni

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat, pe raza municipiului Galaţi, doi tineri ce deţineau ilegal articole pirotehnice, pe care ar fi intenţionat să le comercializeze. 1.350 cutii petarde, 109 baterii artificii şi 12 candele romane au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor. "La data de 08 decembrie a.c., în jurul orei 23.10, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat, la intersecţia străzii Brăilei cu strada Drumul de Centură, în apropierea unei staţii peco, o femeie de 29 ani şi un bărbat de 23 ani, ambii din judeţul Ilfov, ce deţineau, într-un autoturism, articole pirotehnice pe care ar fi intenţionat să le comercializeze. Poliţiştii au găsit astfel, în portbagajul autoturismului şi în interiorul acestuia, 1.350 cutii cu petarde, categoriile F2, F3 şi P1, totalizând un număr de 74.500 petarde, 109 baterii de artificii, categoria F2, precum şi 12 candele romane, fiecare cu câte 40 de lovituri", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi. Deoarece cei doi nu au putut prezenta documente de provenienţă şi autorizaţie de deţinere pentru articolele pirotehnice, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, procedând la ridicarea acestora, în vederea continuării cercetărilor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Ce artificii pot fi vândute şi folosite în această iarnă

Timp de aproape două luni, focurile de artificii vor fi, la propriu, sub lupa poliţiei. Comercianţii de pocnitori, petarde şi alte elemente pirotehnice trebuie să fie atenţi la caracteristicile mărfurilor pe care le pun pe tarabă, în timp ce persoanele fizice trebuie să ştie că nu pot utiliza, legal, decât anumite tipuri de "jucării" scânteietoare.

Târgurile, pieţele sau colţurile de stradă, locuri unde îndeosebi comercianţii ambulanţi vând tot felul de elemente pirotehnice destinate distracţiei de sărbători, vor fi în atenţia poliţiştilor, care, până pe 6 ianuarie, vor verifica legalitatea deţinerii, comercializării şi folosirii artificiilor şi pocnitorilor. Pentru că anual se confiscă tone de elemente pirotehnice, fie pentru că sunt vândute fără autorizaţie, fie sunt comercializate de persoane care nu au acest drept ori pentru că pot deveni extrem de periculoase dacă sunt folosite de persoane neautorizate şi neinstruite, şi în această iarnă autorităţile promit că vor fi foarte exigente şi că nu vor rata nicio ocazie să prevină eventuale accidentări grave provocate de astfel de materiale.

Ce nu au voie comercianţii

În primul rând, comercianţii care vor să facă un ban cu aceste elemente de sezon, trebuie să ştie că nu au voie să vândă petarde încadrate în categoria P1, care nu sunt destinate a fi folosite pentru divertisment, ci doar în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic. De asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate şi nici materiale din categoriile F2 - F4. Obiectele pirotehnice din categoria F1 pot fi comercializate pe tot timpul anului. 

Ce nu au voie cumpărătorii

Legal, drepturile cumpărătorilor şi implicit ale celor care utilizează materialele pirotehnice sunt destul de restrânse. Doar persoanele care au 18 ani împliniţi pot deține și folosi în scop de divertisment articole pirotehnice din categoria F1, şi asta pe tot timpul anului. Nu au voie, indiferent de vârstă, să confecţioneze, să importe, să comercializeze sau să folosească articole puirotehnice din categoriile F2 - F4, P.1, P.2, T.1 și T.2. Amenzile în cazul încălcării legii atât de persoanele fizice cât şi în cazul celor juridice sunt usturătoare, sancţiunile fiind întotdeauna însoţite de confiscarea mărfii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Percheziții la foc automat în Galați! Zeci de mii de pocnitori ilegale, retrase de pe piață

Peste 44500 de petarde și 500 de baterii de artificii au fost ridicate în ultimele 48 de ore din mai multe locații din județul Galați pe motiv că erau deținute ilegal, iar comercializarea, respectiv folosirea lor, erau cu desăvârșire interzise. Polițiștii de la Arme au descins în cinci locații din municipiile Galați și Tecuci, unde aveau informații că sunt depozitate cantități mari de materiale pirotehnice ce urmau să fie puse în vânzare, ilegal, în următoarea perioadă. Patri dontre descinderi au fost făcute la domiciliile unor persoane, iar a cincea, la punctul de lucru al unei firme din Galați. 

