Jump to content

Peste 1.000 de masteranzi


dcp100168

Recommended Posts

Admiterea la studiile postuniversitare

Peste 1.000 de masteranzi

* Universitatea "Dunărea de Jos" scoate în această toamnă 770 de locuri la masterat la buget şi alte 550 la taxă * Va fi concurs de dosare, dar şi interviuri la unele facultăţi

Număr record de locuri pentru admiterea la masterat de anul acesta la Universitatea "Dunărea de Jos". Trecerea pe noul sistem de studii, modelul Bologna, a făcut ca, în toamnă, să se scoată nu mai puţin de 770 de locuri la buget pentru licenţiaţi, plus alte 550 la taxă. Numărul de locuri la masterat reprezintă mai bine de o treime din numărul total al locurilor de la licenţă, ceea ce înseamnă că mulţi dintre absolvenţii de anul acesta au posibilitatea să îşi continue studiile şi să mai amâne astfel căutarea unui loc de muncă. Astfel, consistenta cifră de şcolarizare de la master vine ca o adevărată gură de oxigen pentru absolvenţii de facultate, de două ori mai mulţi anul acesta la facultăţile netehnice, acolo unde termină două promoţii în acelaşi timp: cei cu patru ani de studii pe sistemul clasic şi cei cu trei pe modelul Bologna.

Oferta în domeniul netehnic

La facultăţile netehnice ale Universităţii "Dunărea de Jos" vor absolvi anul acesta aproape 4000 de studenţi, din două serii. Pentru aceştia, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a scos la concurs 400 de locuri la master la buget. Universitatea gălăţeană a suplimentat această cifră cu încă 250 de locuri la taxă (cuantumul acesteia este de aproximativ 2000 de lei în primul an şi 1500 pentru anul al doilea). Facultatea de Litere are trei masterate pregătite: "Teoria şi practica textului", "Traducere şi interpretariat" şi "Discurs specializat. Terminologii. Traduceri". Fiecare va avea câte 30 de locuri la buget şi alte 20 la taxă. Tot trei masterate pune la bătaie şi Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, pentru fiecare dintre cele trei specializări fiind oferite câte 25 de locuri la buget şi 25 la taxă. Facultatea de Ştiinţe are masterate pentru Fizică, Chimie şi Ingineria Mediului, pentru care scoate la concurs câte 25 de locuri la buget şi câte 25 la taxă. La Educaţie fizică şi sport există un singur master, Managementul activităţilor sportive, cu 30 de locuri la buget şi 20 la taxă. Ştiinţele Economice se pot lăuda cu masterate în domeniile Finanţe, Marketing şi Economie şi afaceri internaţionale, fiecare cu câte 40 de locuri la buget şi câte 10 la taxă.

Multe locuri la învăţământul tehnic

Deşi la facultăţile tehnice ale "Dunării de Jos" va fi doar o singură generaţie de licenţiaţi, oferta este şi aici bogată. Facultatea de Mecanică are alocate 100 de locuri la buget şi 50 la taxă pentru cinci mastere pregătite. Acestea vor fi alese în funcţie de opţiunile candidaţilor. La Facultatea de Nave există o singură specializare post‑licenţă, Arhitectură navală (în limba engleză), care va primi 34 de studenţi la buget şi alţi 30 la taxă. Facultatea de Inginerie electrică şi electronică are două programe de master, fiecare cu câte 23 de locuri la buget şi câte 25 la taxă. Tot două masterate sunt şi la Ştiinţa Calculatoarelor, cu un total de 100 de locuri scoase la concurs, jumătate la taxă, jumătate la buget. Inginerie Brăila oferă trei programe, din care vor fi alese doar două în funcţie de cererea candidaţilor (40 la buget şi 30 la taxă), în timp ce Facultatea de Ştiinţa şi ingineria alimentelor are trei programe, cu câte 20 de locuri la buget şi câte 20 la taxă. "Avem anul acesta foarte multe locuri la masterat, sperăm să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor şi să le ocupăm pe toate", declara, în urmă cu câteva săptămâni, rectorul Universităţii "Dunărea de Jos", Viorel Mînzu.

Sesiunea septembrie. Calendarul admiterii la masterat

Admiterea la masterat se va desfăşura în luna septembrie. Înscrierile se vor putea face în perioada 1‑4 septembrie, probele, acolo unde se ţin, urmând să se desfăşoare între 5 şi 7 septembrie. Două zile mai târziu sunt programate afişarea rezultatelor şi redistribuirile, precum şi depunerea diplomelor de licenţă în original.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24573

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.