Jump to content

Pâinea colorată artificial a fost interzisă


dcp100168

Recommended Posts

Pâinea colorată artificial a fost interzisă

* Colorantul „caramel” nu mai poate fi folosit în panificaţie, aşa că pâinea neagră se va face doar din făină neagră * Se ridică restricţia la gramaj în privinţa tuturor tipurilor de pâine

De săptămâna viitoare, nu vom mai găsi pe rafturile magazinelor pâine neagră colorată artificial cu caramel. De pe 15 ianuarie intră în vigoare un ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, conform căruia caramelul va putea fi utilizat doar la fabricarea pâinii cu malţ. Cu alte cuvinte, dacă până acum existau mari şanse să plecăm din supermarket cu pâinea vopsită, de acum ni se oferă garanţia că mâncăm mai sănătos, aşa cum spun nutriţioniştii.

„Era înşelătorie şi la preţ”

Sfatul specialiştilor în nutriţie este să reducem cantitatea zilnică de pâine şi să o alegem, pe cât se poate, pe cea neagră. Care, până acum, nu prea era obţinută din făină neagră. Producătorii care "umblau cu pâinea vopsită" trebuie să îşi schimbe ingredientele, până miercurea viitoare, când intră în vigoare schimbarea legislativă.
„Interzicerea caramelului este o măsură foarte bună. Acum este o semi-înşelăciune, o parte din pâinea neagră fiind obţinută din făină albă, dar colorată artificial. Înşelăciunea este, în plus, şi la preţ, acesta fiind mai mare decât în cazul pâinii albe”, spune decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Petru Alexe.

Pâinea albă rămâne în topul preferinţelor

„Noi facem pâine neagră cu tărâţe, o pregătim chiar aici. Miezul trebuie să miroasă a tărâţe, trebuie să aibă gust dulceag. Iar dacă ar fi avut caramel, ar fi fost colorată precum cacaua”, ne-a spus vânzătoarea de la mica brutărie de pe Strada Basarabiei, unde o astfel de pâine, de 300 de grame, costa 90 de bani, spre deosebire de doar 70 de bani, cât costa cea albă. Deşi este mai sănătoasă, pâinea din făină neagră nu e preferata românilor, conform statisticilor. Cât am stat noi la brutărie, niciuna dintre cele 7-8 persoane care a făcut vânzare nu a cumpărat pâine neagră, deşi vânzătoare declară că, în ultima perioadă, se caută ceva mai mult acest sortiment. „De obicei iau pâine intermediară, mi se pare cea mai sănătoasă”, ne-a spus doamna Elena Merlan, care ceruse două pâini albe, mari. Lenuţa Mitrea (39 de ani) pregăteşte des pâine de casă, dar cumpără şi din cea albă, doar pentru sandvişurile copiilor.

Cum alegem sănătos?

De altfel, din varietatea de produse de la galantare, nici nu ştii ce să alegi, ca să mănânci mai sănătos. Doar într-un singur magazin am găsit franzelă, pâine fără sare, graham, împletită, cu cartofi, cu susan, integrală, intermediară, pâine neagră de casă. „După pâinea neagră realizată din făină neagră, cea mai sănătoasă pâine de pe piaţă este pâinea albă simplă, din ingredientele tradiţionale - făină, drojdie, apă şi sare - al cărei termen de valabilitate este 24 de ore”, mai aflăm de la nutriţioniştii de la Facultatea de Ştiinţa Alimentelor. Ca urmare, o pâine cu termenul de valabilitate mai mare are cu siguranţă adaosuri care să-i prelungească prospeţimea şi, este, deci, mai puţin indicată dacă ţinem la sănătate. În acest sens, citirea ingredientelor de pe etichetă ar trebui să ne ajute să alegem mai uşor.
„Aleg pâinea la întâmplare, iar dacă îmi place gustul, o caut în continuare”, recunoaşte doamna Maria Manea (60 de ani), care luase o pâine de secară feliată.
Pâinea pe care o punem zilnic pe masă nu ar trebui să fie una luată "în orb", de vreme ce o consumăm în cantitate foarte mare. Cu cele 7,5 kilograme de pâine mâncate pe săptămână, românii sunt cei mai mari consumatori ai acestui produs din întreaga Europa, arată statisticile.
Atenţie la gramaj!
Ordinul care intră în vigoare săptămâna viitoare mai aduce o schimbare. Reglementările actuale impun ca pâinea să aibă minim 300 de grame, creşterea gramajului fiind permisă numai din 100 în 100 de grame. Conform noilor reguli, produsele de panificaţie (aici intră, tot prin noul ordin, pâinea, dar şi cornurile, chiflele, batoanele, minibaghetele, franzeluţele, împletiturile etc.) pot avea orice gramaj, aşa că orice cumpărător ar trebui să verifice, pe etichetă, nu doar ingredientele, ci şi gramajul, pentru a-l raporta la preţ.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.