”Cu această ocazie, în locuința unui bărbat, de 40 de ani, din municipiul Galați, polițiștii au găsit peste 2.500 de petarde  din categoriile F2 și F3, precum și 17 baterii de artificii din categoriile F1 și F2, toate deținute ilegal. Tot în municipiul Galați, la punctul de lucru al unei societăți comerciale, de pe Bulevardul Henri Coandă, polițiștii au găsit expuse spre vânzare, fără drept, 6.930 de petarde din categoria F1 și 200 de baterii de artificii  din categoria F1. În urma perchezițiilor domiciliare efectuate la locuințele a trei bărbați, de 23, 25 și 32 de ani, din municipiul Tecuci, polițiștii au găsit, de asemenea, peste 35.000 de petarde  din categoriile F1, F2, și F3, precum și 290 de baterii de artificii  din categoriile F1 și F2, toate deținute fără drept, în vederea comercializării”, se precizează în comunicatul IPJ Galați. 

 Întrucât în toate cele cinci cazuri, articolele pirotehnice erau deținute fără autorizație și documente de proveniență, polițiștii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept. Marfa a fost ridicată de polițiști, în vederea continuării cercetărilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Mii de petarde și baterii de artificii, confiscate de polițiști

Polițiștii gălățeni, efectuând activități în baza unui plan de acțiune pentru prevenirea și combaterea operațiunilor ilegale cu articole pirotehnice, au depistat mai multe persoane care intenționau să comercializeze fără drept, articole pirotehnice. Peste 10.800 de petarde și 400 de baterii de artificii au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor.

Astfel, pe strada Aleea Comerțului, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Priculoase au găsit, expuse spre vânzare, pe o masă din plastic, peste 660 de petarde, 64 de baterii de artificii și 17 baghete luminoase, toate din categoriile F1, F2 și F3.

De asemenea, pe Bulevardul Henri Coandă, din municipiul Galați, polițiștii aceluiași serviciu au depistat un bărbat, de 42 de ani, care intenționa să comercializeze fără drept 5.540 de petarde și 12 baterii de artificii. Tot pe Bulevadrul Henri Coandă, la punctul de lucru al unei societăți comerciale autorizate să comercializeze articole pirotehnice din categoriile F1 și P1, polițiștii au găsit 2.050 de petarde și opt baterii de artificii care erau oferite spre vânzare, fără drept.

Alți doi bărbați, de 35 și 46 de ani, au fost depistați de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase în parcarea aferentă unui fast food, respectiv, în piața din cartierul Micro 19, primul încercând să comercializeze 1.320 de petarde și 31 de baterii de artificii, cel de-al doilea, 1.000 de petarde și 20 de baterii de artificii.

Totodată, polițiștii secțiilor de poliție 1, 2 și 4 au ridicat 455 de baterii de artificii și peste 100 de petarde de la persoane care comercializau aceste articole, fără drept.

În toate cazurile menționate, polițiștii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, procedând la ridicarea bunurilor respective, în vederea continuării cercetărilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Prinși în flagrant în timp ce vindeau articole pirotehnice

Jandarmii gălățeni, aflați în misiune de menținere a ordinii publice pe raza Secției 4 poliție Galați, au observat, în parcarea unui hipermarket, doi bărbați care comercializau articole pirotehnice, din portbagajul unui autoturism. La controlul mașinii, jandarmii au găsit baterii pirotehnice din clasa a 2-a și a 3-a, dar și obiecte artizanale pe bază de amestec pirotehnic din clasa T. 

