Jump to content

Televiziunile din Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Televiziunile din Galaţi - varză sau excrescenţe politice

ActiveWatch publică un studiu despre influenţa politică asupra televiziunilor locale din România. Este rezultatul colaborării dintre jurnalişti și activişti cu asistenţa unui sociolog. Timp de un an au fost realizate interviuri în redacţii ale celor mai importante televiziuni locale din 15 judeţe. ActiveWatch a procesat aproape 200 de interviuri şi întâlniri, desfăşurate în aproximativ 300 de ore de discuţii cu ziarişti, manageri şi patroni de presă, politicieni locali şi reprezentanţi ai CNA. La aceasta s-au adăugat sute de ore de desk research, în care am colectat date despre situaţia televiziunilor locale incluse în cercetare.

La data realizării interviurilor pe teren, în Galaţi existau 11 licenţe audiovizuale pentru difuzarea terestră, prin satelit şi prin reţele de comunicaţii a serviciilor de programe de televiziune, conform datelor Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). Cele mai importante televiziuni locale ca audienţă, conform inspectorului teritorial al CNA, sunt: TV Galaţi, Vox TV, RTV Galaţi şi Express TV.

Patronii sau francizorii sunt oameni politici, au declarat unii dintre respondenţi, ceea ce explică, potrivit acestora, de ce sunt atâtea televiziuni în Galaţi.

”Televiziunile influenţează decizia de vot. Galaţiul este renumit ca un oraş cu populaţie îmbătrânită. Oamenii ţin cu PSD în general, iar o televiziune cum este TV Galaţi, care este de culoare roşie, are un impact maxim. Televiziunile gălăţene încearcă să-şi facă datoria, dar au în spate manageri cu anumite strategii, mai ales în timpul campaniilor electorale, de susţinere a unor candidaţi. În afara campaniei electorale cele mai bune televiziuni sunt TV Galaţi şi Vox TV.” (Reprezentant CNA)

”Percepţia publicului larg asupra televiziunilor locale este una bună. Oamenii vor informaţii despre ceea ce se întâmplă local.” (Manager TV Galaţi)

”Televiziunile gălăţene sunt afiliate politic sau au apărut ca excrescenţe politice. Mai mult de 300-500 de oameni care să le urmărească nu sunt, conform unui sondaj făcut înainte de campania electorală. În prezent, câteva televiziuni se află în situaţia de a fi executate silit.” (Jurnalist, editor ziar online)

”Televiziunile gălăţene sunt caracterizate de neprofesionalism, sunt angajate partinic total şi îşi fac treaba atât cât sunt plătiţi şi lăsaţi să funcţioneze. Am încredere în toate televiziunile, dar în măsura în care nu mă uit la niciuna. Ar putea fi nişte mijloace extraordinare de educaţie, de tribună politică, de tribună socială. Sunt doar nişte mijloace de a-l influenţa pe tâmpit, de a-i băga în cap că albul e negru, că negrul e alb. Atât.” (Membru PDL Galaţi)

TV Galaţi emite în eter (licenţa din 7 mai 1996) şi prin cablu (licenţa din 20 martie 2003). La data realizării interviurilor pentru acest raport, deţinătoarea licenţelor audiovizuale era SC ORA 7 SRL (CUI: 24108108), al cărei unic proprietar este Lăcătuş Alexandru. SC Ora 7 SRL a fost înfiinţată în iunie 2008 şi, conform datelor de la Registrul Comerţului, în martie 2013 s-a depus o notificare privind deschiderea procedurii insolvenţei. În 2012 cifra de afaceri a SC Ora 7 SRL a fost de 0 lei, cu o pierdere netă de 382 de lei, conform bilanţului depus la Ministerul Finanţelor.

În iunie 2013, conform CNA, deţinătoarea licenţelor audiovizuale este SC Paf Media SRL, ai cărei asociaţi sunt: Pâslaru Valerica - 50% şi Pâslaru Florin Alexandru Ioan - 50%. Pâslaru Valerica este soţia deputatului PSD de Galaţi Pâslaru Florin Costin, iar Pâslaru Florin Alexandru Ioan este fiul acestuia.

Managerul TV Galaţi spune că televiziunea are 30 de angajaţi şi deţine aproape 50% din piaţa locală, aşa cum arată un studiu efectuat în 2010 de Dedalus135, diferenţa fiind ocupată de suma celorlalte televiziuni. TV Galaţi cooperează cu Goldbach Media, broker naţional de publicitate, şi, conform managerului, televiziunea are în fiecare an câte un client fidel, în 2011 acesta fiind un lanţ de farmacii, iar anterior un operator de telefonie mobilă. Conform managerului televiziunii, contractede publicitate au fost încheiate cu instituţii descentralizate, dar nu şi cu Primăria Galaţi, ponderea publicităţii este de 20% de la instituţii publice şi 80% din mediul privat, iar modul de aflare a audienţei se face telefonic.

