Jump to content

Plocoane pentru dascălii din Galaţi: de la găini la 100 de lei de copil


Recommended Posts

Posted

Plocoane pentru dascălii din Galaţi: de la găini la 100 de lei de copil

Indiferent de sărbătoare, că-i Crăciun, Paşte sau 1 Martie, educatorii, învăţătorii sau profesorii primesc cadouri. În cele mai multe şcoli din judeţ! Diferenţa între mediul rural şi cel urban este mare, la fel şi între unităţile de stat şi cele private.

 

La grădiniţe, sumele care se strâng variază între 20 şi 100 de lei de copil. „Am dat 100 de lei, dar am făcut-o cu drag, cu tragere de inimă, nu m-a obligat nimeni. Ştiu că li se vor da bani în mână educatoarelor, nu li se vor lua cadouri”, ne-a povestit mama unui copil de la o grădiniţă privată din oraş, poate una dintre cele mai căutate. Aceasta a ţinut să adauge că directoarea acestei unităţi mai degrabă s-a opus acestui lucru, insistând să li se dea cadouri şi nu bani în mână. Părinţii plătesc 95-100%.

La grădiniţele de stat, din banii strânşi (20-50 de lei de copil, chiar şi 100 de lei în cazuri restrânse), se cumpără în general cosmetice de firmă, dar şi decoraţiuni sau accesorii. La fel, părinţii plătesc aproape în totalitate.

La învăţământul gimnazial (exclusiv de stat), sumele variază între 10 şi 50 de lei de copil, indiferent de sărbătoare. „Iniţiativa pleacă, în general de la comitetul de părinţi, n-am auzit să ceară vreo învăţătoare bani. Nu scot banii cu drag, dar nici nu am ce să fac atât timp cât se merge pe ideea «toată lumea a dat, trebuie să dai şi tu». În schimb sunt foarte atent cu traseul banilor”, ne-a explicat Tudor, părintele unui copil de clasa a patra de la o şcoală centrală din oraş. Cadourile sunt decise de un grup restrâns de părinţi şi de puţine ori se ţine cont de părerea tuturor părinţilor.

La liceu, lucrurile sunt mai complicate. Din discuţiile pe care le-am avut cu diverşi părinţi, în puţine locuri se strâng bani la comun şi se fac cadouri în numele clasei. Părinţii care cred că trebuie să facă daruri profesorilor (diriginţilor, în general) le cumpără individual sau se grupează cu alţi doi-trei părinţi. Cadourile constau în general în parfumuri de firmă, luate din Vamă, poşete, eşarfe sau alte accesorii.

Şi pentru că am spus încă din start că sunt diferenţe mari între mediul rural şi cel urban să spunem că la ţară cadourile nu prea sunt la modă. Părinţii mai înstăriţi duc dascălilor mâncare (făină, carne, găini vii). „N-am strâns niciodată bani, că n-aş avea de unde... Abia reuşesc să-mi ţin cei patru copii la şcoală... Vă daţi seama ce-ar însemna să dăm bani pentru fiecare?”, ne spune un părinte din localitatea Tuluceşti.

adevarul.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.