Cei doi bărbați, în vârstă de 23 ani, respectiv, 28 ani au declarat verbal jandarmilor că au cumpărat obiectele pirotehnice de la diferite persoane cu intenția de a le vinde la un preț mai mare. Pentru fapta lor, bărbații s-au ales cu dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „comercializare către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni”.  

Jandarmii reamintesc faptul că efectuarea oricăror operațiuni cu articole pirotehnice de către persoane neautorizate constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Peste o tonă de articole pirotehnice deţinute ilegal, confiscate. Ce pocnitori avem voie să folosim de sărbători

Conform tradiției, în mai multe zone din oraș comercianții de articole pirotehnice și-au făcut apariția, iar doritorii nu au renunțat nici anul acesta la achiziționarea lor. Fie ca e vorba de pocnitori sau petarde, cu cât sunt mai puternice, cu atât distracția este mai mare pentru pasionați, fără a lua în seama pericolul la care se supun folosindu-le și nici consecințele penale.

Cu toate că până la Revelion mai sunt destul de multe zile, străzile deja răsună seară de seară din cauza pocnitorilor fără a se lua în seamă nici deranjul creat gălățenilor și nici pericolele utilizatorilor. Tradiția continuă an de an, fără ca cetațenii să respecte faptul că pentru a manevra artificiile este nevoie de un atestat de pirotehnician autorizat care se obține in urma unor intense pregătiri teoretice și practice, așa că, în cazul în care nu dețineți acest atestat, ar fi mai bine să nu folosiți nici un material pirotehnic inscripționat cu “clasa II, III sau IV”. Ținând cont de faptul că ne aflăm în plină pandemie, iar spitalele sunt pline, nereușind astfel sa se efectueze consultații sau operații, problema unor potențiali răniți din cauza acestor „distracţii” periculoase nu o să poată fi rezolvată, ba mai mult, o sa creeze doar aglomerație și haos în unitațile medicale.

Unde nu putem "pocni"

Din punct de vedere legal, artificiile și celelalte articole pirotehnice permise nu pot fi folosite între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia nopții de Revelion. De asemenea, articolele pirotehnice nu pot fi folosite pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale sau în spaţii deschise cu aglomerări de persoane și nici  la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri sau la mai puţin de o sută de metri faţă de cele cu peste patru niveluri. Sancțiunile sunt suficient de usturătoare, fiind vorba de amenzi de până la 7.500 lei sau închisoare de la 3 luni până la 1 an pentru comercializarea şi utilizarea articolelor pirotehnice din “clasa II - III – IV”.

Cu ce ne putem distra

Cu toate acestea, avem la dispoziție și materiale pirotehnice permise persoanelor fizice, ca de exemplu: steluțele, lumânările scânteietoare, jerbele cu scântei si efectele pirotehnice de sol, însă doar dacă sunt folosite în intervalul orar precizat, și în nici un caz de persoane cu vârste de sub 16 ani, în caz contrar, părinții vor fi buni de plată cu sume între 100 și 500 de lei. Zilele trecute, în cadrul unei ample acţiuni la nivel național, polițiștii de la Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au indisponibilizat peste 7.300 de kilograme de petarde, baterii de artificii și rachete din categoriile de pericol “clasa II – III”, toate interzise pentru deținere și comercializare către publicul larg.