Grila de programe este una generalistă şi este propusă de directorul de programe, după o consultare finală cu directorul general, cu redactorul şef şi cu redactorul tehnic. TV Galaţi are 15 ore de emisie, incluzând reluările.

”TV Galaţi este o cloacă a unor grei din PSD, paravanul fiind Dan Nica. A fost prima televiziune din Galaţi unde aveau acţiuni Sidex şi Şantierul Naval înainte de privatizare. Pachetul majoritar i-a revenit lui Florin Pâslaru. Avea datorii de peste 70 de miliarde de lei vechi, Finanţele au făcut plângere la Parchet, dar dosarul este plimbat pentru că băieţii sunt politicieni. Mai multe firme s-au succedat la TV Galaţi şi cu fiecare firmă se întâmpla la fel. Făcea datorii. Când s-a făcut proprirea pe bunuri, finanţiştii nu au găsit decât un stâlp de fier cu antena în vârf şi o masă de montaj.” (Jurnalist, editor ziar online)

”TV Galaţi este o televiziune care poate fi foarte bună, dar nu e, pentru că e o televiziune care are o orientare clar politică. Este a unui partid şi-şi face foarte bine treaba pentru partidul ăla.” (Reprezentant PDL Galaţi)

Vox TV emite prin cablu (licenţa din 11 iunie 2009). Deţinătoarea licenţei audiovizuale este DELTA ROM SA (CUI: 6233005), ai cărei acţionari sunt: Durbacă Eugen - acţionar principal - 73.684%, Delta Com 93 SRL (asociat unic Durbacă Eugen) - 2.93%, Agro Decvrm SRL - 1.462%, Durbacă Cristofor - 1.462% şi Durbacă Valentina Simona - 1.462%. Eugen Durbacă a fost ales senator candidând pe listele Partidului Conservator. Este vice-lider al grupului parlamentar PC. Eugen Durbacă a fost primarul municipiului Galaţi între 1992 - 2000, preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi între 2004 - 2008 şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi între 2008 - 2012. Roxana Marosy, fiica acţionarului principal Eugen Durbacă, este manager al Vox TV. Roxana Marosy nu a putut preciza bugetul operaţional pe 2011, dar a declarat că nu a existat profit, precizând că este mulţumită că sunt acoperite cheltuielile. Ea a mai precizat că cel mai mare finanţator al televiziunii pe care o conduce este compania care deţine licenţa. La Vox TV erau 20 de angajaţi la data documentării pe teren. Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, Delta Rom SA a avut în 2012 o cifră de afaceri de 30.485.989 de lei, profit net de 195.277 de lei şi 81 de angajaţi. Audienţa Vox TV s-a aflat, conform Roxanei Marosy, în baza unui sondaj CURS efectuat în martie 2012. Sondajul a arătat, conform managerului, că Vox TV se află la egalitate cu TV Galaţi, în timp ce RTV şi Express TV se situează pe ultimele locuri în ceea ce priveşte audienţa. Grila de programe s-a construit în funcţie de dorinţele telespectatorilor şi conţine foarte multe ştiri, muzică populară, muzică uşoară, talk-show-uri, având doar producţii proprii.

”Vox TV este a lui Eugen Durbacă, singurul membru supleant al Comitetului Politic Executiv al PCR rămas în politica la vârf, numărul doi în PC după Dan Voiculescu. Televiziunea a fost făcută să-i folosească în campania electorală. Durbacă a trecut prin vreo zece partide şi a fost două mandate primar al oraşului.” (Jurnalist, editor ziar online)

”Vox este o televiziune mai tânără, mai plină de viaţă, s-a impus mai bine pe piaţă. E mai colorată, e mai variată decât RTV. Informează corect publicul.” (Profesor jurnalism)

RTV emite prin cablu (licenţa din 18 martie 2008). Deţinătoarea licenţei audiovizuale este societatea comercială RTV Partener Media SRL (CUI: 25810428), ai cărei asociaţi sunt: Stancu Aurel - asociat principal - 81% şi Randisi Vicenzo (Italia) - 19%. Aurel Stancu a candidat pentru Parlament din partea PP-DD. Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, societatea comercială care deţine televiziunea RTV a avut în 2012 o cifră de afaceri de 24.818 de lei şi o pierdere netă de 162.744 de lei.

