Jump to content

Pana de automobil”, premieră la Teatrul Dramatic


Recommended Posts

Posted

Pana de automobil”, premieră la Teatrul Dramatic

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” pregăteşte o nouă premieră. Pe 18 ianuarie va fi gata „Pana de automobil”, de Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Radu Nichifor, un spectacol care va reuni pe scenă „artileria grea” a actorilor gălăţeni, după cum declară directorul Cristian Gheorghe. „Publicul va putea vedea în acest spectacol vedetele teatrului nostru: Stelian Stancu, Vlad Vasiliu, Gheorghe V.Gheorghe, Liliana Lupan, Ioana Citta Baciu, alături de Lucian Pînzaru şi Dan Căpăţână. E un spectacol special, în regia lui Radu Nichifor. Scenografia îi aparţine Vioarei Bara, care a mai lucrat la Galaţi „Celestina”, în regia regretatului Adrian Lupu. Un spectacol despre o întâmplare stranie a unui om care, având un accident, ajunge să locuiască, într-o seară, în aceeaşi casă cu nişte foşti justiţiari - un fost procuror, un fost avocat şi un judecător, care se joacă de-a procesul şi îl implică şi pe acest nou venit în jocul lor. Povestea ia o întorsătură care sper să fie gustată de spectatori”.
„Pana de automobil” se mai joacă pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, în regia Irinei Popescu Boieru, începând din 2011.

Felix Alexa şi Alice Barb vor regiza la Galaţi

Vorbind despre celelalte proiecte ale instituţiei pe anul 2014, directorul dezvăluie: „Pregătim bugetul teatrului pe acest an şi aşteptăm cu înfrigurare validarea organigramei pe care am făcut-o la mijlocul anului trecut, validare pe care mi-o doresc pentru a putea face nişte măriri de salarii, de categorii: sunt oameni care au mai mult de 10 ani aici şi e de bun simţ să se întâmple şi acest lucru.

Pe 8 martie va fi premiera spectacolului „Trei nopţi cu Madox”, de Matei Vişniec, în regia lui Radu Dinulescu, producţie pe care o vom prezenta şi la Festivalul de la Avignon, din acest an. Apoi va veni Felix Alexa, cu un proiect care va ieşi, în premieră, pe 10 mai, încă nu ne-am hotărât asupra textului,  urmat de Cătălin  Vasiliu, cu un spectacol la Sala Studio, iar în iunie, participăm la Festivalul de la Avignon, din Franţa. În septembrie vine Alice Barb, cu „Îmblânzirea scorpiei”, de Shakespeare, iar Festivalul Naţional de Comedie, ediţia a 26-a va fi în octombrie.

Se prefigurează un an extrem de încărcat şi destul de scump. 2014 sper să fie măcar la fel de bun ca 2013. Anul trecut am primit sprijinul celor în subordinea cărora suntem, ca instituţie, iar dacă acest lucru se va întâmpla şi în 2014 va fi, cu siguranţă, un an interesant pentru spectatorii teatrului”, conchide directorul Cristian Gheorghe.

viata-libera.ro

Posted

„Dramaticul” gălăţean începe anul în forţă, cu premiera unei tragi-comedii

„Pana de automobil” este o piesă inspirată de cartea lui Friederich Durrenmatt. Protagonişti sunt „greii” teatrului gălăţean: Ioana Citta Baciu, Gheorghe V. Gheorghe, Liliana Lupan, Stelian Stancu, Lucian Pînzaru, Vlad Vasiliu şi Dan Căpăţână.

Această e genul de carte pe care o alegi dintr-o bibliotecă cu zeci de volume în momente inevitabile, pe care le trăim cu toţii: vizite în care eşti nevoit să aştepţi câteva minute bune, cu singurele alternative uitatul la televizor, pe pereţi, sau cititul unei cărţi. „Pana de automobil” e destul de scurtă încât să nu o laşi neterminata la plecare, şi destul de interesantă încât să nu te plictisească.