Peste o tonă de articole pirotehnice deţinute ilegal, confiscate

Mai multe persoane au fost identificate ca ar deține fără drept, în scopul comercializării, diverse articole pirotehnice. O tânără de 20 de ani din comuna Braniștea a fost depistată, că ar comercializa articole  pirotehnice din clasele F2 și F3 prin intermediul unei rețele de socializare. Cu ocazia depistării acesteia, au fost găsite și indisponibilizate următoarele articole pirotehnice: patru baterii de artificii, cu 215 focuri, clasa F3, nouă baterii de artificii, cu 116 focuri, clasa F2 și 30 articole pirotehnice, clasa F3. Cu privire la proveniența acestora, femeia a declarat că le-ar fi achiziționat din Cehia și le-ar fi transportat în țară cu autoturismul personal. Într-o situație similară se află alți patru bărbați, cu vârste cuprinse între 43 și 52 de ani, din municipiul Tecuci, despre care s-a stabilit că dețineau, fără drept, în vederea comercializării, 900 kg, respectiv 210 kg de articole pirotehnice, clasele P1, F1-F3, doi dintre aceștia, și  5 kg, respectiv 20 kg de articole pirotehnice, clasele F1-F3 ceilalți doi. În toate cazurile, articolele pirotehnice au fost indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, fiind întocmite dosare penale sub aspectul comiterii infracțiunii de "orice operațiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Zeci de mii de petarde şi artificii, ridicate de poliţişti în urma unor percheziţii

Zeci de mii de petarde şi artificii deţinute fără autorizaţie au fost ridicate de poliţişti în urma unor percheziţii efectuate în ultimele trei zile la domiciliile unor persoane bănuite de operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice, a informat, miercuri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi.

Potrivit sursei citate, în perioada 11-14 decembrie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase de la IPJ Galaţi au desfăşurat acţiuni pentru prevenirea şi combaterea operaţiunilor ilegale cu articole pirotehnice şi au efectuat şase percheziţii domiciliare la persoane bănuite de operaţiuni ilegale cu articole pirotehnice.

În urma percheziţiilor au fost identificate şi ridicate zeci de mii de articole pirotehnice deţinute ilegal: 16.254 de petarde (categoriile P1, F3 şi F4); 129 de baghete de artificii (categoria F2); 120 de baterii de artificii cu 25, 36 şi 66 de focuri (categoriile F2 şi F3); 48 de rachete (categoria F2).

Poliţiştii au întocmit dosare penale pentru operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept în toate cele şase cazuri, având în vedere că articolele pirotehnice erau deţinute fără autorizaţie şi documente de provenienţă.

La acţiuni au participat şi poliţişti criminalişti şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale, din cadrul IPJ Galaţi.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Două tone de articole pirotehnice au fost confiscate la Galaţi

Poliţiştii au făcut, joi şi vineri, 41 de percheziţii domiciliare, din care 40 la persoane bănuite că făceau, fără drept, operaţiuni cu articole pirotehnice şi o percheziţie pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Ca urmare, au fost confiscate aproximativ 10 tone de articole pirotehnice.

(....)

Poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase din Galaţi au făcut 2 percheziţii domiciliare şi au indisponibilizat 2.030 de kilograme de articole pirotehnice, categoriile P1, F2, F3 şi F4, în valoare de  50.000 de lei.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Captură de obiecte pirotehnice periculoase, vândute în parcarea supemarketului

Cu o zi înainte de Anul Nou, doi tecuceni au fost depistați de jandarmi, la ore diferite, în timp ce abordau diverse persoane în parcarea unui supermarket și le ofereau spre vânzare articole pirotehnice interzise. Bărbații s-au ales cu dosare penale și au rămas și fără marfa, care le-a fost confiscată.

Au zis să împuște doi iepuri dintr-un foc și să facă bani frumoși de pe urma pocnitorilor, vânzând obiectele pirotehnice în parcarea unui supermarket luat cu asalt de clienți veniți la aprovizionarea pentru petrecerea de Revelion. Doi tecuceni s-au ales cu dosare penale pentru că au fost reclamați la 112 de diversi martori, care au văzut cum comercianții vindeau fără nicio jenă, direct din portbagajul mașinilor, petarde și pocnitori care mai de care mai zgomotoase. Unul dintre ei, un tecucean de 27 de ani, comercializa, după cum aveau să constate jandarmii, baterii de petarde cu 10, 16 sau 19 focuri. Obiectele pirotehnice au fost găsite în interiorul mașinii, iar bărbatul a declarat că nu deține documente legale pentru produsele în cauză și că le cumpărase de la o persoană necunoscută, din București.

