Jump to content

Călătoria cu autobuzul s-ar putea scumpi


dcp100168

Recommended Posts

Călătoria cu autobuzul s-ar putea scumpi

Pretul biletului de cãlãtorie cu mijloacele de transport ale Transurb ar urma sã se majoreze de la 1,5 lei la 2 lei, aceasta fiind propunerea pe care conducerea societãţii de transport public local ar urma sã o facã Primãriei şi aleşilor locali pentru a fi aprobatã.
„Proiectul de buget de venituri şi cheltuieli al Transurb pe anul 2014, care a fost discutat în cadru comisiilor Consiliului Local zilele trecute, prevede o subvenţie alocatã de la Consiliu Local de 29.999 mii lei, suma alocatã fiind mai micã decât cea de anul trecut, care a fost de 32.820 mii lei. În condiţiile în care valoarea subvenţiei este mai micã, vom încerca sã luãm o serie de mãsuri pentru ca societatea sã îşi desfãşoare activitatea în mod normal, cum ar fi sã reducem consumul de motorinã, şi asta în condiţiile în care acciza la motorinã a crescut, la fel şi preţul energiei electrice. Recomandarea venitã din partea Primãriei a fost aceea de a creşte veniturile societãţii, iar pentru acest lucru ne-am gândit ca soluţie la creşterea preţului biletului de cãlãtorie de la 1,5 lei la 2 lei. Este greu sã creşti veniturile când avem concurenţã pe piaţã, şi anume maxi taxiurile, Galaţiul fiind singurul municipiu România unde existã şi transport public de cãlãtori dar şi transport privat”, ne-a declarat directorul general al Transurb, Genica Totollici.
În condiţiile în care Primãria promite de cel puţin un an de zile cã va aloca bani pentru achiziţionarea de autobuze noi, lucru care a rãmas doar la stadiu de intenţie, iar concurenţa mijloacelor de transport private este serioasã pentru Transurb, cei mai mulţi şoferi de maxi taxi nedând bilete cãlãtorilor, ceea ce înseamnã cã evaziunea fiscalã este ceva obişnuit, este greu de crezut cã se va gãsi o altã soluţie decât creşterea preţului biletului de transport cu autobuzul sau tramvaiul.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Sa nu mai dea gratuit la pensionari bilete si va creste profitul, nu e nevoie de a scumpi, asa nu are clienti... o sa mearga chiar numai pensionarii cu autobuzele...  Si oricum urmeaza si cei de maxi taxi.

 

Vine vara peste putin timp si nu voi mai avea nevoie de transport in comun :)

Link to comment
Share on other sites

Nu circul prea des cu mijloacele de transport in comun, iar cand o fac, prefer maxi-taxi. Multi cred ca circula fara bilet... Cred ca o solutie ar fi ca fiecare autobus/troleu sa aiba controlor propriu care, nu neaparat sa dea amenda, sa vanda bilete la pret dublu pentru cei ce nu au. Eventual accesul sa se faca doar pe la sofer.

Link to comment
Share on other sites

Nu circul prea des cu mijloacele de transport in comun, iar cand o fac, prefer maxi-taxi. Multi cred ca circula fara bilet... Cred ca o solutie ar fi ca fiecare autobus/troleu sa aiba controlor propriu care, nu neaparat sa dea amenda, sa vanda bilete la pret dublu pentru cei ce nu au. Eventual accesul sa se faca doar pe la sofer.

Nici chiar asa pret dublu ca poate omu fuge dupa autobuz si n uare de unde cumpara sau in acea statie nu e centru de vanzare de bilete. Sa fie cum era inainte, fiecare autobuz/tramvai cu controlor si sa vanda bilete si asa nu ar mai merge nimeni pe blat si sa scoata tampenia cu gratuitati la pensionari ca nu au ei nevoie de plimbari...  Doar cei cu pensii mici, somerii sa aiba 50%.

Edited by LaurX82
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Se scumpeşte transportul local de persoane

* Primăria Galaţi subvenţionează în acest moment 66 la sută din cheltuielile Transurb, respectiv acoperă 6 milioane de euro din bugetul operatorului public de transport * Societatea de transport vrea să mărească preţul unei călătorii de la 1,5 la 2 lei * Şi firmele private de transport vor să facă o majorare similară

Tariful unic practicat de operatorii de transport public local de persoane din municipiul Galaţi, de 1,50 de lei pe călătorie, a fost aprobat de Consiliul Local în noiembrie 2010 şi de atunci nu a mai fost modificat. Situaţia s-ar putea schimba anul acesta, pentru că SC Transurb a trecut negru pe alb, în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2014, nevoia creşterii de tarif. Nu e deloc un secret că şi operatorii privaţi sunt interesaţi de majorare.