Subiectul pare la prima vedere unul comun, o simplă pană, a unui om simplu, cu nimic ieşit din comun. Totul se schimbă însă, în stilul propriu autorului elveţian, până ce ajunge la un final tragi-comic. Scriitura este într-un anumit fel paradoxală, uimitor de lentă şi tărăgănată, însă în acelaşi timp progresând cu fiecare frază.

Ce te-ai face dacă ai fi judecat pentru întreaga ta viaţă de oameni pe care nu-i cunoşti şi care nu acţionează conform unor legi în vigoare? Ce ai face dacă ţi s-ar spune că nici un om nu e nevinovat, şi că va trebui să mărturiseşti una din crimele tale şi să te aperi? Ce ai face dacă nu ai avea convingerea că totul e o glumă, şi că e posibil că aceste acţiuni să aibă repercusiuni neplăcute?

Un pasionant joc de societate pentru serile plicticoase: un om îşi povesteşte viaţa, ascultat de un judecător, un avocat şi un procuror ieşiţi la pensie. Cei trei cred că povestitorul ar trebui judecat pentru una dintre faptele lui. Procesul se desfăşoară la masă, printre hohote de râs şi pahare de vin, iar acuzatul se simte în largul lui: se ştie nevinovat. Domnul Traps, reprezentant oarecare al unei firme de textile, va primi verdictul la sfârşitul nopţii.

V-aţi gândit vreodată care e lucrul cel mai urât pe care l-aţi făcut în viaţă? Care e omul faţă de care sunteţi cu adevărat vinovaţi? Dacă nu ştiţi încă nimic rău despre dumneavoastră înşivă, dacă va simţiţi cu conştiinţă deplin împăcată a un sfat: aveţi grijă să nu rămâneţi în pană, după ce v-aţi cumpărat o maşină nouă şi costisitoare. Şi, mai ales, nu jucaţi cu necunoscuţii jocuri de societate.

Premiera va avea loc sâmbătă, în sala mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, începând cu ora 19.00.

adevarul.ro

Posted

Premieră la Teatrul Dramatic: „Pana de automobil” - o poveste cu suspans

"Îmi pare rău că se termină repetiţiile, pentru că m-am simţit aici ca acasă", spune regizorul brăilean Radu Nichifor

 

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” vă invită sâmbătă, de la ora 19,00, la premiera spectacolului „Pana de automobil”, de Friedrich Durrenmatt, în regia brăileanului Radu Nichifor şi scenografia Vioarei Bara. În distribuţie regăsim nume importante ale Dramaticului nostru: Gheorghe V. Gheorghe, Ioana Citta Baciu, Liliana Lupan, Stelian Stancu, Vlad Vasiliu, Lucian Pînzaru, Dan Căpăţână. 
"Pana de automobil” este, după cum declară regizorul, „o poveste cu suspans, cu umor, o poveste care ne reaminteşte cât de important e hazardul în viaţa unui om. Veţi vedea cum o întâmplare banală îţi poate răsuci viaţa la 180 de grade. Hazardul joacă un rol important şi în viaţa unui regizor şi în viaţa unui actor: spectacolele vin atunci când li se împlineşte timpul. Ca şi oamenii, ele, spectacolele, uneori se nasc cu noroc, alteori mor foarte repede. Sper ca publicul gălăţean să vină cu bucurie la „Pana de automobil”, pentru a-i vedea pe aceşti actori minunaţi pe care îi aveţi. Recunosc, îmi este foarte dor de Mache, Bujor Macrin (n. r. - actorul simbol al teatrului brăilean). Ani de zile m-a rugat să montez la Brăila acest text, însă acolo nu aveam toată distribuţia”, mărturiseşte regizorul.  

„Aveţi, la Galaţi, o garnitură fantastică de actori!”