Câteva ore mai târziu, spre seară, într-o mașină înmatriculată în Germania, aparținând unui bărbat de 30 de ani, tot jandarmii au găsit mai multe cutii cu pocnitori și baterii de petarde cu mai multe focuri, produse pirotehnice pentru care bărbatul nu deținea documente legale.

Ambii bărbați au fost conduși la sediul Jandarmeriei, unde le-au fost întocmite actele de sesizare pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice, iar bunurile au fost confiscate și predate polițiștilor. Cercetările sunt continuate de poliție.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pocnitori dubioase, vândute la tonete autorizate

Nu doar la colț de stradă sau din portbagajul mașinilor au fost vândute tot felul de materiale pirotehnice periculoase, ci și la chioșcurile autorizate să comercializeze artificii legale, special cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Deși cei care au închiriat aceste tonete ar fi trebuit să urmeze niște reguli stricte, începând cu calitatea produselor comercializate, în sensul vânzării doar a materialelor din categoriile permise a fi folosite de persoanele fizice, să aibă prețuri afișate și program de funcționare la vedere, unii au trecut peste aceste prevederi și au plusat, în speranța că își vor înmulți câștigurile. Numai în centrul orașului, două astfel de tonete au fost depistate în neregulă la controalele Poliței Locale. ”În urma unor controale efectuate la două societăți comerciale cu puncte de lucru în Galați, pe strada Traian și strada Nicolae Bălcescu, polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale, au constatat că în ambele locații se desfășurau activități de comerț cu materiale pirotehnice, fără ca agenții economici să aibă afișate prețurile practicate, fără a informa în mod complet, corect și precis asupra caracteristicilor esențiale ale produselor, respectiv fără a avea afișat orarul de funcționare”, a explicat Aurelia Bogatu Matei, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Galați. Din încasările pe artificii și pocnitori ale ambelor firme au ”zburat”, astfel, dintr-un foc, 3.500 de lei, cu titlu de amenzi contravenționale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Percheziţii la Tecuci. Bărbat găsit cu peste 56.500 de petarde deţinute ilegal

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat două percheziţii domiciliare la locaţiile folosite de un bărbat, de 50 de ani, din municipiul Tecuci. Cu această ocazie, au fost găsite 56.000 de petarde categoria P1 şi 584 de petarde categoria F3, deţinute fără autorizaţie şi documente de provenienţă, şi pe care bărbatul ar fi intenţionat să le comercializeze. Poliţiştii au procedat la ridicarea acestora, în vederea continuării cercetărilor, întocmind dosar penal pentru orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Vânzările de petarde vor fi urmărite de polițiști pe stradă și pe internet

Până după Anul Nou, polițiștii gălățeni vor fi cu ochii pe tot ce înseamnă comercializare și folosire de materiale pirotehnice. Sezonul pocnitorilor este pe cale să înceapă, iar riscul tranzacțiilor efectuate de persoane neautorizate, precum și cel al folosirii materialelor interzise de către copii sunt la cote maxime. Amenzile depășesc 7.000 de lei.

Experiența anilor trecuți arată că și în privința regimului materialelor pirotehnice destinate divertismentului, socoteala autorităților nu se prea potrivește cu cea din stradă, în sensul că activitățile polițiștilor care acționau pentru a-i retrage de pe piață pe comercianții ambulanți nu se reflectau întocmai în reducerea numărului celor care foloseau pocnitori interzise în afara timpului și cadrului legal. Asta pentru că cererea și oferta de materiale cât mai zgomotoase și cât mai distractive s-au întâlnit de multe ori dincolo de posibilitățile reale ale autorităților de a împiedica tranzacțiile ilegale și mai ales folosirea la voia întâmplării a acestor materiale ce pot fi extrem de periculoase.

