Jump to content

Poliţiştii şi militarii gălăţeni au rămas fără medic


dcp100168

Recommended Posts

Poliţiştii şi militarii gălăţeni au rămas fără medic

* Ultimul medic ofiţer care asigura asistenţa pentru angajaţii din structurile MAI, MApN şi Justiţie şi-a anunţat plecarea chiar înainte de Crăciun * Arestaţii sunt plimbaţi pentru evaluare între Spitalul de Urgenţă şi cel Militar

Poliţiştii, jandarmii, pompierii, cadrele în rezervă precum şi angajaţii din unităţile militare sau din Justiţie sunt, de circa o lună, în situaţia de a nu mai putea beneficia de asistenţa medicală la cabinetele Centrului Medical Judeţean. Asiguraţii Casei de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti au rămas şi fără singurul medic care mai activa la Galaţi, după ce acesta a solicitat trecerea în rezervă. Cu alte cuvinte, consultaţiile, prescripţia de tratamente, eliberarea concediilor medicale a devenit o problemă în toiul iernii pentru câteva mii de oameni, ceea ce a generat adoptarea unei situaţii de urgenţă. Nu cea mai inspirată ar spune unii, avându-se în vedre că s-a găsit varianta aducerii unui medic tocmai de la Vaslui, care face naveta de câteva ori pe săptămână, pentru un program de opt ore.
„Medicul vine de la Vaslui lunea, miercurea şi joia şi acordă consultaţii pentru asiguraţi, în limita programului de opt ore. Speram să ne aducă un medic de la Brăila, ar fi fost mai aproape. Oricum e o decizie pe care Direcţia Medicală MAI va trebui să o ia în zilele următoare, pentru că sunt foarte mulţi oameni asiguraţi şi ar trebui să avem un medic cu program zilnic”, spune cms. Dănuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi, instituţie în „ograda” căreia se află Centrul Medical Judeţean.

În cătuşe, între spitale

În timp ce cadrele şi pensionarii din sistem trebuie fie să îşi programeze boala ori, după caz, să meargă la spital ori la cabinetele particulare, o problemă deosebită o ridică persoanele împotrivă cărora se iau măsuri privative de libertate. Potrivit legii, pentru orice reţinut sau arestat, evaluarea medicală este obligatorie, sarcină care cade tot pe umerii medicului de la Centrul Judeţean. Dacă în zilele de luni, miercuri şi joi, între otele 8.00 şi 16.00, acest lucru este deocamdată posibil graţie medicului de la Vaslui, în restul zilelor sau la orele din afara programului soluţiile adoptate ajung în zona „micii înţelegeri”.
„Dacă trebuie urgent văzuţi, îi ducem la spital, la Urgenţe. Ne ajută fie Spitalul Judeţean, fie Spitalul Militar. Asta e, trebuie să îi ducem în cătuşe, la verificare, pentru că legea ne obligă, nu pot fi încarceraţi fără să fie văzuţi de medic. În cazul în care cei aflaţi în arest au vreo problemă urgentă, apelăm din start la salvare”, completează comisarul Lefter.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Comandantul Spitalului Militar Galaţi: "Criza de la Centrul Medical nu îi afectează pe militarii MApN"

Militarii activi din unităţile gălăţene ale MApN precum şi rezerviştii din sistem sunt mai norocoşi faţă de colegii de la MAI care de o lună de zile au rămas fără medic la Centrul Medical Judeţean. Asiguraţi la fel ca cei de la Interne la Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (O.P.S.N.A.J.), militarii sunt feriţi de criza de la Centrul Medical, ei având posibilitatea de a apela pentru asistenţă fie la medici din Spitalul Militar aflaţi în contract cu O.P.S.N.A.J., fie la cabinetele medicale individuale.
“Nu se pune problema ca militarii din unităţile MApN sau rezerviştii să rămână fără medic. Noi asigurăm şi asistenţa pentru Penitenciar. Avem patru medici în spital care au contract cu O.P.S.N.A.J., iar în oraş au cabinete medicale individuale cel puţin trei”, ne-a precizat col. Virgil Drăgănescu, comandantul Spitalului Militar de Urgenţă “Aristide Serfioti” Galaţi.
În ceea ce priveşte evaluarea persoanelor private de libertate pe care poliţiştii trebuie să îi prezinte la examenul medical, sursa mai sus citată a ţinut să menţioneze că acest lucru nu ar trebui să cadă în sarcina unităţii pe care o conduce.
“Sunt anumite aspecte medico-legale care trebuie punctate în fişele arestaţilor. MAI trebuie să îşi rezolve problema”, a precizat col. Drăgănescu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.