dcp100168 Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 Triplă campioană naţională în scaun cu rotile* Alina Puţanu este triplă campioană naţională şi ocupă locul patru pe Europa la power-liftingDin cauza unei erori medicale produse la naştere, Alina Puţanu (21 de ani) a fost condamnată să trăiască într-un cărucior. Cu toate acestea, a luptat cu boala în fiecare zi. Nu a clacat, chiar dacă mulţi se aşteptau să o facă. „Medicii nu i-au spus mamei că va avea gemeni, iar la naştere au apărut complicaţii. Eu m-am născut prima, iar sora mea la o diferenţă de 35 de minute. Ea este perfect sănătoasă, însă eu nu-mi pot folosi picioarele. S-a spus că nu am avut suficient loc să mă dezvolt, deşi am fost în placente diferite”, povesteşte tânăra sportivă. La patru ani medicii i-au operat piciorul stâng. Deşi, iniţial, operaţia părea că a reuşit, la scurt timp boala a recidivat. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic.O lecţie de viaţă!Alina a dovedit că sportul poate fi practicat şi de persoanele care au avut mai puţin noroc în viaţă. În urmă cu şase ani s-a înscris la Asociaţia Sporting Club din Galaţi, locul unde a descoperit pasiunea pentru power-lifting. De atunci nu a lipsit la nicio competiţie sportivă destinată persoanelor cu dizabilităţi, devenind în scurt timp triplă campioană naţională. În prezent, munceşte din greu pentru a-şi îndeplini visul, acela de a concura la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012. La antrenamente o ajută campionul olimpic la haltere Aurel Berbec. „Am început în urmă cu trei ani la campionatul mondial din Grecia. Anul acesta am fost dublă campioană la categoria 60 de kilograme. Sper să pot ajunge şi la campionatele de la Londra, din 2012”, spune interlocutoarea noastră.Când nu face sport, Alina ne-a mărturisit că iubeşte să scrie. „Obişnuiesc să aştern pe hârtie visele mele. Ce mi-aş fi dorit să devin, dacă aş fi fost sănătoasă”.Campionii power-liftingului gălăţeanPower-liftingul este un sport de forţă, care presupune ridicarea halterelor din poziţia culcat. Printre campionii gălăţeni (în scaun cu rotile) la power-lifting se numără campionul Aurel Berbec (deţine mai multe titluri naţionale, trei participări la jocurile olimpice) şi Corina Custură, multiplă campioană naţională.http://www.adevarul.ro/locale/galati/Tr ... 84274.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted August 6, 2010 Author Share Posted August 6, 2010 Alina Puţanu, argint mondial la powerliftingKuala Lumpur, capitala statului Malaysia, a fost, pentru zece zile, şi capitala sportivilor practicanţi ai powerliftingului (haltere ridicat din poziţia culcat), care s-au întrecut în cadrul unei noi ediţii a Campionatului Mondial pentru persoanele cu handicap locomotor. Între cei 400 de sportivi din 56 de ţări s-a aflat şi o foarte mică delegaţie a ţării noastre compusă din sportiva gălăţeană Alina Puţanu şi antrenorul federal Aurel Berbec (şi el gălăţean), cel care o pregăteşte de la începutul carierei.Reprezentanta noastră a concurat la categoria 56 kg - junioare. Alina a încercat la 65 kg, apoi la 67,5 kg, dar ambele tentative au fost ratate! Splendida performanţă a venit odată cu cea de-a treia încercare, când reprezentanta României a reuşit să ridice 67,5 kg, performanţă care i-a adus medalia mondială de argint şi un nou record naţional de senioare. Vechiul record - de 60 kg - îi aparţinea din 2008. Este pentru prima dată când Alina cucereşte o medalie mondială!Alina Puţanu practică această disciplină sportivă de peste patru ani şi reprezintă Sporting Club Galaţi. În competiţiile interne s-a aflat în prim-planul întrecerilor, obţinând mai multe trofee. Pe plan internaţional, a avut o clasare pe locul al patrulea la Campionatul European găzduit de Grecia, în urmă cu trei ani.Alina este studentă în anul al doilea la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii gălăţene "Dunărea de Jos".http://www.viata-libera.ro/articol-Galateana_Alina_Putanu_argint_mondial_la_powerlifting_2.