Zona "gri" care permitea aprovizionarea fără a se ține cont de limita de vârstă și de interdicția de a vinde, respectiv, de a cumpăra "pocnitori" nedestinate utilizării de către persoane fizice era în mediul online, de unde puștii se aprovizionau fără restricții. Așa ceva va fi tot mai puțin posibil, susțin polițiștii, care supraveghează îndeaproape afacerile cu materiale pirotehnice. Astfel, pot ajunge mai ușor la distribuitori și chiar la cumpărători, ne asigură șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase (SAESP) din cadrul IPJ Galați.

"În ceea ce privește monitorizarea internetului, sunt acțiuni specifice ale Poliției Române, care se bazează pe culegerea de informații, pe surse umane, surse deschise, site-uri de socializare unde s-au creat anumite grupuri, anumite rețele, unde se vând inclusiv astfel de materiale interzise, din categoriile F2 și F3, destinate doar pirotehnicienilor. Avem deja dosare întocmite, avem percheziții făcute, urmează să mai facem și altele", a subliniat subcomisarul Daniel Ionuț Pricop, șeful SAESP Galați.

Asta înseamnă că persoanele cu vârste de peste 16 ani pot cumpăra și folosi fără probleme doar articole pirotehnice din categoria F1. Aceste articole prezintă un risc scăzut și sunt în general vulcani, fântâni, făclii, bengaleze, artificii de tort și artificii de brad. Alte materiale, din categoriile F2, F3, F4, T1, T2 și P2, sunt interzise sub sancțiunea unor amenzi usturătoare, ce pot fi aplicate și copiilor, dar și părinților. Între 5.000 și 7.500 de lei este valoarea sancțiunii contravenționale prevăzute de lege, sancțiune ce poate fi aplicată în cazul constatării în flagrant. Un flagrant ce poate fi consemnat, ne asigură polițiștii, și printr-o înregistrare video, urmată, desigur, prin semnalarea incidentului la 112.

Pocnitorile, numai pentru animalele sălbatice

Aceleași consecințe le vor suporta și cei care vor folosi materiale din categoria P1. Aceste pocnitori pot fi comercializate și folosite începând din acest an, dar doar pentru a îndepărta animalele sălbatice, nu pentru a fi aruncate prin tronsoanele blocurilor și parcări. Pentru a înțelege informațiile legate de tipul, destinația și modul de folosire a materialelor pirotehnice, este important ca și cei care le vând, și cei care le cumpără și folosesc să țină cont de câteva aspecte clare. Unul dintre acestea vizează etichetarea produsului.

"Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripționate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum și pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor", a mai precizat subcomisarul Daniel Ionuț Pricop.

Alte interdicții care atrag amenzi

În afară de tipul "pocnitorilor" distractive, este important de știut că și locul și momentul utilizării acestora sunt prevăzute sub anumite condiții. Astfel, se interzice folosirea articolelor pirotehnice:

- între orele 24,00 - 6,00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

- la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la patru niveluri și la mai puțin de o sută de metri față de cele cu peste patru niveluri;

- la o distanță mai mică de 500 de metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

- pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

- la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Peste 6.790 kg de articole pirotehnice descoperite de polițiștii gălățeni în perioada 9-28 decembrie 2022

În perioada 9 – 28 decembrie 2022 polițiștii din cadrul I.P.J. Galați – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat 9 percheziții domiciliare și au desfășurat mai multe acțiuni, în cadrul activităților specifice ce se desfășoară conform Planului de Acțiune „FOC DE ARTIFICII 2022/2023”

Exemplele cele mai semnificative sunt menționate după cum urmează:

La data de 9 decembrie 2022, polițiștii Serviciului A.E.S.P. Galați, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Galați și ai Poliției Municipiului Tecuci – Biroul Criminalistic, au efectuat două percheziții domiciliare, la imobilul și spațiul comercial folosite de către un bărbat cu vârsta de 27 de ani, din comuna Matca, județul Galați, ocazie cu care au fost identificate ca fiind deținute fără drept, în vederea comercializării, următoarele categorii de articole pirotehnice:
– 350 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F2;
– 200 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F3
– 50 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F4;
– 50 kg articole pirotehnice (emițătoare de sunet) din categoria P1.
Întreaga cantitate de articole pirotehnice, în greutate de aproximativ 650 kg, a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor.
A fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, iar după ce a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci, față de acesta s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

La data de 15.12.2022, polițiștii Serviciului A.E.S.P. Galați, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Galați și ai Poliției Municipiului Tecuci – Biroul Criminalistic, au efectuat două percheziții domiciliare la imobilele folosite de către un bărbat, cu vârsta de 37 ani, din municipiul Tecuci, județul Galați, ocazie cu care au fost identificate ca fiind deținute fără drept, în vederea comercializării, următoarele categorii de articole pirotehnice:
– 1650 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) categoria F2;
– 980 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F3;
– 450 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F4;
– 1070 kg articole pirotehnice (emițătoare de sunet) din categoria P1.
Întreaga cantitate de articole pirotehnice, în greutate de aproximativ 4150 kg, a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor.
Și de această dată, a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

La data de 27.12.2022, în jurul orelor 12:00, polițiștii Serviciului A.E.S.P. Galați, au depistat un bărbat de 26 de ani, din municipiul Galați, în timp ce oferea spre vânzare diferite articole pirotehnice, în zona cartierului Micro 21, din orașul de domiciliu.
Asupra acestuia au fost găsite ca fiind deținute fără drept următoarele categorii de articole pirotehnice: O baterie cu 49 focuri, categoria F2, o baterie cu 25 de focuri, categoria F2, o bateria cu 36 de focuri, categoria F2 și 12 bucăți emițătoare de sunet, categoria F2, în cantitate totală de 10 kg.
Întreaga cantitate de articole pirotehnice, a fost indisponibilizată și a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

La data de 28.12.2022, polițiștii Serviciului A.E.S.P. Galați, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Galați, au efectuat 6 percheziții domiciliare în comunele Umbrărești, Independența și Liești, județul Galați, la imobilele folosite de către trei bărbați cu vârstele de 50 ani, 18 ani, respectiv 62 de ani, ocazie cu care au fost identificate ca fiind deținute fără drept, în vederea comercializării, următoarele categorii de articole pirotehnice:
La bărbatul de 50 de ani, din comuna Umbrărești, au fost descoperite: 30 kg articole pirotehnice (emițătoare de sunet) categoria P1; 40 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F2 și 10 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F3.
La perchezițiile efectuate la tânărul de 18 ani, din localitatea Independența au fost găsite: 150 kg articole pirotehnice (emițătoare de sunet) categoria P1; 100 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F2; 100 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F3 și 80 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F4.
La bărbatul de 62 de ani din Liești au fost descoperite 80 kg articole pirotehnice (emițătoare de sunet) categoria P1 și 5 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F2.
Întreaga cantitate de articole pirotehnice, în greutate de aproximativ 595 kg, a fost indisponibilizată și au fost întocmite, în toate cele 3 cazuri, dosare penale pentru comiterea infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

„Atragem atenția cu privire la utilizarea responsabilă a tuturor articolelor pirotehnice, pentru a evita rănirea oricărei persoane și provocarea unor distrugeri (ce reprezintă aspecte ce pot atrage răspunderea penală a autorului), dar pot produce și disconfort prin zgomotele puternice, aspecte ce pot fi sancționate contravențional.” au precizat polițiștii din cadrul I.P.J. Galați – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase. 

Totodată, polițiștii vor verifica, în continuare, respectarea condițiilor de comercializare de către agenții economici, precum și a condițiilor de deținere de către persoane fizice a materialelor pirotehnice.

realitateadegalati.net

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.