Jump to content

Atlas SA şi-a cerut falimentul


dcp100168

Recommended Posts

Profit în scădere la Atlas

Compania Atlas Galaţi, specializată în reparaţii de autovehicule, motoare şi utilaje, a obţinut în 2007 venituri totale de 30,7 milioane lei (9,2 milioane euro), în scădere cu 8,2% faţă de anul anterior, iar profitul net s-a diminuat de circa trei ori, la 545.000 lei (163.000 euro). Compania a avut anul trecut cheltuieli totale de 30 milioane lei (circa 9 milioane euro), cu 1,3 milioane lei sub nivelul din 2006, se arată în raportul financiar preliminar publicat de companie pe piaţa Rasdaq. În aceeaşi perioadă, cifra de afaceri a companiei a scăzut la 28,1 milioane lei (8,4 milioane euro), de la 31 milioane lei în anul anterior. Compania, înfiinţată în anul 1977, deţine circa 300 de autovehicule de transport şi 130 de utilaje de construcţii adaptate transporturilor naţionale şi internaţionale. Firma realizează, de asemenea, reparaţii auto prin intermediul unor unităţi service autorizate Scania şi Iveco, prestează servicii de inspecţie tehnică periodică, comercializează şi montează tahografe şi limitatoare de viteză. Compania are un capital social de cinci milioane lei şi este listată pe piaţa Rasdaq. Acţionarul principal, cu 50,36% din acţiuni, este firma Data Consult, iar SIF MOldova deţine 33,99% din titluri.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Statul îşi vinde pachetul de 1% din acţiunile Atlas SA

Guvernul României, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a luat decizia de a-şi vinde acţiunile pe care statul le mai deţine la SC Atlas SA Galaţi, firma controlată de familia fostului senator PDL Marius Necula. În prezent, pachetul majoritar de acţiuni la Atlas SA este deţinut de SC Data Consult SRL, cu 50,36 % din acţiuni, firmă a familiei Necula, urmată în structura acţionariatului de SIF Moldova, 33,99 % din acţiuni, persoane fizice - 12,39% din acţiuni, persoane juridice - 2,27%, ultimul dintre acţionarii Atlas SA fiind Guvernul României, respectiv AVAS, cu mai puţin de un procent din acţiuni. Mai precis 0,96 %. AVAS a dat publicităţii anunţul conform căruia vinde cele 485.385 acţiuni pe care le mai deţine la Atlas SA, la preţul de 0,4409 lei/acţiune, preţul total al pachetului de acţiuni fiind de 214.006 lei.

Reamintim că Atlas SA, fosta societate de stat Întreprinderea de Utilaje Grele pentru Construcţii de pe platforma Sidex, asigura înainte de 1989 utilajele grele necesare pentru construirea şi lucrările de reparaţii la combinatele siderurgice de la Galaţi, Călăraşi, Hunedoara şi Reşiţa. Întreprinderea de stat a fost implicată şi în construirea complexului de la Krivoirog (Ucraina). În prezent, Atlas SA are ca principal obiect de activitate construcţiile civile şi industriale, transporturi rutiere de mărfuri, de persoane şi transporturi specializate şi agabaritice. La data de 30 septembrie 2012, ATLAS SA se înregistra cu un profit de 1.528.012 lei.

În prezent, Atlas SA deţine lucrările de construire a centurii sud-vest a municipiului Tecuci, în calitate de subcontractor al firmei portugheze Soares da Costa, cea care a câştigat licitaţia organizată de CNADR. Contractul de construire a şoselei de centură cu lungimea de 7 km este în valoare de 49,01 milioane lei, adică 11,27 milioane euro.

Metoda prin care va fi vândut pachetul de acţiuni al AVAS este „vânzare specială la ordin”. Societăţile de Investiţii Financiare interesate de cumpărarea acţiunilor AVAS au termen ca până pe 29.01.2013, ora 12.00, să depună oferte ferme la Direcţia Monitorizare Participaţii şi Privatizare Societăţi din Portofoliu, din Bucureşti.

Firma Data Consult SRL Galaţi, care deţine controlul la Atlas SA a fost înfiinţată de Marius Necula în 1994, când s-a înscris în PDSR şi devenea expert la FPP 2 Moldova. Pe atunci era un apropiat al senatorului PDSR Ilie Plătică Vidovici, cei doi fiind asociaţi în firma Mims Press SRL Galaţi. SC Data Consult SRL Galaţi, a fost înfiinţată pe 12.09.1994. În 1999, odată cu ascensiunea sa în ierarhia PSD Galaţi, Marius Necula a trecut firma pe numele părinţilor, Georgeta şi Radu Necula. În declaraţia de interese nr. 38/15.12.2008, senatorul Necula declara că deţine 80% din părţile sociale ale Data Consult, în valoare de 42.320 lei, iar în alte două declaraţii de interese ulterioare, din 15 şi 24 iunie 2009, susţinea că este asociat unic la această firmă.

În vara lui 2010, când a izbucnit scandalul sălilor de sport ale căror contracte fuseseră încheiate de Ministerul Dezvoltării cu Atlas SA, senatorul Marius Necula preciza cum stau lucrurile în privinţa părţilor sociale de la Data Consult SRL: „În ceea ce priveşte Data Consult, am cesionat părinţilor mei acele părţi sociale acum 11 ani. Între timp, tatăl meu a decedat. După ce se va face dezbaterea succesorală, doresc să reiau aceste părţi sociale”. Părţile sociale sunt deţinute şi în prezent de mama fostului senator.

Familia ex-senatorului Necula controlează mai multe firme. Pe 12.03.2002, a fost înfiinţată SC Data Soft SRL, cu obiect de activitate „consultanţa şi furnizarea de produse software”, iar pe 08.08.2003 a fost înfiinţată SC Data Land SRL, ce se ocupă de „cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase şi plantelor cu seminţe oleaginoase”. Pe 10.02.2006, a înfiinţat SC Data Sab Impex SRL Galaţi, de „intermedieri în comerţul cu material lemnos şi materiale de construcţii”. Apoi, pe 03.05.2006 a fost înfiinţată SC Data Invent SRL Galaţi, care se ocupă de valorificarea invenţiilor, iar pe 12.10.2006 a apărut şi SC Data Ecotech Gie SRL, al cărui obiect de activitate este „cercetare-dezvoltare în alte ştiinţe naturale şi inginerie”. Ar mai fi SC Data Construct SRL Galaţi, a cărei activitate a fost suspendată pe 06.07.2009. Toate cele 7 firme „Data SRL” au sediul pe str. Domnească nr. 117.

La recentele alegeri parlamentare, senatorul Marius Necula a candidat în Colegiul 1 Senat la Brăila, pe listele PPDD, obţinând 12.291 voturi. A ratat obţinerea mandatului de senator la redistribuire, mandatul fiind obţinut de celălalt candidat la Senat pe listele PPDD Brăila, Mihai Dănuţ, care a obţinut 12.604 voturi.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Angajaţii Atlas, neplătiţi de două luni

* Peste o sută de oameni de la Atlas ar urma să fie disponibilizaţi, iar firma să fie spartă în bucăţi

Ultimii bani pe care i-au încasat angajaţii Atlas au reprezentat lichidarea pe mai şi jumătate din avansul pe iunie, ambele plăţi fiind efectuate în luna august. Directorul general, ing. Elena Costin, a dat din colţ în colţ în momentul în care am fost săptămâna trecută la dumneaei să aflăm motivele. Nu a vrut să fie înregistrată în momentul în care a negat existenţa unor  dificultăţi la plata salariilor, însă a admis că ar putea exista probleme din cauza unor încasări întârziate. La finalul săptămânii trecute, după alte insistenţe, ne-a trimis un fax prin care admite că firma este în urmă cu plata salariilor. „În ce priveşte achitarea drepturilor salariale vă facem cunoscut că suntem în urmă cu o lună, urmând ca plăţile să se reglementeze, prin recuperări succesive până la finele lunii septembrie 2013. Cauza principală o reprezintă proiectul „Construcţia Variantei de Ocolire Tecuci”, unde antreprenorul principal Soares da Costa Portugalia, printr-un management deficitar şi o slabă finanţare a lucrării, nu achită, conform termenilor contractuali, fondurile necesare - inclusiv societăţii Atlas, subcontractant oficial - pentru desfăşurarea activităţii în şantier”, se arată în faxul ştampilat şi semnat de către doamna Elena Costin.

Datorii la stat şi proiecte în derulare

Atlas S.A avea, potrivit site-ului ANAF, în luna iunie, 1.128.453 de lei datorii la stat, asigurări sociale, de şomaj şi de sănătate. De atunci, cu siguranţă, obligaţiile au crescut. La acestea se adaugă datoriile pe care, potrivit angajaţilor firmei, le mai are şi către societăţi cu care aceasta colaborează. Societatea Atlas a încheiat anul trecut, potrivit site-ului Ministerului de Finanţe Publice, cu un profit net de 334.009 lei şi cu un număr mediu de angajaţi de 398, în timp ce în 2011 a avut un profit de 187.739 de lei şi 364 de angajaţi. Aşadar, cel puţin până la finele anului 2012, firma înregistra o creştere.
Cu toate datoriile şi întârzierile salariale, conform directoarei Atlas, firma este în continuare pe creştere. „Cifra de afaceri, cât şi profitul pe anul 2013 se estimează a fi în continuare în creştere faţă de anul 2012, având în vedere proiectele pe care Atlas le are în derulare”, mai arată faxul trimis de către directoare. Pe lângă aceasta, ea se laudă şi cu o strategie managerială care implică parteneri externi cu care tratează în privinţa dezvoltării unor activităţi în Galaţi. Aşa este, firma are proiecte în derulare, dar directoarea uită să spună că termenul lucrărilor este de mult timp depăşit.

Contracte neduse la capăt

În noiembrie 2011, Atlas câştiga contractul scos la licitaţie de către Primăria Galaţi pentru lucrări de modernizare a două loturi de străzi din Valea Oraşului, în valoare de 5,5 milioane de lei. Lotul I cuprindea străzile Gloriei, Sculpturii, Canalului şi Vidra, iar Lotul II străzile Daciei, Sălişte, Sulinei, Ghecet şi Elicei. Lucrările la Lotul II nu sunt finalizate nici acum, cu toate că trebuiau terminate de la sfârşitul anului trecut.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, firmei i s-a prelungit atunci termenul de finalizare al proiectului cu şase luni şi i se stabiliseră penalităţi de doi la sută din valoarea rămasă neexecutată. A fost depăşit şi termenul acela. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, strada Sălişte a fost predată, dar mai este de lucrat la Sulinei. „N-au explicat de ce. Este o situaţie tristă pentru mediul de afaceri din Galaţi”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, lăsând să se înţeleagă că municipalitatea cunoaşte situaţia firmei. Ba, mai mult, întrebat ce va face Primăria dacă firma va dispărea, purtătorul de cuvânt a spus: „Sperăm să nu se ajungă aici. Dar, dacă se va întâmpla, vom fi nevoiţi să continuăm lucrarea cu alţii”. Potrivit unor angajaţi Atlas, firma ar urma să fie spartă în două, trei firme mai mici.

Peste 100 de angajaţi vor fi disponibilizaţi

Potrivit unor informaţii pe care le deţinem, de la Atlas ar urma să plece aproximativ 120 de oameni şi nu e vorba numai despre cei care lucrează pe şantier. Deja au fost disponibilizaţi vreo 20 de angajaţi, iar concedierile se pare că sunt făcute în tranşe, pentru a se evita o concediere colectivă. Răspunsul directoarei în acest sens este că nu se fac disponibilizări, ci doar se termină contractele încheiat pe perioade determinate. „Se cunoaşte faptul că în domeniul construcţiilor personalul calificat are cel mai ridicat procent de fluctuaţie. Din numărul total de 380 angajaţi Atlas, un procent de circa 40 la sută sunt cu contract pe perioadă determinată şi îşi desfăşoară activitatea pe şantiere”, mai arată faxul Atlas.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Atlas SA şi-a cerut falimentul

Consiliul de Administraţie al societăţii ATLAS SA a hotărât, la sfârşitul lunii decembrie 2013, să introducă de bună voie cererea pentru deschiderea procedurii insolvenţei, conducerea conştientizând situaţia financiară dezastruosă în care a ajuns firma. De altfel, pe parcursul întregului an 2013, salariaţii au fost disponibilizaţi în număr mare, iar multe dintre bunurile societăţii, puse sub sechestru de creditori.

Deşi, pe de o parte, nu mai departe de luna octombrie 2013, era scoasă la licitaţie baza sportivă Atlas de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi, pe de altă parte acţionarii visau la investiţii megalomanice. În şedinţa din 21 octombrie 2013 a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) s-a propus spre aprobare achiziţionarea unui teren în vederea dezvoltării unor proiecte imobiliare, dar şi înfiinţarea unui parc industrial şi tehnologic în incinta SC Atlas SA. Mai mult de atât, SC Data Consult SRL Galaţi, deţinătoarea a 50,3% din capitalul social al SC Atlas SA, solicita ca în cadrul acelei AGA să se aprobe şi achiziţionarea unei invenţii în scopul introducerii prototipului în producţia de serie.  

Societatea ATLAS a fost înfiinţată în anul 1977, sub denumirea I.U.G.C (Întreprinderea de Utilaje Grele pentru Construcţii) Galaţi. Compania a fost înregistrată ca societate pe acţiuni, cu denumirea prezentă de ATLAS SA, în urma reorganizării şi restructurării activităţii, în anul 1991, şi a participat la construirea platformelor siderurgice din Galaţi, Călăraşi, Târgovişte şi a asigurat echipamente de construcţii tuturor combinatelor siderurgice din România. Atlas a executat lucrări în Federaţia Rusă şi Ucraina la Combinatul de la Krivoi-Rog.

De la înfiinţare şi până în prezent, societatea a înregistrat mai multe etape de modificare a capitalului social şi a trecut printr-un proces de divizare parţială. Una dintre societăţile apărute ca urmare a divizării, SC Truks Sales Service SRL Galaţi, cu asociat unic SC ATLAS SA, a intrat în insolvenţă în luna mai 2010.

Societatea deţine în proprietate terenuri şi clădiri în suprafaţa totală de 221.647 mp, din care suprafaţa construită este de 32.612,30 mp.

Capitalul social este împărţit în 50.116.266 acţiuni nominative, acţionarii societăţii fiind Data Consult SRL Galaţi cu 50,3%, SIF Moldova cu 33,9%, alţi acţionari au în total 14,6 % iar AVAS Bucureşti are 0,9685% din acţiuni.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Insolventele se tin “scai” de constructori: Atlas SA Galati a intrat in incapacitate de plata

Atlas SA, unul dintre marii constructori galateni, cu afaceri de peste 6 milioane de euro la nivelul anului 2012, a intrat in insolventa, potrivit Bursei de Valori Bucuresti (BVB), unde compania este inregistrata cu simbolul ATLK. Termenul limita de inscriere la masa credala este 14 martie 2013.

Pana la finalul anului trecut, obligatiile restante la bugetele de stat ale Atlas SA depaseau 3 milioane de lei.

Principalii actionari ai companiei sunt Data Consult SRL Galati, firma detinuta de fostul deputat Marius-Gerard Necula, SIF Moldova si AAAS Bucuresti (fosta AVAS).

Nu este pentru prima data insa cand grupul de firme ale Atlas SA simte gustul insolventei. Cea de-a doua firma a grupului, Trucks Sales Service SRL, dealer regional Scania, unul dintre cei mai mari producatori de camioane din lume, este in procedura de insolventa din anul 2010.

Companiei se afla in prezent in mai multe procese, avand statutul de parat in mai multe dosare.

Infiintata in anul 1977 sub denumirea IUGC (Intreprinderea de Utilaje Grele pentru Constructii) Atlas Galati isi dobandeste numele in titulatura "Societate Comerciala pe Actiuni" in urma reorganizarii si restructurarii activitatii din anul 1991. Incepand cu anul 2004, compania Atlas SA si-a diversificatserviciile oferite, devenind grup de firme, constituit din: ATLAS (constructii si transport)si Trucks Sales Service (Dealer Regional SCANIA). Atlas este specializata in constructii civile si industriale, lucrari de protectie a mediului, de constructii a drumurilor, constructii hidrotehnce, extragerea si sortarea produselor de balastiera, precum si vanzari de autovehicule sau utilaje de profil.

De-a lungul anilor, compania Atlas SA a participat si a castigat mai multe licitatii in judetul Galati, pentru dezvoltarea de sali de sport, in reabilitarea unei statii de pompare sub presiune sau mai multe lucrari pentru reabilitarea unor conducte de alimentare cu apa.

Portofoliu de lucrări Atlas SA

Potrivit datelor publicate pe Ministerul de Finante, compania Atlas SA Galati a raportat in anul fiscal 2012 un rulaj de 6,6 milioane de euro si un profit de aproximativ 75.000 de euro.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Venituri sensibil mai mari la Atlas SA

Aflată în procedura insolvenței încă din anul 2014, societatea gălățeană Atlas SA (ATLK) raportează - prin administratorul judiciar desemnat - rezultate financiare îmbunătățite la 30 septembrie 2019, față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de Bursa de Valori București (BVB). Astfel, notăm o majorare considerabilă a veniturilor, cu aproape 500.000 de lei, în timp ce cheltuielile au cunoscut la rândul lor o scădere cu circa 135.000 de lei, ceea ce determină un rezultat net pe plus. Totodată, în raport se menționează că societatea continuă, prin asocierile dezvoltate, executarea de diverse lucrări de construcții, reparații și modernizări în municipiul și în județul Galați, inclusiv închirieri de mijloace de transport și utilaje. Capitalul social al operatorului economic Atlas SA, în valoare de 5,01 milioane de lei, este împărțit în 50,1 milioane de acțiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei. Acționar majoritar este Data Consult SRL Galați, ce deține peste 50% din capital, în timp ce 34% se află în posesia SIF Moldova. Din cauza insolvenței, Atlas SA este suspendată la tranzacționare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.