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted July 10, 2011 Author Share Posted July 10, 2011 Campioană gălăţeană, imobilizată într-un scaun cu rotileGălăţeanca Alina Puţanu este vicecampionă mondială la powerlifting, în competiţia de haltere din poziţia culcat pe spate destinată persoanelor cu handicap fizic. Tânăra de 22 de ani nu a putut merge niciodată deoarece suferă de o boală care i-a afectat dezvoltarea picioarelor. La patru ani, medicii au vrut să-i amputeze piciorul stâng.Problemele Alinei au apărut la naştere. În iunie 1989 au venit pe lume două fetiţe gemene, dar din păcate una din ele a fost diagnosticată cu artrogripoză la piciorul stâng. La patru ani a fost operată, dar din neatenţia unei asistente, care a strâns prea tare ghipsul, a făcut hemoragie internă şi totul s-a năruit.De atunci toţi doctorii i-au spus că nu se mai poate face nimic şi ca ar fi mai bine să se resemneze. Cu toate acestea, a luptat cu boala în fiecare zi. Nu a clacat, chiar dacă mulţi se aşteptau să o facă. „Eu m-am născut prima, iar sora mea la o diferenţă de 45 de minute. Ea este perfect sănătoasă, însă eu nu-mi pot folosi picioarele. S-a spus că nu am avut suficient loc să mă dezvolt, deşi am fost în placente diferite. Medicii au vrut să-mi amputeze piciorul stâng, dar tata a refuzat", povesteşte tânăra sportivă.Alina a demonstrat că sportul poate fi practicat şi de persoane cu dizabilităţi. În urmă cu şapte ani s-a înscris la Asociaţia Sporting Club din Galaţi, locul unde a descoperit pasiunea pentru power-lifting (ridicarea halterelor din poziţia culcat). „Sportul m-a ajutat să dau un sens vieţii mele. Am mers la diferite competiţii sportive unde am reuşit să obţin medalii, cum ar fi: aur şi argint la atletism, bronz la baschet în fotoliu rulant. Dar cel mai tare mi-a cucerit inima powerlifting-ul", povesteşte Alina Puţanu.adevarul.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted December 6, 2011 Author Share Posted December 6, 2011 Alina Puţanu va reprezenta România la powerlifting la Jocurile Paralimpice de la LondraPrintre cei 15 sportivi români care vor merge la Londra la jocurile Paralimpice din vara anului viitor se numără şi gălăţeanca Alina Puţanu, vicecampionă mondială la powerlifting, în competiţia de haltere din poziţia culcat pe spate destinată persoanelor cu handicap fizic.La doar 22 de ani, sportiva din Galaţi a reuşit această performanţă deosebită doar pentru că a crezut întotdeauna că acest sport nu este numai pentru bărbaţi. "Ştiţi ce este specific acestui sport? Duritatea şi disciplina, calităţi pe care le găseşti în special la bărbaţi. Puţini mă vedeau având rezultate foate bune. Antrenorul meu a avut încredere în mine şi mi-a inspirat aceeaşi încrerdere şi iată-mă!", spune Alina.Pentru marea provocare de anul viitor, sportiva din Galaţi se pregăteşte de două ori pe săptămână la sală şi zilnic acasă. Face cel puţin 4-5 antrenamente pe zi, însumând cam 2-3 ore. Tânăra sportivă se pregăteşte acum de un program intens, special dedicat competiţiei de anul viitor. O are alături pe sora ei geamănă, care o ajută atât la antrenamente, cât şi în celelate activităţi de zi cu zi.Când nu ridică haltere, Alina este pasionată de calculator şi de... cursurile de la facultate. Este studentă în ultimul an la "Ştiinţe Economice" şi în primul an la "Drept". "M-am înscris anul acesta la a doua facultate într-un proiect finanţat de Uniunea Europeană şi dedicat special şcolirii persoanelor cu dizabilităţi. Sper să termin cu bine prima facultate, anul viitor am licenţa, şi să mă ocup şi de «drept»", ne-a mai precizat sportiva gălăţeană.adevarul.