Televiziunea are o grilă de programe în care sunt incluse trei emisiuni în direct şi un No Comment de la Consiliul Judeţean în care sunt preluate şedinţele. Grila de programe, care nu include deocamdată ştiri, a fost concepută în 2009. Mecanismul de aflare a audienţei, conform directorului RTV, sunt telefoanele primite în timpul emisiunilor în direct. Directorul RTV Galaţi a afirmat că cel mai mare finanţator este patronul, iar cei mai mari cumpărători de publicitate sunt societăţile comerciale mici. Contractele de publicitate au fost încheiate cu instituţii descentralizate, dar nu şi cu Primăria Galaţi, ponderea publicităţii este de 20% de la instituţii publice şi 80% din mediul privat, iar modul de aflare a audienţei se face telefonic.

Grila de programe este una generalistă şi este propusă de directorul de programe, după o consultare finală cu directorul general, cu redactorul şef şi cu redactorul tehnic. TV Galaţi are 15 ore de emisie, incluzând reluările.  

”Orice spui eşti dat în judecată, târât prin tribunale pentru simplu fapt că aduci în faţă un dosar, aşa cum a fost şi dosarul Boldea. Am luat amendă 50 de milioane de la CNA, avem procese pe rol cu diferite persoane.” (Anca Stanciu, redactor-şef al RTV Galaţi)

”RTV este o iniţiativă a PDL, deputatul Mircea Toader fiind printre fondatori. Televiziunea a fost plimbată prin vreo trei firme rămase cu datorii. Jurnaliştii i-au dat în judecată, pentru că nu şi-au primit salariile. Au rămas fără asigurările de sănătate plătite. Am lucrat acolo o perioadă, am rămas neplătit pe ultimele două luni.”(Jurnalist, editor ziar online)

”RTV Galaţi a crescut ca audienţă în ultimul timp, transformându-se într-o televiziune-revoltă. Am avut probleme cu ei, am primit foarte multe reclamaţii pentru atac la persoană, denigrare, insultă. Multe din lucrurile spuse pe post erau adevărate, altele nu. RTV Galaţi are foarte multe emisiuni de dezvăluiri în direct, nu are audienţă foarte mare şi nici finanţare. Când li se dau bani, oamenii [n.r. - angajaţii televiziunii] fac treabă, când nu, nu.” (Reprezentant CNA)

”RTV a încercat să facă emisiuni de interes. Nu e o televiziune de scandal. Nici nu sparge piaţa.” (Profesor jurnalism)

Express TV emite în Galaţi şi Brăila prin cablu (licenţa din 23 septembrie 2010). Deţinătoarea licenţei audiovizuale este societatea comercială Helyos Media SRL (CUI: 26565084), ai cărei asociaţi sunt: Negoiţă Valerică Cătălin şi Crihană Victor - cu câte 50%. Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, societatea comercială a avut în 2012 o cifră de afaceri netă de 70.735 de lei şi o pierdere netă de 162.744 de lei.

”Express TV este o porcărie. Când a început, a fost cea mai deşteaptă televiziune. A devenit o porcărie în momentul în care PSD a înţeles că televiziunea este o forţă şi că tâmpiţii de români pun botul la orice porcărie.” (Membru PDL Galați)

”Express TV este un post de televiziune mai vechi, făcut pe principii sănătoase. A fost ambiţia unui om care avea monopolul pilotajului pe Dunăre. A ajuns la Cătălin Negoiţă, fost director al televiziunii, care se strecoară politic unde prinde o sinecură. A făcut servicii PDL.” (Jurnalist, editor ziar online)

”Express TV are cea mai mică audienţă. Nici nu au bani, nici nu ştiu să găsească publicitate, nu au personal.” (Profesor jurnalism)

nepasadegalati.ro

 

RAPORTUL COMPLET - Galaţiul are rezervate paginile 104-112

Link to comment
Share on other sites

Trebuie remarcata, totusi, frumoasa limba de lemn (sau mai bine sistemul copy/paste):

 

TV Galaţi (...) contracte de publicitate au fost încheiate cu instituţii descentralizate, dar nu şi cu Primăria Galaţi, ponderea publicităţii este de 20% de la instituţii publice şi 80% din mediul privat, iar modul de aflare a audienţei se face telefonic.

 

 

RTV  Contractele de publicitate au fost încheiate cu instituţii descentralizate, dar nu şi cu Primăria Galaţi, ponderea publicităţii este de 20% de la instituţii publice şi 80% din mediul privat, iar modul de aflare a audienţei se face telefonic.

 

In rest, cred ca orice om sanatos la cap stia despre ce e vorba cu "localele".

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.