Radu Nichifor este la prima montare pe scena gălăţeană: „Aveţi aici o garnitură absolut fantastică de actori”, afirmă, cu toată convingerea, regizorul: „Sper ca toată lumea care vine la spectacol să ia din energia şi din vitalitatea domnului Gheorghe V. Gheorghe, din plăcerea cu care a repetat. Dânsul este Abraham, judecătorul, gazda acţiunii, cel care va judeca un proces atipic. Foarte rar mi s-a întâmplat să întâlnesc o actriţă cum e doamna Ioana Citta Baciu care, de la prima lectură, să intuiască perfect unde trebuie să ducă rolul, cu multă delicateţe şi cu multă fineţe. Dumneaei este, în spectacol, Simone, menajera proprietăţii, partenera domnului Gheorghe. Urmează apoi doamna Liliana Lupan, o actriţă de care recunosc că am fost îndrăgostit. Dumneaei este naratorul acţiunii şi umanizează foarte bine povestea, îi dă o căldură extraordinară. Aveţi aici un actor pe care aş vrea să vi-l fur – pe Lucian Pînzaru, e într-o formă extraordinară, are forţă, umor, fantezie, este un actor perfect. Spectacolul pe el este centrat. E o mare bucurie pentru mine, ca regizor, să văd cum preia rolul Alfredo şi îl împlineşte foarte frumos, ducându-l în nişte zone unde şi eu, ca regizor, rămân spectator! Sunt puţini actori buni cu adevărat, iar Lucian este unul dintre ei!”, mărturiseşte regizorul.

„Actori care au mii de ore pe scândură împreună”

„Dan Căpăţână este pentru mine o altă surpriză plăcută, m-a impresionat prin discreţie şi prin calitatea umană”, mai spune Radu Nichifor, adăugând: „E important ca un actor să-şi facă treaba foarte bine într-un rol aparent de mică întindere, să nu încerce să-şi facă loc cu coatele şi să ţină la echipă. I-am lăsat un pic mai la urmă pe domnul Vasiliu şi pe domnul Stancu. Un actor cu o rasă aparte, cum e domnul Stelian Stancu, şi cu o candoare comică foarte plăcută, iar domnul Vasiliu are un personaj cu o frângere dramatică, e responsabil cu accentuarea părţii dramatice în spectacol. Dumnealor au şi o rivalitate în spectacol, Stelian Stancu este procurorul care acuză, iar Vlad Vasiliu este avocatul apărării, e ca un meci început în urmă cu 30-40 de ani între ei, care se continuă şi pe acest caz. Îi leagă, deopotrivă, o prietenie, dar şi o rivalitate. Se simte, în fiecare replică, faptul că toţi aceşti actori au jucat zeci de ani împreună, au mii de ore pe scândură, împreună”, declară regizorul.

„Am trăit aici o sărbătoare continuă”

Pe scenă sunt vreo 2.000 de trandafiri roşii care alcătuiesc grădina judecătorului Abraham. Mare parte din spectacol se joacă în sală, nu pe scenă: „Diagonalele libere ale sălii m-au inspirat, astfel că, în aproape 80 la sută din timpul spectacolului actorii sunt în sală, foarte aproape de public”, explică regizorul, care recunoaşte, totodată, că a rămas impresionat de atmosfera din teatrul gălăţean: „Îmi pare rău că se termină repetiţiile, pentru că m-am simţit aici ca acasă. Şi când spun asta, mă refer la întreg colectivul. Rar se întâmplă, când intri într-un teatru, gardianul să-ţi ureze o zi bună, este o umanitate făcută din mici amănunte, dar care contează şi pe care nu o găseşti în altă parte. Am avut sentimentul că am trăit, cât am lucrat la acest spectacol, o sărbătoare continuă”, conchide Radu Nichifor.
Sâmbătă, la ora 19,00, va fi premiera, iar duminică, la ora 19,00, se va juca al doilea spectacol. Preţul biletelor este de 18,9 lei.