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted January 8, 2014 Author Share Posted January 8, 2014 Alina Puţanu - campioană din scaunul cu rotile* Alina Puţanu, o tânără de 24 de ani fostă vicecampioană mondială la powerlifting, are o nouă pasiune, antrenându-se intens pentru repeta performanţele şi în competiţii de dans sportiv"În viaţă trebuie să treci peste orice greutăţi", un principiu adoptat cu succes de gălăţeanca Alina Puţanu. Ea suferă de la naştere de o boală care afectează dezvoltarea picioarelor şi nu a putut merge niciodată. Peste jumătate dintre cei care suferă de această afecţiune mor din primul an de viaţă, din cauza efectelor bolii asupra sistemului nervos. Nu şi Alina. Mai mult decât atât, gălăţeanca a adoptat un stil de viaţă cu adevărat admirabil.Pentru că a considerat că era cel mai greu sport de care putea să se apuce, Alina Puţanu a început la 14 ani să practice powerlifting, varianta adaptată a halterelor pentru paralimpici, sub îndrumarea lui Aurel Berbec. În 2010 a devenit vicecampioană mondială, în Malaezia, din postura de junior (era cu un an mai mică decât limita de vârstă a celorlalţi participanţi), într-o competiţie la care au concurat peste 400 de sportivi din 56 de ţări. A reuşit la a treia încercare să ridice 67,5 kg, record naţional de senioare. A strâns opt titluri naţionale la Powerlifting şi este legitimată la Sporting Club Galaţi. Locuieşte în prezent cu sora ei geamănă, Elena, pe care o alintă „Zuzu”, la ANL-uri, în zona Billa 2. Pe lângă Elena, care i-a fost alături în cele mai grele momente, mai are doi fraţi.„Sportul mi-a salvat viaţa”Alina zâmbeşte aproape continuu atunci când e cazul să vorbească despre sport şi să povestească cum a reuşit să câştige zeci de medalii.„Pentru mine sportul a reprezentat o rampă de lansare de a ieşi din lumea în care eram. Nu prea ieşeam din casă înainte să mă apuc de astfel de activităţi. Practic, mi-a salvat viaţa. M-am născut cu dizabilitatea, dar am dorit să fac sport. Powerliftingul era cea mai grea disciplină de care mă puteam apuca. A reprezentat cea mai frumoasă experienţă pentru mine, am avut şansa de a călători în alte ţări şi de a urca pe podium”, a spus Alina, care are un singur regret. „Din păcate, n-am reuşit să ajung la Jocurile Olimpice paralimpice din 2012, dar sper să fiu prezentă la Rio”.Dans sportiv, noua pasiuneDupă ce s-a hotărât să facă o pauză de la powerlifting, Alina s-a orientat către dans sportiv, pe care îl practică împreună cu parteneri fără dizabilităţi. „Dansul e noua mea pasiune, e foarte plăcut să fiu pe scenă. Îmi doresc să particip şi la competiţii importante de dans”, a spus Alina, care a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice şi e pe cale să o termine şi pe cea de Drept.Se pregăteşte aproape zilnic şi îşi doreşte să obţină performanţe şi în acest domeniu. „Powerliftingul e un sport foarte dur, m-a învăţat să fiu puternică şi să trec peste greutăţile vieţii. Dansul e altceva, mai mult o pasiune, care mă face să mă bucur de fiecare clipă”.De altfel, Alina are diverse premii obţinute la mai multe discipline sportive, cum ar fi tenis de masă, tenis de câmp, popice, baschet, şi atletism. Ba mai mult, are grijă ca apariţiile sale să încânte privirile celorlalţi, câştigând şi două premii de „the best look” de "Ziua internaţională de solidaritate a persoanelor cu handicap".viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts