dcp100168 Posted June 3, 2008 Posted June 3, 2008 Criză de heparină la Spitalul JudeţeanSpitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" din Galaţi se confruntă cu o criză acută de anticoagulant, stocurile existente de heparină fiind păstrate doar pentru cazurile de extremă urgenţă. "Nu mai avem heparină la Spitalul Judeţean, în afară de un stoc de rezervă suficient pentru două-trei cazuri. Vorbim de pacienţii a căror viaţă este pusă în pericol", a declarat, astăzi, directorul Autorităţii de Sănătate Publică a judeţului Galaţi, dr. Sorin Ungurianu.Heparina este un medicament care împiedică coagularea sângelui, fiind astfel vital pentru unităţile de primire urgenţe şi pentru secţiile de cardiologie şi chirurgie ale spitalelor. Substanţa este necesară şi pentru dializă. Spitalul Judeţean din Galaţi este nevoit să utilizeze acum medicamente care conţin substanţe cu proprietăţi similare, dar care nu sunt fel de eficiente. "Funcţionăm cu stocuri de inohep. Heparina este, însă, cea mai indicată", a afirmat Ungurianu.La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a recunoscut că sunt probleme cu stocurile de heparină din spitale, dar a precizat că această criză se manifestă în toate statele europene. "Criză de heparină în România nu există. Există criză de heparină în Uniunea Europeană. Agenţia Europeană a Medicamentului a scos de pe piaţă toate stocurile de heparină sodică după ce s-a constatat că la un furnizor - nu-i pot spune numele - a existat materie primă importată dintr-o altă ţară care pune în pericol viaţa oamenilor", a spus ministrul. El a adăugat că Ministerul Sănătăţii nu are atribuţii să achiziţioneze medicamente pentru spitale şi şi-a exprimat speranţa ca, prin importatorul de stat Unifarm, să refacă stocul de heparină în aproximativ zece zile.http://www.realitatea.net/spitalul-jude ... 93086.htmlAlte spitale in "nevoie"Spitalul "Anton Cincu" din Tecuci, unitate importanta prin faptul ca deserveste partea de nord-vest a judetului, nu a intrat inca pe stoc 0 de heparina, dar nici nu o duce pe roze. "Am reusit sa ne facem stocuri mai mari deoarece am gasit intr-o anumita perioada preturi mai bune. Noi folosim mai ales heparina fractionata si aici inca nu suntem descoperiti, desi reusim cu mare dificultate sa mentinem si stocurile. Avem in schimb probleme mai mari in ceea ce priveste asigurarea aprovizionarii cu gentamicina", a precizat directorul spitalului tecucean, dr. Dragos Teodoru.Spitalul de Copii are inca pe stoc acest medicament, greu mentinut, a precizat directorul medical al unitatii, dr. Florin Iordache. Insa aici heparina nu este la fel de frecvent utilizata ca la Spitalul Judetean sau Spitalul "Anton Cincu".http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2
Relu Posted June 3, 2008 Posted June 3, 2008 Am auzit ştirea la radio, pe la 3 ... onorabilul dom' ministru cică nu e nici o problemă, dacă un spital nu are poate să ceară de la alt spital, unde sunt stocuri :shock: Cum de-l mai rabdă ăştia în guvern? :evil:
dcp100168 Posted June 5, 2008 Author Posted June 5, 2008 Rezolvare temporara in criza heparinei18.000 de flacoane continand heparina sodica au fost deblocate ieri de Agentia Nationala a Medicamentului la cererea Ministerului Sanatatii Publice. Masura a fost luata pentru a rezolva situatia de criza aparuta in mai multe spitale din tara, printre care si Spitalul Clinic de Urgenta din orasul nostru, privind aprovizionarea cu acest medicament.Stocul, care de ieri dupa-amiaza a inceput sa fie impartit spitalelor, a fost mai intai supus unei analize spectroscopice suplimentare pentru determinarea impuritatilor, analiza solicitata de Agentia Europeana a Medicamentului. Rezultatul analizei permite punerea heparinei în consum fara periclitarea sanatatii pacientilor.Conform raportarilor fiecarui spital cu probleme, cele 18.000 de flacoane pot acoperi necesarul pentru trei-patru saptamâni. Tot ieri depozitul Companiei Nationale Unifarm a intrat în posesia a 50.000 de flacoane de heparina importate în regim de urgenta de MSP. Pentru a fi puse în consum si acestea vor fi supuse analizei spectroscopice suplimentare solicitate de aceeasi agentie. Dupa obtinerea rezultatului cele 50.000 de flacoane vor fi, de asemenea, distribuite spitalelor."In aceasta situatie se poate spune ca problema a fost rezolvata. Noi reusisem sa tinem cat de cat situatia sub control aici, la Galati. Sa speram ca nu vor mai aparea astfel de blocaje in continuare", a declarat directorul Autoritatii de Sanatate Publica, dr. Sorin Ungurianu.Totodata Ministerul Sanatatii a precizat ca problemele temporare de aprovizionare cu heparina nu se datoreaza presupuselor neîntelegeri dintre minister si distribuitori. Retragerea heparinei din spitalele din UE, deci si din România, s-a facut ca urmare a unei masuri impuse de Agentia Europeana a Medicamentului dupa descoperirea unor impuritati care alterau calitatea heparinei.http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7
dcp100168 Posted June 5, 2008 Author Posted June 5, 2008 Am auzit ştirea la radio, pe la 3 ... onorabilul dom' ministru cică nu e nici o problemă, dacă un spital nu are poate să ceară de la alt spital, unde sunt stocuri :shock: Cum de-l mai rabdă ăştia în guvern? :evil:Sincer să fiu, Sănătatea este unul dintre puţinele domenii în care s-a mai făcut câte ceva în ultima vreme. Şi în ciuda faptului că medicii tineri şi asistentele pleacă în străinătate (chestie care se întâmplă în toate domeniile, şi în multe fenomenul este chiar mai "urât"), la farmacii nu mai sunt cozi la început de lună, nu mai sunt datorii istorice de ani de zile către importatorii de medicamente, fiecare român a făcut un set de analize (eu, unul, nu cred că m-aş fi dus de "bunăvoie"), medicii de familie au salarii mult mai mari, toate oraşele importante au primit bani pentru câte un spital nou (că la Galaţi nu s-a început construcţia e altă poveste) şi exemplele pot continua... Pe scurt, eu i-aş da notă de trecere lui Nicolaescu, iar în comparaţie cu alţi colegi de Guvern ar fi chiar premiant!
tigeratlantic9945 Posted June 6, 2008 Posted June 6, 2008 Nici un spital din Galati nu are....e adevarat ca si in Franta si Italia (asa am auzit) exista aceleasi probleme
Recommended Posts