viata-libera.ro

Posted

“Pana de automobil” - procesul de conştiinţă al fiecăruia

Actorii Teatrului Dramatic “Fani Tardini” împreună cu regizorul Radu Nichifor şi scenograful Vioara Bara ne oferă prin spectacolul “Pana de autombil”, a cărui premieră a avut loc sâmbătă, un regal al frisonului. “Pana de automobil” constituie acel “accident” care ne obligă să ne vedem aşa cum nu ne-am gândit, poate, niciodată. Este procesul de conştiinţă al fiecăruia, în urma căruia ne dăm seama că toţi suntem mai mult sau mai puţin vinovaţi faţă de semeni, direct ori indirect.
De fapt, ce se petrece în spectacolul pus în scenă de regizorul Radu Nichifor: un reprezentant al unei firme de textile, Alfredo Traps (Lucian Pânzaru), are o pană de automobil şi este obligat, astfel, să înnopteze undeva. Este direcţionat către casa unui judecător, Abraham Wucht (Gheorghe V. Gheorghe), un pensionar simpatic care îşi umple timpul cu grădina lui trandafiri. La cină, vânzătorul de textile este angrenat de către judecător şi alţi prieteni ai săi, un avocat (Vlad Vasiliu), un procuror (Stelian Stancu) şi, pare-se, un călău (Dan Căpăţână) în jocul lor de-a procesul. Într-un cadru relaxat, cu multă mâncare, dar şi foarte mult alcool, Traps (numele m-a dus cu gândul la termenul din limba engleză “trap” - capcană) este aţâţat să povestească despre viaţa lui şi devine acuzat. Povesteşte degajat, ba cu plăcere chiar, tot felul de detalii, care, dacă la început nu consideră că l-ar incrima, sfârşesc prin a-l convinge că este vinovat.
Prin “Pana de automobil” îl regăsesc pe Friedrich Durrenmatt, autorul textului, oarecum dostoievskian. Aşa cum în “Fraţii Karamazov”, toţi fraţii sunt vinovaţi de uciderea tatălui, unul prin idee, unul prin dorinţă, altul prin act, iar ultimul prin faptul că a lăsat să se întâmple crima, tot aşa pare să ne spună şi Durrenmatt că nu există om nevinovat. O idee neliniştitoare, care îţi naşte anxietăţi, cu atât mai mult cu cât regizorul brăilean aduce toată mişcarea printre spectatori. Judecătorul, procurorul, avocatul şi cel judecat se plimbă printre oamenii din sala de spectacol. Ba mai mult, cel judecat la un moment dat este spectator la reconstituirea propriei crime şi aplaudă arzător inteligenţa “spectacolului”.
Îţi vine să îi spui lui Traps: eşti judecat, netotule, te scot vinovat şi tu, propriu-zis, n-ai comis nicio crimă. Îţi vine să râzi, dar mai mult eşti nedumerit, pentru că, pentru numele lui Dumnezeu, personajul ăsta e printre noi şi este bucuros de spectacol. Cel judecat poate fi oricine din sală. Fiecare detaliu se leagă minunat unul de celălalt.
Despre cei cinci actori nu pot spune decât că fac o echipă unită, pe cinste. Se vede că se ştiu unii pe alţii, că au experienţă. Naturaleţe în toate nuanţele trăirilor, în beţie, exasperare, în lipsa de seriozitate şi în seriozitate. În spectacol apar şi actriţele Liliana Lupan, care, cu un vibrato care-i nelinişteşte până şi pe morţi, îi dă viaţă Naratorului, şi Ioana Citta Baciu, care o interpretează pe Simone, menajera proprietăţi, al cărei râs anunţă spectatorul să se aştepte la ce-i mai rău.
Este un spectacol ireproşabil, duceţi-vă la teatru, n-o să regretaţi!

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.