Buget criticat, dar votat

Critici a stârnit la recenta şedinţă a Consiliului Local bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2014 al SC Transurb SA. „Ca şi în anii precedenţi, bugetul acestei societăţi se bazează, în mare parte, de data asta în proporţie de 66 la sută, pe subvenţia de la Consiliul Local. Acolo se găsesc totuşi nişte resurse la îndemâna conducerii societăţii pentru diminuarea acestei subvenţii pe care noi o acordăm an de an, măsuri pe care nu le-am văzut niciodată”, a declarat democrat-liberalul Victor Dobrea.
Bugetul a fost aprobat de aleşi, chiar dacă s-au înregistrat trei voturi împotrivă şi patru abţineri. Din veniturile totale propuse pe anul 2014, de 45,2 milioane de lei, subvenţiile de la bugetul local înseamnă 29,9 milioane de lei. „Veniturile din subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif se referă la protecţia unor categorii sociale de cetăţeni - veterani şi văduve de război, urmaşii eroilor martiri ai Revoluţiei - şi la gratuitatea biletelor şi abonamentelor”, se arată în documentele care însoţesc bugetul. Societatea precizează că în anul 2014 a prevăzut o diminuare a subvenţiei cu 2,8 milioane de lei faţă de 2013.

Biletul va costa doi lei, în loc de 1,5 lei

"Pentru veniturile obţinute din vânzarea biletelor şi abonamentelor s-a preconizat o creştere prin majorarea tarifelor de transport (bilete şi abonamente) cu 33 la sută", se arată în nota de fundamentare a bugetului. Directoarea SC Transurb, Genica Totolici, ne-a declarat că tariful propus ar fi de 2 lei, cu 50 de bani mai mare decât cel practicat acum. "În condiţiile în care scade subvenţia, nu putem creşte veniturile societăţii decât dacă majorăm tariful. Alta ar fi situaţia dacă maşinile Transurb nu ar avea aceleaşi trasee şi staţii cu microbuzele a opt transportatori privaţi. Am propus o creştere de tarif şi din câte ştiu la fel au făcut şi operatorii privaţi", ne-a declarat Genica Totolici.

Profit de 50.000 de lei, în 2014

În buget, societatea şi-a propus cheltuieli totale de 45,2 milioane de lei şi a preconizat o reducere a cheltuielilor cu combustibilii cu 1,4 milioane de lei, prin „reducerea diagramei de circulaţie şi implicit a numărului de kilometri efectuaţi”. Pentru investiţii, societatea a alocat 11,7 milioane de lei, din care 10,3 milioane de lei vin de la bugetul local. Din păcate, investiţiile nu se referă la achiziţia de autobuze sau mijloace de transport. Profitul propus pentru anul 2014 este 50.000 de lei, în condiţiile în care firma a avut în 2013 un profit net de 66.000 de lei. Cheltuielile cu personalul scad, prin reducerea numărului mediu de angajaţi cu aproximativ 47 de persoane, prin externalizarea unor activităţi, precum cea de pază, prin pensionări şi prin reorganizarea activităţii.
Ce spun operatorii privaţi: "Este imperios necesară o creştere de tarif"
Şi operatorii privaţi îşi doresc un tarif mai mare. „Este imperios necesară o ajustare a tarifului, deoarece au crescut toate costurile - salariile, acciza la motorină - dar şi gradul de uzură al maşinilor care au fost luate în leasing. Am făcut demersuri şi sperăm să se accepte un tarif de doi lei călătoria”, ne-a declarat Silviu Cârlan, din partea firmei ACJ Globe Tour.
„Creşterea de tarif este necesară, pentru că ani de zile s-a încălcat legea privind indexarea tarifelor cu inflaţia şi am ajuns în această situaţie. Din punctul meu de vedere este necesară o creştere a preţului, dar Consiliul Local va decide, pentru că este apanajul lui să stabilească aceste tarife”, ne-a declarat Alexandru Ghiţă, reprezentantul Relajcar.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.